Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Βαριές οι επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής

Αγωνιστική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, στις 9 του Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη

Μεταξύ των άλλων, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στοχεύει στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, στη μείωση των αποδοχών όσων εργάζονται στην αγροτική οικονομία και στη χρησιμοποίηση φτηνών, αλλά και επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία τρόπων παραγωγής
Μεταξύ των άλλων, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στοχεύει στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, στη μείωση των αποδοχών όσων εργάζονται στην αγροτική οικονομία και στη χρησιμοποίηση φτηνών, αλλά και επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία τρόπων παραγωγής
Ερημώνουν τα χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης, λόγω της συνεχούς πτώσης του αγροτικού εισοδήματος, που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Τη στιγμή που οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες, σημαντικές καλλιέργειες αποδεκατίζονται, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, εξανεμίζοντας την όποια άνοδο είχαν οι τιμές παραγωγού σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα. Πάντως και αυτή η άνοδος τιμών, όπως στα σιτηρά ή τα καλαμπόκια, δε σημαίνει ότι σταμάτησαν να βρίσκονται πολύ χαμηλά οι τιμές των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, με κερδισμένους και πάλι τους εμπόρους και τους μεταποιητές. Στο αδιέξοδο που οδηγούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι συντελούν επίσης η ακρίβεια στο πετρέλαιο, στο νερό και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η κατά 100% αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, οι ελλείψεις σε υποδομές.

Στην πανθεσσαλονίκεια σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Νομού Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ στη Χαλκηδόνα, ενόψει της κινητοποίησης της 9ης Φλεβάρη στην ΑΓΡΟΤΙΚΑ, παραγωγοί και επαγγελματίες της περιοχής ανέφεραν ότι τα χωράφια εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους που καταφεύγουν στις πόλεις ή στο εξωτερικό, νοικιάζοντας τη γη τους. Στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ σταμάτησε η καλλιέργεια τεύτλων, γιατί είναι ασύμφορη για τον αγρότη. Ακόμη και για να ποτίσουν τα χωράφια τους οι παραγωγοί χρειάζεται να πληρώσουν αρκετά μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι εμφανής στην τοπική αγορά η αδυναμία των αγροτών να αγοράσουν ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Πράγματι, εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η αυξητική τάση των τιμών στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και τους σπόρους, σε βαθμό τέτοιο που να απειλείται η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μάλιστα, στα λιπάσματα καταγράφονται στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας ανατιμήσεις έως και 60% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2007. Σε τέσσερις βασικούς τύπους λιπασμάτων από το Γενάρη του 2007 έως το Γενάρη του 2008, έχουν καταγραφεί τα παρακάτω στοιχεία: Η νιτρική αμμωνία αυξήθηκε κατά 45% (από 13 ευρώ σε 19 ευρώ ο σάκος), το σύνθετο 55% (από 15,8 σε 24,5 ευρώ), η θειική 91% (από 8,8 σε 16,8 ευρώ) και η ασβεστούχος κατά 94% (από 8,5 σε 16,5 ευρώ). Η εξαφάνιση σημαντικών καλλιεργειών οδηγεί σε κλείσιμο εργοστάσια και σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές. Ετσι, ενώ αρχίζει η νέα καλλιεργητική περίοδος στην τευτλοκαλλιέργεια, από τα μέχρι τώρα στοιχεία βρίσκεται μακριά ο στόχος που έχει θέσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την καλλιέργεια 220.000 στρεμμάτων γης. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για την καλλιέργεια περίπου 130.000 στρεμμάτων και έτσι είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες των τριών από τα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ που έχουν μείνει σε λειτουργία. Επίσης, με την κατάρρευση της παραγωγής καπνού, κλείνει σε ένα χρόνο το εργοστάσιο της «Socotab» στον Αγιο Παντελεήμονα Κιλκίς. Η εταιρεία απασχολούσε το 2006 περίπου 1.000 εργαζόμενους, το 2007 μόνο 250 άτομα και φέτος 210 μόνιμους και εποχικούς. Η πρόθεση της εταιρείας, που θα κρατήσει στην Ελλάδα μόνο το εμπορικό κομμάτι της, έχει ήδη ανακοινωθεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν σύντομα το φάσμα της ανεργίας, όπως πολλοί ακόμη συνάδελφοί τους στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Στο κλείσιμο και το ξεπούλημα οδηγούνται η ΣΕΒΑΘ, η ΣΕΠΕΚ, η ΡΟΔΟΠΗ και η ΣΕΚΑΠ, που είναι από τις τελευταίες συνεταιριστικές βιομηχανίες.

«Ελεγχος υγείας»

Οπως τονίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη με τον «Ελεγχο υγείας» και τη διόρθωση της νέας ΚΑΠ που συζητάει αυτήν την περίοδο η ΕΕ. Ο «έλεγχος Υγείας» και η διόρθωση της νέας ΚΑΠ (έτσι αποκαλούν τώρα τα μέτρα για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς) δεν είναι καθόλου υγιεινός για τους μικρομεσαίους αγρότες και την αγροτική οικονομία.

Τα ίδια αποτελέσματα θα έχουν και τα προτεινόμενα μέτρα της ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα κριτήρια με τα οποία έγινε ο «έλεγχος υγείας» της νέας ΚΑΠ και τους στόχους που θέλει να υλοποιήσει αυτός ο έλεγχος. Βασικά, αυτό που επιδιώκεται είναι να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα. Δηλαδή, να μεταφερθούν μεγάλα ποσά από τις αγροτικές επιδοτήσεις που πηγαίνουν στους αγρότες στους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτοτουρισμό και άλλες εξωαγροτικές δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα. Επίσης, επιδιώκεται η δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού από 45% το 2006 στο 35% το 2013, που στην πράξη σημαίνει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Οσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας που απορρέει από τη Στρατηγική της Λισαβόνας, αυτό στην πράξη σημαίνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, μείωση των αποδοχών όσων εργάζονται στην αγροτική οικονομία και χρησιμοποίηση φτηνών, αλλά και επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία τρόπων παραγωγής.

Οπως τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Σωκράτης Γραβαλάς, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Χαλκηδόνα, η Κομισιόν θεωρεί προφανώς υγεία τη μείωση κατά 70% της καπνοκαλλιέργειας, την ανεργία των καπνεργατών και τις αθρόες εισαγωγές καπνού ακόμα και στη χώρα μας που ήταν πλεονασματική, γι' αυτό δεν προτείνεται κανένα μέτρο για την αποκατάστασή της. «Θεωρεί, συνέχισε, υγεία το κλείσιμο σε πρώτη φάση, των δυο ζαχαρουργείων της ΕΒΖ και τη χρεοκοπία των υπόλοιπων τριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντίστοιχες περιοχές, γι' αυτό προτείνεται να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί αυτή η κατάσταση. Θεωρεί υγεία το ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στο γεωργικό τομέα μειώθηκε μέσα στη δεκαετία 1998 - 2007 κατά 30%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέσα στα χρόνια αυτά έφυγαν από τη μέση 213.000 αγρότες (το ποσοστό από 17,5% έπεσε στο 10,9% στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού της χώρας). Δηλαδή, κατά μέσο όρο 21.350 αγρότες κάθε χρόνο από το 1998 - 2007. «Η Κομισιόν θεωρεί υγεία το ότι μέσα σε δυο χρόνια εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια 2 εκατ. στρεμμάτων περίπου και πολλά άλλα υποκαλλιεργούνται, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα, να αυξάνεται η ανεργία στην ύπαιθρο και η διατροφική εξάρτηση του λαού μας, γι' αυτό δεν προτείνεται κανένα μέτρο για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Γίνεται φανερό πως ό,τι θεωρεί υγιές η Κομισιόν είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, του λαού μας και της χώρας μας. Γι' αυτό οι προτάσεις της είναι αντιαγροτικές, αντιλαϊκές και πρέπει να απορριφθούν από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και τα λαϊκά στρώματα», υπογράμμισε ο Σ. Γραβαλάς.

Η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στην παναγροτική κινητοποίηση - συγκέντρωση το Σάββατο 9 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς την ΑΓΡΟΤΙΚΑ και αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

-- Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα.

-- Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, με μείωση του ΦΠΑ και των επιτοκίων και με επιδότηση των αγροτικών εφοδίων.

-- Εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

-- Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

-- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των «νόμιμων» και παράνομων παρακρατήσεων.

-- Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών, που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες και εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου.

Επίσης, δημιουργία ασφαλών καταφυγίων, σύγχρονων ιχθυοσκαλών, χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών, ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, άμεσο σταμάτημα των αγροτοδικείων κλπ.


Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ