Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στην Αττική

Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις, οι ΚΟ της Αττικής απευθύνονται στους εργαζόμενους και τους καλούν να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να προσπεράσουν τις παγίδες που στήνει το κεφάλαιο, τα παραμύθια της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Για να γίνει πράξη το δίκιο τους, χρειάζεται «ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η κοινωνική συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία».

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 11.30 π.μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τα έργα ανάπλασης Φαλήρου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Δαφνής, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο των λεωφορείων στο Ελληνικό για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο των λεωφορείων στον Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο πρώην Παπαστράτος στον Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 1/2, στις 9 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο των λεωφορείων στην Πέτρου Ράλλη, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Παρασκευή 2/2, στις 9 π.μ., ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο των λεωφορείων στην Ανθούσα, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Κλιμάκια του Κόμματος θα επισκεφθούν επίσης: Την Τετάρτη 31/1 στις 12 μ. το εργοστάσιο «ΒΕΝΕΤΗΣ» στη Λυκόβρυση, την Πέμπτη 1/2 στις 10 π.μ. τη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ», την Τετάρτη 7/2 στις 11 π.μ. την «ELBISCO», την Τρίτη 13/2 στις 10.30 π.μ. την «TASTY», την Πέμπτη 15/2 στις 10.30 π.μ. την αλλαντοβιομηχανία «ΥΦΑΝΤΗΣ», την Πέμπτη 22/2 στις 10 π.μ. την αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ».

Συγκεντρώσεις Κομματικών Οργανώσεων

Την Πέμπτη 1η Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Κατασκευών καλεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Περιστερίου καλεί στην αίθουσα ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 31/1:

-- Στις 7 μ.μ., στο Α' ΚΑΠΗ Ευόσμου, σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Καλαμαριάς καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 1/2, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, σε σύσκεψη - συζήτηση των ΚΟ του 4ου Διαμερίσματος, θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 9/2, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Συκεών, σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Για τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και τις θέσεις του ΚΚΕ

Eκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα «Οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια στο έδαφος σκληρών ανταγωνισμών. Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Κυριακή 4/2, στις 11 π.μ., οι ΚΟΒ Πετρούπολης καλούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (Κ. Βάρναλη 33, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο). Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Την Κυριακή 4/2, στις 6 μ.μ., οι ΚΟΒ Ιλίου καλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ιλίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του και να βγει πιο δυνατός

Με το τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε με αφορμή τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξεδιπλώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ την πολιτική τους δράση. Εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις - συζητήσεις σε τόπους δουλειάς και συνοικίες είναι στον καθημερινό προγραμματισμό των Οργανώσεων.

Οπως αναφέρεται και στον τίτλο του φυλλαδίου, «Ο λαός μπορεί να βγει πιο δυνατός από την πείρα του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μπορεί να κάνει πράξη το δίκιο του, κόντρα σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις του σάπιου συστήματος».

Στη συζήτηση με τον εργατόκοσμο, κύριο θέμα αποτελεί η ανάγκη να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Ξεχωρίζουν επίσης οι εξελίξεις που συνδέονται με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στην περιοχή μας και ευρύτερα. Στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στους οποίους πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με τα παζάρια γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ και την ευρωατλαντική «ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Αυτό που χρειάζεται ΤΩΡΑ είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες», σημειώνεται στο φυλλάδιο του Κόμματος.

Το ΚΚΕ καλεί σε συμπόρευση τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι «ο σοσιαλισμός είναι η μόνη ελπίδα της εργατικής τάξης, του λαού» και ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνουν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τον πλούτο που παράγουν».

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση»
  • Οργανώνουμε πλατιά πολιτική εξόρμηση με το νέο 4σέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ
  • Ρεπορτάζ από εκδηλώσεις Οργανώσεων του Κόμματος
  • Ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για το «αναπτυξιακό» περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης στην Πάτρα
Υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται έξω από τα όρια αυτού του συστήματος

Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση των Οργανώσεων Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ο Ν. Αμπατιέλος
Ο Ν. Αμπατιέλος
«Υπάρχει λύση! Εξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή»: Με το σύνθημα αυτό και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αχαρνών η εκδήλωση των Οργανώσεων Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την περασμένη Κυριακή.

Στη εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν το θερμό καλωσόρισμα των συγκεντρωμένων στις κομμουνίστριες Ελένη Λιναρδή, που ήταν ΕΠΟΝίτισσα, και Μαρία Μαλτέζου, κόρη του ηρωικού Γραμματέα της ΟΚΝΕ, Χρήστου Μαλτέζου, ο οποίος δολοφονήθηκε το Νοέμβρη του 1938 στις φυλακές της Κέρκυρας.

Οι συγκεντρωμένοι, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν και μετανάστες εργάτες, μετά την ομιλία τραγούδησαν αντάρτικα και εργατικά τραγούδια μαζί με το συγκρότημα του Νίκου Θεοδωράκη, στο μουσικό αφιέρωμά του για τα 100χρονα του Κόμματος.

Προετοιμάζοντας την εκδήλωση, που εντάσσεται στην 100ή επέτειο του Κόμματος και στα 50χρονα της ΚΝΕ, οι Οργανώσεις πραγματοποίησαν μια μεγάλη εξόρμηση στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. Διακινώντας ειδική ανακοίνωση, στολίζοντας την περιοχή με πανό για μαζική συμμετοχή, έφτασε πλατιά το κάλεσμα συστράτευσης που απευθύνει το ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς, σχολεία, σχολές κατάρτισης, σπίτια και στέκια νεολαίας.

Με δυνατό ΚΚΕ, εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία ανοίγουμε το δρόμο για την ανατροπή


Ο Νίκος Αμπατιέλος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ξεκινώντας από την 100ή επέτειο ίδρυσης του Κόμματος:

«Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα για τη σημερινή μας πάλη. Αξιοποιούμε την επεξεργασμένη στρατηγική του Κόμματός μας που είναι καταστάλαγμα όλης αυτής της πορείας, που μας δίνει υπεροχή γιατί ακριβώς απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει λύση απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, αν μπορεί να αλλάξει αυτή και πώς.

Απαντάμε κατηγορηματικά:

Υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται έξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Με δυνατό ΚΚΕ, δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία ανοίγουμε το δρόμο για την ανατροπή!

Προϋπόθεση είναι η οικοδόμηση του Κόμματος πρώτα απ' όλα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, η ανανέωση των δυνάμεών του με εκατοντάδες νέους και νέες της εργατικής τάξης.

Και εδώ η ΚΝΕ αποτελεί βασικό αιμοδότη του Κόμματος. Το να περάσει σε φάση σημαντικής ανάπτυξης των δυνάμεών της και της κομμουνιστικής διαπαιδαγωγητικής ικανότητάς της αποτελεί αναμφισβήτητα αναπόσπαστο στοιχείο της επαναστατικής συνέχειας του ΚΚΕ και της κομματικής οικοδόμησης. Η δουλειά στις πιο νέες ηλικίες, πριν βγουν στην παραγωγή αποκλειστικά, στους χώρους Εκπαίδευσης και μαθητείας, ιδιαίτερα σε ΕΠΑΛ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές, ΑΕΝ, στα γυμνάσια, στα λύκεια και τα ΑΕΙ είναι κρίσιμη για τη δουλειά στην εργατική τάξη, στις νέες βάρδιές της.

Το σχέδιό μας σε σύγκρουση με το σχέδιο κυβέρνησης - κεφαλαίου

Από το μουσικό αφιέρωμα
Από το μουσικό αφιέρωμα
Το 2018 είναι σημαντική χρονιά και για το κεφάλαιο, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Χρονιά συγκέντρωσης ακόμα περισσότερο των προσπαθειών για το πέρασμα σε καπιταλιστική ανάπτυξη με νέα πεδία και νέα άνοδο της κερδοφορίας τους. Είναι χρονιά με νέες προσπάθειες για την περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της χώρας στην ευρύτερη περιοχή που δεν αφορά ούτε αναβάθμιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού ούτε και την ειρήνη και τη φιλία συνολικά των λαών της περιοχής.

Αυτές οι επιδιώξεις αλλά και οι στόχοι που εμείς βάζουμε, δεν είναι δύο σχέδια σε παράλληλη πορεία αλλά είναι δύο σχέδια σε σύγκρουση. Αυτές οι επιδιώξεις θα γίνουν στο σβέρκο των εργαζομένων, θα δυναμώνει η εκμετάλλευση, θα χτυπιούνται δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα, θα υποθηκεύεται όλο και περισσότερο το μέλλον της νεολαίας, θα φουντώνουν νέοι πολεμικοί κίνδυνοι.

Αυτό σημαίνει ότι είναι κριτήριο για τις δικές μας προσπάθειες να αντιτιθόμαστε με ικανότητα στα σχέδιά τους, να μην τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί, να πρωτοστατούμε για την οργάνωση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης για τα σύγχρονα δικαιώματα που σήμερα συνθλίβονται στις μυλόπετρες του καπιταλιστικού κέρδους.

Είναι κριτήριο να προχωράει το δικό μας σχέδιο για να δυναμώνει η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης, η προοπτική του σοσιαλισμού...

Σε αυτήν την κρίσιμη χρονιά για το κεφάλαιο έχει και το σύστημα τα "πουλέν" του... τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που πριν από λίγες μέρες έκλεισε 3 χρόνια διακυβέρνησης, 3 χρόνια νέων μέτρων και μνημονίων, 3 χρόνια νέων διαψεύσεων. Δεν είναι απίθανο το 3ο κεράκι στην τούρτα να το έσβησαν μαζί και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα όμως. Ποντάρουν στο να ξεχνάμε ακόμη και τα πιο κοντινά - χρονικά - συμπεράσματα που βγαίνουν. Γι' αυτόν το λόγο κυκλοφορεί ένα αρκετά διαφωτιστικό υλικό του Κόμματος γι' αυτήν την "επέτειο", θυμίζει ο "Ριζοσπάστης" των ημερών τα "έργα και τις ημέρες" αυτών των τριών χρόνων.

Θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Είναι παρακαταθήκη το γεγονός ότι το ΚΚΕ έγκαιρα - από την πρώτη στιγμή - προειδοποίησε για το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος καμία κυβέρνηση, όπως κι αν λέγεται, ό,τι προθέσεις κι αν έχει (κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τις καλύτερες), δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική.

Είναι παρακαταθήκη η στάση του ΚΚΕ, που δε δέχτηκε ούτε να συμμετάσχει ούτε να στηρίξει καμία αστική κυβέρνηση. Είπε την αλήθεια στο λαό, αν και οι επιλογές του είχαν εκλογικό κόστος για το ίδιο το ΚΚΕ.

Λένε και ξαναλένε κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο Τσίπρας ότι "αυτοί" είναι η αριστερά που δε φοβάται να λερώσει τα χέρια της, ότι δε μένει στην άκρη, ότι δίνει μάχη. Το θέμα είναι για ποιους τελικά καθαρίζει και ποιοι είναι οι λεκέδες που αφήνει, ποια τα αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό...

Η εργατική - λαϊκή πλειοψηφία να ακουμπήσει στο ΚΚΕ

Αν κάτι δείχνει και η πείρα του προηγούμενου διαστήματος είναι ότι είναι αδίστακτοι, ότι μπορούν να πουν οτιδήποτε για να πείσουν να αποδεχτεί ο λαός τη νέα σφαγή του, να μένει αδρανής. Δείχνει ότι περιμένουν πρόθυμοι και "βασιλικότεροι του βασιλέως" στην ουρά άλλα αστικά κόμματα με εμπειρία στην αντιλαϊκή πολιτική, που σήμερα ζητούν περισσότερα μέτρα και αισθάνονται δικαίως να τους έχουν πάρει την μπουκιά από το στόμα.

Το πιο σημαντικό που φάνηκε για μία ακόμα φορά είναι ότι υπάρχει η δύναμη που πρέπει να στηριχτεί η εργατική - λαϊκή πλειοψηφία. Υπάρχει το ΚΚΕ, υπάρχει το ταξικό εργατικό κίνημα.

Αυτές οι γραμμές πρέπει να πυκνώσουν με περισσότερους εργάτες και εργάτριες, νέους και νέες, για να σπάει στην πράξη η σιγή νεκροταφείου. Για να δυναμώνει η εργατική και λαϊκή αντίσταση, να μπαίνουν περισσότερα εμπόδια στην πολιτική τους, να δυναμώνει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση ανάμεσα σε όσους πλήττονται από αυτήν την πολιτική. Και το πιο σημαντικό: Για να ισχυροποιείται η δύναμη εκείνη που μπορεί να κάνει τις ανησυχίες τους πραγματικότητα!

-- Την ώρα που χτυπάνε το δικαίωμα της απεργίας να δυναμώνει η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, να μαζικοποιούνται τα σωματεία, οι διαδικασίες τους, να δυναμώνει το ΠΑΜΕ.

-- Την ώρα που ποινικοποιούν μαθητικούς αγώνες να δυναμώνει η συλλογική συζήτηση και δράση των μαθητών για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζουν, ο συντονισμός τους - ακόμα και πανελλαδικός, όπως έγινε σήμερα - η αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται.

-- Την ώρα που συκοφαντούν τους αγώνες της αγροτιάς όχι μόνο να πληθαίνουν τα μπλόκα αλλά και να συγκροτούνται νέοι αγροτικοί σύλλογοι, νέες δυνάμεις να μπαίνουν στον αγώνα και να ενισχύεται η συμμαχία με την εργατική τάξη, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση καμία προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες, αδυναμίες, δεν πάει χαμένη.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, η Νεολαία του, είναι εδώ, παραμένουν εδώ και ας έχουν προσπαθήσει με χίλιους τρόπους σε όλη την 100χρονη πορεία του να το ξεγράψουν! Είμαστε εδώ παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, πιο έτοιμοι και πιο ικανοί να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν για τους κομμουνιστές. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη πρόταση αγώνα, έχει προτάσεις και θέσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Καθένας μετρά στο μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας! Η οργάνωση πολλαπλασιάζει τη δύναμη του καθένα και της καθεμιάς!».

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα αντίστασης, διεκδίκησης, συσπείρωσης με το ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Χαϊδαρίου μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο Χαϊδάρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, σε συγκέντρωση - συζήτηση των τοπικών ΚΟΒ, μίλησε το απόγευμα της Κυριακής 28 Γενάρη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η πρωτοβουλία αυτή των ΚΟΒ Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, κλάδους και συνοικίες.

Την ομιλία του Ν. Σοφιανού ακολούθησε συζήτηση για τις εξελίξεις, με τους συγκεντρωμένους να θέτουν ερωτήματα στο στέλεχος του Κόμματος. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Σοφιανού:

«Για μία ακόμα φορά το Κόμμα μας απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης, συμπόρευσης με τον κόσμο που σηκώνει τα βάρη που τον φόρτωσαν αυτά τα 8 χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις, μαζί με τους εταίρους τους, την ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ. (...)

Εχει μια σημασία να αναδείξουμε την παρέμβαση που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τους κομμουνιστές αλλά και από άλλους αγωνιστές, μια παρέμβαση που έδωσε μαχητική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει με "σιγή νεκροταφείου", στα "μουλωχτά", το νομοσχέδιο για την 3η "αξιολόγηση" (...)».

Κρίσιμης σημασίας η προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
«Βρεθήκαμε και θα βρεθούμε μπροστά στην προσπάθεια να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να ξεφοβηθούν οι εργαζόμενοι στα σύγχρονα κάτεργα της εργοδοσίας, να γίνουν εκατοντάδες οι εστίες αντίστασης. Μπορούμε να κάνουμε μεγάλο βήμα μπροστά στη δουλειά μας στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την 100ετία του ΚΚΕ. Να βελτιώσουμε δηλαδή αποφασιστικά την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στο κίνημα, στα συνδικάτα, στις εργατικές - λαϊκές μάζες, που έχουν σήμερα χαμηλή ταξική συνείδηση, που ένα σημαντικό κομμάτι τους δεν γνωρίζει τα προηγούμενα κεκτημένα. Με σωστή και εύστοχη επεξεργασία στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση της αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης της πάλης.

Είναι κρίσιμο πώς θα συνδυάσουμε σήμερα τις άμεσες διεκδικήσεις για τα καυτά προβλήματα της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με τη συνολικότερη προσπάθεια να ανεβάσουμε τις απαιτήσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, που δεν μπορεί να καλύψει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, να ενισχύεται έτσι η πολιτική κατεύθυνση της πάλης ενάντια στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, την ΕΕ. Υπάρχει βάση για να γίνει αυτή η δουλειά. Είναι το πλαίσιο που έχει επεξεργαστεί με τη βοήθεια των κομμουνιστών το ΠΑΜΕ, και αυτό το πλαίσιο είναι μια μεγάλη κατάκτηση των εργατών, των μισθωτών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, απέναντι στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης, απέναντι στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Με καλύτερες προϋποθέσεις σήμερα επιμένουμε να δουλεύουμε για την Κοινωνική Συμμαχία, να δυναμώνει αυτή η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα τμήματα των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της αγροτικής οικονομίας (...).

Σε αυτό το κλίμα, οι αγωνιστικές διεργασίες, η πρωτοπόρα προσπάθεια να συμβάλουμε στην ανάπτυξή τους με τη συζήτηση, διατυπώνει εναλλακτική λύση απέναντι σε ένα σύστημα που από όπου κι αν το πιάσεις βρωμάει. Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να τελειώνουμε με αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, σε αυτή τη ζωή και όχι σε κάποια άλλη, στη Δευτέρα Παρουσία. Εκεί εμείς "βουτάμε τα χέρια μας" και όχι στη βρώμικη δουλειά, στην οποία τα έχει βουτήξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα το διαφημίζει. Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει η κοινωνικοποιημένη οικονομία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να ικανοποιήσει τις διευρυμένες ανάγκες του λαού μας, να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας. Και σε αυτήν την προσπάθεια, είναι μεγάλη η συμβολή της πείρας από το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα στον 20ό αιώνα. (...)

Αυτή η συζήτηση είναι κρίσιμο να διευρυνθεί με νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, γιατί η αγωνιστική αφύπνιση που δυναμώνει θα μείνει στη μέση, θα εγκλωβιστεί, αν δεν συναντηθεί με την πολιτική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ».

Κοροϊδεύουν με το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης"

«Δεν υποτιμούμε, αντίθετα θέλουμε με επιχειρήματα και μέσα από την εκλαΐκευση της πολιτικής μας να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που προβάλλει ιδιαίτερα η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, πλασάροντας αυτό το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης. Τώρα μάλιστα κοροϊδεύουν ανοιχτά τον κόσμο, λέγοντας ότι τα μνημόνια τελειώνουν. Ποιον αλήθεια όμως κοροϊδεύουν; (...) Η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε, όχι μόνο ο Τσίπρας, αλλά όλοι οι υπερασπιστές της καπιταλιστικής Ελλάδας, όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, θα πατήσει στους 700 μνημονιακούς νόμους, 500 πριν τον Τσίπρα και 200 που πήρε ο Τσίπρας αυτά τα τρία χρόνια. Αυτοί οι νόμοι και ρυθμίσεις θα είναι σε ισχύ στο διηνεκές (...)».

Η κυβέρνηση είναι σημαιοφόρος των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

«Μια άλλη σημαντική πλευρά που πρέπει να προσεχτεί, γιατί αυτή η πολιτική είναι "νύχι - κρέας" και με τη λεγόμενη εξωτερική πολιτική, είναι ότι στις μέρες που έρχονται θα αφηνιάσει ο αποπροσανατολισμός, με αιχμή το όνομα της FYROM, για να υλοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια. (...)

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, έχουν βάλει την υπογραφή τους στους σχεδιασμούς όλων των προηγούμενων χρόνων, έχουν κυριολεκτικά με αίμα γράψει τα σύνορα που επαναχάραξαν, γιατί αυτοί διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, αυτοί πυροδότησαν το εθνικιστικό μίσος, αυτοί αξιοποιούν ή και δημιουργούν μειονοτικά ζητήματα, για να μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν στα πλαίσια των δικών τους σχεδιασμών. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τεκμηριώνει ότι είμαστε "δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κλονισμένη περιοχή", όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο όλων των σχεδιασμών που έχουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή μας.

Στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το θέμα με το όνομα της γειτονικής δημοκρατίας. Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προϋποθέτει για μας αλλαγή του Συντάγματος της FYROM και ρητή διατήρηση των συνόρων, την αποτροπή ανακίνησης εθνικιστικών επιδιώξεων. Η συζήτηση για το όνομα, που μπορεί να έχει τον αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό της Μακεδονίας, προϋποθέτει να λυθούν τα παραπάνω ζητήματα. (...)

Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια αποπροσανατολισμού με τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν εθνικιστές και ανοιχτά φασιστικές δυνάμεις, να συζητηθούν οι λαϊκές ανησυχίες που υπάρχουν, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες. Το Κόμμα μας καλεί το λαό και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και αυτό το κάλεσμα αποκτά προτεραιότητα, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που όχι μόνο με το Σκοπιανό, αλλά και με άλλα, φαίνεται καθαρά ότι εκτελεί συμβόλαια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής ολιγαρχίας (...)».

Με σιγουριά και αυτοπεποίθηση ενάντια στο σύστημα

«Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια του Κόμματός μας, στεκόμαστε με ακλόνητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα με κόμματα που από διαφορετικές αφετηρίες και ξεχωριστούς ρόλους εγκλωβίζουν το λαό μας στη διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης. Ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται, ο λογαριασμός παραμένει ίδιος και είναι βαρύς για τη λαϊκή πλειοψηφία.

Το Κόμμα μας είναι η δύναμη που κέρδισε την αξιοπιστία της, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της "πρώτη φορά αριστεράς", που υποτίθεται θα άλλαζε τα πράγματα (...) Στεκόμαστε απέναντι στο νέο διπολισμό που έχει προκύψει από το 2012, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έναν διπολισμό που θέλει να χτίσει τις διαχωριστικές του γραμμές με ψεύτικα διλήμματα, αναζητώντας συνεταίρους σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, και από τέτοιους είμαστε πλούσιοι (...).

Το Κόμμα μας ήταν και είναι η δύναμη που μπαίνει μπροστά στην ανάπτυξη του αγώνα, για να πάρει πίσω ο λαός μας αυτά που του έκλεψαν αυτά τα χρόνια, όχι κοιτώντας στο χτες αλλά με σταθερό βλέμμα μπροστά, στο αύριο που μπορεί να έρθει, να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να φρενάρει μέτρα που ετοιμάζουν, γιατί αυτή η πολιτική έχει συνέχεια. Να αποσπάσει ανάσες στο λεηλατημένο εισόδημα και στα υπολείμματα παροχών που έχουν αφήσει. Αυτό το κάλεσμα αντίστασης, διεκδίκησης, προοπτικής απευθύνουμε πλατιά στο λαό μας, ένα κάλεσμα συσπείρωσης μαζί με το ΚΚΕ, σ' αυτούς που καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι το "ως εδώ" πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο, να αποκτήσει στόχευση, νέα δυναμική...».

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει!

Ανακοίνωση για το «αναπτυξιακό» περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης, που θα γίνει στις 5 και 6 Φλεβάρη στην Πάτρα

«Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες!

Στις 5 και 6 Φλεβάρη, έρχεται στην Πάτρα κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα. Ερχονται ως οι καλύτεροι ντελάληδες των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλιακών ομίλων, εγχώριων και διεθνών. Συνομιλητές τους θα έχουν μεγαλοεπιχειρηματίες και εκπροσώπους των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα, τοπικούς παράγοντες και κρατικούς φορείς που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλους που ελπίζουν να τσιμπήσουν από το μεγάλο φαγοπότι που προωθεί η κυβέρνηση. Σημαία τους έχουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στη δική μας περιοχή.

Η κυβέρνηση έρχεται στην Πάτρα, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ψήφιση νέων, επιπρόσθετων μέτρων που χαρίζουν "ζεστό" χρήμα στο κεφάλαιο και τσακίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού: Νέο τσεκούρι στις συντάξεις, περικοπή επιδομάτων για οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπήρων και μακροχρόνια πασχόντων. Νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μειώνοντας το αφορολόγητο σε κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως. Επιτάχυνση των πλειστηριασμών και γενίκευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως ζητάει το κεφάλαιο στις τράπεζες, βγάζοντας στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία, εκβιάζοντας τα λαϊκά στρώματα να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να μη χάσουν το σπίτι τους. Ταυτόχρονα, διευκολύνει τις καπιταλιστικές επενδύσεις με φοροαπαλλαγές, μείωση του ΦΠΑ, διαγραφή χρεών, το νέο κτηματολόγιο που διευκολύνει τη συγκέντρωση της γης σε χέρια τραπεζών και μονοπωλιακών ομίλων ξεκληρίζοντας την αγροτιά. Από κοντά και η προσπάθεια να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία για να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι!

Το νέο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο είναι ένας νέος κρίκος της επίθεσης διαρκείας κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, η οποία κλιμακώνεται απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Ερχεται να συμπληρώσει τα δύο προηγούμενα μνημόνια και το πρόσφατο 3ο μνημόνιο, ενώ θα ακολουθήσουν νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα.

Τους στόχους αυτούς στηρίζουν η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα γιατί συμφωνούν στο κύριο: Την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ολοι αυτοί που, με ανούσιες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, θέλουν να κρύψουν ότι κινούνται στις ίδιες ράγες. Καλούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να δεχτούν κι άλλες θυσίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι σχεδιασμοί που επεξεργάζονται στα συνέδριά τους, οι στόχοι τους για περισσότερα κέρδη, η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Από κοντά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΑΣΟΚ). Εχει σημαία (και το διαλαλεί) την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, με ζήλο αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα για να εξασφαλίσει επιπλέον κέρδη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα - εγχώρια και διεθνή. Και, ταυτόχρονα, συνυπογράφει το χτύπημα της πρώτης κατοικίας (παρ' όλη την πολυδιαφημισμένη καμπάνια της για τους πλειστηριασμούς, που αφήνει απροστάτευτη στην πραγματικότητα την πρώτη κατοικία), έχει βαριές ευθύνες για τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας που πνίγηκαν στη λάσπη και τις πυρκαγιές που ρήμαξαν τη Δυτική Αχαΐα, συνηγορεί στην "ανάγκη" να κάνει κι άλλες θυσίες ο λαός της περιοχής στο όνομα της "ανάπτυξης".

Οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, και οι υπόλοιποι, "το νέο αναπτυξιακό μοντέλο", είναι αυτές των μονοπωλιακών ομίλων για "εξωστρέφεια, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα", που σημαίνει:

Στην Ενέργεια, περαιτέρω "απελευθέρωση" και εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να προαγοράζουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για να θωρακίζουν τα κέρδη τους. Και την ίδια στιγμή, σχεδόν ο μισός πληθυσμός να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας με τις υπέρογκες δαπάνες για την Ενέργεια, που θα εκτοξευτούν, να κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα.

Στις Μεταφορές, δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου για τη μεταφορά εμπορευμάτων, μακριά από τις ανάγκες του λαού.

Στον Τουρισμό, επεκτάσεις, νέες επενδύσεις και κέρδη, με εργαζόμενους πιο φτηνούς και χωρίς δικαιώματα, με αυτοαπασχολούμενους χρεοκοπημένους και με τις διακοπές να παραμένουν ένα μακρινό όνειρο για τη λαϊκή οικογένεια.

Στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, υπερασπίζονται τον ανταγωνισμό και την κερδοφορία των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, ώστε ν' αγοράζουν πάμφθηνα από τους αγροτοπαραγωγούς για να ανθίζει η εξωστρέφειά τους και για να πωλούν πανάκριβα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα της χώρας μας είδη πρώτης ανάγκης για την ίδια την επιβίωσή τους. Με εργαλείο την Κοινή Αγροτική Πολιτική προωθείται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές.

Το Πανεπιστήμιο ασφυκτικά δεμένο στις υπηρεσίες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τέτοια επιστημονική έρευνα και όχι υπέρ των κοινωνικών αναγκών, με τους νέους επιστήμονες, ερευνητές, μεταπτυχιακούς και διδάκτορες να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και να είναι έρμαια της αναζήτησης προγραμμάτων χωρίς ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες!

Τα χιλιοειπωμένα "κλισέ" και η "ξύλινη" γλώσσα περί "τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας" που επαναλαμβάνει καθημερινά η κυβέρνηση, καταρρέουν με πάταγο μπροστά στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ως προνομιούχους, στα κεφάλια των οποίων θα πέσει ο πέλεκυς της δημοσιονομικής προσαρμογής και ως "κοινωνική πολιτική" τα ελάχιστα ψίχουλα στους λεγόμενους "φτωχοδιάβολους", που στην πραγματικότητα δεν επαρκούν ούτε καν για τη στοιχειώδη ανακούφισή τους.

Να μην ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση, να μην επιτρέψουμε να τσακίσουν το παρόν και το μέλλον μας με τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς τους!

Εχουμε πλούσια πείρα όλα τα τελευταία χρόνια: Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Καμιά εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Νιώσαμε στο πετσί μας την πολιτική τους στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης, στο όνομα της "ανάπτυξης" και στην περιοχή μας. Το εκμεταλλευτικό, άγριο σύστημα που υπερασπίζονται, δεν κρύβει τα δόντια του με όση χρυσόσκονη "περί δίκαιης ανάπτυξης" κι αν το πασπαλίσουν:

Η περιβόητη "γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας" και η "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική" σημαίνουν βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, μεγαλύτερους κινδύνους για εμπλοκή σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς, νέες θυσίες για το λαό. Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη συνοδεύτηκε με την αναβάθμιση του ρόλου του Αράξου και τον κίνδυνο εγκατάστασης εκεί πυρηνικών όπλων, τη συμφωνία για νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, τη μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τη συμμετοχή σε αποστολές και επεμβάσεις εκτός συνόρων κ.ά.

Η "διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, η εξωστρέφεια και η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας", οι "αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας" συνεπάγονται με νόμο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την εντατικοποίηση και την απλήρωτη δουλειά, τις απολύσεις, με την ανεργία να συνεχίζει να σπάει κόκαλα σε όλους τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το "όφελος από την ανάπτυξη που θα διαχέεται στην κοινωνία" σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα στις συντάξεις, στις παροχές στην Υγεία και στην Παιδεία, τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, κενά σε δασκάλους, χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

Η "ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους" προχωράει χέρι χέρι με τους σχεδιασμούς για: Συγκέντρωση αγωγών μεταφοράς και σταθμών αποθήκευσης καυσίμων (π.χ. εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πάτρα), εξορύξεις του ορυκτού πλούτου και αξιοποίηση των οικοπέδων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με το λαό να "κερδίζει" τις διαρκείς αυξήσεις τιμών για το ρεύμα, για τη θέρμανση και για τις μετακινήσεις του, να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή του. Να δηλητηριάζονται το περιβάλλον και η υγεία του, επιτρέποντας την τοποθέτηση μεταλλείων, βιομηχανιών, αποθηκών, όπου και με όποιον τρόπο θέλουν, όπως η κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στην Αιτωλοακαρνανία.

Και την ίδια ώρα, κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας για τα λαϊκά στρώματα με τραγικά αποτελέσματα: Τα βουλιαγμένα στη λάσπη χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και το αποκομμένο εθνικό δίκτυο, τον κίνδυνο για αντίστοιχα φαινόμενα λόγω των έργων του αυτοκινητόδρομου στην Αχαΐα με τη μηδενική αντιπλημμυρική πρόβλεψη, τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Προχωράνε σε απανωτά εγκαίνια στους μεγάλους οδικούς άξονες που ο λαός τους πλήρωσε και τους πληρώνει πανάκριβα και ταυτόχρονα εγκαταλείπονται στην τύχη τους το εθνικό δίκτυο και οι επαρχιακοί δρόμοι, που παραμένουν παγίδα θανάτου για τους χιλιάδες εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά. Σχεδιάζουν την επέκταση του σιδηροδρόμου με επίγεια διέλευσή του, διχοτομώντας την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας αξεπέραστα εμπόδια στη ζωή των κατοίκων.

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες!

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τη ζωή μας σχέδιά τους!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, τη νεολαία, τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να πυκνώσουν τις γραμμές του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος για να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση.

Βάζοντας φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που είναι συνέχεια των προηγούμενων. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας στέρησαν στη διάρκεια της κρίσης, να μην ανεχτούμε άλλες θυσίες.

Στοχεύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο, το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας και της προσφυγιάς, τον καπιταλισμό. Το σύστημα που στην καρδιά της λειτουργίας του έχει τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου τσακίζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για να αυγαταίνουν αυτά τα κέρδη.

Βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης μας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στην Υγεία, στην Παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς ανεργία, για ανάπτυξη της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας για την όλο και διευρυνόμενη κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών, για το δικαίωμα στις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφτούν αυτές οι ανάγκες, για πραγματική ευημερία του λαού και των παιδιών του.

Με αντεπίθεση και πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τον πλούτο θα καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία! Οπου η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και όχι στα χέρια του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών του. Αυτή η εξουσία θα οδηγήσει σε έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όλων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που δένουν σφιχτά τη θηλιά στο λαιμό των λαών, που ενισχύουν αλυτρωτικές και εθνικιστικές κραυγές και επιδιώξεις. Θα πρωτοστατήσει για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι, είτε βρίσκονται ήδη στην ακραία φτώχεια είτε είναι λιγότερο φτωχοί από τους άλλους και κατορθώνουν ακόμα να επιβιώνουν, πρέπει και μπορούν να ενωθούν σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία για τα δικαιώματά τους.

Σε αυτόν τον αγώνα καλεί όλους και όλες το ΚΚΕ. Μαζική συσπείρωση, οργάνωση της πάλης και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων, που καταστρέφει τη ζωή μας!».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ