Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητών στην Αθήνα
 • Κάλεσμα κινητοποίησης των μαθητών για τις 4 Νοέμβρη
 • Σχόλιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» για το μήνυμα της υπουργού Παιδείας για την 28η Οκτωβρίου
 • Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της ΚΝΕ
 • Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή
«Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά»

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις σχολές του ΕΚΠΑ

«

Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τους αγώνες μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης ΝΔ - ΕΕ και όσους την υποστηρίζουν!» σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις σχολές του ΕΚΠΑ, αναφερόμενοι στο κείμενο με το οποίο η Σύγκλητος του ιδρύματος - μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις συλλόγων και φοιτητών - ζητά έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Οπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «οι ενστάσεις της Συγκλήτου για την ισοτιμία κολεγίων - πανεπιστημίων αφήνουν απέξω την πολιτική που έφερε αυτήν την Oδηγία, βάζουν απέναντι τους φοιτητές των κολεγίων με τους οποίους δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, υπερασπίζονται τη σημερινή κατάσταση στην οποία ήδη η κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων και πτυχίων συμπιέζει τα δικαιώματα όλων των φοιτητών προς τα κάτω. Τέλος, οι αναφορές που γίνονται για τις διαγραφές φοιτητών δεν αποτελούν εγγύηση, καθώς υιοθετούνται όλα τα προσχήματα της κυβέρνησης για το εν λόγω νομοσχέδιο. Συμφωνούν, δηλαδή, με την ύπαρξη ορίων φοίτησης, την αξιολόγηση των σχολών με βάση τον όγκο των φοιτητών τους κ.ά.

Συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά για να αποσπαστεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος!

 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που πρόκειται να συζητηθεί.
 • Λύση στα οξυμένα προβλήματα των σχολών μας.
 • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση ΝΔ να φέρει το νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση».

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» καλούν παράλληλα στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα κλιμακώνουν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει πολύμορφα από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχιση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς έχουν αποφασίσει σύλλογοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και δράσεις διεκδίκησης. Οι φοιτητές μέσα από αγωνιστικές αποφάσεις βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, που παίρνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη, συνεχίζει τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση ξεκινώντας από την κατάργηση του ασύλου, συνεχίζοντας με τη ρύθμιση για ισοτίμηση των πτυχίων κολεγίων και πανεπιστημίων και έχοντας ήδη εξαγγείλει ευρύτερες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δηλώνουν προς την κυβέρνηση να μη σκεφτεί να νομοθετήσει τις νέες αλλαγές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια για διαγραφές φοιτητών που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια σπουδών και στη γενίκευση των διδάκτρων.

Ζητούν παράλληλα να δοθεί άμεσα λύση στα οξυμένα προβλήματα των ιδρυμάτων με έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό και αύξηση της χρηματοδότησης στον νέο προϋπολογισμό. Για να μπει τέλος στις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αναγκαίο εξοπλισμό και αναλώσιμα που αντιμετωπίζουν παλιά και νεοϊδρυθέντα τμήματα, για να καλυφθούν οι ανάγκες φοιτητικής μέριμνας, να γίνουν όλες οι μετεγγραφές, κανένας φοιτητής να μη βρεθεί εκτός σχολής ή εστίας.

Πλήθος αγωνιστικών αποφάσεων

Η δράση των συλλόγων κορυφώνεται με την αυριανή κινητοποίηση στην Αθήνα, στην οποία έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΔΟΚΕ του ΠαΔΑ, ΑΣΚΤ, Οικοτρόφων πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Βιολογικού, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, ΣΟΦΕΘ, Συνέλευση Φοιτητών πρώην ΣΤΕΦ Διεθνούς Πανεπιστημίου, ΠΑΜΑΚ, Μαθηματικού, Φιλολογίας, Παιδαγωγικού, Οικονομικού, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Επιστήμης Υλικών, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ Πάτρας, ΣΟΦΕΠ, Συντονιστικό Μετεγγραφέντων Φοιτητών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, 4ο έτος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεωπονίας, ΠΤΕΑ, Βιοχημείας, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, ΣΤΕΦ - Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εστιακών Λάρισας, ΣΕΥΠ πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, Φυσικού, Βιολογικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, Μουσικής Τεχνολογίας, ΣΕΥΠ και ΣΔΟ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νηπιαγωγών, Μαθηματικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, συνέλευση 1ου έτους του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, συνέλευση 1ου και 2ου έτους Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, Οικοτρόφων ΤΕΙ Καβάλας, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ήδη αποφασίσει να κλείσουν τις σχολές τη μέρα της κινητοποίησης, ενώ για την προετοιμασία της πραγματοποιούνται συνελεύσεις τμημάτων και ετών και άλλες αγωνιστικές διεργασίες και μετά το συλλαλητήριο προγραμματίζεται πανελλαδικό συντονιστικό για κλιμάκωση της δράσης.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 25 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας. Οπως αναφέρουν οι σύλλογοι που συμμετείχαν, «στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία καταθέσαμε τα αιτήματά μας, για άλλη μια φορά το υπ. Παιδείας απάντησε ότι "δεν υπάρχουν λεφτά". Δεν βγάζουν άχνα για τα 4,2 δισ. που δίνονται κάθε χρόνο σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για τα χρυσά ντιλς που κλείνουν με τους επιχειρηματίες και τους εργολάβους με τα ιδρύματά μας, για τα νέα δωράκια που έδωσε η κυβέρνηση μόλις δυο μέρες πριν, μέσω του "αναπτυξιακού" πολυνομοσχεδίου, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, η απάντηση που δόθηκε ήταν ξεκάθαρη και αφορούσε την παραπέρα αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, δηλαδή να πληρώνουν νοίκια στις εστίες οι επαρχιώτες φοιτητές. Ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στις εστίες μας, η αύξησή της δεν λύνει το πρόβλημα, το διογκώνει. Ακριβώς επειδή υπάρχουν εργολάβοι στις εστίες μας, στο ΕΜΠ το εστιατόριο δεν συντηρείται και έχει πιάσει φωτιά τρεις φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη, φωτισμός κ.λπ.

Οσον αναφορά το ζήτημα των μετεγγραφέντων φοιτητών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δόθηκε η "υπόσχεση" ότι θα υπάρξουν "ενέργειες για να λυθούν". Δεν επαναπαυόμαστε! Με τον αγώνα μας παλεύουμε να πάρουν όλοι τη μετεγγραφή τους, κανένας να μη χάσει το εξάμηνό του, να αναπληρωθούν τα εργαστήρια, να παρέχεται σε όλους τους μετεγγραφέντες φοιτητές φοιτητική μέριμνα μέχρι να γραφτούν στο Τμήμα.

Τέλος, για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για τις διαγραφές των φοιτητών, χαρακτήρισαν τα μέτρα "διαρθρωτικά". Απροκάλυπτα υποστήριξαν ότι με τη διαγραφή φοιτητών τα Ιδρύματα θα "ανέβουν" στην αξιολόγηση, ενώ θα φύγει μία μεγάλη μάζα από τα Ιδρύματα που θα πάει σε διετή προγράμματα σπουδών, στην κατάρτιση, για να πάρει "δεξιότητες", με βάση τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να βγει γρήγορα στην αγορά εργασίας. Ομολόγησαν, μάλιστα, πως αυτοί οι φοιτητές θα εναρμονιστούν και με τις νέες αλλαγές που ετοιμάζουν τα Τμήματα στα προγράμματα σπουδών! Αλλαγές που δεν θα είναι βέβαια με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, αλλά με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε επιχειρηματία που θα συνάπτει μπίζνες με το Πανεπιστήμιό μας», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου των Συλλόγων.

Στην Πάτρα

Συλλαλητήριο στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ολγας, πραγματοποιούν αύριο φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης προς όφελος των φοιτητών και του λαού, κόντρα στην καταστολή των αγώνων και στα ιδιωτικά συμφέροντα! Ολοι οι φοιτητές στο δρόμο για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Ιστορικός περίπατος στον Πύργο

Ιστορικό περίπατο στην πόλη του Πύργου, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Τομεακή Οργάνωση Ηλείας της ΚΝΕ.

Αφού προβλήθηκε σχετικό βίντεο στα γραφεία του ΚΚΕ, που φώτιζε πλευρές για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε ιστορικά σημεία και κτίρια της πόλης, όπως:

 • Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, όπου υπήρχε ακροβολισμένος στο καμπαναριό Γερμανός ελεύθερος σκοπευτής που σκότωνε αγωνιστές του ΕΑΜ.
 • Ιστορικό κτίριο στην πλ. Ιατρίδη, από το μπαλκόνι του οποίου είχε μιλήσει ο Αρης Βελουχιώτης στις 10 Σεπτέμβρη του '44, όταν απελευθερώθηκε η πόλη από τους ταγματασφαλίτες.
 • Το κτίριο της Κομαντατούρ, στην οδό Καρκαβίτσα, όπου γίνονταν βασανισμοί και εκτελέσεις σε αιχμαλώτους των Γερμανών.
 • Το παλιό οινοποιείο, που κατά τον πόλεμο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και το οποίο άνοιξαν οι αντάρτες όταν απελευθέρωσαν την πόλη και μοίρασαν τρόφιμα στον πεινασμένο λαό του Πύργου.

Σε κάθε στάση έγινε συζήτηση για πτυχές της Μάχης του Πύργου, αλλά και γενικότερα ζητήματα, όπως το γιατί ο Μεταξάς δεν συμμάχησε με τον άξονα αφού είχαν ίδια ιδεολογία κ.ά.

Η ξενάγηση έγινε από τον Γιάννη Τεφάνη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πανελλαδική σύσκεψη οργάνωσης της δράσης

Με στόχο την οργάνωση της πάλης και την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική «που τσακίζει τη ζωή μας και υποθηκεύει το μέλλον των μαθητών και των παιδιών μας», Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ από την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας προχωρούν την Κυριακή 3 Νοέμβρη σε κοινή σύσκεψη.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος (Ναυαρίνου 13) και ήδη αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Θουκυδίδης», Αργοσαρωνικού, Λήμνου, Ρόδου, Ικαρίας και οι ΕΛΜΕ: Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Β' Δωδεκανήσου, Λήμνου, Γ' Αθήνας, Φθιώτιδας, Δ' Ανατολικής Αττικής. Επίσης οι ΕΛΜΕ Ελευσίνας, Πειραιά, Β' Αθήνας καθώς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές.

Σε συμμετοχή στη σύσκεψη καλεί επίσης η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση, που την Τετάρτη 23 Οκτώβρη διοργάνωσε σύσκεψη με τη συμμετοχή αναπληρωτών από Συλλόγους και ΕΛΜΕ της Αττικής. Συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζονται, η συνέχιση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για εξίσωση των δικαιωμάτων και ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους. Οπως σημειώνει η Πρωτοβουλία, «ο αγώνας μας δεν ξεκινά από το μηδέν. Οι περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις των αναπληρωτών μαζί με τα σωματεία με αιχμή τον νόμο Γαβρόγλου αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Ετσι κι αλλιώς, η επίθεση συνεχίζεται και από τη νέα κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς, αλλά επιτίθεται στους αναπληρωτές με δηλώσεις της υπουργού πως... θα τιμωρεί όσους παραιτούνται!».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Αριστα στην ασέλγεια σε βάρος της Ιστορίας για την υπουργό Παιδείας

Σχόλιο με αφορμή το μήνυμα της υπουργού για την 28η Οκτωβρίου

Ο Χένρι Φορντ παρασημοφορείται από το ναζιστικό καθεστώς
Ο Χένρι Φορντ παρασημοφορείται από το ναζιστικό καθεστώς
«Η κα υπουργός, με βάση το δικό της νόμο για τη βάση του 10, μένει μετεξεταστέα, αν δεν απορρίπτεται, στο μάθημα της Ιστορίας», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), με αφορμή το μήνυμα της υπουργού Παιδείας για την 28η Οκτωβρίου.

Η υπουργός στο μήνυμά της δεν αναφέρει ούτε μία φορά το φασισμό και το ναζισμό, ενώ λέει ότι η επέτειος «μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού», «αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας» και την «ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν».

Στο σχόλιό της η ΑΣΕ επισημαίνει για το μήνυμα της υπουργού:

«Χωρίς έκπληξη, είναι αλήθεια, διαβάσαμε το μήνυμα της υπουργού Αριστείας, κας Ν. Κεραμέως, για την 28η Οκτωβρίου. Χωρίς καμία αιδώ, η υπουργός βγάζει λάδι το ναζισμό και το φασισμό μια και στην ανακοίνωσή της δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά. "Είναι και αυτή μια στάσις, νοιώθεται" κατά τον Καβάφη. Είναι η μόνιμη στάση των απολογητών του καπιταλισμού, δηλαδή των μεγάλων εταιρειών, με λίγα λόγια αυτών που χρηματοδότησαν και εξόπλισαν το ναζιστικό τέρας.

Θυμίζουμε στην κα υπουργό ορισμένες ενοχλητικές για την ίδια και τους άλλους απολογητές του καπιταλισμού "λεπτομέρειες":

 • Μεγάλα μονοπώλια (όχι μόνο γερμανικά) χρηματοδότησαν και συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους ναζί: Η αμερικανική ΙΒΜ έστησε αυτόματα συστήματα στα στρατόπεδα θανάτου, η γερμανική IG FARBEN (η σημερινή "Bayer") εφοδίαζε τους ναζί με πετρέλαιο, η γερμανική "Siemens" χρησιμοποίησε κρατούμενους των στρατοπέδων στα εργοστάσιά της, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan χρηματοδότησε πειράματα ευγονικής πριν από τον πόλεμο, η αμερικανική "Ford" την ώρα που οι Αμερικανοί στρατιώτες έχυναν το αίμα τους συναλλασσόταν με τους ναζί κερδίζοντας εκατομμύρια, καθώς κατασκεύαζε μεγάλο μέρος των φορτηγών που χρησιμοποίησαν στον πόλεμο! Η αμερικανική "Standard Oil" προμήθευε με καύσιμα τόσο τους Συμμάχους όσο και τον Αξονα στη διάρκεια του πολέμου. Η αμερικανική ITT συνέδραμε βελτίωση του γερμανικού συστήματος πληροφοριών και σχεδίασε τις βόμβες "Focke - Wulfs" που χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στα συμμαχικά στρατεύματα. Η αμερικανική "General Motors" κατασκεύασε χιλιάδες θωρακισμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και τανκς για τον γερμανικό στρατό.
 • Ο Φριτς Τίσεν (της γνωστής βιομηχανίας χάλυβα) έγραψε βιβλίο με τον αποκαλυπτικό τίτλο "I paid Hitler", ο Πρέσκοτ Μπους (παππούς του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου) ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Τίσεν, ο Χένρι Φορντ παρασημοφορήθηκε από τους ναζί, ο μεγαλοκαπιταλιστής Τζόζεφ Κένεντι (πατέρας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι) ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μ. Βρετανία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσπάθησε δύο φορές να συναντηθεί με τον Χίτλερ και να προχωρήσει στη σύναψη συμφώνου φιλίας ή έστω ουδετερότητας των ΗΠΑ με τους ναζί, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε: "Ο πόλεμος κατά του φασισμού δεν είναι πόλεμος για τη δημοκρατία".
 • Στις 20 Φλεβάρη 1933, λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, 25 Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι συναντήθηκαν με τον Χίτλερ στο Βερολίνο. Τους ανακοίνωσε ότι οι ναζί ήθελαν να αποκτήσουν έλεγχο της Γερμανίας, να διαλύσουν το Κοινοβούλιο, να χτυπήσουν κάθε αντιπολίτευση με βία, να αποκαταστήσουν τη δύναμη της Βέρμαχτ. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν: Γουστάβος Κρουπ, επικεφαλής της πολεμικής βιομηχανίας "Alfred Krupp A.G." και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων, τέσσερα ηγετικά στελέχη της "I. G. Farben", Αλβέρτος Βόγκλερ, επικεφαλής της "United Steel Works" της Γερμανίας. Η συνάντηση έληξε με τη σύσταση ειδικού ταμείου υποστήριξης των ναζί στις επερχόμενες εκλογές του Μάρτη 1933, ύψους 3.000.000 μάρκων. Είναι λοιπόν σαφές ότι ο ναζισμός δεν είναι προϊόν κάποιου λαϊκισμού. Είναι το πιο γνήσιο παιδί του καπιταλισμού και γι' αυτό η κα Κεραμέως σπεύδει να τον "βγάλει λάδι". Δεν γίνεται να υποστηρίζεις τον πατέρα και να αποποιείσαι το παιδί του...

«Πλήρωσα τον Χίτλερ», η κυνική ομολογία του μεγαλοβιομηχάνου Τίσεν
«Πλήρωσα τον Χίτλερ», η κυνική ομολογία του μεγαλοβιομηχάνου Τίσεν
Επίσης είναι σαφές ότι, αντίθετα με όσα λέει η ανιστόρητη υπουργός, στον πόλεμο του '40 και στην κατοπινή αντίσταση δεν ήμασταν όλοι οι Ελληνες μαζί. Μεγάλο μέρος των Ελλήνων και ιδιαίτερα της αστικής τάξης συνεργάστηκε κανονικότατα με τους ναζί κατακτητές.

Ο αγώνας ενάντια στο παιδί του καπιταλισμού, το ναζισμό, δεν είναι ζήτημα DNA, όπως αντιεπιστημονικά ισχυρίζεται η κα υπουργός. Της υπενθυμίζουμε ότι το 1/3 των νεκρών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (20.000.000 ή δύο Ελλάδες) ήταν Σοβιετικοί πολίτες και στρατιώτες. Αυτοί σήκωσαν το κύριο βάρος κατά του τέρατος για 3 ολόκληρα χρόνια, όταν οι Δυτικοί σύμμαχοι (ΗΠΑ και Μ. Βρετανία) "αγρόν ηγόραζον".

Η "δημοκρατία" την οποία επικαλείται η κα υπουργός είναι η δημοκρατία του γύψου για τα συνδικάτα, της απαγόρευσης του 90% των απεργιών, της ωμής καταστολής σε όσους διεκδικούν και αντιστέκονται, του συναγελασμού με τους δολοφόνους και εκμεταλλευτές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, του πολέμου και της προσφυγιάς. Αυτή η δημοκρατία δεν είναι των εργαζομένων ούτε οι λαοί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πάλεψαν για μια τέτοια δημοκρατία.

Σε ένα συμφωνούμε με την κα Κεραμέως: Οι συνάδελφοι πρέπει να μιλήσουν θαρρετά και ανοιχτά στους μαθητές. Είναι καθήκον μας να τους δείξουμε πώς ο καπιταλισμός γεννά το τέρας του ναζισμού, ποιοι επωφελούνται από αυτόν και ποιοι (και κυρίως γιατί) τον θωπεύουν ώστε να τον αξιοποιήσουν, όποτε τους χρειαστεί. Αλλωστε, εμείς δεν χαιρόμαστε, επειδή απλά σκοτώθηκε το κτήνος το 1945, γιατί ξέρουμε πως η σκύλα που το γέννησε είναι πάντα σε οργασμό. Με αυτήν πρέπει να τελειώνουμε οριστικά.

ΥΓ1. Να πληροφορήσουμε την αναζητούσα την ιστορική αλήθεια κα υπουργό ότι πλέον έχει διαλευκανθεί πλήρως πως ο Β' Παγκόσμιος ξεκίνησε την 1η Σεπτέμβρη 1939, όταν το γνησιότερο παιδί του καπιταλισμού, ο ναζισμός, επιτέθηκε στην Πολωνία, ένα ολόκληρο χρόνο δηλαδή πριν από τη φασιστική επίθεση στην Ελλάδα.

ΥΓ2. Η κα υπουργός με βάση τον δικό της νόμο για τη βάση του 10, μένει μετεξεταστέα, αν δεν απορρίπτεται, στο μάθημα της Ιστορίας. Ας αφήσει λοιπόν τα παραμύθια περί αριστείας και ας μην εφαρμόσει κάτι στο οποίο η ίδια δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο...».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«5+1 λόγοι για να κατεβούμε στο δρόμο σε όλη την Ελλάδα!»

«

Ολοι οι μαθητές στους δρόμους» καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας δίνοντας ραντεβού για τις 4 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, με μαθητική πορεία.

Συνεχίζοντας να διεκδικούν το σχολείο που έχουν ανάγκη, το «σχολείο να μορφώνει - όχι να εξοντώνει», οι μαθητές έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύμορφες δράσεις από την αρχή της χρονιάς. Στο κείμενο με τίτλο «5+1 λόγοι για να κατεβούμε στο δρόμο σε όλη την Ελλάδα!» που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας αναφέρεται στους λόγους που βγάζουν τους μαθητές στους δρόμους:

«1. Για να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται από χιλιάδες μαθητές πως το σχολείο που πηγαίνουμε δεν μας αρέσει! Το απορρίπτουμε! Ενα σχολείο - ακριβό εξεταστικό κέντρο, γεμάτο φροντιστήρια και ιδιαίτερα, άγχος, τρέξιμο, παπαγαλία και sos!

2. Ο νόμος Γαβρόγλου πέρσι έκανε το σχολείο μας χειρότερο και ήδη κοντεύουμε να τρελαθούμε με τις αλλαγές στην ύλη, στα μαθήματα, στις λιγότερες επιλογές σχολών. Τώρα, η κυβέρνηση ΝΔ και η υπ. Παιδείας Κεραμέως θέλει να δίνουμε περισσότερες εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον μας με Τράπεζα Θεμάτων επί τρία συνεχόμενα χρόνια, ενώ τη μία μόνο χρονιά που λειτούργησε, άφησε μετεξεταστέους το 40% των μαθητών! Τους προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν απέναντι. Να μην το σκεφτούν καν.

3. Γιατί δικαιούμαστε ένα σχολείο διαφορετικό, που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, θα δίνει σε όλους μας τις απαραίτητες γνώσεις για να γινόμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Σχολείο που δεν θα μας κοιτά στην τσέπη, αλλά θα παρέχει σε όλους μας τη δυνατότητα να μορφωθούμε, να αθληθούμε, να ψυχαγωγηθούμε σε σύγχρονες υποδομές.

4. Γιατί δεν ανεχόμαστε στα σχολεία μας ακόμα μια χρονιά να έχουμε ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία. Να κλείνουν ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, να μη γίνονται μουσικά μαθήματα στα μουσικά σχολεία! Να κάνουμε μάθημα σε κοντέινερ, σε ακατάλληλα λόγω σεισμού κτίρια ή απόγευμα, να περπατάμε χιλιόμετρα για να πάμε σχολείο λόγω μη χρηματοδότησης της μετακίνησής μας. Να πληρώνουμε, να πληρώνουμε, να πληρώνουμε...

5. Γιατί δεν πιάνουν τα ψέματα και οι υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων πως θα βελτιωθούν γενικά τα πράγματα. Διεκδικούμε εδώ και τώρα έκτακτο κονδύλι και αύξηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για τα σχολεία μας για να επιλυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα. Είναι δικαίωμά μας!

6. Γιατί ο αγώνας μας όταν είναι μαζικός, οργανωμένος και συντονισμένος μετράει! Η φωνή μας ακούγεται! Είμαστε αυτοί που καθυστερήσαμε πέρσι ένα προαποφασισμένο από καιρό νομοσχέδιο, που αναγκάσαμε την κυβέρνηση να το ψηφίσει Μεγάλη Εβδομάδα με κλειστά σχολεία για να μην υπάρχουν άλλες αντιδράσεις. Οι αγώνες μας φέραν αποτέλεσμα, όταν καταργήσαμε την Τράπεζα Θεμάτων, επαναφέραμε τις επαναληπτικές εξετάσεις, σταματήσαμε την υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων, κατακτήσαμε ποσοστό εισαγωγής 10% των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ».

ΚΡΗΤΗ
Φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ και ενοίκια

Την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στον χώρο της φοιτητικής μέριμνας φέρνει η ΝΔ υλοποιώντας κατά γράμμα τα σχέδια που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για κατασκευή φοιτητικών εστιών με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για δύο εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, συνολικά 3.000 κλινών (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο), για τις οποίες εκδόθηκε χτες η προκήρυξη με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 21η Γενάρη 2020. Τα κτίρια που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ έχει φανεί στην πράξη πως ελέγχονται πλήρως από τον ιδιώτη εργολάβο για πολλά χρόνια. Μάλιστα, η χτεσινή προκήρυξη του έργου έγινε δεκτή με «θετικό πνεύμα» από δημοσιεύματα του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, που μεταξύ άλλων σημείωναν ότι «η φοιτητική στέγη (student housing) είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας εναλλακτικών επενδύσεων από εταιρείες ακινήτων ανά την Ευρώπη» και ότι οι αποδόσεις των ακινήτων που αξιοποιούνται για φοιτητική στέγη κινούνται μεταξύ 7,5% - 8,5%...

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε υπουργός Κ. Γαβρόγλου είχαν ανακοινώσει, ως «αναγκαίο συμπλήρωμα» της κατασκευής τους με ΣΔΙΤ, ότι πλέον στις εστίες θα επιβάλλονται ενοίκια στους φοιτητές. Συγκεκριμένα, για τις παραπάνω εστίες στην Κρήτη ο υπουργός είχε πει ότι 1.000 κρεβάτια θα είναι δωρεάν, 1.000 θα είναι με επιδοτούμενο, «χαμηλό» ενοίκιο και άλλα 1.000 θα είναι με κανονικότατο ενοίκιο! Εστρωσαν έτσι το δρόμο στη ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας και επιβολή ενοικίων και στις υπάρχουσες εστίες.

Εκδήλωση στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας

Την Τρίτη 5 Νοέμβρη οι Οργανώσεις πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Από το ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο. Μύθοι και πραγματικότητα. Οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 18.30, στο μικρό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, με ομιλητές τους: Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, Βασίλη Γεωργίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ και πρόεδρο του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΠΘ
Να καταδικαστεί ο αντικομμουνισμός και να απομονωθούν οι φασίστες καλεί η ΠΚΣ

«

Να καταδικαστεί ο ωμός αντικομμουνισμός και να απομονωθούν οι φασίστες», καλούν οι εκπρόσωποι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στον Σύλλογο Φοιτητών Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, που σχολιάζουν τη στάση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ με αφορμή την αναγραφή φασιστικών συνθημάτων στη σχολή και όσα ακολούθησαν.

Οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Πριν λίγο καιρό φασιστοειδή έγραψαν στους τοίχους του Πανεπιστημίου της Ορεστιάδας συνθήματα υπέρ της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής και του αρχιχουντικού δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. Τις επόμενες μέρες μέλη της ΚΝΕ αλλά και άλλοι αντιφασίστες φοιτητές πήραν την πρωτοβουλία και έσβησαν τα εμετικά αυτά συνθήματα γράφοντας στη θέση τους αντιφασιστικά συνθήματα.

Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, η παράταξη της ΝΔ μέσα στα πανεπιστήμια, στις 22 Οκτώβρη, στα πλαίσια του ΔΣ του Συλλόγου φοιτητών Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ένα ψήφισμα - μνημείο αντικομμουνισμού, κάτω από τον μανδύα των "δημοκρατικών" ευαισθησιών και της "καλαισθησίας" της σχολής. Σε αυτό το ψήφισμα υποστήριξε ανοιχτά τη θεωρία των "δύο άκρων" δηλώνοντας ότι "είναι απέναντι στον φασισμό είτε είναι αυτός αριστερόστροφος είτε δεξιόστροφος" (!) και καλώντας "να χρωματιστούν τα σημεία ανταλλαγής πολιτικών απόψεων" (!).

Ποιον βολεύει σήμερα η εξίσωση από τη ΔΑΠ του φασισμού, τον οποίο θεωρεί πολιτική άποψη (!), με την πιο ανθρώπινη ιδεολογία, αυτή της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό; Σίγουρα όχι τους φοιτητές που αγωνίζονται, που διεκδικούν, που θέλουν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στις πολιτικές που βάζουν εμπόδια στις σπουδές και τη ζωή τους.

Η ΔΑΠ με τέτοια ψηφίσματα βγάζει λάδι τους υπόδικους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και επιτίθεται στον πραγματικό αντίπαλο του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Επιτίθεται σε αυτούς που παλεύουν μέσα και έξω από τις σχολές για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού, για την απομόνωση του φασισμού από τους χώρους δουλειάς και σπουδών».

Και οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ καταλήγουν ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα τους περάσει. Καλούμε όλους τους φοιτητές αλλά και τον λαό της περιοχής να καταδικάσουν αυτό τον ωμό αντικομμουνισμό που επιχειρείται ολοένα και πιο έντονα από ΕΕ - αστικά κόμματα και τις παρατάξεις τους στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Να απομονώσουν τους φασίστες εγκληματίες από τις γειτονιές, τα σχολεία, τις σχολές και τους χώρους δουλειάς αλλά και να οργανώσουν τον αγώνα τους παραμερίζοντας τις δυνάμεις του συμβιβασμού».

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτώβρη η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Ροδόπης της ΚΝΕ για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με τίτλο «Εξαρτήσεις! Κοινωνικό φαινόμενο ή ελεύθερη επιλογή;» στα προκάτ της παλιάς Νομικής, στην Κομοτηνή.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αρχοντούλα Τσικνή, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ. Αφού καλωσόρισε τους δεκάδες φοιτητές αλλά και εργαζόμενους που γέμισαν την αίθουσα του προκάτ, τόνισε ότι η ΚΝΕ διαχρονικά και από την ίδρυσή της είχε και έχει σταθερό μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και κοινωνικό λειτουργό, Χαράλαμπο Πουλόπουλο, και τον υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Κέντρου Θράκης του ΚΕΘΕΑ «Κιβωτός», Αντώνη Ραυτόπουλο, οι οποίοι συμμετείχαν ως ομιλητές στην εκδήλωση της ΚΝΕ.

Το λόγο πήρε ο Αντ. Ραυτόπουλος και παρουσίασε το έργο του ΚΕΘΕΑ, που αυτήν την περίοδο δίνει τη μάχη μέσα από τα σωματεία των εργαζομένων ενάντια στην ΠΝΠ της κυβέρνησης της ΝΔ, που όπως τόνισε στοχεύει στον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ, των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης με ταυτόχρονη κοινωνική επανένταξη του ατόμου. Για να προσθέσει ο Χ. Πουλόπουλος ότι ο αγώνας αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει, σημειώνοντας κατά την ομιλία του τη διαχρονική σχέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το ΚΕΘΕΑ, καθώς και την αμέριστη στήριξη εκ μέρους του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα του Κέντρου να διατηρήσει το αυτοδιοίκητο και τη σταθερή βοήθεια που προσφέρουν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τέλος, ο Χ. Πουλόπουλος τόνισε πως δεν είναι τυχαία η σύνδεση του ΚΚΕ με το ΚΕΘΕΑ, διότι μέσα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το άτομο παλεύει ατομικά και συλλογικά να αλλάξει τη ζωή του κόντρα στην υποταγή όπου τον οδηγούν τα ναρκωτικά, έναν αγώνα που δίνουν καθημερινά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην ελληνική κοινωνία.


Το λόγο πήρε και ο Νίκος Καραδήμος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, ο οποίος και παρουσίασε την ειδική έκδοση της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών, με τίτλο «Ψάξε την πραγματική ουσία... Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Οπως σημείωσε, στην έκδοση μπορεί κανείς να βρει πλήθος στοιχείων, ερωτήσεων - απαντήσεων, ερευνών, ζωντανών περιγραφών που αποδομούν τα αντιδραστικά ιδεολογήματα με τα οποία το σύστημα βομβαρδίζει τη νεολαία γύρω από το ζήτημα της χρήσης ουσιών, και αναδεικνύεται η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους προς τους ομιλητές, ενώ όλοι προμηθεύτηκαν την μπροσούρα.

Εκρηκτικά προβλήματα και ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή

Περιοδεία της Λιάνας Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, σε συγκρότημα ειδικών σχολείων στο Αιγάλεω

Με εκπαιδευτικούς και γονείς μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε συγκρότημα ειδικών σχολείων στο Αιγάλεω όπου περιόδευσε. Η συζήτηση ήταν πλούσια σε προβληματισμό και αγωνία, τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών όσο και από την πλευρά των γονέων, καθώς η εικόνα αυτών των σχολείων δεν διαφέρει από τη συνολική που αφορά σε όλη την Ειδική Εκπαίδευση, ως «αποπαίδι» του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η βουλευτής επιβεβαίωσε το διαχρονικό ενδιαφέρον του Κόμματος να προβάλλει αιτήματα που έχουν σύγχρονο περιεχόμενο, απαιτώντας την ικανοποίησή τους όχι μόνο με βάση το αναγκαίο αλλά πολύ περισσότερο με αυτό που είναι δυνατό να γίνει. Τόνισε την ανάγκη ο ίδιος ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο, γιατί η επιλογή «να πορευτώ ατομικά και ό,τι καταφέρω» είναι αναποτελεσματική. Το ΚΚΕ, όπως είπε η βουλευτής, έχει εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, ως μέσο πίεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε τα οξυμένα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης να είναι στην επικαιρότητα, επιζητώντας την άμεση επίλυσή τους, όμως αυτό, πραγματικά, δεν φτάνει. Είναι ανάγκη ο ίδιος ο λαός με τη μαζική και οργανωμένη διεκδίκησή του να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και όχι να κάτσει «πίσω», θεατής.

Ανέδειξε ως κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την Ειδική Εκπαίδευση την εκτεταμένη αναπλήρωση των εκπαιδευτικών και όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στα ειδικά σχολεία, το κτιριακό και το ζήτημα των μεταφορών. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η διαρκής αναπλήρωση δεν επιτρέπει σε όλο το επιστημονικό δυναμικό να εξελιχθεί και να αναπτύξει την αναγκαία σταθερή σχέση με τα ίδια τα παιδιά που την έχουν απόλυτα ανάγκη. Η αναπλήρωση αποτελεί μια κακή εκδοχή διαχείρισης και βολέματος της κατάστασης σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο, πολύ περισσότερο, των ίδιων των παιδιών. Ανέδειξε την ακαταλληλότητα των κτιρίων, που είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται πολλαπλάσια παιδιά από τη δυναμικότητά τους, με άμεση επίπτωση στην ίδια την παιδαγωγική πράξη. Ενώ για το ζήτημα των μεταφορών τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να μην έχει επιλυθεί δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που ακολούθησε, με τους εργαζόμενους και τους γονείς να επιβεβαιώνουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το 80% των εργαζομένων είναι αναπληρωτές και οι προσλήψεις πολύ λιγότερες από αυτές που ζήτησαν οι σχολικές μονάδες με βάση τις εγγραφές των παιδιών. Για παράδειγμα, στο ΕΕΕΕΚ από τους 16 εργαζόμενους στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ειδικότητα αναγκαία και αναντικατάστατη) που ζήτησαν, έχουν προσληφθεί μόλις 8 αναπληρωτές. Αναφέρθηκαν στην ίδρυση, εδώ και 10 χρόνια, του ΕΕΕΕΚ στο Περιστέρι, που δεν έχει λειτουργήσει με ευθύνη τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των κυβερνήσεων, αλλά και του ΕΕΕΕΚ Αθήνας που αν και έχει ιδρυθεί δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το υπάρχον σχολείο να επιβαρύνεται με πολλαπλάσιους μαθητές και να ανταποκρίνεται με μεγάλες δυσκολίες στις σύνθετες ανάγκες αυτών των παιδιών. Επιπλέον, οι μεταφορές, με το απαράδεκτο ισχύον καθεστώς των αναθέσεων σε ιδιώτες, είναι μετέωρες κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις, ενώ πραγματοποιούνται δρομολόγια με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για γονείς και παιδιά.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα στο εν λόγω συγκρότημα, την ίδια ώρα που ήταν προγραμματισμένη η περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ, με ταυτόχρονη παρέμβαση και προσπάθεια να παρουσιάσει ανερυθρίαστα το... έργο της Περιφέρειας, τη στιγμή που κλείνουν δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους και τα δρομολόγια στο ειδικό νηπιαγωγείο και το ΕΕΕΕΚ δεν έχουν καλυφτεί...

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ - ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Είναι τιμή μας να υποδεχτούμε προσφυγόπουλα στα σχολεία μας

Με αφορμή τη συζήτηση για φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία της Πεντέλης και των Μελισσίων, μια σειρά Σύλλογοι Γονέων της περιοχής (του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης, 1ου Δημοτικού Μελισσίων, Νηπιαγωγείου Νέας Πεντέλης, 1ου Νηπιαγωγείου Πεντέλης, Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης) παίρνουν θέση ενάντια στις ρατσιστικές φωνές που ακούγονται και σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Εμείς, ως γονείς νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε το αυτονόητο.

Ως Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων θεωρούμε την προστασία, φροντίδα και υπεράσπιση των παιδιών, ΟΛΩΝ των παιδιών, ύψιστο καθήκον.

Θέλουμε συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για ΟΛΑ τα παιδιά.

Προσμένουμε, κι όταν μπορούμε συνεισφέρουμε και εμείς, ανοιχτή πρόσβαση στην Εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο χαμόγελο, στην παιδικότητα για ΟΛΑ τα παιδιά.

Στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Πεντέλης πέρσι (όπως και παλιότερα) φοίτησαν ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Γυμνάσιο Πεντέλης και στο Γυμνάσιο Νέας Πεντέλης επίσης. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εξαιρετικά τόσο για αυτά τα παιδιά όσο και για τα υπόλοιπα.

Φέτος απ' ό,τι φαίνεται ίσως να είναι η σειρά σχολείων των Μελισσίων.

Εμείς, Σύλλογοι Γονέων από αυτά αλλά και άλλα σχολεία του δήμου μας, δηλώνουμε ότι είναι τιμή μας να τα υποδεχτούμε και έμπρακτα να δείξουμε σε αυτά τα απροστάτευτα, αλλά και στα προστατευμένα δικά μας παιδιά, πόσα ιδεώδη, αρχές και αξίες κομίζουμε από την περίφημη ιστορία και πολιτισμό μας...

Τα παιδιά εξάλλου δεν κάνουν ό,τι τους λέμε. Κάνουν ό,τι βλέπουν. Είμαστε το παράδειγμά τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, δωρίζοντας ένα μολύβι κι ένα τετράδιο σε κάθε παιδί».

 • Πρωτοβουλίες για τα προσφυγόπουλα παίρνουν και οι μαθητές που στη σελίδα του mathites.gr στο facebook σε ανάρτησή τους σημειώνουν: «Μπράβο στους μαθητές στα Μελίσσια που απέδειξαν ότι "Η νέα γενιά έχει ιδανικά!", με το να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες - θύματα των πολέμων, κόντρα στο ρατσιστικό δηλητήριο που ρίχνουν διάφοροι στην περιοχή, όπως η νεολαία της κυβέρνησης! Μέσα από τα μαθητικά μας συμβούλια παίρνουμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε κάθε σχολείο που δέχεται προσφυγόπουλα!».


Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ