Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μηχανισμοί...

Η κοινή φρασεολογία όλων των κυβερνήσεων στα διαγγέλματα για την πανδημία, που κάνουν λόγο για «αόρατο εχθρό» και «πόλεμο», είναι το υπόβαθρο για τη νομιμοποίηση μέτρων που απειλούν ευθέως ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, στο όνομα της «αντιμετώπισης της κρίσης». Αυτό συμβαίνει και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό ατόμων και την ιχνηλάτηση των κινήσεών τους, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Οπως δείχνουν τα παραδείγματα απο δεκάδες χώρες, ο κρατικός μηχανισμός, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αποκτά ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών «έξυπνων» τηλεφώνων και αναπτύσσονται εφαρμογές για την επιτήρηση των μέτρων περιορισμού. Η έκταση που έχει πάρει αυτή η επικίνδυνη πρακτική έχει οδηγήσει ακόμα και τους «ειδικούς» να εκφράζουν ανησυχίες.

... για κάθε χρήση

Στον «Economist», για παράδειγμα, ένας σύμβουλος ψηφιακής διακυβέρνησης και μία επιδημιολόγος που εργάζεται για τον ΠΟΥ εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτές οι εφαρμογές μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στον περιορισμό της διασποράς του ιού και, από την άλλη, ζητούν από τους «μάγους των δεδομένων» να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας αιχμής σε άλλα πεδία, όπως η βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού ιατρικού εξοπλισμού, που χωλαίνουν. Ακόμα κι έτσι, επιβεβαιώνεται ότι η τεχνολογία που θα μπορούσε να συνδράμει την αντιμετώπιση της πανδημίας προς όφελος του λαού και των πραγματικών αναγκών του, αξιοποιείται από τις αστικές κυβερνήσεις σε βάρος του. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση τέτοιων μέσων παρακολούθησης δεν έπεσε από τον ουρανό, αφού προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και τις εθνικές νομοθεσίες, με αστείους περιορισμούς. Και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι πειραματισμοί που γίνονται τώρα σε τόσο μεγάλη κλίμακα απογειώνουν τις δυνατότητες των μηχανισμών παρακολούθησης του λαού για κάθε χρήση και στο μέλλον.

Αφημένοι στην τύχη τους

Προ ημερών κυκλοφόρησε ότι ένας 17χρονος υπέκυψε σε δημόσιο νοσοκομείο στην πόλη Λάνκαστερ των ΗΠΑ, αφού πρώτα οι γιατροί πάλεψαν έξι ώρες να τον κρατήσουν στη ζωή. Ηταν όμως αργά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νεαρός είχε προηγουμένως απευθυνθεί και σε ιδιωτική μονάδα επειγόντων περιστατικών, μετά από έντονη δυσκολία να αναπνεύσει, αλλά επειδή ήταν ανασφάλιστος αρνήθηκαν να τον εξυπηρετήσουν. Αρχικά, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο νεαρός είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, μετά ...σημείωσαν ότι χρειάζεται να διευκρινιστεί καλύτερα τι συμβαίνει. Προσπαθούν όμως να περάσει «στα ψιλά» πως, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου, ένας άνθρωπος «έφαγε πόρτα» σε νοσηλευτήριο επειδή ήταν ανασφάλιστος... Αυτή είναι η «τύχη» που επιφυλάσσεται στα λαϊκά στρώματα σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, όπου η υγεία είναι εμπόρευμα. Πριν από λίγες βδομάδες, μία ακόμα είδηση από τη μητρόπολη του καπιταλισμού είχε αποκαλύψει την ίδια σαπίλα: Μία από τις πρώτες ασθενείς της επιδημίας είχε επιστρέψει σπίτι μετά από νοσηλεία και σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο σημείωνε: «Αν αναρωτιέται κανείς "πόσο κοστίζει ο Covid-19", αυτός είναι ο λογαριασμός που μου ήρθε: 34.927,43 δολάρια... Η εξέταση για τον ιό έκανε 907 δολάρια... Θα μου πάρει δεκαετίες να ξεχρεώσω...».

Ετσι κι αλλιώς

Μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, που έχει και ομάδα στη Formula 1, πρότεινε στους οδηγούς της να νοσήσουν όλοι συγχρονισμένα από τον κορονοϊό, με το σκεπτικό ότι είναι νέοι σε ηλικία και ότι θα τον περάσουν σαν «γριπούλα». Αυτήν την περίοδο έχουν διακοπεί οι αγώνες και ο προγραμματισμός είναι να επανεκκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το σκεπτικό, επομένως, είναι μέχρι τότε οι πιλότοι των αγωνιστικών αυτοκινήτων να είναι «ετοιμοπόλεμοι», ώστε να μην απειληθούν τα κέρδη από τα τεράστια διαφημιστικά δικαιώματα και τις ασύλληπτες επενδύσεις που έχουν γίνει στην τεχνολογία αιχμής την οποία ενσωματώσει η αυτοκινητοβιομηχανία της Formula 1. Πάντως, μέχρι να επανέλθουν στα «φυσιολογικά» τους οι αγώνες, οι πολυεθνικές βρήκαν τρόπο να συντηρούν την κερδοφορία τους: Αναλαμβάνουν με κρατικά συμβόλαια να παράγουν στα εργοστάσιά τους αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού! Στο κάτω κάτω της γραφής, αυτοί κρατούν και το καρπούζι και το πεπόνι της έρευνας και των μέσων παραγωγής, στην πιο σύγχρονη μάλιστα εκδοχή τους. Και τα αξιοποιούν είτε για να θησαυρίζουν πουλώντας «άρτον και θεάματα», είτε εμπορευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και τις λαϊκές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ