Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Διαβάστε στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία»:

-- Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Η λαϊκή και νεανική ανάταση στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» να γίνει έναυσμα συμμετοχής στην πάλη

-- Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Μαθητική και Νεανική Σκηνή

-- Εγκαίνια για το Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ «Τραβέρσο» στις 2 Οκτώβρη, στον Πειραιά

ΞΕΝΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΣΤΟ 47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνάντηση με κομμουνιστές συνδικαλιστές και περιήγηση στους «δρόμους» των μεταλλωρύχων

Ιστορική επίσκεψη - ξενάγηση των διεθνών αντιπροσωπειών Κομμουνιστικών Νεολαιών πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Λαύριο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του εργατικού κινήματος της περιοχής και να ανταλλάξουν πολύτιμη πείρα για τους αγώνες της εργατικής τάξης και την κατάσταση του εργατικού κινήματος στη χώρα μας.

Το Λαύριο δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για την εξέλιξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα, αλλά και παράδειγμα της μαχητικής εμφάνισης της εργατικής τάξης στο προσκήνιο.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον χώρο των παλιών εγκαταστάσεων εξόρυξης μεταλλευμάτων του Λαυρίου, όπου σήμερα βρίσκεται το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο. Τους αντιπροσώπους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Μάης Μέντης, καθώς και αντιπροσωπεία κομμουνιστών συνδικαλιστών από το Εργατικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην παρέμβασή του έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Λαυρίου, στη γέννηση και ανάπτυξη της εργατικής τάξης, στους πρώτους μεγάλους ταξικούς αγώνες στην περιοχή που είχαν αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα και την άνδρωση του ΚΚΕ μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Για τη δράση των Συνδικάτων σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάτω από την παρέμβαση των κομμουνιστών στο κίνημα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου έχει μετρήσει σημαντικά βήματα οργάνωσης και αγώνα της εργατικής τάξης στην περιοχή. Σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και σε λιμάνια, γίνεται προσπάθεια οργάνωσης των εργατών», αναφέροντας παραδείγματα μεγάλων απεργιακών αγώνων στην περιοχή καθώς και την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης από την εργοδοσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

Ακολούθησαν πλούσια συζήτηση και ερωτήσεις από τους αντιπροσώπους. Μεταξύ άλλων απασχόλησε ο βαθμός συμμετοχής των μεταναστών στο εργατικό κίνημα της χώρας μας, η δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού και η προσπάθειά του να βάλει εμπόδια στην οργάνωση των εργατών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης και το ποσοστό της οργάνωσης των εργατών στα Συνδικάτα καθώς και η κοινωνική διάρθρωση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι γευμάτισαν στην παραλία του «Οξυγόνου», σε έναν όμορφο χώρο που διαμόρφωσε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να «χαλαρώσουν» και να συζητήσουν μεταξύ τους για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η λαϊκή και νεανική ανάταση που εκφράστηκε στο Φεστιβάλ να γίνει έναυσμα συμμετοχής στην πάλη, συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", θέλουμε να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες επισκέπτες και επισκέπτριες, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, που συμμετείχαν στις πολύμορφες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σ' όλη την Ελλάδα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καλλιτέχνες και όλους τους συντελεστές για τη συμβολή τους στην επιτυχία του 47ου Φεστιβάλ, ειδικά όσους και όσες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αυτό. Το φετινό Φεστιβάλ αποτέλεσε βήμα έκφρασης και ανάσας για δεκάδες καλλιτέχνες και ανθρώπους του Πολιτισμού, που εδώ και δύο χρόνια είναι αντιμέτωποι με την αναστολή της πολιτιστικής δραστηριότητας, αλλά και με την κυβερνητική πολιτική που άφησε αβοήθητο αυτόν τον κόσμο.

Η επιτυχία του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα η μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων μάς γεμίζει με αισιοδοξία, γιατί δείχνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι άνθρωποι κάνουν το βήμα, ξεπερνούν αναστολές και εμπόδια, δείχνουν ενδιαφέρον για τις θέσεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Η ΚΝΕ βγαίνει με νέες δυνάμεις, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, έτσι ώστε από καλύτερες θέσεις να πρωταγωνιστήσει στη μάχη για τα δικαιώματα της νέας γενιάς.


Η λαϊκή και νεανική ανάταση, που εκφράστηκε στο Φεστιβάλ, μπορεί να γίνει έναυσμα πιο αποφασιστικής συμμετοχής στην οργάνωση της καθημερινής πάλης, μέσα στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, στις λαϊκές γειτονιές, αλλά και συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζική ανατροπή υπέρ του λαού».


Αμείωτο νεανικό κέφι στη Μαθητική Σκηνή

Την αυλαία της Μαθητικής Σκηνής το απόγευμα της Παρασκευής άνοιξε το συγκρότημα μαθητριών Γυμνασίου «οι Ασχετες», που ερμήνευσε τραγούδια του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και άλλα γνωστά τραγούδια, γεμίζοντας τον χώρο με γνώριμες και αγαπημένες μελωδίες και ακολούθησε το μαθητικό συγκρότημα «Metakai and friends», παρουσιάζοντας δικές του ροκ συνθέσεις.

Τη σκυτάλη πήρε ο κωμικός Κώστας Μαλιάτσης - Σάλας, που για πρώτη φορά προσκλήθηκε και συμμετείχε στο Φεστιβάλ και τα έδωσε ...όλα με το stand up comedy. Γνωστός για το χειμαρρώδες χιούμορ του χάρισε γέλιο μέχρι δακρύων, πιάνοντας θέματα όπως η θέση του παιδιού στην οικογένεια, απέσπασε απανωτά χειροκροτήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με πολύ κέφι, με τους Stavento και Ηβη Αδάμου που ερμήνευσαν γνωστές επιτυχίες τους. Από τη σκηνή, ο Μιχάλης Κουινέλης είπε ότι «πριν από 20 χρόνια ξεκίνησα απ' αυτά τα Φεστιβάλ, είμαι χαρούμενος που είμαι και απόψε εδώ και είναι μεγάλη μου τιμή, να το ξέρετε».

«Να γίνουν όπλα οι πένες...»

Μετά τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου, στη Μαθητική Σκηνή του Φεστιβάλ ξετυλίχθηκε μια συγκλονιστική συναυλία με hip hop ήχο, με ανατρεπτικό στίχο και ένα κοινό γεμάτο ζωντάνια, που επαναλάμβανε τους στίχους, εναλλάσσοντάς τους με συνθήματα. Το θέμα της, «Να γίνουν όπλα οι πένες...», ενάντια στην καταστολή και τον τρομονόμο.


Πρώτοι εμφανίστηκαν οι «Urban Pulse» και ο Dason που ερμήνευσαν γνωστές τους δημιουργίες, αλλά και νέα τους τραγούδια, ευχαριστώντας την ΚΝΕ για την πρόσκληση, δηλώνοντας πως θα είναι πάντα εδώ. Ραντεβού στους αγώνες έδωσε το «Σφάλμα». Η σκηνή «άναψε» με τον Kooz, ενώ ο Brak ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση και χαρούμενοι και περήφανοι που βρίσκονται στο Φεστιβάλ δήλωσαν από τη σκηνή οι Ζωγράφος και Ghetto Rock.

Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας παρεμβάλλονταν από το κοινό συνθήματα ενάντια στους φασίστες, για τον Παύλο Φύσσα, στον οποίο αναφέρθηκαν οι «Κοινοί Θνητοί» που έκλεισαν τη συναυλία. Ο mc από τους «Κοινούς Θνητούς» τραγούδησε στίχους του hip hop συγκροτήματος Razastarr, αφιερώνοντάς τους στον Οδυσσέα Τσιαμπόκαλο, μέλος των Razastarr, που πριν λίγες μέρες «έφυγε» πρόωρα και άδικα από τη ζωή. Αποχωρώντας οι «Κοινοί Θνητοί» ευχαρίστησαν την ΚΝΕ και όλους τους συμμετέχοντες και παρέδωσαν τη σκυτάλη στην «παλιά σχολή του hip hop», όπως είπαν...

Ετσι, ο Μιθριδάτης θύμισε στους παλιότερους και έμαθε στους νεότερους αγαπημένα κομμάτια από τα Ημισκούμπρια, που εναλλάσσονταν με πιο πρόσφατες παραγωγές του, σε ένα «ταξίδι» περίπου δύο δεκαετιών. Μαζί του επί σκηνής ήταν ο Σέξπυρ και ο dj Freestone. Το κέφι εκτοξεύτηκε με μεγάλες επιτυχίες όπως το «Νωρίς», «Ο κύρης του σπιτιού», «Πώς να σου το πω», «Je suis bossu» από τα Ημισκούμπρια. Την τιμητική του όπως σε όλα τα live του Μιθριδάτη είχε ο... Νίκος Γκάλης, ενώ ξεχώρισε η ζωντανή παρουσίαση δύο acts από το πρόσφατο short film του Μιθριδάτη «Για να μη στα χρωστάω» που σχολιάζει τις πρόσφατες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Στο τέλος, ο Μιθριδάτης ευχήθηκε δύναμη και αντοχή στους αγώνες!

Μελωδικές εναλλαγές στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Με ροκ ήχους ξεκίνησαν οι συναυλίες στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων την Παρασκευή.

Την έναρξη έκανε το φοιτητικό συγκρότημα «Ψημένοι Πειραγμένοι», με ροκ και πανκ μουσική, οι οποίοι με τη φρεσκάδα και τα νιάτα τους ζέσταναν το κλίμα και ύστερα τη σκυτάλη έλαβε το συγκρότημα Sonic Polaroid, που έκανε το πρώτο του live στο Φεστιβάλ, ευχαριστώντας την ΚΝΕ. Τόσο με τα δικά τους τραγούδια όσο και με τη διασκευή στο «Which Side Are You On?» στο τέλος, ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Ακολούθησε ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, που για μία και πλέον ώρα σχολίαζε με το γνωστό καυστικό του χιούμορ την πολιτική επικαιρότητα. Με πειραγμένα τραγούδια από το «Tsolias and the Tsolia Band», αλλά και βίντεο, έβαλε στο στόχαστρό του τη στάση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και την περίοδο της πανδημίας, το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τους «ψεκασμένους». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παλικαρίσια μάχη των διανομέων της «e-food», στο σύνθημα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, αλλά και στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι έκλεισε την παράστασή του με το «Αρνιέμαι».

Στη συνέχεια οι «Γκιντίκι», με παραδοσιακά μουσικά όργανα και τραγούδι, ταξίδεψαν το κοινό στους δρόμους της λαϊκής παράδοσης και όχι μόνο, σε μία απολαυστική συναυλία.


Το μουσικό πρόγραμμα της Παρασκευής στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων έκλεισε με ένα μελωδικό ταξίδι στο ρεμπέτικο τραγούδι από τον Δημήτρη Μυστακίδη και το συγκρότημά του, που ανέβασαν το κέφι στα ύψη.

Το βράδυ του Σαββάτου, το πρόγραμμα της Σκηνής Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων άνοιξε με το ιδιαίτερο χιούμορ του και τα ξεχωριστά του τραγούδια ο Σπύρος Γραμμένος.«Από παγκάκι σε παγκάκι», «Αθλητικός τύπος», «Διανυκτερεύον Φαρμακείο», «Οι φίλοι», «Το όνομά μου είν' το δικό σου»... Το ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο, με τον κόσμο να τραγουδά και να δίνει τον ρυθμό με παλαμάκια.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Ζούμε σε μια φοβερή συγκυρία και είναι επείγοντα τα Φεστιβάλ, όχι μόνο γιατί τα εργατικά δικαιώματα χτυπιούνται από παντού, αλλά και γιατί ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη μάς ένωσε όλους ξαφνικά», είπε από σκηνής και με την κιθάρα του τραγούδησε «Του μικρού βοριά», αλλά και «Οταν σφίγγουν το χέρι». Εχοντας στο πλευρό του την Νεφέλη Φασούλη, έκανε ένα μελωδικό του ταξίδι σε δικά του τραγούδια, με ιδιαίτερες στιγμές το «Ελεφαντάκι», για «τους 3-4 μικρούς μας συντρόφους που είναι εδώ μπροστά», αλλά και όταν αφιέρωσε την «Υβρεοπομπή» στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο...


Με τον «Τελάλη» του Γιάννη Μαρκόπουλου ξεκίνησαν οι «Υπεραστικοί» τη συναυλία τους στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων. Την αφιέρωσαν στη νίκη των διανομέων της «e-food», που «έδειξε τον δρόμο της ταξικής οργάνωσης, της ταξικής συσπείρωσης και ενότητας», όπως επίσης στους συντρόφους που «έφυγαν» και «τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο τους, στον δρόμο του αγώνα, της πάλης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».

Μετά ερμήνευσαν ένα ριζίτικο τραγούδι, σημειώνοντας πως «τα καλύτερα κομμάτια της παράδοσης ήταν γέννημα - θρέμμα του ίδιου του λαού για τους αγώνες του», ενώ με το τραγούδι τους «Παλαιστινιακό» εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη. Από τη συναυλία - καταγγελία των «Υπεραστικών» δεν θα μπορούσε να λείπει το «Σκλάβε ημών», ένα έργο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και το γνωστό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης».

Η Σκηνή ξεσηκώθηκε επίσης με το «Του Αδόλφου τα εγγόνια», φωνάζοντας «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», και οι «Υπεραστικοί» συνέχισαν με τη «Μαύρη Αυγή», ένα τραγούδι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσαν το «Αρνιέμαι» και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τραγούδια του αγώνα.Ψεύτικες σελίδες στα «κοινωνικά δίκτυα» με ύποπτο ρόλο

Λίγο μετά την τεράστια επιτυχία του Φεστιβάλ, διάφορες ύποπτες σελίδες έκαναν την εμφάνισή τους σε social media, χρησιμοποιώντας το λογότυπο του ΚΚΕ και προσπαθώντας μέσω μηνυμάτων σε χρήστες να «ψαρέψουν» ακόλουθους προσποιούμενοι τους εκπροσώπους της ΚΝΕ.

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα τέτοιας σελίδας προς χρήστη του instagram, στο οποίο ανέφερε: «Μάθαμε ότι συμμετείχατε στο festival της ΚΝΕ. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για την ΚΝΕ; Εδώ είμαστε όλοι σύντροφοι. Αν γίνουμε πολύ θα νικήσουμε».

Αυτές οι σελίδες καμία σχέση δεν έχουν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και έχουν γίνει ήδη οι ενέργειες που απαιτούνται για να κατέβουν ως «κακόβουλες» και «προβοκατόρικες».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στα social media λειτουργούν:

-- τον λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της ΚΕ στο twitter

-- τους λογαριασμούς σε twitter, facebook και instagram του «Οδηγητή» και τις σελίδες στο facebook και το instagram του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Με αναρρίχηση ολοκληρώνεται το Σάββατο το 9ο Αθλητικό Camp

Με αναρρίχηση βράχου ολοκληρώνεται το 9ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το ραντεβού είναι το Σάββατο 2 Οκτώβρη στο αναρριχητικό πεδίο «Μακρύς Τοίχος», πάνω από τη Μονή Καρέα, στον Βύρωνα.

Θα προηγηθεί ομιλία σχετικά με την ιστορία της αναρρίχησης στην Ελλάδα και τα αναρριχητικά πεδία της Αττικής και θα ακολουθήσει η αναρρίχηση, ως συνέχεια και πρακτική εφαρμογή του σεμιναρίου - workshop για τις βασικές αρχές και τεχνικές κίνησης στο βουνό που έγινε στο Αθλητικό Στέκι την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.

Υλικά όπως αναρριχητικά παπούτσια, κράνη κ.λπ. θα δίνονται επιτόπου, αλλά όποιος έχει δικά του καλό είναι να τα έχει μαζί του.

Δηλώσεις συμμετοχής στο sports@kne.gr και στο τηλέφωνο 6951.165.574.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
«Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο, με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε!»

Σε διαρκή κίνηση βρισκόταν το Μαθητικό Στέκι το τριήμερο του Φεστιβάλ, που αποτέλεσε και φέτος σταθμό για τους μαθητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση που είχε τίτλο «Επαναστάτης θα πει...», η οποία έδινε ερεθίσματα να ανοίξει η κουβέντα, και στα εργαστήρια μαθητικής δημιουργίας, όπου διαρκώς κάτι υπήρχε να δουν και να συμμετάσχουν: Στο καλλιτεχνικό εργαστήρι η ομάδα μαθητών και μαθητριών «Ιωνίδειος crew» παρουσίασε πρότζεκτ με τίτλο «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας». Στο εργαστήρι κοινωνικών επιστημών παρουσιάστηκαν διαδραστικά πρότζεκτ μαθητών και μαθητριών από τη Ν. Φιλαδέλφεια και τη Μεταμόρφωση με θέμα «Μην τρως κουτό-χορτο... Πάλεψε για μια κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις!». Εργασία μαθητών και μαθητριών από το Μαρούσι με θέμα «Δικαιώματα: Ατομική υπόθεση ή κοινωνική ανάγκη;». Στο εργαστήρι προστασίας περιβάλλοντος υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από ομάδα μαθητών της Βορειοδυτικής Αττικής με θέμα «Φωτιές, σεισμοί, πλημμύρες... Αυτή δεν είναι ζωή, Survivor είναι!». Στο εργαστήρι «Τα ΕΠΑΛ...αλλιώς!» παρουσιάστηκε εργασία μαθητών ΕΠΑΛ από τις νότιες συνοικίες της Αθήνας...

Καθημερινά, το πρόγραμμα έκλεινε με επίκεντρο τη σκηνή, από όπου πέρασαν μαθητικά συγκροτήματα, κωμικοί stand up comedy, καλλιτέχνες που ερμήνευσαν διάφορα είδη μουσικής.

«Οι ανάγκες μας μεγαλώνουν και τα όρια αυτού του συστήματος στενεύουν»


Από το πρόγραμμα ξεχώρισε η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή με τίτλο «Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο... με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε».

Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και όχι μόνο είχαν πάρει θέση από νωρίς. Καλωσορίζοντάς τους στην εκδήλωση, η Νίκη Κωτσαδάμ, μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καματερού, συνέδεσε το θέμα της συζήτησης του Φεστιβάλ με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που σημαίνει για τους μαθητές νέους στόχους, προσδοκίες αλλά και ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το μέλλον που τους ετοιμάζουν, με πολλά να έχουν συμβεί στη ζωή τους τη χρονιά που πέρασε και με τους μαθητές να νιώθουν αγανάκτηση.

Παίρνοντας τον λόγο η Μυρτώ Καλτικοπούλου, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ, με αφετηρία τον δικαιολογημένο προβληματισμό των νέων, για ζητήματα όπως «Γιατί δεν μπορεί η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία να λύσουν ζητήματα όπως την πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη; Γιατί υπάρχουν κενά στα σχολεία, ενώ υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί έξω από αυτά;» κ.ά., αναφέρθηκε στους νόμους και τα χαρακτηριστικά που ισχύουν στην καπιταλιστική κοινωνία και αποτελούν την κοινή πηγή για κάθε αδικία που βλέπουμε γύρω μας, για το ότι τα πάντα γύρω μας είναι εμπορεύματα και οι καπιταλιστές αποφασίζουν για το τι, πότε και σε ποια ποσότητα θα παραχθεί, πόσο ακριβά θα πουληθεί με κριτήριο το να κερδίζουν εκείνοι ολοένα και περισσότερο.


«Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι σήμερα η ζωή μας είναι γεμάτη δυσκολίες. Το ζήτημα όμως είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την πηγή που τις γεννά», τόνισε, σημειώνοντας πως η ΚΝΕ καλεί όλους τους νέους μαθητές, φοιτητές, τη νέα γενιά να αναζητούν το πώς και το γιατί πίσω από όσα επηρεάζουν τη ζωή μας, τι πρέπει να αλλάξει. «Οι ανάγκες μας μεγαλώνουν και τα όρια αυτού του συστήματος στενεύουν», τόνισε.

Ο εκπαιδευτικός Ηλίας Πατίδης, αναφερόμενος στην αξία της γνώσης, ξεκίνησε με ένα επίκαιρο παράδειγμα, θέτοντας το ερώτημα αν θα μπορούσαν διάφορες θεωρίες να σταθούν, αν υπήρχε πραγματικά ένα σχολείο που να μορφώνει ολοκληρωμένα τον νέο άνθρωπο, να του δώσει εφόδια για να σταθεί στα πόδια του και να αναλύσει την πραγματικότητα. Το σημερινό σχολείο, σημείωσε, στερεί τη δυνατότητα ο κάθε νέος να βρει απαντήσεις, να καλλιεργήσει τα χαρίσματά του. Αντίθετα, οικοδομείται ένα σχολείο προσανατολισμένο σε συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως ζητούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αναφέρθηκε στους αγώνες των μαθητών και τη στάση πολλών εκπαιδευτικών που βρέθηκαν έμπρακτα στο πλευρό τους, αλλά και στα όσα μέτρα βρίσκονται μπροστά αυτήν τη σχολική χρονιά, τονίζοντας την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το ποιο σχολείο, σε ποια κοινωνία μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες και τα «θέλω» των νέων ανθρώπων. Οπως σημείωσε, είναι πολλοί οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν αυτήν τη συζήτηση.

Δυνατή ΚΝΕ σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με επίκεντρο το σύνθημα «Δυνατή ΚΝΕ σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες». Η Μ. Καλτικοπούλου, με αφορμή τους αγώνες της περασμένης χρονιάς, σημείωσε πως πέρα από τις δυσκολίες υπάρχουν σήμερα και μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να γίνουν πράξη με τη συλλογική δράση της εργατικής τάξης και της νεολαίας, της ΚΝΕ στο πλευρό του κόμματος της εργατικής τάξης.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ, τόνισε, πρωτοστατούν για να αναπτυχθούν αγωνιστικές διαθέσεις, κόντρα στη μοιρολατρία, για να αναπτύσσονται ο προβληματισμός και η συζήτηση, ανάμεσα στα σχολεία και τις πόλεις ώστε τελικά το μήνυμα να είναι πανελλαδικό και να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, για αγωνιστικά 15μελή και 5μελή συμβούλια, περισσότερες Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών, απέναντι στις προσπάθειες καταστολής. «Με τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά, προετοιμάζουμε τους ακόμη μεγαλύτερους αγώνες, τη σύγκρουση με το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους, φασισμό, που μετατρέπει τη ζωή της νέας γενιάς σε αγώνα επιβίωσης».

«Τώρα είναι κρίσιμο πολύ περισσότεροι μαθητές, πολλοί που βρίσκονται σήμερα εδώ να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα. Σε κάθε τάξη, σε κάθε σχολείο όσο πιο πολλοί παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, τόσο πιο δυνατό το μήνυμά μας, τόσο πιο μεγάλη η δύναμή μας να επιβάλουμε το δίκιο μας», τόνισε ο Στέλιος Γκιλάκης, μαθητής Λυκείου στα Βριλήσσια. Μίλησε για τους μαθητικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και όσα διεκδικούν σήμερα. Ιδιαίτερα στάθηκε στην πάλη της ΚΝΕ για «συμβούλια που θα μάχονται για καθετί που προβληματίζει τους μαθητές και δεν αφορά στενά το σχολείο, που θα αναδεικνύουν ποιος φταίει για την κατάσταση που ζουν οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές, τους γονείς τους, θα συντονίζουν τη δράση τους με άλλα μαθητικά συμβούλια στη γειτονιά κι όχι μόνο», θυμίζοντας τη σημασία των συλλογικών διαδικασιών όπως αναδείχτηκε και μέσα από τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις.

ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Χωρίς ρεύμα σε κοντέινερ - σχολείο 20 μέρες από την έναρξη των μαθημάτων!

Τις ευθύνες κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ

Σχεδόν 20 μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και 6 μήνες μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα, οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά ακόμα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και μάλιστα χωρίς ρεύμα. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο του Κοσκινά, που ηλεκτροδοτήθηκε πριν από λίγες μέρες.

Το παράδειγμα αυτό αναδεικνύει με τραγικό τρόπο πως ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνικές δυνατότητες να χτιστούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες, σαν αυτές που προκύπτουν με την πανδημία, χιλιάδες μαθητές στοιβάζονται σε μεγάλα τμήματα, σε κοντέινερ και κάνουν μάθημα σε άθλιες συνθήκες.

Το γεγονός αυτό στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «παρά την ωραιοποιημένη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση για τη γρήγορη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές του "Ιανού" και του σεισμού, η πραγματικότητα την διαψεύδει καθημερινά. Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή Παλαμά (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), που επί της ουσίας αδιαφορεί εδώ και πολλούς μήνες ώστε να λύσει το πρόβλημα της στέγασης και της ηλεκτροδότησης του σχολείου».

Ταυτόχρονα τονίζει πως «η κυβέρνηση χρόνο είχε. Χρήματα είχε. Πολιτική βούληση δεν είχε. Και τα δισεκατομμύρια ευρώ που πήρε τα χαρίζει "αριστερά και δεξιά". Κάνει τα χατίρια σε μεγάλες εταιρείες του τουρισμού, των μεταφορών, των κατασκευαστικών ομίλων με τις απευθείας αναθέσεις για αποκαταστάσεις από τις φυσικές καταστροφές. Την ίδια ώρα που στον 21ο αιώνα μαθητές στο νομό μας κάνουν μάθημα στο σκοτάδι και σε κοντέινερ, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ ενώ κλείνει νέες πολεμικές συμφωνίες με τη Γαλλία για την αγορά φρεγατών και αεροπλάνων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, συνολικά τον λαό της περιοχής να δυναμώσουν τον αγώνα τους, απαιτώντας: Να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση με ευθύνη του κράτους νέου σχολικού συγκροτήματος ώστε οι μαθητές να μην κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία. 15 μαθητές ανά τάξη, μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων.

Εγκαινιάζεται το «Τραβέρσο - Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά»

Το Σάββατο 2 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. η εκδήλωση των εγκαινίων, στην οδό Φίλωνος 9

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ ετοιμάζει με μια όμορφη εκδήλωση τα εγκαίνια του «Τραβέρσο - Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά», που πλέον είναι έτοιμο και στεγάζεται στην οδό Φίλωνος 9 στον Πειραιά.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Οκτώβρη στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσει ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής.

Θα ακολουθήσει hip hop συναυλία με τους: Retro, Ryeme Riot & Raibo.

Ο ναυτικός όρος «τραβέρσο» σημαίνει πορεία με κόντρα τον άνεμο και η ΤΟ Πειραιά τον δανείστηκε από τον τίτλο της τρίτης ποιητικής συλλογής του Νίκου Καββαδία για να ονομάσει το Πολιτιστικό της Στέκι.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της: «Με την πρωτοβουλία δημιουργίας του χώρου φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας, στην ανάγκη για πολιτισμό και πολιτιστική δημιουργία, κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες μας.

Το Πολιτιστικό μας Στέκι μπορεί να φιλοξενήσει και να δώσει χώρο έκφρασης και βήμα σε εκατοντάδες νέους που μπορούν να συμμετέχουν στις παραγωγές, να αξιοποιούν τους χώρους για ηχογραφήσεις και πρόβες».

Στο «Τραβέρσο» θα λειτουργήσουν: Θεατρική ομάδα, θεατρική ομάδα για μικρότερες ηλικίες, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά σύνολα, ομάδα κινηματογράφου και ομάδα Ιστορίας της Τέχνης. Παράλληλα θα γίνονται μαθήματα στα εξής: Σχέδιο, παραδοσιακοί χοροί, reggaeton (ρεγκετόν, είδος μουσικής από τη Λατινική Αμερική), πιάνο, κιθάρα, βιολί, τρομπέτα, ούτι, φωτογραφία, σκάκι, ρομποτική.


Οι ομάδες θα λειτουργούν δωρεάν στο Στέκι, ενώ δωρεάν θα γίνονται και τα μαθήματα, με την εθελοντική συνεισφορά των δασκάλων.

Η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ καλεί τους νέους να επικοινωνήσουν με το Στέκι, είτε για να δηλώσουν συμμετοχή στις ομάδες και τα μαθήματα είτε για να πουν τις δικές τους ιδέες.

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 210-4179462 και e-mail traverso@kne.gr


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Αναδείχτηκαν οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολεία της περιοχής

Περιοδεία στη Σαλαμίνα πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με την Μαρία Παπαελευθερίου, δημοτική σύμβουλο Σαλαμίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη.

Η Δ. Μανωλάκου επισκέφτηκε το 1ο και το 2ο Γενικό Λύκειο Σαλαμίνας, το Δημοτικό, Γυμνάσιο και το Λύκειο Αμπελακίων, καθώς και το Δημοτικό Σεληνίων. Αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια, στο πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και την υποτιθέμενη ανάπτυξη που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Στάθηκε στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των σχολείων, στα αντιδραστικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια για την Παιδεία που πέρασαν μέσα στο καλοκαίρι, καθώς και στην αναγκαιότητα να υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες στα σχολεία, ειδικότερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας.

Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα, με κυριότερο το κτιριακό, μιας και τα περισσότερα σχολεία είναι παλιάς κατασκευής και η συντήρηση δεν επαρκεί, όπως και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Τέθηκε επίσης το σοβαρό θέμα των καθαριστριών, αφού υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια σε κάθε ένα από τα σχολεία, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον δύο, μία κατά την ώρα της λειτουργίας των μαθημάτων και μία δεύτερη μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και για τα έξοδα μετακίνησης, από και προς το νησί, που καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους, τις αίθουσες - κοντέινερ και την ανάγκη για σχολίατρο και ψυχολόγο στα σχολεία.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συλλαλητήριο για σχολές ανοιχτές, με μέτρα προστασίας

Αύριο Πέμπτη, στις 12 μ., στα Προπύλαια

Να ανοίξουν οι σχολές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας για διά ζώσης διδασκαλία, ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι προχωρούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Κάλεσμα συμμετοχής απηύθυναν μέχρι χτες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φυσικού, Νομικής, ΤΕΑΠΗ, ΠΤΔΕ, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, ΣΕΜΦΕ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠαΔΑ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΚΤ.

Στα αιτήματα των φοιτητών συμπεριλαμβάνονται: Εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα πανεπιστήμια με ευθύνη τη διενέργεια δωρεάν μαζικών rapid test καθημερινά, επιστημονική ενημέρωση και επιτάχυνση του εμβολιασμού. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων και να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά και να φτιαχτούν ολιγομελή κλιμάκια. Αμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας και εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης του αέρα στα αμφιθέατρα. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αμφιθεάτρων των πανεπιστημίων. Πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς από και προς τις σχολές ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη στέγαση, Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με σωματεία του κλάδου των Κατασκευών παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στις 11 π.μ. στην οδό Σανταρόζα, στην Αθήνα, όπου και βρίσκεται κτίριο του ΕΚΠΑ, με θέμα την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και τη διεκδίκηση φοιτητικής στέγης.

Παρέμβαση για σίτιση, στέγαση και δωρεάν σπουδές

Με συνθήματα όπως «Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», και με την απαίτηση να λειτουργήσουν τα ιδρύματά τους με όλα τα μέτρα προστασίας και τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ανταποκρινόμενοι σε καλέσματα των συλλόγων τους, προχώρησαν χτες το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται, όπως τόνισαν, για την αρχή των κινητοποιήσεών τους, καθώς ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο των σχολών από την πανδημία, το άνοιγμά τους γίνεται με χειρότερους όρους απ' ό,τι πριν. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, από εκπροσώπους του συλλόγου της ΣΤΕΦ, μετά από ενάμιση χρόνο τα εργαστήρια ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους φοιτητές χωρίς καν εξαερισμό, ενώ ακόμη δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας, με τη «δικαιολογία» μην αυξηθούν τα έξοδα!

Αντιπροσωπεία των φοιτητών παρέδωσε στον περιφερειάρχη ψήφισμα με τα αιτήματά τους, καλώντας την Περιφέρεια να συμβάλει στην ικανοποίησή τους, επισημαίνοντας ότι δεν υλοποιήθηκαν οι περσινές της δεσμεύσεις για εξασφάλιση ειδών υγιεινής στο Πανεπιστήμιο.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν οι σύλλογοι ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού και Φοιτητικής Εστίας.

Για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και στην έδρα του κοσμήτορα στη ΣΤΕΦ και για αύριο προετοιμάζουν συλλαλητήριο στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου, κλιμακώνοντας την πάλη τους.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ