Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Νοσοκομεία στα όρια της ασφυξίας και η κυβέρνηση «παίζει» με ... κωδικούς

Eurokinissi

Την ώρα που τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας και παραμένουν αθωράκιστα έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης για να αποφασίσουν ...αλλαγές στον κωδικό «6» για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο! Ούτε κουβέντα βέβαια για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, κι ας πλησιάζει μέρα με τη μέρα στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ... Και το χειρότερο; Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, και με τα χτεσινά μέτρα, συνεχίζει να κρατά στο κάδρο το θέμα της ατομικής ευθύνης, όπως και τα μπαλώματα στο σύστημα Υγείας...

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού. Επίσης «εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση», με πληροφορίες να κατατείνουν στο ότι βλέπουν μέτρα όπως μετατροπή του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non Covid δομή, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία περιστατικών Covid. Παραπέρα, «συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού», με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «έξυπνα μέτρα», κατά βάση νέα περιοριστικά στις μετακινήσεις, όπως αποστολή μόνο ενός sms ανά 24ωρο, απαγόρευση μετακίνησης με κωδικό «6» (για γυμναστική) εκτός των ορίων δήμου κατοικίας, δυνατότητα για ψώνια μόνο μέσα σε ένα τρίωρο κ.λπ.

Σήμερα το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, με μια σειρά πηγές να παρουσιάζουν ως βέβαιη την παράταση των απαγορεύσεων τουλάχιστον για την Αττική για άλλη μια βδομάδα, ενώ μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο «περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ», ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.

Αργότερα χτες, το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Με αφορμή τη νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως με τη διασπορά εκτός ελέγχου σε χώρους δουλειάς, που δεν τολμά να αγγίξει προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επέμεινε ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού - οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις - κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό».

Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε αυτά και δεν είπε λέξη για τις 8 Πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου που έχουν κλείσει από τον περασμένο Οκτώβρη, για να φαίνεται στο μέτρημα ότι «άνοιξαν νέες» κλίνες Covid. Σε καθεμιά από τις κλινικές αυτές νοσηλεύονταν κάθε χειμώνα τουλάχιστον 250 ασθενείς. Φέτος όλοι αυτοί οι ασθενείς πού πήγαν; Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Από ποιον παρακολουθούνται; Κουβέντα δεν είπε επίσης ο πρωθυπουργός για το 50% του προσωπικού που είναι συμβασιούχοι και αναμένουν την απόλυσή τους τους επόμενους μήνες. Ούτε για τις κλίνες που αυξήθηκαν όπως - όπως, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Και ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με το σταγονόμετρο και το πολύτιμο εμβόλιο γίνεται βορά στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς κρατών και φαρμακοβιομηχανιών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε την εκτίμηση ότι «από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά».

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
Σε 18 μέρες έκλεισαν σχεδόν 500 κρεβάτια!

Ανακοινώσεις για το υποτιθέμενο «σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ» αναμένεται να κάνει σήμερα η κυβέρνηση, μετά από έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα γίνει το πρωί και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια.

Πάντως, χτες, ο υπουργός, προσπαθώντας να κουκουλώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση, αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.

Κι επειδή μιλούν για σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, το μόνο σχέδιο που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα αποτυπώνεται - όπως ομολόγησαν οι ίδιοι χτες:

-- στο κλείσιμο 474 κρεβατιών (391 απλών και 83 ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση άλλων νόσων, μέσα σε 18 μέρες, και τη μετατροπή τους σε Covid.

-- στις «10.000 προσλήψεις υγειονομικών» με ημερομηνία λήξης, όταν εξακολουθούν να λείπουν πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές.

Και βέβαια, η επαναφορά της υποκατάστασης των ελλείψεων με τον εμβολιασμό πέφτει κι αυτή στο κενό, καθώς ακόμη και ο εμβολιασμός όσων είναι άνω των 60 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ...τρεις μήνες, «θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου».

Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση, η κυβέρνηση αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, επιδίδεται «σε συνεργασίες (...) Απόδειξη, έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid». Απόδειξη ότι δεν πρόκειται για επίταξη είναι η ΠΝΠ που έσπευσε να φέρει η κυβέρνηση πριν ένα χρόνο, λίγες μέρες μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, με την οποία οι κλινικάρχες αποζημιώνονται διπλάσια για κάθε κρεβάτι από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και όπως παραδέχεται, στόχος της «συνεργασίας» εκτός από την εξασφάλιση διπλάσιας αμοιβής για τους κλινικάρχες, είναι «να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid»...

Τα νοσοκομεία της χώρας, εργαζόμενοι και ασθενείς στενάζουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου. Και η κυβέρνηση αντί να κάνει προσλήψεις προσωπικού, να ανοίξει τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα «συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια (...), με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».

ΣΥΡΙΖΑ
Προτάσεις υποκρισίας για «νέο ΕΣΥ» από εκείνους που συμμετείχαν στη διάλυσή του

Τη σύμπλευση με τη ΝΔ στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας ανέδειξε και επιβεβαίωσε η χτεσινή εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο» ΕΣΥ, από τον Αλ. Τσίπρα. Μια πρόταση καμουφλαρισμένη με κάμποσες ανέξοδες παχυλές υποσχέσεις και μεγάλες ποσότητες υποκρισίας, αφού ως κυβέρνηση αποδυνάμωσε το δημόσιο σύστημα Υγείας, με ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διάλυση του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών που υπονόμευσε παραπέρα τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Σαν να μη γνωρίζει τίποτα λοιπόν για το «φόνο», ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως ήταν η πανδημία που φώτισε «τις διαχρονικές ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας». Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζεται με όσους διαχρονικά απαξίωσαν το ΕΣΥ και υπέσκαψαν τα θεμέλια της δημόσιας Υγείας. Απόδειξη τα πεπραγμένα του αλλά και οι προτάσεις του για κοινό υπουργό Υγείας, για αδρή αποζημίωση των φαρμακοβιομηχανιών με σκοπό να μοιραστούν τις πατέντες των εμβολίων, για συμπληρωματικό στον δημόσιο τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που προφανώς θα «έχει λόγο και ρόλο», όπως είπε, συνοψίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός. Προτάσεις απ' τον «τσελεμεντέ» της στρατηγικής που διαιωνίζει τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα στα οποία σκοντάφτουν οι λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

«Αν είχαμε επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και ικανοποιητικό αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, δεν θα χρειαζόταν τα νοσοκομεία μας να θεραπεύουν σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς COVID (...) Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 30 χρόνια κυριάρχησε η αντίληψη του λιγότερου κράτους παντού, ακόμη και στην Υγεία. Η πανδημία, όμως, με οδυνηρό τρόπο μάς έκανε να αναλογιστούμε ξανά ότι υπάρχουν όρια στην κυριαρχία της αγοράς. Η ανθρώπινη ζωή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της, διότι η αξία της δεν αποτιμάται. Δεν είναι στατιστικό μέγεθος σε ισολογισμούς κερδών και απωλειών...», ισχυρίστηκε με θράσος.

Αυτά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια δαπάνη κατρακύλησε για την Υγεία το 2019 στο 5% του ΑΕΠ, συνεχίζοντας την πορεία συρρίκνωσης όλων των προηγούμενων χρόνων, μειώθηκε παραπέρα η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (45%) από το 2015 έως το 2019, ενώ φόρτωσε τη δαπάνη στα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία.

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθούν αναφορές του τύπου «προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας Υγείας». Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2017 με νόμο κατάργησε και τυπικά το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και νομιμοποίησε τις αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων στην Υγεία, με τα εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και τα 60ωρα! Και ήταν ως κυβέρνηση που αρνήθηκαν προσλήψεις, διατήρησαν στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο και επέφεραν επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».

«Ενδεχομένως και κανείς σήμερα δεν θα έχει το θάρρος να επαναφέρει στο τραπέζι τα σχέδια μετατροπής δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, για την καλύτερη σύμπραξη με ιδιώτες», πρόσθεσε. Κι αυτό όταν ήταν η δική του κυβέρνηση που στήριξε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για νοσοκομεία - ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα, με τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανήκει για παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Οσο για την προσπάθεια να βγει και στον αφρό, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε «ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο», ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια ξεπλύματος της αντιλαϊκής τους πολιτικής και στην Υγεία, αφού για παράδειγμα η δημιουργία των ΤΟΜΥ, για την οποία κομπάζουν, δεν ήταν παρά η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για δομές - ανάχωμα της πρόσβασης των ασθενών σε δημόσιες μονάδες Υγείας, με σκοπό να συμπιέζεται το κόστος της περίθαλψης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα στην Αττική, αύξηση 11,58% σε μία μέρα στις νέες εισαγωγές

Αλλοι 23 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, με τους συνολικούς θανάτους να φτάνουν τους 6.557.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.353, εκ των οποίων τα 1.159 στην Αττική! Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και πλέον είναι 422 (από 299 πριν από δυο βδομάδες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11,58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

Από το σύνολο των 2.353 νέων κρουσμάτων, τα 21 είναι εισαγόμενα, 80 υπό διερεύνηση. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 304 και στην Αχαΐα 112. Από τις 21 Περιφερειακές Ενότητες που καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 90 εντοπίστηκαν στη Λάρισα και 54 στην Κορινθία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανησυχία για συρροές κρουσμάτων σε γηροκομείο

Ανησυχία προκαλεί η παρουσία θετικών κρουσμάτων σε ηλικιωμένους τρόφιμους του «Χαρίσειου» γηροκομείου Θεσσαλονίκης. Μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 5 θετικά κρούσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Εξέλιξη που γεννά ερωτήματα για το πώς προχωρά η διαδικασία των εμβολιασμών στις κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Αρχικά, την Κυριακή ένας 83χρονος τρόφιμος εμφάνισε συμπτώματα και, στον έλεγχο που ακολούθησε, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Στη συνέχεια διαγνώστηκαν θετικοί άλλοι 4 ηλικιωμένοι. Μία γυναίκα από τους πέντε φιλοξενούμενους είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι άλλοι τέσσερις ήταν νέες εισαγωγές και πριν από την είσοδό τους στο ίδρυμα είχαν κάνει rapid test που είχε βγει αρνητικό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Ανω Τούμπα διαμένουν περίπου 100 ηλικιωμένοι, ενώ απασχολούνται περίπου 40 εργαζόμενοι.

Και σήμερα Τετάρτη, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στο γηροκομείο για τη διενέργεια μοριακών τεστ σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνεχίζεται η επικίνδυνη μετατροπή τους σε μιας νόσου

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υγειονομικών σήμερα σε «Ευαγγελισμό» και ΚΑΤ

Επιμένοντας στην άρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, την περασμένη Δευτέρα με έγγραφό της η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων που υπάγονται σε αυτήν και τα οποία είναι ήδη στα όριά τους, καλεί «να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη κλινών Covid-19», συνεχίζοντας επί της ουσίας το λοκντάουν σε όλες τις υπόλοιπες ιατρικές πράξεις.

Το έγγραφο απευθύνεται στις διοικήσεις των Νοσοκομείων Νίκαιας «Αγ Παντελεήμων», Πειραιά «Τζάνειο», Βούλας «Ασκληπιείο», Ελευσίνας «Θριάσιο» και «Αττικόν» και αναφέρει: «Δεδομένου ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς Covid-19 και ο αριθμός εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία σας αυξήθηκε (Μ.Ο. εισαγωγών ασθενών 45 ανά εφημερία), παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την ανάπτυξη κλινών Covid-19, με ασφάλεια, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας ώστε τα νοσοκομεία να υποδεχθούν επαρκώς τις επερχόμενες εφημερίες».

Στο έγγραφο δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι κλίνες Covid-19 «με ασφάλεια», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν κάνει νύξη για προσλήψεις ή νέες υποδομές. Επομένως συνάγεται το συμπέρασμα πως απλές κλίνες θα μετατραπούν σε κλίνες Covid, στο πλαίσιο της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου. Την ίδια ώρα, η αναφορά του εγγράφου στα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί, αφού αυτά προσαρμόζονται διαρκώς στις τεράστιες ελλείψεις και στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, στην ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Φρακάρει» και πάλι το ΕΣΥ

Σημειώνεται δε ότι αποδεικνύονται «λίγες» ακόμα και οι «μετατροπές», αφού τις τελευταίες μέρες τα νοσοκομεία της Αττικής μπαίνουν σε εφημερία σχεδόν με ελάχιστα κενά κρεβάτια, ενώ άλλα όπως, το «Σωτηρία», έχουν σταματήσει να δέχονται ασθενείς επειδή έχουν γεμίσει. Υπενθυμίζεται ότι στο «Σωτηρία» έχουν κλείσει διαδοχικά από τον Οκτώβρη και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές, περίπου 200 κρεβάτια, κι έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid, χιλιάδες πνευμονολογικοί ασθενείς έχουν στοιβαχτεί στις λίστες αναμονής αντίστοιχων κλινικών άλλων νοσοκομείων ή μένουν σπίτι χωρίς παρακολούθηση.

Στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» η γενική εφημερία ξεκίνησε στις 8 το πρωί της Τρίτης με μία (1) μόλις κενή κλίνη ΜΕΘ Covid, επί συνόλου 17 κλινών ΜΕΘ Covid (οι 16 είναι κατειλημμένες). Ενώ από τις 65 απλές κλίνες Covid, κενές ήταν μόλις 17. Ενδεικτικό της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου είναι το ότι από τις 17 ΜΕΘ Covid που αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο, οι 8 κλίνες προέκυψαν από τη μετατροπή των αντίστοιχων κλινών της ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων. Για τις υπόλοιπες 9 κλίνες ΜΕΘ Covid δεν έγινε καμία πρόσληψη προσωπικού και η στελέχωσή τους έγινε με 3 γιατρούς που πήραν από το Αναισθησιολογικό Τμήμα, 10 νοσηλευτές και 2 γιατρούς από τη Γενική ΜΕΘ (με αποτέλεσμα να κλείσουν 2 κλίνες από τις 8 της Γενικής ΜΕΘ), καθώς και από τη μετακίνηση ενός γιατρού από το «Τζάνειο» και ενός από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Συγκέντρωση σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Στον «Ευαγγελισμό», η διοίκηση προσανατολίζεται στη λειτουργία 12 «νέων» κλινών ΜΕΘ Covid, που θα προκύψουν από την αρπαγή 12 κρεβατιών από τη Γενική ΜΕΘ, με σκοπό να αναπτυχθούν συνολικά 56 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό. «Αυτό σημαίνει πως κάθε πολυτραυματίας, κάθε χειρουργικό περιστατικό που χρειάζεται ΜΕΘ, κάθε εγκεφαλική αιμορραγία ή βαρύ εγκεφαλικό που χρειάζεται διασωλήνωση και τόσα άλλα βαριά περιστατικά ή θα μείνουν χωρίς περίθαλψη ή θα ξεπουλήσουν ό,τι έχουν, αναζητώντας την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα», καταγγέλλουν χαρακτηριστικά υγειονομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική εφημερία της Δευτέρας έγιναν 79 εισαγωγές περιστατικών Covid, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη γενική εφημερία του νοσοκομείου, την περασμένη Πέμπτη.

Αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν σήμερα Τετάρτη σε συγκέντρωση στις 12 μ., στην είσοδο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ του «Ευαγγελισμού» και την Παρασκευή 5 Μάρτη θα γίνει νέα συνέλευση γιατρών.

Κίνδυνος να μην έχει ΜΕΘ και το ΚΑΤ

Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει ότι εξαιτίας της μη πρόσληψης προσωπικού, η στελέχωση των κλινών ΜΕΘ Covid γίνεται με τη μετακίνηση του υπάρχοντος λιγοστού προσωπικού των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου, τα οποία αποδυναμώνονται. Επίσης εκφράζονται φόβοι για τη μετατροπή της νέας Γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, πρακτικά θα σημάνει ότι ένα νοσοκομείο όπως το ΚΑΤ, που εφημερεύει καθημερινά και αντιμετωπίζει πολυτραυματίες, δεν θα έχει ούτε μια κλίνη Γενικής ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό πως ανακοινώθηκε η κατάργηση 28 κλινών Γενικής Χειρουργικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι κλίνες αυτές για περιστατικά Covid. Το Σωματείο Εργαζομένων προχωρά σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στην πύλη του νοσοκομείου.

Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» κατειλημμένες είναι οι 81 απλές κλίνες για περιστατικά Covid και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προετοιμασία στο κτίριο 2, όπου ήδη 3 όροφοι νοσηλεύουν περιστατικά Covid, να λειτουργήσει ένας ακόμα όροφος με άλλες 27 κλίνες για περιστατικά Covid, χωρίς την πρόσληψη, ωστόσο, ούτε ενός γιατρού. Οι 12 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι γεμάτες και προετοιμάζεται η μετατροπή 5 κλινών της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε κλίνες ΜΕΘ Covid, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό και προσωπικό.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι τη Δευτέρα και τα 70 κρεβάτια περιστατικών Covid παρέμεναν γεμάτα, ενώ άνοιξαν άλλα 5 κρεβάτια στον χώρο παραμονής των ύποπτων περιστατικών για Covid.

Απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες στο ΠΑΓΝΗ

Κι ενώ το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία έχει ξεπεράσει πια τα όριά του, πολλοί από τους εργαζόμενους είναι από πάνω και απλήρωτοι εδώ και μήνες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι τεχνολόγοι των τμημάτων Ακτινοθεραπείας, Αξονικού Τομογράφου, Μαγνητικού Τομογράφου, Πυρηνικής Ιατρικής και Υπερήχου στο ΠΑΓΝΗ που - όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου - είναι απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες, κάτι που «ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης».

Σημειώνεται ότι «οι συνάδελφοι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τη διοίκηση από τις 12 του Φλεβάρη ότι αν δεν πληρωθούν δεν θα συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία για τη συνέχιση της ολοήμερης λειτουργίας των παραπάνω τμημάτων.

Την ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση φέρει η διοίκηση, που ενώ είναι ενήμερη, δεν βρήκε λύση στο ζήτημα. Φέρει τεράστια ευθύνη για τα εκατοντάδες ραντεβού που ακυρώνονται καθημερινά από τα συγκεκριμένα τμήματα εν μέσω πανδημίας και για την ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρά νοσήματα. Φέρει τεράστια ευθύνη που αφήνει εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς να αμείβονται», υπογραμμίζει το Σωματείο, και απαιτεί εκτός φυσικά από την αποπληρωμή: Τη στελέχωση των τμημάτων με μόνιμο προσωπικό για την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου και την άμεση λειτουργία των τμημάτων, εξυπηρέτηση όλων των ραντεβού.

Και ...«πακέτα» πελατείας στους ιδιώτες κλινικάρχες

Καρκινοπαθής που επρόκειτο να υποβληθεί σε θεραπεία στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπως ενημερώθηκε και καταγγέλλει, τελικά θα πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο. «Δεν θα επιβαρυνθεί» το κόστος της θεραπείας καθώς «καλύπτεται από το Δημόσιο», ενώ στο «πακέτο» δεν περιλαμβάνονται (θα πληρώνει άμεσα) όλες οι συνοδευτικές εξετάσεις που πρέπει να επαναλαμβάνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα (αξονικές, υπέρηχοι, βιοχημικές εξετάσεις αίματος κ.λπ).

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα «μέτρα ενίσχυσης» του συστήματος Υγείας, όχι μόνο αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και να τον εντάξει σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, αντίθετα, σε «σύμπραξη» με τους κλινικάρχες αξιοποιεί την έξαρση της πανδημίας ως ευκαιρία για τα επόμενα «επεισόδια» της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Στήνοντας νέες μπίζνες, διευρύνοντας τις ΣΔΙΤ, εξασφαλίζοντας ως πελάτες χιλιάδες ασθενείς από τα λαϊκά στρώματα που πετιούνται, εδώ κι ένα χρόνο, έξω από το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου και βάζοντας το λαό να πληρώνει ακόμα περισσότερα για την υγειά του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κραυγή αγωνίας, φωνή διεκδίκησης για την υγεία του λαού

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με εκπροσώπους του Σωματείου και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Εύβοιας

Από πρόσφατη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Από πρόσφατη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ασθενείς να περιμένουν ώρες για να εξεταστούν, ΜΕΘ και κλινική Covid ασφυκτικά γεμάτες, εργαζόμενοι που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, είναι όσα επικρατούν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινά μάχη με την πανδημία.

Σε μια περιοχή με εκατοντάδες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, που λόγω της έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το Νοσοκομείο Χαλκίδας παραμένει υποστελεχωμένο και αθωράκιστο, επιβεβαιώνοντας τα αδιέξοδα της πολιτικής που βάζει την υγεία του λαού στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Εύβοιας, οι οποίοι περιγράφουν την κατάσταση και προβάλλουν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών.

Μετεγκατάσταση χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό

«Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπως συνολικότερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έχουμε φτάσει στα όριά μας. Ενα χρόνο τώρα δίνουμε άνιση μάχη με την πανδημία, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας αντιμετωπίζουμε ένα επιπλέον πρόβλημα. Τον Ιούλη του 2020 έγινε μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο, με αυξημένες απαιτήσεις και λειτουργικές ανάγκες σε σχέση με το παλιό.

Σωματεία της περιοχής διαδηλώνουν έξω από το νοσοκομείο στο πλευρό των υγειονομικών
Σωματεία της περιοχής διαδηλώνουν έξω από το νοσοκομείο στο πλευρό των υγειονομικών
Η μετάβαση αυτή όμως δεν συνοδεύτηκε με νέο οργανόγραμμα και αύξηση των οργανικών θέσεων του προσωπικού. Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά που είχαμε όταν ήμασταν στο παλιό κτίριο, όχι όμως στο νέο, που είναι τριπλάσιο σε χώρους και Τμήματα.

Μάλιστα, τον Ιούλη του 2020 έγινε μερική τροποποίηση του Οργανισμού, όπου αυξήθηκαν οι κλίνες, προστέθηκε η ΜΕΘ, δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης νέων Τμημάτων, χωρίς παράλληλη αύξηση προσωπικού», τονίζει η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας.

«Γυμνές» η ΜΕΘ και η κλινική Covid

«Στη ΜΕΘ, όπου υπάρχουν πλέον 12 κλίνες αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό και όχι άλλες παθήσεις, το προσωπικό εργάζεται σε συνεχόμενες βάρδιες με ένα ρεπό ή και χωρίς ρεπό τη βδομάδα, χωρίς και πάλι να καλύπτονται οι ανάγκες. Στις καλύτερες περιπτώσεις αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για 4 ασθενείς και στη χειρότερη ένας νοσηλευτής για 6 ασθενείς. Αναλογία που είναι εγκληματική για τη λειτουργία ΜΕΘ», σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου.

«Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στην κλινική και στα ΤΕΠ Covid», αναφέρει η Χρυσούλα Μεριάνου, γραμματέας του Σωματείου, και τονίζει: «Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες βδομάδες στην ευρύτερη περιοχή έχει οδηγήσει σε αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στην κλινική Covid. Στις αρχές Φλεβάρη λειτουργούσε με 18 κλίνες και πλέον υπάρχουν μέρες που φιλοξενεί έως 40 ασθενείς! Κι όλα αυτά χωρίς ουσιαστική ενίσχυση από προσωπικό και με μετακινήσεις από άλλες κλινικές.

Πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση έδωσε εντολή για τη σύμπτυξη της Μαιευτικής/Γυναικολογικής και της Παιδιατρικής κλινικής, προκειμένου να δοθούν άλλες 32 κλίνες για τις ανάγκες της Covid. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την επιπλέον επιβάρυνση από τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου, ενώ ο εμβολιασμός θα έπρεπε να γίνεται στις δομές ΠΦΥ, ώστε και το νοσοκομείο να μην επιβαρύνεται αλλά και οι συμπολίτες μας να μην ταλαιπωρούνται».

Ωρες αναμονής στα ΤΕΠ κορονοϊού

«Υπάρχουν συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι, με πυρετό και άλλα συμπτώματα, που έρχονται στο νοσοκομείο και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ως ύποπτα περιστατικά COVID-19 ή ακόμη και θετικοί στον ιό, που ενώ βρίσκονται σε κατ' οίκον νοσηλεία, εμφανίζουν επιδείνωση. Ολοι αυτοί αναγκάζονται να περιμένουν ώρες μέχρι να εξεταστούν, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πριν από λίγες μέρες ηλικιωμένος περίμενε ώρες μέσα στο κρύο και τελικά διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο, ως βαρύ περιστατικό. Σε άλλες περιπτώσεις ασθενείς αναγκάζονται να φύγουν μετά από ώρες αναμονής χωρίς να εξεταστούν και ενδεχομένως να νοσηλευτούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους», αναφέρει η Χρυσούλα Μεριάνου.

Και συνεχίζει: «Στο ΤΕΠ κορονοϊού υπάρχει μια νοσηλεύτρια στη βάρδια, η οποία εργάζεται 4 ώρες κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης και τις υπόλοιπες 4 της βάρδιάς της εργάζεται στο κανονικό ΤΕΠ. Το ΤΕΠ και η κλινική Covid είναι στο υπόγειο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα αν χρειαστεί κάτι να μην μπορείς να ζητήσεις ούτε βοήθεια.

Η κατάσταση αυτή, εκτός από εξαντλητική για τους εργαζόμενους, με τις συνεχείς βάρδιες χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό και με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ασθενών, είναι απαράδεκτη και δημιουργεί κινδύνους για τη διασπορά του ιού, καθώς μεταφερόμαστε από πόστο σε πόστο μέσα στην ίδια βάρδια, χωρίς κανείς να ξέρει αν και οι ίδιοι είμαστε θετικοί. Εκτός αυτού, δεν γίνονται τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ώστε να προλαμβάνεται μια ενδεχόμενη διασπορά».

Εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, γιατί ένα χρόνο τώρα προσπαθεί με "μπαλώματα" να αντιμετωπίσει την πανδημία. Αντίστοιχες ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που εξυπηρετώντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας υπέβαλαν σε υποχρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα Υγείας, οδηγώντας το σε υποστελέχωση και απαξίωση», τονίζει ο Παναγιώτης Τζουβαράς, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Σημειώνει ακόμη: «Από την αρχή της πανδημίας το Σωματείο και εργαζόμενοι φωνάζαμε για την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Για μέτρα πρόληψης, για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντί γι' αυτό είδαμε την υποκρισία της κυβέρνησης. Στην αρχή τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους ήρωες υγειονομικούς και στη συνέχεια τη στοχοποίησή μας, τις απειλές και τις πειθαρχικές διώξεις, την καταστολή των κινητοποιήσεών μας.

Οση προσπάθεια και να κάνει η κυβέρνηση, αλλά και οι τοπικοί παράγοντες που στηρίζουν την πολιτική της, δεν μπορεί να κρύψει ότι βάζει την υγεία του λαού και την προστασία της ζωής στη ζυγαριά του "κόστους - οφέλους". Οτι τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία έχουν σταματήσει, τμήματα και κλινικές υπολειτουργούν, το Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διάγνωση και θεραπεία άλλων ασθενειών. Οτι επένδυσε στην "ατομική ευθύνη", αρνούμενη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Κατάσταση άκρως ανησυχητική

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι τεράστια, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με την έξαρση της πανδημίας. Η κλινική Covid συνεχίζει να παραμένει υποστελεχωμένη από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Οι προσπάθειες της διοίκησης να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση αυτή με τη μετακίνηση ειδικών ιατρών από άλλες κλινικές και μάλιστα ιατρών με χειρουργική ειδικότητα, όπως ΩΡΛ, είναι εντελώς ατυχείς και ανεφάρμοστες. Απαιτείται ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό που να μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ιατρικό έργο και όχι απλώς να παρευρίσκεται και απλά να ανεβάζει τον αριθμό των ιατρών που στελεχώνουν την κλινική. Ειδικά μετά την αιφνίδια - και χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες - αύξηση της δυναμικότητας, έχουν δημιουργηθεί επιπλέον πρακτικά προβλήματα», αναφέρει ο Νίκος Δασκαλόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Εύβοιας.

Προσθέτει δε: «Επιπλέον το τελευταίο διάστημα, στην εν λόγω κλινική, νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΑΦ και όχι σε απλή κλινική. Χρειάζεται για καθέναν από αυτούς τους ασθενείς να υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, όπως συσκευή συνεχούς παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, αναπνευστήρας σε αναμονή και φυσικά ειδικευμένος ιατρός με μόνιμη παρουσία στην κλινική για τη στενή παρακολούθηση της πορείας του, την έγκαιρη διάγνωση της επιδείνωσής του και την πιθανή διασωλήνωσή του. Ολα αυτά δεν υπάρχουν σε επάρκεια, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη νοσηλεία των ασθενών αυτών και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Αναφέρει επίσης ότι για τα παραπάνω ζητήματα η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών έχει ενημερώσει με επιστολές τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ και έχει ζητήσει την άμεση αντιμετώπισή τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα

«Ως Σωματείο και εργαζόμενοι, πριν ακόμη από την εμφάνιση της πανδημίας, φωνάζαμε για την ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Συμμετέχουμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, ασκούμε πίεση προς τη διοίκηση και το υπουργείο, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να γίνουν γνωστά η κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε και να διεκδικούμε, έχοντας στο πλευρό μας και τη συμπαράσταση άλλων εργατικών σωματείων, που επίσης διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού. Ο αγώνας των υγειονομικών θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους. Ιδιαίτερα εδώ στη Χαλκίδα θα πρέπει να αγωνιστούμε για το νοσοκομείο, καθώς η ενίσχυσή του δεν αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας, αλλά συνολικότερα την προστασία της υγείας του λαού της περιοχής», σημειώνει η Ιωάννα Ιωάννου.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών

Στο πλευρό των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παλεύοντας μέσα και έξω από τη Βουλή για τα δίκαια αιτήματά τους, στέκεται όλη αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ.

Με πλήθος Ερωτήσεων και Αναφορών στη Βουλή, από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος, με περιοδείες, στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών, συσκέψεις και θεματικές εκδηλώσεις, το ΚΚΕ μπήκε μπροστά στον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων και του λαού. Ανέδειξε τις πραγματικές και διαχρονικές αιτίες για την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Στήριξε και ανέδειξε τα αιτήματα των υγειονομικών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και ΚΥ της Εύβοιας, για την ενίσχυσή τους με τον αναγκαίο εξοπλισμό, για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ταυτόχρονα, μπήκε μπροστά στον αγώνα για τη λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, για μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, για την άμεση και χωρίς ταλαιπωρία πρόσβαση των κατοίκων της Εύβοιας στο πρόγραμμα εμβολιασμού.


Γ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ