Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθήκον

Τον περασμένο Ιούλη, στα Γιαννιτσά, ο τραγικός θάνατος μιας 42χρονης πρώην εργαζόμενης στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη», η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της, είχε φέρει με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια το δράμα που βίωνε μαζί με τους υπόλοιπους 1.400 συναδέλφους της στην ίδια επιχείρηση, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι πάνω από 18 μήνες, ενώ η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο τούς είχε γυρίσει την πλάτη. Τότε, μπροστά στο θάνατο της εργαζόμενης, από το υπουργείο Εργασίας περίσσεψαν τα λόγια «συμπόνιας» και οι κατηγορίες ενάντια στην «άκαρδη» δικαιοσύνη... Μάλιστα, ο γγ του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδης, μέσω ...facebook, για να καλύψει τα νώτα και τις ευθύνες της κυβέρνησης, έγραφε μεταξύ άλλων: «Ακούει κανείς εισαγγελέας; 15 μήνες απλήρωτη. 170 μηνύσεις έχουν υποβληθεί σε βάρος του Καρυπίδη. Καμία αντίδραση. Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και ο τύπος κυκλοφορεί ελεύθερος, "επενδύει" αλλού και να τα αποτελέσματα. Δικαιοσύνη ακούς..;». Τελικά χτες, η κυβέρνηση βρήκε και τον εισαγγελέα και την αστυνομία. Οχι όμως για να προστατέψουν τους απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους, αλλά για να τους χτυπήσουν και να τους σύρουν σε δίκες. Οπως έγινε στα Γιάννενα, έξω από το σούπερ μάρκετ «Market In», όπου το Εργατικό Κέντρο κήρυξε για χτες απεργία. Ο νόμος εφαρμόστηκε. Η δικαιοσύνη «άκουσε». Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της στο πλευρό της εργοδοσίας...

Τεχνογνωσία

Οσο πλησιάζουν οι μέρες της προγραμματισμένης συνάντησης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, τόσο περισσότερα στοιχεία και ενδείξεις προστίθενται στο παζλ για το γενικότερο παιχνίδι στην περιοχή και το ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα, με τις ευλογίες βέβαια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Για παράδειγμα, οι προχτεσινές συλλήψεις στελεχών του εθνικιστικού κόμματους του Γκρούεφσκι, ανάμεσά τους και του πρώην υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της αστυνομίας, έρχονται στον απόηχο διαρροών από ΜΜΕ της γείτονος ότι αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε σύσκεψη με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία εξέφρασαν την άποψη ότι «η κυβέρνηση Ζάεφ ξοδεύει πολύ χρόνο για δημόσιες σχέσεις, αντί να προωθεί την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ζητώντας ένα «πιο σφικτό χρονοδιάγραμμα». Ενδιαφέρον έχει και η άποψη της Κομισιόν, ότι η ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού στην ΠΓΔΜ, με τρόπο που να περιορίζεται η επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία, στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει να γίνει χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (προφανώς για να διασωθούν τα προσχήματα...) και η κυβέρνηση των Σκοπίων να επιλέξει μία χώρα ως «στρατηγικό εταίρο», για να «τρέξει» τα ζητήματα αυτά με την «καθοδήγηση» και τη βοήθειά του. Τέτοιο ρόλο συνολικά στα Βαλκάνια επιδιώκει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας την «τεχνογνωσία» της ως το παλιότερο μέλος της ΕΕ στην περιοχή. Οπως και να 'χει, τα επεισόδια μπροστά είναι πολλά και μόνο προς θετική κατεύθυνση δεν είναι για τους λαούς της περιοχής.

Αποδίδουν

Περιχαρής η πολιτική ηγεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ανακοίνωσε τις προάλλες ότι η ένταση των ελέγχων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδίδει καρπούς, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα στατιστικά της περασμένης «Μαύρης Παρασκευής» (Black Friday). Σύμφωνα με αυτά, εκείνη τη μέρα έγιναν 98 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και καταγράφηκαν 23 παραβάσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη μέρα είχαν γίνει 65 και βρέθηκαν 21 παραβάτες. Το γεγονός δηλαδή ότι ο λόγος ελέγχων/παραβάσεων μίκρυνε ελάχιστα, σημαίνει για την κυβέρνηση ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας βελτιώνεται κι ότι γι' αυτό ευθύνονται οι ...98 έλεγχοι που έκαναν οι υπηρεσίες της τη μέρα που γινόταν «κόλαση» σε ό,τι αφορά τα ωράρια και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στο Εμπόριο. Την ίδια ώρα βέβαια, η κυβέρνηση διατηρεί ανέγγιχτη τη νομοθεσία για την απλήρωτη υπερεργασία, ενώ η «ευελιξία», που επίσης θωρακίζεται με ψηφισμένους νόμους, κάνει θραύση στους χώρους δουλειάς και ειδικά στο Εμπόριο. Κατά τ' άλλα, οι έλεγχοι από το (ελλιπέστατο σε μέσα και προσωπικό) ΣΕΠΕ αποδίδουν...

Το «τελειώνει»...

Σε ...χλωρό κλαρί δεν έχει αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το «παλιό», το «σάπιο» και το «διεφθαρμένο», που όπου το βρει, το «τελειώνει» με τη ρομφαία της κάθαρσης. Απόδειξη γι' αυτό είναι και η ρύθμιση που πέρασε μόλις χτες στα μουλωχτά, ως τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, στο νομοσχέδιο για το «Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών» (!), όπου προβλέπεται το εξής: «Ατομικές διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης συμβάσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που συνήφθησαν (...) μέχρι τις 15/2/2017, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν τη σύναψή τους, παράγουν όλες τις έννομες συνέπειές τους, εφόσον δεν ανακλήθηκαν από τη Διοίκηση, ή δεν ακυρώθηκαν με δικαστική απόφαση». Δηλαδή, το καθεστώς των συμβάσεων γίνεται ακόμα πιο ελαστικό, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που υπηρετεί η συγκεκριμένη ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, έτσι «τελειώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ με το «παλιό»: Το βαφτίζει «νέο», νόμιμο και «ηθικό», βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στο βούρκο του σάπιου συστήματος που το γεννάει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Ναύπλιο.

1835 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν (πραγματικό όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς).

1853 Στον Κριμαϊκό Πόλεμο ο ρωσικός στόλος καταστρέφει τα οθωμανικά πλοία που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Σινώπης. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για επέμβαση της Βρετανίας και της Γαλλίας στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1874 Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας την περίοδο 1940-1945 και 1951-1955.

1874 Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται δίχως να έχει ειδοποιηθεί σχετικά η αντιπολίτευση και δίχως την απαιτούμενη πλειοψηφία, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις («Στηλιτικά»).

1892 Πεθαίνει ο δικαστικός Δημήτριος Βάλβης, πρωθυπουργός της Ελλάδας (1886).

1900 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει το διάταγμα για την εθνικοποίηση της πρώτης ιδιωτικής επιχείρησης (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Στη Σοβιετική Ρωσία ιδρύεται το Συμβούλιο της Εργατοαγροτικής Αμυνας, με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν, που αναλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και πόρων της χώρας για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής αντεπαναστατικής επέμβασης και της εσωτερικής αντεπανάστασης.

1927 Η Σοβιετική Ενωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

1935 Μετά την παραίτηση του Γ. Κονδύλη σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κ. Δεμερτζή. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 26 Γενάρη 1936 με το αναλογικό σύστημα.

1939 Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος. Στο πλευρό της Φινλανδίας έσπευσαν όλοι: Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και φασιστική Ιταλία συνέδραμαν με στρατιωτικό υλικό. Παράλληλα προετοιμαζόταν και η αποστολή εκστρατευτικού σώματος δύναμης 150.000 ανδρών, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ αφού επήλθε η νίκη του Κόκκινου Στρατού. Η Συνθήκη Ειρήνης με τη Φινλανδία υπογράφηκε στις 12 Μάρτη 1940 και ικανοποιούσε όλα τα αιτήματα της ΕΣΣΔ.

1943 Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο στρατιωτικό νοσοκομείο, απ' όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ' αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

1944 Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Γ. Παπανδρέου βγάζει διαταγή που καθορίζει τις 10 Δεκέμβρη ως ημερομηνία διάλυσης του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Την επόμενη μέρα οι υπουργοί του ΕΑΜ παραιτούνται απ' την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Αρη. Η αποστολή δεν ήταν επιτυχής. Ωστόσο, 7 χρόνια αργότερα, η ΕΣΣΔ θα πετύχαινε την προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στον Αρη («Μαρς 3»), που θα ήταν και η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

1967 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ