Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η φτώχεια και το κέρδος

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε προχτές η ICAP είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Οταν μέσα σε τέτοιες συνθήκες κλιμάκωσης του ταξικού πολέμου ενάντια σε ολόκληρο το λαό, οι μισές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι κερδοφόρες και να έχουν επίσημα κέρδη 3,8 δισ. ευρώ, τότε το πράγμα μιλάει από μόνο του. Τότε, αποκαλύπτεται και με αριθμούς αυτό που το ΚΚΕ λέει στο λαό με τον πολιτικό του λόγο και τη δράση. Το πολύ απλό, ότι από την κρίση κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι. Η ότι το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται, προωθούνται προκειμένου κάποιοι να στηριχθούν.

Ναι, οι εργάτες χρεοκοπούν, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται, οι νέοι, οι νέες δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να σωθούν, όμως κάποιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου όχι μόνο δε σταμάτησαν να κερδίζουν, αλλά καταφέρνουν να κερδίζουν περισσότερα, μετατρέποντας τη φτώχεια του λαού σε νέα κέρδη και νέο πλουτισμό.

Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως αυτός ο καινούριος πλούτος δεν είναι τίποτα άλλο παρά κομμάτι από τα ...κλεψιμαίικα. Από αυτά που αρπάζει η πλουτοκρατία από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταβαραθρώνοντας το μεροκάματο, προκαλώντας μαζική ανεργία, αυξάνοντας συνεχώς τους φόρους των πολλών, για να υπάρχουν κίνητρα να δίνονται στους λίγους. Αυτήν ακριβώς την αλληλουχία πρέπει να χωνέψουμε, για να μπορέσουμε να την ανατρέψουμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι κλέβουν τους εργαζόμενους για να κερδίσουν οι επιχειρηματίες. Οτι μειώνουν το κομμάτι που δινόταν ως αμοιβή της εργασίας, για να μεγαλώσει το κομμάτι του κοινωνικού πλούτου που πάει στις τσέπες των αφεντικών. Οτι τσαλαπατάνε τους πάντες για να μένει όρθιο το κεφάλαιο και να ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο οι εκπρόσωποί του.

Αυτή είναι η κοινωνία τους. Αυτή είναι η ανάπτυξη που επιδιώκουν. Αυτές είναι οι σχέσεις παραγωγής της σημερινής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που ο λαός θα στενάζει όλο και περισσότερο κάτω από πολιτικές και μέτρα που ευνοούν την περιβόητη επιχειρηματικότητα, ώστε βρέξει - χιονίσει να βγαίνουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Είτε με τρόικα είτε χωρίς αυτή...

Δεκαεννιά πυροσβέστες νεκροί...

Τη μεγαλύτερη τραγωδία από το 1993 ζει το Πυροσβεστικό Σώμα των ΗΠΑ, με το θάνατο 19 πυροσβεστών στις πυρκαγιές της Αριζόνα, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρά την προσπάθεια να αποδοθεί ο θάνατός τους στην κακιά την ώρα και στη μεγάλη ένταση της φωτιάς, η πραγματικότητα λέει ότι θυσιάστηκαν στο βωμό των περικοπών που κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα στα ομοσπονδιακά κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Οι εμπειρογνώμονες μάλιστα εκτιμούν ότι οι 19 πυροσβέστες θα είχαν σωθεί αν είχαν άλλους συναδέλφους τους, κατάλληλα εξοπλισμένους, σε κοντινή απόσταση. Αλλά οι περικοπές στα κονδύλια δεν επιτρέπουν πολύπλοκες και μαζικά επανδρωμένες επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, με πλήρη κάλυψη για περίπτωση ξαφνικού εγκλωβισμού ομάδας πυροσβεστών. Θα μπορούσαν ακόμα να μην είχαν κινδυνέψει θανάσιμα, αν στην περιοχή είχαν σταλεί περισσότερα αεροπλάνα ή ελικόπτερα, για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν... όπως είχε γράψει η εφημερίδα «The Washington Post» από τον Οκτώβρη του 2012.

... στο βωμό της διαχείρισης Ομπάμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Δασική Υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορεί να πληρώσει τους πυροσβέστες της, αλλά ούτε να βάλει καύσιμα στα πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη. «Οι αξιωματούχοι του υπουργείου έκαναν το μοναδικό πράγμα που μπορούσαν: πήραν χρήματα από άλλα προγράμματα δασοπροστασίας, όπως τη μελέτη και εκπόνηση αντιπυρικών ζωνών ή τον ξεριζωμό των στεγνών θάμνων και την απομάκρυνση των ξερών δέντρων που παίρνουν αμέσως φωτιά και μπορούν να απειλήσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές και ανθρώπινες ζωές» τονίζεται στο δημοσίευμα. Παρά την έκτακτη επιχορήγηση που αποφάσισε το Κογκρέσο το 2012, η κατάσταση δεν άλλαξε φέτος. Η πρόληψη πάει όλο και χειρότερα, αυξάνοντας τους κινδύνους να ξεσπάσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Είναι ενδεικτικό ότι το 1991 ξέσπασαν 75.754 φωτιές στη χώρα, καίγοντας 12 εκατομμύρια στρέμματα, με το συνολικό κόστος δασοπυρόσβεσης να ανέρχεται στα 158 εκατομμύρια ευρώ. Είκοσι ακριβώς χρόνια μετά, το 2011, ξέσπασε σχεδόν ο ίδιος αριθμός πυρκαγιών στις ΗΠΑ (74.126), όμως τα στρέμματα που έγιναν στάχτη ανήλθαν στα 35 εκατομμύρια και το κόστος εκτινάχθηκε στα 1,328 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η «Γη της επαγγελίας» που φτιάχνει για τον αμερικανικό λαό το μοντέλο διαχείρισης του Ομπάμα, που εκθειάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιπαραβολή με το ευρωπαϊκό μείγμα. Οπως παντού στον καπιταλιστικό κόσμο, έτσι και στις ΗΠΑ, οι κοινωνικές υπηρεσίες χτυπιούνται αλύπητα, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, αλλά και το περιβάλλον.

Θέλει καλούς αστικούς θεσμούς

Την περασμένη βδομάδα ο Αλ. Τσίπρας σε εκδήλωση στα Χανιά παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα και τη διακυβέρνηση. Με «φόντο» το κάλπικο δίλημμα «μνημόνιο ή δημοκρατία», ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές στους θεσμούς που εισηγείται το κόμμα του θα οδηγήσουν σε «εμβάθυνση της δημοκρατίας», την οποία εμφανίζει ούτε λίγο ούτε πολύ σαν «θύμα» των μνημονίων, κρύβοντας την κοινή ταξική αφετηρία των αντιλαϊκών μέτρων και του εντεινόμενου κρατικού αυταρχισμού.

Αυτό το οποίο υπερασπίστηκε ο Αλ. Τσίπρας είναι πως η ενίσχυση των θεσμών του αστικού κράτους και η εμβάθυνση της αστικής δημοκρατίας, που ήταν αντιλαϊκή και πριν το μνημόνιο, είναι η λύση στα αφόρητα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Προτάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της αστικής εξουσίας και του πολιτικού της συστήματος, που υπηρετούν την ανάγκη για καλή λειτουργία του στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του, για την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων, αυτό κάνει το αστικό πολιτικό σύστημα, η αστική δημοκρατία και οι θεσμοί τους, άρα στα μέτρα των υπαιτίων για τα βάσανα του λαού. Αυτά προβλήθηκαν απ' τον Αλ. Τσίπρα σαν φιλολαϊκή διέξοδος!

Πρόκειται για αλλαγές που όχι μόνο δεν απαντάνε σε κανένα απ' τα προβλήματα του λαού, αλλά αντίθετα αποτελούν δόλιο φάρο για τον αποπροσανατολισμό, τη χειραγώγηση και τελικά την ενσωμάτωσή του στο σύστημα που ρημάζει τη ζωή του. Πολλές απ' αυτές περιλαμβάνονται στα προγράμματα όλων των αστικών κομμάτων, ως ώριμες και αναγκαίες για το ίδιο το σύστημα, που ξέμεινε πια απ' τις μεθόδους που μετερχόταν άλλοτε για την ενσωμάτωση του λαού. Την περιβόητη «συμμετοχική δημοκρατία» και το «open gov», που τόσο αρέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα λάνσαρε στην Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου. Αλλες απ' τις αλλαγές που υποδεικνύει, όπως η πρόταση - που είναι και της ΝΔ - για άμεση εκλογή απ' το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιδραστικές, σε συμπόρευση με τις ανάγκες της αστικής δημοκρατίας στην περίοδο του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Καμία, πάντως, αλλαγή απ' αυτές που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μάλιστα συστήσει και ειδική «επιτροπή σοφών» για την επεξεργασία τους, π.χ. θητείες για τους βουλευτές, καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, διαφάνεια στη διοίκηση του κράτους και δυνατότητα ελέγχου από τους πολίτες, αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Δημόσιας Διοίκησης κ.ά., δεν πρόκειται να κάνει την αλλαγή στη ζωή του λαού. Ούτε το μεροκάματο και τη σύνταξη να αυξήσει, ούτε δουλειά να δώσει στους άνεργους, ούτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας να βελτιώσει. Γιατί αυτές οι αλλαγές δε θα αφαιρέσουν την οικονομία και την εξουσία από τα μονοπώλια.

Θα αρκούμασταν στο «φάτε μάτια ψάρια...», αν δεν αποσκοπούσαν στον εξωραϊσμό του συστήματος, στο να διατηρήσουν την αστική εξουσία στο απυρόβλητο, να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα απ' την ανάγκη να οργανώσουν την κοινή τους πάλη εναντίον της. Συνειδητοποιώντας ότι για το κακό το ριζικό δεν φταίνε οι θεσμοί, οι στρεβλώσεις και η κακή λειτουργία του αστικού κράτους, αλλά η αστική εξουσία, και ότι την αλλαγή στη ζωή τους θα την κάνει η ανατροπή της και η οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Ποιοι είναι αυτοί;

Ενα παράλληλο σύμπαν φαίνεται να υπάρχει μέσα στους τέσσερις τοίχους της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ». Χτες δημοσίευσε τη φανταστική είδηση πως γίνεται συγκέντρωση έξω από την «Πολυκλινική» και συναυλία στην Ομόνοια που τη διοργανώνει κάποιο «Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων»! Τι δεν κατάλαβε ο συντάκτης από την αφίσα και το κάλεσμα του Σωματείου εργαζομένων «Πολυκλινικής», του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, των Λαϊκών Επιτροπών Δήμου Αθήνας και του συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας που οργάνωσαν πράγματι την κινητοποίηση; Αφού δημοσιεύει μάλιστα αυτούσιο και απόσπασμα της ανακοίνωσής τους, χωρίς να λέει, βέβαια, πού το βρήκε; Οσο γι' αυτό το «Σωματείο Βάσης», αν δεν έχει δεσμούς με το κίνημα και θέλει να αποκτήσει, θα μπορούσε να καλέσει στην κινητοποίηση, να τη στηρίξει με τη συμμετοχή του κλπ. Αυτό θα ήταν... «ενωτική» στάση. Αν εμφανίζεσαι διοργανωτής μιας κινητοποίησης χωρίς να είσαι και χωρίς να αναφέρεις καν τους πραγματικούς διοργανωτές, αν αυτοί σε χαρακτηρίσουν «σωματείο - φάντασμα» με μεγάλο «σομπρέρο» που «καπελώνει ό,τι κινείται», θα έχουν άδικο;

Οι πληροφορίες στο πιάτο των μυστικών υπηρεσιών

Γρηγοριάδης Κώστας

Η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» παρουσίασε τις προάλλες τέσσερα έγγραφα σχετικά με το PRISM, το άκρως απόρρητο κυβερνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που συλλέγει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όπως e-mail, φωτογραφίες, και τηλεφωνικές κλήσεις με τη σιωπηλή συνεργασία των μεγαλύτερων εταιρειών Internet του κόσμου - χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν οι εκατομμύρια χρήστες τους. Το PRISM είχε άμεση πρόσβαση σε σέρβερ που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου όπως η «Microsoft» και η «Skype» (ανήκει στη «Microsoft»), η «Google» και το «YouTube» (ανήκει στη «Google»), το «Yahoo», το «Facebook», η «AOL», το «PalTalk» και η «Apple». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σύνθετο πρόγραμμα της παρακολούθησης διαθέτει ακόμα και σύστημα προειδοποίησης, κάθε φορά που ένας «ύποπτος» χρήστης στέλνει e-mail, ανεβάζει ή βλέπει ένα βίντεο στο «YouTube», ξεκινάει μία συνομιλία μέσω «Skype» κλπ. Εάν πρόκειται για «σεσημασμένο» από την πλευρά των αμερικανικών υπηρεσιών, μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα υποκλοπής του περιεχομένου της συγκεκριμένης ενέργειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας οποιοσδήποτε αναλυτής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες από μια από τις παραπάνω εταιρείες για έναν ή περισσότερους ανθρώπους, ανάλογα με το πόσο «ύποπτοι» θεωρούνταν. Κατόπιν μπορούσε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα όπως τις συζητήσεις τους μέσω «Skype», τα αγαπημένα τους βίντεο στο «YouTube», τις κοινοποιήσεις τους στο «Facebook» και τις αναζητήσεις τους στο «Google», γνωρίζοντας έτσι τι δραστηριότητες έχει το κάθε άτομο στον κόσμο που χρησιμοποιεί τις ιστοσελίδες των εταιρειών αυτών καθώς και «metadata», δηλαδή το πού βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος ανά πάσα στιγμή. Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις πολυεθνικές - παρόχους υπηρεσιών στο διαδίκτυο, έχουν εγκαταστήσει ένα πολυπλόκαμο σύστημα χαφιέδων, που όσο περισσότερο τους τροφοδοτεί κανείς με τα προσωπικά του δεδομένα, τόσο πιο εύκολη κάνει τη δουλειά τους. Δε θα κουραζόμαστε να το λέμε: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την πληροφορία στο πιάτο όχι μόνο αυτών που θέλει ο χρήστης, αλλά στις κάθε είδους μυστικές υπηρεσίες. Τα κρούσματα πληθαίνουν και χρειάζεται να μεγαλώσει η επαγρύπνηση.

Οι αλχημείες του υπουργείου...

Την καταδίκη ενός μεγάλου μέρους των συνταξιούχων της χώρας στη μιζέρια και τη φτώχεια επιβεβαιώνουν και τα νέα στοιχεία για τις συντάξεις του Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτά, κάτω από 500 ευρώ είναι τον Ιούλιο 1.071.722 κύριες συντάξεις ή το 37% (περίπου 4 στις 10) των κύριων συντάξεων. Κάτω από 1.000 ευρώ είναι το 77% (περίπου 8 στις 10) κύριες συντάξεις. Ενώ όσον αφορά στις επικουρικές το 99,4%, σχεδόν το σύνολό τους, είναι κάτω από 500 ευρώ.

Παρά την προσπάθεια του υπουργείου να ωραιοποιήσει την κατάσταση των συνταξιούχων, ισχυριζόμενο ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα συνταξιούχου γήρατος είναι 918,49 ευρώ είναι φανερό ότι πρόκειται για ακόμα μία αλχημεία που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί ο υπουργός στην προσπάθειά του να παραπληροφορήσει, κατασκευάζει στατιστικούς μέσους όρους που καμία σχέση δεν έχουν με τη ζωή του συνταξιούχου.

... και η πραγματικότητα

Αλλά ακόμα και έτσι, με βάση τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός από τις κύριες συντάξεις, 668.236 συντάξεις γήρατος έχουν μέσο όρο μηνιαίας σύνταξης μόλις 371,70 ευρώ, 264.847 θανάτου έχουν μέση σύνταξη 315,52 ευρώ, 137.666 αναπηρικές με μέση σύνταξη 372,47 ευρώ και 973 λοιπές συντάξεις με μέσο όρο 372,18 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή, ότι έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κύριες συντάξεις, γήρατος, θανάτου και αναπηρίας που είναι όχι μόνο κάτω από 500 ευρώ αλλά και κάτω από 300 ευρώ!

Ανάλογη είναι η εικόνα και με τις επικουρικές συντάξεις: Ετσι οι 1.108.066 επικουρικές γήρατος, έχουν μέσο όρο μόλις 187,80 ευρώ, 243.820 θανάτου με μέσο όρο 130,65 ευρώ, 75.448 αναπηρικές με μέσο όρο 157,56 ευρώ, και 106.794 λοιπές με μέσο όρο 148,89 ευρώ. Δηλαδή, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων η συντριπτική πλειονότητα του 1,5 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων είναι στην πραγματικότητα κάτω από τα 200 ευρώ. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί πως πρόκειται για ποσά μικτά, αφού δεν έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο φόρος που αναλογεί. Που σημαίνει ότι η σύνταξη που φτάνει στα χέρια του συνταξιούχου είναι ακόμα μικρότερη, αποδεικνύοντας αλχημείες στους αριθμούς που σερβίρει το υπουργείο Εργασίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πραγματική διαχωριστική γραμμή

Μιλώντας την Κυριακή στο συνέδριο της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη «Νέα Ελλάδα» που φιλοδοξεί να χτίσει το κόμμα του και κάλεσε τους οπαδούς του να δώσουν τη μάχη των ιδεών, που «εκφράζουν τον καλύτερο εαυτό τού Ελληνα». Οπως είπε, «οι ιδέες μας σήμερα δικαιώνονται στην Ελλάδα, όπως δικαιώθηκαν, εδώ και χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο». Η «Νέα Ελλάδα», είπε, «είναι όλα αυτά που τα νιώθαμε, αλλά δεν τολμούσαμε να τα πούμε. Τώρα τα διακηρύσσουμε και τα κάνουμε πράξη». Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο αυτών των διακηρύξεων, μίλησε για «σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις». Αυτές είναι οι «ιδέες» που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «εκφράζουν τον καλύτερο εαυτό του Ελληνα» και η κυριαρχία τους θα οδηγήσει στη «Νέα Ελλάδα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ προσπαθεί να αντιπαρατεθεί με ιδεολογικούς όρους στη διαχείριση που άσκησαν στην Ελλάδα οι αστικές κυβερνήσεις, κύρια του ΠΑΣΟΚ, τις προηγούμενες δεκαετίες. Αντιπαραβάλει την «επιχειρηματικότητα» στον «κρατισμό», για να πει ότι το μοντέλο της διαχείρισης που κυριάρχησε στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά, οδήγησε σε στρεβλώσεις την καπιταλιστική ανάπτυξη και προκάλεσε τη σημερινή κρίση. Οπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο Μ. Βορίδης την Κυριακή, ο «λάθος» δρόμος στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας των ιδεών της «αριστεράς», στην οποία σκόπιμα τσουβαλιάζει όλα τα άλλα κόμματα, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ, τα οποία αυθαίρετα ταυτίζει με την υπεράσπιση γενικά του κράτους σε βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ποιο κράτος υπερασπίστηκαν όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα από το 1974 και μετά (για να μην πάμε και πίσω από τη Μεταπολίτευση); Το κράτος που κρατικοποιούσε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να τις σώσει από τα χρέη και τις ιδιωτικοποιούσε πάλι «εξυγιασμένες». Το κράτος που έφτιαχνε υποδομές στρατηγικής σημασίας για τα μονοπώλια, προκειμένου σήμερα, στη φάση της πλήρους απελευθέρωσης να τις βρίσκουν έτοιμες και να κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού. Το κράτος που έδινε τα αποθεματικά των Ταμείων στους καπιταλιστές για να έχουν φτηνό χρήμα στις επενδύσεις τους. Το κράτος που ενσωμάτωνε τις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ στο εθνικό Δίκαιο, εξαθλιώνοντας χρόνο με το χρόνο τους εργαζόμενους, εξαφανίζοντας σχεδόν τους μικρούς αγρότες και συρρικνώνοντας δραματικά τους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτό το κράτος υπερασπίστηκαν διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιστορικές και ιδεολογικές καταβολές τους, αλλά και το μείγμα της διαχείρισης που ο καθένας υπερασπιζόταν, έχοντας διαφορετικές απόψεις για την ταχύτητα και τον τρόπο που πρέπει να προωθηθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα να χειραγωγείται ο λαός και το κίνημα στη λογική του μονόδρομου, σε ό,τι αφορά την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό το κράτος είναι των καπιταλιστών και των κομμάτων τους. Καμιά σχέση δεν έχει με το κράτος που θέλει και παλεύει το ΚΚΕ, όπου ο λαός θα κάνει πραγματικά κουμάντο, έχοντας κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και πετάξει τα παράσιτα από την οικονομία. Αυτό το κράτος που θα οικοδομήσει η λαϊκή εξουσία εχθρεύονται από κοινού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης. Γι' αυτό και η πραγματική διαχωριστική γραμμή στη μάχη των ιδεών είναι μια: «Με τα μονοπώλια ή με το λαό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ