Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαγειρέματα

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν επιβεβαιώνει μόνο η συμμετοχή αμερικανικών κολοσσών στις έρευνες, αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή ο Αμος Χόκσταϊν, ο Αμερικανός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας Λιβάνου - Ισραήλ για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων, που άνοιξε τον δρόμο για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και μόνο η αναφορά του ονόματός του αποκαλύπτει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, που «καίγονται» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ως εναλλακτικής πηγής τροφοδοσίας της Ευρώπης με καύσιμα, αντί του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Εμπόδιο» σε μια τέτοια προοπτική στέκονται οι «διαφορές» και τα «διαφιλονικούμενα ύδατα», όπως χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η συζήτηση για τον διορισμό Αμερικανού διαμεσολαβητή φούντωσε μετά την ανακάλυψη νέου μεγάλου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο διεκδικεί και η Τουρκία, όπως και μετά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης, όπου στον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης εμπλέκεται και η Λιβύη. Το τι «μαγειρεύεται» στο παρασκήνιο δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς, κρίνοντας από το αποτέλεσμα της συμφωνίας Λιβάνου - Ισραήλ, όπου τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών επέβαλαν τη συνεκμετάλλευση, χωρίς να αμβλυνθούν στο ελάχιστο οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περιοχή μας, όπου τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα γίνονται «οδηγός» για επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.

Μια και καλή

«Καλή χρονιά» με πάνω από 100 αντιλαϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις εύχεται η κυβέρνηση! Σύμφωνα με δημοσιεύματα για τον προγραμματισμό του έργου της μέχρι τις εκλογές, τόσα είναι τα σχέδια νόμου που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί και αναμένεται να προωθήσουν στη Βουλή τους επόμενους μήνες. Ορισμένοι μάλιστα παρουσιάζουν ως «αντιπερισπασμό» σε αυτά τα νομοσχέδια τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή την κατάργηση ορισμένων μνημονιακών χαρατσιών μετά από 12 χρόνια (!). Στην πραγματικότητα, όμως, τα μέτρα αυτά είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες με τα δεκάδες νομοσχέδια. Πέρα από το γεγονός ότι μιλάμε για αυξήσεις - ψίχουλα, στόχο έχουν να απορροφήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση για την ακρίβεια και τα βάρβαρα μέτρα που πέφτουν βροχή και να διαφυλάξουν τη λεγόμενη «κοινωνική συνοχή». Το ίδιο επιδιώκει άλλωστε με τις προτάσεις του και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέροντας καλά ότι όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, θα εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα, πάνω στις ράγες του Ταμείου Ανάκαμψης, της «πράσινης μετάβασης» και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ. Οσο λοιπόν αυτοί λασπομαχούν στην προεκλογική αρένα, ο λαός πρέπει να ακονίζει τα δικά του όπλα στη μάχη, με ισχυρότερο απ' όλα την πλατύτερη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ενίσχυσή του παντού, και στην κάλπη. Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα βρει μπροστά της ένα οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που θα βάζει εμπόδια, θα διεκδικεί «ανάσες» και θα διαμορφώνει προϋποθέσεις αντεπίθεσης, για να απαλλαγεί μια και καλή ο λαός από τη βαρβαρότητα και την κοροϊδία παλιών και επίδοξων «σωτήρων».

Μετανάστευσε...

Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες για το μικρό ενδιαφέρον των αποδήμων να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν να αποδίδουν τις ελάχιστες εγγραφές στις «υποχωρήσεις» που έκανε η κυβέρνηση όταν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος και ειδικά στο γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε τελικά το δικαίωμα συμμετοχής με επιστολική ψήφο. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να βάλουν στο κάδρο και το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστάτησε για να είναι αυτοπρόσωπη η παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για τη μυστικότητα και την εγκυρότητα της ψήφου. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ και τις προϋποθέσεις που πάλεψε να μπουν στον σχετικό νόμο, ώστε να μη νοθευτεί το εκλογικό σώμα και να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε απαιτήσει, εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία, να υπάρχουν πραγματικοί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί των απόδημων εκλογέων με την Ελλάδα, όπως και να υπάρχει ένας ανώτατος χρόνος απουσίας από τη χώρα, ή ένας ελάχιστος χρόνος παρουσίας σε αυτή, ώστε το εκλογικό σώμα των αποδήμων να προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εσωτερικό, αλλά και με τις ειδικές και δύσκολες συνθήκες της μετανάστευσης.

... η λογική

Το γεγονός ότι από ένα εν δυνάμει σώμα 800.000 αποδήμων που πληρούν τις προϋποθέσεις - σύμφωνα με την κυβέρνηση - έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους μόλις 2.700, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί στο ότι τους δυσκολεύει η επιστολική ψήφος, αφού σε μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού, όπου θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα, κατοικούν δεκάδες ως και εκατοντάδες χιλιάδες απόδημοι Ελληνες, με εύκολη πρόσβαση στην κάλπη. Ας αφήσουν λοιπόν τα διάφορα παπαγαλάκια τις «σπόντες» για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στους Ελληνες της διασποράς και στο δικαίωμά τους να ψηφίζουν στις εκλογές. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένα το μόνο κόμμα που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους και δεν τους αντιμετωπίζει ως κουκιά στην κυβερνητική εναλλαγή, όπως κάνουν όλα τα αστικά κόμματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1875 Πεθαίνει ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς.

1911 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

1930 Το Πρωτοδικείο Αθήνας αποφασίζει τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ, με το αιτιολογικό ότι «εργάζεται κατά του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος». Η Ενωτική ΓΣΕΕ συνεχίζει τη δράση της στην παρανομία.

1932 Επιβάλλεται στην Ονδούρα στρατιωτικός νόμος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των εργατών της αμερικανικής πολυεθνικής «United Fruit Company», η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.

1944 Ξεκινά σκληρή διήμερη μάχη του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με γερμανικό τάγμα που κινήθηκε από Γραβιά - Καστέλια προς Κουκουβίστα - Παρνασσίδα. Ο ΕΛΑΣ είχε 38 νεκρούς και 3 τραυματίες. Ο εχθρός 77 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες.

1951 Πεθαίνει ο πεζογράφος και ποιητής Γεώργιος Δροσίνης.

1961 Σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας προβαίνει ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Αϊζενχάουερ.

1962 Ο Πάπας Ιωάννης ο 13ος αφορίζει τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

1962 Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0 - 6) μπροστά σε 38.000 θεατές. Το γήπεδο θα κατεδαφισθεί 41 χρόνια αργότερα.

1969 Πεθαίνει στο Παρίσι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Τζαβαλάς Καρούσος, του οποίου η θεατρική δραστηριότητα υπήρξε συνυφασμένη με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μας.

1973 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, οι συγγραφείς Πρεβελάκης και Παναγιωτόπουλος, ο ζωγράφος και χαράκτης Γ. Βαρλάμος και ο γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τα βραβεία που τους προτάθηκαν από τη χούντα.

...και σαν χτες

1897 Γεννιέται ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πάλης βαρέων βαρών Χριστόφορος Θεοφίλου (Τζιμ Λόντος).

1910 Καθιερώνεται με νόμο η Κυριακή αργία στην Ελλάδα.

1920 Στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στις ΗΠΑ (γνωστή και ως «Κόκκινος Τρόμος»), που ξεκίνησε στον απόηχο της Οκτωβριανής Επανάστασης, πραγματοποιείται δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση - σκούπα, κατά την οποία συνελήφθησαν 6.000 ακόμη «ύποπτοι κομμουνιστές».

1920 Γεννιέται ο ρωσικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Ισαάκ Ασίμοφ.

1924 Γεννιέται ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης.

1945 Μαζικοί αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί καταστρέφουν το 90% του ιστορικού κέντρου της Νυρεμβέργης. Πρόκειται για εγκληματικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών γερμανικών πόλεων, χωρίς στρατιωτική σημασία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων αμάχων.

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει το πρώτο μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος με κατεύθυνση τη Σελήνη («Λούνα 1»).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ