Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Κλειστό το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής

Στον Καιάδα της σκληρής ταξικής πολιτικής οδηγούνται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Ειδικής Αγωγής στη Σαμψούντα της Πρέβεζας. Μπαίνει ο Οκτώβρης και το ίδρυμα δεν έχει ακόμη ανοίξει, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό. Το ίδρυμα λειτουργεί από το 2002. Φοιτούν περίπου 20 παιδιά με ειδικές ανάγκες και λειτουργεί με τμήματα αγγειοπλαστικής και φυτικής παραγωγής. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν προσληφθεί ακόμη φυσικοθεραπευτής, φιλόλογος, μαθηματικός, κενά υπάρχουν και σε ειδικευμένο προσωπικό, που βάζουν σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την τρομοκρατία στα σχολεία

Την τρομοκρατία που εκδηλώθηκε πολύμορφα μέσα στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενόψει, αλλά και την ημέρα της γενικής απεργίας, με στόχο να μη σηκώσουν κεφάλι οι μαθητές, καταγγέλλει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης. Προειδοποιεί ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και καλεί τους μαθητές να προχωρήσουν σε συνελεύσεις σε κάθε τμήμα, κάθε σχολείο, να συζητήσουν και να οργανώσουν κινητοποιήσεις, να δημιουργήσουν τοπικά συντονιστικά αγώνα σε κάθε συνοικία, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να εκλέξουν αγωνιστικά 5μελή και 15μελή.

Το ΣΑΣΘ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «όσα έγιναν την ημέρα της απεργίας αλλά και τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι η τρομοκρατία "έσπασε κόκαλα" με στόχο να μην κουνηθεί φύλλο, οι μαθητές που υποφέρουν, να μαθαίνουν πως όταν το στομάχι τους είναι άδειο πρέπει να σιωπούν, να φοβούνται».

Η εικόνα, πάντως, που παραθέτει το Συντονιστικό είναι αποκαλυπτική. Διευθυντές και καθηγητές που, αντί να απεργούν και οι ίδιοι, έκλεισαν τους μαθητές στο σχολείο για να μην πάνε στην απεργιακή συγκέντρωση, απειλές για αποβολές (ακόμα και σε όποιον έπαιρνε τα υλικά του Συντονιστικού), φωνές και τηλέφωνα στα σπίτια μαθητών για να μην πάνε στη συγκέντρωση, «αγανακτισμένοι γονείς» που απειλούσαν με τον «μπαμπούλα» του εισαγγελέα, οργάνωση εκδρομής τη μέρα της απεργίας, αστυνομικοί που κυκλοφορούσαν γύρω από σχολεία, άλλοι που εθεάθησαν να σκίζουν μαθητικά πανό παραμονή της απεργίας κ.ά. Τα πάντα για να μείνουν οι μαθητές μακριά από τους αγώνες...

Κολυμπώντας Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

Το παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στην Κέρκυρα διοργανώνει κολυμβητικό διάπλου Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα αύριο Κυριακή, για την προβολή του αιτήματος να δημιουργηθεί άμεσα στην Κέρκυρα «στεγνή» θεραπευτική μονάδα για τους εξαρτημένους χρήστες και για τις οικογένειές τους. Κατά τον τερματισμό του κολυμβητικού διάπλου θα πραγματοποιηθούν αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υποδοχής του Κερκυραίου κολυμβητή μεγάλων αποστάσεων ανοιχτής θάλασσας Χάρη Θεοδόση στο Ναυτικό Αθλητικό Ομιλο Κέρκυρας. Την πρωτοβουλία, η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, στηρίζουν τουλάχιστον 70 φορείς.

Επιτακτική ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών
  • Μαζική κινητοποίηση έγινε χτες στον Πειραιά
  • Τροχαίο με θύμα 12χρονο μαθητή σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Από την κινητοποίηση χτες στον Πειραιά
Από την κινητοποίηση χτες στον Πειραιά
Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και δυναμική πορεία στα γραφεία της Περιφέρειας Πειραιά πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές και γονείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά. Αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν να συνεχιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με ευθύνη του κράτους, η οποία έχει διακοπεί καθώς το κράτος δεν έχει πληρώσει παλιές οφειλές του στους μεταφορείς. Ετσι οι γονείς αναγκάζονται ή να χάνουν το μεροκάματο για να πάνε το παιδί τους σχολείο ή να πληρώνουν ταξί ή σε ένα αυτοκίνητο να στοιβάζονται έξι-εφτά παιδιά με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους. Η κατάσταση είναι τραγική στα Ειδικά Σχολεία. Ενδεικτικά, στο Ειδικό Σχολείο Περάματος από τα 15 παιδιά πηγαίνουν μόνο τα τρία. Τα υπόλοιπα μένουν στο σπίτι καθώς δεν μπορούν να τα μεταφέρουν οι γονείς. «Για να έρθω σήμερα στην κινητοποίηση πήγα το παιδί μου, 9,5 ετών, ανάπηρο, στην αγκαλιά στο σχολείο και έτσι θα το μεταφέρω πάλι σπίτι» τόνισε η Βασιλική Κοκκίνου, επισημαίνοντας πως αυτή η κατάσταση καταδικάζει και την ίδια στην ανεργία προκειμένου να προσέχει το παιδί.

Σε συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, τους είπε πως η αρμοδιότητα έχει περάσει στους δήμους και πως η Περιφέρεια περιμένει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καλύψει τη μεταφορά μόνο μέχρι και τον Οκτώβρη (οι δήμοι από την πλευρά τους δηλώνουν πως η αρμοδιότητα έχει περάσει από 28/8 στην Περιφέρεια)... Παράλληλα δήλωσε αναρμόδιος να παρέμβει στην ΕΘΕΛ ώστε οι μαθητές να μετακινούνται δωρεάν και οι ελεγκτές να μην κατεβάζουν τα παιδιά στη μέση του δρόμου όταν δεν έχουν εισιτήριο.

Οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Στάση εργασίας για διευκόλυνση της συμμετοχής στη χτεσινή κινητοποίηση είχε κηρύξει και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Επικίνδυνη κατάσταση για την ασφάλεια των μαθητών!

Νέες κινητοποιήσεις για τη μεταφορά των μαθητών διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων: Στην Αθήνα την Τρίτη 2 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι έξω από το Κρατικό Ωδείο (Φράγκου 15).

Την επικινδυνότητα που εγγυμονεί η διακοπή της μεταφοράς μαθητών επισημαίνουν οι γονείς του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με αφορμή το τροχαίο που έγινε την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη, όταν 12χρονος μαθητής του Μουσικού Γυμνασίου τραυματίστηκε κατά την επιστροφή του από το σχολείο, παρασυρόμενος από διερχόμενο αυτοκίνητο, τη στιγμή που αποβιβαζόταν από το λεωφορείο της αστικής συγκοινωνίας (ΟΑΣΘ). Ο μαθητής νοσηλεύεται στην Παιδοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θλαστικά τραύματα στα πόδια και στα χέρια.

Ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Πυλαία, μετακινούνται από όλη την πόλη και από τα πιο απομακρυσμένα σημεία των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και χρειάζονται μέχρι και 2,5 ώρες, αλλάζοντας πολλαπλά αστικά λεωφορεία, κουβαλώντας μαζί με τη σχολική τσάντα και το μουσικό τους όργανο, για να προσεγγίσουν το Σχολείο. Το ίδιο ισχύει και κατά την επιστροφή στο σπίτι τους.

Λαμβάνοντας υπόψη το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα (9ωρα), καθώς και τις συνολικά 5 ώρες που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους, μπορεί να φανταστεί κανείς την κατάσταση που βρίσκονται οι μαθητές και το πόσο "εύκολα" μπορεί να επαναληφθεί το ατυχές συμβάν».

«Φίρμα» το ΤΕΙ Καβάλας...

«

Φίρμα» έχει γίνει το ΤΕΙ Καβάλας τις τελευταίες μέρες. Η «Καθημερινή» το θεωρεί «παράδειγμα» και τα «Νέα» αφιέρωσαν μια σελίδα, μαζί με φωτογραφία των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, εκτιμώντας ότι «τα ΤΕΙ αποκτούν διεθνή αέρα». Εκτός αυτού, η πρώην υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο ΤΕΙ Καβάλας για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου. Γιατί όλα αυτά; Το ΤΕΙ Καβάλας έχει Συμβούλιο Διοίκησης, σύμφωνα με το νέο νόμο - πλαίσιο και συμμετέχουν σε αυτό πανεπιστημιακοί από ιδρύματα των ΗΠΑ. Είναι, με λίγα λόγια, «πρότυπο» του πανεπιστήμιου - επιχείρηση.

Εχουμε γράψει πολλές φορές για τις συνέπειες που θα έχει ο νόμος στην ένταση των επιχειρηματικών δράσεων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και για το ρόλο των Συμβουλίων Διοίκησης σε αυτήν τη διαδικασία. Ολα ισχύουν και για τις προοπτικές του ΤΕΙ Καβάλας. Ενδεικτικό, πάντως, της αντίληψης της «εξωστρέφειας» και της «ανταγωνιστικότητας» που πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια ΑΕ είναι και ο τρόπος που ...γιορτάστηκε η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ αποφάσισε να εγκρίνει κατά πλειοψηφία, σε συνεδρίασή του στις 14 Σεπτέμβρη, την έκδοση ΧΕΠ (Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής) ποσού 6.000 ευρώ«προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες διοργάνωσης της πρώτης επίσημης Συνεδρίας του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Καβάλας, όπως και δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των μελών του Συμβουλίου και της Διοίκησης του Ιδρύματος στην εκδήλωση που διοργανώνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στα πλαίσια συμμετοχής Αμερικανών ακαδημαϊκών στο ανωτέρω Συμβούλιο του Ιδρύματός μας»...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org