Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παραμένει στο «κόκκινο» η λειτουργία τους

Με απύθμενο θράσος ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε από τον Βόλο ότι «υπήρχε προετοιμασία και αυτό φαίνεται»

Στο «κόκκινο» συνεχίζεται η λειτουργία των νοσοκομείων στη Θεσσαλία, αφού παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εισαγωγών μειώνεται αργά μετά από σχεδόν ένα μήνα επιθετικής αύξησης, υψηλός παραμένει ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, και ενώ υπάρχουν πολλά βαριά περιστατικά στην αναμονή για διασωλήνωση. Η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 100%, ενώ και στις απλές κλίνες φτάνει το 85%.

Την ίδια ώρα, στη σκιά των χιλιάδων κρουσμάτων και των τραγικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη Θεσσαλία, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, από το Νοσοκομείο Βόλου όπου βρέθηκε χτες, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία της περιοχής, έφτασε να δηλώσει μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όπως τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα (...) Υπήρχε προετοιμασία και αυτό φαίνεται»! Στη διάρκεια της παρουσίας του, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου επανέλαβε το παραμύθι ότι τάχα η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Ετσι, δεν τοποθετήθηκε στα αιτήματα των υγειονομικών για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως κλίνες ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας - το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε ήταν κάποιες προσλήψεις στο προσεχές μέλλον, ενώ παρουσίασε και την ένταξη στο νοσοκομείο 18 ιδιωτών γιατρών ως σπουδαίο κατόρθωμα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και δεν μπορούν να κρύψουν ότι επί 8 μήνες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προετοιμάστηκε αλλά άφησε στην τύχη τους τα δημόσια νοσοκομεία, όπως δείχνει και η περίπτωση του Βόλου. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι σύμφωνα με καταγγελίες των σωματείων των υγειονομικών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο, η κατάσταση έχει ως εξής: Λειτουργούν μόλις 10 ΜΕΘ, με τις 4 απ' αυτές είναι για Covid. Εχουν στηθεί 75 κλίνες Covid, διάσπαρτες σε τρία διαφορετικά μέρη του νοσοκομείου, με κίνδυνο διασποράς σε άλλες κλινικές. Οι δύο κλινικές Covid καλύπτονται με 7 παθολόγους, αντί για 14, που είναι το ελάχιστο. Υπάρχει ένας μοριακός αναλυτής, που μάλιστα ήρθε στα μέσα Οκτώβρη και λειτουργεί μόνο για ελέγχους του υγειονομικού προσωπικού, των εργαζομένων του νοσοκομείου και για εισαγωγές ασθενών. Από τους 162 μόνιμους ιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετούν 92, δηλαδή το 56%, και μάλιστα οι 22 είναι επικουρικοί. Ενώ βέβαια κανείς δεν ξεχνάει την τραγική εικόνα με τις σορούς ανθρώπων που κατέληξαν από κορονοϊό, να βρίσκονται εκτός ψυγείου, μέσα σε μπλε σάκους, επειδή δεν υπήρχαν κενοί ψυκτικοί θάλαμοι.

Η σημερινή βαρβαρότητα δεν χωρά μεταρρυθμίσεις, αλλά ανατροπή

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ αναδεικνύει τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, με την υποστελέχωση και τις ελλείψεις να δημιουργούν «συνθήκες πολέμου», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η σημερινή τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που αφήνει τον λαό μας εκτεθειμένο απέναντι στην πανδημία, δεν είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας, είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων, που δεν μπορεί να διορθωθεί με μεταρρυθμίσεις, όπως λένε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Η οικονομική κρίση, η κυνική ανικανότητα όλων των καπιταλιστικών συστημάτων Υγείας να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή, η ένταση της εκμετάλλευσης είναι αποτελέσματα της φυσιολογικής λειτουργίας του συστήματος. Αυτή η στρατηγική, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είναι που άφησε τα νοσοκομεία στο έλεος των περικοπών, χωρίς μόνιμο προσωπικό. Αυτή η στρατηγική, της εμπορευματοποίησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι που σήμερα "ματώνει" το λαό και αποθρασύνει τους ιδιώτες κλινικάρχες, με τους οποίους παζαρεύουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΚΟ Θεσσαλίας τονίζει ότι «οι ανάγκες για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ένα σύστημα Υγείας που θα στηρίζεται στην ολόπλευρη προστασία του λαού, με ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δικαιώματα, ασφυκτιούν στο σημερινό σάπιο σύστημα», ότι η σημερινή βαρβαρότητα δεν χωρά μεταρρυθμίσεις αλλά ανατροπή και καλεί σε οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, σε συστράτευση με το ΚΚΕ και την ανατρεπτική πολιτική του πρόταση.

Μιας νόσου και με συνεχή «μπαλώματα» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

MotionTeam

Ασφυκτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, αφού συνεχίζονται οι πολυάριθμες εισαγωγές ασθενών στις κλινικές, με τον «πόλεμο» παράλληλα να μαίνεται για μια ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας την εφημερία του το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είχε πραγματοποιήσει 47 εισαγωγές και είχε σε εκκρεμότητα άλλα 48 περιστατικά, ενώ είχε μόλις 2 κενές κλίνες ΜΕΘ από τις 44, που όμως καλύφθηκαν τις επόμενες ώρες.

Το «Ιπποκράτειο» ξεκίνησε την εφημερία χωρίς καμία κενή κλίνη ΜΕΘ, έχοντας ήδη περισσότερους από 200 ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στις κλινικές του και με το προσωπικό τσακισμένο από τη διαρκή υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα πέρα από την υποστελέχωση των τμημάτων να περιορίζονται ακόμη περισσότερο και οι χειρουργικές επεμβάσεις για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται τουλάχιστον 7 υγειονομικοί, ενώ σε απομόνωση στο σπίτι, νοσούντες ελαφρά, βρίσκονται περίπου 10 τραυματιοφορείς.

Στο «Θεαγένειο», η διοίκηση, προσπαθώντας να διαψεύσει τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων ότι ασθενείς στέλνονται για χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτική κλινική ενώ τα χειρουργεία του νοσοκομείου, που δεν περιθάλπει περιστατικά κορονοϊού, είναι σε λειτουργία, ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε επικαλούμενη ανεπάρκεια προσωπικού (γιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών) λόγω καραντίνας. Υπερασπίστηκε και τη μετακίνηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία της πόλης για την ενίσχυσή τους στη μάχη με τον κορονοϊό. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές που ...λείπουν από τα χειρουργεία, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε μιας νόσου.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών. Μετά την παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, χτες, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, βρέθηκε στην πόλη έπειτα από τις επισκέψεις του στα Νοσοκομεία Κατερίνης και Πολυγύρου.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), όπου συζήτησε για νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ και την πρόταση του ΙΣΘ για σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη βάση συνεργασίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση είναι αδίστακτη αφού αξιοποιεί την πανδημία ως «ευκαιρία» για να πάει παραπέρα την πολιτική της εμπορευματοποίησης που έχει οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Σε Κατερίνη και Κοζάνη

Ενδεικτική της προσφιλούς τακτικής των «μπαλωμάτων» είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Κατερίνης, που ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα ενισχυθεί με προσωπικό από άλλες περιοχές, λιγότερο επιβαρυμένες.

Την ίδια στιγμή, τα αγροτικά ιατρεία στα χωριά δεν λειτουργούν και τα Κέντρα Υγείας σε Κατερίνη, Λιτόχωρο και Αιγίνιο υπολειτουργούν, επειδή γιατροί μεταφέρθηκαν για να ενισχύσουν το νοσοκομείο, όπου όμως εξακολουθούν να παραμένουν τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό. Το νοσοκομείο, όπως τα περισσότερα της χώρας, έχει μετατραπεί σε μιας νόσου, αφού για να λειτουργήσει η κλινική κορονοϊού συγχωνεύτηκαν η Μαιευτική με τη Χειρουργική και η Ορθοπεδική με την Καρδιολογική κλινική. Τα εξωτερικά ιατρεία δεν λειτουργούν. Τα κρεβάτια της κλινικής για ασθενείς με κορονοϊό δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν και να διακομίζονται σε νοσοκομεία άλλων νομών. Επιπλέον, ενώ σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή, παραμένει περιορισμένη η πρόσβαση των κατοίκων στις δημόσιες δομές για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

Με βάση αυτήν την κατάσταση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Κατερίνης καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία και επιβίωση του λαού, για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων απαιτεί τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες από κινητές μονάδες, καθώς στα χωριά, στα σούπερ μάρκετ, απολύτως δωρεάν. Αλλά και μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, μέτρα για την ελάφρυνση του εργαζόμενου λαού από χαράτσια και δημοτικούς φόρους και, τέλος, απρόσκοπτη λειτουργία των αστικών λεωφορείων όλες τις μέρες και προς όλες τις περιοχές.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την παρουσία του υφυπουργού Υγείας, σημειώνει ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν λύνεται με μπαλώματα», τονίζει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, θυμίζοντας και αυτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, και εκφράζει τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΓΝ Κατερίνης, έτσι όπως τα διατύπωσαν στον υφυπουργό Υγείας, για ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις, επίταξη κλινικών και ξενοδοχείων, κ.ά.

Με την επιστροφή ενός εντατικολόγου που είχε αποσπαστεί στη ΜΕΘ του ΓΝ Πτολεμαΐδας ξεκίνησε την «άτυπη» λειτουργία της η ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης. Η διοίκηση προχώρησε σε αυτήν τη λύση ανάγκης με την πρακτική του «μπαλώματος» αποσπώντας 7 γιατρούς από άλλες κλινικές του νοσοκομείου οι οποίοι θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του εντατικολόγου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα Υγείας του δήμου Κοζάνης, Α. Σιδηρά, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε πως οι συγκεκριμένες κλίνες «ουσιαστικά είναι ένας "προθάλαμος" να συντηρούμε τα περιστατικά που είναι να διακομιστούν σε ΜΕΘ (...) Μην έχουμε την αίσθηση ότι είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί ΜΕΘ».

Στο μεταξύ, απλήρωτοι είναι οι επικουρικοί γιατροί του ΓΝ Γρεβενών και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραμείνουν για το μήνα Δεκέμβρη. Το πρόβλημα στη μισθοδοσία προέκυψε καθώς δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες αντικατάστασης διοικητικού εργαζόμενου που νόσησε από κορονοϊό.

Παρά τη μικρή υποχώρηση στην προσέλευση ασθενών με COVID-19 στα επείγοντα του ΓΝ Δράμας, παραμένουν υψηλές οι ανάγκες νοσηλείας. Το πρωί χτες, μόνο 2 ήταν οι κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ από τις 140 κλίνες των κλινικών COVID-19 κατειλημμένες ήταν οι 116. Ακόμα, στους 5 έχει ανέλθει ο αριθμός των νοσηλευόμενων από το προσωπικό του νοσοκομείου, με έναν διοικητικό υπάλληλο διασωληνωμένο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

2.186 νέα κρούσματα και 89 θάνατοι

Στους 613 οι διασωληνωμένοι

Aλλοι 89 θάνατοι από κορονοϊό και 2.186 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χτες. Το σύνολο των θανάτων είναι πλέον 2.606 και των κρουσμάτων 109.655. Επίσης, 613 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από τα νέα κρούσματα 453 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 375 στην Αττική, 129 στη Λάρισα, 115 στην Πέλλα. Διψήφιο αριθμό καταγράφουν 28 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων: 86 στην Ημαθία, 70 στη Δράμα, 65 στην Καβάλα, 59 στην Ξάνθη, 57 στα Τρίκαλα, 54 στις Σέρρες. Επίσης, 66 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναμασά το παραμύθι του «ενισχυμένου ΕΣΥ», καλεί το λαό να συμβιβαστεί με την αθλιότητα

Χαρακτηριστική η απάντηση του υπουργού Υγείας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στη χτεσινή ενημέρωση

Το προκλητικό παραμύθι της... «μεγαλύτερης ενίσχυσης του ΕΣΥ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης», το οποίο κατέρρευσε με πάταγο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξακολουθεί να αναμασά η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα, που αποκαλύπτονται με δραματικό τρόπο οι τεράστιες ευθύνες της ίδιας αλλά και των προκατόχων της.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση... «εικονικής πραγματικότητας» που έδωσε στη χτεσινή εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην ερώτηση που του έθεσε ο «Ριζοσπάστης».

Το ερώτημα της εφημερίδας ήταν το εξής:

«Τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία "στενάζουν", οι ΜΕΘ έχουν "φρακάρει", λείπουν 6.500 μόνιμοι γιατροί και έχετε προσλάβει 500, πληθαίνουν οι καταγγελίες υγειονομικών και Συλλόγων Καρκινοπαθών ακόμα και για αναβολές ογκολογικών χειρουργείων... Από πού κι ως πού η κυβέρνηση λέει ουσιαστικά πως ό,τι ήταν να κάνει για το σύστημα Υγείας το έκανε, και απομένει μόνο να περιμένουμε τα εμβόλια; Ακόμα και να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, πώς μπορεί να υποκαταστήσει τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, που αποδεδειγμένα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες, ακόμα και χωρίς την πανδημία; Γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει ούτε τώρα όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό;».

Το χτεσινό κατεπείγον έγγραφο για τις μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων που αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση
Το χτεσινό κατεπείγον έγγραφο για τις μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων που αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση
Στην «απάντησή» του ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για τις σοβαρές καταγγελίες, δεν είπε λέξη για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ επαναλαμβάνοντας το παραμύθι περί «μεγάλης ενίσχυσης του ΕΣΥ» και... «απίστευτης αντίδρασης στην πανδημία» (!), επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το λαό πως... «ό,τι κάναμε, κάναμε».

Αραδιάζοντας σκόπιμα μισές αλήθειες, έκανε λόγο για 7.000 υγειονομικούς, την ώρα που είναι προσλήψεις με ημερομηνία λήξης και τα κενά σε μόνιμο προσωπικό, ακόμα και με τα κουτσουρεμένα οργανογράμματα, είναι περίπου 30.000. Επικαλέστηκε τη μονιμοποίηση 300 γιατρών στις ΜΕΘ, που όχι μόνο έρχεται κατόπιν εορτής αλλά στην πλειοψηφία τους αφορά γιατρούς που ήδη υπηρετούσαν στο ΕΣΥ. Μίλησε για διπλασιασμό των ΜΕΘ, εννοώντας την αλλαγή ταμπέλας (π.χ. από ΜΑΦ σε ΜΕΘ) και τις «μετατροπές» κλινών και κλινικών σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών, χωρίς την εξασφάλιση του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού και ενώ πάνω από 2.500 κρεβάτια ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται, βάσει των αναγκών της χώρας, ακόμα και χωρίς την πανδημία.

Κατά τ' άλλα, επιχειρώντας να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης πίσω από τετριμμένους «πανηγυρικούς» (για... «την Ελλάδα που έχει μάθει να παλεύει, να αγωνίζεται, που στα κρίσιμα δεν τα παρατάει ποτέ» και άλλα τέτοια), έκανε και χτες επίκληση στην «εθνική ενότητα», καλώντας στην πραγματικότητα το λαό να συμβιβαστεί με την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, που λογαριάζει την προστασία της υγείας του ως «κόστος», που τον αφήνει εκτεθειμένο και μέσα στην πανδημία, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ομολογία των τεράστιων ελλείψεων στη Β. Ελλάδα - Προκλητικό «ξέπλυμα» των ιδιωτικών ομίλων

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναπαράγει την απάτη περί «ενισχυμένου ΕΣΥ» και «απίστευτης αντίδρασης στην πανδημία», η νέα επείγουσα έκκληση μέσω των διοικήσεων των ΥΠΕ για μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων υγειονομικών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων.

Η κίνηση αυτή μάλιστα συνοδεύεται από μια διπλή πρόκληση:

Αφενός η κυβέρνηση ανακοίνωσε το διπλασιασμό της αμοιβής των γιατρών του ΕΣΥ που θα μετακινηθούν προς τη Βόρεια Ελλάδα, επιχειρώντας εκ νέου να διαχωρίσει τους υγειονομικούς, λες και δεν δίνουν όλοι μαζί ενιαία τη μάχη σε όλη τη χώρα ενάντια στην πανδημία και στις υπόλοιπες σοβαρές ασθένειες, λες και δεν έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες τεράστιες ελλείψεις, λες και δεν υποχρεώνονται να μετακινούνται από τη μία δομή στην άλλη για να μισομπαλώσουν κενά...

Αφετέρου ο υπουργός Υγείας βρήκε ευκαιρία να «ξεπλύνει» προκλητικά τους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής Υγείας, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν και μέσα στην πανδημία σε βάρος του λαού, «ευχαριστώντας» ιδιωτικά μεγαθήρια για τη «διάθεση σε εθελοντική βάση 22 γιατρών από το δυναμικό τους» για την ενίσχυση των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα! Αντί να προχωρήσει ακόμα και τώρα στην πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και στην ένταξή του σε ένα ενιαίο σχέδιο του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση, που συνεχίζει τα δωράκια στους κλινικάρχες, τους κάνει και διαφήμιση!

Σε ό,τι αφορά τις νέες μετακινήσεις - μπαλώματα στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση, μέσω χτεσινού εγγράφου των ΥΠΕ, καλεί τις διοικήσεις των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων και των επιστημονικών υπευθύνων των Κέντρων Υγείας, «προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας», να ενημερώσουν «το ταχύτερο δυνατόν (εντός της σήμερον) το ιατρικό προσωπικό των κάτωθι ειδικοτήτων: Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Πνευμονολογίας, Εντατικολογίας και Καρδιολογίας, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για μετακίνησή τους στα εν λόγω νοσοκομεία».

Ενώ οι ελλείψεις είναι χρόνια γνωστές, ενώ η Βόρεια Ελλάδα «χτυπιέται» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας εδώ και πάνω από ένα μήνα, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας!

Αντ' αυτού, έρχεται να αρπάξει κρίσιμες και απαραίτητες ειδικότητες από τα νοσοκομεία της χώρας και να τις μεταγγίσει προσωρινά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ετσι, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αποδυναμώνει παραπέρα τα νοσοκομεία προέλευσης των γιατρών με τις παραπάνω ειδικότητες, μειώνοντας κι άλλο τον αριθμό των χειρουργείων και την αντιμετώπιση όλων των νόσων.

Καλλιεργώντας και πάλι το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζομένων, το ίδιο έγγραφο αναφέρει πως «η αμοιβή των ενδιαφερόμενων ιατρών θα είναι διπλάσια», ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ

Τραυματίας έμεινε για ώρες στην ανάνηψη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) μετά από επείγον χειρουργείο. Στο ίδιο νοσοκομείο, ασθενής διασωληνώθηκε στη Νευρολογική και συνέχισε τη νοσηλεία σε απλό θάλαμο της κλινικής. Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες της Καρδιολογικής, ενώ καθυστερούν πάνω από 10 νευροχειρουργικές επεμβάσεις εξεργασιών εγκεφάλου.

Τα παραπάνω περιστατικά, την παραμονή διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους μετά τη μείωση των κλινών νοσηλείας σοβαρών περιστατικών non-COVID - λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της ΜΕΘ για ασθενείς COVID και της μετατροπής 5 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID - καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

«Οι συνθήκες αυτές είναι επισφαλείς για τη νοσηλεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή τους. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που έχει καθορίσει το ΚΕΣΥ (το 2016), σύμφωνα με τις οποίες ο χώρος νοσηλείας πρέπει να είναι "κατ' ελάχιστο 25 m2 ανά κρεβάτι" και οι νοσηλευτές να είναι "κατ' ελάχιστον 4" ανά κλίνη ΜΕΘ και να έχουν "επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική". Η στελέχωση των "νέων" αυτών κλινών ΜΕΘ γίνεται με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές και με μετακινήσεις του υπάρχοντος ανεπαρκούς (επικουρικού κυρίως) προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει ούτε εμπειρία ούτε κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής και επείγουσας θεραπείας», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Παρότι οι υγειονομικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα, από την αρχή της επιδημίας, ανάπτυξη νέων, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την έγκαιρη πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας και εκπαίδευσης για την ασφαλή νοσηλεία βαριά ασθενών, πέρασαν 9 μήνες χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, με ευθύνη των διοικήσεων και του υπουργείου Υγείας.

Σοβαρές συνέπειες και από τη δέσμευση θαλάμων κλινικών και απλών κλινών

«Εις βάρος των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα είναι και η δημιουργία κλινών COVID από τη δέσμευση θαλάμων διαφόρων κλινικών (π.χ. της Νεφρολογικής), όπως και η μείωση των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, ενώ οι αναμονές για επεμβάσεις και για ραντεβού με γιατρούς είναι ήδη πολύμηνες. Τα προβλήματα αυτά αποτυπώνουν την αποτυχία των σχεδιασμών κυβέρνησης και διοικήσεων 7ης ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους για θωράκιση του δημόσιου συστήματος.

Οι καθυστερημένες και βεβιασμένες προσπάθειες πρόχειρης κάλυψης των αναγκών της πανδημίας στερούν πολύτιμα κρεβάτια από τη νοσηλεία non-COVID ασθενών, καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία τους και αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας από διάφορες παθήσεις», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Προκειμένου να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις επαρκούς, μόνιμου, κατάλληλα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, αξιοποιώντας και τους επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ και τους αιτούντες για επικουρικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού των ΜΕΘ και των ΤΕΠ στην εντατική και επείγουσα θεραπεία. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου για επέκταση υποδομών και προμήθεια εξοπλισμού, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ να μη γίνεται εις βάρος άλλων απαραίτητων κλινών του νοσοκομείου. Επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και ένταξη του συνόλου του προσωπικού και του εξοπλισμού τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Εκτός λειτουργίας Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Η διάγνωση δύο θετικών κρουσμάτων μεταξύ του προσωπικού της δεύτερης Μονάδας Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων οδήγησε στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας της από την Τρίτη μέχρι την Κυριακή, αυξάνοντας την πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας της πόλης.

Συγκεκριμένα, ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια διαγνώστηκαν ταυτόχρονα θετικοί στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Η Μονάδα, η οποία διαθέτει αρνητική πίεση, εκκενώθηκε, ενώ οι 8 ασθενείς που νοσηλεύονταν μεταφέρθηκαν στις υπόλοιπες ΜΕΛ του νοσοκομείου. Παράλληλα, 15 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού, 6 γιατροί και 6 καθαρίστριες, σύνολο 27 υγειονομικοί, τέθηκαν σε καραντίνα για τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα, μετά από πίεση του υγειονομικού προσωπικού διασφαλίστηκαν σε δύο νοσηλευτές θάλαμοι καραντίνας στο ΦΙΑ ώστε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, με κίνδυνο διασποράς του ιού στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διευκρινίζεται ότι ενώ όλα τα rapid tests στο προσωπικό της ΜΕΛ ήταν αρνητικά, αποφασίστηκε η επανάληψη των ελέγχων με μοριακό τεστ τις επόμενες μέρες, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο χρόνος επώασης του ιού δεν ήταν αρκετός.

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει η πηγή διασποράς στο προσωπικό της Μονάδας, που θεωρείται ότι λειτουργεί με κανόνες ύψιστης προστασίας, χωρίς όμως την αναγκαία στελέχωση προσωπικού. Το γεγονός ότι τα δύο θετικά περιστατικά νόσησαν ταυτόχρονα οδηγεί τις έρευνες στην εξέταση ενδεχόμενης ενδοκλινικής διασποράς, αφού η υποστελέχωση και η συσσωρευμένη κούραση στο προσωπικό αντικειμενικά υπονομεύουν τη δυνατότητα ορθής τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στάση εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σήμερα

Αντιδρούν στις επικείμενες απολύσεις

Σε στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου προχωρούν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενάντια στις επικείμενες απολύσεις.

«Μάθαμε ότι οι συμβάσεις που υπογράψαμε πριν από δύο μήνες με τη διοίκηση του νοσοκομείου δεν θα υλοποιηθούν! Οι πρώτοι 17 συνάδελφοι θα απολυθούν άμεσα και στη συνέχεια θα απολυθούν αρκετοί ακόμα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο.

«Από σύμβαση σε σύμβαση και από αγωνία σε αγωνία για το μεροκάματο, πάντα δίναμε πολύ περισσότερα από όσα έγραφαν οι συμβάσεις μας. Πρώτα δουλεύοντας στον εργολάβο, μετά με εργοδότη τον διοικητή, δουλέψαμε βδομάδες χωρίς ρεπό, δουλέψαμε ο ένας σε δυο και τρία τμήματα. Από σύμβαση σε σύμβαση χάσαμε εκατοντάδες ρεπό και μέρες αδειών, γιατί το πρόγραμμα δεν έβγαινε! Μας έβγαινε η ψυχή να προλάβουμε στο 8ωρο να καθαρίσουμε τρεις κλινικές και τώρα απαιτούν πολύ περισσότερα από εμάς στο 7ωρο! Στη βραδινή βάρδια μία καθαρίστρια έχει ευθύνη να καθαρίσει 7 ορόφους σε μη εφημερία και δύο συνάδελφοι στην εφημερία!», αναφέρουν περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας.

«Και τώρα στην πανδημία ακόμα πιο εντατικά να κάνουμε απολυμάνσεις, να μη γίνει το νοσοκομείο χώρος διασποράς (...) δουλεύαμε οι 70 αντί για 140. Και τώρα μας πετάνε στο δρόμο», σημειώνουν.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση και να γίνουν κι άλλες προσλήψεις εργαζομένων «από όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους, ώστε να δουλεύουμε σε ανθρώπινες συνθήκες, με την προβλεπόμενη ξεκούραση μεταξύ των βαρδιών και τα ρεπό που προβλέπει η σύμβαση. Διεκδικούμε το αυτονόητο! Να έχουμε τη δουλειά μας, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθό ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε την οικογένειά μας».

Κρούσματα στις φυλακές Λάρισας

Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές της Λάρισας, καθώς, μετά από σχετικά τεστ του ΕΟΔΥ στις δυο από τις τέσσερις πτέρυγες, σε σύνολο 400 κρατουμένων, 46 κρατούμενοι βρέθηκαν θετικοί. Οι έλεγχοι έγιναν κατόπιν πίεσης της ομοσπονδίας σωφρονιστικών υπαλλήλων. Παράλληλα, ελέγχθηκαν και 15 υπάλληλοι, που είχαν βάρδια, ένας εκ των οποίων βρέθηκε θετικός.

Σε απεργία πείνας ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων

Διαμαρτυρόμενος για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας και θέλοντας να προβάλει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων ξεκίνησε από χτες απεργία πείνας. Στην επιστολή του αναδεικνύει μεταξύ άλλων τα αιτήματα για άμεση καταβολή Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζομένους των νοσοκομείων από το κράτος, την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech»

Οι πρώτες δόσεις αναμένονται από τις αρχές της επόμενης βδομάδας

Copyright 2020 The Associated

Η Βρετανία έγινε χτες η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, πριν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας ενέκρινε σε χρόνο - ρεκόρ το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» για έκτακτη χρήση, με το εμβόλιο να γίνεται διαθέσιμο από την επόμενη βδομάδα.

Στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική κούρσα, η έγκριση του εμβολίου δίνει προβάδισμα στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το καρπωθεί ως «νίκη», τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας και για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη, με σχεδόν 60.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, που αρκούν για να εμβολιαστούν 20 εκατ. άνθρωποι, με δύο δόσεις μέσα σε 20 - 30 μέρες. Οι πρώτες 10 εκατ. δόσεις αναμένεται να φτάσουν άμεσα στη χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτοι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα Υγείας - Πρόνοιας, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι η «Pfizer» και η «BioNTech» κατέθεσαν προχτές, Τρίτη, αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου τους.

Στη Γαλλία η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα γίνει «μόλις καταστεί δυνατό» μετά την πιστοποίηση των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών, από τα τέλη Δεκέμβρη έως τις αρχές Γενάρη, δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας εκτίμησε προχτές ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν «περί τα τέλη του έτους».

Στις ΗΠΑ το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες μέρες μετά τις 10 Δεκέμβρη και αναμένεται να ακολουθήσει αυτό της «Moderna», αφού το αίτημά της για έγκριση θα συζητηθεί στις 17 Δεκέμβρη.

Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες αναμένουν να μπορέσουν να εμβολιάσουν τους υγειονομικούς μέσα σε 3 βδομάδες αφότου παραλάβουν την πρώτη δόση ενός εμβολίου, σύμφωνα με αξιωματούχο των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε χτες ότι στη χώρα έχουν παραχθεί ήδη 2 εκατ. δόσεις εμβολίου και, όπως είπε, «αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε αν όχι τον μαζικό, ευρείας κλίμακας εμβολιασμό», αλλά «εμβολιασμό των δύο ομάδων υψηλού κινδύνου, που είναι οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί». Κάλεσε να ξεκινήσουν στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας.

Στο μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν χτες τα 64 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,489 εκατ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά περίπου 4 εκατ. την περασμένη βδομάδα (23 - 29 Νοέμβρη), ενώ καταγράφηκαν σχεδόν 70.000 νέοι θάνατοι, ανέφερε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Κατά την προηγούμενη περίοδο των επτά ημερών, είχαν αναφερθεί επίσης 4 εκατ. κρούσματα και περίπου 67.000 θάνατοι.

Παράλληλα συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον χρόνο εμφάνισης και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, με αξιοποίηση στοιχείων που βγαίνουν στη δημοσιότητα ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε νωρίτερα από το Δεκέμβρη του 2019. Οπως αναφέρει το CNΝ, σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει, η Κίνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, καθώς για διάφορους λόγους απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.

Επίσης, έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δείχνει πως κρούσματα κορονοϊού πρέπει να υπήρχαν στη χώρα από το Δεκέμβρη του 2019, δηλαδή πολύ νωρίτερα απ' ό,τι ανακοινώθηκε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Με στάση εργασίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας απαίτησε την ένταξη στα ΒΑΕ

ΑΧΕΠΑ
ΑΧΕΠΑ
Την άμεση ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας απαίτησαν χτες οι φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής στάσης εργασίας, με απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου τους. Συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου την κινητοποίηση στήριξε το Σωματείο Εργαζομένων.

Οι φυσικοθεραπευτές, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δημόσιων μονάδων Υγείας, εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, καθότι ακόμα και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων Υγείας, παραμένουν κενές πολλές οργανικές θέσεις. Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους, με συχνότερη την εμφάνιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Συμβολικές κινητοποιήσεις στις εισόδους των νοσοκομείων πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι φυσικοθεραπευτές και σε ΑΧΕΠΑ, «Παπανικολάου» και άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της στάσης εργασίας.

Οπως τόνισαν, μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, εργάζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες. Ερχονται σε άμεση και στενή επαφή για παρατεταμένο χρόνο με τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Μάλιστα σήμερα αρκετοί από τους νοσούντες υγειονομικούς είναι φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων.


«Θριάσιο»
«Θριάσιο»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ