Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Εντείνουν τον αγώνα οι φοιτητές: Νέα συλλαλητήρια αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
  • Αρθρο: Με τους αγώνες μας σημαδεύουμε όσους μας στερούν το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων: Τα δικαιώματα των μαθητών και οι αγώνες τους δεν μπαίνουν σε καραντίνα!
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η κυβέρνηση να αποσύρει το επαίσχυντο σχέδιο τώρα!

Γιάννης Δελής: Ο λαός έχει τη δύναμη και το δικαίωμα να αφήσει αυτούς τους νόμους στα χαρτιά

Την απόσυρση τώρα του επαίσχυντου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο η κυβέρνηση βάζει μέσα στα πανεπιστήμια τις δυνάμεις καταστολής για να περιφρουρούν ότι προωθείται απρόσκοπτα η επιχειρηματική δράση, αλλά και ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, απαίτησε χτες το ΚΚΕ, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ανοίγοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι «η συνολική μεταρρύθμιση για ένα πιο αυτόνομο, σύγχρονο και καινοτόμο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», συνδεδεμένο προφανώς με τις ανάγκες της αγοράς και των επενδυτών. Αναφερόμενη στον άξονα που αφορά την εισαγωγή στα πανεπιστήμια σημείωσε, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ότι «οι διατάξεις αυτές οριοθετούν εκ νέου τη σχέση του φοιτητή με το πανεπιστήμιο κι αποσκοπούν στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών, αλλά και των επιλογών των νέων μας».

Οσο για τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης δυνάμεων καταστολής, τη βάφτισε «προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, που αφορά στην αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».

Πέρα από την πρόκληση ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας να το παρουσιάζει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λίγο πολύ ταύτισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τις διεκδικήσεις τους ενάντια στα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, να έχουν αντίκρυσμα τα πτυχία τους, για δουλειά με δικαιώματα, «με την ανομία, το οργανωμένο έγκλημα, την παραβατικότητα» κ.ο.κ. Ανέφερε ακόμα ότι «κανείς δεν θέλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια», αλλά τελικά «η αστυνομία είναι το μέτρο ύστατης καταφυγής όταν το σύστημα δεν δουλεύει».

Εξαπέλυσε πυρά και κατά των πρυτάνεων, λέγοντας ότι «η συνήθειά τους να διευθύνουν ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι κατά κάποιον τρόπο εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης θεωρώντας τη αναγκαίο κακό»!

Επικαλέστηκε δε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον προβοκατόρικο προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, για να πει ότι «η εικόνα αυτή αφύπνισε» πως «σήμερα το να λέμε ότι μπορεί να γίνει αλλιώς υποτιμάει τη νοημοσύνη» και πως οι πρυτάνεις «έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας με πρώτα θύματα τους ίδιους». Είπε ακόμα ότι το «δίλημμα είναι αν όλοι μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε κάθε πρύτανη που του κρεμούν ταμπέλες» και πως «η δημοκρατική μας συνείδηση δεν αντέχει άλλο αυτόν τον ευτελισμό» κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα προσήλθαν για να συνεισφέρουν με τις δικές τους εποικοδομητικές προτάσεις για το ποιος θα πρέπει να έχει την ευθύνη των αστυνομικών ή σεκιουριτάδων στα πανεπιστήμια από ποιον θα πληρώνονται. Για παράδειγμα, από τα βασικά επιχειρήματα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη ήταν ότι είναι «αντισυνταγματικό μέτρο» ότι «οι αστυνομικοί αυτοί δεν θα δίνουν λόγο στις πανεπιστημιακές αρχές, αλλά στο κέντρο της αστυνομίας», ενώ «βρήκε» ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με τις αρχές τις ΕΕ!

Ο λαός έχει τη δύναμη να αφήσει αυτούς τους νόμους στα χαρτιά

«Αποσύρτε το νομοσχέδιο γιατί προκαλείτε», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τη «φύλαξη» των πανεπιστημίων, τόνισε ότι «ενώ το λογικό και αναγκαίο θα ήταν να ακούσει η κυβέρνηση τις αγωνίες χιλιάδων φοιτητών και να πέσει με τα μούτρα να εξασφαλίσει προϋποθέσεις για τη ζωντανή και υγειονομικά ασφαλή εκπαιδευτική και μορφωτική λειτουργία των πανεπιστημίων, φροντίζοντας για επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό και χώρους, για την κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι υπάρχουν εντελώς άλλες προτεραιότητες και έγνοιες στην εκπαίδευση όπως το πώς θα στρατοπεδεύσει η αστυνομία μόνιμα μέσα στα πανεπιστήμια», ενώ στηλίτευσε ότι το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση παρουσιάστηκε και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σημείωσε ότι για τις διατάξεις αυτές «το πρόσχημα είναι γνωστό. Προβάλλεται και αξιοποιείται εδώ και χρόνια η ολοφάνερη πια προβοκατόρικη δράση μηχανισμών των γνωστών αγνώστων που καμία σχέση δεν έχει με τους φοιτητές και το κίνημά τους και η συστηματική συκοφάντηση των πανεπιστημίων ως άντρων εγκληματικότητας». «Στην πραγματικότητα όλη αυτή η ένταση της καταστολής που επιθετικά προωθείται από την κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων της λειτουργίας των πανεπιστημίων», είπε.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία, τόνισε, προορίζεται πριν από όλα για την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και ταυτόχρονα και για την κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής αμφισβήτησης του πανεπιστημίου - ΑΕ και κάθε βέβαια αγωνιστικής διεκδίκησης των φοιτητών για ολοκληρωμένες σπουδές και πτυχία με αντίκρισμα».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις των άλλων αστικών κομμάτων, όπως του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ πανεπιστημιακού Δ. Μάρδα, ο οποίος πρότεινε να αξιοποιηθούν αστυνομικοί που φοιτούν στα πανεπιστήμια για δεύτερο πτυχίο επειδή έχουν γνώση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος και δεν αναγνωρίζονται, ανέφερε ότι πρόκειται για «μεταμοντέρνα εκδοχή του σπουδαστικού της Ασφάλειας», προσθέτοντας ότι «το μόνο που σας μένει πια είναι να κάνετε μία κοινή διακομματική επιτροπή εργασίας»!

Αναφερόμενος στα άλλα μέτρα της «φύλαξης» σημείωσε ότι «την ίδια αποστολή με την πανεπιστημιακή αστυνομία έχουν και τα υπόλοιπα μέσα και οι υπόλοιποι μηχανισμοί καταστολής που νομοθετούνται για τους πανεπιστημιακούς χώρους με το νομοσχέδιο, όπως τα ηλεκτρονικά και άλλα συστήματα ασφαλείας για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι ηλεκτρονικές μπάρες εισόδου, οι κάμερες επιτήρησης, τα ηλεκτρονικά μηχανήματα στις εισόδους και εξόδους». «Ολα αυτά μάλλον δεν θα θυμίζουν και τόσο πανεπιστήμιο αν πραγματοποιηθούν και μάλλον θα παραπέμπουν σε ένα σιδερόφραχτο "χαμπ" ενός επιχειρηματικού ομίλου» τόνισε.

Για το Πειθαρχικό Δίκαιο των φοιτητών που προβλέπεται, σημείωσε ότι είναι «στην ίδια κατασταλτική λογική», ενώ «οι ποινές που προβλέπονται για παραβάσεις, φωτογραφίζουν και στοχοποιούν πολύ συγκεκριμένα τη δράση των φοιτητικών συλλόγων και των αγωνιστών φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια. Γιατί ποινές που φτάνουν μέχρι και στη διαγραφή από τη σχολή για παρακώλυση μαθήματος και θεσμικού οργάνου δεν σημαίνει παρά καταστολή ενάντια στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, στις κινητοποιήσεις τους». Πρόσθεσε ότι και σε αυτό το θέμα ο δρόμος άνοιξε και το άλλοθι δόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον Σεπτέμβρη του 2018 με το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου δινόταν το σύνθημα για την παραπέρα ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών, αφού θεωρούνταν η κατάληψη ποινικό αδίκημα και προβλεπόταν σύσταση επιτροπής αντιμετώπισης καταλήψεων.

Ο Γ. Δελής χαρακτήρισε «φληναφήματα τα περί ακαδημαϊκής ελευθερίας» που λέει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «μόνη ελευθερία που αναγνωρίζεται και επιχειρείται να διασφαλιστεί και με αυτό το νομοσχέδιο είναι η ελευθερία της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στο πανεπιστήμιο και από το πανεπιστήμιο. Και όσο η επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο αντιμετώπισε την ανομία άλλο τόσο η καταστολή μέσα στα πανεπιστήμια θα υπερασπίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία».

Ως «κερασάκι» στην τούρτα ανέφερε ότι στις λοιπές διατάξεις «τροποποιείται το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και ποινικοποιείται ακόμα και η απλή παραμονή ενός ανθρώπους σε δημόσιους χώρους εφόσον το απαγορεύει ρητά η υπηρεσία που τους χρησιμοποιεί και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να προκαλείται διακοπή ή διατάραξη».

«Οι φοιτητές - τόνισε - δεν έχουν ανάγκη ούτε από κάμερες ούτε από την αστυνομία, αλλά από ανοιχτές σχολές και σπουδές υψηλού επιπέδου, δεν έχουν ανάγκη ούτε από αποκλεισμούς ούτε από νέα εμπόδια στα μορφωτικά τους δικαιώματα, έχουν ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, έχουν ανάγκη από το να λειτουργήσουν επιτέλους οι σχολές τους».

Ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών

Σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ο Γ. Δελής τόνισε ότι επιφέρουν μεγαλύτερες δυσκολίες στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Οπως επισήμανε «για πρώτη φορά δίνεται στα πανεπιστημιακά τμήματα η δυνατότητα να έχουν λόγο για τη βάση εισαγωγής». διάταξη που «ρίχνει και άλλο νερό στον μύλο κατηγοριοποίησης των σχολών».

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που προβλέπεται, Γ. Δελής ανέφερε ότι θα σημάνει χιλιάδες λιγότερους εισακτέους όπως έγινε με τη βάση του 10.

Απαντώντας στα επιχειρήματα κυβέρνησης και υπουργείου ότι «έτσι ανεβαίνει το επίπεδο των υποψηφίων και η ποιότητα των μαθητών που εισάγονται στα πανεπιστήμια» ανέφερε ότι «η ποιότητα δεν αντανακλά τίποτα άλλο από την ίδια την ποιότητα του σχολείου που φοιτούν. Και η αποτυχία και οι χαμηλές βαθμολογίες των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι παρά η αποτυχία του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος που υπάρχει και του σχολείου αυτού του συστήματος, παρά τις φιλότιμες και ηρωικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών». Πρόσθεσε ότι μιλάει για ποιότητα η κυβέρνηση όταν «αυτό το σχολείο προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στις δεξιότητες και τις αποσπασματικές πληροφορίες αντί για τη σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώση», ενώ αναφέρθηκε και στο «αίσχος της βίαιης αποκοπής από τη σχολική γνώση από τα 15χρονα παιδιά που στέλνονται στις γαλέρες της ανήλικης εργασίας με το πρόσχημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης», που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ανέφερε ακόμα ότι οι αλλαγές της ΝΔ για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι και αυτές συνέχεια των αλλαγών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «που μετέτρεψαν την Β' και Γ' Λυκείου σε κανονικότατα ανταγωνιστικά φροντιστήρια». «Μάλιστα, η ΝΔ έρχεται και κλέβει από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ιδέα των δύο μηχανογραφικών το πρώτο με λίγες επιλογές, βάζοντας το μαχαίρι στον λαιμό των μαθητών να τζογάρουν, έχοντας λίγες επιλογές και παίζοντας το μέλλον και την τύχη τους. Και βέβαια η λοταρία κάθε άλλο σημαίνει ότι θα περνάνε οι υποψήφιοι στις σχολές που θέλουν».

«Οι ρυθμίσεις αυτές - ανέφερε - το μόνο που θα κάνουν είναι να αποκλείσουν χιλιάδες μαθητές ιδιαίτερα από φτωχές λαϊκές οικογένειες από τα πανεπιστήμια, ενώ ταυτόχρονα θα εμφανιστούν και πάλι πολλές κενές θέσεις σε πανεπιστημιακά τμήματα και θα ανοίξει έτσι ξανά η συζήτηση για μια νέα αναμόρφωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης».

Συνολικά, όπως επισήμανε ο Γ. Δελής όλα αυτά έρχονται και δένουν «με την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα τοπίο μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με κολέγια αναβαθμισμένα ιδιωτικά ΙΕΚ πιο οργανωτικά δεμένα με τις ανάγκες του κεφαλαίου», σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση «φουλάρει τις μηχανές της αντιλαϊκής της πολιτικής» και τόνισε ότι «ο λαός έχει τη δύναμη και το δικαίωμα να αφήσει αυτούς τους νόμου στα χαρτιά και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει».

Εντείνουν τον αγώνα οι φοιτητές με νέα συλλαλητήρια

Αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Από τις χτεσινές δράσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής...
Από τις χτεσινές δράσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής...
Με νέα συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει αστυνομία στις σχολές, όρια φοίτησης, διαγραφές, πειθαρχικά, στοχεύοντας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πραγματοποιείται μετά από κάλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Τα αυριανά συλλαλητήρια αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες έχουν ξεδιπλώσει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με ενημέρωση, συντονισμό, συνελεύσεις, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, σπάζοντας στην πράξη απαγορεύσεις και αναδεικνύοντας το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο συζητείται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, με αποφάσεις και δράσεις, φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη να γίνουν ξανά φοιτητές, να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και προστασία της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκαν δράσεις με ανάρτηση πανό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου προχώρησαν επίσης σε συμβολικό αποκλεισμό του Ιδρύματος και κοινές δράσεις με τους πανεπιστημιακούς.

...και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
...και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, στα συλλαλητήρια στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις συμμετέχει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Εμείς, οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, τα θέλουμε ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν. Πανεπιστήμια της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων των λίγων. Πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία, που κηρύσσει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ σε μαζική απεργιακή απάντηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία - Σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει» διεκδικούν οι μαθητές, συμμετέχοντας στο αυριανό συλλαλητήριο. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας τούς καλεί ξανά στους δρόμους, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, για να διεκδικήσουν να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις πανελλαδικές, να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία, δωρεάν μαζικά τεστ, λιγότερους μαθητές ανά τάξη, περισσότερους καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας.

Για αναλγησία και απόσταση του υπουργείου Παιδείας από την εκπαιδευτική πραγματικότητα κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, που στηρίζει το αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και τις ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Διευκολυντική στάση εργασίας κηρύσσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) τις ίδιες ώρες, καλώντας σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Σε άλλες πόλεις

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο συλλαλητήριο καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μαθηματικού, Μουσικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Επιστημών, ΣΟΦΕΘ, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Βιολογικού, Γαλλικού, Γεωλογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού, Φαρμακευτικής του ΑΠΘ.

Μπροστά στο συλλαλητήριο, χτες το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν μαχητική παρέμβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, στάθηκαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή με την οδό Τσιμισκή. Κρατώντας πανό και διαβάζοντας τις αποφάσεις των συλλόγων τους, οι φοιτητές εξήγησαν γιατί αντιδρούν στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που συζητείται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι αστυνομία και διαγραφές», «Κούλη - Κεραμέως, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», διαμήνυσαν με τα συνθήματά τους και κάλεσαν το λαό να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα τους και να δώσει μαχητικά το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο.

Σήμερα προγραμματίζουν νέα ενημερωτική παρέμβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στη Λάρισα ενώνουν αύριο τις δυνάμεις τους φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στη 1.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Με αποφάσεις τους καλούν στην κινητοποίηση οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, οι Σύλλογοι ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Συγκέντρωση προγραμματίζεται αύριο και στην Πτολεμαΐδα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φοιτητών που συγκροτήθηκε. Πρόκειται για πρωτοβουλία φοιτητών με καταγωγή από την Πτολεμαΐδα οι οποίοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ξενοικιάζοντας από την πόλη όπου σπούδαζαν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, καθώς η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο κρατά τις σχολές κλειστές.

Στα Γιάννενα, σε σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο προχωρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, ΒΕΤ και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι παραπάνω καλούν στο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Σήμερα προχωρούν σε αποκλεισμό της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, ενώ συμμετέχουν και στην κινητοποίηση των συλλόγων εργαζομένων και πανεπιστημιακών στις 12 μ. στο μεταβατικό κτίριο. Επίσης, την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα της Ιατρικής Ιωαννίνων, διοργανώνεται σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, για τον προγραμματισμό δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο.

Με τους αγώνες μας σημαδεύουμε όσους μας στερούν το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

Οι φοιτητές στείλαμε την προηγούμενη βδομάδα ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση μέσα από το μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο των φοιτητικών μας συλλόγων.

Σπάσαμε στην πράξη την προσχηματική απαγόρευση της κυβέρνησης, που νόμιζε ότι βρήκε ευκαιρία να ψηφίσει το «νομοσχέδιο - ζόμπι» Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη χωρίς αντιδράσεις.

Εχει πολύ θράσος η κυβέρνηση και το φερέφωνό της στις σχολές μας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να μιλάει για «ντροπιαστικές εικόνες» στο φοιτητικό συλλαλητήριο. Αν ανησυχούν για την υγεία μας, ας αποσύρουν το νομοσχέδιο και ας σταματήσουν να νομοθετούν «πίσω από τις πλάτες μας», όπως έκαναν με τα 113 «κορονο-νομοσχέδια» που ψήφισαν μέσα στο 2020, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία.

Παράλληλα, οι φοιτητές που συμμετείχαμε στο φοιτητικό συλλαλητήριο γίναμε μάρτυρες ενός άθλιου επικοινωνιακού σόου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα περιθώρια της κινητοποίησής μας. Νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να «ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους». Το λέμε ξεκάθαρα: Οι αγώνες μας δεν θα γίνουν «ντεκόρ» για να διακοσμούν το «αριστερό» - φιλολαϊκό προφίλ τους κόμματα που έχουν σταθεί και στέκονται απέναντι στις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας.

Η καταστολή έρχεται για να «συμμορφώσει» τους φοιτητές σε ένα πανεπιστήμιο - «εμπορικό κατάστημα» γνώσεων που έχτισαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων: Το γράφημα δείχνει τη μείωση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία εργαστηρίων στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ κατά τα χρόνια 2010 - 2018
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων: Το γράφημα δείχνει τη μείωση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία εργαστηρίων στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ κατά τα χρόνια 2010 - 2018
Κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, όμως η πραγματικότητα που βιώνουμε στα Ιδρύματά μας είναι συγκεκριμένη και χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Ολα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που «πίνουν νερό» στο όνομα της ΕΕ και ακολουθούν τις κατευθύνσεις της, έχουν ευθύνη γιατί διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν ένα πανεπιστήμιο που συνεχώς απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες μας και τις διεκδικήσεις μας. Αυτό το πανεπιστήμιο έχει ως συστατικό στοιχείο την όξυνση της καταστολής. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

«Δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές»

Οι φοιτητές με τις κινητοποιήσεις μας αυτήν την περίοδο ζητάμε να πάρουν οι διοικήσεις, το υπουργείο και η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές μας. Αυτό σημαίνει να δημιουργηθούν μικρότερα τμήματα, περισσότερες βάρδιες εργαστηρίων, να γίνουν προσλήψεις καθηγητών, επικουρικού προσωπικού, καθαριστριών, να πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.ά. Το αίτημα αυτό πάει κόντρα στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστά τα πανεπιστήμια, αφού θεωρεί τις δαπάνες για την ασφαλή λειτουργία τους κόστος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως δεν είναι η μόνη που αποδεικνύεται «φειδωλή» στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για τις ανάγκες των φοιτητών. Η πανδημία εξάλλου βρήκε τα ιδρύματα ήδη χτυπημένα από την υποστελέχωση και τους μειωμένους προϋπολογισμούς, δυσκολεύοντας τη λήψη μέτρων για την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε αυτό έχουν παίξει ρόλο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευταία χρόνια παγίωσαν την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, υπέβαλαν όρια στις προσλήψεις καθηγητών μέσω των περιορισμών που έθεταν τα μνημόνια, ανέθεσαν σε εργολαβίες τη φοιτητική μέριμνα, μια σειρά υπηρεσίες όπως η καθαριότητα κ.ο.κ.

Αγωνιζόμαστε για πανεπιστήμια δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών, στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε σε πρόσφατο νομοσχέδιο προχώρησε στην αναγνώριση των κολεγίων Αρχιτεκτονικής και Λογιστών, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την κατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων. Με την πολιτική της υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και ενισχύει την ιδιωτική.

Παρέλαβε τη σκυτάλη από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2017 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τροπολογία με την οποία επιτάχυνε τις διαδικασίες αναγνώρισης πτυχίων κολεγίων Νομικής. Ενώ την ίδια χρονιά με το «νόμο - πλαίσιο Γαβρόγλου» προχώρησε στην ίδρυση προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα (π.χ. προπτυχιακό ξενόγλωσσο πρόγραμμα με δίδακτρα στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ), ενώ παράλληλα γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Οι αγώνες μας πάντα αντιμετώπιζαν τη δυσφήμιση και την καταστολή από τις κυβερνήσεις

Στα «πανεπιστήμια ΑΕ», που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, δεν έχει θέση η οργανωμένη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση των φοιτητών μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση και το απογειώνει και στο θέμα της καταστολής, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ για χτύπημα του ριζοσπαστισμού.

Γι' αυτό τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησαν το αφήγημα περί «εγκληματικότητας» στα πανεπιστήμια για να συκοφαντήσουν και να δυσφημίσουν τους αγώνες μας. Η ΝΔ έκανε σημαία της πολιτικής της την κατάργηση του ασύλου, στην οποία προχώρησε αμέσως μόλις εκλέχθηκε. Από την άλλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Πόρισμα Παρασκευόπουλου άνοιγε το δρόμο για την παραπέρα ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών, θεωρώντας την κατάληψη ποινικό αδίκημα και προβλέποντας τη σύσταση «επιτροπής αντιμετώπισης καταλήψεων». Μάλιστα, η αντιμετώπιση των φοιτητών ως εγκληματιών φαίνεται ότι «μπόλιασε» τόσο πολύ στη σκέψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγες μέρες ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μάρδας, αντιπρότεινε στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας την παρουσία... μυστικών αστυνομικών στα Ιδρύματα!

Βεβαίως, μαζί με τη δυσφήμιση έρχονται και το απευθείας χτύπημα και η καταστολή των αγώνων. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει «ρεσιτάλ» αυταρχισμού και περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών το τελευταίο διάστημα, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την πανδημία. Τελευταία προσπάθεια που έκανε ήταν η επιδίωξή της να απαγορεύσει τα φοιτητικά συλλαλητήρια που έγιναν σε όλη τη χώρα στις 28/1.

Αυτό όμως δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η καταστολή είναι χαρακτηριστικό μόνο της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Η πείρα όλων των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων ανεξαιρέτως πάει χέρι χέρι με την κρατική καταστολή. Δεν ξεχνάμε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που αγόρασε τις «αύρες» που τώρα χρησιμοποιεί η ΝΔ ενάντια στους αγώνες του λαϊκού κινήματος και των φοιτητών. Δεν ξεχνάμε την αντιμετώπιση με χημικά και ΜΑΤ των διαμαρτυριών των φοιτητών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε εστιακούς φοιτητές στο υπουργείο Παιδείας τον Νοέμβρη του 2017 ή την άγρια καταστολή της φοιτητικής διαδήλωσης μπροστά στο άγαλμα του Τρούμαν τον Απρίλη του 2018. Δεν ξεχνάμε τον χαρακτηρισμό ως «ιδιώνυμου αδικήματος» της παρεμπόδισης της διενέργειας πλειστηριασμών από φορείς του λαϊκού κινήματος ή τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία που ψηφίστηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η χρονική στιγμή κατάθεσης των νομοσχεδίων για την Παιδεία «προδίδει» τον φόβο τους!

Τέλος, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη μια... κοινή πρακτική τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις φοβούνται τόσο πολύ το οργανωμένο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, που επιλέγουν να ψηφίσουν σημαντικά νομοσχέδια για την Παιδεία σε περιόδους που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την κατάργηση του ασύλου το καλοκαίρι του 2019, ενώ επιδιώκει να προχωρήσει τώρα εν μέσω lockdown και με κλειστά πανεπιστήμια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις διαγραφές φοιτητών. Το «σκονάκι» για αυτή την πρακτική το πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ψηφίσει τον περιβόητο «νόμο - πλαίσιο Γαβρόγλου» μέσα στις διακοπές του Πάσχα!

Δυναμώνουμε τη συζήτηση για τον πραγματικό αντίπαλο, δυναμώνουμε τον αγώνα για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι φοιτητές έχουμε απέναντί μας όχι απλά μια κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των αστικών κομμάτων. Εχουμε απέναντί μας μια διαχρονική αστική στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και πάει κόντρα στις δικές μας ανάγκες.

Κόντρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των κυβερνήσεων, οι φοιτητές έχουμε ανάγκη ένα πανεπιστήμιο που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και επαγγελματική ειδίκευση. Ενα πανεπιστήμιο που θα προάγει τη συζήτηση, τον προβληματισμό, κόντρα στην πολιτική της παρακολούθησης, των αλλεπάλληλων φραγμών, της έντασης της καταστολής. Αυτήν τη συζήτηση τα μέλη της ΚΝΕ έχουμε χρέος να τη δυναμώσουμε με όλους τους συμφοιτητές μας που ασφυκτιούν από τη σημερινή κατάσταση, ειδικά με τους πιο πρωτοπόρους νέους και νέες που συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου.


Αντώνης ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ
Μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Απαιτεί να παρθούν μέτρα στα σχολεία

Με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελληνικού - Αργυρούπολης καταγγέλλει την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τη δημοτική αρχή για τη στάση και τις ευθύνες τους: «Κρύβονται πίσω από την "εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων", που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους, δηλαδή στη λειτουργία των σχολείων που είναι τόσο αναγκαία για την ανάπτυξη και τη μόρφωση των παιδιών, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ούτε αυτή την ώρα που φουντώνει το τρίτο κύμα της πανδημίας!», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή της πόλης άφησαν τον χρόνο ανεκμετάλλευτο και δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει μια σειρά από αιτήματα για μέτρα προστασίας στα σχολεία και καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα δικαιώματα των μαθητών και οι αγώνες τους δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Ανακοίνωση της Οργάνωσης με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

«

Το δικαίωμα σε μόρφωση και υγεία δεν μπαίνει σε καραντίνα! Ούτε οι αγώνες των μαθητών! Μαθητικός ξεσηκωμός!».

Αυτό το μήνυμα στέλνει η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της προς τους μαθητές, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας:

«Οι μαθητές (ξανα)γυρίζουν στα σχολεία τους ακόμα μια φορά μετά από μήνες. Η σχολική χρονιά (ξανα)ξεκινάει τη διά ζώσης λειτουργία της.

Οχι για όλους, αφού στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ δεν θα ανοίξουν.

Οχι για όλα τα σχολεία και τμήματα, αφού η πείρα του φθινοπώρου δείχνει πως σχολεία και τμήματα θα ανοιγοκλείνουν με την εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού.

Το "αλαλούμ" που επικράτησε μέχρι να φτάσουμε την 1η Φλεβάρη είναι ενδεικτικό για το τι θα ακολουθήσει. Ακούς παντού πως "θα ξαναγίνουν τα ίδια", "θα μας ξανακλείσουν", "δεν υπάρχει ασφάλεια" και πολλά, πολλά τέτοια...

Δίπλα σε αυτά η ανασφάλεια για το τι θα γίνει συνολικά δυναμώνει... Για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οι μαθητές καλά κάνουν και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση! Χόρτασαν ψέματα, μισόλογα και κοροϊδία!

Η κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της:

  • Τηλεκπαίδευση που σέρνεται για μήνες, με εκατοντάδες μαθητές να μην έχουν ισότιμη πρόσβαση...
  • Τηλετέστ, τηλεδιαγωνίσματα, τηλεβαθμολογίες ήταν ο μεγάλος καημός της κυβέρνησης σε μια σχολική χρονιά που το μόνο που δεν γίνεται είναι... μάθημα διά ζώσης!
  • Νομοσχέδιο αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, 5 μήνες πριν δώσουν οι φετινοί υποψήφιοι της Γ' Λυκείου και όταν τα μισά Λύκεια της χώρας παραμένουν κλειστά, με την κυβέρνηση κυνικά να ομολογεί πως θα μείνουν εκτός AEI γύρω στους 20.000 υποψηφίους...
  • Εφαρμογή φέτος της "Τράπεζας Θεμάτων", δηλαδή ακόμα ένα βήμα για το απόλυτο "σχολείο - εξεταστικό κέντρο", όταν δεν έχει βγει καν η ύλη!
  • Ανοιγμα των σχολείων με μοναδικό - νέο - μέτρο: "Να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα", δηλαδή με μαθηματική ακρίβεια να οδηγηθούμε σε κλείσιμο των σχολείων ξανά!
  • Κερασάκι στην τούρτα οι προκλητικές δηλώσεις περί επιβολής προστίμων στους μαθητές αν κάτσουν λίγο στην πλατεία μετά το σχολείο!

Ολα αυτά αξιοποιώντας τη γνωστή δικαιολογία πως "δεν υπάρχουν χρήματα", την ίδια στιγμή που χαρίζονται εκατομμύρια στις μεγαλοεπιχειρήσεις, σε εφοπλιστές και βιομηχάνους, σε μηχανισμούς καταστολής όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, σε πολεμικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ...

Με απλά λόγια... η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει το χρόνο που τα σχολεία ήταν κλειστά για να πάρει ουσιαστικά μέτρα, τον εκμεταλλεύτηκε για να επιτεθεί ακόμα περισσότερο στα δικαιώματα των μαθητών!

Οι μαθητές, με την πείρα που έχουν, θα κάνουν τις δικές τους επιλογές!

Μπορούν και πρέπει να μην αφήσουν κανέναν να παίζει με τη ζωή, τη μόρφωση, την υγεία τους!

Η ΚΝΕ τούς καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό! Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Οι φετινοί μαθητικοί αγώνες, οι μεγαλύτεροι της τελευταίας δεκαετίας σε όγκο και διάρκεια, στρίμωξαν την κυβέρνηση, που πλέον υπολογίζει τους μαθητές ακόμα περισσότερο!

Φάνηκε καθαρά πως δεν φταίει γενικά η πανδημία, φταίει η καταστροφική διαχείρισή της από την κυβέρνηση.

Φάνηκε πως όση τρομοκρατία, καταστολή και συκοφαντία και αν δεχτεί ένας αγώνας, όταν είναι δίκαιος δεν τον σταματά τίποτα!

Φάνηκε πως ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, αφού οι μαθητές κατάφεραν να κατακτήσουν από την κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας έως και τη μη κατάθεση των αλλαγών για λιγότερες επιλογές στο μηχανογραφικό.

Ο αγώνας συνεχίζεται! Μονόδρομος η πάλη για την ανατροπή!

Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα είναι πως οι φετινές μαθητικές κινητοποιήσεις ήδη έχουν αφήσει τους μαθητές πιο έμπειρους και έτοιμους να οργανώσουν τον αγώνα τους. Γιατί ξέρουν πως μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια, μέσα από τη συλλογική, μαχητική και οργανωμένη συζήτηση και δράση τους, δίπλα στους φοιτητές που είναι ήδη στους δρόμους, μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, με όλο το λαό, μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους!

Γιατί στους μαθητές αξίζει ολόπλευρη και ισότιμη μόρφωση και όχι μισή γνώση, μισή ζωή.

Τους αξίζει να είναι ασφαλείς στα σχολεία τους και όχι εκτεθειμένοι.

Η νεολαία δεν γίνεται να δεχτεί πως οι ανάγκες της το 2021 είναι υπερβολή.

Πόσο μάλλον να δεχτεί πως ο εμβολιασμός των λαών της ΕΕ, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ανθρώπινης επιστήμης και εργασίας, έχει υποταχθεί πλήρως στους εμπορικούς πολέμους, στους ανταγωνισμούς, στο κυνήγι του κέρδους των φαρμακευτικών ομίλων και των ισχυρών χωρών της ΕΕ.

Ο αγώνας της νεολαίας μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο και να στοχεύσει στον πραγματικό και ορατό εχθρό: Το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και όσους το υπηρετούν και στερούν από τη νεολαία τα αυτονόητα δικαιώματά της!».

ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας προχωρά σήμερα, στις 14.15, η ΕΛΜΕ Λάρισας, αντιδρώντας στο γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν rapid tests πριν ανοίξουν τα σχολεία, ζητώντας παράλληλα προσλήψεις εκπαιδευτικών και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων λόγω της πανδημίας.

Η ΕΛΜΕ σημειώνει σχετικά ότι «παρά τις εκκλήσεις μας και τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, τα προγραμματισμένα rapid tests για το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31-1-21, πριν ανοίξουν τα σχολεία, δεν έγιναν ποτέ. Ο ΕΟΔΥ χωρίς καμία σοβαρή εξήγηση ακύρωσε τη διαδικασία. Η κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η κοινωνία κάποιους δεν τους απασχολεί σοβαρά», σχολιάζει η ΕΛΜΕ, που διεκδικεί προσλήψεις εκπαιδευτικών και αξιοποίηση χώρων, ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στα τμήματα και άμεσα, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Το κλείσιμο των σχολείων είναι «κενό γράμμα» αν δεν συνοδεύεται από μέτρα

Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ζητούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών, με αφορμή το αίτημα της δημοτικής αρχής για κλείσιμο των σχολείων, εξαιτίας της εμφάνισης κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Θυμίζουμε ότι ο δήμος ανακοίνωσε ήδη τριήμερο προληπτικό κλείσιμο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει και στο κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ σημειώνουν ότι «το κλείσιμο των σχολείων για ένα χρονικό διάστημα είναι "κενό γράμμα", αν δεν συνοδεύεται από τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου όταν ξανανοίξουν, να διασφαλίζεται η ασφαλής και ομαλή λειτουργία τους». Και χαρακτηρίζουν προδιαγεγραμμένο «έγκλημα» κυβέρνησης και δήμου το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχει λυθεί ούτε ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν και οδήγησαν στο τρίμηνο κλείσιμό τους.

Μάλιστα, θυμίζουν ότι η δημοτική αρχή αρνήθηκε όλες τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανάμεσα σε άλλα, για την πρόσληψη καθαριστριών αλλά και για την αξιοποίηση συγκεκριμένων δημοτικών χώρων (π.χ. το σχολικό συγκρότημα του «Θερμού», τις αίθουσες των ΚΑΠΗ, τα κλειστά αμφιθέατρα Συκεών και Νεάπολης, την παλιά αίθουσα συνεδριάσεων στο δημοτικό κτίριο των Συκεών κ.ά.) προκειμένου να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ