Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκάκι
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Νέα και Εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ, ώρα 10.30 στο εντευκτήριο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας - λεωφόρος Συγγρού 25, 4ος όροφος - η Επιτροπή της FIDE για το καλλιτεχνικό σκάκι διοργανώνει τον 9ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων.

Ο διαγωνισμός - που είναι παράλληλος και με άλλες χώρες - θα διεξαχθεί σε δύο τμήματα: Το πρώτο προορίζεται για έμπειρους λύτες και τα αποτελέσματά τους μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης και θα συνυπολογιστούν με τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι για την κατάρτιση της Εθνικής Ομάδας, η οποία θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης 2013 στο Μπατούμι της Γεωργίας.

Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους λύτες με ευκολότερα προβλήματα, αλλά τα αποτελέσματά τους δε θα αξιολογηθούν. Υπεύθυνος διοργάνωσης ο κ. Γ. Γαρουφαλίδης, τηλ. 6938.792.281.

ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου - οδός Αγ. Ανδρέα, ποδοσφαιρικό γήπεδο - ξεκίνησε χτες Σάββατο το 1ο Κυανέρυθρο Σκακιστικό Τουρνουά με συμμετοχή 40 σκακιστών και σκακιστριών.

Οι αγώνες διεξάγονται με ελβετικό σύστημα 7 γύρων κάθε Σάββατο (ώρα 18.00) μέχρι τις 16 Μάρτη και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Οργανωτική επιτροπή - διαιτησία - κληρώσεις: Χρ. Στούμπος, Ν. Αλεξίου, Γ. Χαντάντ, Δ. Καραουλάκης, Τάνια Καραλή.

ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ Α' Εθνικής (4ος γύρος) αγωνίζονται σήμερα το πρωί (έναρξη ώρα 10.30 στην έδρα της πρώτης αναφερόμενης ομάδας) ΦΟΝ Ηρακλείου - ΣΟ Αιγάλεω, ΣΟ Καλλιθέας - ΣΑΣ Κορωπίου, ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας - ΣΟ Χαλανδρίου, ΑΣ Παπάγου - ΣΜΣ Ελευσίνας και «Ζήνων» Γλυφάδας - Πανελλήνιος Γ.Σ. Με νίκες στους δύο πρώτους γύρους ήταν ο ΣΟ Αιγάλεω, με 1 νίκη και 1 ισοπαλία ήταν ο Πανελλήνιος Γ.Σ., με 2 ισοπαλίες ο ΣΑΣ Κορωπίου και ο ΣΟ Καλλιθέας κ.ά.

ΜΑΤ ΣΕ ΔΥΟ

Αλλη μια εκπαιδευτική σύνθεση από τον Νίκο Περγιάλη με θέμα, αυτή τη φορά, «Διπλή βαλβίδα». Οπως μας εξηγεί ο έσχατος ρεμπέτης, η διπλή βαλβίδα γίνεται όταν ένα μαύρο κομμάτι ανοίγει γραμμή δικού του κομματιού, αλλά συγχρόνως κλείνει τη γραμμή ενός άλλου μαύρου κομματιού. Παίζουν τα λευκά.

Λευκά: Ρα8, Πβ8, Πε5, Αδ1, Αδ8, Αε3, Στρ. β4 (5)

Μαύρα: Ρα6, Βγ1, Πα1, Πε1, Ιγ2

Το ισχυρό:

Λευκά: Ργ1, Βε2, Πδ1, Πθ1, Ιε5, Αγ4, Στρ. α2, β2, γ2, η3, η4, θ4, δ4 (13)

Μαύρα: Ρε8, Βγ7, Πα8, Πθ8, Αδ6, Αθ7, Στρ. α7, β7, γ6, ε6, ζ6, η7, θ6 (13)

Στη θέση αυτή ο Μ. Ταλ θυσιάζει τον Ιε5 προκειμένου να χαλάσει το Ροκέ του μαύρου. Πώς έπαιξε και κέρδισε ο λευκός;

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

Λευκά: Ρζ2, Ββ2, Πα7, Ιζ1 (4)

Μαύρα: Ρθ1, Πθ8, Ιθ7, Αα8, Στρ. ζ6, η5 (6)

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ΜΑΤ σε (2) δύο κινήσεις: 1. Ββ8! (απειλεί 2. Βθ2Χ) 1... Πβ8 2. Πθ7Χ 1... Ιζ8 2. Βα8+ ματ! Εδώ φαίνεται καθαρά η «Απλή βαλβίδα» που αφορά το κλείσιμο άλλης γραμμής του ίδιου κομματιού.

* Απαντήσεις στο θέμα «Προβληματικές θέσεις σε παρτίδες» («Ρ» 27.1.13) Στο 2άρι: 1. Βδ8+ Αδ8 2. Πε8+ ματ. Στο 3άρι: 1. Πθ3 Αθ3 2. Βθ7+ Ρζ8 3. Βθ8+ ματ!

Η λύση του ισχυρού:

1. Αε6! Βζ6 2. Αζ7+ Ρδ8 3. Πδ3 Ιε7 4. Βη4 γ5 5. δγ6 (ανπασάν) βγ6 6. Ια4 θ5 7. Ιβ6! Εδώ ο λευκός θυσιάζει Β για δύο Π με αντάλλαγμα βέβαια και την επίθεση. Συνεχίστε μέχρι τη νίκη.

Το σκάκι ενώνει

Το σκάκι, εκτός από την ωφελιμότητα και τη χρησιμότητά του σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, έχει κι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ενώνει τους σκακιστές ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, ηλικία, επάγγελμα, αλλά και από οικονομικές ή πολιτικές διαφορές. Στα πλαίσια της παρουσίασης «Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» από το περιοδικό «Κορφές» διαβάζουμε: Το 1948 ήταν κομμάτι μιας άγριας και παράλογης εποχής. Μετά την Κατοχή από τους Γερμανούς και τον εμφύλιο που ακολούθησε, βρέθηκαν να συνυπηρετούν σε στρατόπεδο του Ναυπλίου δύο από τους καλύτερους Ελληνες σκακιστές: Ο λοχαγός Μηχανικού Γιώργος Γαϊτανάρος, πολιτικός μηχανικός (κατόπιν Πρωταθλητής Ελλάδας 1951, '52, '53) και ο στρατιώτης Τάκης Παναγόπουλος, δικηγόρος Αθήνας, πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης και στιχουργός (κατόπιν Πρωταθλητής Ελλάδας 1957).

Ο Γαϊτανάρος έπληττε φοβερά στο στρατόπεδο κι όταν συνάντησε τον Παναγόπουλο ενθουσιάστηκε. Είχε βρει ισοδύναμο αντίπαλο. Τον αγκάλιασε και του πρότεινε να παίζουν σκάκι στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο Παναγόπουλος είχε μόλις μετατεθεί εκεί ύστερα από μακρά εξορία στη Μακρόνησο. Προειδοποίησε τον Γαϊτανάρο για τις συνέπειες συγχρωτισμού ενός αξιωματικού του στρατού μ' έναν κομμουνιστή. Ο Γαϊτανάρος αδιαφόρησε και από τότε τα βραδάκια οι δύο εξαιρετικοί άνθρωποι συναντιούνταν σε κεντρικό καφενείο του Ναυπλίου για σκάκι και καλαμπούρι. Οι παρτίδες τους θεαματικές και υψηλού επιπέδου, συγκέντρωναν πολυπληθή «γαλαρία». Αμέσως έγιναν αντικείμενο αγάπης και θαυμασμού από τους σκακιστές της περιοχής.

Γρήγορα όμως βρέθηκε και ο... καλοθελητής που «κάρφωσε» στο διοικητή τις... αντεθνικές αυτές δραστηριότητες. Ο διοικητής ήταν καλός άνθρωπος, εκτιμούσε τον Γαϊτανάρο, αλλά τρόμαξε για τη δική του διοικητική ευθύνη. Του συνέστησε να αποφεύγει τον Παναγόπουλο. Ο Γαϊτανάρος αρνήθηκε. «Λίγο σκάκι εκτός υπηρεσίας είναι η μόνη μου ψυχαγωγία», απάντησε. Ο διοικητής μετά από αρκετή συζήτηση τον διέταξε τελικά να μην ξανασυναντήσει τον Παναγόπουλο, τουλάχιστον δημόσια. Ο Γαϊτανάρος, με πολλή αξιοπρέπεια, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υπακούσει. Η δήλωση θεωρήθηκε «αυθάδης» και ο διοικητής τον τιμώρησε - επιεικώς - με 40 μέρες «περιορισμό εντός στρατοπέδου».

-- Γιώργο σ' έκαψα, του είπε την επομένη ο Παναγόπουλος.

-- Κάθε άλλο, αποκρίθηκε ο Γαϊτανάρος. Τώρα είναι που θα παίζουμε 40 μέρες συνέχεια σκάκι μέσα στο στρατόπεδο!

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου ο μετέπειτα Πρωταθλητής Τάσος Αναστασόπουλος έπαιξε 18. Αζ6, πώς κέρδισε ο Γαϊτανάρος με τα μαύρα;

Η ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΡΙΟΥ

Διάγραμμα 587
Διάγραμμα 587
Ενα εξαιρετικό πρόβλημα του Γουόλτερ Τζάκομπς (1941) με διάσπαρτα όλα τα κομμάτια σ' όλες τις οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Παρά τον εκτεθειμένο του βασιλιά, ο λευκός παίζει και κάνει ΜΑΤ σε (3) τρεις κινήσεις. Στο Νο 588, με λίγη προσοχή οι νέοι και οι νέες λύτριες (για τους προχωρημένους χρόνος 3') θα κάνουν με τα μαύρα εύκολο ΜΑΤ.

* Μια παρτίδα για την προπόνησή σας από το ΔΤ στο Βάιν Αα Ζέε της Ολλανδίας.

Λευκά: Ιβάν Σοκόλοβ (Ολλ. 2663)

Μαύρα: Λεβόν Αρονιάν (Αρμ. 2802)

Ινδική του βασιλιά

1. δ4 Ιζ6 2. γ4 η6 3. Ιγ3 δ5 4. Αη5 Αη7 5. Ιζ3 Ιε4 6. Αζ4 Ιγ3 7. βγ3 δγ4 8. Βα4+ Ιδ7 9. ε4 γ5 10. Αγ4 0-0 11. 0-0 Ιβ6 12. Ββ3 Ιγ4 13. Βγ4 β6 14. δ5 ε6 15. θ3 α5 16. Αη5 ζ6 17. δε6 Αα6 18. Βδ5 Βδ5 19. εδ5 ζη5 20. Πζδ1 Αγ3 21. Παγ1 Αε2 22. Ιη5 Αδ1 23. Πγ3 Πζ5 24. Ιε4 Ρη7 και 0-1.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Να 587 - 588

Στα προηγούμενα: Στο Νο 585 σωστό είναι το 1. Πθ1 (κίνηση αναμονής) γ3 2. Αη1 Ργ1 ή δ1 ή ε1 3. Αε3+ ματ! Αρκετά τεχνικό και διδακτικό πρόβλημα. Στο Νο 586, πολύ εύκολα, γιατί έχουμε πει ότι το σκάκι είναι δύσκολο, αλλά είναι και απλό! 1. Ιη5+ θη5 2. Βε8+ ματ!


Διάγραμμα 588
Διάγραμμα 588
Πρώτη η Κέρκυρα και πρόκριση στην Α' Εθνική

Συμμετοχή της Κατερίνας και του Τ. Παυλίδη στη Βηρυτό

Μερική άποψη από τους αγώνες Πρωταθλήματος της Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.
Μερική άποψη από τους αγώνες Πρωταθλήματος της Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.
Με δελτίο Τύπου η Τ.Ε. Σκ. Σωμ. Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΣΣΔΕ) μας ενημερώνει ότι στο φετινό Διασυλλογικό Πρωτάθλημά της αγωνίστηκαν έξι ομάδες: Κέρκυρα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Θινάλιος και Πάλαιρος.

Νικήτρια η ομάδα της Κέρκυρας, με 5 βαθμούς σε 5 αγώνες, η οποία εκτός από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΤΕΣΣΔΕ, εξασφάλισε και την πρόκρισή της στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2013. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι παράγοντες της ομάδας, η Κέρκυρα κερδίζει το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και η συμμετοχή της στην Α' Εθνική της δίνει την ευκαιρία ν' αντιμετωπίσουν οι σκακιστές κορυφαίους Ελληνες, αλλά και κορυφαίους ξένους σκακιστές, όπως είναι η Τζούντιθ Πόλγκαρ, ο Βασίλι Ιβαντσούκ, ο Τσέχος Ναβάρα, ο Μολδαβός Μπολογκάν κ.ά.

Στο δελτίο Τύπου η ΤΕΣΣΔΕ αναφέρει ότι η Δυτική Ελλάδα αναπτύσσεται διαρκώς στο σκάκι και από 60 σκακιστές-στριες που συμμετείχαν στο φετινό πρωτάθλημα, αναμένει ότι ο αριθμός αυτός του χρόνου θα φτάσει τους 80. Επίσης αναφέρει σχετικά με την ωφελιμότητα και τη χρησιμότητα του πνευματικού αθλήματος: «Πολλοί πιστεύουν ότι το σκάκι απευθύνεται σε έξυπνους ανθρώπους. Εμείς όμως θέλουμε να τους πείσουμε ότι το σκάκι μπορεί να κάνει κάποιον έξυπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό μας βοηθάει να εκγυμνάζουμε το μυαλό μας και να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες».

* Στο 8ο Μεσογειακό Ατομικό Πρωτάθλημα που έληξε την περασμένη Παρασκευή στη Βηρυτό, εκπροσώπησαν τη χώρα μας τα αδέλφια Κατερίνα και Τάσος Παυλίδης. Επί 26 συμμετοχών από 8 μεσογειακές χώρες, ο Τάσος Παυλίδης κατέκτησε την 3η θέση με 6,5β. σε 7 αγώνες, ενώ στις 2 πρώτες θέσεις ισοβάθμισαν οι Σύριοι Μπακρ Ζβαν (F.M. 2296) και Λουάτι Μπασχέρ (Ι.Μ. 2259) με 7β. Στις γυναίκες που αγωνίστηκαν στον ίδιο όμιλο με τους άντρες, την 1η θέση πήρε η Κατερίνα Παυλίδου με 4,5β. (9η στην τελική κατάταξη).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org