Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΕ ΜΑΝΗ - ΚΥΘΗΡΑ
Περιμένουν ακόμα όσα τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση...

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές

Διήμερη περιοδεία στα χωριά της Ανατολικής Μάνης και στα Κύθηρα, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τρία χωριά της Ανατολικής Μάνης, το Σκουτάρι, τον Κότρωνα και το Φλομοχώρι, όπου επλήγησαν ιδιαίτερα από τις φωτιές στις αρχές Ιούλη. Η εικόνα μιλά από μόνη της... Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, ειδικά στον ελαιώνα της περιοχής, αλλά και στις βοσκήσιμες περιοχές.

Και πριν δύο μήνες, με το που έσβησαν οι φωτιές, αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε επισκεφτεί τις περιοχές αυτές και είχε ζητήσει να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης που χρειάζονταν να παρθούν... Δύο μήνες μετά και τίποτα σχεδόν δεν έχει αλλάξει... Τα χωριά εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, με φόβο για το χειμώνα που έρχεται.

Οπως φάνηκε από τις συζητήσεις που είχε η Δ. Μανωλάκου με τις προέδρους των χωριών, αλλά και με κατοίκους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει πάρει ακόμα κανένα ουσιαστικό μέτρο. Ενώ έχουν γίνει δηλώσεις από τους αγρότες της περιοχής για τις καταστροφές που έχουν υποστεί, εκτιμητές από τον ΕΛΓΑ, εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχουν ακόμα κατέβει στην περιοχή. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να θρέψουν τα ζώα τους στις καμένες περιοχές και αναγκάζονται είτε να τα πουλήσουν, είτε τα αφήνουν ελεύθερα. Κάποιες λίγες ζωοτροφές έχουν δοθεί μόνο από τους συνεταιρισμούς και την Περιφέρεια και αυτά κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τα λεφτά που είχε υποσχεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για αγορά ζωοτροφών, ακόμα τα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι... Μεγάλα προβλήματα συναντάνε και οι μελισσοπαραγωγοί της περιοχής, που εκτός από τις καμένες κυψέλες, υπάρχει ο φόβος να έχουν επηρεαστεί οι μέλισσες από την πυρκαγιά με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής.

Στον Κότρωνα η καταστροφή είναι εμφανής...
Στον Κότρωνα η καταστροφή είναι εμφανής...
Μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων στο Φλομοχώρι, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Αυτό που συναντήσαμε ήταν σκέτη εγκατάλειψη. Οταν σβήνουν οι φωτιές και πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι περιοχές ξεχνιούνται μέσα στα βάσανά τους και την καταστροφή τους. Μπαίνουμε στο φθινόπωρο. Ο κίνδυνος των πλημμυρών είναι ορατός και ακόμα δεν έχουν φτιαχτεί τα πρόχειρα φράγματα...». Κάλεσε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν και να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα, να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους και άλλα μέτρα στήριξης, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι πλάι τους και μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή.

Ακόμα, έντονος προβληματισμός υπήρξε από τους κατοίκους για τα αίτια της πυρκαγιάς και πολλά ερωτήματα για το αν κάποιοι προτιμούν ερημωμένα τα χωριά και όχι ζωντανά... Πολλοί συνέδεαν τις πρόσφατες πυρκαγιές με το σχέδιο που υπάρχει για την κατασκευή ενός μεγάλου αιολικού πάρκου σε αυτά τα χωριά, που θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, θα πλήξει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και στη φυσιολογία της περιοχής.

Τραγικές οι ελλείψεις στα Κύθηρα

Την περασμένη Πέμπτη, η Δ. Μανωλάκου, συνοδευόμενη από μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά, επισκέφθηκε τα Κύθηρα, το νησί όπου γνώρισε τεράστιες καταστροφές στις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις αρχές Αυγούστου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής του νησιού και τον αντιδήμαρχο Κυθήρων, Γιώργο Κομνηνό, ενώ μίλησε με πολλούς κατοίκους του νησιού.

Στο Σκουτάρι
Στο Σκουτάρι
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή, κάνουν λόγο για περίπου 30.000 καμένα στρέμματα γης... Και στα Κύθηρα, με τον κίνδυνο για πλημμύρες και κατολισθήσεις να είναι κάτι παραπάνω από ορατός με τις πρώτες βροχές, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα.

Η συζήτηση με τους πυροσβέστες είναι αποκαλυπτική... Πιο συγκεκριμένα, λένε: Ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 13 μόνιμους πυροσβέστες, αυτήν τη στιγμή στο δυναμικό της Πυροσβεστικής των Κυθήρων ανήκουν 7 μόνιμοι πυροσβέστες (τον Αύγουστο ήταν 9). Ακόμα, στο δυναμικό ανήκουν 10 πενταετείς και 5 εποχικοί, ενώ παλιότερα ήταν 15.

Η υποδομή είναι απαρχαιωμένη. Εχουν στη διάθεσή τους 7 πυροσβεστικά οχήματα, με το πιο παλιό να είναι τουλάχιστον 35ετίας και το πιο καινούριο όχημα, 10ετίας, να είναι διασωστικό και να μην πρέπει να χρησιμοποιείται κανονικά σε δασικές εκτάσεις. Ακόμη, τα λάστιχα ενός οχήματος που ήταν ακινητοποιημένο φτιάχτηκαν με δωρεά.

Οι καταστροφές στα Κύθηρα αναδεικνύουν κι αυτές τις ευθύνες τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής, που διατηρεί και ενισχύει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Χαρακτηριστικά:

Συζητώντας με κατοίκους στο Φλομοχώρι
Συζητώντας με κατοίκους στο Φλομοχώρι
-- Δύο οχήματα δεν έγινε κατορθωτό να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση, γιατί χάλασαν.

-- Δύο από τα τέσσερα αεροπλάνα που θα ρίχνονταν στη μάχη της κατάσβεσης δεν χρησιμοποιήθηκαν, γιατί το ένα από τα ζευγάρια έπαθε βλάβη.

-- Δεν υπήρχε το απαραίτητο δυναμικό ώστε να μπορεί να υπάρχει 3μελές πλήρωμα στα πυροσβεστικά.

-- Τεράστιο ήταν το πρόβλημα και στην επικοινωνία, αφού η μορφολογία του νησιού δυσκόλευε τη λειτουργία του ασυρμάτου, που λειτουργούσε με μία μόλις συχνότητα για όλο αυτό το δυναμικό που είχε πέσει στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς.

-- Δεν υπήρχαν εφεδρικοί σωλήνες...

Η Δ. Μανωλάκου, μοιράζοντάς τους το υλικό του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για τα προβλήματα των πυροσβεστών, ανέφερε: «Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ πριν τις φωτιές και πριν το καλοκαίρι βγάλαμε την ανακοίνωση που απευθύνεται στον κλάδο των πυροσβεστών. Οι συνθήκες δουλειάς σας είναι επικίνδυνες, αν και δεν ανήκετε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Σας θυμούνται μόνο όταν υπάρχει κάποιος σεισμός ή κάποια φωτιά και αν οι φωτιές πάρουν και έκταση, σας ρίχνουν και όλη την ευθύνη, τη στιγμή που δεν σας έχουν την αναγκαία υποδομή και το προσωπικό...». Ακόμα, μοιράζοντας και κάποιες από τις Ερωτήσεις που έχει κάνει το Κόμμα στη Βουλή, σημείωσε ότι από τον Απρίλη «το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση για την προετοιμασία και τα μέτρα πρόληψης με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Οι απαντήσεις ήταν ευχολόγια, όχι μέτρα...».


Στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Κυθήρων
Στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Κυθήρων

Μεγάλες εκτάσεις καμένες στα Κύθηρα
Μεγάλες εκτάσεις καμένες στα Κύθηρα
ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Η ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης «σφράγισε» την τεράστια καταστροφή

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση την ώρα των πυρκαγιών προκύπτουν από το επιτόπιο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη». Σοβαρές καταγγελίες για κόντρες συμφερόντων σχετικά με την εξαγορά και εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού

Του απεσταλμένου μας Μπάμπη ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.--

Με πάνω από 80 φωτιές να έχουν πλήξει το νησί από τις αρχές της λεγόμενης «αντιπυρικής περιόδου», τον περασμένο Μάη, η Ζάκυνθος κατέχει αυτό το καλοκαίρι μια θλιβερή πρωτιά στη σχετική λίστα. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας είναι πάνω από 27.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, εκ των οποίων τα περίπου 10.000 στις φωτιές του δεύτερου 15ήμερου του Αυγούστου. Οι πυρκαγιές στον Αγάλα στα μέσα του Αυγούστου και οι δύο στις αρχές της βδομάδας που πέρασε, στις Μαριές και την Αναφωνήτρια, ήταν οι πλέον καταστροφικές. Στο πέρασμά τους κατέκαψαν σημαντικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και καλλιέργειες, στάβλους, ζώα, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

Και στην περίπτωση της Ζακύνθου, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, το ενδεχόμενο του εμπρησμού είναι ισχυρό. Εμπρησμοί που έχουν ως αιτία την εμπορευματοποίηση της γης. Οπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ αλλά και διασταυρωμένες πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη σε υψηλό επίπεδο σχετικά με την εξαγορά και εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων στο βορειοδυτικό μέρος της Ζακύνθου.

Στην περιοχή όπου ήταν τα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιάς, σε Μαριές και Αναφωνήτρια, βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας ο «Ριζοσπάστης» με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή. Από τις συζητήσεις αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της δασοπροστασίας, όπως η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές. Καθαρά από θέμα τύχης δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα καθώς και μεγάλη καταστροφή κατοικιών.

«Το νερό πήγαινε στα ξενοδοχεία και όχι στα χωριά που καίγονταν»

Θέμα τύχης ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν καταστράφηκαν κατοικίες, τόνισαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου στο κλιμάκιο του ΚΚΕ

Eurokinissi

Θέμα τύχης ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν καταστράφηκαν κατοικίες, τόνισαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου στο κλιμάκιο του ΚΚΕ
Ενα από τα σοβαρά ζητήματα που αναδείχθηκε εξαρχής ήταν η απόγνωση των κατοίκων για την κατάσταση που επικράτησε την ώρα της μάχης στα πύρινα μέτωπα. Μια κατάσταση γενικότερου χάους, ως αποτέλεσμα της απουσίας οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης. Οι μαρτυρίες ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.

-- Πυροσβέστες που δεν είχαν νερό για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

-- Πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας που πήγαν για βοήθεια δεν ήξεραν πού να πάνε.

-- Αλλοι να περιμένουν ώρες ολόκληρες μια διαταγή.

-- Πυροσβεστικά οχήματα να κινδυνεύουν να ακινητοποιηθούν λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Οι μαρτυρίες για όλα αυτά είναι χαρακτηριστικές και προέρχονται από ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς.

Την ίδια ώρα, σοβαρά ήταν τα παράπονα για τη βοήθεια από τα εναέρια μέσα, κυρίως τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, οι πτήσεις ήταν λίγες με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ο τοπικός δασάρχης, στην περιοχή της Αναφωνήτριας την ώρα που η φωτιά έφθανε στα σπίτια αν και απευθύνθηκε αρκετές φορές τηλεφωνικά στο Κέντρο Συντονισμού (εναέριας κατάσβεσης) στην Αθήνα για να έρθουν αεροπλάνα, χρειάστηκε να περάσουν 3 ώρες προκειμένου να τον ενημερώσουν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να έρθει βοήθεια καθώς πετούσαν σε άλλες περιοχές.

Τεράστιες εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος μετατράπηκαν σε στάχτη
Τεράστιες εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος μετατράπηκαν σε στάχτη
Στην ίδια περιοχή σημαντική ήταν και η καταγγελία του ηγούμενου στο Μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Οπως αποκάλυψε, όταν οι πυροσβέστες στην περιοχή έμειναν από νερό και απευθύνθηκε σε παράγοντες του δήμου να στείλουν τις ιδιωτικές υδροφόρες για τροφοδοσία, ενημερώθηκε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν καθώς αρκετές είχαν δουλειά στα ξενοδοχεία!!!

Γι' αυτά υπήρχε νερό, όχι όμως για τα χωριά που καίγονταν. Από όσα αποκαλύπτονται ανοίγει ένα ακόμη ζήτημα, που φέρνει στην επιφάνεια τις ελλείψεις και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης σε σημαντικά μέσα, όπως π.χ. οι υδροφόρες, ως αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και από τις προηγούμενες.

«Πρόληψη μόνο στα χαρτιά»

Μια από τις χαρακτηριστικότερες μαρτυρίες για το γεγονός πως το μέγεθος της καταστροφής ήταν καθαρά αποτέλεσμα της έλλειψης πρόληψης και οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης ήταν αυτή του Τάσου Τσουκαλά, πρόεδρου της τοπικής κοινότητας της Αναφωνήτριας: «Νομίζω ότι από θέμα ετοιμότητας και συντονισμού δεν υπήρξε τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν σηκώθηκαν άμεσα εναέρια μέσα, μας άφησαν στο έλεος της πυρκαγιάς τις πρώτες ώρες και πάθαμε ό,τι πάθαμε. Πρόληψη δεν υπάρχει καθόλου. Μόνο στα γραφεία γίνονται σχέδια επί χάρτου. Πρακτικά δεν έγινε ποτέ τίποτα. Εγώ και παλιότερα που ήμουν πρόεδρος είχα ζητήσει να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες και αντιμετώπισα το χλευασμό των αρμοδίων για το τι θα σώσει μια αντιπυρική ζώνη κ.τ.λ. Τις περισσότερες φορές, με ακραία φαινόμενα, φωτιές, πλημμύρες, παλεύουμε μόνοι μας. Στην ουσία και αυτή τη φορά στη Ζάκυνθο πουληθήκαμε από τους αρμοδίους γι' αυτό και είχαμε αυτές τις καταστροφές. Το ποια είναι η κατάσταση σχετικά με τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης φαίνεται ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι, ενώ ακόμα ο κίνδυνος για εκδήλωση νέων πυρκαγιών παραμένει, αρκετές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουν πάρει διαταγή για αποχώρηση».

Πολιτικές που... οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και δημοτικός σύμβουλος, και ο Γ. Κορφιάτης, περιφερειακός σύμβουλος

Ο Γιάννης Κορφιάτης
Ο Γιάννης Κορφιάτης
Για τις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια, που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιάννης Κορφιάτης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου ανέφερε: «Οι αιτίες που δεν αναζητούνται από την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς δεν είναι άλλες από την αλλαγή χρήσης γης. Ειδικά για την περίπτωση της Ζακύνθου, ξέρουμε όλοι ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια επενδύσεων και ανοικοδόμησης της ευρύτερης περιοχής των ορεινών της Ζακύνθου και εμείς το συνδέουμε άμεσα με τα ζητήματα επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία υπάρχουν για την περιοχή. Ομως, σε αυτές τις φωτιές κινδύνεψαν άνθρωποι, κινδύνεψαν χωριά, φάνηκαν σημαντικά ζητήματα, και η έλλειψη συντονισμού, αλλά και τα προβλήματα που υπήρχαν εξαρχής, όπως η έλλειψη πρόληψης για τον περιορισμό των πυρκαγιών, σε μέσα. Προβλήματα που έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση της φωτιάς στις πρώτες στιγμές της εκδήλωσής της, κάτι που, όπως ξέρουν όσοι ασχολούνται με τις φωτιές, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, προκειμένου να ελεγχθεί και να μην επεκταθεί. Είναι τεράστια η οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί στον ορεινό όγκο της Ζακύνθου, αλλά και σε άλλες περιοχές που έχουν καταστραφεί, άνθρωποι έχουν χάσει το βιος τους. Εχουν χάσει και από αυτά που καταγράφονται και από αυτά που δεν καταγράφονται. Ως διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ζητάμε άμεσα την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές αλλά και άμεσα να ξεκινήσει σχεδιασμός και χρηματοδότηση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας από νέες πυρκαγιές, αφού ακόμα υπάρχει μεγάλος δασικός όγκος στο νησί, αλλά και μέτρα ασφάλειας για νέους κινδύνους όπως οι πλημμύρες».

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κορφιάτης τόνισε: «Μια βασική αιτία για τα όσα συμβαίνουν είναι η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και τα προηγούμενα χρόνια και της τωρινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτή η πολιτική, που οδηγεί σε σχέδια εμπορευματοποίησης της γης παράλληλα με την αδιαφορία σχεδίων πρόληψης, είναι ουσιαστικά ο πραγματικός εμπρηστής. Το αστικό κράτος δεν έχει σκοπό να αφήσει τη γη να τη διαφεντεύει η φύση, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος από την εκμετάλλευσή της. Κάτι που έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα όλα τα προηγούμενα χρόνια και αποδεικνύεται και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή που κάηκε τελευταία θεωρείται φιλέτο, ενώ υπάγεται στη λεγόμενη αγορά του αιώνα στη Ζάκυνθο. Οπως και το γεγονός ότι ξαφνικά στα καμένα ξεφυτρώνουν επαύλεις και στρώνεται ο δρόμος για επιχειρηματική εκμετάλλευση από την αλλαγή χρήσης της γης. Θα πρέπει ο ίδιος ο λαός να καταλάβει την κοροϊδία, όταν του ρίχνουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες, λέγοντας ότι φταίνε οι ίδιοι οι κάτοικοι που δεν προστάτεψαν τις περιουσίες τους. Με τι μέσα να προστατέψει το σπίτι του ο φτωχός εργάτης. Γι' αυτό ο ίδιος ο λαός θα πρέπει να οργανωθεί, να πιστέψει στις δυνατότητές του και να αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές της εκμετάλλευσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ