Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα παχιά τα λόγια...

Το 2007 μια είδηση κυκλοφορούσε από μέσο σε μέσο. Ο δήμος Καισαριανής, βρισκόταν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με δήμαρχο το σημερινό αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Σπύρο Τζόκα. Ελεγε, λοιπόν, ο δήμαρχος στις εφημερίδες ότι έχει «κλείσει» ένα τάνκερ από τη Βενεζουέλα και φέρνει φτηνό πετρέλαιο για να ζεστάνει την Καισαριανή. Δήλωνε χαρακτηριστικά στο «Βήμα»: «Εχουν γίνει επαφές [...], η πρόταση είναι οικονομική, καθώς το τάνκερ ούτως ή άλλως περιφέρεται στην Ευρώπη». Μάλιστα ρόλο διαπραγματευτή με το Καράκας είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας (επικεφαλής τότε της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»).

Ευκαιρίας δοθείσης των εκλογών της Κυριακής στην Καισαριανή, ας θυμηθούν οι παλιοί και ας μάθουν οι νεότεροι για την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευκολία που έχει στα παχιά λόγια...

Εμείς να σημειώσουμε ότι ο κ. Τζόκας, από δήμαρχος το 2007 σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ας μην ψάχνει, λοιπόν, πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, υπάρχουν 280 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα στην Περιφέρεια, τα οποία μπορούσαν να διατεθούν για τη θέρμανση οικογενειών ανέργων, σχολείων, παιδικών σταθμών αλλά και γενικότερα την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, όπως έχουν υποδείξει οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ. Ομως η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν προχωρά σε κάτι τέτοιο αλλά επαναφέρει τον αντιλαϊκό -μνημονιακό τον χαρακτήριζε - προϋπολογισμό της διοίκησης Σγουρού.

Ποια δικαιώματα;

Διαβάζουμε σε Δελτίο Τύπου της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα: «Εκδήλωση με θέμα: "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Καταπολέμηση της Διαφθοράς" - Συνδιοργάνωση των εξής φορέων: Ελληνικό Δίκτυο Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ - Ελληνικό Δίκτυο Global Compact (Global Compact Network Hellas) - Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς - Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος - Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών - Αμερικανική Γεωργική Σχολή - Eλληνοαμερικανικό Επιμελητήριο - Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα - Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα». Οταν, λοιπόν, διακρατικοί αστικοί θεσμοί από κοινού με τις οργανώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφθορά, δηλαδή αυτοί που ζουν από την εκμετάλλευση, τη «νόμιμη κλοπή» του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, που για να αυγατίζουν τα κέρδη τους τσακίζουν τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα του λαού κάνοντας τη ζωή του κόλαση (μόνο αυτά τα δικαιώματα ξέρουν), τότε η υποκρισία και το θράσος περισσεύουν. Οσο για τη διαφθορά, είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Ολο την αντιμετωπίζουν και όλο είναι παρούσα, αφού την αναπαράγουν οι ίδιοι.

Το «προφίλ» και η βιτρίνα

Μόλις το 22% των άνεργων νέων από 20 έως 24 ετών είναι εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ. Στην ίδια ηλικιακή κατηγορία αυτοί που παίρνουν επίδομα μόλις που φτάνουν το 0,7%! Το 53% των ανέργων νέων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο «In4Youth - Διαδικασίες ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων σε περίοδο οικονομικής κρίσης», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας), τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Στόχος της, επιδοτούμενης από κοινοτικά κονδύλια, έρευνας ήταν η παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής νεολαίας, η «μελέτη του προφίλ» εργαζομένων και άνεργων νέων. Οσο και αν τα αποτελέσματα κωδικοποιούν πλευρές του προβλήματος, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα άγνωστη, αφού πρόκειται για την πραγματικότητα που ζει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών. Αυτό που λείπει είναι, πάνω από όλα, τα μέτρα για την προστασία των ανέργων από την κατάσταση που περιγράφεται. Γι' αυτά, όμως, οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν. Εξάλλου, ο ίδιος ο θεσμός της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας», που συνδιοργάνωσε την πρωτοβουλία, είναι στενά συνδεδεμένος με την προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει μια «βιτρίνα» του ενδιαφέροντος για τα προβλήματα των νέων, να ενσωματώσει τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για αυτά που ζουν αλλά και να παρουσιάσει ως «λύση» τα προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς που σχεδιάζει και προωθεί.

Το σχολείο της Χρυσής Αυγής

Ενα σχολείο στο οποίο θα ελέγχεται η συμπεριφορά των μαθητών ώστε να μην ξεφεύγει από τη φασιστική ιδεολογία τους, ένα σχολείο όπου οι μαθητές δε θα έχουν λόγο και δε θα μπορούν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα ή τις διεκδικήσεις τους, είναι αυτό που οραματίζεται και θέλει η Χρυσή Αυγή. Ενα φασιστικό σχολείο όπου οι μαθητές θα μάθουν να έχουν πάντα σκυμμένο το κεφάλι.

Να τι είπε ο βουλευτής της, Δ. Κουκούτσης, στη Βουλή:

«Εμείς, ακόμα και σήμερα, μιλάμε για μείωση των αργιών, κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, γραπτές εξετάσεις και επιστροφή της αριθμητικής βαθμολογίας στο δημοτικό, σύστημα πόντων για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών, επιβολή ομοιόμορφης εμφάνισης, κατάργηση των γενικών μαθητικών συνελεύσεων, έπαρση σημαίας, εκκλησιασμό κλπ.».

Θέλουν το σχολείο - φυλακή και τους μαθητές άβουλα στρατιωτάκια! Είναι επικίνδυνοι. Οι μαθητές πρέπει να του απομονώσουν. Εξω η Χρυσή Αυγή από τα σχολεία και τις γειτονιές!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org