Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα βάζει με τη... συνέπεια!

Η κυβέρνηση έχει στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας ένα νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση που σηματοδοτεί την αύξησή της και την ένταση των ταξικών φραγμών στην Παιδεία, ακριβώς γιατί διαφοροποιεί την εκπαίδευση (σε τεχνική από τη μια και γενική από την άλλη) για παιδιά 15 και 16 χρονών. Σε μια ηλικία δηλαδή, που όλα τα παιδιά πρέπει να παίρνουν γενική ολόπλευρη μόρφωση, αυτοί συνεχίζουν να σπρώχνουν μια μάζα παιδιών (που θέλουν να τη μεγαλώσουν σε σχέση με σήμερα) σε σχολεία δεύτερης κατηγορίας.

Απέναντι σ' αυτή την τεκμηριωμένη πολιτικά και επιστημονικά κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, δήλωσε χτες πως «όταν ο κ. Ράλλης έκανε την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, τα κόμματα αυτά (σ.σ. της Αριστεράς) πάλι τα ίδια λέγανε»... Δηλαδή, επειδή δεν μπορεί να απαντήσει στην ουσία της κριτικής, τα βάζει με την αγωνιστική συνέπεια λόγων και έργων στο πλευρό του λαού, που έχει το ΚΚΕ!

Κυβερνητικό παιχνίδι με τους εισακτέους

Μια πλασματική αύξηση των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2006 - 07 παρουσίασε χτες το υπουργείο Παιδείας

Τα προβλήματα δεκάδων χιλιάδων μαθητών και γονιών δε μειώνονται με την αύξηση των εισακτέων

Eurokinissi

Τα προβλήματα δεκάδων χιλιάδων μαθητών και γονιών δε μειώνονται με την αύξηση των εισακτέων
Με άψυχα νούμερα και λογιστικά παιχνίδια προσπαθεί να απαντήσει η κυβέρνηση στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους για τη μόρφωση και το μέλλον τους. Χτες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, στρατιωτικές σχολές κτλ. κατά 2.001 θέσεις σε σχέση με πέρσι, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 2,46%. Ομως, για άλλη μια χρονιά, η αύξηση δε συνοδεύεται από καμιά επί της ουσίας βελτίωση των υποδομών ή του περιεχομένου της ανώτατης εκπαίδευσης. Δηλαδή, αυξάνονται συνεχώς οι θέσεις σε σχολές που συνεχώς υποβαθμίζονται.

Επιπλέον, αυξάνονται οι θέσεις παρά την εκφρασμένη θέληση των ίδιων των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια, εκτιμώντας πόσους φοιτητές μπορούν να ...αντέξουν και να μορφώσουν επαρκώς ζήτησαν μείωση των εισακτέων κατά 11.000 σε σχέση με πέρσι και το υπουργείο Παιδείας όχι απλά δεν τους μειώνει, αλλά στέλνει επιπλέον 640 απ' ό,τι πέρσι!

Ανακοινώνοντας τον αριθμό των εισακτέων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Α. Καραμάνος, ισχυρίστηκε ότι έγινε προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να αυξηθεί στα υπόλοιπα περιφερειακά ιδρύματα, για να ελαφρυνθούν τα ιδρύματα που δέχονται περισσότερες μεταγραφές και για να αυξηθούν οι θέσεις σε Τμήματα (κυρίως περιφερειακά) που πέρσι είχαν μεγάλο αριθμό εισακτέων με γενικό βαθμό κάτω από 10. Οταν όμως, η στέγαση, η σίτιση, οι μετακινήσεις των φοιτητών συνεχίζουν να κοστίζουν πανάκριβα, η όποια αύξηση των εισακτέων κάθε άλλο παρά σε ενίσχυση των περιφερειακών ιδρυμάτων οδηγεί. Αντίθετα, αναδεικνύει την ίδια την υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής, αφού αυξάνει τις θέσεις και δίνει υποτίθεται περισσότερες ευκαιρίες, σε ιδρύματα και Τμήματα, όπου οι παραπάνω θέσεις έτσι κι αλλιώς δε θα καλυφθούν: είτε γιατί οι υποψήφιοι δεν τα προτιμούν (δεν τα δηλώνουν στο μηχανογραφικό), είτε γιατί δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος της φοίτησης σε αυτά (απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις), είτε τέλος γιατί η βάση εισαγωγής τους είναι πολύ χαμηλή και με την καθιέρωση της βαθμολογικής βάσης του 10 δε θα έχουν (ή θα έχουν πολύ λίγους τελικά) εισακτέους! Πρόκειται, δηλαδή, για μια καθαρά πλασματική αύξηση των θέσεων.

Τα φετινά στοιχεία

Οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στα πανεπιστήμια για τους πρωτοετείς του ακαδημαϊκού έτους 2006 - 2007 είναι 36.685 και στα ΤΕΙ (μαζί με τις ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων), ο αντίστοιχος αριθμός είναι 42.390 θέσεις. Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ορίζεται στους 79.075, ενώ πέρσι, ο αντίστοιχος αριθμός που είχε οριστεί ήταν 76.895. Στις στρατιωτικές σχολές διατίθενται φέτος 4.193 θέσεις.

Από το σύνολο των θέσεων που διατίθενται, οι 64.684 αφορούν στους μαθητές της Γ' Λυκείου και τους απόφοιτους προηγούμενων ετών που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, δηλαδή σ' έναν αριθμό υποψηφίων που θα αναμένεται να φτάσει τους 98.140. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν θέσεις στα ανώτατα ιδρύματα για το 66% αυτής της κατηγορίας υποψηφίων που είναι και η πολυπληθέστερη. Δηλαδή, σ' αυτό το σύστημα που ως μοναδική επιλογή μετά το Λύκειο προτείνει την ανώτατη εκπαίδευση, τουλάχιστον τρεις στους δέκα υποψηφίους θα μείνουν... εκτός. Οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν στους αποφοίτους των ΤΕΕ, των εσπερινών λυκείων και σ' αυτούς που θα ξανακαταθέσουν μηχανογραφικό, διατηρώντας τη βαθμολογία που πέτυχαν στις περσινές εξετάσεις.

Θυμίζουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και θα ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ
Οχι σε υποχρηματοδότηση - ιδιωτικοποίηση

Στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, αντιδρά ο φοιτητικός σύλλογος της Φιλοσοφικής, που με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης καλεί σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα, στη 1 το μεσημέρι.

Με την απόφασή τους, αντιδρούν στα σχέδια κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα μετατρέψει τα δημόσια πανεπιστήμια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και στο νέο νόμο πλαίσιο, που φέρνει αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία και το περιεχόμενο της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές της Φιλοσοφικής αντιδρούν και σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις σπουδές τους, όπως οι προωθούμενες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, οι πρακτικές ασκήσεις κλπ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγωνιστικό συλλαλητήριο στις 15 Μάρτη

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις διοργανώνονται στις 15 Μάρτη, με αποφάσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων

Απέναντι στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, προσανατολίζονται σε αγωνιστική κινητοποίηση τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, δυναμώνουν τη φωνή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Μπροστά στην επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που έρχεται να ανοίξει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, της κατάργησης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, οι φοιτητές και οι σπουδαστές είναι έτοιμοι να απαντήσουν με μαχητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, την Τετάρτη 15 Μάρτη.

Στην Αθήνα η κινητοποίηση προγραμματίζεται για τις 10 το πρωί στα Προπύλαια και απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι φοιτητικοί σύλλογοι της Φιλοσοφικής και της Γεωπονικής Σχολής και οι σπουδαστικοί σύλλογοι Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Πειραιά και Αθήνας, Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας Πειραιά και Αθήνας, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθήνας και ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ). Τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι διεργασίες στους συλλόγους και αναμένεται να συνεδριάσουν πάνω από 150 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι για να πάρουν αγωνιστική απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Η αιχμή του δόρατος των αιτημάτων των φοιτητών και σπουδαστών στρέφεται ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στην εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στη δουλιά με δικαιώματα. Μαζί τους και οι μαθητές που βλέπουν τους ταξικούς φραγμούς να οξύνονται, τις εταιρίες να μπαινοβγαίνουν στα σχολεία τους για να τους μάθουν πώς θα υποτάσσονται, πώς θα προσαρμόζονται στις επιταγές του εκάστοτε εργοδότη.

Οι συγκεντρώσεις των φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών θα συμπορευτούν με τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνους που παλεύουν για τα συμφέροντα του λαού, που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική που θίγει τα δικαιώματα εργατών, φοιτητών, μαθητών, όλου του λαού.

Με τις αποφάσεις των συλλόγων τους, φοιτητές και σπουδαστές γυρίζουν την πλάτη στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που με τη στάση και τη δράση της υπονομεύει το μέλλον τους, που άλλωστε είναι η πρώτη που προσπάθησε να ιδρύσει ιδιωτικό «πανεπιστήμιο» στην Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ