Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με τη νεολαία στην Καισαριανή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στην κεντρική παναθηναϊκή συγκέντρωση νεολαίας, που διοργανώνει η ΚΝΕ το Σάββατο 7/2, στις 6 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο «Νίαρ Ηστ» της Καισαριανής.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πλατιάς επικοινωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τη νέα γενιά, που εντείνεται τώρα στην προεκλογική περίοδο.

Ηδη, έχουν προγραμματιστεί οι προσυγκεντρώσεις της ΚΝΕ:

- Στην Πλατεία Καισαριανής, στις 4.30 μ.μ., για τις οργανώσεις των ΤΕΙ και της Αθήνας.

- Στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντίστασης και Υμηττού, στις 4.30 μ.μ., για την οργάνωση της Σπουδάζουσας.

Το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα

Αρχισε να λειτουργεί το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3300517.

Περιοδείες και ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα περιλαμβάνει για τις επόμενες μέρες:

-- Σήμερα Τρίτη, 3/3, ομιλία σε συγκέντρωση νέων γυναικών, στη 1.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα «ΑΟΥΛΑ» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

-- Αύριο Τετάρτη, 4/2, ομιλία σε ανθρώπους του αθλητισμού, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής.

-- Την Πέμπτη, 5/2, στις 5 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων σε τράπεζες, στο ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛ».

-- Την Παρασκευή, 6/2, στις 9 π.μ., επίσκεψη στο επιβατικό τουριστικό πλοίο «ΤΡΙΤΩΝ», στο οποίο οι ναυτεργάτες είναι σε επίσχεση εργασίας (Ακτή Ξαβιέρη, Λιμάνι Πειραιά). Στις 10 π.μ., θα μιλήσει σε σύσκεψη ναυτεργατών στο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο «ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΛΛΑΣ» (Αγιος Διονύσιος, λιμάνι Πειραιά).

-- Το Σάββατο, 7/2, θα μιλήσει σε συγκέντρωση νεολαίας, στο γήπεδο της «Νήαρ Ηστ» στην Καισαριανή, στις 6 μ.μ.

-- Την Κυριακή, 8/2, στις 11 π.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο κινηματοθέατρο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» στη Θεσσαλονίκη και στις 6 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πολύγυρου Χαλκιδικής.

-- Τη Δευτέρα, 9/2, θα μιλήσει, στις 6.30 μ.μ., σε καλλιτέχνες στο θέατρο «ΒΕΑΚΗ».

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Λέμε «Ναι» στο όνειρο, «Ναι» στο ΚΚΕ!

Ενα ηχηρό «ΟΧΙ» σ' αυτούς που θέλουν να επιβάλουν τον πολιτισμό της ωμής βίας. Κι ένα ηχηρό «ΝΑΙ» στο ΚΚΕ που ορθώνει μέτωπο αντιπαράθεσης και αντίστασης, δηλώνουν 68 ηθοποιοί που συνυπογράφουν κάλεσμα εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ.

«Εμείς λέμε "όχι" - τονίζουν - σ' αυτούς που τον πλούτο της ανθρωπότητας καρπώνονται ασύδοτα, σ' αυτούς που στο όνομα της ελευθερίας χτίζουν φυλακές, στο όνομα της ειρήνης κάνουν πολέμους, στο όνομα της δημοκρατίας οπλίζουν στρατούς, σ' αυτούς που θέλουν να μας επιβάλουν τον πολιτισμό της ωμής βίας, σ' αυτούς που αποφάσισαν πως η χυδαιότητα πρέπει να είναι το μέλλον μας, σ' αυτούς που άλλη μια φορά θέλουν την ψήφο μας να αρπάξουν».

«Στηρίζουμε - δηλώνουν - το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί υψώνει φωνή αντίστασης στις επιλογές του ξένου κεφαλαίου και των στηριγμάτων του. Γιατί ορθώνει μέτωπο αντιπαράθεσης στη λαίλαπα της "παγκοσμιοποίησής" τους. Γιατί στηρίζει τον αγώνα του λαού για έναν καλύτερο κόσμο. Γιατί θέλουμε ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας να μπορεί να έχει ό,τι του χρειάζεται για μια αξιοπρεπή ζωή. Δουλιά, σπίτι, παιδεία δημόσια και δωρεάν, ανεμπόδιστη πρόσβαση στα υλικά και πνευματικά αγαθά του πολιτισμού, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και σύνταξη που να καλύπτει τις ανάγκες του. Γιατί θέλουμε να μπορούμε να δημιουργούμε χωρίς εξαρτήσεις από τους εμπόρους της τέχνης και το έργο μας να είναι μέσο επικοινωνίας, μέσο αισθητικής καλλιέργειας και όχι φθηνό εμπόρευμα».

«Καλούμε - καταλήγουν οι υπογράφοντες - κάθε συνάνθρωπό μας που ασφυκτιά στις συνθήκες αυτές, που αντιστέκεται, που ονειρεύεται έναν κόσμο καλύτερο, δίκαιο, ειρηνικό, να ενώσει τη φωνή του με τη δικιά μας φωνή, ακόμη κι αν διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις να στηρίξει και με την ψήφο του στις προσεχείς εκλογές τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, για να χτυπηθεί η δικομματική συμπαιγνία, να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

Το κείμενο υπογράφουν

1) ΒΑΛΑΣΗ ΜΠΕΤΤΥ

2) ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

3) ΚΟΛΟΒΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

4) ΞΕΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

5) ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΔΡΙΑΝΗ

6) ΜΑΛΚΩΤΣΗΣ ΚΩΣΤΗΣ

7) ΣΟΥΒΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

8) ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

9) ΧΡΕΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

10) ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

11) ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

12) ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

13) ΠΕΤΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

14) ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΤΑΚΗΣ

15) ΜΑΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

16) ΒΙΤΣΕΝΖΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

17) ΜΕΡΜΗΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

18) ΖΗΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

19) ΚΑΣΤΟΥΡΑ ΣΑΣΑ

20) ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ

21) ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

22) ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

23) ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΖΩΗ

24) ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

25) ΔΑΡΛΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

26) ΜΠΑΛΛΑ ΗΛΕΑΝΑ

27) ΚΑΡΛΑΦΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

28) ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ

29) ΑΝΔΡΟΒΗΤΣΑΝΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

30) ΚΡΙΕΝΤΖΗ ΓΙΟΥΛΗ

31) ΛΑΚΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

32) ΖΑΓΑΝΙΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

33) ΒΛΑΧΟΥ ΑΓΝΗ

34) ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

35) ΤΣΑΓΚΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

36) ΜΠΑΛΜΠΑΓΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

37) ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

38) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

39) ΠΕΝΤΖΑΚΗ ΕΥΔΟΚΙΑ

40) ΖΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

41) ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ

42) ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

43) ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ ΤΙΤΙΚΑ

44) ΝΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

45) ΜΑΝΟΥΡΑ ΑΓΑΠΗ

46) ΤΣΑΛΙΝΟΒΑ ΚΑΤΙΑ

47) ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΝΟΡΑ

48) ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

49) ΤΟΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

50) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

51) ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

52) ΖΩΚΑΣ ΝΙΚΟΣ

53) ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

54) ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

55) ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

56) ΜΑΛΚΩΤΣΗΣ ΛΑΕΡΤΗΣ

57) ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ - ΕΛΕΝΗ

58) ΓΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

59) ΙΩΝΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

60) ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ

61) ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΕΥΑ

62) ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

63) ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

64) ΚΑΡΥΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

65) ΠΟΛΙΤΟΥ ΟΛΓΑ

66) ΡΑΖΗ ΜΑΙΡΗ

67) ΤΣΟΓΚΑ ΚΟΡΑΛΙΑ

68) ΜΠΑΛΤΣΑΒΙΑ ΝΤΕΝΙΖ

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για τους ΕΒΕ;

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των ΕΒΕ, που θα οξύνεται ως κύρια τάση, είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η δύσκολη επιβίωση. Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων δεν αποδεικνύει ευημερία για το λαό και το στρώμα αυτό. Η μικρή επιχείρηση υπάρχει εκεί όπου το μονοπώλιο δε θέλει ή δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν να την εκτοπίσει. Τα έσοδα και τα έξοδα των μικρών επιχειρήσεων τα καθορίζουν τα μονοπώλια και όχι η ικανότητα του ενός ή του άλλου μικροϊδιοκτήτη. Ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός δεν μπαίνει σε κανόνες.

Οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ, που σήμερα στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να δουν στο πρόσωπο της εργατικής τάξης τον κύριο σύμμαχό τους. Το συμφέρον τους είναι να δράσουν από κοινού ως σύμμαχοι, ώστε να αντιπαρατάξουν τη μέγιστη δυνατή δύναμη στον κύριο αντίπαλο, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τη δημιουργία και αξιοποίηση του συνεταιρισμού, που δε θα είναι σαν τους συνεταιρισμούς που έχουμε γνωρίσει, οι οποίοι δεν μπορούν πια να διασφαλίσουν ουσιαστικά τους ΕΒΕ από το μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Στις σημερινές συνθήκες θα οδηγούν στην περιθωριοποίηση και την εκτόπιση των πιο ασθενών ΕΒΕ, θα δρουν υπέρ των μονοπωλίων και των μεσαίων επιχειρήσεων στο χώρο.

Υποστηρίζουμε το λαϊκό συνεταιρισμό, που θα εξουδετερώνει τα μειονεκτήματα της μικροεπιχείρησης, τα οποία το μεγάλο κεφάλαιο αξιοποιεί προκειμένου να δικαιολογήσει και δικαιώσει τη συγκεντροποίηση σε βάρος των ΕΒΕ. Ο λαϊκός συνεταιρισμός θα λειτουργεί ως μορφή της παραγωγής σε τομείς όπου κυριαρχεί η μικρή ιδιοκτησία. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός λειτουργεί παράλληλα με το συνεταιρισμό για προμήθεια πρώτων υλών και τη διάθεση των εμπορευμάτων, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο κοινωνικοποιημένο τομέα οικονομίας. Οι δύο αυτές μορφές συνεταιρισμών μπορούν να λειτουργήσουν θετικά, στο βαθμό που λειτουργούν δίπλα σε έναν κρατικό τομέα, στον οποίο ανήκουν ως λαϊκή περιουσία οι τομείς στρατηγικής σημασίας και, γενικότερα, συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Η δράση των συνεταιρισμών εντάσσεται στο γενικό κρατικό προγραμματισμό και στη γενικότερη προσπάθεια να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές σε προϊόντα που μπορεί να παράγονται στην Ελλάδα και γενικότερα οι άχρηστες εισαγωγές.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ στην απελευθέρωση του ωραρίου, που αποτελεί και μέρος της προσπάθειας για διευκόλυνση της συγκεντροποίησης. Στην κατεύθυνση της Κομισιόν για το δικαίωμα να πουλάνε οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω του κόστους. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων να είναι ενιαίο, υποχρεωτικό για όλους, να βασίζεται στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι σ' αυτά στον ελεύθερο χρόνο.

Ενάντια στη διπλή και αυθαίρετη φορολογία. Η φορολόγηση να γίνεται με βάση τα πραγματικά έσοδα και τα έξοδα, όπως προκύπτουν από παραστατικά στοιχεία, που είναι υποχρεωτικό να τηρούνται και από τα βιβλία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού αναγνωριστεί ένα ελάχιστο αφορολόγητο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, με κρατική χρηματοδότηση, υποδομών, δηλαδή Βιοτεχνικά Πάρκα, όπου οι βιοτέχνες θα ασκούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον, στις κατοικημένες περιοχές.

Διεκδικούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα των ΕΒΕ, που δε διαφέρουν από των άλλων εργαζομένων, δηλαδή το συνταξιοδοτικό, το πρόβλημα του συστήματος Υγείας, το πρόβλημα των ταξικών φραγμών και της ακρίβειας στην Παιδεία, το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης και γενικότερα προβλήματα κοινωνικής πολιτικής, ελεύθερου χρόνου, βιοτικού επιπέδου.

Διαγκωνίζονται ποιος θα τους ξεγελάσει περισσότερο

Για τις ψεύτικες υποσχέσεις τους στους αγρότες κατήγγειλαν χτες το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε συνέντευξη Τύπου στην Καρδίτσα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας, Β. Γάκης, και Β. Παπαλίτσας

Την επιχείρηση του Γ. Παπανδρέου να εξαπατήσει τον αγροτικό κόσμο και να υφαρπάσει την ψήφο του με τις προεκλογικές του ψεύτικες υποσχέσεις κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό, Β. Μπούτας, Β. Γάκης και Β. Παπαλίτσας. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ αφού υπενθύμισαν ότι οι αγρότες χτυπήθηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενοι στα περί διαγραφής των πανωτοκιών που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου, τόνισαν πως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ δε δέχτηκαν την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, γεγονός που καταδεικνύει την υποκρισία τους και την προσπάθειά τους να κοροϊδέψουν τους αγρότες.

Οπως υπογράμμισε ο Β. Μπούτας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται, προεκλογικά, ο ένας με τον άλλον για το ποιος θα γελάσει περισσότερο τους αγρότες. Και σχετικά με τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι το δόλωμα για να εφαρμόσουν την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που προβλέπει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς μέσα από τη μείωση των επιδοτήσεων, των τιμών και μια σειρά άλλων αντιαγροτικών μέτρων. «Οι μειώσεις - είπε - που προβλέπονται από τη στήριξη των προϊόντων και η μεταφορά πόρων στον αγροτοτουρισμό, πηγαίνουν στους διάφορους "Πόρτο Καρρά". Να πώς αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ενδιαφέρονται για το πώς θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ήταν εναντίον των αγροτών στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια διεκδικώντας το ψωμί και το δίκιο τους. Γι' αυτό, υπογράμμισε, οι αγρότες πρέπει με την ψήφο τους να τους καταδικάσουν και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ που παντού και πάντα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους προβάλλοντας την πρόταση διεξόδου του Κόμματος για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προεκλογικά, «ως όφειλε», θυμήθηκε τους αγρότες...

Με τη γνωστή μέθοδο των προεκλογικών υποσχέσεων ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε, για μια ακόμα φορά, να ρίξει «στάχτη» στα μάτια του αγροτικού κόσμου της χώρας, για να υφαρπάσει την ψήφο του. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή πλέον προεκλογική παροχή της αύξησης των συντάξεων και αξιοποιώντας την αγωνία του ανθρώπου της υπαίθρου για τα χρέη και τα πανωτόκια στην τράπεζα, επιχείρησε να πείσει ότι στη «νέα εποχή», όπως ισχυρίστηκε: «Θα βάλουμε προτεραιότητα την Ελλάδα της υπαίθρου, την Ελλάδα της περιφέρειας».

Ο Γ. Παπανδρέου, το προηγούμενο Σάββατο από το δημαρχείο της Αρνης (Ματαράγκα), του νομού Καρδίτσας, προχώρησε σε «λαμπερές» εξαγγελίες, αλλά δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα τεράστια προβλήματα του αγρότη. Η συνεχόμενη μείωση των τιμών των προϊόντων, οι ποσοστώσεις που επιβάλλονται στην παραγωγή και ο επικείμενος τερματισμός των επιδοτήσεων, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα των αγροτών, αποτέλεσμα της ευρω - πολιτικής, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν πήραν... απάντηση, γιατί ακριβώς την ίδια αντιαγροτική πολιτική θα ακολουθήσει και θα εφαρμόσει και ο Γ. Παπανδρέου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ότι μέσα στην επόμενη τετραετία η κατώτερη αγροτική σύνταξη θα φτάσει τα 300 ευρώ. Η προεκλογική εξαγγελία του Γ. Παπανδρέου ήρθε δυο βδομάδες μετά από τη δική του τοποθέτηση στη Θράκη, με την οποία υποστήριζε: «Ενα ζευγάρι αγροτών συνταξιούχων παίρνει σήμερα 140.000 δραχμές. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια σωστή σύνταξη, μια ικανοποιητική σύνταξη». Βέβαια, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, πολλές από τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών θα αλλάζουν, προκειμένου να «επιτευχθεί» ο στόχος. Βέβαια, ακόμα και τα 300 ευρώ, που υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου, είναι σύνταξη πείνας για τον αγροτικό κόσμο. Πολύ περισσότερο, όταν από το 1998, οι αγρότες καλούνται να καταβάλουν από 110 έως 300 χιλιάδες δραχμές το χρόνο, στο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, προκειμένου να πάρουν σύνταξη στα 65 χρόνια.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου «δεσμεύτηκε» ότι «ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών του αγρότη, ο αγρότης θα καταβάλει ως τόκους το πολύ, το ανώτατο, το διπλάσιο του κεφαλαίου». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ο ίδιος, «του δίνουμε τη δυνατότητα, αν και σε αυτό δεν έχει να πληρώσει εκείνη τη στιγμή, γιατί πολλές φορές δεν έχει να πληρώσει εκείνη τη στιγμή, δηλαδή τη στιγμή που θα πάρουμε το μέτρο, θα του δώσουμε τη δυνατότητα λήψης δανείων για 25 χρόνια διάρκεια με επιτόκιο 3%».

Ουσιαστικά, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε μια τραπεζική ρύθμιση. Δεν έδωσε καμιά λύση στο πρόβλημα, αφού ο αγρότης καλείται να πληρώσει τόκους, επί τόκων και όχι να αποπληρώσει το αρχικό κεφάλαιο του δανείου του. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι ...δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου δίνονται σε ανθρώπους που σε ετήσια βάση βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους οφειλές, αλλά ούτε στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, προεκλογικά όλοι θυμούνται τους αγρότες... Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως, τα τελευταία 20 χρόνια καταγράφουν την εξαφάνιση 184.000 αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είναι συμφέρον για τον αγρότη η ενίσχυση του ΚΚΕ

Τις προτάσεις του Κόμματος για τη μικρομεσαία αγροτιά παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Αγρότικα», η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

«Το ΚΚΕ με συνέπεια συμπαραστάθηκε στους αγώνες των αγροτών, μέλη και στελέχη του πρωταγωνίστησαν σ' αυτούς. Σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ ζητάει μαζικά την ψήφο των αγροτών για να δυναμώσει η αντίσταση».

Στη φράση αυτή της Αλ. Παπαρήγα συνοψίζεται αυτό που οι ίδιοι οι αγρότες γνωρίζουν ως εμπειρία τους, αλλά και το ζητούμενο σήμερα για να μπορούν από καλύτερες θέσεις να δοθούν οι αγώνες αύριο, καθώς είναι πλέον κοινή η ομολογία ότι από τις 8 του Μάρτη έρχονται χειρότερα.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι η συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ακριβώς με την επισήμανση ότι οι εξαγγελίες και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τους αγρότες «είναι τσιγκούνικες. Γιατί ξέρουν ότι έρχονται πάρα πολύ δύσκολα χρόνια για τους αγρότες και αποφεύγουν από σήμερα να δεσμευτούν με εξαγγελίες». Οπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γνωρίζουν την εκτίμηση - πρόβλεψη που κάνει και η διοίκηση του ΙΚΑ ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα περισσότεροι από 300.000 νέοι αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια και θα περάσουν για τη στοιχειώδη ασφάλισή τους αναγκαστικά στο ΙΚΑ.

«Ούτε σαν "ασπιρίνες" δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι όποιες εξαγγελίες, συνέχισε, από τη στιγμή που η κύρια γραμμή και των δύο αυτών κομμάτων είναι η εκτόπιση των μικρομεσαίων αγροτών».

«Υπάρχει, τόνισε, θέμα απειθαρχίας στις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς στην παραγωγή». «Αυτή, συνέχισε, είναι και μια βασική διαφορά μας από αυτά τα κόμματα. Επικαλούνται τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς που θέτει η ΕΕ. Εμείς διατυπώνουμε πρόταση αντίστασης και προοπτικής».

Ξεκινάμε, είπε, από μία αντίληψη απειθαρχίας στην ΕΕ και την ΟΝΕ, γιατί αν δεν πάρεις θέση αντίστασης, δεν μπορείς να βοηθήσεις τον αγρότη. Λέμε ευθέως στους αγρότες να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους κατά του δικομματισμού και όχι για να αυτοκτονήσουν.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, ζητά την ψήφο των μικρομεσαίων αγροτών θέτοντας ξεκάθαρους στόχους:

- Για να υπάρξει μια φιλοαγροτική πολιτική με ολόπλευρη ανάπτυξη αγροτικής οικονομίας, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

- Για παραγωγικό συνεταιρισμό ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

- Κρατικές επιχειρήσεις παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Με εγχώρια γεωργική έρευνα.

- Για ολοκληρωμένες κλαδικές και περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές με βάση τα αγροτικά προϊόντα εθνικής σημασίας, για ΑΤΕ κρατική, κοινωνική, αναπτυξιακή.

- Για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των αγροτών, με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν αποκεντρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

- Για αγροτική σύνταξη τώρα, ίση με την εισφορά στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση 400 ευρώ το μήνα.

- Για σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

- Για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

Η ύπαιθρος ερημώνει

Αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σαν αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Ανάμεσα στα θύματα αυτής της πολιτικής είναι και η μικρομεσαία αγροτιά. Περισσότερα από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά δεν μπορούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ, ενώ τα κέρδη της ΑΤΕ ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ ή 238,5 δισ. δρχ. στο διάστημα 2000-2003.

Η ύπαιθρος ερημώνει. Τα μικρομεσαία νοικοκυριά ξεκληρίζονται με ρυθμό 2% το χρόνο, η γη και η παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Το 2,5% των μεγάλων χοιροτροφικών μονάδων κατέχει το 82% του συνολικού χοιροτροφικού κεφαλαίου, ενώ το 1,5% των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων έχει το 30% των αμπελώνων.

Ο νόμος για τους συνεταιρισμούς τους μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Αποδιοργανώθηκαν και διαλύθηκαν σημαντικές υπηρεσίες και οργανισμοί (βαμβακιού, καπνού κ.ά.) του υπουργείου Γεωργίας. Η ανεπάρκεια του ΕΛΓΑ θα οξυνθεί με την ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου του. Οι συντάξεις του ΟΓΑ παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης. Πάνω από 450.000 συνταξιούχοι αγρότες ζουν με 192 ευρώ το μήνα.

Ταυτόχρονα εντάθηκε η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Τα ελλείμματα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο έφτασαν ήδη το 2002 στα 612 δισ. δρχ. ή 1,8 δισ. ευρώ. Εγιναν μεγάλα βήματα ξεπουλήματος σημαντικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΒΑΘ, ΡΟΔΟΠΗ κ.ά.) στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ομως, τόνισε, η επόμενη μέρα των εκλογών θα έχει χειρότερα. Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ θα επιταχύνει τις αντιαγροτικές αναδιαρθρώσεις, με στόχο την ακόμα πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, το ξεκλήρισμα των πολλών μικρομεσαίων. Για παράδειγμα, η κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας θα καταστρέψει οικονομικά και κοινωνικά ολόκληρους νομούς της χώρας.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση μαζί με τη συμφωνία του ΠΟΕ θα αποτελούν τη βάση της αγροτικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.

Οι πολιτικές δυνάμεις, κατέληξε, πρέπει να κριθούν με βάση τη στάση που κράτησαν και απέναντι στις κινητοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, η ΝΔ για τις προσπάθειές της να εκφυλίσει τους αγώνες, ο ΣΥΝ για την ανοιχτή διαφωνία στελεχών του με τις κινητοποιήσεις και την καλλιέργεια απογοήτευσης και μοιρολατρίας».

Στη διάρκεια της επίσκεψης στην «Αγρότικα», η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση της HELEXPO, ενώ είχε συζητήσεις και με εκπροσώπους μικρομεσαίων εταιριών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή.

Δικομματική κοροϊδία

Ασφαλώς, όλοι θυμόμαστε, το 2000 που ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης... «κονταροχτυπιούνταν», προεκλογικά, ποιος θα δώσει 150 ή 152 χιλιάδες σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με στόχο να κλέψουν την ψήφο τους. Ομως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που... πλειοδοτούσε για 152 χιλιάδες, μετά εφεύρε και κάποιους όρους για να μην δώσει κι αυτές τις εξευτελιστικές συντάξεις.

Τώρα, παλιά τους τέχνη κόσκινο, οι εταίροι πλειοδοτούν υποσχόμενοι πως θα ρυθμίσουν τα τεράστια χρέη των καταχρεωμένων και μισοξεκληρισμένων φτωχών αγροτών: Ο κατ' ανάθεση αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου υπόσχεται να πληρώνουν οι χρεωμένοι το διπλάσιο του ποσού που δανείστηκαν αρχικά. Κι ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής τάζει την ίδια, ακριβώς, ρύθμιση με άλλο περιτύλιγμα, κάνοντας λόγο για εξόφληση στο τριπλάσιο του δανείου, δηλαδή πληρωμή του δανείου και διπλάσιου ποσού για τόκους. Τέτοια πλειοδοσία...

Ομως, για την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ που η κυβέρνηση εφαρμόζει και η ΝΔ στηρίζει, την ΚΑΠ που έχει χαντακώσει τους μικρομεσαίους αγρότες δημιουργώντας τα τεράστια χρέη που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν, κουβέντα δε γίνεται. Κουβέντα για τους περιορισμούς στις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή, για τις δραματικά μειωμένες τιμές, όπως π.χ. στα στάρια που μένουν μια δεκαετία τώρα στις 40-45 δραχμές το κιλό ενώ το κιλό το ψωμί πληρώνεται από τους εργαζόμενους πάνω από 500 δραχμές... Κι έτσι, θησαυρίζουν οι πολυεθνικές πληρώνοντας οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι που αγοράζουν το ψωμί.

Από την άλλη, επίσης, ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ από 18 σε 8% στα αγροτικά εφόδια, όπως η κυβέρνηση έκανε με τα καύσιμα. Τσιμουδιά, όμως, για τις ανεξέλεγκτες τιμές και αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια που επιβάλλει η ελεύθερη αγορά των εμποροβιομηχάνων, με αποτέλεσμα, είτε έτσι είτε αλλιώς, το κόστος των προμηθειών να είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες. Ετσι, και αν ακόμα πραγματοποιούνταν οι υποσχέσεις αυτές, σε τίποτα δε θα μπορούσαν ν' αλλάξουν την προδιαγραμμένη καταστροφική πορεία που προοιωνίζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ που στηρίζουν οι εταίροι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κ.ά.. Απλώς η κοροϊδία συνεχίζεται. Και μόνη λύση είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Ενα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η καταδίκη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανατρεπτική ψήφος στο ΚΚΕ στις 7 Μάρτη.


Γ.Ζ.

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Ασφυξία για μικρομεσαίους

Σε κάθε προεκλογική περίοδο τα μικρομεσαία στρώματα δέχονται τις επιθέσεις «αγάπης» του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Το μέγεθος και το ειδικό βάρος τους στην οικονομία καθιστούν αυτά τα στρώματα ιδιαίτερο στόχο της προεκλογικής παροχολογίας των δύο συνεταίρων του δικομματισμού.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι μπορούν να μετρήσουν τις συνέπειες από την πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κατά την εναλλαγή τους στην εξουσία, από το 1990 έως σήμερα. Στο κρίσιμο αυτό διάστημα, μετά την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τα μικρομεσαία στρώματα γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου πίεση από την «απελευθέρωση» των αγορών και τον άνισο ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στη μεταποίηση και στο εμπόριο. Η πολιτική αυτή είχε αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση αυτών των στρωμάτων.

Αρχής γενομένης από το νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το 1992, για την «απελευθέρωση», οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα προώθησαν σειρά μέτρων όπως η απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς, η απελευθέρωση των ωραρίων λειτουργίας, οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, που οδήγησαν σε ένα «πογκρόμ» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στους παράγοντες αυτούς προστίθεται η πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους, που έχει συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων.

Ενας από τους δείκτες αυτής της εξέλιξης είναι τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων και την αξία των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά. Τους δύο δείκτες της οικονομικής ασφυξίας των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Μάη, είχαν κατατεθεί μέχρι τις 20/5/2003 1.189 αιτήσεις πτώχευσης. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια τεράστια αύξηση των πτωχεύσεων της τάξης του 151% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ», στο διάστημα Γενάρη-Απρίλη 2003 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 25.376 τεμάχια, αξίας 242,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Απ' την άλλη πλευρά, μεγαλώνει συνεχώς το μερίδιο των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ. Από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ότι κατά τον περασμένο Ιούνη ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 13,3%, ενώ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου κατά 8,8%. Το ίδιο συνέβη και με τα πολυκαταστήματα, που αύξησαν τον τζίρο τους κατά 13%, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένδυσης- υπόδησης αύξησαν τον τζίρο τους μόλις κατά 3,3%.

Βεβαίως, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί με μεγαλύτερη ένταση από τις 8 του Μάρτη, όποιος και αν είναι ο νικητής από τους δύο συνεταίρους.

«Καταιγίδα» δημοσκοπήσεων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πλύση εγκεφάλου της «κοινής γνώμης» από την «καταιγίδα» των γκάλοπ, που καταγράφουν τις «αυξομειώσεις» μεταξύ των δύο μονομάχων, υποδαυλίζοντας τα εκβιαστικά διλήμματα προς όφελος του δικομματισμού.

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας «ενσωματώνουν» τον πολιτικό αντίκτυπο που είχε η υπόθεση Πάχτα: η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διευρύνεται ελάχιστα υπέρ της πρώτης, ενώ αισθητή είναι η άνοδος του ΚΚΕ, καθώς εκτιμήθηκε η στάση και η πολιτική του και στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Opinion» - Mega, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 26-31 Γενάρη σε δείγμα 1.600 ατόμων, η ΝΔ προηγείται 4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου του ΠΑΣΟΚ (39,3% έναντι 35,3%), ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας στις 22 του ίδιου μήνα η «ψαλίδα» ήταν 3 μονάδες. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,2%, ο ΣΥΝ 2,8%, το ΔΗΚΚΙ 1,6%, το ΛΑΟΣ 1,7%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 13,1%. Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» (ποιο κόμμα πιστεύετε πως θα κερδίσει τις εκλογές), η ΝΔ προηγείται με διαφορά 19 μονάδων (51,3%, έναντι του 31,9% του ΠΑΣΟΚ), ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν 7 μονάδες. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Γ. Παπανδρέου (47,3%), ενώ ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει το 42% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, για πρώτη φορά η ΝΔ προηγείται στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε καταλληλότερο να κυβερνήσει», με 38,3 έναντι 36,3 του ΠΑΣΟΚ. Η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 92,2%, του ΠΑΣΟΚ 75,9%, με το 10,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να μετακινείται προς τη ΝΔ, ενώ από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ μετακινείται το 3,1%.

Τις ίδιες «τάσεις» καταγράφει και η δεύτερη πανελλαδική δημοσκόπηση της «Alco» - Alter σε δείγμα 2.000 ατόμων που διεξήχθη μετά την υπόθεση Πάχτα. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 4,1% (40,4% έναντι 36,3%) και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, ο ΣΥΝ 2,8%, το ΔΗΚΚΙ 0,9%, το ΛΑΟΣ 1,6% και η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» στο 8,2%.

Στην «παράσταση νίκης» η ΝΔ προηγείται με 48,7% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 29,7% (διαφορά 19 μονάδες).

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ της τάξης του 3,7% στην πρόθεση ψήφου και 16,5% στην παράσταση νίκης, δίνει η δημοσκόπηση της MRB, που έγινε για λογαριασμό της «Καθημερινής», στο διάστημα από 16 έως 26 Γενάρη, στον απόηχο της υπόθεσης Πάχτα. Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου από το ΠΑΣΟΚ με διαφορά της τάξης του 3,7% (39,1% έναντι 35,4% αντιστοίχως). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5,1%, ο ΣΥΝ με 2,95%, το ΔΗΚΚΙ με 1,25%, ενώ το ΛΑΟΣ κινείται στο 2,2%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 16,5%, ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμοι στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία (37,6% ο Γ. Παπανδρέου και 37,5% ο Κ. Καραμανλής).

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ αντίσταση στη Νέα Τάξη

Συνέντευξη του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στο «ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής

Δημοσιεύουμε σήμερα το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, στο δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο, που φιλοξένησε το Κυριακάτικο «ΒΗΜΑ»:

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα δείτε τρεις γενεές Παπανδρέου να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή;

-- Χ.Φ. «Ξέρετε, η ξενοκρατία και η εξάρτηση ποτέ δεν εμπιστεύονταν όποιον κι όποιον. Φρόντιζαν να έχουν πάντα στον τόπο μας τα δικά τους γκεσέμια. Και πεντάρα δεν έδιναν μήπως κατηγορηθούν ότι επιβάλλουν την οικογενειοκρατία, το νεποτισμό και τα τέτοια. Το μόνο που κοίταζαν ήταν πώς θα έχουν τα γκέμια. Πώς θα κρατάνε το λαό μας στο χαλινάρι. Στο κάτω κάτω η οικογένεια Παπανδρέου έχει δώσει πολλές φορές εξετάσεις: και με το διάταγμα για τη δικτατορία του Μεταξά, και με τα όπλα του Σκόμπι στα 1944, και με το διμέτωπο στα 1959-1965, και με την «Αλλαγή» στα 1981-89, και τώρα με τις καλές υπηρεσίες της προς τις ΗΠΑ, προς το ΝΑΤΟ και προς τη Νέα Τάξη. Η ξένη και η ντόπια αντίδραση όλες τις φορές τη βαθμολόγησαν με άριστα! Αρα δικαιολογημένα την ξαναβάνουν μπροστά. Μπροστά, και με την προίκα της... Το ερώτημά σας αφορά εκείνους τους αφελείς και προδομένους που θέλουν να πιστεύουν ότι ο τρίτος της γενιάς των Παπανδρέου είναι ο νέος "Μεσσίας" και λησμονάνε την πυρπολημένη Γιουγκοσλαβία και το φλεγόμενο Ιράκ. Οι κομμουνιστές, αντίθετα, τους ξέρουν καλά τους Παπανδρέου. Τους έχουν υποστεί. Και τους έχουν μάθει».

-- ΔΗΜ.: Ακούω την κυρία Παπαρήγα που λέει και ξαναλέει «ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ». Μήπως αυτή η ταυτοποίηση απλοποιεί τα πράγματα;

-- Χ.Φ.: «Δεν είναι η Αλέκα Παπαρήγα ή το ΚΚΕ που επέβαλε στις ηγεσίες του δικομματισμού την ταυτόσημη ευρωπαϊκή, ατλαντική εξωτερική, αμυντική ή οικονομική πολιτική τους. Ελόγου τους την αποφάσισαν και ελόγου τους την ασκούν. Αντίθετα, το ΚΚΕ πάντα πίστευε και πιστεύει και σήμερα ότι άλλος κόσμος ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και άλλος κόσμος ακολουθεί τη ΝΔ. Και ότι στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους, ενώ αισθάνονται προδομένοι, δεν αποτολμούν την υπέρβαση. Και αυτούς τους προδομένους πολίτες του ΠΑΣΟΚ ή τους απληροφόρητους πολίτες της ΝΔ καλεί το ΚΚΕ να στηρίξουν με την ψήφο τους την αντίσταση στη Νέα Τάξη».

- ΔΗΜ.: Συνεχίζετε να... «πιστεύετε» ότι επόμενος πρωθυπουργός είναι ο κ. Κ. Καραμανλής;

- Χ.Φ. «Οσοι σφετερίζονται ή λεηλατούν τη δημόσια περιουσία και τα λεγόμενα "κοινοτικά πακέτα" σίγουρα κόπτονται για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, προκειμένου να κάνουν σύντομα τις αναγκαίες "αναπροσαρμογές" τους. Επειδή όμως αποτελεί πάγια πεποίθησή μου ότι στην εξαρτημένη χώρα μας οι πρωθυπουργοί πρώτα "κατασκευάζονται" και μετά "εκλέγονται", μου είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζω πόσο προχώρησε η "κατασκευή" του ενός ή του άλλου από τους μονομάχους και άρα ποιος είναι επικρατέστερος. Οσο για την παλιά ατάκα που αναφέρετε - εκείνη πριν από δυο χρόνια -, δεν... ανακάλυψα την Αμερική. Στο πλαίσιο του δικομματισμού βγαίνει ή ο ένας ή άλλος. Και όταν ο ένας "εκλεγεί" δύο φορές, μπορείς να πιθανολογήσεις ότι έρχεται η σειρά του άλλου».

Το σύστημα πάντα θέλει την Αριστερά στη γωνία

-- ΔΗΜ.: Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση Πάχτα και τους χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης;

-- Χ.Φ.: «Είναι κατάντια. Είναι κουτρουβάλα ενός θεσμού που, παρά τα κουσούρια του, κράτησε όρθια την αστική πολιτική δημοκρατία για δεκαετίες. Ομολογώ ότι ντράπηκα από την εξαχρείωση και δεν ξανάνοιξα την τηλεόραση. Ολα αυτά σε άλλους καιρούς ήταν αδιανόητα. Ο βουλευτής είχε κύρος, ο υπουργός είχε κύρος. Πάρτε παράδειγμα την εφημερίδα σας. Είναι μια έγκυρη αστική εφημερίδα, η οποία έχει αποδεχτεί το δικομματισμό. Πώς όμως να υποστηρίξει τέτοια φαινόμενα; Πώς να σιωπήσει όταν με τόσο άθλιες μεθοδεύσεις εκποιούνται τα δημόσια και τα κοινά αγαθά; Οσο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, θα παραθέσω δύο ρητά: ότι "ένοχος ου ποιεί" και ότι "ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα"».

-- ΔΗΜ.: Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η Αριστερά θα «στενάξει» σε αυτές τις εκλογές. Εσείς τι λέτε;

-- Χ.Φ.: «Η Αριστερά "στενάζει" σε όλες τις εκλογές και δε θα "στενάξει" μόνο σ' αυτές που έρχονται... Γιατί το σύστημα πάντα "θέλει την Αριστερά στη γωνία". Εχω πει παλιότερα ότι "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον καπιταλισμό, σίγουρα οι καπιταλιστές θα τις είχαν καταργήσει". Εμείς, δηλαδή, αγωνιζόμαστε και μέσα στο σύστημα και έξω από αυτό - κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες - με την ίδια πάντα θέρμη. Και εναπόκειται στα λαϊκά στρώματα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να γυρίσουν την πλάτη στις Σειρήνες του δικομματισμού και να μας ενισχύσουν».

-- ΔΗΜ.: Το ερώτημα που τίθεται από διάφορες πλευρές είναι γιατί η Αριστερά δεν κατέρχεται στον εκλογικό στίβο ενιαία. Το πρότεινε και ο κ. Μ. Θεοδωράκης, αλλά η κυρία Παπαρήγα απάντησε ότι η ενότητα δεν είναι ρεαλιστική. Είναι τόσο δύσκολο τελικά;

-- Χ.Φ.: «Η παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη είχε δύο σκέλη: το πρώτο ήταν έκκληση για ενότητα της Αριστεράς και κοινή εκλογική κάθοδο. Το δεύτερο ήταν δήλωση ότι θα ψηφίσει Αριστερά, είτε είναι ενωμένη είτε όχι, γιατί μόνο η Αριστερά αγωνίζεται εναντίον της Νέας Τάξης. Και η μεν ενότητα της Αριστεράς είναι πράγματι πρακτικά αδύνατη 45 ημέρες πριν από τις εκλογές, και επειδή ο χρόνος είναι ελάχιστος και επειδή οι κύριες συνιστώσες του σημερινού Συνασπισμού είναι η πρώην ΕΑΡ (που μεθόδευσε στα 1991 τη διάλυση του ΚΚΕ, μαζί με ορισμένους πρώην συντρόφους) και οι πρώην σύντροφοί μας που εγκατέλειψαν το Κόμμα και συνεργάστηκαν με την ΕΑΡ. Στο ερώτημά σας όμως λησμονάτε το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης Θεοδωράκη: ότι, δηλαδή, στέλνει μήνυμα στους αγωνιστές, πατριώτες και δημοκράτες να ψηφίσουν Αριστερά δίνοντας πρώτος το παράδειγμα. Και λησμονάτε ακόμη ότι το ΚΚΕ αποτελεί τον κορμό της Αριστεράς...».

-- ΔΗΜ.: Από τη μια η κυρία Παπαρήγα λέει ότι με τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς το ΚΚΕ δεν μπορεί - τουλάχιστον τώρα - να συμμαχήσει. Και από την άλλη διακηρύσσει ότι στόχος είναι η «λαϊκή συμμαχία». Με ποιους και πότε θα τη συγκροτήσετε;

-- Χ.Φ.: «Η Αλέκα Παπαρήγα είναι σαφής. Λέει ότι στις σημερινές συνθήκες η πολιτική συμμαχία με τις ηγεσίες των άλλων αριστερών κομμάτων δεν είναι ρεαλιστική. Προσθέτει όμως πάντα ότι ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες το ΚΚΕ προωθεί την κοινωνική συμμαχία στη βάση με όλες τις αριστερές και προοδευτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις. Το ερώτημα "συμμαχία με ποιους" είναι κολοβό. Για να έχει και ουρά χρειάζεται ένα ακόμα ερώτημα: "Συμμαχία πότε και για να κάνουμε τι;". Και αυτό το "πότε" έχει σχέση με την ωρίμανση των συνθηκών. Δηλαδή, αν το γκάστρωμα έχει προχωρήσει αρκετά και επίκειται φυσιολογική γέννα του καινούριου».

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα, ενώ οι άλλοι...

-- ΔΗΜ.: Μήπως η τακτική «εμείς από τη μία και όλοι οι άλλοι απέναντι» δημιουργεί κινδύνους «διαρροών» εν δυνάμει ψηφοφόρων;

-- Χ.Φ.: «Ποτέ το ΚΚΕ δεν ήταν τόσο φαντασμένο ώστε να λέει "εμείς από δω και όλοι οι άλλοι απέναντι". Αλλο έλεγε και λέει το ΚΚΕ: Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα, ενώ όλοι οι άλλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, θέλουν ή να το υπηρετήσουν ή να το βελτιώσουν ή να το εκμεταλλευτούν. Παρά ταύτα, σε πολλά καθημερινά ζητήματα του λαού αφήνουμε κατά μέρος το στρατηγικό μας στόχο για αλλαγή του συστήματος και παλεύουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας από κοινού με όλους εκείνους που επιδιώκουν το ίδιο. Και αυτό το ξέρουν και οι φίλοι και οι αντίπαλοι του ΚΚΕ. Γι' αυτό και έχω τη γνώμη ότι οι σφυγμομετρήσεις που δείχνουν διαρροή οπαδών του ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ, ή βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους ή αποτελούν αναγωγές με... ευσεβείς πόθους ή δεν αποτυπώνουν και την αντίστροφη κίνηση: δηλαδή, των διαρροών οπαδών του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ. Κοντολογίς, και θα κρατήσουμε τις δυνάμεις μας και θα τις αυξήσουμε σημαντικά».

-- ΔΗΜ.: Με την έκδοση του δεύτερου τόμου του βιογραφικού βιβλίου του κ. Χ. Θεοχαράτου με τίτλο «Χαρίλαος Φλωράκης. Ο λαϊκός ηγέτης» ολοκληρώθηκε η προσπάθεια καταγραφής της πολυδαίδαλης πολιτικής πορείας σας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «"αγιογραφία" του Χαρίλαου...». Αλλοι πάλι λένε ότι «αυτός δεν είναι ο Χαρίλαος που ξέρουμε εμείς...». Εσείς τι λέτε;

-- Χ.Φ.: «Ε, όχι και "αγιογραφία" μου το βιβλίο του Θεοχαράτου! Και πόσα δε μου φορτώνει. Αν το διαβάσετε με προσοχή, θα διαπιστώσετε ότι μου καταλογίζει ευθύνες για το "καπέλωμα" του ΚΚΕ από το ΠΑΣΟΚ κατά την επταετία 1974-1981. Οτι με μέμφεται επειδή "συρθήκαμε" πίσω από το ψευδεπίγραφο σύνθημα της "Αλλαγής" κατά την οκταετία 1981-1989. Οτι με κατηγορεί πως και με δική μου ευθύνη κατόρθωσε ο Α. Παπανδρέου να ριζώσει στο λαό και στην Αριστερά τα αντιδεξιά του σύνδρομα. Οτι θεωρεί λάθος μου το γεγονός πως πρώτα τα βρήκα με την ΕΑΡ το 1988 και μετά στράφηκα προς τους ανένταχτους και τους πασοκογενείς ενώ, λέει, όφειλα να κάνω το αντίθετο. Οτι ο Α. Παπανδρέου κάθε φορά έβρισκε τρόπο να με καλμάρει και να με διαβεβαιώνει ότι θα λάβει μέτρα, ενώ γνώριζα ότι θα επαναλάβει τα ίδια κλπ, κλπ. Στον πρόλογο του τόμου αναφέρω ότι "το βιβλίο αυτό είμαι εγώ". Δηλαδή, ότι απηχεί τους αγώνες, τις ιδέες, τους λόγους και τις αντιλήψεις μου. Και πράγματι τα απηχεί όλα αυτά. Συχνά απηχεί και το ύφος μου. Τις περισσότερες φορές, όμως, όπως είναι φυσικό, απηχεί το ύφος του συγγραφέα. Και αρκετά στοιχεία που του διηγήθηκα ή του έδωσα γραπτά απέφυγε να τα συμπεριλάβει στο βιβλίο λέγοντάς μου ότι δεν επιθυμεί να κάνει την εργασία του προεκλογική μπροσούρα. Τελικά είχε δίκιο. Το κλίμα που ζούμε δεν προσφέρεται για αποτίμηση πεπραγμένων, αλλά μόνο για αντεγκλήσεις, κορόνες και λασπολογία...».

Μπορούμε να κάνουμε βήμα μπροστά!

31 ακόμη αγωνιστές υπογράφουν το κάλεσμα εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ και προστίθενται στους 306 που έχουν ήδη υπογράψει

«Καλούμε κάθε Ελληνα δημοκράτη, πατριώτη, κάθε ενεργό πολίτη, που αγωνιά για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών, να στηρίξει και να ψηφίσει στις 7 Μάρτη τους συνδυασμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας». Με τις φράσεις αυτές κλείνει το κάλεσμα για εκλογική στήριξη του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» με τις υπογραφές 306 αγωνιστών, εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος. Σ' αυτούς ήρθαν να προστεθούν -καθώς σημειώναμε η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται- 31 ακόμη αγωνιστές.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν την κρισιμότητα της εκλογικής μάχης, που όπως τονίζουν σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας άλλης. Στις εκλογές της 7ης Μάρτη - τονίζεται - κρίνεται, όχι μόνο ποιο από τα δυο κόμματα του δικομματισμού θα κυβερνήσει με βάση το καλπονοθευτικό σύστημα που ισχύει, αλλά και ποια θα είναι η πορεία της κοινωνίας μας μέσα από τις «Συμπληγάδες» της νέας τάξης πραγμάτων, που προσπαθούν να επιβάλουν στον κόσμο μετά το 1989 οι κυρίαρχες δυνάμεις της Δύσης. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εμείς - υπογραμμίζεται - που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, ενεργοί πολίτες της κοινωνίας μας, έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες. Υπογράφουμε το κείμενο αυτό, γιατί απλά μας ενώνει μια έντονη ανησυχία για το τι έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και κύρια, τι θα γίνει στη χώρα μας και στον κόσμο αύριο (...). Η ψήφος μας στις 7 Μάρτη προσλαμβάνει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από μια απλή κοινοβουλευτική μάχη. Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Χωρίς αφορισμούς, αποκλεισμούς και περιττές περιχαρακώσεις, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε το κόμμα εκείνο, που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια, που θα είναι παρόν στις 8 Μάρτη για να συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες και τις προσπάθειες για αντίσταση στη βαρβαρότητα της νέας τάξης πραγμάτων».

Συνυπογράφουν οι.

1. Αγαθόπουλος Ιορδάνης, οδοντίατρος

2. Δεληγιάννης Μάκης, αγρότης

3. Διγενής Δημήτριος, εκπαιδευτικός - νομαρχιακός σύμβουλος

4. Θύμης Κώστας, εκπαιδευτικός - πρώην πρόεδρος ΕΛΜΕ

5. Καραμίχας Γιώργος, αρτοποιός

6. Καραμπίδης Θωμάς, κτηνίατρος

7. Κεντρωτής Γιώργος, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

8. Κυριακού Τάκης, πρώην δήμαρχος Αυλώνας

9. Λιάρος Σταύρος, δημοτικός υπάλληλος

10. Ματίδης Στέργιος, αρχιτέκτονας - μηχανικός

11. Μεταλληνός Νίκος, καθηγητής - μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ, πρώην πρόεδρος ΕΛΜΕ

12. Μιαρετίδης Γιάννης, πολιτικός μηχανικός

13. Μουστάκας Αλέκος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Μεγάρων

14. Νικάκης Βασίλης, πρώην διεθνής διαιτητής

15. Παπαβασιλείου Περικλής, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου

16. Παπαϊωάννου Θωμάς, πρώην δήμαρχος Πασσαρώνας

17. Παπαϊωάννου Μαρία, εκπαιδευτικός - γραμματέας πανελλαδικού Συλλόγου Κοινωνιολόγων

18. Παπαπολυχρονίου Κώστας, δικηγόρος - πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου - νομαρχιακός σύμβουλος

19. Παρασκευάς Χρήστος, τέως Λυκειάρχης

20. Πολύμερος Ηλίας, δικηγόρος - πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

21. Ράδου - Γκλιάτη Χαρά, επιχειρηματίας

22. Ροντογιάννης Σπύρος, πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Λευκάδας

23. Σαραντοπούλου Γεωργία, δημοτικός σύμβουλος

24. Σιαπατόρης Νίκος, δήμαρχος Δήμου Ζίτσας

25. Ταουξή Πόπη, πολιτικός μηχανικός - αρχιτέκτονας, δημοτικός σύμβουλος Αγίου Στεφάνου

26. Τούντας Θεόδωρος, υπάλληλος ΕΛΤΑ

27. Τσαμπαλάς Βαγγέλης, μαθηματικός - φροντιστής (Αγρίνιο)

28. Τσίκαρης Βασίλης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

29. Φαχουρίδης Γιάννης, αρχιτέκτονας - μηχανικός

30. Χρύσης Νίκος, πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων - μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

31. Ψημένος Ιορδάνης, καθηγητής Κοινωνιολογίας Παντείου.

Πείτε «όχι» στους εκβιασμούς, δυναμώστε το ΚΚΕ και στη Βουλή

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στα ναυπηγεία Ελευσίνας

«Το ΚΚΕ απευθύνεται στους βιομηχανικούς εργάτες με μεγαλύτερη απαίτηση, γιατί ακριβώς από τη θέση τους στην παραγωγή γνωρίζουν στο πετσί τους τι σημαίνει εκμετάλλευση και ότι άλλοι θησαυρίζουν από τον ιδρώτα τους».

Αυτό σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, μιλώντας χτες σε εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Δείχνοντας ένα από τα «μεγα-γιοτ» που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο, με προορισμό να νοικιάζεται προς 35 εκατομμύρια δρχ. τη μέρα σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αυτό ακριβώς δείχνει ότι η πλουτοκρατία αυγαταίνει τα υπερκέρδη της, ενώ η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη».

«Γι' αυτό, συνέχισε, το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα. Σταθμίστε - είπε- την ψήφο σας. Αν ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ είναι σα να πυροβολείτε τον εαυτό σας. Πολύ περισσότερο που η άρχουσα τάξη έχει βάλει στόχο να κρατήσει ακόμα και πάνω από το 90% το ποσοστό του δικομματισμού και με διαφορά μόνο 2-3% ανάμεσα σ' αυτά τα δύο κόμματα, ώστε και τον κόσμο να κρατά εκεί εγκλωβισμένο και να ελέγχει την ισορροπία ανάμεσα στους δύο. Αν οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν τους χαλάσουν τα σχέδια θα φτάσουν και σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τους. Γι' αυτό καλλιεργούν από τώρα κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας.

Και ο ένας και ο άλλος την επομένη των εκλογών θα ακολουθήσουν την ίδια γενική γραμμή πλεύσης. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπει φρένο στα σχέδιά τους.

Η εργατική τάξη δεν μπορεί να είναι κομπάρσος. Πρέπει να τους καταψηφίσει. Και φρένο σημαίνει να μην πάρει ο δικομματισμός τις ψήφους που περιμένει. Φρένο στο δικομματισμό σημαίνει να βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ, γιατί υπερασπιζόμαστε σταθερά τα συμφέροντα των εργαζομένων, δε λοξοκοιτάμε. Τη δύναμή του το ΚΚΕ τη θέλει για να δυναμώσει τους αγώνες σήμερα, για να είναι ισχυρή η λαϊκή συμμαχία αύριο. Οσο κι αν φαίνεται βουνό, οι εργαζόμενοι πρέπει να κοιτάζουν μπροστά.

Ο δικομματισμός θέλει την εργατική τάξη χωρίς οράματα. Τη θέλει να διαλέγει ανάμεσα στη "σύνταξη στα 67 ή χάος", ανάμεσα στη "μερική απασχόληση ή χάος". Είναι εκβιασμός. Αποτρέψτε τα χειρότερα. Για να διστάσουν να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική πρέπει να χάσουν στις 7 του Μάρτη.

Μην έχετε αυταπάτες. Η ΝΔ δεν άλλαξε. Καπηλεύεται τα λαϊκά προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει με την αλλαγή του αρχηγού του. Είναι συντηρητικό κόμμα με δεξιά πολιτική.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητά μιλάει για αλλαγή. Είναι φούμαρα με πράσινη μάσκα. Εχουν ίδια πολιτική. Παρότι καρναβάλι αρνηθείτε να φορέσετε είτε την μπλε, είτε την πράσινη μάσκα.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ωριμότητα της εργατικής τάξης. Δεν πάει άλλο με τις αυταπάτες. Η εργατική τάξη πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή, με βάση τα δικά της συμφέροντα. Μια λαϊκή διακυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει δουλιά για τους εργάτες, χωρίς να πληρώνουν αυτοί την καπιταλιστική κρίση.

Η εργατική τάξη έχει μυαλό να σκεφτεί καθώς νιώθει την εκμετάλλευση στο πετσί της. Σκεφτείτε και πάρτε την ευθύνη. Καταψηφίστε το δικομματισμό, ενισχύστε το ΚΚΕ».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ μπορούν να εξασφαλίσουν δουλιά στους εργάτες

Αντιμέτωποι - για πολλοστή φορά - μ' έναν ωμό εκβιασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως προέκυψε και στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο ναυπηγείο. Ετσι ενώ μέσα από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων 2.000 εργάτες βρέθηκαν εκτός ναυπηγείου, σήμερα τα ίδια τα θύματα αυτής της πολιτικής καλούνται όχι μόνο να μην καταδικάσουν αυτή την πολιτική, αλλά και να παλέψουν για το ποιος από τους δήμιους της εργατικής τάξης θα είναι αυτός που θα δώσει τη χαριστική βολή στη ναυπηγική βιομηχανία.

Τόσο από τις συζητήσεις που είχαμε με τη διοίκηση του σωματείου, όσο και από αυτές με τη διοίκηση της επιχείρησης, έγινε καθαρό ότι επίκειται βάθεμα της κρίσης στα ναυπηγεία όσο αυτά υποχρεώνονται να λειτουργούν υπό καθεστώς «ελεύθερης αγοράς». Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για την ιδιωτικοποίησή τους, ότι έτσι θα εξασφαλιστούν δουλιές και άρα θέσεις εργασίας, έχει τιναχτεί από την πράξη στον αέρα. Μόνο 890 είναι οι μόνιμοι εργάτες του ναυπηγείου σε σχέση με τους 2.500 που υπήρχαν πριν την ιδιωτικοποίηση. Το σωματείο εκτιμά ότι τα πρώτα 5 χρόνια της ιδιωτικοποίησης η επιχείρηση είχε καθαρό κέρδος 25 δισ. Τώρα επικαλείται τη συναλλαγματική διαφορά μεταξύ ευρώ και δολαρίου για να αιτιολογήσει αυτό που η ιδιοκτησία παρουσιάζει ως ζημιογόνα λειτουργία. Η ίδια η διοίκηση της εταιρίας δεν έκρυψε στη συζήτηση ότι διεκδικεί καθαρά μείωση αυτού που το κεφάλαιο ονομάζει «μη μισθολογικό κόστος». Είναι το σημείο στο οποίο συναντιέται με τις διακηρύξεις Παπανδρέου περί παροχής ανασφάλιστων εργατών στις επιχειρήσεις.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ στο ναυπηγείο καλλιεργεί στους εργάτες τον τρόμο ότι το μέλλον του ναυπηγείου κινδυνεύει μόνο από το αν στην κυβέρνηση βρεθεί η ΝΔ και όχι από τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής, που από κοινού προωθούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Περιορίζουν το πρόβλημα στο αν οι κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού θα δοθούν με ανάθεση ή με διεθνή διαγωνισμό. Και ισχυρίζονται πως το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει τα πλοία στο ναυπηγείο. Κάτι, όμως, που η μέχρι τώρα πράξη δεν το επιβεβαιώνει.

Σχολιάζοντας τα περί κινδύνων από το διεθνή διαγωνισμό, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε καθαρό ότι όλα εξαρτώνται από την πίεση που μπορεί να ασκήσουν οι ίδιοι οι αγώνες. Το ΚΚΕ, τόνισε, μιλά για κρατική αμυντική βιομηχανία. Θέση μας είναι η διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης. Και όταν λέμε πως η ΕΕ έχει και εσωτερικό καθεστώς ανισοτιμίας, η ίδια η δική σας εμπειρία το επιβεβαιώνει.

Η συρρίκνωση του κλάδου στη χώρα μας, τόνισε, είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ των καπιταλιστών. Η διεύρυνση της ΕΕ θα φέρει ακόμα χειρότερο καταμερισμό εργασίας. Διεκδικούμε να δίνονται οι δουλιές της αμυντικής βιομηχανίας στα ναυπηγεία της χώρας μας, όπως επίσης και οι δουλιές του ειρηνικού τομέα της βιομηχανίας.

Να 'ναι κόκκινη η απάντηση

Στη βιτρίνα περίσσευαν τα χαμόγελα.

Την ίδια ώρα:

-- Ο μηχανισμός της ΠΑΣΚΕ έδινε εντολή σ' έναν προς έναν τους ήδη τρομοκρατημένους - με τις διαρκείς απειλές για μαζικές απολύσεις - εργάτες να μην πλησιάσουν στο χώρο που θα μιλούσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Ο μηχανισμός της εργοδοσίας ζητούσε από όσους εργάτες σκόπευαν να πάνε στη συγκέντρωση να το δηλώσουν για να κοπεί από το μεροκάματό τους το αντίστοιχο ποσό.

Εχει μια πρόσθετη αξία να σημειωθεί ότι ο μεν ιδιοκτήτης κ. Ταβουλάρης είναι από τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ, ο δε εκ των συνεταίρων του, ο Γ. Στεφάνου, από τα παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ, έχει πλέον «ανανήψει» και δηλώνει με πράξεις την πίστη του στη «νέα» πραγματικότητα. Δική του εντολή ήταν το μάζεμα των ονομάτων όσων θέλανε να πάνε στη συγκέντρωση.

Αλλο ένα δείγμα «συμμετοχικής δημοκρατίας».

Και μόνο γι' αυτό τους χρειάζεται μαύρισμα στις εκλογές.

Και μόνο απ' αυτό οι εργάτες του ναυπηγείου έχουν έναν ακόμα λόγο να στείλουν σήμα ενίσχυσης του ΚΚΕ και στην κάλπη.

Οτι η ανοιχτή τρομοκρατία δεν έπιασε σ' ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων που ήρθαν τελικά στη συγκέντρωση, είναι από τα ελπιδοφόρα αυτής της μάχης.


Θ.Λ.

Για να μη γίνονται οι συμμαχίες φτερό στον άνεμο

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση σχετικά με τις συνεργασίες

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ζήτησε από την Αλ. Παπαρήγα ένα σχόλιο όχι με βάση την ίδια τη συνέντευξη του Χαρίλαου Φλωράκη στο «Βήμα», αλλά με βάση μόνο τον τίτλο που είχε επιλέξει η εφημερίδα και με τον οποίο εμφανιζόταν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των συνεργασιών ως πρόβλημα που δε λύνεται λόγω περιορισμένου χρόνου.

Η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα αφορούσε την ουσία του προβλήματος, την οποία οι διάφοροι που δήθεν κόπτονται για την ενότητα της αριστεράς κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Παραθέτουμε την απάντηση:

«Τη συνέντευξη του Χαρίλαου Φλωράκη δεν τη διαβάσατε ολόκληρη. Διαβάσατε μόνο τον εξωτερικό τίτλο στο "ΒΗΜΑ". Ο Χ. Φλωράκης είναι σαφέστατος σ' αυτά που λέει και σας συνιστώ να διαβάσετε τη συνέντευξή του ολόκληρη, είναι πάρα πολύ καλή.

Ο Χ. Φλωράκης απαντάει, όπως κι εγώ με τον ίδιο τρόπο απάντησα.

Υπήρχε μια πρόταση: "Αφού δεν μπορεί να γίνει πολιτική συνεργασία, να γίνει εκλογική". Κι εμείς απαντάμε: Κοιτάξτε να δείτε. Μια συνεργασία εκλογική δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν είναι ρεαλιστική. Διότι υπάρχουν διαφορές. Αλλά το κυριότερο, μια εκλογική συνεργασία στη βάση διαφορών δε θα φέρει αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Να σας πω κάτι; Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κλαίνε στα κανάλια "η αριστερά δεν είναι ενωμένη", ενώ θέλουν να τη διαλύσουν. Και κλαίνε, να τα δάκρυα. Και οι παράγοντες της ΝΔ. Εάν γινόταν μια τέτοια εκλογική συνεργασία, θα άρχιζε ο πόλεμος, "πού τα βρήκατε", "πώς τα βρήκατε", "ποιος έκανε πίσω" και "δεν είναι φερέγγυα", θα βγάζανε τι λέγαμε πριν 2-3 μήνες, "μα εσείς βριζόσαστε". Εδώ ο Αβραμόπουλος γύρισε στη ΝΔ, που στο κάτω κάτω ιδεολογικά δεν είχε φύγει από τον φιλελεύθερο χώρο και του βγάζουνε τι είπε πριν 3 χρόνια. Καταλαβαίνετε, αν γινόταν μια τέτοια συνεργασία, τι θα γινότανε. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Χ. Φλωράκης απαντάει, όπως και το Κόμμα, ότι αυτή η συνεργασία δεν είναι ρεαλιστική.

Ακούτε να δείτε, όταν εμείς λέμε ότι σήμερα μια συμμαχία δεν είναι ρεαλιστική, δε σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πολιτική συμμαχιών. Ισα ίσα, ένας παράγοντας που θα βοηθήσει στο να προωθηθεί η πολιτική συμμαχιών είναι ο μαζικός απεγκλωβισμός δυνάμεων από το δικομματισμό. Ξέρετε, αυτός ο μαζικός απεγκλωβισμός θα δημιουργήσει και νέα πολιτικά σχήματα. Διότι οι άνθρωποι αυτοί θα θελήσουν να εκφραστούν. Μπορεί να φέρει και πιο συντηρητικά κόμματα, αλλά θα φέρει και πιο προοδευτικά και πιο αριστερά. Και επομένως, η πολιτική συμμαχιών που προτείνουμε εμείς θα αποκτήσει τότε και τη μεγαλύτερη ρεαλιστικότητα.

Ορος - αν θέλετε - για να διαμορφωθούν καταστάσεις και για συμμαχίες είναι η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και των λαϊκών αγώνων, σε ένα ανώτερο επίπεδο. Και να είστε βέβαιοι ότι κάτω από αυτούς τους όρους οπωσδήποτε θα υπάρξουν συμμαχίες. Και να είστε βέβαιοι ότι το ΚΚΕ θα σταθεί με συνέπεια σ' αυτό το ζήτημα. Και οι συμμαχίες πρέπει να έχουν εμπεδωθεί μέσα στη ζωή, ώστε να μη γίνονται φτερό στον άνεμο».

Ποιοι «μικρομεσαίοι»;

Οι... νεοτεριστικές προσεγγίσεις του Γ. Παπανδρέου τελικά, είναι τόσο νέες, όσο καινούρια είναι και τα προεκλογικά παιχνίδια που παίζουν τα κόμματα εξουσίας. Ανάλογα με το ακροατήριό του πετάει συνθήματα που καλούνται να λειτουργήσουν ως... «άσοι», λίγο πριν από τις κάλπες. Χτες απευθύνθηκε στην άλλοτε... ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, που από τη δεκαετία του '80 ακόμα εισπράττουν πριν από τις εκλογές υποσχέσεις και μετά από αυτές τις συνέπειες της πολιτικής στήριξης των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου, μαζί με τον άλλο υποψήφιο για την πρωθυπουργία, να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη στήριξή τους στους «μικρομεσαίους», αλλά ούτε μία στιγμή δε μας είπαν πώς μπορεί να συνδυαστεί η πολιτική ικανοποίησης των αξιώσεων των πολυεθνικών και η στήριξη των ΕΒΕ. Η πολιτική ενίσχυσης της μικρής βιοτεχνίας, με την πολιτική υποταγής στα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ακόμα και οι θεωρούμενοι «ντόπιοι μεγάλοι» ομολογούν καταστάσεις αδιεξόδου, αφού τους είναι αδύνατον να αντιπαρατεθούν στα μεγαθήρια που φέρνουν στη χώρα μας κυβέρνηση και ΕΕ.

Το παράδειγμα με τη μεγάλη γαλλική φίρμα στο χώρο των πολυκαταστημάτων είναι παραπάνω από εύγλωττη. Εμφανίστηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και μέσα σε ένα τέτοιο μικρό χρονικό διάστημα έχουν ήδη καταλάβει την πρώτη θέση στον τζίρο, την πρώτη θέση στα κέρδη, την πρώτη θέση σε κεφάλαια και προοπτικές. Η κυριαρχία τους συνοδεύτηκε από το κλείσιμο εκατοντάδων μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και τον περιορισμό των μεγάλων.

Κι αυτό βέβαια, δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο κλάδο, ούτε μόνο την προηγούμενη δεκαετία. Η ασκούμενη πολιτική δεν μπορεί να πατάει σε δυο βάρκες. Και δεν το κάνει. Ή θα στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο - μεγάλη επιχείρηση - μεγάλο τζίρο, για να τσεπώνονται από τους λίγους μεγάλα, τεράστια υπερκέρδη ή θα είναι με το λαό, οπότε το κέρδος από την παραγωγική δραστηριότητα θα το μοιράζονται οι εργαζόμενοι, μαζί με τους ΕΒΕ. Μόνο που όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση είτε με το ΠΑΣΟΚ των Σημίτη - Παπανδρέου, είτε με τη ΝΔ.


Κ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εξαγγελίες με τη... σέσουλα

Στη Θεσσαλία... αύξησε τις αγροτικές συντάξεις και υποσχέθηκε τραπεζικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια. Στην Εύβοια, «πάταξε» την ανεργία και μοίρασε θέσεις εργασίας. Χτες στην Αθήνα, υποσχέθηκε «μέτρα για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις εξαγγελίες για «αλλαγή» και «νέα σελίδα», φαίνεται ότι ακολουθεί την πεπατημένη, της... πλειοδοσίας στις παροχές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των προεκλογικών εξαγγελιών.

Στα 300 ευρώ ανέβασε την αγροτική σύνταξη ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην Καρδίτσα, περίπου 40 μέρες πριν τις εκλογές, όταν 55 μέρες πριν απ' αυτές, θεωρούσε «ικανοποιητικά» τα 200 ευρώ που έπαιρνε ο συνταξιούχος αγρότης. Ρυθμίσεις υποσχέθηκε για τα πανωτόκια, όπως και οι προκάτοχοί του, αλλά το πρόβλημα της υπερχρέωσης των αγροτών, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αφού το εισόδημά τους, μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Στη Χαλκίδα, ο Γ. Παπανδρέου, ζήτησε τη «βοήθεια» του λαού στη «νέα εποχή», για να... υλοποιήσει όπως είπε δυο αδιαπραγμάτευτους στόχους: «Την ανάπτυξη παντού, την ανάπτυξη στην περιφέρεια και την καταπολέμηση της ανεργίας, την απασχόληση για όλους, για τους νέους, για τις γυναίκες και τους απολυμένους». Ο διάδοχος του Κ. Σημίτη, τόλμησε να πάει στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, σε μια πόλη, «χτυπημένη» βάναυσα από την ανεργία, για να υπερασπιστεί: «Στο Λαύριο έδωσα μια πρώτη ιδέα των προθέσεων μου». Στο νομό που είδε μια πόλη του, το Μαντούδι, να «διαλύεται» με τις στρατιές των απολυμένων και των ανέργων να το εγκαταλείπουν, ο Γ. Παπανδρέου πήγε να προτείνει την «ανασφάλιστη» και «μαύρη εργασία», που εξήγγειλε στο Λαύριο...

Θα επαναφέρει τα «αντικειμενικά κριτήρια»...

Χτες από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Γ. Παπανδρέου, υποσχέθηκε μέτρα προς... όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επικεντρώνονται «στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους και στην απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος». Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε «την προαιρετική υπαγωγή όσων επιχειρήσεων έχουν αγορές μέχρι 100.000 ευρώ σε ένα καθεστώς όπου από την αρχή της χρονιάς θα είναι γνωστός ο φόρος που θα πληρώσουν, το ΦΠΑ και το εισόδημα, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο συντελεστή και με ελάχιστο φόρο εισοδήματος τα 300 ευρώ» καθώς και ότι «η επιχείρηση θα τηρεί μόνο ένα βιβλίο αγορών». Ο ίδιος παράλληλα πρότεινε «τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 10 μονάδες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο τουλάχιστον 30 χιλ. ευρώ, εφόσον συνενώνονται».

Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου, μετά από 20 χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και βιοτεχνών, έρχεται να υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει τα...«αντικειμενικά κριτήρια», αφού οι επαγγελματίες θα καλούνται να πληρώσουν ένα προκαθορισμένο ποσό φορού, ακόμα και αν δεν παρουσιάζουν κέρδη! Συγχρόνως, καλεί τις μικρές επιχειρήσεις, να συνενωθούν και με αόριστες και «έωλες» υποσχέσεις, τους προτείνει να ξεφύγουν από τη «μιζέρια» και το «μικρό μέγεθος» και να ανταγωνιστούν στις σημερινές συνθήκες της αγοράς το μεγάλο κεφάλαιο! Μ' άλλα λόγια μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν κερδοφόρο τζίρο, καλούνται από τον υπουργό Εξωτερικών να συνενώσουν τα οικονομικά τους αδιέξοδα.

Την ίδια στιγμή και αναφερόμενος στις γενικές αρχές της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, είπε ότι «θα στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», και «στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στήριξε για μια ακόμα φορά τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές που στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, στους οποίους είναι διατεθειμένοι οι κυβερνώντες να προσφέρουν κάθε είδους... διευκόλυνση καθώς και στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας», φυσικά προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Μια... ανταγωνιστικότητα, την οποία πλήρωσαν με χιλιάδες «λουκέτα» μικρές επιχειρήσεις της χώρας.

ΠΑΣΟΚ
Την Παρασκευή η φιέστα

Ολα έτοιμα για τη διαδοχή

Στο νεότευκτο στάδιο της άρσης βαρών στη Νίκαια θα ξεκινήσει την προσεχή Παρασκευή το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αναδείξει στη θέση του προέδρου του κόμματος τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τις ομιλίες του Κώστα Σημίτη, του Γραμματέα του Κόμματος Μιχ. Χρυσοχοίδη και του Γ. Παπανδρέου. Αμέσως μετά θα τεθεί σε ψηφοφορία και όπως αναμένεται θα εγκριθεί η αλλαγή του καταστατικού ώστε να νομιμοποιηθεί η διαδικασία για την εκλογή από τα μέλη, όπως έχει ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου, του νέου προέδρου του κόμματος.

Η «φιέστα» της εκλογής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Τα μέλη και οι «φίλοι» του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να «συμμετέχουν» στη διαμόρφωση του προαποφασισμένου αποτελέσματος θα μπορούν να προσέλθουν σε μια από τις 1.700 κάλπες που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, όπως λένε από το ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν ηλεκτρονικά, όπως και στις γενικές εκλογές.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πολιτική αλλαγή» αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ

Συνεπής και «έντιμη» διαχείριση του νεοφιλελευθερισμού, το στίγμα του οικονομικού προγράμματος που παρουσιάζεται σήμερα

Εκφραστής του αιτήματος για «πολιτική αλλαγή» εμφανίζεται δημαγωγικά και υποκριτικά ο Κ. Καραμανλής, τη στιγμή που καυγαδίζει με τον Γ. Παπανδρέου για «αντιγραφή» (νεοφιλελεύθερων) προτάσεων και ιδεών και τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά με το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα.

Ο βασικός άξονας της προεκλογικής καμπάνιας της ηγεσίας της ΝΔ στηρίζεται στη συστηματική πλύση εγκεφάλου και παραπλάνησης των λαϊκών μαζών, ότι, τάχα, η πολιτική της είναι διαφορετική από αυτήν που εφάρμοσε ή υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας: «Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή». «Η νέα πολιτική», τόνισε χθες μιλώντας σε ΟΝΝΕΔίτες ο Κ. Καραμανλής, «απαντά στις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ελλήνων»(!). Η νέα πολιτική, συνέχισε, δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα: «Στην έλλειψη εργασίας, στη νέα φτώχεια, στην ακρίβεια, στις κοινωνικές ανισότητες, στην άθλια κατάσταση στην Παιδεία και την Υγεία»(!).

Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ κατηγορεί τον Γ. Α. Παπανδρέου ότι αυτός είναι που «κλέβει» το πρόγραμμά της! Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Γ. Σουφλιά, που εξανέστη γιατί ο μελλοντικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ ότι τον αντιγράφει: «Μου φαίνεται πάρα πολύ παράξενο να διαμαρτύρεται ο κ. Παπανδρέου ότι τον αντιγράφουμε», είπε και πρόσθεσε: «Αλήθεια πού; Το αγροτικό πρόγραμμα εμείς το εξαγγείλαμε τον Ιούλιο. Μας αντέγραψαν σε πάρα πολλά. Στο ΦΠΑ, στα τοπικά κέντρα στήριξης αγροτών, στους συμβούλους, που λέει τώρα ο κ. Παπανδρέου. Εμείς το πρόγραμμα για την Παιδεία το εξαγγείλαμε το Μάιο του 2003. Σήμερα βγήκε ή χθες ο κ. Παπανδρέου και λέει αύξηση στο 5%, που εμείς το είχαμε πει από τότε και θυμάστε τι ύβρεις είχαμε ακούσει από τον υπουργό Παιδείας. Και θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα παραδείγματα».

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού ανέφερε ότι η ΝΔ δε θα κάνει «γκρίζα διαφήμιση», αλλά «30% θα αφορά την ανάδειξη των προβλημάτων και το 70% θα αφορά την προβολή των προτάσεών μας»! Η διαφημιστική καμπάνια, προϊόν μεγάλων διαφημιστικών εταιριών, που επικυρώθηκε σε χθεσινή σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με στενούς συνεργάτες του, σχεδιάζεται να ξεκινήσει μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως αντίβαρο στο νέο κύμα «επικοινωνιακής καταιγίδας» που αναμένουν.

Στο μεταξύ, σήμερα παρουσιάζεται το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο δε θα είναι τίποτα περισσότερο από μια συνεπή και έντιμη διαχείριση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. «Κινητήριος δύναμη» για τη λύση των προβλημάτων είναι η παραπέρα γενναία ενίσχυση και «κινητροδότηση» του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της πραγματοποίησης των «επενδύσεων» και της δημιουργίας «νέων θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, προαναγγέλλεται δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, καθώς και πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών (ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ φάνηκε καθαρά στη χθεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή, που ανέθεσε την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας αποκλειστικά στο κεφάλαιο: «Για μας, τόνισε, η μείωση της ανεργίας είναι άρρηκτα δεμένη με μια νέα οικονομική πολιτική για ταχεία και δυναμική ανάπτυξη. Με μέτρα γενναία και αποφασιστικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τη διευκόλυνση των προσλήψεων, για την τόνωση της παραγωγικότητας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχουν μόνο ρεαλιστικές επιλογές». Κατά τα λοιπά, πέρα από την εξόφθαλμη και αποκρουστική προσπάθεια κολακείας των νέων, επανέλαβε τις γνωστές προτάσεις του για την Παιδεία (ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% «κάποτε», κ.ά.). Προκειμένου να γίνει πιο πειστικός, υποσχέθηκε ατομικό ηλεκτρονικό υπολογιστή σε όλα τα παιδιά του Γυμνασίου, αλλά ξεκινώντας σιγά - σιγά, υπολογίζοντας να ξοδέψει 75 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά!

Στο μεταξύ, τις υποψηφιότητες σε πέντε ακόμα περιφέρειες, ανακοίνωσε προχτές η ΝΔ. Μεταξύ των νομών και το Ρέθυμνο, όπου τελικά θα είναι υποψήφιος ο Γ. Κεφαλογιάννης. Στο Νομό Κυκλάδων υποψήφιος θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παλαιοκρασσάς. Επίσης, ανακοινώθηκαν και οι υποψήφιοι των νομών Κοζάνης, Πέλλας και Φωκίδας. Τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Βοιωτίας κατήγγειλε με δήλωσή του ο Αντρέας Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για «πολιτικό έγκλημα σε βάρος της Βοιωτίας».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουν να πάρει ο λαός διαζύγιο από το αγωνιστικό του παρελθόν

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στην Εκθεση «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη, για τη νέου τύπου προεκλογική εκστρατεία, με διάλογο, συγκεντρώσεις προς τους πολίτες, που οργανώνουν ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Εμείς έχουμε νέου τύπου προτάσεις, επομένως δε μας ενδιαφέρει να κάνουμε νέου τύπου εμφανίσεις.

Θα σας το πω καθαρά. Ολα αυτά τα χρόνια πληροφορούμαστε και μαθαίνουμε για τα προβλήματα της εργατιάς, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, των γυναικών, τα προβλήματα της περιφέρειας. Δηλαδή τι να σας πω; Να πάμε τώρα τον τελευταίο μήνα και να πούμε τι προβλήματα έχετε; Καλά δεν τα ξέρουμε; Εκτός, αν υπάρξουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις αυτών των ημερών. Βεβαίως, θα χρειαστεί να τα πληροφορηθούμε. Αλλά τα προβλήματα τα ξέρουμε. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι τώρα πρέπει να πούμε τι δεσμευόμαστε να παλέψουμε.

Θέλω να επαναλάβω κάτι το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό. Ο Κώστας Καραμανλής λέει αλλαγή πολιτικής, εννοώντας να έρθει η ΝΔ, η οποία δε θα αλλάξει τη γενική πολιτική και αυτό είναι βέβαιο. Είναι βέβαιο. Δε θέλει να την αλλάξει.

Επιδιώκεται οριστικό διαζύγιο των λαϊκών στρωμάτων από τους αγώνες

Υπάρχει, όμως, έναν κατακλυσμός, ένας χείμαρρος: «Να τα αλλάξουμε όλα, να αλλάξουμε το κόμμα», δε θα μείνει τίποτα ορθό, όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα μου πείτε τι σας νοιάζει εσάς τους κομμουνιστές, αν ένας υποψήφιος αρχηγός θέλει να αλλάξει το κόμμα του; Σας ενδιαφέρει; Εμείς δεν μπαίνουμε ποτέ στα εσωκομματικά και το ξέρετε.

Ομως, το μήνυμα αυτό που φέρνει ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη γνώμη μας, έχει μια ευρύτερη σημασία. Κατά τη γνώμη μας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να διαμορφώσει πραγματικά ένα νέο κόμμα. Τον ενδιαφέρει να αλλάξει τα φώτα κυριολεκτικά και τα μυαλά και τις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και το ακολουθούν μέχρι σήμερα, συνεχίζουν όμως να υιοθετούν κάποιες προοδευτικές ριζοσπαστικές ιδέες, αντιιμπεριαλιστικές, εναντίον, ας πούμε, των ΗΠΑ. Θέλει να υπάρξει ένα οριστικό διαζύγιο και να ξεχάσουμε όλο το αγωνιστικό παρελθόν αυτού του λαού. Και θέλει να το επιχειρήσει μέσω του ΠΑΣΟΚ αυτό. Θέλει, δηλαδή, ένα λαό και κόμματα των γιάπηδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο κ. Σημίτης, χρησιμοποίησε τον όρο πολιτικό προσωπικό. Εμείς λέμε τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι, οι οπαδοί του Κόμματος, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες, οι συνεργαζόμενοι, ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, τα στελέχη του Κόμματος. Το πολιτικό προσωπικό μοιάζει με προσωπικό ενός επιχειρηματικού ομίλου, ενός μηχανισμού. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει κυριολεκτικά ο ελληνικός λαός να ξεχάσει ότι αγωνίζεται και διεκδικεί κατακτήσεις, ότι πάλεψε όχι μόνο κατά του ξένου κατακτητή αλλά πάλεψε και κατά των ξένων βάσεων και κατά του πολέμου και κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο ότι ο ελληνικός λαός θέλει να αποφασίζει αυτός για την τύχη του τόπου του και δε θέλει συμμάχους που τον εκβιάζουν και που του επιβάλουν τις δικές τους αποφάσεις. Θέλει, λοιπόν, να περάσει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και να τον περάσει όχι μόνο στη βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό.

Και εν πάση περιπτώσει, η ΝΔ είχε μια ιδεολογία συντηρητική πάντα. Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε ένα ριζοσπαστισμό. Ριζοσπαστισμό το πάλαι ποτέ, στη δεκαετία του '70. Με αυτό θέλει να πάρει διαζύγιο. Και εμείς αναρωτιόμαστε: Τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάρουν διαζύγιο με τους αγώνες που έκαναν χρόνια και που μαζί με εμάς και με άλλους ανθρώπους καταφέραμε να έχουμε κάποιες κατακτήσεις που μας τις παίρνουν πίσω τώρα; Πρέπει να προβληματιστούν».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την εκλογική μάχη και για την προοπτική της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής, δημοκρατικής συσπείρωσης και πάλης ανέπτυξε στην ομιλία του σε συγκέντρωση νεολαίας στην Καλλιθέα ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κάλεσε τους νέους και τις νέες να υπερψηφίσουν τα ενωτικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

«Τελευταία, είπε ανάμεσα σε άλλα, κάποιοι μιλούν για συνεργασία στο χώρο της αριστεράς. Ιδιαίτερα ο ΣΥΝ πιπιλίζει την καραμέλα της εκλογικής συνεργασίας. Δεν είναι μόνον υποκριτική αυτή η τακτική του, αλλά είναι και πολιτικά ανέντιμη, αφού έχει απόφαση συνεδρίου ενάντια στη συνεργασία με το ΚΚΕ.

Η κοινή δράση, η συνεργασία, τα μέτωπα, οι συμπαρατάξεις είναι πάγια πολιτική του ΚΚΕ. Το Κόμμα μας έχει μιλήσει για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Για μια συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που βασανιστικά οικοδομείται. Σ' αυτή τη συμμαχία ο ΣΥΝ δε χωράει. Ομως και σε μια εκλογική συνεργασία δεν μπορεί να είναι μέσα, διότι: Πρώτο, η πολιτική του κινείται στη λογική της ΕΕ, της ΟΝΕ, του Ευρωσυντάγματος, του Ευρωστρατού. Κοντολογίς κινείται στην τροχιά της "νέας τάξης". Δεύτερο, συνεργάστηκε το 2002 σε εκατοντάδες Δήμους και σε δεκάδες Νομαρχίες με το ΠΑΣΟΚ. Στήριξε και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ και στην πολιτική που εφαρμόζουν στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, που είναι πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, μαζί, φυσικά, με τη ΝΔ. Και στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα σ' αυτή τη ρότα βαδίζει. Τρίτο, ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και συνεχίζει να υποστηρίζει την ωφελιμότητα αυτής της συνθήκης για τη χώρα μας.

«Αφού, λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά, παραπλανητικά μιλά για συνεργασία. Οι λέξεις ενότητα, συνεργασία, ακούγονται εύηχα. Θέλει να προσεταιριστεί ανθρώπους, να προσποριστεί ψήφους από κάποιους ανένταχτους που από μια απόσταση παρακολουθούν τις εξελίξεις. Μια τέτοια συνεργασία όμως μπορεί να απογοητεύσει τους εργαζόμενους, ριζοσπάστες, τους αγωνιστές, καθώς την επομένη των εκλογών κάθε δύναμη θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο. Γιατί μια ευκαιριακή συγκόλληση, εκτός των άλλων, είναι πάντα όχι απλά επισφαλής, αλλά κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ για το ίδιο το λαϊκό κίνημα», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και στη συνέχεια δέχτηκε τις ερωτήσεις των νέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν

«Εμείς έχουμε μάθει να κουβεντιάζουμε και να αγωνιζόμαστε με τους νέους καθημερινά στα σχολεία και τις σχολές, στη δουλιά και στο δρόμο. Δεν καλέσαμε τη νεολαία "ξαφνικά" να της μιλήσουμε μπροστά στις κάμερες». Με αυτά τα λόγια, ξεκίνησε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, την ομιλία της σε εκδήλωση - συζήτηση με νέους της Πετρούπολης στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, δείχνοντας την ουσιαστική σχέση του ΚΚΕ με τη νεολαία, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα.

Σ' αυτές τις εκλογές οι νέοι πρέπει να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουνε, τόνισε και συνέχισε: «Το Κόμμα μας και η Οργάνωσή μας πρωτοστάτησε στους αγώνες της νεολαίας. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν μπορούν να βάλουν στο χέρι και η ενίσχυσή του θα αποδείξει πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν». Σημείωσε πως παράλληλα «χρειάζεται η νεολαία και ο λαός να κουτσουρέψει τα φτερά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έτσι ώστε να μην μπορούν με την ίδια άνεση να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους».

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Θωμάς Κοτσαμπάς, υποψήφιος του ΚΚΕ στη Β' Περιφέρεια Αθηνών και πρώην αντιδήμαρχος Πετρούπολης, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τους νέους να ενισχύσουν το μόνο κόμμα που θα είναι δίπλα τους και μετά τις 7 του Μάρτη, όπως το έχει αποδείξει, το ΚΚΕ.


Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τους νέους, ενώ η εκδήλωση τελείωσε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Ατέλειωτος, γόνιμος νεανικός διάλογος

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, μίλησε σε συγκέντρωση νεολαίας

Με νέους που έχουν ξανασυναντηθεί με την ΚΝΕ στους αγώνες, αλλά και παιδιά που προβληματίζονται, που θα δώσουν την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές, συζήτησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης την Κυριακή (1/2) στην Ηλιούπολη και η κουβέντα τους ήταν μεγάλη και γόνιμη.

Η Οργάνωση Ηλιούπολης καλωσόρισε τους νέους που είχαν γεμίσει την αίθουσα του Ειδικού Σχολείου, με το φροντισμένο βίντεο για τα 35 χρόνια της ΚΝΕ κι αμέσως μετά ο Θ. Γκιώνης τους κάλεσε να υπερασπιστούν τον κόπο τους, τις θυσίες τους, το περπάτημα και τα συνθήματα των αγώνων τους. Τους κάλεσε να αξιολογήσουν τα κόμματα και τα πρόσωπα, όχι μόνο με βάση τα λόγια, αλλά και τη στάση που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στα προβλήματα και μπροστά στην κάλπη και τους είπε: Να λάβετε υπόψη την πείρα σας, δηλαδή τι ζήτησε η νεολαία (μόρφωση, δουλιά, σταμάτημα του πολέμου), τι πήρε (υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας, ανεργία, συμμετοχή στον πόλεμο με τη Σούδα) και ποια ήταν η στάση του ΚΚΕ απέναντι σ' όλα αυτά.

Το έναυσμα ήταν ικανό για να ξεκινήσει ένας ζωντανός διάλογος. «Λένε ότι αν είμαστε εκτός του ΝΑΤΟ, θα είμαστε ευάλωτοι απέναντι στην Τουρκία. Είναι ρεαλιστικό να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ;», ρώτησε ένα νέο κορίτσι και ο προβληματισμός μεταφέρθηκε στο αν κερδίζει τίποτα η χώρα μας, ο λαός, από το ότι είμαστε στο ΝΑΤΟ, που είναι ένας καθαρά επιθετικός μηχανισμός, αν κερδίζει τίποτα από το ότι είμαστε στην ΕΕ, αφού όλοι οι δείκτες φανερώνουν ότι ο λαός χάνει σε εισόδημα, δικαιώματα και γενικότερα βιοτικό επίπεδο από την παραμονή μας στην ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ.


«Σήμερα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων, από 16 χρονών και άνω, έχει κάνει χρήση χασίς. Η δίωξη του χρήστη τον βάζει στο περιθώριο και τον διαγράφει από την κοινωνία», πρόσθεσε ένας νέος, όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε στο καυτό θέμα των ναρκωτικών. «Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να διώκεται ο χρήστης, όμως ο διαχωρισμός σε "μαλακά" και "σκληρά" κι η νομιμοποίηση του χασίς με γλάστρες στα μπαλκόνια είναι άλλο, επικίνδυνο πράγμα. Θέλουν τη νεολαία εξαρτημένη», ήταν η απάντηση του Θ. Γκιώνη, για να συμφωνήσει αμέσως μετά κι ο νεαρός, λέγοντας «σίγουρα το ναρκωτικό είναι ένα: η εξάρτηση».

«Γιατί λέτε όχι στο μισθοφορικό στρατό και γιατί σ' αυτόν να παίρνουν και μουσουλμάνους;», ήταν το ερώτημα ενός άλλου νέου, που πρόσθεσε ότι αν κάποιος δεν μπορεί να ζήσει από τη δουλιά του με 200.000 δραχμές, σκέφτεται τη λύση του μισθοφόρου... «Αν γίνεις μισθοφόρος, θα υπερασπίζεσαι αυτό το σύστημα που δίνει στους νέους μόνο 200.000 δραχμές και δεν μπορούν να ζήσουν. Οσο για τους μουσουλμάνους... και στην Κορέα μαζί με μουσουλμάνους στέλνανε τους Ελληνες για σφαγή. Αυτός ο στρατός δεν είναι αμυντικός, είναι στρατός του ΝΑΤΟ», ήταν η απάντηση ενός παρευρισκόμενου. «Μα, οι Ελληνες δεν πάνε για να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, πάνε σε ειρηνευτικές αποστολές», «ειρηνευτικές αποστολές ή στρατοί κατοχής είναι αυτοί στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ κ.τ.λ.;», «είδαμε κι αυτούς που γύρισαν από την ειρηνευτική αποστολή στη Γιουγκοσλαβία, με τα προβλήματα από τα πλουτώνια και τα ουράνια»...

Ατέλειωτη η συζήτηση, γι' αυτό και η ΚΝΕ δε βάζει τελεία στην επικοινωνία της με τη νέα γενιά, θα είναι στο πλάι της και πριν και μετά τις εκλογές για όλα αυτά.

Κι άλλος εμπαιγμός για το επίδομα

Νέος εμπαιγμός με το περιβόητο επίδομα των 1.000 ευρώ στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους! Μας το διαφημίζουν από τον περασμένο Σεπτέμβρη, έφτασε Φλεβάρης κι όσοι πήγαν χτες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις Εφορίες για να εισπράξουν έστω αυτά τα ψίχουλα κοινωνικής πολιτικής (ένας καφές τη μέρα βγαίνει αν τα βάλουμε κάτω), έφυγαν με άδεια χέρια. Ο λόγος; Δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα το σχετικό ΦΕΚ στις Εφορίες!

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί κι άλλα ζητήματα όπως τι γίνεται με τις περιπτώσεις που δυο ή περισσότεροι φοιτητές συγκατοικούν, πληρώνουν από κοινού το ενοίκιο, αλλά το μισθωτήριο είναι στο όνομα του ενός. Επίσης, τι γίνεται με περιπτώσεις φοιτητών που μένουν σε ξενοδοχεία ή πανσιόν;

Θυμίζουμε ότι μόλις την προηγούμενη βδομάδα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα με τους φοιτητές που κατάγονται π.χ. από τα Κύθηρα, σπουδάζουν στην Αθήνα, αλλά δε δικαιούνται το επίδομα, γιατί τα Κύθηρα ανήκουν στο νομό Πειραιώς! Αύριο μπορεί να προκύψει κάτι άλλο... κι ο εμπαιγμός καλά κρατεί!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερο εκδηλώσεων για τα 85χρονα του ΚΚΕ

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 85χρονα του Κόμματος διοργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 του Φλεβάρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με πολιτική συγκέντρωση την Κυριακή στις 11 το πρωί στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Επιχειρώντας να φωτίσει ένα μέρος της ιδεολογικής παρέμβασης του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει διήμερη έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας θα εκτεθούν στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κείμενα-ντοκουμέντα από τα περιεχόμενα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», του «Νέου Κόσμου» και 85 ιστορικές στιγμές του «Ριζοσπάστη».

Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 7 του Φλεβάρη στις 6 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Ευρωσύνταγμα - τρομονόμοι, νέα δεσμά για τους λαούς». Θα μιλήσουν οι: Σ. Βαλανάς, δικηγόρος, Δ. Καλτσώνης, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής, Τ. Κωστόπουλος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, την πολιτική μισθών και συντάξεων και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, την ανεργία και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 23.20 στα πλαίσια της εκπομπής «ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ», η Σοφία Αδαμίδου παρουσιάζει το πρώτο μέρος της συζήτησής της με το Διονύση Τσακνή. Αφορμή αυτής της συνάντησης η κυκλοφορία του νέου του δίσκου «Μια ζωή αλλού».
Μάθημα τέχνης, μάθημα ζωής

Με νέους ηθοποιούς συζήτησαν την Κυριακή το πρωί οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος και Βασίλης Κολοβός

Ενα πολύπλευρο σεμινάριο, ένα μάθημα - με όλη τη σημασία της λέξης - για την υποκριτική τέχνη και κυρίως για τις αξίες και τη συνείδηση που πρέπει να καλλιεργεί ένας νέος καλλιτέχνης, ήταν η εκδήλωση για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών, που διοργάνωσε η ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», με κεντρικούς ομιλητές τους υποψήφιους βουλευτές Κώστα Καζάκο και Βασίλη Κολοβό. Τη συζήτηση άνοιξε η Κάτια Ζαρκάδα, πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου και στον προβληματισμό της εκδήλωσης μπήκαν στοιχεία από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι νέοι στις σχολές τους, τις χαμηλές αμοιβές στη δουλιά, τα κυκλώματα που ελέγχουν τις θεατρικές, τις κινηματογραφικές αίθουσες και άλλους χώρους τέχνης. Αντιμετωπίζοντας την τέχνη ως ένα πολιτικό ζήτημα, οι δυο καταξιωμένοι ηθοποιοί και υποψήφιοι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στο αίτημα για δημιουργία μιας πανεπιστημιακού επιπέδου κρατικής σχολής θεάτρου και μίλησαν, επίσης, για την ανάγκη ο νέος καλλιτέχνης να ατσαλώσει τη συνείδησή του, να έχει στόχο, να μάθει σε τι κόσμο ζει και να μη σκύψει το κεφάλι, αλλά να αγωνιστεί, να διεκδικήσει συλλογικά.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
«Για τη νεολαία έρχεται ο λογαριασμός»

Με τους νέους του Αιγάλεω, συζήτησε προχτές Κυριακή,ο Θ. Τζιαντζής στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Με τους νέους του Αιγάλεω, συζήτησε προχτές Κυριακή,ο Θ. Τζιαντζής στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Η πολιτική και ο ρόλος της στη ζωή της νεολαίας, η διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ, τα μέτρα που προωθούνται σε παιδεία και εργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Θ. Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με νέους του Αιγάλεω, προχτές Κυριακή, που φιλοξενήθηκε στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ο ομιλητής κάλεσε τους νέους να μη σταματήσουν να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν, να κλείσουν τα αυτιά στους πολιτικούς και φιλολογικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης και να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο νεανικό ακροατήριο, «για εσάς έρχεται ο λογαριασμός» για όσα αντιλαϊκά σήμερα προωθούνται.

«Δεν υπάρχει ζήτημα που να αφορά τη ζωή σας και να μη συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με την πολιτική», τόνισε και αναφέρθηκε σε όσους προσπαθούν να περάσουν στη νεολαία τη λογική ότι η πολιτική είναι γενικά μια «βρώμικη υπόθεση». «Οταν οι μαθητές έβγαιναν στο δρόμο και ζητούσαν γνώση όχι απόγνωση, η νεολαία έκανε πολιτική για τις ανάγκες και τα συμφέροντά της, είπε. Βρώμικη ήταν η πολιτική που έφερνε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έστελνε τον εισαγγελέα στα σχολεία και τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στη συζήτηση με τους νέους και στα μέτρα που προωθούνται στην εκπαίδευση, με στόχο την ανταποδοτική της λειτουργία. Αφού μίλησε για τις προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσει μέτρα μετατροπής της μόρφωσης σε εμπόρευμα και αναφέρθηκε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημείωσε ότι «θέλουν τα σχολεία διαφοροποιημένα», να λειτουργούν ανάλογα με τα φόντα κάθε δήμου, να δημιουργηθούν «σχολεία - Γκούτσι» για την ελίτ και σχολεία - λαϊκή για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. «Αυτό είναι το καινούριο και το σύγχρονο που προπαγανδίζουν», είπε.

Ο Θ. Τζιαντζής αναφέρθηκε επίσης στο χτύπημα του δικαιώματος της νεολαίας στην εργασία και την προώθηση του όρου «ανταγωνιστικότητα», που - όπως είπε - σημαίνει μια κοινωνία που θα λειτουργεί με το νόμο της ζούγκλας, όπου το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό. Ο ομιλητής απάντησε και σε ερωτήματα για την ιστορία και τους αγώνες της εργατικής τάξης και το ρόλο του ΚΚΕ, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν παρουσιάζεται ως κόμμα για όλους, καθώς δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κάλεσε τη νεολαία να μη σκύψει το κεφάλι, να ταχθεί με το ΚΚΕ, στις εκλογές, αλλά και στους αγώνες που έρχονται, γιατί, όπως είπε, μετά τις 7 Μάρτη έρχονται σκληρότερα μέτρα.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε λαϊκό γλέντι με συγκρότημα που έχουν φτιάξει μαθητές λυκείου και ΤΕΕ της περιοχής.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Ψηφοδέλτιο μάχης

Σε μια μαζική εκδήλωση, με ιδιαίτερα μεγάλη τη συμμετοχή της νεολαίας το περασμένο Σάββατο, σε ξενοδοχείο της πόλης, έγινε η παρουσίαση του ψηφοδελτίου μάχης που στηρίζει το ΚΚΕ στο νομό Φλώρινας.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Σταμπολίδης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους υποψήφιους παρουσίασε ο Γιώργος Μούλης, γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ. Υποψήφιοι βουλευτές είναι οι:

-- ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, αγρότης. Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Αλώνων.

-- ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, εργαζόμενος στη ΔΕΗ (Ορυχείο Αμυνταίου), συνδικαλιστής.

-- ΝΑΛΠΑΝΤΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ (Μιμίκα), επαγγελματίας. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Φλώρινας και μέλος της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας.

ΠΙΕΡΙΑ
Με τη σφραγίδα των λαϊκών στρωμάτων

«Η εκλογική αναμέτρηση μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, σαν μια μάχη που θα φέρει τη δική τους σφραγίδα για τα δικά τους συμφέροντα», είπε ο Παναγιώτης Σαββίδης, γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου που υποστηρίζει το ΚΚΕ στο νομό. Και κάλεσε σε μαζική υπερψήφιση του Κόμματος. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Υποψήφιοι βουλευτές είναι οι:

- ΑΝΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, επαγγελματίας. Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ψητοπωλών και Συναφών Επαγγελμάτων, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Πιερίας.

- ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, θερμοϋδραυλικός. Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου. Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λιτοχώρου.

- ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ, εργάτης. Διατέλεσε μέλος της Διοίκησης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

- ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, επιχειρηματίας. Μέλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κατερίνης. Επίσης είναι μέλος του ΔΣ του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά».

- ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, δικηγόρος. Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης. Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κατερίνης.

ΕΒΡΟΣ
Ψηφοδέλτιο συσπείρωσης και αντεπίθεσης

Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ στον ακριτικό νομό του Εβρου παρουσιάστηκε το Σάββατο σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Μαζική ήταν η συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Στην εκδήλωση μίλησε ο Δαμιανός Κουκοράβας, Γραμματέας της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Απηύθυνε κάλεσμα παγκινητοποίησης προς τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος για σχεδιασμένη δουλιά μέχρι και την τελευταία ώρα. Αλλά και κάλεσμα συσπείρωσης προς το λαό του νομού, να κάνει την ψήφο του όπλο υπεράσπισης των δικαιωμάτων του και αντεπίθεσης για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Υποψήφιοι βουλευτές είναι οι:

- ΔΡΑΜΑΝΙΔΟΥ-ΜΟΥΛΟΥΔΗ ΝΙΚΗ, εκπαιδευτικός. Συμμετέχει ενεργά στο κίνημα των Γυναικών και της Ειρήνης καθώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τη Γραμματεία της ΔΗΔΑΣ.

- ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, αγρότης. Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Βύσσας και στέλεχος της ΠΑΣΥ στον Εβρο. Διατέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Στέφανος Καραθεοδωρής».

- ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΒΑΣΟΣ, αγρότης. Είναι μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φερών και στέλεχος της ΠΑΣΥ στον Εβρο. Διατέλεσε πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών.

- ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, γεωπόνος. Είναι εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος Εβρου με το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

- ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, τραπεζοϋπάλληλος. Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε δραστήρια στη συνδικαλιστική και πολιτική ζωή στη Θεσσαλονίκη, στην Ολλανδία και στον Εβρο.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Οπλο στα χέρια των προοδευτικών πολιτών

Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ στο νομό Χαλκιδικής, παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής, σε εκδήλωση στο κέντρο «Αγιονέρι». Ο νομός Χαλκιδικής που τελευταία βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων με αφορμή τη (ν)τροπολογία για το μπάζωμα του δάσους της Σιθωνίας, χρόνια τώρα βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Και ως τελευταίο χτύπημα μετρά την καταδίκη στην ανεργία άλλων 470 εργαζομένων, που προέκυψε ως αποτέλεσμα του νέου ξεπουλήματος των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Ο ορυκτός και φυσικός πλούτος του νομού χαρίστηκε ή ξεπουλήθηκε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο.

«Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, για να μπορέσει επιτέλους ο τόπος να αναπτυχθεί σε όφελος του λαού, πρέπει να στείλουμε σήμερα ισχυρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ και να δώσουμε δύναμη στους αγώνες μας», ανέφερε ο Παύλος Γουρλομάτης, γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Υποψήφιοι βουλευτές είναι οι:

-- ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, επαγγελματίας.

-- ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ, επαγγελματίας.

-- ΠΑΡΘΕΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, επαγγελματίας. Διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής.

-- ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, αγρότης. Είναι πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Φώκαιας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Να δώσουμε δύναμη και προοπτική στους αγώνες του λαού

Εκατόν δέκα συνδικαλιστικά στελέχη από τις τάξεις των εκπαιδευτικών της Αθήνας, με ανακοίνωσή τους, απευθύνουν έκκληση στήριξης του ΚΚΕ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί στην έκκλησή τους σημειώνουν:

«Ολοι και όλες που δώσαμε και δίνουμε το "παρών" στους λαϊκούς αγώνες μέσα από τις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, διαπιστώνουμε με την πείρα που έχουμε συσσωρεύσει, ότι σήμερα δε φτάνει απλά να κάνεις καλές διαπιστώσεις και να οδηγείσαι σε σωστά συμπεράσματα.

Σήμερα, όμως, πιο πολύ από χτες, είναι ανάγκη να δράσουμε σχεδιασμένα και οργανωμένα και να συμβάλουμε σε μια πλατιά και ισχυρή συσπείρωση όλων εκείνων των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, που δε συμβιβάζονται και δε βολεύονται με την υποταγή και τη συμμόρφωση στη γραμμή του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, με επιδερμικές και ανώδυνες για την ολιγαρχία του πλούτου αλλαγές. Να δώσουμε δύναμη και προοπτική στους αγώνες του λαού.

Θεωρούμε ως θεμέλιο αυτής της προοπτικής την ενότητα της εργατικής τάξης και την οικοδόμηση μιας σταθερής και ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας κόντρα στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό και στους ανθρώπους τους μέσα στα συνδικάτα και στο λαϊκό κίνημα. Είναι η μόνη λύση που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί των αλλαγών, για μια πορεία κατακτήσεων και νικών, την πλήρη ανατροπή των σημερινών συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.


Ολοι εμείς, που υπογράφουμε αυτή την έκκληση, είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι η αποτελεσματικότητα των λαϊκών αγώνων πάει χέρι χέρι με την αγωνιστική συσπείρωση, συμπαράταξη και οργάνωση των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Με την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της συνεργασίας του με τις αγωνιζόμενες δυνάμεις. Με την απομάκρυνση από το δόκανο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με την απόρριψη της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, την καταδίκη της σήψης και του εκμαυλισμού συνειδήσεων που καλλιεργεί η ρουσφετολογία, η εξαγορά, ο πολιτικός και ιδεολογικός εκβιασμός.

Εχοντας ο καθένας μας και η καθεμιά μας τη δική του συνεισφορά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και κουβαλώντας όλοι μας αγωνίες και όνειρα για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, πιστεύουμε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να βοηθήσει ώστε να αλλάξει η κατάσταση και μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και γενικότερα στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Μπροστά λοιπόν στα 85χρονα του ΚΚΕ κάνουμε γνωστή την απόφασή μας να ενεργοποιηθούμε ούτως ώστε να βρουν δικαίωση οι αγώνες της τάξης μας και οι προσδοκίες του λαού μας. Καλούμε κι άλλα συνδικαλιστικά στελέχη, ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι στο ΚΚΕ, να συστρατευθούν στην όμορφη αυτή προσπάθεια».

Την παραπάνω έκκληση υπογράφουν οι:

1. Ζώτος Νίκος: γραμματέας ΓΣ της ΑΔΕΔΥ - αντιπρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Α΄ βαθμίδας εκπ/σης Αιγάλεω

2. Καφρίτσας Γιάννης: συνδ. Αιγάλεω

3. Μπαλά Ελένη: συνδ. Αιγάλεω

4. Κότυλη Ντίνα: συνδ. Αιγάλεω

5. Σταυρακάκη Νίση: πρόεδρος του συλλόγου εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης Αγ. Βαρβάρας - Κορυδαλλού

6. Αυγέρης Βασίλης: μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπ/κών Αγ. Βαρβάρας -Κορυδαλλού

7. Κωστόπουλος Λοΐζος: μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπ/κών Αγ. Βαρβάρας - Κορυδαλλού

8. Βασιλειάδης Αγγελος: συνδικαλιστής

9. Καραμέτος Γιώργος: πρόεδρος του συλλ. εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης Χαϊδαρίου

10. Στραγαλινού Ζωή: μέλος ΔΣ του συλλ. εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης Χαϊδαρίου

11. Σταθοπούλου Ζωή: συνδ. Χαϊδάρι

12. Μπούα Βάσω: συνδ. Χαϊδάρι

13. Κάσσαρης Χρήστος: συνδικαλιστής

14. Παπλωματάς Κώστας: πρόεδρος του συλλόγου εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης Περιστερίου

15. Χαϊντούτης Ηλίας: μέλος ΔΣ συλλόγου εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης Περιστερίου

16. Αραμπατζή Ελένη: μέλος ΔΣ συλλόγου εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης Περιστερίου

17. Μπίλιου Γεωργία: συνδ. συλλόγου εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης Περιστερίου

18. Κασσελούρης Θωμάς: συνδ. συλλόγου εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης Περιστερίου

19. Κοντάλιπος Σπύρος: γραμματέας του συλλ. Εκπ/κών Α΄ βαθμού εκπ/σης «Δ. Γληνός»

20. Δραμαλής Πέτρος: μέλος ΔΣ στο σύλλ. «Δ. Γληνός» - αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας

21. Ζιαπάντης Νίκος: συνδ. στο σύλλ. «Δ. Γληνός»

22. Λύτρα Βάσια: συνδ. στο σύλλ. «Δ. Γληνός»

23. Πανταζή Λαμπρινή: συνδ. στο σύλλ. «Δ. Γληνός»

24. Κόχυλα Πόπη: συνδ. στο σύλλ. «Δ. Γληνός»

25. Δερβενιώτου Ρούλα: συνδ. στο σύλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Περικλής»

26. Σιόντη Ειρήνη: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Αμαρουσίου-Πεύκης

27. Πασχάλης Δημ.: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Αμαρουσίου-Πεύκης

28. Βασιλειάδου Σοφία: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Αμαρουσίου-Πεύκης

29. Θεοδωράτου Διονυσία: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Αμαρουσίου-Πεύκης

30. Χόρτης Κώστας: αντιπρόεδρος του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ν. Ιωνίας-Ηρακλείου

31. Οντούλη Αντζυ: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ν. Ιωνίας-Ηρακλείου

32. Μπούτζας Γιώργος: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ν. Ιωνίας-Ηρακλείου

33. Γιαννέλης Βασίλης: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ν. Ιωνίας-Ηρακλείου

34. Κατσούλα Βούλα: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αριστοτέλης»

35. Πνευματικάτου Χάρη: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αριστοτέλης»

36. Κωστοπούλου Κλειώ: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αριστοτέλης»

37. Φουλεδάκης Μανώλης: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αριστοτέλης»

38. Παππάς Παντελής: μέλος ΔΣ συλλ. «Παρθενώνας»

39. Παπαδημητρίου Δημ.: συνδ. συλλ. «Παρθενώνας»

40. Δριμάλα Θεοδώρα: πρόεδρος ΔΣ του συλλ. Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου

41. Φορτωτήρα Αναστασία: μέλος ΔΣ του συλλ Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου

42. Παναγιωτοπούλου Δέσποινα: μέλος ΔΣ του συλλ Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου

43. Καλδέλη Γραμματική: μέλος ΔΣ του συλλ Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου

44. Καλδέλη Κων/να: συνδ. του συλλ. Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου

45. Δαλίσκα Ελένη: συνδ. του συλλ. Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου

46. Κοπριτέλης Αποστόλης: συνδ. του συλλ. Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου

47. Δοσπάτης Ηλίας: ταμίας του συλλ. «Μακρυγιάννης»

48. Κωνσταντιάδη Ντίνα: συνδ. του συλλ. «Μακρυγιάννης»

49. Λάβαρης Κώστας: συνδ. του συλλ. «Μακρυγιάννης»

50. Αχτύπη Μίνα: συνδ. του συλλ. «Μακρυγιάννης»

51. Αρίδα Κατερίνα: συνδ. του συλλ. «Μακρυγιάννης»

52. Τσουκιά Νέλλη: συνδ. του συλλ. «Μακρυγιάννης»

53. Στεφάνου Αχιλλέας: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Αγ. Δημητρίου

54. Λουκάς Σπήλιος: μέλος ΔΣ συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Καλλιθέας

55. Μποσμής Χρήστος: μέλος ΔΣ συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Φαλήρου

56. Αγγελονίδη Χριστίνα: πρόεδρος του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ελληνικού-Αλίμου

57. Κορτζίδου Φρόσω: γραμματέας του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ελληνικού-Αλίμου

58. Καμαρίνου Κυριακή: αντιπρόεδρος του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ελληνικού-Αλίμου

59. Ιορδανίδης Παντελής: ταμίας του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ελληνικού-Αλίμου

60. Αχτύπη Τασούλα: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Γλυφάδας

61. Μερίκου Παγώνα: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Γλυφάδας

62. Λαμπούδη Χρυσούλα: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ηλιούπολης

63. Χήρα Αγαθή: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ηλιούπολης

64. Μεραμβεζιωτάκη Χρυσ.: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης Ηλιούπολης

65. Τσίκος Βασίλης: μέλος ΔΣ του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

66. Καλύβας Γιάννης: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

67. Κουρμπέλης Πέτρος: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

69. Ευθυμίου Σπύρος: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

70. Πρωτόπαπα Γεωργία: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

71. Δεκαρίστου Κατερίνα: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

72. Παπανικολάου Θεόδωρος; συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

73. Παπανικολάου Απόστ.: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

74. Κουρής Γιάννης: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

75. Χήκας Θύμιος: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

76. Καρβέλη Γιούλα: συνδ. του συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας εκπ/σης «Αθηνά»

77. Βλαχάκης Μανώλης: μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας

78. Κερσαρίδης Γιάννης: συνδ. ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας

79. Σταματελάτος Δήμος: οργ. γραμματέας ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

80. Νικητάκης Θάνος: συνδ. ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

81. Ασημακοπούλου Αννα: συνδ. ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

82. Αποστόλου Πόπη: συνδ. ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

83. Σμπόνιας Κώστας: μέλος ΔΣ Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

84. Βλαστάρης Αντώνης; Συνδ. Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

85. Αλεξοπούλου Κική: μέλος ΔΣ Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

86. Αδαμάκος Μάνθος: πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

87. Μπαλωμένος Δημ.: μέλος ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

88. Στρατούλης Μάκης; Συνδ. Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

89. Δεληγιάννη Κική: Συνδ. Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

90. Γαλανός Μπάμπης: συνδ. ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης

91. Ηρακλέους Γιώργος: μέλος ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ

92. Αποστολόπουλος Χρήστος: μέλος ΔΣ Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

93. Μπουλούζος Βασίλης: μέλος ΔΣ Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

94. Μπουλούζος Νίκος: συνδ. Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

95. Φλώρος Δημ.: συνδ. Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

96. Νιαπάς Γιώργος: μέλος ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

97. Αυγέρος Θεόδ.: συνδικ. Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

98. Γιαννά Λία: συνδικ. Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

99. Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης: μέλος ΔΣ Β΄ ΕΛΜΕ Δ. Αττικής

100. Βαλτάς Θαν.: συνδ. Α΄-Γ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

101. Αυγερόπουλος Δημ.: συνδ. Α΄-Γ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

102. Κέκης Λάζαρος: συνδ. Α΄-Γ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

103. Κουλουριώτης Θαν.: μέλος ΔΣ Β΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

104. Κοτρώτσου Μαρία: μέλος ΔΣ Παν. Ενωσης Φιλολόγων

105. Μελετέα Ειρήνη: συνδ. Β΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

106. Καλόβουλος Αντ.: μέλος ΔΣ Δ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

107. Πάλλης Χαράλαμπος: μέλος ΔΣ Δ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

108. Τουμάσης Βαγγέλης: συνδ. Δ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

109. Καραμπέτσας Θαν.: γραμ. ΔΣ Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

110. Βλαχάκη Κική: μέλος ΔΣ Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Προεκλογικές Εκδηλώσεις

Ενα πλούσιο πρόγραμμα δράσης, που περιλαμβάνει περιοδείες, συσκέψεις και άλλες πολιτικές εκδηλώσεις, υλοποιούν οι ΚΟ της χώρας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Μεταξύ αυτών προγραμματίζονται για σήμερα, Τρίτη:

Στην Αθήνα

- Στις 10 π.μ. περιοδεία στα ΚΑΠΗ (Καλυψούς) και στα μαγαζιά της Καλλιθέας με τον Αποστόλη Βλασίδη.

- Στις 6.30 μ.μ. στα συνεργεία κήπων Δήμου Βύρωνα με τον Παναγιώτη Πάλμο.

- Στις 10 π.μ. στα ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης του Δ. Βύρωνα με τον Βασίλη Γεωργαντά.

- Στις 5.30 μ.μ. στα καταστήματα του Βύρωνα με τον Παναγιώτη Γαλανόπουλο.

- Στις 5 μ.μ. συνάντηση με τους καθηγητές του 2ου ΤΕΕ Ηλιούπολης με τον Δημήτρη Αγκαβανάκη.

- Στις 10 π.μ. περιοδεία στα λιθογραφεία «Δαβερώνας», «Γιαννόπουλος», «ΓΡΑΦΟΤΥΠ» και «ΜΕΣΠΙΤΣΕΡ» στο Περιστέρι με τον Δημήτρη Δρακόπουλο.

- Στις 11 π.μ. στο εργοστάσιο «Ξενικάκης», στις 12 μ. στη «ΘΕΡΜΟΣΟΛ» και στη 1 το μεσημέρι στον «Βατζεδάκη» με τον Κώστα Μυτιληνιού.

- Στις 7 μ.μ. στην ΕΥΔΑΠ Ρέντη με τον Θόδωρα Κούτρα.

- Στις 8.30 π.μ. στην Εφορία Παγκρατίου με τον Δημήτρη Αγκαβανάκη.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση οικοδόμων στην Ηλιούπολη με τον Γιάννη Πάσουλα.

- Στις 11 π.μ. στο ίδρυμα «Στουπάθειο» και μετά στο ίδρυμα «Μαργαρίτα» με τον Ηλία Σιώρα.

- Στις 4.30 π.μ. στους εργάτες Δήμου Αγ. Δημητρίου και μετά στο ΙΚΑ της πόλης με τον Γιώργο Πέρρο.

- Στις 6.30 π.μ. στο νυχτερινό λύκειο Περιστερίου με τον Παναγιώτη Σοφό.

Στον Πειραιά

- Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος στα σχολεία της Δραπετσώνας στις 9.30 π.μ.

- Ο Γιάννης Πατσιλινάκος, στο Α΄ ΚΑΠΗ Περάματος στις 10.30 π.μ. και το απόγευμα στις γειτονιές της Αμφιάλης.

- Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος το απόγευμα στο Πέραμα.

- Ο Σωτήρης Παπασωτηρίου στη Σαλαμίνα.

- Η Ελπίδα Παντελάκη και η Αμαλία Αλεξίου - Μπαταγιάννη στα Καμίνια.

- Ο Γιώργος Τούσσας στη λαϊκή της Πηγάδας στις 10.30 π.μ. και το απόγευμα στις γειτονιές της Πειραϊκής.

- Ο Μιχάλης Νουφαρίτσης στην Π. Κοκκινιά.

- Ο Κώστας Τζατζάνης στις γειτονιές του Ν. Φαλήρου.

- Ο Παντελής Αντωνιάδης το απόγευμα στα καταστήματα του Κέντρου.

- Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος στην Αγ. Σοφιά.

Στη Θεσσαλονίκη

- Στις 6 π.μ. στο εργοτάξιο του Δήμου Νεάπολης με τον Γιώργο Μπακογιώργο.

- Στις 10 π.μ. στο Τμήμα Συνοροφυλάκων Κορδελιού με τον Γιώργο Μπακογιώργο.

- Στις 10 π.μ. στη Λαϊκή Αγορά και σε καταστήματα της Ν. Κρήνης με τον Γιάννη Αλαματίδη.

- Στις 10.30 π.μ. στο Ιδρυμα «Αγιος Στυλιανός» με τον Γιώργο Χουρμουζιάδη.

- Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση με καπνεργάτριες θα μιλήσει η Γιώτα Σιδηροπούλου.

- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση πολιτικών προσφύγων θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας.

- Στις 6 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Πολίχνη θα μιλήσουν η Γιώτα Σιδηροπούλου και η Νένα Νικοπολιτίδου.

- Στις 6 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Πολίχνης με τον Γιώργο Μπακογιώργο.

- Στις 6.30 μ.μ. σε καταστήματα της περιοχής Ντεπώ με τον Στέλιο Βαλανά.

- Στις 6.30 μ.μ. σε καταστήματα της περιοχής Ανάληψης με τον Γιώργο Φουντουλάκη.

- Στις 6.30 μ.μ. σε καταστήματα στην οδό Αμφιπόλεως-Πυλαίας με τον Κώστα Μωυσίδη.

Στο Κιλκίς

- Σε συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο Β΄ ΚΑΠΗ Κιλκίς θα μιλήσει ο Γιάννης Μακρίδης.

- Σε συγκέντρωση στις Μάνδρες στις 7 μ.μ. και στη συνέχεια στις 8 μ.μ. στην Καμπάνη θα μιλήσει ο Λάζαρος Ανδρεανίδης.

Στις Σέρρες

- Στις 11.30 π.μ. περιοδεία στη Βιοτεχνία «Μπάρμπα» με την Φιλιώ Σαραντίδου.

- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Μελινεγκίτσι θα μιλήσουν οι Τάκης Θεοδωρίδης και Γιώργος Σπέντζος.

- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Αγρινή θα μιλήσει η Μαριάνθη Μαλιάρη.

Στην Ηλεία

- Στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ με τους Χρήστο Γιάνναρο και Γιώργο Ηλιόπουλο.

- Στις 6.30 μ.μ. ομιλία στη Βάρδα από την Ιωάννα Κουτρουμπή.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τρομοκρατικές δίκες σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ

Αλλο ένα δείγμα της «συμμετοχικής δημοκρατίας» και της «νέας πολιτικής» που τάζει το ΠΑΣΟΚ και το «παιδί της αλλαγής». Σε διάστημα μιας μόλις βδομάδας θα δικαστούν στην Καλαμάτα στελέχη του ΚΚΕ και αγωνιστές της ειρήνης επειδή τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Συγκεκριμένα: Στις 19 του Μάρτη του 2004 δικάζονται στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επειδή το 2000 έγραφαν συνθήματα στην Κυπαρισσία υπέρ του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μία βδομάδα νωρίτερα, στις 11 του Μάρτη, μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές, θα δικαστούν οκτώ στελέχη του Κόμματος, της ΚΝΕ και του φιλειρηνικού κινήματος με το αιτιολογικό ότι παρέβηκαν το νόμο περί αυθαιρέτων κτισμάτων, διαφημίσεων κλπ. Στην πραγματικότητα, δικάζονται επειδή το Μάη του 2000 κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MIX», έστησαν στο Καλό Νερό περίπτερο με σκοπό να ενημερώσουν το λαό για την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Γιουγκοσλαβία.

Κατηγορούμενοι επειδή έπραξαν το καθήκον τους είναι οι: Αλυσανδράτος Σπύρος, Γιαννόπουλος Ανδρέας, Κολιούκος Δημήτρης, Κουτουμάνος Νίκος, Λαμπρόπουλος Βαγγέλης, Τζαβάρας Δημήτρης, Τσιπιανίτη Γιώτα, Φωτόπουλος Ηλίας.

Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθήνας, καθώς και 33 ακόμη νομών του Συνασπισμού παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλος. Τα ψηφοδέλτια δεν περιείχαν εκπλήξεις, καθώς από καιρό είχαν διοχετευτεί τα ονόματα των περισσοτέρων υποψηφίων. Εχει ωστόσο αξία να αναφέρουμε το στόχο που θέλει ο ΣΥΝ να υπηρετήσουν τα ψηφοδέλτιά του, όπως τους ανέφερε ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Κι αυτός είναι η «ανασυγκρότηση και ανανέωση όλης της Αριστεράς», στο όνομα της οποίας άλλωστε, ως μη όφειλε, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επιδιώκοντας να «κατοχυρώσει» στο κόμμα του τους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και να τους καρπωθεί βεβαίως εκλογικά. Οπως συγκεκριμένα ανέφερε, «ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά με ποιους μαζί βρέθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες, κατά των συντηρητικών πολιτικών, στους αγώνες κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης (...). Οι εργαζόμενοι με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους, θα μας τιμήσουν και στην κάλπη»!

Κι αν βεβαίως ο ίδιος ξεχνά, ο ελληνικός λαός θυμάται πως αρκετές από τις επιλογές της «συντηρητικής πολιτικής» φέρουν την υπογραφή του Συνασπισμού, πως ο Συνασπισμός απείχε αν δεν υπονόμευε τους αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος, πως ο Συνασπισμός διαδήλωνε στο Σύνταγμα «αγκαλιά» με τον Λαλιώτη του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ εναντίον του πολέμου, εξωραΐζοντας στα μάτια του λαού τις τεράστιες, τις εγκληματικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, που συνέδραμε όλες τις πολεμικές επιδρομές των ιμπεριαλιστών εναντίον χωρών και λαών.

Εκ των υποψηφίων ο μόνος που πήρε το λόγο ήταν ο Μ. Κωστόπουλος. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΝ, όπως και στις βουλευτικές εκλογές του 2000, είναι ο Μ. Γλέζος, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Περιφέρεια Αθήνας.

«Γιατί με το ΚΚΕ»

Απάντηση υποψηφίων βουλευτών συνεργαζομένων με το ΚΚΕ στην ανακοίνωση που υπογράφει η Κομμουνιστική Ανανέωση

Με τον τίτλο «Γιατί με το ΚΚΕ», πέντε υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, που προέρχονται από τις τάξεις της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, έδωσαν στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η τελευταία συνεδρίαση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, στην οποία συμμετείχαμε, ανέδειξε μια βαθύτατη διαφορά γενικότερων πολιτικών προσανατολισμών και κατέληξε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ληφθεί κανενός είδους απόφαση για την οργάνωση. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός τέλματος. Επειδή πιστεύουμε ότι τόσο οι εκλογές στις 7 του Μάρτη, όσο και οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν μετά από αυτές επιβάλλουν την πολιτική δράση από την απραξία, μένοντας σταθεροί στην άποψή μας περί του "Μετώπου Κοινωνικών και Πολιτικών Δυνάμεων", επιλέξαμε, μετά την αποχώρησή μας, τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το ΚΚΕ, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτιά του και καλώντας στην υπερψήφισή τους.

Η συνωμοσιολογία, ο καταγγελτικός λόγος και η "ανακάλυψη" διαφορετικών προσεγγίσεων την ύστατη ώρα είναι στοιχεία που απάδουν μιας ιδεολογικοπολιτικής θεώρησης στην ουσία των πραγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση όλοι και όλα κρίνονται και θα κριθούν μέσα στο Κίνημα και από τον κόσμο της Αριστεράς.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

1. Ιορδάνης Παυλόσογλου (υποψήφιος Επικρατείας), Συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου.

2. Χρήστος Καραπάνος (υποψήφιος Β΄ Αθηνών), συνταξιούχος ΙΚΑ.

3. Στέλιος Βαλανάς (υποψήφιος Α΄ Θεσσαλονίκης), Δικηγόρος.

4. Παναγιώτης Παπαδόπουλος (υποψήφιος Β΄ Θεσσαλονίκης), εργαζόμενος στη ΔΕΗ.

5. Απόστολος Παπαδόπουλος (υποψήφιος Μαγνησίας), εργαζόμενος στον ΟΤΕ.

Η ως άνω ανακοίνωση έρχεται να απαντήσει σε ανακοίνωση που με ημερομηνία 1/2/2004 έδωσε στη δημοσιότητα η Κομμουνιστική Ανανέωση, στην οποία αναφέρεται ότι πληροφορήθηκαν έκπληκτοι από τον Τύπο ότι μέλη της Κομμουνιστικής Ανανέωσης συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Η συμμετοχή τους αυτή, με δεδομένη την απόφαση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης για μη συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές - απόφαση την οποία όλοι είχαμε δεσμευτεί να σεβαστούμε - και για την οποία έγκαιρα είχαμε ενημερώσει την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τελικά όχι μόνο ενισχύει τον ιδιοτελή παραγοντισμό, από τον οποίο υποφέρει στην εποχή μας το αριστερό κίνημα αλλά και τραυμάτισε, δυστυχώς σοβαρά, τις πολιτικές μας σχέσεις με το ΚΚΕ...". Και καταλήγει η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης: "... Ο παρωχημένος ηγεμονισμός του μεγαλύτερου, η περιφρόνηση της ιδεολογίας και πολιτικής ταυτότητας των συμμάχων και η τακτική που αποβλέπει στο διεμβολισμό των άλλων δυνάμεων, όπως συνέβη, δυστυχώς, με τον προσεταιρισμό μελών της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ βλάπτουν, όπως είναι ευνόητο, τόσο την υπόθεση των εκλογικών συνεργασιών όσο και κυρίως αυτήν του Μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ο κόσμος της Αριστεράς έχει προ πολλού καταδικάσει τις αδιέξοδες αυτές πρακτικές που δυσφημούν την ιστορία, τις ιδέες και τα οράματα για μια νέα κοινωνία...»

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πολλαπλά προβλήματα από την υποχρηματοδότηση

Περιοδεία των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη και Κώστα Αβραμόπουλου

Την ανάγκη να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τα κόμματα που προωθούν την αχαλίνωτη εμπορευματοποίηση της Υγείας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών, επισήμαναν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» ο βουλευτής του Κόμματος και υποψήφιος στη Β΄ Θεσσαλονίκης Αγγελος Τζέκης και ο Κώστας Αβραμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, που περιόδευσαν χτες στο χώρο.

Γιατροί και νοσηλευτές συζήτησαν με τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, σαν συνέπεια της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας που προωθούν οι πολιτικές του δικομματισμού, με στόχο την παράδοσή της στα χέρια των ιδιωτών. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό του «Παπανικολάου» είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να αναλογεί μια νοσηλεύτρια σε κάθε σαράντα ασθενείς, ενώ οι δυο όροφοι της καρδιολογικής κλινικής εξυπηρετούνται τις απογευματινές ώρες από μια μόνο νοσηλεύτρια. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν και την απαξίωση της καρδιοχειρουργικής μονάδας, η οποία σήμερα υπολειτουργεί, παρά το γεγονός ότι μέχρι και πρόσφατα ήταν μια από τις καλύτερες μονάδες στη χώρα.

Η φύλαξη και η καθαριότητα του Νοσοκομείου έχουν ήδη παραδοθεί σε εταιρίες εργολάβων, ενώ το ίδιο μεθοδεύεται και για τη σίτιση. Τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό επιχειρείται να μπαλωθούν με προγράμματα του ΟΑΕΔ, προωθώντας έτσι ακόμα παραπέρα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της Υγείας.

«Τώρα είναι η ώρα να κάνει ο καθένας τον υπολογισμό του και να βγάλει τα συμπεράσματά του», τόνισε στους εργαζόμενους ο Αγγελος Τζέκης και σημείωσε ότι «το ιδιωτικό κεφάλαιο επενδύει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα κεφάλαια στον τομέα της Υγείας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι προϋπόθεση, για να ισχυροποιηθεί ο αγώνας ενάντια στη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα».

Ο Κώστας Αβραμόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη βαρβαρότητα και να στηρίξουν στις εκλογές το ΚΚΕ. «Είμαστε το Κόμμα που δικαιούται να ζητάει την ψήφο σας, αφού ήμασταν πάντα μπροστά στους μεγάλους και μικρούς αγώνες των εργαζομένων και στο χώρο της Υγείας. Πρέπει η 8 του Μάρτη να βρει το δικομματισμό πιο αδύναμο και το ΚΚΕ ενισχυμένο», κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Καταψηφίστε τους

Σε συγκέντρωση στο Χολαργό μίλησε την περασμένη Κυριακή ο βουλευτής του ΚΚΕ

Κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να υπερψηφίσει το ΚΚΕ απηύθυνε προχτές από το Χολαργό το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ. Μιλώντας σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του δημαρχείου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθύνθηκε προς «αυτούς που συναντηθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες» και «σ' αυτούς που αναθεματίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πλήττονται από την πολιτική και το βιώνουν στο πετσί τους», αλλά την τελευταία στιγμή τους ψηφίζουν. «Πάρτε το κουράγιο να τους καταψηφίσετε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ορ. Κολοζώφ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε εκτενείς αναφορές στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός ως απόρροια της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κατέδειξε ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι η ίδια και η αυτή. Η αντιλαϊκή πολιτική σε επίπεδο ΕΕ - ανέφερε - φέρει τη σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατίας και των συντηρητικών. Την πολιτική αυτή δεσμεύονται να εφαρμόσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ»

Μιλώντας για τις ανατροπές σε μια σειρά καθοριστικούς τομείς, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι έπονται και νέα αντιδραστικά μέτρα, σε βάρος της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού. Επισήμανε συγκεκριμένα ότι «το Ασφαλιστικό δεν έχει τελειώσει ακόμα», καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι αναμένονται ακόμα πιο σκληρές ρυθμίσεις, οι εργασιακές σχέσεις «ελαστικοποιούνται» ακόμα περισσότερο, ενώ σημαντικές είναι οι ανατροπές στην Υγεία, στην Παιδεία, αλλά και παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αναφερόμενος στη σκανδαλώδη πολιτική της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου, ο Ορ. Κολοζώφ - τόνισε χαρακτηριστικά - ότι η υπόθεση Πάχτα δεν είναι η μοναδική, αφού τέτοιο νόμοι και τροπολογίες έχουν περάσει πάρα πολλές. Επ' αυτού υπενθύμισε το δασοκτόνο νόμο που πέρασε μέσα από την αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος. «Ολα τα μέτρα της κυβέρνηση έχουν στόχο να συγκεντρωθεί ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια και να αποδυναμωθεί η εργατική τάξη», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Γι' αυτό, ο Ορ. Κολοζώφ κάλεσε τον ελληνικό λαό να υπερψηφίσει το ΚΚΕ, να αυξήσει τη δύναμή του και να περάσει στην αντεπίθεση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΡΕΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Απειλείται η υγεία 200 οικογενειών!

Περιοδεία στην περιοχή πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά Γιάννης Πατσιλινάκος και Σωτήρης Παπασωτηρίου και είδαν από κοντά την απίστευτη αθλιότητα

Φόρα - παρτίδα τα λύματα στο δρόμο...
Φόρα - παρτίδα τα λύματα στο δρόμο...
Αμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζει η υγεία 200 οικογενειών στην περιοχή Ρέστη της Σαλαμίνας! Πρόκειται για τους δικαιούχους των κατοικιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), οι οποίοι αποτελούν θύματα ενός καραμπινάτου σκανδάλου διαρκείας για το οποίο την ευθύνη φέρουν τόσο η κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού, όσο και η δημοτική αρχή Σαλαμίνας και συγκεκριμένα ο δήμαρχος και «εκλεκτός» της ΝΔ, κ. Αγαπίου. Μέσα από τις αυλές των σπιτιών, σε ολόκληρο το συνοικισμό, ακόμα και μπροστά από την αυλή του νηπιαγωγείου της περιοχής αυτής, τρέχουν βρώμικα νερά, λύματα, εξαιτίας της έλλειψης αποχετεύσεων! Αυτή την αθλιότητα αντίκρισαν το περασμένο Σάββατο το πρωί, στη διάρκεια περιοδείας τους στην περιοχή, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Β΄ Περιφέρεια του Πειραιά Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος, και Σωτήρης Παπασωτηρίου, πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου Σαλαμίνας.

Ο Οργανισμός παρέδωσε πριν 14 χρόνια τις κατοικίες στους δικαιούχους «μισερές» χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα! Από την άλλη πλευρά, ο δήμος έχει γυρίσει τελείως την πλάτη στους κατοίκους. Δηλώνει ...αδυναμία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ώστε να φτιαχτεί το κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα. Αποτέλεσμα αυτών είναι παντού να κυριαρχεί η μπόχα, μεγάλοι και παιδιά να περπατούν μέσα σε πράσινα βρώμικα νερά, τα κουνούπια να κυριαρχούν χειμώνα-καλοκαίρι και σε κάθε σημείο να παραμονεύει η ηπατίτιδα.

Η περιοδεία των δύο υποψηφίων βουλευτών ξεκίνησε από το καφενείο της περιοχής. Μαζί τους ήταν στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Σαλαμίνας, ο επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής κίνησης «Δημοκρατική Δημοτική Κίνηση Σαλαμίνας», Βασίλης Λεμπέσης, και ο Τάκης Βαρελάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης και, όπως ο ίδιος δήλωσε, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ ενώ συζητούν με τους κατοίκους στη Ρέστη
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ ενώ συζητούν με τους κατοίκους στη Ρέστη
Οι κάτοικοι ήταν εξαγριωμένοι. Οπως καταγγέλθηκε από τους ίδιους, «προεκλογικά μας τάζουν και μετά μας ξεχνάνε. Ομως, τώρα δεν ξεγελιόμαστε». Καταγγέλθηκε ακόμα πως, εκτός των άλλων, τους κάνει συνεχώς μήνυση η Υγειονομία, λες και φταίνε αυτοί. «Πηγαίνουμε συνεχώς στα δικαστήρια. Δηλαδή μας ζητάνε και τα ρέστα. Τον τελευταίο μήνα πήγαμε 4 φορές! Και ευτυχώς, επειδή ακόμα δεν έχουν περάσει οι κατοικίες στην κυριότητά μας, αφού δεν τις έχουμε ξεχρεώσει, αθωωνόμαστε»! Είπαν ακόμα ότι βάζοντας χρήματα από την τσέπη τους, κάθε βδομάδα σχεδόν καλούν το βυτίο για να αδειάσουν τις λιγοστές αποχετεύσεις, όμως την άλλη μέρα είναι πάλι γεμάτες αφού ανά πέντε κατοικίες υπάρχει μία αποχέτευση!

Ο Γ. Πατσιλινάκος κάλεσε τους κατοίκους να διεκδικήσουν λύση στο πρόβλημά τους δυναμικά και τόνισε ότι αυτό που ζουν αποτελεί μία ακόμα πτυχή της αντιλαϊκής, καθαρά ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Ολοι μαζί και άμεσα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απαιτήσετε να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση για την επίλυση του προβλήματος. Και από εκεί να απευθυνθείτε στο υπουργείο. Υπάρχει λύση και υπάρχουν χρήματα. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται άλλο η Σαλαμίνα τη μια με το αρδευτικό σύστημα και την άλλη με το αποχετευτικό. Δεν πάει άλλο δηλαδή. Δεν είναι δυνατόν η εγκατάσταση ενός ρολογιού της ΕΥΔΑΠ στη Σαλαμίνα να κοστίζει 600 και 700 χιλιάδες και ολόκληρα οικόπεδα στο Πέραμα, που δόθηκαν με τα παραχωρητήρια από την προηγούμενη δημοτική αρχή στους κατοίκους, να κοστίζουν 300 χιλιάδες και να διαθέτουν νερό και αποχετευτικό σύστημα. Δυναμικά να διεκδικήσουμε λύσεις. Δυναμικά να πάμε και στις κάλπες. Με δυνατό ΚΚΕ, έχουμε δυνατούς αγώνες και περισσότερες κατακτήσεις».

...και στην πλατεία
...και στην πλατεία
Ανάλογα και ο Σ. Παπασωτηρίου επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στους αγώνες των κατοίκων «γιατί νιώθουμε το χρέος και την ευθύνη να αγωνιστούμε για την προστασία της υγείας αυτού του κόσμου που ζει εδώ».

Motion Team


Μαζική εξόρμηση στην «Αγρότικα»

Μαζική εξόρμηση στις πύλες της «Helexpo - ΔΕΘ», αλλά και μέσα στους χώρους όπου φιλοξενήθηκε η κλαδική έκθεση «Αγρότικα», πραγματοποίησαν οι κομμουνιστές με αφορμή την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για τους αγρότες, που έγινε από τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Νωρίτερα, μέλη του Κόμματος, φίλοι και οπαδοί αλλά και πολλοί νεολαίοι συγκρότησαν μαχητική πορεία μέσα στους χώρους της Εκθεσης. Σε κάθε βήμα καλούσαν την αγροτιά να κάνει το βήμα: «ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό».

Η ψήφος μας να είναι κατακόκκινη

Σε πολιτική συγκέντρωση, με τη συμμετοχή αγροτών, στο Αίγιο, μίλησαν την Κυριακή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης και ο Γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας, Κώστας Μπάτσικας

«Αυτοί μέχρι και το ελαιόλαδο νοθεύουν με σπορέλαια. Εμείς δεν πρέπει να νοθεύσουμε την ψήφο μας. Επιβάλλεται να είναι κατακόκκινη».

Αυτό τονίστηκε σε πολιτική εκδήλωση με τη συμμετοχή πολλών αγροτών που έγινε την Κυριακή το βράδυ στο Αίγιο και διοργάνωσε η Αχτίδα Υπαίθρου της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με κεντρικούς ομιλητές τον Γιάννη Πατάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και τον Κώστα Μπάτσικα, Γραμματέα της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

«Η ενίσχυση του ΚΚΕ - σημείωσε ο Γ. Πατάκης από το βήμα - πρώτα απ' όλα κονταίνει τα πόδια και το μπόι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό που πραγματικά φοβούνται η ολιγαρχία του πλούτου και οι πολιτικοί της υπηρέτες είναι η ριζικά διαφορετική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η επιρροή που έχει στο λαό».

Αναφερόμενος στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και πού αποσκοπεί, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ενδιαφέρει τα μονοπώλια - στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο ανταγωνισμός και η "ελεύθερη αγορά" - είναι η αγροτική γη να περάσει στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται εδώ και χρόνια η πολιτική της ΕΕ. Με το διακηρυγμένο στόχο της, σε ό,τι αφορά στη χώρα, να μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό στο 7% από το 22% που ήταν πριν δέκα χρόνια, αλλά και τη δημιουργία και εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αυτή η αντιαγροτική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν εξοντωθεί 180.000 αγροτικά νοικοκυριά και το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού να είναι σήμερα στο 16% και, ταυτόχρονα, η ζωή των μικρομεσαίων αγροτών να έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη».

Και κατέθεσε συμπερασματικά την πρόταση του ΚΚΕ: «Η βάση της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας πρέπει και μπορεί να είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός θα προστατέψει τον μικρομεσαίο παραγωγό και ταυτόχρονα θα χτυπήσει το μεγάλο κεφάλαιο όταν θα καταπιαστεί με την επεξεργασία, την τυποποίηση και την εμπορία των προϊόντων που ο ίδιος παράγει».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κ. Μπάτσικας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ορος για τη νίκη των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, σε ό,τι αφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου, αποτέλεσε η σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Ολο αυτό το διάστημα το ΚΚΕ με τα στελέχη του διέθεσε τις δυνάμεις του γι' αυτή τη θετική εξέλιξη. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και ο λαός της περιοχής πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ποια ήταν η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων την περίοδο των κινητοποιήσεων και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και θυμίζουμε: Οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ ήταν εξαφανισμένοι, πολιτευτές της ΝΔ αρκέστηκαν να υποσχεθούν πως αν γίνουν κυβέρνηση θα τους ικανοποιήσουν το αίτημα και την ώρα της σύγκρουσης με τις κατασταλτικές δυνάμεις απουσίαζαν και ο ΣΥΝ είχε διακριτική παρουσία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και ερωτήματα των παραβρισκόμενων προς τους κεντρικούς ομιλητές.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org