Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρακτορίστικες συμμαχίες και ανταγωνισμοί

Σύμφωνα με αποκαλύψεις μιας βρετανικής και μιας γερμανικής εφημερίδας, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και λαμβάνει μυστική χρηματοδότηση από την αμερικανική NSA, προφανώς για να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πληροφορίες που αντλούν από τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις στα τηλέφωνα και το διαδίκτυο. Οι δύο εφημερίδες επικαλούνται έγγραφα που βρήκαν το δρόμο προς τη δημοσιότητα μέσω του Εντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην πράκτορα της NSA που πρόσφατα πήρε άσυλο στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο «Guardian», η βρετανική GCHQ έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. λιρών (περίπου 114 εκατ. ευρώ), η οποία πρέπει να μείνει «άκρως απόρρητη», τα τελευταία τρία χρόνια από τη NSA. Από την πλευρά της, η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι η βρετανική υπηρεσία συνεργάζεται με επτά κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την παρακολούθηση των διαδικτυακών επικοινωνιών. Οσον αφορά στην αμερικανική χρηματοδότηση, ο «Guardian» αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά περιμένει «αντάλλαγμα» για τη στήριξη στους Βρετανούς και ότι στα έγγραφα αναφέρεται πως η NSA «έχει ακόμη αρκετά σημεία στα οποία πιστεύει ότι η GCHQ δίνει το ελάχιστο του προσδοκώμενου». Από τα έγγραφα προκύπτει ακόμα ότι η GCHQ έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για να αναπτύξει μέσα ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση «σε κάθε τηλέφωνο οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή», ενώ οι πληροφορίες που συλλέγει έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η «Sueddeutsche Zeitung» προσθέτει στα παραπάνω ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών συνεργάζεται με επτά κορυφαίες εταιρείες του κλάδου (ανάμεσα στις οποίες και η «Verizon», η οποία αναφερόταν στις πρώτες αποκαλύψεις για τη NSA), οι οποίες διαχειρίζονται τα ηλεκτρονικά δίκτυα που αποτελούν τη «σπονδυλική στήλη του Διαδικτύου». Το όνομα του προγράμματος που εκπονεί η GCHQ είναι «Κυριαρχώντας στο Διαδίκτυο». Είναι φανερό ότι οι παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες από τις μυστικές υπηρεσίες δεν είναι μια «παρέκκλιση» από τα θεσμικά τους καθήκοντα, αλλά μια από τις βασικές τους αποστολές. Πάνω εκεί αναπτύσσονται συμμαχίες και ανταγωνισμοί, όπως δείχνει και η υπόθεση με τον Σνόουντεν, ο οποίος συνεχίζει να διοχετεύει πληροφορίες που πλήττουν τις αμερικανο-βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, προκαλώντας ερωτηματικά για τις διασυνδέσεις και τα πραγματικά τους κίνητρα, στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα συμφέροντα που το καθένα προσπαθεί να υπηρετήσει.

Τα χρέη των δήμων και ο ... συμψηφισμός

Συνολικά 12 δήμοι προχώρησαν σε συμψηφισμό των χρεών τους με το Δημόσιο. Χρέη που ως επί το πλείστον αφορούν στη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα Ταμεία τους, καθώς και χρήματα που χρωστούν σε οργανισμούς του Δημοσίου. Ο συμψηφισμός που έγινε προβλέπει ότι τα χρήματα που χρωστούν θα συμψηφιστούν με τα χρήματα που επρόκειτο να πάρουν (εάν και εφόσον) από την καταβολή δόσεων από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από τις αστικές κυβερνήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα δάνεια που αναγκάστηκαν να πάρουν πολλοί δήμοι, ακριβώς γιατί οι κυβερνήσεις δεν τους απέδιδαν τα προηγούμενα χρόνια τους θεσμοθετημένους πόρους, τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τώρα θα τα πληρώσουν διπλά. Κι αυτό γιατί, εξαιτίας του συμψηφισμού, θα έχουν να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τις επόμενες δόσεις της κρατικής χρηματοδότησης.

Τεράστια ευθύνη γι' αυτό έχουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι που έχουν στηριχτεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους, που ακολούθησαν την πολιτική του δανεισμού (φορτώνοντας διαρκώς νέα βάρη στους εργαζόμενους) χωρίς να διεκδικούν τους πόρους που παρακρατούσε παράνομα το κράτος, καθώς και η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, που απλά ασχολείται με το πώς θα διαχειριστούν οι δήμοι τα όλο και λιγότερα χρήματα που λαμβάνουν.

Η κατάσταση που περιγράψαμε θα έχει ως επίπτωση - σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένη σε ποσοστό ακόμα και 40-50% της χρηματοδότησης από το κράτος - οι δήμοι να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα Πρόνοιας, καθαριότητα, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, πυροπροστασία κ.ά. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2013 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που εισπράττουν οι δήμοι και προέρχονται από τη φορολόγηση των εργαζομένων, αναμένεται να πέσουν στα 1,272 δισ. ευρώ, όταν, σύμφωνα με στοιχεία, απλά και μόνο για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα απαιτούνται περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Μέσα σε όλα αυτά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν ή θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αργίας και κινητικότητας, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ότι οι λαϊκές - εργατικές οικογένειες στην κυριολεξία θα στενάξουν...

Αδιέξοδο για γονείς και παιδιά

Η αναδουλειά ανάγκασε ένα ζευγάρι επαγγελματοβιοτεχνών να βάλει λουκέτο στο μαγαζί τους. Ετσι ολόκληρη η οικογένεια έχασε την υγειονομική κάλυψη από το ασφαλιστικό ταμείο τους.

Πριν λίγες μέρες το παιδί της οικογένειας χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για σκωληκοειδίτιδα, η οποία έγινε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Πριν την εισαγωγή η οικογένεια του παιδιού πλήρωσε 25 ευρώ για εξετάσεις, ενώ όταν ήρθε η ώρα για το εξιτήριο, το νοσοκομείο γύρεψε από τους γονείς να προκαταβάλουν το 30% της νοσηλείας -ήτοι 250 ευρώ- και το υπόλοιπο ποσό (δηλαδή 593 ευρώ) να τα καταβάλουν με δόσεις είτε μέσω τράπεζας είτε στο ίδιο το νοσοκομείο...

Οι γονείς βρέθηκαν σε απόγνωση καθώς δεν έχουν ούτε... σάλιο. Η επιτροπή του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στα ενοποιημένα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» έκανε παράσταση στις διοικητικές υπηρεσίες ζητώντας να σταματήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις και να μην πληρώνουν οι ασθενείς. Παρόμοια αδιέξοδα θα αυξηθούν καθώς, στα 1,5 εκατ. ανέργων προστίθενται και 775.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τακτικές εισφορές προς το Ταμείο, ενώ από αυτούς οι 195.000 χαρακτηρίζονται ως «αδρανείς». Δηλαδή έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα.

Αλλά και στην περίπτωση που κάποιοι έχουν χάσει την ασφαλιστική κάλυψη, πρέπει να διεκδικούν δωρεάν υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία.

Η κοροϊδία με το ΦΠΑ

Σε «πιλοτική εφαρμογή» βρίσκεται από την Πέμπτη 1 Αυγούστου η «μείωση» του ΦΠΑ (13% από 23%) που αφορά αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο της εστίασης, δηλαδή στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού εκτός σπιτιού, όπως σε εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά. Το μέτρο εξωραΐζεται από την κυβέρνηση, από τα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ ως «αναπτυξιακό» για τον τουρισμό και άλλους κλάδους. Αμετάβλητος στα ίδια εξουθενωτικά επίπεδα παραμένει και σήμερα ο ΦΠΑ πάνω σε όλα τα εμπορεύματα που πωλούνται στα κάθε είδους καταστήματα τροφίμων, όπως επίσης και ο ΦΠΑ στα εμπορεύματα που πωλούνται στα κάθε είδους καταστήματα λιανικής. Η «μαγική εικόνα» που επιχειρούν να εμφανίσουν έρχεται σε πλήρη ρήξη με την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, σε αγεφύρωτη αντίθεση με τα αλλεπάλληλα μέτρα φοροεξαχρείωσης, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τα μέτρα που πάρθηκαν στα τελευταία χρόνια, γονατίζοντας το βιωτικό επίπεδο και τη λαϊκή κατανάλωση. Πρόκειται για απροκάλυπτο εμπαιγμό, για λογική που θα ζήλευε και ο «Χότζας».

Ο ΦΠΑ που ισχύει στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φάρμακα κ.ά.) από 9% που ήταν μέχρι και το 2009 απογειώθηκε σταδιακά κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 13%. Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τα άλλα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης από 19% διαμορφώνεται σήμερα στο 23% με αύξηση επίσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η φοροεξαχρείωση που συντελέστηκε στα τελευταία χρόνια μέσω των ειδικών φόρων κατανάλωσης είχε συνέχεια με το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ και φέτος και στα επόμενα χρόνια. Σε αστρονομικά ύψη απογειώθηκε η φοροληστεία που συνδέεται με το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών. Τα μέτρα που ήδη νομοθετήθηκαν, όπως η κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου και του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τα «αντικειμενικά κριτήρια», τα χαράτσια της λεγόμενης «αλληλεγγύης», του επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους, επίσης παραμένουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Επίσης, διατηρούνται και επεκτείνονται τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία, όπως και κάθε μέτρο που πάρθηκε στα προηγούμενα χρόνια.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση προβάλλεται και ως μέτρο τόνωσης του τουρισμού, μέσω της οποίας, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα και επιχειρηματολογία, θα τονωθεί η «απασχόληση». Πρόκειται για «λογική» που επίσης βρίσκεται σε οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων. Οι καλοκαιρινές διακοπές, αποτελούν δύσκολη επιχείρηση ακόμη και άπιαστο όνειρο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Και βέβαια ο φταίχτης δεν είναι (μόνο) ο ΦΠΑ στην εστίαση αλλά ολόκληρη η γκάμα της πολιτικής που κλιμακώνεται σε όφελος του κεφαλαίου. Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) μετά και τα πολύμηνα μεταξύ τους παζάρια εξάντλησαν τη... «γαλαντομία» τους στο ΦΠΑ της εστίασης και ταυτόχρονα ανεβάζουν στα σκαριά μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτή είναι η πολιτική που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, πολιτική χωρίς την οποία δε θα ήταν σε θέση να κάνουν ούτε βήμα. Για το λαό υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τα μονοπώλια, τα παράσιτα τους καπιταλιστές...


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Οι «φίλοι» των εργαζομένων στους Δήμους

Οταν πρωτοανακοινώθηκε η υπαγωγή των 3.000 δημοτικών αστυνομικών στο καθεστώς της κινητικότητας, η ΚΕΔΕ «βγήκε στα κεραμίδια», προφασιζόμενη, μεταξύ άλλων, ότι υπερασπίζεται και το δικαίωμα στη δουλειά. Τώρα, εκπροσωπώντας όλους αυτούς τους δημάρχους, που πριν από λίγες μέρες έσκιζαν τάχα τα ρούχα τους υπέρ των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα προβλέπει την ανάθεση στην Ελληνική Αστυνομία αρμοδιοτήτων που ασκούσε η Δημοτική Αστυνομία. Τυπικά, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων προβλέπεται να γίνει στις 22 Σεπτέμβρη και οι δήμαρχοι «καίγονται» να αντικαταστήσουν με αστυνομικούς τους εισπρακτικούς τους μηχανισμούς, που τώρα υπολειτουργούν, αφού τέτοιος ήταν κατά βάση ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να εκδοθεί ΚΥΑ που θα προβλέπει την παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλείται για την επιστολή του τα αιτήματα πολλών δημάρχων από τους 81 που είχαν Δημοτική Αστυνομία, γράφοντας, μεταξύ άλλων: «Η βίαιη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα (..) Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο έλεγχος του παρεμπορίου και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποτελούν ορισμένα μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αρμοδιοτήτων που δεν μπορούν να ασκηθούν». Με άλλα λόγια, στο όνομα τού να ρεύσει χρήμα στους δήμους (π.χ. από πρόστιμα για το παρκάρισμα), οι δήμαρχοι λένε στην κυβέρνηση να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα με τους δημοτικούς υπαλλήλους που απασχολούνται στη Δημοτική Αστυνομία, διευκολύνοντας τα σχέδια να προχωρήσει συνολικά το μέτρο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, που είναι προθάλαμος για χιλιάδες απολύσεις. Ακόμα και απ' αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ποιοι είναι φίλοι τους και ποιοι υπονομεύουν το δικαίωμα στη δουλειά, έχοντας πρωτοστατήσει οι ίδιοι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους δήμους που διοικούν.

Η υγεία δεν είναι επιχείρηση...

Πόσες φορές έχει τονίσει το ΚΚΕ και έχει γράψει ο «Ριζοσπάστης» ότι καμιά επιχειρηματική δράση δεν πρέπει να υπάρχει στο χώρο της Υγείας; Περίπου άπειρες...

Και κάθε φορά υπάρχουν αυτοί που απαντούν «αυτά τα πράγματα δε γίνονται», «το Δημόσιο δεν μπορεί μόνο του» και πάει λέγοντας...

Κι όμως! Κάθε μέρα η ζωή έρχεται να επαυξήσει τη θέση ότι καμιά επιχειρηματική δράση δεν πρέπει να υπάρχει στο χώρο της Υγείας: Δυο μέρες πριν δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ που κάναμε επιτόπου στο αντικαρκινικό «Μεταξά» στον Πειραιά, εντοπίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει για 120 ασθενείς οι οποίοι υποχρεώθηκαν εξαιτίας μιας βλάβης στο γραμμικό επιταχυντή να σταματήσουν τη θεραπεία τους. Γράφαμε, επίσης ότι είναι πρόβλημα όχι μόνο η βλάβη του μηχανήματος αλλά και η εξάρτηση του δημόσιου νοσοκομείου απο τα ιδιωτικά συμφέροντα που λειτουργούν μέσα στο σύστημα Υγείας. Επώνυμα γιατροί του νοσοκομείου επαύξησαν με τις μαρτυρίες τους στη θέση ότι η μη λειτουργία ενός μηχανήματος έχει σοβαρή επίπτωση στη ζωή των ασθενών.

... οι καπιταλιστές, όμως, κερδίζουν από την υγεία

Χτες, είχαμε και μια απρόσμενη επιβεβαίωση. Μας πήρε τηλέφωνο ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΛΕΚΤΑ να διαμαρτυρηθεί γιατί κατά τη γνώμη του με το ρεπορτάζ εντοπίσαμε μεν τη βλάβη του μηχανήματος, αλλά όχι τις ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου. Κατά τον εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρείας η ευθύνη βαρύνει τη διοίκηση του νοσοκομείου γιατί δεν έχει υπογράψει με την ιδιωτική εταιρεία συμβόλαιο συντήρησης του μηχανήματος. Από τη σκοπιά του ο καπιταλιστής που λειτουργεί μέσα στο δημόσιο σύστημα για τα κέρδη του, δίκιο έχει. Γιατί να βγάζει πέντε μόνο από την πώληση του μηχανήματος κι όχι 35 από τη συντήρησή του; Το διά ταύτα, όμως, της συζήτησης που είχαμε μαζί του είναι ότι πράγματι μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι ασθενείς θα είναι στον αέρα... Το κύριο ζήτημα στην υπόθεση είναι η εξάρτηση ενός δημόσιου νοσοκομείου από μία ιδιωτική εταιρεία. Το κύριο ζήτημα είναι ότι οι ασθενείς και μάλιστα ασθενείς με κατεπείγουσες ανάγκες θεραπείας, πρέπει να περιμένουν πότε και πώς θα λυθούν οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα σ' ένα δημόσιο νοσοκομείο και μια ιδιωτική εταιρεία για να αρχίσουν ή να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Το κύριο, δηλαδή, είναι ότι όσο η δημόσια Υγεία θα εξαρτάται απο τα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα χαμένος θα 'ναι ο άρρωστος. Η λύση, επιμένουμε, είναι να βγει εκτός συστήματος Υγείας κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Τις λεπτομέρειες του πώς θα γίνει αυτό μπορούμε να τις συζητήσουμε. Το σίγουρο είναι πως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται οι άρρωστοι για να έχει κέρδος αυτή ή κάποια άλλη εταιρεία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες εξελίξεις στο προσκήνιο

Η συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην ίδια πόλη επαληθεύουν την ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, που αναζητά μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων. Το «ευχαριστώ» του Αμερικανού υπουργού Αμυνας για τη διαχρονική αξιοποίηση της βάσης της Σούδας, ιδιαίτερα για το ρόλο που έπαιξε στην επέμβαση σε βάρος του λαού της Λιβύης, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα, λόγω και της θέσης της, αποτελεί «κλειδί» για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία που έχει η συμμαχία με την Ελλάδα για την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ, που σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Να τι εννοούν κυβέρνηση και ντόπια αστική τάξη όταν λένε ότι θα εκμεταλλευθούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για να βγάλουν την καπιταλιστική οικονομία από την κρίση και να αναβαθμίσουν τη θέση της στην περιοχή: Συμμετοχή με κάθε μέσο στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος άλλων λαών, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία, που επίσης διεκδικεί να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο.

Για την ανάγκη να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Που σημαίνει ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί βραχίονα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κομμάτι στο παζλ των ανταγωνισμών, που γεννούν νέες απειλές για τους λαούς. Οι ανταγωνισμοί αυτοί δε σχετίζονται μόνο με την Ενέργεια, αλλά και με τους εξοπλισμούς, όπου, σε σχέση με την Ελλάδα, οι ΗΠΑ διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στις προμήθειες. Οι πιέσεις όμως από την ΕΕ, που αυξάνονται, στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης της αμυντικής της βιομηχανίας, οξύνουν τις αντιθέσεις με τις ΗΠΑ, που θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα ένας από τους καλύτερους πελάτες των μονοπωλίων τους.

Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς το θέμα, δεν πρόκειται να βρει τίποτα που να συμφέρει το λαό. Καμιά χώρα που έπαιξε με τη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων δεν γλίτωσε από το να καεί και η ίδια. Πάντα όσον αφορά τους λαούς αυτών των χωρών. Από αυτή την άποψη, οι εξελίξεις που σηματοδοτεί η παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και οι προσπάθειες της ΕΕ να αναπτύξει παράλληλα την πολεμική της μηχανή, αυξάνουν τους κινδύνους να μετατραπεί ο ελληνικός λαός σε θύτη και θύμα. Χρειάζεται επαγρύπνηση. Ο λαός αποφασιστικά να καταγγείλει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτήσει το κλείσιμο της βάσης στη Σούδα, να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να καταδικάσει τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Καλαμάτα ως ορμητηρίου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς λαών, όπως πρόσφατα αυτού της Λιβύης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ