Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΝΕ
Στον «αέρα» το ντοκιμαντέρ «Οταν η ιστορία γίνεται δύναμη... »

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει ήδη το αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη

Πάνω από 13.000 προβολές μέσα στην πρώτη μέρα κυκλοφορίας του είχε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940, με τίτλο «Οταν η ιστορία γίνεται δύναμη...».

Η παραγωγή αυτή της ΚΝΕ, προσεγμένη σε όλα της, με αναλύσεις γύρω από τις αιτίες του πολέμου, τη μεγάλη λαϊκή εποποιία, τη στρατηγική του Κόμματος, τη συμβολή της ΕΣΣΔ στο τσάκισμα του φασισμού σημειώνει μεγάλη επιτυχία «ταξιδεύοντας» από προχτές στο διαδίκτυο.

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε ένα παιδί να ακολουθεί μια κόκκινη γραμμή... Μια κόκκινη γραμμή, αιμάτινη... Μια κόκκινη γραμμή των ηρώων που εκτελέστηκαν, όμως δεν πέθαναν ποτέ... Μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τους επαναστάτες τού σήμερα με τους επαναστάτες τού χτες... Μας μεταφέρει σε τόπους και γεγονότα που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ηρωική Ιστορία του λαού μας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την πάλη του ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.

Τα συμπεράσματα, που απορρέουν από όλη αυτήν την περίοδο και αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ, έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, αποτελούν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι:

Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Χάρης Ραζάκος, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας

Αφροδίτη Μπόμπολη, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στη διδασκαλία της Ιστορίας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αξιοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα έργα του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, «Παιδιά της Αθήνας», «Και η θάλασσα ήταν τόσο κοντά».

Η ΚΝΕ ευχαριστεί τον «Χώρο ιστορικής μνήμης, Κοραή 4» για την παραχώρηση των υπογείων όπου στεγάζονταν από το 1941 έως το 1944 τα κρατητήρια της ναζιστικής διοίκησης, της Κομαντατούρ, καθώς και το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την παραχώρηση του Μουσείου της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ στο κανάλι της ΚΝΕ στο «youtube».

ΚΑΒΑΛΑ
Ακύρωση εκδήλωσης

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ ενημερώνει ότι, εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της πανδημίας, η πολιτική συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 31 Οκτώβρη στην Κεντρική Πλατεία Καβάλας δεν θα πραγματοποιηθεί. «Το ΚΚΕ με αίσθημα ευθύνης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας, «όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, προχωρά στις αναγκαίες προσαρμογές στη δράση του, η οποία δεν αναστέλλεται. Εμείς δεν "θα λογαριαστούμε μετά"! Εδώ και τώρα διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, όλου του λαού.

Το σύνθημα της συγκέντρωσης, που δεν θα πραγματοποιηθεί, «με το ΚΚΕ στον αγώνα για την υγεία, τη δουλειά, τα δικαιώματά μας» παραμένει επίκαιρο και η μαζική υιοθέτησή του από τον λαό και τη νεολαία μπορεί να ανοίξει ένα πραγματικό "παράθυρο ελπίδας"».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός μπορεί να χτίσει τη δική του ενότητα κόντρα στα σύγχρονα καλέσματα υποταγής

Ανακοίνωση για τα 76 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που στις 30 Οκτώβρη του 1944 μπήκαν νικητές στην πόλη μας. Την ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, όλους όσοι δεν λύγισαν στους ναζί - φασίστες και τα μαύρα κελιά της Ασφάλειας, στους ντόπιους συνεργάτες τους».

Αναδεικνύει ότι «ο λαός μας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, έχτισε τη δική του λαϊκή ενότητα, κόντρα στην ενότητα της υποταγής ή της παραίτησης που επέλεξε η άρχουσα τάξη της χώρας μας. Με αυτήν τη γραμμή έγραψε την τεράστια εποποιία του στα βουνά και τις πόλεις, απελευθέρωσε ολόκληρες περιοχές, έλυσε το ζήτημα της πείνας, οργάνωσε τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη στην ελεύθερη Ελλάδα, έδωσε για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες».

«Αυτήν την αλήθεια προσπαθούν να θάψουν όσοι μας καλούν, στο όνομα της εθνικής ενότητας, να στηρίξουμε σήμερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τον δρόμο της στήριξης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ», αναφέρει σε άλλο σημείο και προσθέτει:

«Η εποποιία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, στην πορεία του ΔΣΕ, η απελευθέρωση από τις ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις μάς διδάσκουν πως όταν ο λαός μας έχει ως βάση της δικής του ενότητας το δίκιο, όταν καταλαβαίνει πως η δική του πατρίδα, που ποτίζει με τον ιδρώτα και το αίμα του, διαφέρει από την πατρίδα που κάποιοι την μετράνε με τα κέρδη τους, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής της ίδιας του της ζωής, της ίδιας της Ιστορίας.

Ακόμη και στη σύγχρονη Ιστορία του λαού της χώρας μας, των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, αποδείχτηκε πως όταν αυτοί δεν δέχτηκαν στο όνομα της εθνικής ενότητας να στηρίξουν το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας όπου συμμετείχε η ελληνική κυβέρνηση, έχτισαν μια πρωτόγνωρη ενότητα από τα κάτω που, κόντρα στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ξεχώρισε το λαό μας για τη διεθνιστική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, η οποία επέλεξε να ταυτιστεί με τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες».

Καταλήγοντας, η Οργάνωση του Κόμματος καλεί το λαό, «που και σήμερα, στην πανδημία, στη νέα οικονομική κρίση, στην πολιτική των επεμβάσεων και των "γκρίζων ζωνών", του ζητούν να σηκώσει τη σημαία της υποταγής στο όνομα της εθνικής ενότητας, να επιλέξει την οργάνωση και την πάλη, σε συστράτευση με το ΚΚΕ για να δώσει ώθηση στον αγώνα για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Για να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας που είναι αναγκαίες όσο ποτέ για να μπορέσει ο εργαζόμενος λαός να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, για να οικοδομήσει μια ζωή χωρίς την απειλή της φτώχειας, των πολέμων, της πανδημίας».

ΔΡΑΜΑ
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων μαχητών του ΔΣΕ

Με μια λιτή τελετή στο χώρο του Α' Νεκροταφείου Δράμας, την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου, η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ τίμησε όσους με το όπλο στο χέρι στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στο τέρας του φασισμού - ναζισμού και την τριπλή κατοχή, όσους επίσης θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στη σύντομη ομιλία του ο Γραμματέας της ΤΕ Δράμας, Γιώργος Πυργελής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα που ο λαός μπορεί να αντλήσει 80 χρόνια μετά την 28η Οκτώβρη 1940 και τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες, να φωτίσουν την αναγκαία λαϊκή ενότητα, απέναντι στην ψευδεπίγραφη «εθνική ομοψυχία» που επικαλούνται οι εκμεταλλευτές του λαού.

«Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά το φασισμό, τους πολέμους, τις κρίσεις».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 114 καταδικασθέντων από το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας και εκτελεσθέντων αγωνιστών - μαχητών, από την ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και από το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορικός περίπατος στους δρόμους της Αθήνας

Η Οργάνωση Θεάτρου του ΚΚΕ συμμετέχει στις μεγάλες διαδηλώσεις της Απελευθέρωσης. Διακρίνονται οι Νίκος Τζόγιας, Αλέκα Παΐζη, Ντιριντάουα και Δήμος Σταρένιος
Η Οργάνωση Θεάτρου του ΚΚΕ συμμετέχει στις μεγάλες διαδηλώσεις της Απελευθέρωσης. Διακρίνονται οι Νίκος Τζόγιας, Αλέκα Παΐζη, Ντιριντάουα και Δήμος Σταρένιος
Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε ιστορικό περίπατο στους δρόμους της Αθήνας το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί. Το ακριβές πρόγραμμα της διαδρομής θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη της υγείας οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε γκρουπ των 9 ατόμων. Οποιος επιθυμεί να συμμετάσχει χρειάζεται να το δηλώσει στο e-mail peripatoskallitehnes@gmail.com, όπου θα λάβει και φωτογραφίες, ντοκουμέντα και τον χάρτη της διαδρομής. Για πληροφορίες, στα τηλέφωνα 6977.273.074, 6970.414.947.

Η διαδρομή περιλαμβάνει κυρίως τους δρόμους που ενώνουν την Ομόνοια με το Σύνταγμα και θα αναφέρεται στην περίοδο 1940 - 1944. Σε ποιο σημείο πυροβόλησαν τις ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθακοπούλου και Κούλα Λίλη, όταν προσπάθησαν με τα σώματά τους να εμποδίσουν ένα γερμανικό άρμα, τον Ιούλη του 1943; Πώς μοιράζονταν οι παράνομες προκηρύξεις στο Εθνικό Θέατρο και πώς ο Αλέκος Ξένος και οι μουσικοί του ΕΑΜ ματαίωσαν συναυλία του Γ' Ράιχ; Από πού ξεκίνησε η απεργία των τριατατικών το 1942; Σε ποια ξενοδοχεία της εποχής ταμπουρώθηκαν οι Χίτες, οι ταγματασφαλίτες, ο ΕΔΕΣ για να επιτίθενται στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ; Πώς ξεκίνησε η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944; Ποιος ο ρόλος των κυβερνήσεων και των «συμμάχων»;

Με τα λόγια του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, «Κάποτε θ' ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα», η Οργάνωση σημειώνει στο κάλεσμά της:

«Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας... Δρόμοι που πας κι έρχεσαι. Δρόμοι που διώχνεις γρήγορα κάτω απ' τα πόδια σου για να πας στη δουλειά. Δρόμοι που γίνονται πιο όμορφοι όταν συναντάς την τάξη σου, πίσω απ' τα πανό των διαδηλώσεων. Δρόμοι που με νομοσχέδια πιστεύουν τάχα θα σωπάσουν.

Γελασμένοι που είναι...

Γιατί οι δρόμοι δεν αντηχούν μόνο τα δικά μας βήματα. Αντηχούν τα βήματα των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Αντηχούν τις κραυγές απ' τα βασανιστήρια των κρατητηρίων. Αντηχούν τον όρκο του Δεκέμβρη: "Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει τις αλυσίδες ή τα όπλα"».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πιάνοντας το νήμα της μεγάλης λαϊκής εποποιίας

Πολύμορφη δραστηριότητα για τα 80 χρόνια από την έναρξη του ιταλοελληνικού πολέμου

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Με πλήθος από πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα τίμησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τη λαϊκή πάλη της δεκαετίας του 1940, με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου. Εκδηλώσεις και συζητήσεις, ιστορικοί περίπατοι και εκθέσεις, επισκέψεις σε μουσεία, αφιερώματα και βιντεοπροβολές είναι μερικές από τις δεκάδες τέτοιες δραστηριότητες, με αφορμή την ιστορική επέτειο.

Μια δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη εδώ και μέρες και συνεχίζεται μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δίνοντας το έναυσμα για συζητήσεις γύρω από τα επίκαιρα διδάγματα της λαϊκής εποποιίας, της μάχης ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, τα συμπεράσματα που αντλεί το ΚΚΕ από αυτήν τη μάχη. Ειδικά για τη νεολαία, για φοιτητές και μαθητές, αυτές οι πρωτοβουλίες γίνονται «σημείο επαφής» με τις ηρωικές παραδόσεις του λαού μας, που δεν βρίσκουν «χώρο» στα σχολικά βιβλία, σε αντίθεση με την προπαγανδιστική ομοβροντία για τη «θεωρία των δύο άκρων», της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, με χορηγό την ΕΕ.

Στην Πάτρα

Ιστορικό περίπατο για μαθητές έκανε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου η ΚΝΕ στην Πάτρα με θέμα την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς ναζιστές. Κατά τη διάρκειά του, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πραγματική Ιστορία της πόλης τους κατά τη γερμανική κατοχή, να μάθουν ποιος «σάλπισε» την αντίσταση και τι συμπεράσματα βγαίνουν για την πάλη μας σήμερα.

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Ο περίπατος έκανε στάση σε διάφορα σημεία της πόλης, που έχουν ιστορική αξία, που συνδέονται με τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του 12ου Συντάγματός του. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά, στην οποία κυριαρχεί το άγαλμα του Καπετάν Νικήτα, η πλατεία Ψηλών Αλωνιών, στην οποία υπάρχει μνημείο εκτελεσμένων αγωνιστών και άλλα.

Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο καταφύγιο της Πάτρας κάτω από την Πλατεία Ψηλών Αλωνιών, μέρος όπου συγκεντρωνόταν ο λαός μας για να προστατευθεί από τους βομβαρδισμούς.

Στα Ιωάννινα

Ιστορικούς περιπάτους πραγματοποίησαν την Τετάρτη και οι ΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στόχο να αναδείξουν το κόκκινο νήμα που συνδέει τους ηρωικούς αγώνες του χτες με τους αγώνες του σήμερα.

Οι αφορμές για συζήτηση έδιναν κι έπαιρναν μιας και η διαδρομή ήταν γεμάτη με σταθμούς ιστορικά σημεία και μνημεία της πόλης που σηματοδοτούν ηρωικές στιγμές από την πάλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην περιοχή, αλλά και τη βαναυσότητα της αστικής τάξης της χώρας που δεν λογάριαζε τίποτα μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία της και επιστρατεύοντας βασανιστήρια, εξορίες και εκτελέσεις.

Το μήνυμα που κρατάνε τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή, είναι πως εμπνεόμενοι και διδασκόμενοι από την Ιστορία, είναι σήμερα στο χέρι μας να την κάνουμε δύναμη και να γράψουμε τον επίλογο που αρμόζει στις δυνατότητες της εποχής μας. Η δραστηριότητα των Οργανώσεων συνεχίστηκε χτες με προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου.

Οι δραστηριότητες συνεχίζονται

Οι εκδηλώσεις και πολύμορφες δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζονται ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Στο Μαθηματικό της Αθήνας, εκδήλωση, στις 2 μ.μ., με θέμα «Ο λαός τσάκισε τον φασισμό, ο λαός θα τον ξανατσακίσει». Θα μιλήσει η Γεωργία Γκούφα, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Θέρμης Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 7 μ.μ., σύσκεψη με θέμα «Οι ναζί στη φυλακή. Ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό συνεχίζεται» και προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις στα Λύκεια Καλαμαριάς διοργανώνουν σύσκεψη με το ίδιο θέμα στις 7 μ.μ.

-- Οι Οργανώσεις Οικονομικών Σχολών Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν στις 11 π.μ. ιστορικό περίπατο, με αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο και κατάληξη στο καταφύγιο κάτω από την πλατεία Ψηλών Αλωνιών (ξενάγηση στην έκθεση αρχειακού υλικού του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου).

  • Αύριο Σάββατο:

-- Στην Πληροφορική της Αθήνας (αίθριο), στις 5.30 μ.μ., προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

-- Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 και Αθ. Διάκου), με θέμα: «Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά» με προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Δεν ξεχνάμε». Θα μιλήσει ο Βασίλης Πύρρος, μέλος του ΚΣ.

-- Η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει μαζική πικετοφορία, στις 12 μ., στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την Απελευθέρωση της πόλης.

-- Οι Οργανώσεις Ηρακλείου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στο Αρκαλοχώρι, όπου μεγάλωσε ο ήρωας του ΚΚΕ Ναπολέων Σουκατζίδης. Αναχώρηση από Αγαλμα Βενιζέλου, στις 9.30 π.μ.

-- Η ΤΟ Ηλείας της ΚΝΕ οργανώνει στις 11 π.μ., επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα.

-- Οι ΤΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ θα προβάλουν το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940, στις 6 μ.μ., στον Θόλο.

  • Κυριακή 1 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, οι Μαθητικές Οργανώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

-- Οι ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 11.30 π.μ. επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας.

-- Οι Οργανώσεις Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή - επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Θερίσου και ξενάγηση από τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του ΤΓ Χανίων του ΚΚΕ.

-- Οι ΤΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνουν, στις 12 μ., επίσκεψη - ξενάγηση στο μνημείο εκτελεσθέντων στο Καζανάκι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εμπνευση για τους σημερινούς αγώνες τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940: «80 χρόνια μετά, τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου, της πάλης του ελληνικού λαού, μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες.

Να φωτίσουν την ανάγκη για λαϊκή ενότητα, απέναντι σε μια ψευδεπίγραφη "εθνική ομοψυχία" που επικαλούνται συνήθως οι εκμεταλλευτές του λαού».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org