Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την πρέπουσα απάντηση στην αντιαγροτική - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ έδωσαν χθες αγρότες και εργάτες από πολλούς νομούς της χώρας, με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, ακολούθησε πορεία προς την ΑΓΡΟΤΙΚΑ και, στη συνέχεια, η πορεία μπήκε και διαδήλωσε μέσα στην έκθεση, στο χώρο της ΔΕΘ. Με τα συνθήματά τους, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την ανάγκη να υπάρξει κοινή δράση και ενίσχυση του μετώπου της αγροτιάς με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, καθώς και ενωμένος αγώνας ενάντια στον αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη συγκέντρωση, οι ομιλητές τόνισαν πως η κινητοποίηση αυτή αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στον αγώνα προοπτικής και διεξόδου της μικρομεσαίας αγροτιάς. Προϋπόθεση για να υπάρχει προοπτική στους αγώνες είναι η συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Δεσμεύτηκαν ότι θα παλέψουν για το στέριωμα των δεσμών με τους εργάτες Λιπασμάτων, της Ζάχαρης, όλων των εργαζομένων και τον ταξικό τους πόλο, το ΠΑΜΕ. Δήλωσαν ότι θέληση της ΠΑΣΥ είναι να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, με επόμενο μεγάλο σταθμό τον αγωνιστικό γιορτασμό του ΚΙΛΕΛΕΡ στις 19 Μάρτη.

Στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Θ. Κωνσταντινίδη και Γ. Μαρίνο, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και του ΔΗΚΚΙ. Επίσης αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Εμπόρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευόσμου, της Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ, Φοιτητικών Συλλόγων, της Α` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, της ΝΑΣΥ, πλήθος ακόμη Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, πρωτοβάθμιων Εργατικών Σωματείων και μαζικών φορέων.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Οι διεκδικήσεις της αγροτιάς όπως αυτές αποτυπώνονται και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε ο Γιάννης Κιουλπεκίδης, στέλεχος της ΠΑΣΥ, αναδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής της εφαρμοζόμενης πολιτικής, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού και του τόπου, κόντρα στις επιδιώξεις κεφαλαίου και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο χτεσινό συλλαλητήριο, οι αγρότες διεκδικούν:

  • Απορρόφηση της φετινής παραγωγής για όλα τα προϊόντα με τιμές και επιδοτήσεις που θα καλύπτουν το κόστος και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Προστασία από τις αθρόες εισαγωγές και αύξηση των εξαγωγών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Κρατική στήριξη της Γεωργίας με εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, με δημιουργία παραγωγής αγροεφοδίων και μηχανημάτων. Προνομιακή στήριξη των συνεταιρισμών από την ΑΤΕ.
  • Να μην κλείσει το εργοστάσιο Λιπασμάτων. Ενιαίος κρατικός φορέας Λιπασματοβιομηχανίας για φτηνά και καλής ποιότητας λιπάσματα που είναι αναγκαία για τους αγρότες, με ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Να σταματήσει η εκκαθάριση της Ομοσπονδίας ΓΣ Θεσσαλονίκης και των άλλων Ενώσεων ΓΣ.
  • Ανθρώπινες συντάξεις για τους αγρότες, με κατώτερη σύνταξη τουλάχιστον 420 ευρώ.
  • Πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφές από τον παγετό.
  • Αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου, με αναβαθμισμένη και αποκλειστικά δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Παύση των διώξεων των αγροτών με νομοθετική ρύθμιση.
  • Ανάπτυξη της Γεωργίας, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και τις δυνατότητες της χώρας.
  • Ανάδειξη του Παραγωγικού Συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της Γεωργίας.
Πολλαπλές συνέπειες

Κοινός ο αγώνας για τους παραγωγούς όλων των προϊόντων, αφού εξίσου πλήττονται από την ΚΑΠ, που καταστρέφει την παραγωγή και συρρικνώνει το εισόδημά τους. Με τα δικά τους λόγια μιλούν στο «Ρ» για τις επιπτώσεις αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.

«Στην αιχμή του δόρατος βάζουμε τις τιμές των τεύτλων» μας λέει ο Κώστας Ζησίδης από τον ακριτικό νομό του Εβρου. «Είναι μεγάλη απογοήτευση για τους αγρότες αυτό που γίνεται. Ηταν το τελευταίο προϊόν που έμεινε μετά το βαμβάκι. Η τιμή τους μειώθηκε κατά 36% και ο παραγωγός δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει το κόστος της παραγωγής. Είμαστε σε κοινό Μέτωπο και με τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Ζάχαρης για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των αντιαγροτικών μέτρων, που έρχονται το ένα μετά το άλλο». Ο Αλέκος Καλιβιώτης από την Πέλλα μας λέει: «Στα δικά μας τα μέρη είμαστε αγανακτισμένοι. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν πήραμε. Σε αυτά να προσθέσουμε και τις ζημιές από τον παγετό, που έπεσε η θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου. Στα συμπύρηνα ροδάκινα η ζημιά είναι 100%. Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι του αγώνα και της διεκδίκησης κόντρα στην πολιτική που δε μας θέλει στα χωράφια μας».

«Με την πολιτική τους», δηλώνει ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, «καταργείται η καπνοκαλλιέργεια και στο νομό μας, από όπου ζούνε χιλιάδες οικογένειες. Και μαζί με αυτούς καταστρέφονται οι εργάτες στις καπνοβιομηχανίες, στα λιπάσματα και τα γεωργικά εφόδια. Ποιοι βγαίνουν λοιπόν κερδισμένοι από αυτή την πολιτική; Η ΑΤΕ με 80% αύξηση των κερδών και οι πολυεθνικές σίγουρα. Η κτηνοτροφία πάλι σε αδιέξοδο. Και μιλάμε για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που λιώνουν πραγματικά εξαιτίας αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Με την τελευταία εγκύκλιο το 3% της επιδότησης το παίρνουν μόνο οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν αρμεχτικές μηχανές. Να, λοιπόν, ποιους εξυπηρετεί αυτή η πολιτική και θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο για τη μικρομεσαία αγροτιά».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΡΓΟΤΕΣ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αγωνιστική απάντηση σε ΕΕ - κυβέρνηση
  • Μαζική και δυναμική η παρουσία στη χτεσινή κινητοποίηση
  • Ο εορτασμός του Κιλελέρ στις 19 του Μάρτη, ο επόμενος μεγάλος σταθμός των αγροτικών κινητοποιήσεων

Motion Team

Με τη μαζική και δυναμική παρουσία τους οι αγρότες που συμμετείχαν χτες στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη έδωσαν το μήνυμα ότι η απάντησή τους θα είναι ταξική, και αυτό αποτελεί τόσο γι' αυτούς όσο και τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ της χώρας μας μονόδρομο!

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η πλατεία μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου άρχισε να γεμίζει από διαδηλωτές που είχαν έρθει με λεωφορεία και ΙΧ από πολλούς νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Ξεδιπλώθηκαν πανό με συνθήματα που καταδίκαζαν την πολιτική αφανισμού της τευτλοκαλλιέργειας και κλεισίματος των ζαχαρουργείων, την ανάγκη συσπείρωσης όλων μαζί - εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών - που αποτελούν τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των μονοπωλίων. Με μια συμβολική παρουσία αγρότες από το νομό Θεσσαλονίκης παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην οδό Εγνατίας. Μπροστά στην εξέδρα πέταξαν σκόρδα και τεύτλα, καταγγέλλοντας την πολιτική που τους αναγκάζει να πουλούν στην ξεφτίλα τα προϊόντα τους. Εργάτες της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» από τα εργοστάσια Θεσσαλονίκης και Καβάλας, κρατώντας μαύρες σημαίες σχημάτισαν ένα δυναμικό μπλοκ και με τα συνεχή συνθήματά τους απαιτούσαν να μην κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Το «παρών» έδωσαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ εργαζόμενοι από πολλά σωματεία της Θεσσαλονίκης, της Νάουσας κλπ, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι.

Οι ομιλίες

Μετά τη διαδήλωση μέσα στο χώρο της ΔΕΘ οι αγρότες καίνε ομοίωμα της ΚΑΠ

Motion Team

Μετά τη διαδήλωση μέσα στο χώρο της ΔΕΘ οι αγρότες καίνε ομοίωμα της ΚΑΠ
«Την ίδια ώρα που κυβέρνηση, τραπεζίτες και μεγαλέμποροι μετέτρεψαν την ΑΓΡΟΤΙΚΑ σε φόρουμ μεγαλοεπιχειρηματιών και αεριτζήδων, εμείς χτίζουμε το κοινό μας μέτωπο με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Κάνουμε πέρα τις υποταγμένες και νόθες ηγεσίες (ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ) που παίζουν ενεργό ρόλο στην προώθηση των αντιαγροτικών πολιτικών», ανέφερε στην ομιλία του ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - συνέχισε - είναι υπόλογοι απέναντι στους αγρότες για τα προβλήματα απορρόφησης και διάθεσης των προϊόντων, τις εξευτελιστικές τιμές και τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων, την απελευθέρωση των εισαγωγών, την έλλειψη υποδομών και στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, τους περιορισμούς και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τη ληστεία από την Αγροτική Τράπεζα».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο αγροτικό ισοζύγιο που είναι πλέον ελλειμματικό, τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, στις εξευτελιστικές τιμές σε μια σειρά προϊόντα, τη μείωση τιμών και επιδοτήσεων, την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

«Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά την αντίσταση και τους αγώνες μας. Η ΠΑΣΥ συσπειρώνει τις ζωντανές δυνάμεις του Αγροτικού Κινήματος. Προσανατολίζει τους αγώνες ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματά μας. Κι αυτές είναι οι αντιαγροτικοί κανονισμοί της ΕΕ, η ΚΑΠ που συναποφάσισαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ μέχρι χτες».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε από μέρους του ΠΑΜΕ ο Σάκης Βαρδαλής, σημειώνοντας πως για τους εργάτες και τους αγρότες, για όλο τον εργαζόμενο λαό, είναι «μονόδρομος η ταξική απάντηση». Και όπως ανέφερε, παρουσιάζοντας το ρόλο των ταξικών δυνάμεων σ' αυτή την κατεύθυνση, «σε μας πέφτει το καθήκον να ενημερώσουμε έγκαιρα τους εργαζόμενους, να οργανώσουμε τις αντιδράσεις, με στόχο να εμποδιστεί και να ξεσκεπαστεί ο «Κοινωνικός Διάλογος» της υποταγής. Να χτυπηθεί η γραμμή της συναίνεσης. Ολοι μαζί, να συνεχίσουμε τους αγώνες, να δυναμώσουμε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να εμπλουτίσουμε τις συνειδήσεις των εργαζομένων με την αναγκαιότητα ριζικών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του σωματείων εργαζομένων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων», Γιώργος Μιχαηλίδης, κάλεσε τους αγρότες από κοινού με τους εργαζόμενους του εργοστασίου και τους εργαζόμενους της πόλης, να δώσουν τη μάχη για να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο για να διασφαλιστούν οι όροι προκειμένου να εξασφαλιστεί για τους αγρότες φτηνό και ποιοτικό λίπασμα. «Το κλείσιμο δεν αφορά μόνο τους 600 εργαζόμενους της Επιχείρησης, αλλά όλη τη Μακεδονία και την αγροτιά», σημείωσε.

Επίσης χαιρέτισε από την Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥ ο Μπάμπης Μπακούλας, που κατήγγειλε τις τελευταίες κυβερνήσεις και την ΕΕ, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «μας ξαναγυρίζουν στα τσιφλίκια». Και κάλεσε τους αγρότες να δώσουν τη μάχη με την ΠΑΣΥ για να δυναμώσουν τους αγροτικούς συλλόγους, για διεκδικητικούς αγώνες και τη δημιουργία μετώπου με τους εργαζόμενους».

Η πορεία

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μέσω της Εγνατίας δυναμική πορεία προς τη ΔΕΘ, όπου αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η κλαδική έκθεση ΑΓΡΟΤΙΚΑ. Τα κυρίαρχα συνθήματα που αντήχησαν στο κέντρο της πόλης ήταν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι- με την ΠΑΣΥ μπροστά, αντίσταση και πάλη», «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Οταν οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στην κεντρική βόρεια πύλη της ΔΕΘ, αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδό τους αλλά γρήγορα η «αλυσίδα» που σχημάτισαν έσπασε μπροστά στο μεγάλο όγκο των συγκεντρωμένων. Η πορεία συνεχίστηκε μέσα στους χώρους της ΔΕΘ, όπου μπροστά σ' ένα από τα κεντρικά περίπτερα της ΑΓΡΟΤΙΚΑ οι συγκεντρωμένοι έκαψαν το «ομοίωμα» της ΚΑΠ. Στο τέλος της κινητοποίησης ο Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους με εναλλαγές στις μορφές πάλης. Να στήσουν μπλόκο στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, στην εγκατάλειψη της γεωργίας και να μετατρέψουν τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, σε νέο μεγάλο σταθμό της πάλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ