Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα σε χωριά της Θήβας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί την Κυριακή 30 Ιούνη τη Δημοτική Ενότητα Θίσβης του δήμου Θήβας και θα περιοδεύσει στα χωριά της.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- 10.30 π.μ., στην Ελλοπία

-- 11.30 π.μ., στην Ξηρονομή

-- 12.30 μ.μ., στην Αλυκή

-- 6.30 μ.μ., στη Δομβραίνα

-- 7.30 μ.μ., στον Πρόδρομο (Χώστια)

-- 8.30 μ.μ., στο Σαράντι.

ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα!

Φυλλάδιο του ΚΚΕ που διακινείται πλατιά από τις Κομματικές Οργανώσεις, στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Στις 7 Ιούλη ψηφίζουμε...

Στις 8, όμως, σημασία θα έχει

να είναι πιο δυνατός ο λαός!

Να είναι ισχυρή η δύναμη που μάχεται για τις ανάγκες και το δίκιο μας.

Στις 8 Ιούλη δεν θα έχει καμία σημασία η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο...

-- Δεν θα έχει καμία σημασία ποιο κόμμα θα αποτελέσει συμπλήρωμα της νέας κυβέρνησης...

-- Δεν θα έχει καμία σημασία αν θα μπουν «κόμματα μιας χρήσης» στη Bουλή.

Σημασία, όμως, θα έχει

να είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ήταν και είναι ο συνεπής αντίπαλος εκείνων που μας μαύρισαν τη ζωή όλα αυτά τα χρόνια, εκείνων που και πάλι θα κυβερνήσουν σε βάρος μας, όσο κι αν το κρύβουν προεκλογικά, υποσχόμενοι «ψίχουλα» στο λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τον κίνδυνο της «μνημονιακής παλινόρθωσης», αν εκλεγεί η ΝΔ, όμως τα μνημόνια και οι αντιλαϊκοί νόμοι δεν έφυγαν ποτέ. Η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα επέκτεινε και τα μονιμοποίησε. Εχει στρώσει το έδαφος για την επόμενη κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε καλά ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ τα προβλήματα και η ανασφάλεια, γιατί θα είναι εδώ οι οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι που τα γεννούν.

Θα είναι εδώ:

-- Oι εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων που ψήφισαν και εφάρμοσαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν μιλάει για κατάργησή τους.

-- Οι «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις, που όλοι αποδέχονται στο όνομα της συνέχειας του κράτους.

-- Τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.

-- Οι «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η ελαστικοποίηση ωραρίων και εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί κ.λπ.

-- Οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι παροχές και οι φοροελαφρύνσεις, που τάζουν, αφορούν κυρίως τη δική του κερδοφορία. Για να το πετύχουν ξεζουμίζουν το λαό.

-- Οι επικίνδυνες δεσμεύσεις της χώρας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, που φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους στο Αιγαίο και την Κύπρο, προωθούν τη «συνδιαχείριση».

Γι' αυτό και είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι εκλογές.

Γιατί μετριέται το μπόι και η δύναμη του λαού.

Σκεφτείτε:

Ποιος θα είναι δίπλα στο λαό, στη νεολαία

και απέναντι στη νέα κυβέρνηση που θα συνεχίσει τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ, που «έβγαλε το φίδι από την τρύπα», για λογαριασμό του συστήματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέπλυνε» την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν. Δεν «ξεμπέρδεψε με το παλιό», αλλά το «ανέστησε». Διέσυρε αριστερές αξίες και ιδανικά, γιατί εμφανιζόταν «αριστερός» στα λόγια, ενώ έπραττε «δεξιά». Εμφάνισε ως μονόδρομο την πολιτική των μνημονίων διαρκείας, έγινε το «καλύτερο παιδί» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Γι' αυτό και έσπειρε την απογοήτευση, έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους πίσω στη ΝΔ. Στα ψηφοδέλτιά του φιγουράρουν δεκάδες πρώην υπουργοί και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν διακριθεί στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο συντηρητισμός της ΝΔ και η δυσφήμιση ριζοσπαστικών ιδεών από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

-- Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που είναι έτοιμο να γίνει συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι το ΚΙΝΑΛ δηλώνει διαθέσιμο να στηρίξει μια κυβέρνηση ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Βλέπει, επίσης, ότι τα μισά στελέχη του ΚΙΝΑΛ αλληθωρίζουν προς τη ΝΔ και τα άλλα μισά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η ψήφος σε αυτό το κόμμα θα γίνει στήριγμα αντιλαϊκών αποφάσεων και νόμων.

-- Τα κόμματα «μιας χρήσης» που εμφανίζονται και εξαφανίζονται ως ευκαιριακά αναχώματα και συμπληρώματα;

Η ψήφος σε «διάττοντες αστέρες», όπως το κόμμα Βαρουφάκη, δεν είναι απλά μια χαμένη, αλλά μια επικίνδυνη, συστημική ψήφος. Ενισχύει ένα ακόμα «δεκανίκι» που μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Βαρουφάκης. Είναι η επανάληψη της «καρικατούρας» του πρώτου 6μήνου ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αναπαράγει τις ψεύτικες ελπίδες για δήθεν φιλολαϊκές λύσεις εντός του ευρώ και της ΕΕ.

Να πετάξουμε τη ναζιστική - εγκληματική

Χρυσή Αυγή στα σκουπίδια της Ιστορίας!

Η υποχώρηση της Χρυσής Αυγής σε ψήφους και σε ποσοστά πρέπει να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές, να πεταχθεί έξω από τη Βουλή.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι εγγύηση για την περιχαράκωση αυτής της ναζιστικής δολοφονικής συμμορίας, αλλά και για την αποκάλυψη και περιθωριοποίηση νέων ακροδεξιών μορφωμάτων, τύπου Βελόπουλου, που φιλοδοξούν να παίξουν το ρόλο της «σοβαρής» Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σύστημα.

Καμία ψήφος στο ΚΚΕ να μη χαθεί!

Να μην αφήσουμε τις οικονομικές δυσκολίες της μετακίνησης, αλλά και γενικότερες δυσκολίες του καλοκαιριού να γίνουν εμπόδιο στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ, που χάνεται λόγω αποχής, στην πραγματικότητα ενισχύει τους αντιπάλους του λαού. Ενισχύει τον αρνητικό συσχετισμό.

Στην επόμενη Βουλή διεκδικούν «έδρες» 4 μνημονιακά κόμματα (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΜΕΡΑ25), 2 φασιστικά, ακροδεξιά μορφώματα (Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση) και το ΚΚΕ! Δεν θα αφήσουμε όσους μας έφεραν ως εδώ, αλλά και τους φασίστες, τους ρατσιστές και ακροδεξιούς να μιλάνε εξ ονόματος του λαού και της νεολαίας.

Το ΚΚΕ αποτελεί το δυνατό χαρτί για το λαό!

Η ψήφος στο ΚΚΕ επιστρέφει στο λαό, δυναμώνει τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

Για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για να μη μένει κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος, για να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, για την κατάργηση των δυσβάσταχτων φόρων, για τη διαγραφή χρεών των λαϊκών στρωμάτων, για να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε.

Για την ικανοποίηση

των σύγχρονων αναγκών,

με τον ίδιο το λαό στην εξουσία!

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σου

Είναι η ψήφος που μετράει για σένα!

Εμφανίσεις του Δ. Κουτσούμπα στα ΜΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Π. Τσίμα, τη Δευτέρα 1η Ιούλη και ώρα 10 το πρωί.

Την Τρίτη 2 Ιούλη θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open των 19.00 και την δημοσιογράφο Ε. Στάη.

Η ψήφος στο ΚΚΕ επιστρέφει πάντα στο λαό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στον ρ/σ «Παραπολιτικά»

Συνέντευξη στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και τους δημοσιογράφους Α. Παπαδόπουλο και Δ. Τάκη παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ερωτώμενος σχετικά με την ενεργειακή συμφωνία στην Κρήτη και τη στάση του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «εμάς μας προβληματίζουν τρία βασικά ζητήματα σε αυτήν τη συμφωνία εκχώρησης των υδρογονανθράκων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην "ΕxxonMobil" - "Total" - ΕΛΠΕ.

Το πρώτο ζήτημα είναι ότι είναι προκλητικοί οι όροι της εκχώρησης. Εμείς θεωρούμε και φοβόμαστε ότι τελικά για το λαό μας θα είναι μία ακόμα κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου, ο οποίος θα χαθεί διαπαντός για τον ελληνικό λαό, για το ελληνικό κράτος. Αυξάνονται τα κέρδη, οπωσδήποτε, της αμερικανο-γαλλο-ελληνικής κοινοπραξίας. Είναι συνολικά προκλητικοί οι όροι της εκχώρησης, τουλάχιστον αυτοί που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το δεύτερο ζήτημα που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει είναι ότι θεωρούμε πως και μέσω αυτής της εκχώρησης γίνεται βαθύτερη η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και της Ευρώπης επίσης, και έχουμε αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει. Δηλαδή φοβόμαστε ότι οδηγεί στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, ακόμα και σε συνολικότερες πολεμικές εμπλοκές στην περιοχή και στην Ελλάδα. (...)

Και το τρίτο ζήτημα (...) υπάρχουν επίσης κίνδυνοι, και αυτό μας προβληματίζει, για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Και για την τοπική οικονομία της Κρήτης. Ξέρουμε ότι είναι πολύ ισχυροί οι κίνδυνοι σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτά είναι ζητήματα που μας προβληματίζουν και τα θέτουμε στον ελληνικό λαό καθαρά και ξάστερα».

Σημείωσε ακόμη πως «φυσικά και πρέπει να αξιοποιούνται οι ενεργειακοί πόροι, φυσικά θα πρέπει επίσης να είναι κοινωνική ιδιοκτησία του λαού, της χώρας μας» και από αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ θέτει το ζήτημα της κλοπής αυτού του ενεργειακού πόρου, προσθέτοντας ότι «είναι άλλο ζήτημα ένα επιστημονικό, κεντρικό σχέδιο μιας οικονομίας όπου πραγματικά ο λαός θα βρίσκεται στην εξουσία και τη διακυβέρνηση του τόπου, όπου πραγματικά θα υπάρχουν ισότιμες ανταλλαγές, ειρηνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, σχέσεις εμπορικές και οικονομικές και πολιτικές και πολιτιστικές με όλα τα κράτη του κόσμου, άσχετα αν είναι πιο ισχυρά οικονομικά ή αν είναι πιο αδύνατα, κυρίως με τους λαούς και τα κράτη της περιοχής».

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με τις δεξιές πολιτικές

Καλούμενος να σχολιάσει τη ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΚΚΕ λέει «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», όπως παλιότερα έλεγε και το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «στην Ιστορία πάντα αυτό γινόταν. Δηλαδή κάποια υποτίθεται κεντρώα, δήθεν αριστερά, δήθεν δημοκρατικά κόμματα εμφάνιζαν αυτό το δίλημμα προεκλογικά, ακριβώς για να εγκλωβίζουν κόσμο. Ομως ο λαός έχει τεράστια εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Προσπαθώντας ο Τσίπρας σήμερα να το κάνει αυτό πάλι, εγώ αυτό που θα σχολίαζα είναι ότι μάλλον βρίσκεται σε σύγχυση και σε αμηχανία συνολικά. Γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε μόνος του - δεν τον έσπρωξε κανείς εκεί - με τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές, όταν ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο μαζί με τους υπόλοιπους, μαζί με τη δεξιά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, και εφάρμοζε επίσης τα προηγούμενα δύο μνημόνια, δίνοντας το δικαίωμα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, που δεν είναι βέβαια, απογοητεύοντας έναν προοδευτικό, αριστερό, δημοκρατικό κόσμο. Αυτό το σύνθημα, έτσι και αλλιώς, "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος", ή το άλλο το γνωστό επίσης, "τι μπρόκολα τι λάχανα", που έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι ιστορικά δικαιωμένα. Διότι αποδείχθηκε ότι και το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, ενώ ωρυόταν ότι ήταν στον αντίποδα της δεξιάς πολιτικής, ενάντια στη ΝΔ ήταν το "φως" ενώ από εκεί ήταν το "σκότος", και έβγαινε στα κεραμίδια όταν του λέγαμε στη Βουλή ότι "ξέρεις, θα έρθει η στιγμή που θα συνεργαστείς με τη ΝΔ, γιατί η στρατηγική σου είναι ίδια", ήρθε και έγινε αυτό. Ο συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε. Το ίδιο θα δούμε, σε νέες συνθήκες, ξανά το ίδιο».

Είναι οι δύο όψεις του σάπιου συστήματος

Ερωτηθείς αν Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αν ως νόμισμα θεωρούμε αυτό το σάπιο, το διεφθαρμένο εκμεταλλευτικό σύστημα που επικρατεί σήμερα, βεβαίως είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό υπηρετούν, αυτό διαχειρίζονται, και μάλιστα ο Τσίπρας έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά, αν θέλετε καλύτερα και από τη ΝΔ, γι' αυτό πήρε και τα εύσημα και των Αμερικάνων και της ΕΕ και των ονομαζόμενων "θεσμών", της τρόικα όλα αυτά τα χρόνια και του ΣΕΒ, ο οποίος πολύ πρόσφατα, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, του είπε "μπράβο, καταφέρατε να υλοποιήσετε πάνω από το 60% των προτάσεών μου, των απαιτήσεών μου, μένει το υπόλοιπο, κι όποιος κι αν βγει θα το υλοποιήσει, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ". Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη επίσης είπε στη συνέλευση ότι "εγώ θα υλοποιήσω όλο το υπόλοιπο 30% - 40%", όλα ωραία και καλά δηλαδή! "Αδελφάκια είμαστε". Αυτή είναι η ιστορία.

Αλλωστε, η μνημονιακή - αντιλαϊκή πολιτική συνολικά έχει μπει στις ράγες της ήδη από τη σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ολοι οι εφαρμοστικοί νόμοι και των τριών μνημονίων, που τους ψήφισαν, θα είναι εδώ, δεν λέει κανείς τους ότι θα τους καταργήσει. Και όλες οι "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις, μετά τον περασμένο Αύγουστο, τις έχουν αποδεχτεί όλοι στο όνομα της συνέχειας του κράτους. Τα ματωμένα πλεονάσματα, επίσης τις συστάσεις της ΕΕ για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για ελαστικοποίηση ωραρίων και εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμούς, αυτά και η κυβέρνηση η σημερινή, του κ. Τσίπρα, και η αυριανή κυβέρνηση, του κ. Μητσοτάκη, έχουν πει ότι θα τα υλοποιήσουν».

Πιο αποτελεσματική η δύναμη του λαού με ένα ισχυρό ΚΚΕ

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το απέκλεισε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως «δεν τις θέλει ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας. Δεν τις θέλει ούτε ο ΣΕΒ εδώ στην Ελλάδα, δεν τις θέλει ούτε η ΕΕ, ούτε η ΕΚΤ και οι υπόλοιποι θεσμοί, δεν τις θέλει κανένας. Είτε θα έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία φαίνεται ότι έχει παγιώσει μια μεγάλη διαφορά μέχρι στιγμής από όλα όσα δείχνουν ότι ο κόσμος θα ψηφίσει, είτε δεν είναι αυτοδύναμη και χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιους, έχει πρόθυμους. Ηδη έχει πει το ΚΙΝΑΛ ότι θα δώσει ψήφο ανοχής αν χρειαστεί, για να γίνει κυβέρνηση, και κάποια από αυτά τα μικρά κόμματα μίας χρήσης μέσα στη Βουλή, επίσης πρόθυμοι θα είναι. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι έτοιμος να δώσει ψήφο ανοχής και να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα, και πάει λέγοντας...».

Ενώ, σχολιάζοντας το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ξαναφορέσει το «αντιμνημονιακό κοστούμι», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς αξιοποίησε τη μεγάλη δυσαρέσκεια και την οργή και την προσεταιρίστηκε, και ότι «πλέον κανείς δεν τα πιστεύει αυτά, ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν. Θεωρούν ότι μέσα σ' αυτούς τους θεσμούς, μ' αυτό το σύστημα, είναι τα "καλά παιδιά" του συστήματος... Αλλωστε γι' αυτό έχουν προσεταιριστεί και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και του ακροδεξιού και του δεξιού και του κεντροαριστερού χώρου, που είχαν ηγηθεί τέτοιων αντιλαϊκών πολιτικών στο παρελθόν». «Αρα στις 8 του Ιούλη, την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, «αυτό που θα έχει σημασία δεν είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, αν θα είναι 12% ή αν θα είναι 10% ή 8%. Δεν θα έχει σημασία, επίσης, το ποιο κόμμα θα είναι συμπληρωματικό σε μια κυβέρνηση, από τα κόμματα μίας χρήσης. Το βασικό ζήτημα, το βασικό δίλημμα, είναι να είναι δυνατός ο λαός. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Σχετικά με τους στόχους του ΚΚΕ για την εκλογική μάχη της 7ης Ιούλη, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Οσο πιο ψηλά, τόσο το καλύτερο. Κι όχι το καλύτερο για το Κόμμα, το καλύτερο πιστεύουμε για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα. Γιατί το ΚΚΕ έχει να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στον ελληνικό λαό και στο σήμερα, αλλά και γιατί έτσι ανοίγει και η ελπίδα για την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Διότι η ψήφος στο ΚΚΕ πάντα επιστρέφει στο λαό. Μας ξέρει ο ελληνικός λαός, δυναμώνουμε τη λαϊκή αντίσταση και βεβαίως διεκδικούμε αυξήσεις μισθών, συντάξεων, για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, για να δίνεται επίδομα ανεργίας για παράδειγμα σε όλους τους ανέργους, για να καταργηθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι, για να διαγραφούν χρέη λαϊκών στρωμάτων, για να πάρουμε δηλαδή πίσω όσα χάσαμε. Μόνο το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, με μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, θα μπορεί να καταθέτει τέτοιες προτάσεις νόμου, τροπολογίες και να πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και βέβαια θα βρίσκεται και έξω από τη Βουλή, οργανώνοντας τον αγώνα, πιέζοντας τη νέα κυβέρνηση, όταν θα παίρνει αντιλαϊκά μέτρα, έτσι ώστε να τα εμποδίζει». Σε άλλο σημείο, κάλεσε το λαό να μη δώσει καμία λευκή επιταγή σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. «Εχε εμπιστοσύνη στη δική σου δύναμη, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο αποφασιστική, και να γίνει και πιο αποτελεσματική, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καμία εμπιστοσύνη στους συστημικούς «διάττοντες αστέρες»

Ερωτηθείς, τέλος, για το κόμμα Βαρουφάκη, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε κόμματα και "διάττοντες αστέρες" όπως είναι ο κ. Βαρουφάκης, το γνωστό "γκόλντεν μπόι", που ως υπουργός Οικονομικών έστρωσε το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο, ήταν ουσιαστικά ο εμπνευστής της κοροϊδίας του ελληνικού λαού: "Να μην τους λέμε τρόικα, να τους λέμε θεσμούς", "να μην το λέμε μνημόνιο, να το λέμε δανειακή σύμβαση", τα γνωστά αυτά που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο (...) Ηταν η λογική που μας οδήγησε στα μνημόνια και στην πλήρη ενσωμάτωση, και βέβαια έφερε την απογοήτευση και την ήττα στη συνείδηση του ελληνικού λαού, αυτήν τη μοιρολατρία που τη ζούμε ακόμα και σήμερα», προσθέτοντας πως τα όσα λέει σήμερα «είναι επανάληψη της καρικατούρας του πρώτου εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ και του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ, τότε που εμφανιζόταν ως αριστερός, μοιράζοντας δεξιά και αριστερά ψεύτικες ελπίδες, ψεύτικες υποσχέσεις, καλλιεργώντας αυταπάτες. Αυτός είναι ο Βαρουφάκης. Ενας τυχοδιώκτης, άνθρωπος του Σόρος, άνθρωπος του συστήματος. Δεν είναι αντισυστημική η ψήφος στον Βαρουφάκη, είναι η πλέον συστημική ψήφος (...) Και όχι μόνο για το παρελθόν, θα σας έλεγα και για το ίδιο το πρόγραμμά του (...) Ολα όσα λέει για τη "ρεαλιστική αλλαγή μέσα στην ΕΕ", για τις Πρέσπες, που τις υποστηρίζει με νύχια και με δόντια, το Κυπριακό, όπου στην ουσία τάσσεται υπέρ της διχοτομικής λύσης. Ολες οι πολιτικές του θέσεις, οι απόψεις του για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, που αφορούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, είναι άκρως επικίνδυνες. Γι' αυτό θα πρέπει να έχει το νου του - να έχουν γνώση οι φύλακες - ο ελληνικός λαός, το τι θα κάνει στις 7 του Ιούλη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικά προετοιμάζεται η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση

Τη Δευτέρα 1η Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στην Παραλία, θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Τη μάχη για την επιτυχία της μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 1η Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην Παραλία, στο ύψος του Λευκού Πύργου, δίνουν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στόχος είναι αυτή η προεκλογική συγκέντρωση να σηματοδοτήσει την απόφαση του λαού να δώσει τη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ.

Οι Τομεακές Οργανώσεις της Βιομηχανίας και του Εμπορίου και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δίνουν ραντεβού προσυγκέντρωσης από τις 7.30 μ.μ., στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Παραλία.

Μιλώντας για την προετοιμασία και την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης, η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δηλώνει στον «Ριζοσπάστη»:

«Με ενθουσιασμό και πείσμα τα μέλη του Κόμματος διακινούν όλες αυτές τις μέρες το Κάλεσμα, εξορμούν σε γειτονιές και χώρους δουλειάς με την αφίσα, την ντουντούκα, διακινούν τα ψηφοδέλτια που ήδη έχουν παραλάβει οι Οργανώσεις, πραγματοποιώντας ένα πραγματικά πλατύ άνοιγμα. Από κοντά οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, που βάζουν τη δική τους ξεχωριστή νεανική σφραγίδα στη μάχη αυτή, "οργώνοντας" κάθε νεανικό στέκι, με πολλές συζητήσεις και πρωτοβουλίες που οργανώνουν όλες αυτές τις μέρες στο εκλογικό περίπτερο στην Παραλία. Αλλά και οι εκατοντάδες φίλοι του Κόμματος, που χωρίς να υπολογίζουν κόπο και χρόνο, κάνουν τη νύχτα μέρα για να μπει το κάλεσμα του ΚΚΕ σε κάθε λαϊκό σπίτι.

Το κάλεσμα συμμετοχής είναι κάλεσμα για την ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι παρουσία τιμής και έμπρακτης αναγνώρισης ότι μπορούμε να βαδίσουμε άλλο δρόμο! Η συμμετοχή στη συγκέντρωση είναι μια βροντερή απάντηση ότι δεν τσιμπάμε στα ψεύτικα διλήμματα των κομμάτων του κεφαλαίου, ότι γνωρίζουμε καλά πως αυτό που κρίνεται στις 8 του Ιούλη είναι το πώς θα οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση με δεδομένο το αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης, το πόσο ισχυρός θα είναι ο ίδιος ο λαός, ώστε από καλύτερες θέσεις, με περισσότερες δυνάμεις, να θέσουμε την "ατζέντα" των δικών μας αναγκών!

Η μέχρι τώρα παρέμβαση δείχνει ότι το ρεύμα αμφισβήτησης μπορεί να γίνει πιο δυνατό, και μάλιστα να γίνει ρεύμα αντίστασης και αντεπίθεσης, με μαχητική υποστήριξη του ΚΚΕ. Αυτό επιβεβαιώνουν οι ανοιχτές συσκέψεις σε γειτονιές της Τούμπας, της Καλαμαριάς, του Ευόσμου, της Χαριλάου, της Πολίχνης, με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών. Αυτό επιβεβαιώνουν οι ζωντανές συζητήσεις σε πάρκα με νέους γονείς, μαθητές, φοιτητές. Αλλά και οι κουβέντες, τα δεκάδες αισιόδοξα μηνύματα συμπόρευσης με το ΚΚΕ από τα γλέντια των Οργανώσεων σε χωριά της υπαίθρου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κρήνη, στον Βότση, στα Κουφάλια, σε χωριά των γύρω νομών.

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε σε όσους σήμερα ακούνε πιο προσεκτικά το ΚΚΕ, τις θέσεις του και την πρότασή του, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει, είναι αναποφάσιστοι, έχουν επιφυλάξεις. Η συγκέντρωση θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεδιαλύνουν ερωτηματικά, να πάρουν κουράγιο από τους χιλιάδες που θα βρεθούμε εκεί, όλοι μαζί, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα.

Παίρνουμε θάρρος από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αναγνωρίζει την ταξική συνέπεια, τη σταθερότητα, την αγωνιστικότητα, την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών. Τις μέρες που απομένουν δεν χάνουμε ούτε λεπτό!

Με ζεστή καρδιά, χαμόγελο και αισιοδοξία δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται! Τη Δευτέρα 1/7 στις 8.30 μ.μ. οι κομμουνιστές πιάνουμε το νήμα της κόκκινης κλωστής από κάθε λαϊκή γειτονιά, χώρο δουλειάς και νεολαίας, από κάθε χωριό και πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, να πλέξουμε τη μεγάλη κατακόκκινη σημαία που θα καλύψει την εργατομάνα Θεσσαλονίκη!».

Την Τετάρτη 3 Ιούλη η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα

Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Την Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., προγραμματίζεται η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μπροστά στη συγκέντρωση οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ ήδη κλιμακώνουν το πολιτικό τους άνοιγμα. Οι εργατογειτονιές «οργώνονται» από συνεργεία εξορμήσεων, στελέχη και υποψήφιοι του ΚΚΕ περιοδεύουν στους χώρους δουλειάς. Ενώ, κάθε απόγευμα οι γειτονιές στολίζονται με πανό και αφίσες, μοιράζεται το κάλεσμα της ΚΟ Αττικής σε δρόμους, σπίτια και στέκια νεολαίας. Στόχος είναι να βουλιάξει η Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης, να μετατραπεί η συγκέντρωση σε μια διαδήλωση εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, συνταξιούχων, που θα στείλουν μήνυμα αποφασιστικής συστράτευσης με το ΚΚΕ.

Η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικής Αθήνας, δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ότι ο προγραμματισμός της Οργάνωσης υπηρετεί ακριβώς αυτόν το στόχο, «φτάνοντας με τα ψηφοδέλτια σε χιλιάδες λαϊκούς ανθρώπους της περιοχής, που βρίσκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν το ΚΚΕ. Παράλληλα οργανώνεται και η πανεξόρμηση με τον "Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου", βάζοντας φιλόδοξα πλάνα, και ταυτόχρονα καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην κεντρική συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τετάρτη 3 Ιούλη. Για να στείλουμε μήνυμα, στην τελική ευθεία, ότι ο εργατόκοσμος του Περιστερίου στηρίζει μαζικά το μόνο κόμμα που σταθερά έχει στο πλευρό του, σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Το μόνο κόμμα που ποτέ δεν είπε ψέματα, δεν εξαπάτησε, αλλά πάλεψε για να εμποδίσει όσο μπορεί σήμερα την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία, όπου η εργατική τάξη θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει. Η ανταπόκριση του κόσμου μάς κάνει αισιόδοξους για μια μαζική συμμετοχή κι αυτή τη φορά στη συγκέντρωση», αναφέρει η Σπυρέτα.


Ο Παύλος Σιώντορος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά, σημειώνει ότι μέχρι την Κυριακή των εκλογών τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος δεν αφήνουν ούτε ώρα να πάει χαμένη, συνεχίζοντας τη συζήτηση μετά την τριπλή εκλογική μάχη του Μάη. «Οχι, δεν είμαστε μόνοι μας. Οι χιλιάδες ψηφοφόροι του Κόμματος και στον Πειραιά βεβαιώνουν ότι δεν λάθεψαν και ότι στόχευσαν καλά στις ευρωεκλογές, και το ίδιο θα κάνουν και τώρα, και τους καλούμε να δράσουν μαχητικά μαζί μας προκειμένου να πείσουμε περισσότερους. Γι' αυτό και η συγκέντρωση του Κόμματος στην Αθήνα την Τετάρτη θα αποτελέσει ένα βήμα μαχητικής στήριξης. Η επιτυχία της θα δώσει κουράγιο και ελπίδα, θα δώσει θάρρος σε όλους όσοι ακόμα ταλαντεύονται μπροστά στην κάλπη. Με αισιοδοξία λοιπόν και ακόμα μεγαλύτερο πείσμα καλούμε όσους ανθρώπους βρεθήκαμε σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά τους τελευταίους μήνες να δώσουν μαχητικό "παρών", να πλημμυρίσουν το Σύνταγμα και να συνεχίσουν αποφασιστικά μέχρι τις 7 Ιούλη την προσπάθεια για ισχυρό ΚΚΕ».

Ο Ανδρέας Καραμπάτσος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης Αττικής, καλεί εκ μέρους της Οργάνωσης τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν κι αυτοί μαχητικό «παρών», γιατί «το δυνατό ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή που πιάνει τόπο (...) Με θάρρος και αισιοδοξία συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος σε χώρους στον δημόσιο τομέα. Θέλουμε να μετρήσουμε βήματα στο να γίνει αντιληπτό από ολοένα και περισσότερους συναδέλφους ότι αυτό το κράτος μόνο προς το χειρότερο αλλάζει. Είτε με δεξιές - κεντρώες - κεντροδεξιές κυβερνήσεις είτε με τη λεγόμενη αριστερή, είτε με το "μαστίγιο" είτε με το "καρότο", οξύνεται η αντιλαϊκή επίθεση με ορατά τα αποτελέσματά της, με την εξαθλίωση της εργασιακής καθημερινότητας να έχει χτυπήσει "κόκκινο". Και εδώ κάτι πρέπει να γίνει. Η θέση της κρατικής υπαλληλίας είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων για να μπουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Ηρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στις αυταπάτες. Στα ψευτοδιλήμματα των μονομάχων της κυβερνητικής καρέκλας απαντάμε με δυνατό ΚΚΕ».

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ, για τη συγκέντρωση της Τετάρτης 3 Ιούλη, έχουν οριστεί για τις 7.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

 • Προπύλαια: Οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ, Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Δικηγόρων, Τουρισμού - Επισιτισμού, Εκπαιδευτικών, Καλλιτεχνών, Υγείας - Πρόνοιας, Χρηματοπιστωτικού, Εμπορίου - Υπηρεσιών
 • Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Οι Οργανώσεις Νότιου Τομέα, Ανατολικού Τομέα, ΕΒΕ
 • Μοναστηράκι: Οι Οργανώσεις Πειραιά, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Τηλεπικοινωνιών, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης
 • Παλιά Βουλή: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Βορειοδυτικού Τομέα, Νοτιοδυτικού - Περιστερίου, Δυτικού και Βόρειου Τομέα.
Πούλμαν για την πλατεία Συντάγματος

Για την πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος δρομολογούνται πούλμαν από περιοχές της Αττικής, και πιο συγκεκριμένα από:

Ελευσίνα: 6.30 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ.

Ανω Λιόσια: 6.30 μ.μ., τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο).

Ολυμπιακό Χωριό: 6.30 μ.μ., εκλογικό περίπτερο ΚΚΕ (Κακλαμανάκη 21).

Ζεφύρι: 6.45 μ.μ., σταθμό του Προαστιακού.

Καματερό: 6.30 μ.μ., Λ. Φυλής και Καματερού (στάση Μανάρα).

Μενίδι: 6.30 μ.μ., πλατεία Καράβου.

Κόκκινο Μύλο: 6.45 μ.μ., τριγωνική πλατεία.

Αγίους Αναργύρους: 6.45 μ.μ., παλιό δημαρχείο - κεντρική πλατεία.

Ιλιον: 6.45 μ.μ., Ιδομενέως - ΟΤΕ.

Πετρούπολη: 6.45 μ.μ., εκλογικό περίπτερο ΚΚΕ.

Λαύριο: 5.45 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων.

Κερατέα: 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Καλύβια: 6.15 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Νέα Μάκρη: 5.45 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ραφήνα: 6 μ.μ., ΟΤΕ.

Κερατσίνι: 7 μ.μ. πλατεία Λαού (Ταμπούρια) και από Λ. Λαμπράκη και Π. Φύσσα (πρώην Τσαλδάρη).

Νίκαια: 7 μ.μ., Περιβολάκι.

Πέραμα: 7 μ.μ., Λ. Ειρήνης 73.

Αγία Βαρβάρα: 6.45 μ.μ., Κιόσκι (Μ. Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου).

Αλιμος: 6.45 μ.μ., Δωδεκανήσου 65.

Παλαιό Φάληρο: 7 μ.μ., πλατεία Ντάβαρη.

Πατριδογνωμόνιο
Η μάσκα των τεχνητών παραδείσων

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές μέσα σ' έναν πολτό από υποσχέσεις, ταξίματα, απειλές, διαγκωνισμούς, φαιδρά έντεχνες προσωπικές ιστορίες και παλαβές πολιτικές και ιδεολογικές πορείες. Και μέσα σ' αυτό το σκηνικό, όπου τα σπουδαία και τα μεγάλα ζητήματα χάνονται στις επικοινωνιακές εκστρατείες, αναρωτιέμαι σύντροφοι πόσο δύσκολο είναι να αποτιμηθεί η ψήφος στο ΚΚΕ εκτός των άλλων και ως βαθιά και ειλικρινά πατριωτική.

Κι αυτό γιατί, αν το μέλλον ενός τόπου όπως και το παρόν και το παρελθόν του είναι ο λαός και τα παιδιά του, μόνο το ΚΚΕ αγωνίζεται πραγματικά γι' αυτά. Ειδικά για τα παιδιά και τους νέους, την ώρα που όλα τ' άλλα κόμματα ανεξαιρέτως κόβουν τιμολόγια για το κόστος τους (!), εμείς παλεύουμε για κείνη, την άλλη πολιτική, που θεωρεί αυτονόητο καθήκον και υποχρέωση να μην κοστολογείται το παιδί ως μέλλον και να δικαιούται απ' την πατρίδα τα πάντα. Κι όταν λέμε τα πάντα σημαίνει τροφή, παιδεία, πνευματική καλλιέργεια, δουλειά, τέχνη, πολιτισμός, υγεία σωματική και πνευματική, αθλητισμός, αγωνιστικότητα και ό,τι καλό έχει παράξει η εξέλιξη του ανθρώπου, ο κόπος και η διάνοια του εργαζόμενου ανθρώπου, ανεξάρτητα απ' την «τύχη», τη «ράτσα» και όλα εκείνα που χρησιμοποιούνται ως όπλα και άλλοθι για να παραλύει η ταξική συνείδηση και να μυξοκλαίνε οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης.

Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι μέσα στον πολτό να εκτιμήσει κανείς τους κομμουνιστές, όταν μιλάνε για πατρίδα και σύνορα και την υπερασπίζονται απέναντι σε ιμπεριαλιστές και φασίστες, σε λαοπλάνους δημεγέρτες και πολεμοκάπηλους ειρηνιστές του συμβιβασμού, υπηρέτες αλλότριων συμφερόντων και επενδυτές πολέμου, μισθοφόρους πολυεθνικών και φρουρούς των εμπόρων των εθνών, θεωρώντας τη γη σπίτι του λαού της και όχι χωράφι προσφερόμενο για στρατιωτικοπολιτικό «τουρισμό», μια χώρα έρημη από τη σοφία των γηρατειών και από τη δόξα των εργαζόμενων νιάτων της.

Είναι βαθιά αντιπατριωτική η ψήφος σε κόμματα που μαζί με το ξεπούλημα, την επινοικίαση και το ξεχέρσωμα της γης, κρύβουν πως μαζί της ιδιωτικοποιούν και εκμεταλλεύονται τον ίδιο τον πληθυσμό, το λαό, που ζει και τρέφεται πάνω σ' αυτήν και απ' αυτήν, εξ ορισμού αυτάρκης και πλούσιος, φευ εκχωρισμένος στ' αφεντικά και τους προστάτες τους.

Εως την τελευταία στιγμή πριν από την κάλπη, ο πλούτος του τόπου ξεπουλιέται, όπως τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης σε αμερικανογαλλικά και ελληνικά θεριά των ενεργειακών συμφερόντων με αντίτιμο τάχα μου δήθεν την «ασφάλεια» που μας παρέχουν έναντι εχθρών συμμάχων και αντίπαλων αστικών τάξεων της αστικής εγχώριας δικής μας. Κι έως την τελευταία στιγμή πρέπει να τους πείσουμε πως μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ θα αντισταθούμε σ' αυτήν την «εισβολή», που μετατρέπεται αυτόματα σε κατοχή του ίδιου μας του σπιτιού, που μπορεί θαυμάσια να μας θρέψει γενναία, να συντηρήσει όλα και άλλα τόσα παιδιά απ' αυτά που μετανάστευσαν, κι απ' αυτά που η φτώχεια δεν μπορεί να πολλαπλασιάσει, αλλά ψηφίζοντας στραβά δεχόμαστε έτοιμοι να ζούμε με ψίχουλα και επιδόματα κατά παραχώρηση των ιδιωτών ιδιοκτητών του σπιτιού μας.

Εως την τελευταία στιγμή πρέπει να τους πείσουμε πως τα ιπτάμενα επανδρωμένα και μη κατασκοπευτικά μάτια στον ουρανό του τόπου μας δεν προστατεύουν το λαό μας, παρά προετοιμάζουν τον καλά σχεδιασμένο, για τη δική τους κατάλληλα κερδοφόρα στιγμή, κερδοφόρο μερικό ή και αδίστακτο αφανισμό.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος στο λαό και στην πατρίδα του για να ζήσει, να προκόψει και να την καρπίσει και όχι να τη διαχειριστεί, να την μετοχοποιήσει, να την επενδύσει υπέρ βωμών και εστιών του κέρδους των υποκριτών, που επενδύουν με την ίδια ευκολία στη ζωή και το θάνατο και απαιτούν και τροφεία για την κόλαση με μάσκα τεχνητών παραδείσων.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για τους ετεροδημότες και όσους έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση
 • Οσοι έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση μέχρι και τις 30 Απρίλη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, έχουν πλέον περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου ήταν υποψήφιοι (με τη Β' Αναθεώρηση Απρίλη) και ψηφίζουν ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟ (όπου δηλαδή ήταν υποψήφιοι) για τις ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές της 7ης Ιούλη.

Eurokinissi

Παράδειγμα: Κάποιος που διαμένει μόνιμα και ψηφίζει στην Αθήνα, έκανε μεταδημότευση στον δήμο Γρεβενών μέχρι τις 30 Απρίλη για να είναι υποψήφιος στον συγκεκριμένο δήμο στις εκλογές του Μάη. Αν και υποψήφιος στα Γρεβενά, στις εκλογές του Μάη ψήφισε στην Αθήνα για περιφερειακές, δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, επειδή δεν είχε γίνει ακόμα η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Μετά την αναθεώρηση, όμως, είναι πλέον εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Γρεβενών και θα πρέπει έγκαιρα να εξασφαλίσει τη μετάβασή του εκεί για να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές.

 • Οσοι έκαναν εκλογική μεταδημότευση μετά τις 30 Απρίλη και έως τις 4 Μάη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, δεν έχουν περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους με την παραπάνω Β' Αναθεώρηση του Απρίλη και άρα ψηφίζουν στο δήμο που ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.

Δηλαδή, ο ψηφοφόρος του πιο πάνω παραδείγματος, αν και το Μάη ήταν υποψήφιος στα Γρεβενά, θα ψηφίσει για βουλευτικές εκλογές στην Αθήνα, αφού το όνομά του δεν ενσωματώθηκε στους εκλογικούς καταλόγους των Γρεβενών.

 • ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ: Οσοι στις προηγούμενες εκλογές (βουλευτικές και ευρωεκλογές) ήταν γραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους, καθώς και όσοι υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών από 1/3/2019 μέχρι και 30/4/2019, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου στην περιφέρεια του τόπου διαμονής ορισμένων ετεροδημοτών δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από το νόμο αριθμός 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών, που να προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια και να είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της, ώστε να συσταθούν στον τόπο διαμονής τους εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Θα πρέπει δηλαδή για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι).

Γι' αυτές τις περιπτώσεις ετεροδημοτών, το υπουργείο Εσωτερικών θα στείλει ενημέρωση με email/sms/επιστολή. Ομως, σε κάθε περίπτωση, όσοι εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία χρειάζεται να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Κάποιος διαμένει στα Γιάννενα και είναι γραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Ιωαννίνων. Η βασική εκλογική του περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος) είναι η Ξάνθη. Κανονικά θα έπρεπε να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, δηλαδή στα Ιωάννινα. Ομως, μπορεί στην περιφέρεια (στο νομό) Ιωαννίνων να μην υπάρχουν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες προερχόμενοι από την εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης, κι έτσι να μην έχει συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών από την Ξάνθη.

Σ' αυτήν την περίπτωση, ο συγκεκριμένος δεν θα μπορέσει να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο διαμονής του, δηλαδή στα Γιάννενα. Προκειμένου να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα πρέπει να μεταβεί στην Ξάνθη, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος (στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες δεν ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα, αλλά στα κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς, γιατί στις ευρωεκλογές όλη η Επικράτεια είναι μία ενιαία εκλογική περιφέρεια).

Στον εκλογικό κατάλογο της Ξάνθης δεν θα υπάρχει δίπλα από το όνομά του η ένδειξη «Ε» (ετεροδημότης) και έτσι θα μπορεί ανεμπόδιστα να ψηφίσει στην Ξάνθη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, θα ψηφίσουν τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένοι).

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει όσοι εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν και να πάρουν έγκαιρα όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ.

Εκλογικές περιφέρειες στην Αττική

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων της Αττικής, δημοσιεύουμε τις 8 εκλογικές περιφέρειες και τους δήμους που υπάγονται σε καθεμιά από αυτές, καθώς και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να σημειώνει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο, στις εκλογικές περιφέρειες όλης της χώρας.

 • Α' Αθηνών, που περιλαμβάνει το δήμο Αθηναίων.
 • Β' Δυτικής Αττικής, που περιλαμβάνει τους δήμους: Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
 • Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει τους δήμους: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου - Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Φιλοθέης - Ψυχικού και Χαλανδρίου.
 • Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει τους δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
 • Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει τους δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.
 • Α' Ανατολικής Αττικής, που περιλαμβάνει τους δήμους: Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων - Αρτέμιδος και Ωρωπού.
 • Α' Πειραιώς, που περιλαμβάνει τους δήμους: Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πειραιώς, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Υδρας.
 • Β' Πειραιώς, που περιλαμβάνει τους δήμους: Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας.
Σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια

1 σταυρός προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρεθύμνου, Λασιθίου.

2 σταυρούς προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες: Εβρου, Καβάλας, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Α' Πειραιά, Β' Δυτικής Αττικής, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Χανίων.

3 σταυρούς προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες: Β' Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αχαΐας, Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Β' Πειραιά, Α' Ανατολικής Αττικής, Ηρακλείου.

4 σταυρούς προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες: Α' Θεσσαλονίκης, Α' Αθήνας, Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας, Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους ώστε να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να στηρίξουν το Κόμμα. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

 • Τη Δευτέρα 1 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην Αθήνα (αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ετεροδημοτών από το νομό Ηλείας με υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ.
Στη Λέσβο η Αλέκα Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, θα βρίσκεται στη Λέσβο από την Τετάρτη 3 μέχρι την Παρασκευή 5 Ιούλη. Την Τετάρτη, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Μανταμάδο (κεντρική πλατεία). Την Πέμπτη, στις 12 μ. θα συναντηθεί με σωματεία και φορείς του νησιού στο ξενοδοχείο «Ορφέας» (Κατσακούλη 3, περιοχή Κιόσκι) και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει στην Αγιάσο (πλατεία Αγοράς). Την Παρασκευή, στις 10 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Ορφέας» και στις 7 μ.μ. θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στην αίθουσα εκθέσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ πραγματοποιούν συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο, το Σάββατο 29 Ιούνη στις 21.00, στο γήπεδο Αγίου Ιερόθεου (Αναπαύσεως 32). Συμμετέχει η ορχήστρα του Δ. Μητροπάνου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με το Κόμμα.

Θα τραγουδήσουν οι Κώστας Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Κανέλλος και Λήνα Ψυχογιού.

Καμιά ψήφος χαμένη!

«Καμία ψήφος χαμένη!». Με το σύνθημα αυτό πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και τα πιο στοιχειώδη πρακτικά, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας ψηφοφόρος του ΚΚΕ ο οποίος δεν θα φτάσει στην κάλπη. Αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά κάθε εμπόδιο και δυσκολία να μην υπάρχει ούτε μια ψήφος που θα έπεφτε στο ΚΚΕ και για τον οποιονδήποτε λόγο κατέληξε στα αζήτητα της αποχής.

Δεν χωράει καμιά χαλαρότητα σε λαϊκό κόσμο, σε φίλους του Κόμματος. Χαλαροί είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η μεγαλοεργοδοσία, τα αστικά επιτελεία και η ΕΕ, που έχουν τον «γάιδαρό τους δεμένο» για την επόμενη μέρα, αφού θα έχουν τόσο την κυβέρνηση που επιθυμούν όσο και μια αντιπολίτευση - πλην ΚΚΕ - στα μέτρα τους να στηρίζει το έργο της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της.

Γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση, πείσμα και επιμονή. Να αποτελέσει αντικείμενο ατομικής αλλά και συλλογικής - συντροφικής προσπάθειας η υπερνίκηση κάθε εμποδίου, για να φτάσουμε όλοι μέχρι την κάλπη και να ρίξουμε το κόκκινο ψηφοδέλτιο: Να σαρωθεί κάθε εμπόδιο, είτε αυτό είναι οικονομικό και αφορά τη μετακίνηση μακριά από τον τόπο διαμονής, είτε αφορά άρνηση της εργοδοσίας να δώσει άδεια για συμμετοχή στις εκλογές, είτε είναι θέμα προγραμματισμού διακοπών λόγω της εποχής. Η πάστα από την οποία είναι φτιαγμένοι οι ΚΚΕδες φαίνεται στους εκατοντάδες συντρόφους μας, φίλους και οπαδούς, συνταξιούχους που αλλάζουν τον προγραμματισμό τους, που αναβάλλουν τις διακοπές τους, που τις κόβουν στη μέση για να είναι στα πόστα τους: Να βρεθούν στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν το Κόμμα τους.

Αντικειμενικά η μη ψήφος στο ΚΚΕ για κάποιον που έχει κάνει το βήμα σε προηγούμενη εκλογική μάχη είναι «βήμα πίσω» και μπαίνει στον «κορβανά» της ανοχής της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Είναι στάση που την επόμενη μέρα θα δυσκολέψει την οργάνωση της πάλης, θα αφαιρέσει δυνάμεις από το κίνημα. Η επιθετικότητα της αστικής τάξης και της κυβέρνησής της θα δυναμώσει αν διαπιστώσουν έστω και την παραμικρή υποχώρηση, την παραίτηση που αποτυπώνει η αποχή από τις κάλπες, ειδικά για τους πιο ριζοσπαστικά σκεπτόμενους.

Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας που να του περνάει από το μυαλό η σκέψη ότι «δεν κρίνεται από μένα» το αποτέλεσμα για το ΚΚΕ. Το αποτέλεσμα κρίνεται από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά. Κακά τα ψέματα: Η πλειοψηφία είναι διαμορφωμένη για να βγάλει την επόμενη κυβέρνηση. Αν κάτι κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, αν ένα αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα κριθεί, αυτό είναι το πόσο ενισχυμένο θα βγει το ΚΚΕ. Και οποιαδήποτε υποτίμηση, οποιαδήποτε δικαιολογία θα είναι λάθος ασυγχώρητο.

Δεν περισσεύει λοιπόν κανείς. Θα «επιστρατευτούν» όλες οι δυνάμεις ώστε να κατανικηθούν ακόμα και δυσκολίες που φαντάζουν ανυπέρβλητες. Και οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος, ακριβώς επειδή δεν είναι μόνο για τα «εύκολα» έχουν αποδείξει ότι κοιτάνε στα ίσα τις δυσκολίες και τις κατανικούν. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Για να μη βρεθεί ούτε ένας που την επόμενη μέρα, μετανιωμένος και κάνοντας «ταμείο», θα σκεφτεί ότι μπορούσε να κάνει το «κάτι παραπάνω».

Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια με το ψηφοδέλτιο στο χέρι

Οι μέρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή 7 Ιούλη είναι μέρες ευθύνης, αυταπάρνησης και αποφασιστικότητας για όλους μας. Αν και λίγες αυτές οι μέρες, μπορούν να χωρέσουν αρκετή ακόμα δουλειά. Τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί του, όλοι όσοι δίνουμε τη μάχη της ισχυροποίησης του ΚΚΕ τους τελευταίους μήνες, όλοι εκείνοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά μας, σαν ένας άνθρωπος πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πείσουμε ακόμα περισσότερους να ρίξουν στην κάλπη το κόκκινο ψηφοδέλτιο. Για να διαδώσουμε ακόμα πιο πλατιά το κάλεσμα συστράτευσης, για να είναι επιτυχημένες οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις όπως στο Σύνταγμα την Τετάρτη 3 Ιούλη.

Χωρίς να λογαριάζουμε κούραση και χρόνο αυτές τις λίγες μέρες, αλλά και χωρίς να «χανόμαστε στα πολλά», θα κάνουμε τη νύχτα μέρα. Με τα ψηφοδέλτια στο χέρι, με τον «Ριζοσπάστη», με τα φυλλάδια του Κόμματος θα φτάσουμε ξανά σε χιλιάδες εργαζόμενους, όχι για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση από την αρχή, αλλά για να φτάσουμε στο διά ταύτα: Στο «ναι, θα ψηφίσω ΚΚΕ!». Αλλωστε, τα διλήμματα είναι δεδομένα, ενώ καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι αυτό που κρίνεται για το λαό δεν είναι ποια θα είναι η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά πώς θα ενισχυθεί η αντίσταση απέναντί της, πώς το ΚΚΕ θα βρεθεί πιο ψηλά για να φουντώσουν οι αγώνες την επόμενη μέρα, για να οργανωθεί η λαϊκή διεκδίκηση.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολύς ακόμα κόσμος που η συζήτηση μαζί του έχει μείνει στη μέση. Είναι πολλοί εκείνοι που προβληματίζονται, που ακούνε με ενδιαφέρον το κάλεσμά μας. Εργαζόμενοι που τις προηγούμενες μέρες κοντοστάθηκαν στην εξόρμηση για να πάρουν σκεπτικοί το φυλλάδιο, που ρώτησαν για τις θέσεις του Κόμματος. Εργατοϋπάλληλοι που έχουν διάθεση να συζητήσουν, που τους είδαμε να κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι όταν τους μιλήσαμε στην περιοδεία μέσα στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στο γραφείο κ.α. Αλλοι που βρέθηκαν για πρώτη φορά σε κάποια από τις εκατοντάδες συγκεντρώσεις ή συσκέψεις μας και εξέφρασαν την αγωνία τους για το αύριο, δήλωσαν μπουχτισμένοι από τον αποκρουστικό σκυλοκαβγά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Ανθρωποι που στη μάχη των ευρωεκλογών φάνηκαν έτοιμοι να ξεπεράσουν προκαταλήψεις, δεν έκρυψαν τη συμπάθειά τους για το ΚΚΕ, πήραν ψηφοδέλτια από τις Οργανώσεις του Κόμματος, ανεξάρτητα αν τελικά έφτασαν μέχρι την κάλπη.


Στοχευμένα λοιπόν πρέπει να φτάσουμε με το ψηφοδέλτιο άνθρωπο τον άνθρωπο όχι μόνο σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το Κόμμα, αλλά και σε εκείνους που μας είπαν «ναι, χρειάζεται το ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο», όμως οι ίδιοι δεν είναι αποφασισμένοι να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τις αυταπάτες και τα ψευτοδιλήμματα.

Στοχευμένα το ψηφοδέλτιο του Κόμματος πρέπει να διακινηθεί και σε ανθρώπους που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αν και με βαριά καρδιά, που δοκίμασαν την ψυχρολουσία βλέποντας τη ΝΔ να παριστάνει τη δικαιωμένη δύναμη και τώρα σκέφτονται να απέχουν, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δικαίωσε τις αντιλαϊκές πολιτικές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εκεί άλλωστε συναντάμε εργαζόμενους που αναγνωρίζουν την αξία που θα έχει την επόμενη μέρα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Το ίδιο ισχύει και με εργαζόμενους που το 2015 είχαν εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως στις πρόσφατες εκλογές δεν τον στήριξαν, προτιμώντας να απέχουν. Ανάμεσά τους συναντάμε αρκετούς που πείθονται να στηρίξουν το ΚΚΕ, αφού έχουν γνήσια ανησυχία για τους αγώνες που πρέπει να οργανωθούν την επόμενη μέρα.

Με πείσμα και αποφασιστικότητα πρέπει να απαιτήσουμε την ψήφο από όσους στήριξαν το ΚΚΕ έστω και σε μία από τις τρεις κάλπες του Μάη. Να πείσουμε ότι σήμερα δεν χωράει καμιά χαλαρότητα. Να αναδείξουμε ότι η αποχή στο όνομα δυσκολιών λόγω καλοκαιριού και άλλων εμποδίων δεν είναι «ουδέτερη» στάση. Είναι στάση που αντικειμενικά ενισχύει το μπλοκ των αστικών κομμάτων, δηλαδή των μνημονίων διαρκείας, δίνει «πράσινο φως» στην αυριανή αντιλαϊκή κυβέρνηση και τους κολαούζους της. Είναι στάση που θα δυσκολέψει το εργατικό - λαϊκό κίνημα την επόμενη μέρα. Ειδικά αυτοί οι ψηφοφόροι του Κόμματος μπορούν και πρέπει να κάνουν το «κάτι παραπάνω», να αναλάβουν δουλειά, να διακινήσουν και οι ίδιοι τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, να διαδώσουν πλατιά το κάλεσμα.

Οι μέρες που απομένουν λοιπόν απαιτούν καλό σχέδιο. Με κάθε τρόπο, εξουδετερώνοντας εμπόδια λόγω της εποχής, οργανώνουμε την παρέμβασή μας, διαδίδουμε πλατιά το κριτήριο ψήφου, αυτό της επόμενης μέρας, της σημασίας που έχει να είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ για να νιώσει και πιο δυνατός ο ίδιος ο λαός. Με τα ψηφοδέλτια στο χέρι φτάνουμε σε χώρους δουλειάς και λαϊκά σπίτια, βάζουμε «στοίχημα» να μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος εργαζόμενου. Η μάχη δίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή.


Του
Θέμη ΓΚΙΩΝΗ*
*Ο Θ. Γκιώνης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ Αττικής

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ποιος κερδίζει πραγματικά;

Από την τελετή υπογραφής των συμβάσεων
Από την τελετή υπογραφής των συμβάσεων
Με τυμπανοκρουσίες, που είχαν και άρωμα εκλογών, αλλά και πολλούς «υψηλούς προσκεκλημένους», με πρώτο και καλύτερο τον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ, υπογράφηκαν την περασμένη Πέμπτη οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. και 19.868,37 τετρ. χλμ. αντίστοιχα, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες. Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν η γαλλική «Total» (40%), η αμερικανική «ExxonMobil» (40%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (20%).

Η τελετή υπογραφής των συμβάσεων έδωσε βήμα στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει προεκλογικά όλο το «αναπτυξιακό» της όραμα για λογαριασμό του κεφαλαίου, μέσα από την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, που θα την καταστήσει πόλο έλξης μεγάλων ξένων επενδύσεων. Σ' αυτόν το στόχο συμπράττει βέβαια και η ΝΔ, η οποία παραλαμβάνει στρωμένο το έδαφος και σ' αυτόν τον τομέα, για να πάει ένα βήμα πιο πέρα, ως η επόμενη κυβέρνηση.

Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση, η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης σηματοδοτεί «μια άλλη αναπτυξιακή οικονομική προοπτική στην Ελλάδα (...) για τις επόμενες γενιές, για τη δυνατότητα η χώρα μας να είναι μια χώρα ισχυρή και ο λαός μας να ζει σε ευημερία».

Τι θα κερδίσει ο λαός από τις ενεργειακές μπίζνες;

Απολύτως τίποτα.

Το αντίθετο μάλιστα. Με δεδομένο ότι αυτά τα κοιτάσματα δεν είναι ανεξάντλητα, θα στερηθεί τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν για την ευημερία του, για πάμφθηνη Ενέργεια, σημαντικοί φυσικοί και ενεργειακοί πόροι, υπό άλλες βέβαια συνθήκες, με την εξουσία στα χέρια του και με την παραγωγή, τον φυσικό πλούτο κοινωνική ιδιοκτησία και με κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία.

Μήπως άραγε θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια ή το γεγονός ότι η λαϊκή οικογένεια πληρώνει πανάκριβα την Ενέργεια; Σε καμία περίπτωση.

Ας σκεφτούμε το εξής: Τα ΕΛΠΕ, στα οποία το κράτος διατηρεί ακόμα το πλειοψηφικό πακέτο, είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και με συμπράξεις διεθνούς εμβέλειας, όπως δείχνει και η συμμετοχή της στην κοινοπραξία με την «Total» και την «ExxonMobil».

Ποιο είναι το όφελος για το λαό απ' όλο αυτό; Το βρίσκει κανείς όταν βάζει πετρέλαιο θέρμανσης; Το βρίσκει όταν βάζει καύσιμα στο αυτοκίνητό του; Το βρίσκει μήπως στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων; Δεν το βρίσκει πουθενά....

Οι μόνοι ωφελημένοι από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα είναι οι πολυεθνικοί όμιλοι και βέβαια και τα ΕΛΠΕ, που αναλαμβάνουν την έρευνα, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων.

Στα δεδομένα της δικής τους κερδοφορίας προσαρμόζονται άλλωστε και οι απαράδεκτα ευνοϊκοί όροι των συμβάσεων παραχώρησης, στους οποίους περιλαμβάνονται αστεία ποσά για τη δέσμευση μεγάλου μέρους της ελληνικής επικράτειας, με τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία.

Μήπως έτσι εξασφαλίζονται η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή;

Ούτε για αστείο!

Τα σχέδια εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων είναι μέρος ενός μεγαλεπήβολου «project», με στόχο τη λεγόμενη «ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία», που περιλαμβάνει εναλλακτικές πηγές τροφοδότησης των κρατών - μελών της ΕΕ, ανταγωνιστικά προς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζουν θερμά οι ΗΠΑ, όπως έδειξε και το νομοσχέδιο Μενέντεζ που ψηφίστηκε πρόσφατα στην αμερικανική Γερουσία για την ενεργότερη εμπλοκή των αμερικανικών μονοπωλίων στο διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό σηματοδοτεί άλλωστε και η παρουσία της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ και τώρα στα νερά της Κρήτης.

Για όλα αυτά, ήταν αποκαλυπτικά τα όσα είπε στην ίδια εκδήλωση ο Αμερικανός πρέσβης, συνδέοντας τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που δόθηκαν προς εκμετάλλευση με τις πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς βέβαια και με τον συνολικό αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με άξονα την Ενέργεια.

Είναι, λοιπόν, δυνατόν να βάζεις το κεφάλι σου στον ντορβά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων και να νιώθεις «ασφαλής» και «σταθερός»;

Η ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στο ενεργειακό «παιχνίδι» που εξελίσσεται στην περιοχή πάει πακέτο με τη βαθύτερη εμπλοκή σε σχέδια και ανταγωνισμούς που καθιστούν τη χώρα μαγνήτη κινδύνων για το λαό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι στις πιο πρόσφατες συνόδους του, το ΝΑΤΟ ανέδειξε σε Νο 1 στόχο τη διατήρηση της «ενεργειακής ασφάλειας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την προστασία δηλαδή και με στρατιωτικά μέσα των υποδομών και γενικότερα των επενδύσεων που κάνουν «δυτικά» μονοπώλια, από τις απειλές των ανταγωνιστών τους, κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας.

Το ζωντανό παράδειγμα της Κύπρου

Το ζωντανό παράδειγμα της Κύπρου, που κι αυτή απολαμβάνει τη ...στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα ενεργειακά της σχέδια, είναι αποκαλυπτικό. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, οι συμπράξεις με άλλα κράτη της περιοχής για την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή τους, η στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία εναλλακτικού ενεργειακού κέντρου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ούτε την τουρκική επιθετικότητα απέτρεψαν, ούτε οδήγησαν σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Αντίθετα, η Κύπρος στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο (ΗΠΑ και Γαλλία διεκδικούν βάσεις στο νησί, πέραν των βρετανικών), το ΝΑΤΟ ισχυροποιεί την παρουσία του στην περιοχή και διεκδικεί ρόλο εγγυητή του συστήματος ασφαλείας, σε ενδεχόμενη διευθέτηση του Κυπριακού με ένα από τα διχοτομικά σενάρια που αναθερμαίνονται, η Ρωσία δείχνει τα δόντια της και ο κυπριακός λαός δεν έχει δει κανένα όφελος για τον ίδιο από τη μέχρι τώρα αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Κατ' αναλογία, η Τουρκία δεν έχασε χρόνο για να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της στην παραχώρηση των θαλάσσιων ελληνικών οικοπέδων, έχοντας ήδη μετατοπίσει τις αμφισβητήσεις και τις διεκδικήσεις της ακόμα πιο δυτικά, στον 28ο Μεσημβρινό, αμφισβητώντας παράλληλα το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να ορίζει ΑΟΖ που θα συνορεύει με αυτήν της Αιγύπτου, χωρίς τη δική της εμπλοκή.

Στο μέλλον ...Κόλπος του Μεξικού;

Μια τελευταία παράμετρος είναι αυτή των κινδύνων για το φυσικό περιβάλλον και την οικονομία της Κρήτης, συνολικά της Ελλάδας, σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος. Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις ανησυχίες, διαφημίζοντας τους «αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους» που συνοδεύουν τις συμβάσεις παραχώρησης.

Κανείς ωστόσο δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, όταν γνωρίζει ότι τέτοιες εγκαταστάσεις και υποδομές μπορεί να αποτελέσουν ακόμα και στρατιωτικούς στόχους σε περίπτωση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.

Οπως δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ένα σοβαρό ατύχημα, απ' αυτά που έχουμε δει και στο παρελθόν, στον Κόλπο του Μεξικού και αλλού, με μεγάλες και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το περιβάλλον, για την αλιεία, για την οικονομία γενικότερα.

Πολύ περισσότερο που στον καπιταλισμό τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμα και της ζωής των εργαζομένων, θεωρούνται κόστος, αυξάνοντας τους κινδύνους να συμβεί κάποιο «ατύχημα».

Κριτήριο ψήφου οι εξελίξεις

Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι στον καπιταλισμό οι δρόμοι του πετρελαίου είναι χαραγμένοι με αίμα. Αυτό που παρουσιάζεται ως «ευλογία» για τα μονοπώλια και τα κέρδη τους είναι «κατάρα» για τους λαούς, όπως έδειξαν πλείστα όσα παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία της Λιβύης, του Ιράκ, της Συρίας, χωρών της Αφρικής και πάει λέγοντας.

Γι' αυτό χρειάζεται να αποτελέσει κριτήριο ψήφου η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να κοροϊδέψουν το λαό ότι «ένα νέο κεφάλαιο» ανοίγεται προς όφελός του με την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα πολυεθνικά μονοπώλια, την ώρα που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δίνη επικίνδυνων ανταγωνισμών με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές δεν στέλνει μόνο μήνυμα υπεράσπισης του φυσικού πλούτου της χώρας από τα «σαγόνια» των μονοπωλίων, αλλά αποτελεί εγγύηση ότι από την επόμενη κιόλας μέρα θα δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή, ενάντια στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, όπου τα ζητήματα της Ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ενα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα δώσει με καλύτερες προϋποθέσεις τη μάχη για τα λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει το λαό στην ενεργειακή φτώχεια, φωτίζοντας την προοπτική της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του ορυκτού πλούτου, της αξιοποίησής του για ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων.


Κ.

Εξελίξεις με αμερικανοΝΑΤΟική συνισταμένη...

Μια σειρά εξελίξεων την τελευταία βδομάδα τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα αξιοποιούνται στο παζάρι με την Τουρκία, τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, όσο και τις τεταμένες σχέσεις της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Πιο αναλυτικά:

 • Ψηφίστηκε από τις αρμόδιες επιτροπές το νομοσχέδιο των ΗΠΑ «Για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» («EastMed Act») και σύντομα αναμένεται να εγκριθεί και στην Ολομέλεια των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, καθορίζοντας συγκεκριμένα βήματα για την ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατ. Μεσόγειο, με την άμεση συμμετοχή στην τριμερή Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, ασκεί πίεση στην Τουρκία, συνδέοντας την παράδοση των «F-35» με τη μη απόκτηση των «S-400» από τη Ρωσία και αναβαθμίζει το παζάρι μαζί της, για την αποτροπή της παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε τροπολογία, η οποία παροτρύνει χώρες στην περιοχή «να αρνηθούν τις λιμενικές υπηρεσίες σε πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αναπτύσσονται για υποστήριξη της κυβέρνησης του Ασαντ στη Συρία», όπως και «να τερματίσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες που επιτρέπουν πρόσβαση σε ρωσικές ναυτικές μονάδες σε λιμάνια», με ειδική αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 • Με επιστολή του στον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, προτείνει συναντήσεις για το Κυπριακό στη μορφή που είχαν στο Κραν Μοντανά. Θυμίζουμε ότι συζητήθηκε ανοιχτά το ζήτημα να τεθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ το «σύστημα ασφαλείας» της Κύπρου, μετά την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε κάποιο από τα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι.
 • Χ. Ακάρ και Ευ. Αποστολάκης, που συμμετείχαν στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, έκαναν την περασμένη Πέμπτη μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ιδιαίτερα των διαπραγματεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συνεχίστηκαν την προηγούμενη βδομάδα στην Τουρκία. Ο Ευ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι «βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της Συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της», επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στο στόχο να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Επαλήθευσε δηλαδή το ρόλο «μεντεσέ» που παίζει η Ελλάδα στα παζάρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι τα Ελληνοτουρκικά περιλαμβάνονται στην «αμερικανοτουρκική ατζέντα», που επαληθεύει ότι η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα παζάρια Τουρκίας - ΗΠΑ.

Ολες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν κομμάτια στο παζλ της «μεγάλης εικόνας» και αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνος είναι ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα, είτε παρουσιάζοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας ως «αδυναμία» και συνέπεια της «νευρικότητας» και της «απομόνωσής της από τους συμμάχους» είτε διαφημίζοντας τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ως «εγγύηση» τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας - Κύπρου και των συμφερόντων των λαών. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από ανταγωνισμούς και παζάρια, η συνισταμένη που χαράσσεται είναι αυτή της επιτάχυνσης του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, όπου Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν αναβαθμισμένο ρόλο, εκθέτοντας τους λαούς σε μεγάλο κίνδυνο, είτε στην περίπτωση που προκληθεί μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση είτε τα κυριαρχικά τους δικαιώματα αποτελέσουν το «πρώτο πιάτο» σ' έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκίας.


Α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Λέει φωναχτά αυτά που θέλει το κεφάλαιο

Eurokinissi

Ετοιμη να πιάσει το αντιλαϊκό νήμα από εκεί που το αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται η ΝΔ σε ό,τι αφορά την παραπέρα προώθηση μέτρων - οδοστρωτήρα για τα λαϊκά στρώματα, ζητώντας μάλιστα «ισχυρή εντολή», δηλαδή αυτοδυναμία, για να προωθήσει το πρόγραμμά της.

Την αποφασιστικότητά της αυτή την υπερασπίζεται με το επιχείρημα ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας θα την υποχρεώσει σε «συμβιβασμούς» σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά της, ενώ επιστρατεύει και το φόβο της ακυβερνησίας, αν δεν της δοθεί η δυνατότητα από την επόμενη κιόλας Κυριακή να αναλάβει αυτοδύναμη τη διακυβέρνηση.

Πέρα από την προσπάθεια να συσπειρώσει και να πολώσει στην τελική ευθεία προς την κάλπη, ασκώντας πίεση κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ, η ΝΔ δεν διστάζει να λέει φωναχτά αυτά που ζητάει το κεφάλαιο και να διαφημίζει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, που «δικαιώθηκε» την περασμένη πενταετία, αφού τον πυρήνα του το εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντρικός άξονας στο πρόγραμμά της είναι η επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, που θα βελτιώσουν ραγδαία το «επιχειρηματικό κλίμα» και θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις, άρα και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Κι από τον περισσότερο πλούτο που θα παράγεται, λέει η ΝΔ, ο λαός έχει να περιμένει καλύτερους μισθούς και βελτίωση της ζωής του. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι καθόλου έτσι...

Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις μία προς μία

Ποιες είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που δεσμεύεται να επιταχύνει η ΝΔ, για να βελτιώσει το «επενδυτικό κλίμα»;

 • Στο πρόγραμμά της κάνει λόγο για μείωση του φόρου σε επιχειρήσεις «από 28% στο 20% εντός διετίας, και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% αμέσως», για έκπτωση φόρου 40% - 50% για «εκσυγχρονισμό» της υποδομής των επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Με δεδομένους όμως τους ματωμένους δημοσιονομικούς στόχους της «μεταμνημονιακής» εποχής, για τους οποίους δεσμεύεται και η ΝΔ, ποιος θα καλύψει τις «τρύπες» στους επόμενους προϋπολογισμούς από τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο; Μα φυσικά ο λαός! Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο με ένταση της δικής του φοροληστείας, και βέβαια με νέες περικοπές σε δαπάνες που αφορούν ακόμα και τα στοιχειώδη. Πάνω εδώ «τσακώνονται» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Στην αναλογία των φόρων και των περικοπών ώστε να πιάνονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι που παραμένουν ακλόνητοι για όλα τα επόμενα χρόνια. Ετσι ή αλλιώς, δηλαδή, οι θυσίες είναι δεδομένες για το λαό.

 • Η ΝΔ δεσμεύεται για περαιτέρω μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μειώνοντας παραπέρα τις εισφορές για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός τετραετίας. Υπόσχεται επίσης αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ώστε στο τέλος της ερχόμενης 4ετίας (2022), με ρυθμούς ανάπτυξης 4% ετησίως, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 730 ευρώ, χαμηλότερος κι απ' αυτόν που ήταν το 2011...

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξαγγέλλει η ΝΔ, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, για την οποία επίσης δεσμεύεται, είναι η άλλη όψη της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την οποία γίνεται λόγος προεκλογικά. Λιγότερα χρήματα στα Ταμεία από το κράτος και την εργοδοσία σημαίνει ακόμα μικρότερες συντάξεις, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο έδαφος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν «μπίζνες» στις συντάξεις, στην Υγεία και την Πρόνοια, με «προίκα» μάλιστα τα αποθεματικά των Ταμείων. Σημαίνει σύνταξη και περίθαλψη - ατομική υπόθεση. Οποιος έχει να πληρώσει θα εξασφαλίζει σχετικά καλύτερα γεράματα, όποιος δεν έχει θα πεθαίνει στην ψάθα.

Οσο για τον κατώτατο μισθό, η ΝΔ μπορεί να κοκορεύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τον δικό της νόμο, ο οποίος όχι μόνο κρατάει καθηλωμένο σε άθλια επίπεδα τον κατώτατο αλλά επιδρά άμεσα και στη διαρκή μείωση του μέσου μισθού, συμβάλλοντας έτσι στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στα κέρδη δηλαδή του κεφαλαίου (βλέπε και σελ. 11 για τον κατώτατο και τον μέσο μισθό).

 • Η ΝΔ δεσμεύεται επίσης για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των «απελευθερώσεων», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «καθυστερήσεις» που «αποθαρρύνουν τους επενδυτές». Ξεχωρίζει μάλιστα συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι υπηρετούν το στόχο ανάδειξης της Ελλάδας σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο, όπως είναι οι ενεργειακές υποδομές, τα λιμάνια, οι οδικοί άξονες, τα logistics, ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.ά.

Ο λαός όμως έχει πείρα τι σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και «απελευθερώσεις» τομέων της οικονομίας για να ανοίξουν «επενδυτικές ευκαιρίες» στο κεφάλαιο. Το ζει και αυτές τις μέρες, με τη ΔΕΗ, που ετοιμάζεται να απολύσει 4.000 επιπλέον εργαζόμενους, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σαφάρι εισπράξεων σε βάρος λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν και προετοιμάζοντας νέες αυξήσεις στο ρεύμα. Ολα αυτά για να αντεπεξέλθει η εταιρεία στον ανταγωνισμό, που οξύνθηκε με την «απελευθέρωση», και να παραμείνει θελκτική για μελλοντικούς αγοραστές και επενδυτές. Το ίδιο ισχύει και με τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως με τα λιμάνια. Η σύμβαση των λιμενεργατών του πρώην ΟΛΠ, που επιδεινώνει τους όρους αμοιβής και εργασίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, αλλά και οι άθλιες συνθήκες δουλειάς που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της «Fraport», είναι απόδειξη για τα ...καλά της «ανάπτυξης» σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

 • Οπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η ΝΔ θεωρεί πρώτη προτεραιότητα να αποκατασταθεί η ρευστότητα των τραπεζών με «γενναία αντιμετώπιση» των «κόκκινων» δανείων, για να μπορούν να χρηματοδοτούν επενδύσεις. Πώς όμως θα γίνει αυτό αν όχι με περισσότερους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και μεγαλύτερους εκβιασμούς σε όσους «δεν έχουν μία», να καταβάλουν και το τελευταίο ευρώ από το υστέρημά τους για να αποπληρώσουν το δάνειο που πήραν σε άλλες εποχές; Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο λαός είναι αυτός που πλήρωσε όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και με την ίδια απειλή εκβιάζεται τώρα να αποδεχτεί τους πλειστηριασμούς.
 • Αναγκαίο συμπλήρωμα όλων αυτών είναι τα μέτρα διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της η ΝΔ και τα οποία, μάλιστα, προϋποθέτουν να πιάνονται πρώτα τα ματωμένα πλεονάσματα και να υπάρχει «υπεραπόδοση» της φοροαφαίμαξης του λαού! Ετσι, το πρόγραμμα της ΝΔ παραπέμπει στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που ξεκίνησε η ίδια στην προηγούμενη θητεία της και ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προαναγγέλλει επέκτασή του σε 800.000 «πιο αδύναμους».
 • Και φυσικά, δεύτερη κουβέντα δεν χωράει και σε ό,τι αφορά την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης. Ολο το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, τα στελέχη της ΝΔ στις συναντήσεις τους με τον Αμερικανό πρέσβη έχουν δώσει παραπάνω από αρκετές διαβεβαιώσεις ότι και η εξωτερική πολιτική «έχει συνέχεια», με τον τομεάρχη Εξωτερικών να επαναλαμβάνει μέσα στη βδομάδα πως «για τη ΝΔ ξεχωριστή αξία έχει η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας πρωτίστως με τις ΗΠΑ, με τις οποίες διατηρούμε μια στέρεη στρατηγική σχέση». Ακόμα και για τη συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ έχει εμφανώς λειάνει τις εθνικιστικές κορόνες, δηλώνοντας ότι θα «παρακολουθεί» αυστηρά την εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας, ώστε να αλλάξει κάτι «αν χρειαστεί».
* * *

Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα. Και είναι πράγματι για δυνατούς λύτες το κουίζ «βρες τις διαφορές με το πρόγραμμα που εφάρμοσε και σερβίρει ξαναζεσταμένο τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Ο αντιλαϊκός απολογισμός σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά

Από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις το 2016 ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις το 2016 ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Σε μία ακόμα προσπάθεια προβολής μιας εικονικής πραγματικότητας, ένα από τα βασικά «αφηγήματα» που λανσάρει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνησή του «σταμάτησε την επίθεση, πρόσφερε στο λαό, αλλά δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να κάνει όλα όσα θα ήθελε...».

Πρόκειται βέβαια για μία ακόμα πρόκληση σε βάρος του λαού. Αυτό που πραγματικά «πρόσφερε» στους εργαζόμενους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διατήρηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού οπλοστασίου των προκατόχων της, πάνω στο οποίο πρόσθεσε ένα ακόμα μνημόνιο, με νέα σοβαρά αντεργατικά χτυπήματα, για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Σε απάντηση αυτών των προκλητικών αφηγημάτων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ απέναντι στην «επόμενη μέρα» που διαμόρφωσε η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει μια κωδικοποίηση βασικών πλευρών αυτής της κλιμάκωσης της επίθεσης στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Νέα βαριά χτυπήματα στην ήδη κατακρεουργημένη Κοινωνική Ασφάλιση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε όλες τις περικοπές στις συντάξεις που είχαν επιβάλει από το 2010 μέχρι και το 2015 οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ πάνω σε αυτές πρόσθεσε νέα βαριά χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με βασικούς σταθμούς της επίθεσης το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε το 2015 μαζί με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, τον «νόμο Κατρούγκαλου» το 2016 και τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο 4472/2017, τον οποίο συμπλήρωσε ένα χρόνο μετά.

Συνοπτικά, το αντιασφαλιστικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφερε νέα δραματική μείωση σε παλιές και νέες συντάξεις, νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους, μετατροπή της Ασφάλισης όλο και περισσότερο σε «ατομική υπόθεση» του κάθε ασφαλισμένου, όπως ακριβώς προβλέπουν οι ευρωενωσιακές κατευθυντήριες γραμμές.

Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενό της «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον» (2018), όπου αναφέρει τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που προώθησε:

-- «Η συνταξιοδοτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 13,4% έως το 2020 και σε 12,9% το 2040».

-- Η κρατική χρηματοδότηση (η συμμετοχή του κράτους στη συνταξιοδοτική δαπάνη) «από το 2025 θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ)».

-- Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (που προκύπτουν πάλι από τη δουλειά των εργαζομένων) «θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις ανταποδοτικές εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».

Αναλυτικότερα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

 • Με το ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ μειώθηκαν οι κατώτατες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους, μειώθηκαν ξανά οι ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης για τον κλάδο Υγείας στις κύριες συντάξεις (από το 4% στο 6%) και της επιβολής παρακράτησης στις επικουρικές για πρώτη φορά (επίσης 6%). Επιβλήθηκε ακόμα σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους ασφαλισμένους μέχρι τότε διέπονταν από ειδικά όρια.
 • Με τον νόμο 4387/2016, γνωστό ως «ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ», ανάγκασε συνταξιούχους και ασφαλισμένους να υποστούν νέες τεράστιες απώλειες. Μόνο για την περίοδο 2016 - 2019, οι νέες απώλειες υπολογίζονται σε 8,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο. Οι απώλειες προέρχονται από περικοπές ύψους 6,016 δισ. ευρώ και από πρόσθετες εισφορές 2,218 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι απώλειες αυτές με το πέρασμα του χρόνου θα είναι πολλαπλάσιες και ειδικά οι νέες συντάξεις θα βγαίνουν ακόμα μικρότερες. Ετσι θα επιτευχθεί η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,9% μονάδες του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ (απώλεια 2,393 δισ. ευρώ), μείωση επικουρικών συντάξεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους (απώλεια 1,026 δισ. ευρώ), περικοπή στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων (απώλεια 832 εκατ. ευρώ), μείωση συντάξεων στους νέους συνταξιούχους (απώλεια 689 εκατ. ευρώ), αύξηση εισφορών στην επικουρική ασφάλιση μισθωτών και άλλων ασφαλισμένων (επιβάρυνση 1,251 δισ. ευρώ), αύξηση εισφορών στους αγρότες (επιβάρυνση 458 εκατ. ευρώ), αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών (411 εκατ. ευρώ).

 • Με τον ΝΟΜΟ 4472/2017 επιβλήθηκε νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Μαζί με τις εισφορές για τον κλάδο Υγείας, η συνολική επιβάρυνσή τους μόνο για τα έτη 2018 - 2020 φτάνει στα 481 εκατ. ευρώ.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Εδραίωση και βάθεμα της εργασιακής ζούγκλας

Υπηρετώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε την αντιλαϊκή σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στα Εργασιακά, εδραιώνοντας και βαθαίνοντας παραπέρα την εργασιακή ζούγκλα.

Μεταξύ άλλων:

 • Διατήρησε για 4 ολόκληρα χρόνια την άθλια ΠΥΣ 6/2012, με την οποία τσακίστηκε ο κατώτατος μισθός, με τη μείωσή του κατά 22% και με τη θεσμοθέτηση του αίσχους του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, η μείωση στον οποίο έφτασε στο 32%. Με τη διατήρηση αυτού του αίσχους για 4 χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε στην παραπέρα συμπίεση συνολικά των μισθών των εργαζομένων.
 • Εβαλε για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον εμβληματικό μνημονιακό νόμο 4172/2013 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος δικαίως πήρε το όνομα «νόμος Αχτσιόγλου - Βρούτση». Βάσει αυτού, ο κατώτατος μισθός ορίζεται από το αστικό κράτος, σύμφωνα με τις εντολές των μονοπωλίων, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με καθοριστικό στοιχείο τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.
 • Εβαλε επιπλέον εμπόδια στην πραγματική επαναφορά και την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας (Ιούνης 2018) έδωσε τη δυνατότητα στις εργοδοτικές ενώσεις να μπλοκάρουν τη διαδικασία κήρυξης των κλαδικών ΣΣΕ ως υποχρεωτικών για όλο τον κλάδο, με το να μην καταθέτουν το μητρώο μελών τους στο μηχανισμό ελέγχου της «αντιπροσωπευτικότητας» της Σύμβασης. Ηδη με τον τρόπο αυτό κυβέρνηση και εργοδότες μπλόκαραν την υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ που υπεγράφη στη Ναυπηγοεπισκευή.
 • Χτύπησε περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία. Στον νόμο 4512/2018 συμπεριέλαβε διάταξη που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται για την προκήρυξη απεργίας από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, χτυπώντας το απεργιακό δικαίωμα μέσα στους χώρους δουλειάς.
 • Διευκόλυνε περαιτέρω τη λειτουργία των «δουλεμπορικών» γραφείων, καταργώντας διατάξεις που - όπως η ίδια η κυβέρνηση ανέφερε - συνιστούσαν «αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας»!
 • «Απελευθέρωσε» τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με το νόμο 4472/2017 κατάργησε και αυτόν τον ελάχιστο περιορισμό της λεγόμενης «διοικητικής έγκρισης» των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, αντικαθιστώντας τον με μια τυπική και χωρίς ουσία «διαδικασία κοινοποίησής» τους από τις επιχειρήσεις προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
 • Επέκτεινε το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, θεσπίζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, στις «τουριστικές περιοχές» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.
 • Διατήρησε όλους τους νόμους για τη στήριξη των «ευέλικτων» και ελαστικών μορφών εργασίας, που με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ επιτρέπουν δουλειά μέχρι και 60 ώρες τη βδομάδα, καθώς και μέχρι 12 συνεχόμενες μέρες εργασίας χωρίς ξεκούραση! Πάνω σε αυτά πρόσθεσε παρεμβάσεις για την παραπέρα γενίκευση της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, όπως με τον νόμο για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
Χαρακτηριστικά στοιχεία για μισθούς - απασχόληση - «ατυχήματα»

Κόντρα στο παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα «ενίσχυσε τη θέση των εργαζομένων», στα ίδια τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνεται η παραπέρα ενίσχυση του εργασιακού μεσαίωνα, σε συνέχεια του αντεργατικού έργου των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:

Μισθοί

 • Την περίοδο 2011 - 2018 ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 27,5% - της πλήρους απασχόλησης κατά 20,26% και της μερικής απασχόλησης κατά 36,15%. Η μείωση αυτή είναι συνεχής: Τον Νοέμβρη του 2014, λίγο πριν αναλάβει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μέσος μεικτός μισθός ανερχόταν στα 1.008,9 ευρώ, για να φτάσει τον Νοέμβρη του 2018 στα 916,03 ευρώ μεικτά...

Απασχόληση

 • Την περίοδο 2011 - 2018 η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 36,43%. Βασικός παράγοντας αύξησής της ήταν η μεγάλη αύξηση των θέσεων μερικής απασχόλησης κατά 113,46%, όταν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν μόνο κατά 19,49%. Ετσι, η αναλογία θέσεων πλήρους - μερικής απασχόλησης από 81% - 19% το 2011 διαμορφώθηκε σε 71% - 29% το 2018.
 • Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τις προσλήψεις. Το 2013 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 53,85% του συνόλου των νέων προσλήψεων, έναντι 46,15% των προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Το 2018 οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης έφτασαν το 45,65%, έναντι 54,35% των προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Και εδώ τα στοιχεία για το διάστημα και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτικά: Τον Νοέμβρη του 2014 με μερική απασχόληση εργάζονταν 468.637 μισθωτοί, ενώ τον ίδιο μήνα του 2018 έφτασαν τους 697.786!
 • Τα ισοζύγια απολύσεων - προσλήψεων δείχνουν τον μεγάλο βαθμό προσωρινότητας της απασχόλησης. Το 2018 για κάθε 100 προσλήψεις έγιναν 95 απολύσεις.
 • Μεγάλη αύξηση σημειώνεται και στην εργασία ανηλίκων: Το 2017 θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 562 θεωρήσεων το 2012.

«Ατυχήματα» και «έλεγχοι»

 • Το 2017 ήταν έτος - ρεκόρ ως προς την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». Καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000. Από αυτά τα 76 ήταν θανατηφόρα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2011.
 • Η τεράστια έλλειψη προσωπικού στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, συνολικότερα η συστηματική και συνειδητή υπονόμευση του έργου του, τροφοδοτεί την εργοδοτική ασυδοσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι με το υπάρχον προσωπικό και τις υφιστάμενες υποδομές, για να γίνει έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις από μία φορά, απαιτούνται 17 χρόνια για τα ζητήματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια και 8 χρόνια για τα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες...
Τι φέρνει η ανάπτυξη της επόμενης μέρας

Eurokinissi

Μπορεί άραγε να ξημερώσει μια καπιταλιστική ανάπτυξη που την ίδια στιγμή θα λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων; Καταφατική απάντηση στο ερώτημα προπαγανδίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Οι πολιτικές τους προτάσεις διαφοροποιούνται σε ορισμένα σημεία, αλλά και οι δύο υποστηρίζουν πως ο καθένας τους έχει βρει τη «μαγική συνταγή» για το δρόμο της φιλολαϊκής καπιταλιστικής ανάπτυξης που την ίδια στιγμή θα ωφελεί τόσο το κεφάλαιο όσο και τους εργαζόμενους και αντιπαρατίθενται μεταξύ τους για ορισμένες λεπτομέρειες... Η αντιπαράθεση αυτή είναι, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους, κάλπικη.

Ανάπτυξη σημαίνει κέρδος

Η αντιπαράθεση για το πώς θα έρθει πιο γρήγορα η ανάπτυξη συγκαλύπτει την απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη: Τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επενδύσεων. Στον καπιταλισμό, μια επένδυση γίνεται ΜΟΝΟ εφόσον διασφαλίζει ικανοποιητικό κέρδος για τον καπιταλιστή που επενδύει.

Αλλά η αύξηση του κέρδους βασίζεται σε κάποιες προϋποθέσεις. Και επειδή είναι τουλάχιστον ανόητο να πιστεύει κανείς πως στην Ελλάδα έχουμε βρει το μαγικό ελιξήριο, η διασφάλιση ικανοποιητικού κέρδους έχει ορισμένες προϋποθέσεις. Και αυτές είναι η χαμηλή φορολογία, η φθηνή γη, οι φθηνές πρώτες ύλες, οι μικρές ενοχλήσεις απ' το κράτος και πάνω απ' όλα η φθηνή εργατική δύναμη. Αλλά, η διασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών δεν είναι ουδέτερη για τους εργαζόμενους. Αρκεί να πάρει κανείς δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Οι φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο φέρνουν νέα βάρη στους εργαζόμενους

Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει η χώρα για τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένες και δεσμεύουν απόλυτα τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 3ο μνημόνιο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και πλεονάσματα ύψους 2,2% του ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια, ενώ στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα για το πλεόνασμα καταλήγουν και οι γενικές δεσμεύσεις της χώρας απ' τη συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Και οι δεσμεύσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Αντανακλούν την ανάγκη λειτουργίας της ΕΕ ως ΟΝΕ, αντανακλούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για επαρκή χρηματοδότηση μέσα απ' τον προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος θα φέρει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αύξηση στο 150% των αποσβέσεων για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ η ΝΔ ανάλογα με την κατηγορία δαπανών προβλέπει από 130% έως 200% αποσβέσεις, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ ονομαστικές δαπάνες - η υπερτιμολόγηση δίνει και παίρνει εδώ...- του μεγάλου κεφαλαίου, το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρήσεων θα μειώνεται κατά 150 ευρώ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μιλούν επιπλέον για νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, για νέα επενδυτικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, για ελαττωμένες ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας κι άλλα πολλά.

Αν μειωθεί, όπως διακαώς επιθυμούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κι άλλο η ήδη ισχνή φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων, κάποιος θα πληρώσει το μάρμαρο... Ποιος άραγε;

Η απάντηση είναι προφανής... Την επόμενη μέρα, είτε κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου που προβάλλεται ως το κατεξοχήν αναπτυξιακό μέτρο, θα φέρει νέα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους.

Ο χαμηλός μέσος μισθός προϋπόθεση της ανάπτυξης

Ακόμα και μέσα σε μια επιχείρηση, αλλά σίγουρα στο σύνολο της οικονομίας, οι εργαζόμενοι ανάλογα με τις συνθήκες αμείβονται με ποικιλία μισθών.

Ο εργοδότης σε μια επιχείρηση ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο για το σύνολο των μισθών που πληρώνει στους εργαζόμενους της επιχείρησής του. Οσο μικρότερο είναι αυτό το σύνολο, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη του.

Ο μέσος μισθός σε μια επιχείρηση είναι ο μέσος όρος των μισθών που παίρνουν οι εργαζόμενοι.

Μπορεί η συζήτηση και προεκλογικά να επικεντρώνεται στον κατώτατο μισθό, που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και που η υλοποίηση ακόμα και αυτής της πενιχρής αύξησής του αναιρείται στην πράξη από τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τα όπλα που τους δίνουν οι μνημονιακοί νόμοι, αποκρύπτεται όμως το τι συμβαίνει με τον μέσο μισθό.

Ο μέσος μισθός μειώθηκε και συνεχίζει να μειώνεται δραστικά. Τα χρόνια των μνημονίων, μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει «κατέβει» εισοδηματική κατηγορία.

Το 2009 μισθό 500 - 800 ευρώ είχε το 24,2% των εργαζομένων, ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 35,7% των εργαζομένων το 2017 (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ 2018).

Αντίθετα, μισθό 900 - 1.300 ευρώ είχε το 35% των εργαζομένων το 2009 και μόλις το 16% των εργαζομένων το 2017. Ο υπολογισμός της έκθεσης της Deutsche Bank για διαμόρφωση του καθαρού μέσου μισθού του στα 755 ευρώ είναι αρκετά λογικός.

Το ζήτημα αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί το κεφάλαιο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πώς διαμορφώνεται ο μέσος μισθός πολύ περισσότερο από τον κατώτατο. Ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τη μείωση του μέσου μισθού, αφού από αυτήν τη μείωση προκύπτει αύξηση των κερδών τους.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς τα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά η συνολική συμπίεση των μισθών και πρώτα απ' όλα του μέσου μισθού προς τα κάτω.

Η κρατική πολιτική που οδηγεί στη μείωση του μέσου μισθού είναι πολυπλόκαμη. Η κατάργηση των τριετιών και οι αυξήσεις στους μισθούς που έφερναν, η αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα πολύμορφα κίνητρα αντικατάστασης παλαιότερων εργαζομένων με νεότερους με λιγότερα δικαιώματα και η πολύπλευρη επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, είναι πλευρές που αθροιστικά συμβάλλουν στη μείωση του μέσου μισθού.

Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας που συνεχίζεται, αποτελεί επίσης παράγοντα μείωσης του - καθαρού - μέσου μισθού.

Παράλληλα, η μείωση των κρατικών δαπανών για Υγεία και Παιδεία, η μείωση των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους γενικότερα και η ολοένα και μεγαλύτερη μεταφορά στις πλάτες των εργαζομένων του «κόστους» για την κατοικία τους, μέσα απ' την ανταποδοτικότητα των δήμων, είναι άλλες πλευρές που έμμεσα συνιστούν μείωση «μισθού» των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου.

Επιθετικά διεκδικούμε ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή μας

Οσο και να προσπαθεί το σύστημα να πείσει τους εργαζόμενους για το αντίθετο, δεν υπάρχουν αναίμακτη καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη. Τα ματωμένα πλεονάσματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι τσακισμένες συντάξεις, η μερική και ευέλικτη απασχόληση, η φοροαφαίμαξη του λαού, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, των επιβραβεύσεων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις απ' τον ΣΕΒ, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες της Κομισιόν.

Οσο και αν προσπαθούν οι απολογητές του συστήματος να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, τα κέρδη του κεφαλαίου δεν πέφτουν απ' τον ουρανό. Βασίζονται πάνω στις δικές μας απώλειες. Ανάπτυξη σημαίνει επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας.

Την επαύριο των εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα συνεχίσουν το ίδιο παιχνίδι. Ο ένας κυβέρνηση και ο άλλος αντιπολίτευση και η ανάπτυξή τους απαιτεί βάθεμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, συνέχιση της επίθεσης στους εργαζόμενους. Γι' αυτό και είναι λάθος να συζητούν οι εργαζόμενοι το μέγεθος της εκλογικής διαφοράς τους. Η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί, με το ένα κόμμα να παίζει τον ρόλο της κυβέρνησης και το άλλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γι' αυτό και η αποτροπή της κλιμάκωσης της επίθεσης την επαύριο των εκλογών και η ανασύνταξη του κινήματος για να ανακτηθούν οι απώλειες και να διεκδικήσουμε την κάλυψη των αναγκών μας περνάνε μέσα απ' την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στη Βουλή, στους δρόμους, στο κίνημα. Του ταξικού πόλου που συγκρούεται με κάθε επιλογή του πραγματικού αντίπαλου, της εξουσίας των μονοπωλίων, και συγκεντρώνει δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση, την ανατροπή αυτής της εξουσίας και τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.


Του
Γρηγόρη ΛΙΟΝΗ *
* Ο Γρ. Λιονής είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις στην Αττική

Το Σάββατο 29 Ιούνη:

-- Στις 9 μ.μ. οι ΚΟ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου καλούν σε λαϊκό γλέντι στο Πάρκο Λιάρου. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής. Θα χαιρετίσει η Αγγελική Παπαδάτου, υποψήφια βουλευτής Δυτικής Αττικής.

-- Στις 12 μ. στην Καλλιθέα στο καφενείο «Μαυρόπουλος» θα μιλήσουν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, και ο Αλέκος Κορωνάκος, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα.

-- Στις 8 μ.μ. στη Ν. Μάκρη στην κεντρική πλατεία θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής. Θα χαιρετίσει η Θεοδώρα Πασχαλίδου, υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ. στον Χολαργό, στο θεατράκι δημαρχείου Χολαργού, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα. Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Αγγέλου, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα.

-- Στις 9 μ.μ. η ΚΟ Μενιδίου καλεί σε λαϊκό γλέντι στο γηπεδάκι του Κόκκινου Μύλου (πίσω από το Θολωτό Τάφο). Θα μιλήσει ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

-- Στις 9 μ.μ. η ΤΟ Εκπαιδευτικών καλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση στο «ΡΥΘΜΟ» (Γ. Παπανδρέου & Μ. Αλεξάνδρου - Γουδή). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, υποψήφιος βουλευτής στην Α' Πειραιά.

Την Κυριακή 30 Ιούνη:

-- Στις 8.30 μ.μ. ο Κύριλλος Παπασταύρου θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Γκορυτσά Ασπροπύργου (πλατεία Γενοκτονίας Ποντίων). Θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Μπακάλης, υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ. ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Αίγινα στην παλιά προβλήτα. Θα χαιρετίσει η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής Α' Πειραιά.

-- Στις 8.30 μ.μ. η Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Κυψέλης. Θα χαιρετίσει η Βίκυ Μανιάτη, υποψήφια στην Α' Αθήνας.

-- Στις 9 μ.μ., η ΚΟ Μάνδρας - Ειδυλλίας - Ερυθρών καλεί σε λαϊκό γλέντι στο παλιό Δημοτικό Ερυθρών. Θα μιλήσει ο Σταύρος Χρηστίδης, υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ. ο Δημήτρης Βιτάλης, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟΒ ΕΤΕ Αττικής στην Καλλιθέα (καφέ «Ηλιόπετρα», Θησέως 99). Θα ακολουθήσει η παράσταση «Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» του Θανάση Τριαρίδη, από τη θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου».

Τη Δευτέρα 1η Ιούλη:

-- Στις 5.30 μ.μ., σε σύσκεψη γυναικών από τον κλάδο του Επισιτισμού και των Ξενοδοχείων, στο ξενοδοχείο «Acropolian Spirit» (Συγγρού 7), θα μιλήσουν η Μάγδα Χαλτσοτάκη και η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφιες βουλευτές Νότιου Τομέα.

-- Στις 8 μ.μ. στην Κηφισιά (αμφιθέατρο εργατικών κατοικιών Κηφισιάς, 1ης Μάη) θα μιλήσουν η Κατερίνα Παπαλυμπέρη, υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα, και ο Κώστας Παπασωτηρίου, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Την Τρίτη 2 Ιούλη:

-- Στις 10 π.μ. ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο πλοίο «FESTOS PALACE» στο λιμάνι του Πειραιά.

-- Στις 10 π.μ. ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση συνταξιούχων επαγγελματιών στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής.

-- Στις 8 μ.μ. η Βούλα Πάκου και η Μαρίνα Τσίγκα - Σαραντέα, υποψήφιες βουλευτές Βόρειου Τομέα, θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στη Μεταμόρφωση στην παιδική χαρά Μποφίλιας.

Τι ψηφίζεις, τι σου βγαίνει; Η μόνη σταθερή ψήφος στο ΚΚΕ

Το προεκλογικό αλισβερίσι έχει απογειωθεί και πίσω του κρύβεται η εξαπάτηση του λαού, που θα δει για άλλη μια φορά την ψήφο του να κουρελιάζεται μετά τις εκλογές.

Τα κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων δίνουν εγγυήσεις για τη μετεκλογική «σταθερότητα», πράγμα που σημαίνει πως από την επομένη κιόλας μέρα, το αντιλαϊκό πρόγραμμα θα συνεχιστεί χωρίς καμία διαφοροποίηση.

Γι' αυτό άλλωστε...

Το ΠΑΣΟΚ τρέχει να προλάβει και να πει πως θα στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ, την ίδια στιγμή που άλλα στελέχη του έχουν αρχίζει ήδη να συζητούν και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα βρεθούν δυνάμεις να στηρίξουν μια κυβέρνηση «προοδευτικού μετώπου», έχοντας στο νου του το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο...

Η ΝΔ εκβιάζει ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα ξαναγίνουν εκλογές, προκειμένου να «ανοίξει» η συζήτηση για συνεργασίες από άλλους πολιτικούς φορείς.

Το ΜέΡΑ25 δηλώνει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ (όλους πλην Χρυσής Αυγής) μετά τις εκλογές.

Και βέβαια, όλοι αυτοί ήδη «ζυμώνουν» το θέμα της συγκρότησης του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα ερωτήματα πληθαίνουν σε εκπροσώπους των αστικών κομμάτων γι' αυτό το ζήτημα στα τηλεοπτικά πάνελ αλλά και σχετική αρθρογραφία στον αστικό Τύπο.

Ξεδιπλώνεται δηλαδή μπροστά στο λαό η πλήρης αντιλαϊκή διάταξη των αστικών πολιτικών δυνάμεων: Δύο πόλοι που διεκδικούν το ρόλο του κορμού της επόμενης κυβέρνησης και της «αξιωματικής αντιπολίτευσης», με δεδομένο το κοινό τους πρόγραμμα.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που διεκδικεί ρόλο στη στήριξη ή ανοχή της νέας κυβέρνησης.

Κόμματα μιας χρήσης που δηλώνουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν αν αυτό χρειαστεί.

Και βεβαίως τα πάρε - δώσε ανάμεσα στη ναζιστική Χρυσή Αυγή και στο ακροδεξιό μόρφωμα του Βελόπουλου που διεκδικεί έναν πιο χρήσιμο ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Εχουμε και λέμε δηλαδή: Κόμματα που έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει μνημόνια, που πίνουν νερό στο όνομα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τα φασιστικά και ακροδεξιά συμπληρώματά τους...

Απέναντι σε όλη αυτήν τη διάταξη βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ.

* * *

Ετσι λοιπόν:

Η Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε τους ψηφοφόρους της ότι το ΚΙΝΑΛ θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ.

Με το γνωστό: «Δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες...».

Το σύνηθες: «Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο...».

Στην πραγματικότητα, η κα Γεννηματά καλεί τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ για να κάνει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ αλληθωρίζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείουν επίσης τη δυνατότητα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυπτε ως πρώτο κόμμα από την κάλπη, να τον στηρίξουν.

Πολλοί άλλωστε αναφέρονται στην ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και βρίσκονται σε διάλογο με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τους καλούν στη μεγάλη «Προοδευτική Συμμαχία»...

Τι είναι αυτό που κάνει το ΚΙΝΑΛ με την ίδια ευκολία που λέει ότι θα στηρίξει ΝΔ με την ίδια στελέχη του να λένε ότι θα μπορούσαν υπό όρους να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ ή να συμβάλουν σε μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης;

Μα το γεγονός ότι η απόσταση ανάμεσα και στους τρεις τους είναι πολύ μικρή.

Διαφορές προφανώς έχουν, όμως συμφωνούν στα κύρια, στα βασικά, κινούνται πάνω στο ίδιο πεδίο που θέλει:

-- Να στηριχθεί η ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό συντονίζονται στα μνημόνια που άλλωστε ψήφισαν ή εφάρμοσαν από κοινού.

-- Να στηρίξει τον ευρωΝΑΤΟικό προσανατολισμό της χώρας.

-- Να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι να ζουν με χαμηλές απαιτήσεις και προσδοκίες και να συναινούν σε αυτούς τους στόχους.

* * *

Ομως, το ζήτημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να πείσει ότι αποτελεί έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Μάλιστα, δεν δίστασαν να ανεβάσουν τους αντιδεξιούς τόνους, να φωνάζουν «ΟΧΙ στη δεξιά παλινόρθωση» και να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα γίνουν ούτε ουρά ούτε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ...

Τι γίνεται όμως με αυτόν τον κόσμο που ξαναγύρισε στο ΠΑΣΟΚ απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του, πιστεύοντας ότι μπορεί έτσι να ξαναγίνει μια νέα αρχή;

Κόσμος λαϊκός, εργατόκοσμος, που είχε ή έχει ακόμα δεσμούς με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και που βεβαίως δεν θέλει η ψήφος του να πάει στη ΝΔ;

Αυτός ο κόσμος έχει μια επιλογή: Οχι βεβαίως να βολοδέρνει ανάμεσα στα κόμματα της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, σε διαφορετική κατεύθυνση, να σπάσει το φαύλο κύκλο που τον οδηγεί πάντα σε αντιλαϊκούς δρόμους.

Να ψηφίσει το ΚΚΕ, ακόμα και αν το κάνει για πρώτη φορά, ακόμα και αν δεν έχει πειστεί συνολικά για την πολιτική του.

Μπορεί όμως να εκτιμήσει τη σταθερότητά του, που είναι πάνω απ' όλα σταθερότητα στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, να εκτιμήσει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η ψήφος του δεν θα αξιοποιηθεί αύριο εναντίον του αλλά θα τη βρει στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, στην υπεράσπιση του λαού και γιατί όχι αργότερα και στο δρόμο για την πραγματική φιλολαϊκή και άρα προοδευτική διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση.

* * *

Χαμένη όμως ψήφος για το λαό, ιδιαίτερα για τους νέους, είναι και αυτή που πάει σε κόμματα μιας χρήσης για το κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό σύστημα, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Αλήθεια, ξέρει πραγματικά τι θα ψηφίσει όποιος ψηφίσει αυτό το κόμμα; Ξέρει τι υπάρχει πίσω από το πολιτικό μάρκετινγκ, το ...«μεταμοντέρνο» προφίλ που πλασάρεται συστηματικά από τα ΜΜΕ;

Καταρχάς υπάρχει παρελθόν και του επικεφαλής, αλλά και στελεχών του. Και το παρελθόν αυτό δεν εγγυάται τίποτα στο λαό:

Στελέχη βγαλμένα από τα διάφορα «think tank» (τις «δεξαμενές σκέψης») επιχειρηματικών ομίλων, διαφόρων κέντρων και ινστιτούτων και ιδρυμάτων... τύπου Σόρος.

Ανθρωποι που έχουν πρωτοστατήσει ως απολογητές του ιμπεριαλισμού (βλέπε: Τ. Μίχας).

Αλλά και ο ρόλος που έπαιξε ο επικεφαλής του στην εξαπάτηση του λαού και στη μεθοδική προετοιμασία του 3ου μνημονίου, ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, υπάρχει το παρόν των σημερινών θέσεων και τοποθετήσεών του.

Οι ύμνοι στην επιχειρηματικότητα, η αποδοχή της ΕΕ και οι ψευδαισθήσεις για τη βελτίωσή της, η επανάληψη της κοροϊδίας του 2015, η αποδοχή της θέσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η υπεράσπιση της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, η διαθεσιμότητα να παίξει ρόλο σε κυβερνητικά σχήματα στο μέλλον...

Τρίτον, λοιπόν, υπάρχει ένα αβέβαιο μέλλον, όπως άλλωστε έγινε και με ανάλογα τέτοια κόμματα.

Είτε το κόμμα του κ. Βαρουφάκη θα αποκτήσει ρόλο συγκεκριμένο στο πλαίσιο της κυβερνητικής εναλλαγής είτε σε μια επόμενη φάση θα διαλυθεί όπως συγκροτήθηκε, για να εξυπηρετήσει άλλες διεργασίες στο πλαίσιο του αρνητικού αντιλαϊκού συσχετισμού.

Αβέβαιο μεν, σίγουρα αρνητικό για το λαό δε το μέλλον...

* * *

Ας αναρωτηθούν λοιπόν όλοι: Είναι σίγουροι για την ψήφο τους; Είναι σίγουροι πού θα μετρήσει την επόμενη μέρα. Πού θα αξιοποιηθεί. Πώς θα χρησιμοποιηθεί;

Ας προβληματιστούν.

Αν θέλουν να είναι σίγουροι, μια επιλογή υπάρχει: Η ψήφος στο ΚΚΕ. Η ψήφος που έχει μέλλον, αφού είναι στήριγμα στον αγώνα για ένα μέλλον διαφορετικό, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.


Κ. Πασ.

ΣΥΡΙΖΑίικα...

Πηγαίνοντας προς την τελική πορεία της εκλογικής μάχης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θέσει εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους στα λαϊκά στρώματα. Στην πραγματικότητα, δεν δίνει τη μάχη για να ανατρέψει το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε στις εκλογές του Μάη, έχει όμως στόχο να ενισχύσει όσο μπορεί περισσότερο τις δυνάμεις του διεκδικώντας το ρόλο του άλλου πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα, δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι όλα τα στελέχη του από την επομένη ακόμα των εκλογών του Μάη άρχισαν να μιλάνε για ενίσχυση του διπολισμού.

«Αν δεν ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ, θα έρθει η δεξιά...»

Αλήθεια, ποιος είναι αυτός που φέρνει τη δεξιά; Ποιος είναι αυτός που ξέπλυνε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τις ευθύνες τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια; Ποιος είναι αυτός που ξέπλυνε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τις αντιλαϊκές τους αμαρτίες, κάνοντάς τους υπουργούς στην κυβέρνηση της ...«πρώτη φορά αριστεράς»; Μήπως αυτός που συνεργάστηκε κυβερνητικά με την ακροδεξιά; Μήπως είναι αυτός που κορόιδεψε το λαό λέγοντάς του ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, ότι θα επαναφέρει τα εργατικά -λαϊκά δικαιώματα και αντίθετα έφερε ένα τρίτο μνημόνιο και κατοχύρωσε όλα τα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα; Που του έλεγε ότι μπορεί μια κυβέρνηση με το ένα χέρι να μοιράζει στο λαό και με το άλλο να στηρίζει το κεφάλαιο; Μήπως αυτός που έκανε το παν για να αλλάξει την εικόνα που είχε ο λαός μας για τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες; Το ΝΑΤΟ; Την ΕΕ; Μήπως αυτός που λέρωσε τις αξίες και τα ιδανικά του εργατικού κινήματος, τις ιστορικές παραδόσεις της αριστεράς, τις έννοιες της προόδου; Οταν το ίδιο χέρι που έσφιγγε το χέρι του Τραμπ κατέθετε και λουλούδια προς τιμήν των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή; Στο ερώτημα ποιος φέρνει τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη τους ας κοιταχτούν στον καθρέφτη, δεύτερη απάντηση δεν χωράει... Εξάλλου, ακόμα και αν δεν ερχόταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνέχιζε να εφαρμόζει την ίδια ...«δεξιά» αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που εφάρμοζε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να εφαρμόζει και η ΝΔ.

«Στις εκλογές συγκρούονται δύο διαφορετικά σχέδια για τη χώρα, το φιλολαϊκό του ΣΥΡΙΖΑ και το αντιλαϊκό της ΝΔ...»

Αλήθεια, πόσο διαφορετικά είναι αυτά τα δύο σχέδια; Υπάρχει κάποιο από αυτά που περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιλαϊκών αντεργατικών νόμων, το ξήλωμα όλου του μνημονιακού πλαισίου; Υπάρχει κάποιο από αυτά που λέει ότι θα καταργήσει την εμπορευματική - επιχειρηματική δράση στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην Κοινωνική Ασφάλιση; Υπάρχει κάποιο που θα αποκαταστήσει όλα όσα χάθηκαν στην κρίση; Υπάρχει κάποιο που θα βάλει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, των εργαζομένων, της νεολαίας; Υπάρχει κάποιο από αυτά που δεν περιλαμβάνει προνόμια, φοροαπαλλαγές και ενίσχυση στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους; Υπάρχει κάποιο από αυτά που δεν περιλαμβάνει την τήρηση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και των δημοσιονομικών στόχων της ΕΕ; Υπάρχει κάποιο από αυτά που δεν περιλαμβάνει την ακόμα ενεργότερη συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης; Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το πρόγραμμά τους είναι ΕΝΑ. Είναι το πρόγραμμα των αιτημάτων των επιχειρηματικών ομίλων, είναι οι κατευθύνσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ, είναι η συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ενα κοινό και αντιλαϊκό, με διαφορές αδιάφορες και μικρής σημασίας για τον λαό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, άρα από εδώ και πέρα ανοίγεται μια άλλη προοπτική για τη χώρα...»

Τα μνημόνια για τον λαό δεν είναι η δανειακή σύμβαση, είναι τα μέτρα και οι αποφάσεις που την συνόδευαν. Και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που την συνόδευαν είναι εδώ. Εμείς το λέγαμε από τότε ότι τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν, γιατί απαντούν σε ανάγκες των μονοπωλίων, για φτηνή εργατική δύναμη, για περικοπές κρατικών δαπανών, για ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων. Ας αναρωτηθεί λοιπόν ο άνεργος που περιπλανιέται από 8μηνο σε 8μηνο, ο συνταξιούχος που συνεχίζει να μετράει περικοπές, ο εργαζόμενος με τον μισθό στα τάρταρα και την ελαστική εργασία, ο επαγγελματίας που υποφέρει από τη φοροληστεία, αυτός που τρέμει πότε η τράπεζα θα του πάρει το σπίτι, πώς νιώθει σήμερα στη... μεταμνημονιακή εποχή; Αλλωστε, είναι ψέμα ότι έφυγε η εποπτεία. Εποπτεία και ΕΕ πάνε μαζί. Εξάλλου, κάθε εξάμηνο η ΕΕ παρακολουθεί την υλοποίηση των αντιλαϊκών στόχων σε κάθε χώρα. Εδώ μάλιστα, η πιο αυξημένη εποπτεία για την παρακολούθηση δημοσιονομικών στόχων φτάνει μέχρι το 2060, όταν οι σημερινοί 20άρηδες θα είναι 60άρηδες και οι σημερινοί 40άρηδες 80άρηδες. Ψέμα λοιπόν μεγάλο η μεταμνημονιακή εποχή...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε με βάση τον συσχετισμό δύναμης διεθνώς, δεν τον άφησαν να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, υποχρεώθηκε να κάνει συμβιβασμό...»

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε, αλλά δεν μπόρεσε; Από πού άραγε προκύπτει αυτό; Γιατί πολύ πριν από τις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει όλο και πιο σαφές ότι το πρόγραμμά του περιλαμβάνει δύο μέρη. Ενα μέρος που απευθυνόταν προς τον λαό και του υποσχόταν το τέλος των μνημονίων και όσο πηγαίναμε προς την κάλπη, αυτές οι υποσχέσεις γίνονταν όλο πιο θολές και αόριστες, και ένα άλλο που απευθυνόταν στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου δεσμευόταν για συγκεκριμένη πολιτική στήριξης της ανάπτυξης και των κερδών τους και που όσο πηγαίναμε προς την κάλπη, γίνονταν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αυτό το «δεύτερο μέρος» υπονόμευε εξαρχής όποιες φιλολαϊκές διακηρύξεις προς τον λαό. Αυτό το «δεύτερο μέρος» το εξήγησε αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ στα διάφορα «φόρα» του κεφαλαίου, στον ΣΕΒ κ.λπ. πριν γίνει κυβέρνηση, γι' αυτό άλλωστε πήρε και το «πράσινο φως» και στηρίχθηκε. Αλήθεια, πού αναμετρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς; Μήπως όταν κάνανε τις περατζάδες τους στις ΗΠΑ, στο Brookings και στο Τέξας, στα νταραβέρια με τους Κλίντον για να πάρουν το υπερατλαντικό ...Ok; Μήπως όταν γύρναγε την ΕΕ και έκανε κολεγιές με τον «φίλο» Ολάντ; Οχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμετρήθηκε με τους αρνητικούς συσχετισμούς, αλλά στην ουσία συνέβαλε να ενισχυθούν αυτοί οι συσχετισμοί σε βάρος του λαού, έκανε το παν για να τους εξωραΐσει στα μάτια του λαού. Το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι: «Πρώτα το κεφάλαιο». Αυτό είναι άλλωστε το δόγμα κάθε αστικής κυβέρνησης, κάθε κυβέρνησης στο έδαφος του σημερινού συστήματος όποια ταμπέλα κι αν έχει. Η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στην πραγματικότητα αποδυνάμωση των αρνητικών συσχετισμών.

«Εμείς δεν κόψαμε μισθούς και συντάξεις, απλά δεν μπορέσαμε να τις αυξήσουμε ικανοποιητικά, δεν είμαστε το ίδιο με τη ΝΔ»...

Το ΣΥΡΙΖΑίικο ψέμα είναι διπλό... Μήπως δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, που στις ήδη τσακισμένες συντάξεις ήρθε να προσθέσει και νέες περικοπές; Μήπως το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε το νόμο που μείωσε τις συντάξεις; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε καθηλωμένα τα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων; Μήπως με την εφαρμογή του νόμου Βρούτση που έγινε Αχτσιόγλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαίωσε ότι η διαμόρφωση των μισθών θα καθορίζεται με υπουργική κυβερνητική απόφαση με βάση τις αντοχές της οικονομίας, δηλαδή με βάση το πόσο θέλει το κεφάλαιο;

Για το λαό κανένα «κοντέρ» δεν μηδενίζει κάθε φορά που αλλάζει χέρια η αντιλαϊκή σκυτάλη, με την αλλαγή των κυβερνητικών διαχειριστών. Αντίθετα, η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται από εκεί που την αφήνει η κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, είτε σε αυτήν προστίθενται και νέα μέτρα, είτε διατηρούνται σε ισχύ όλα τα προηγούμενα, που οι συνέπειές τους «ξεδιπλώνονται» για πολλά χρόνια μπροστά για τον λαό.

Αυτό αποδείχτηκε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί ευθύς εξαρχής σε ισχύ τα μέτρα όλων των προηγούμενων μνημονίων που «κληρονόμησε» από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτό ισχύει και σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τη δική της αντιλαϊκή «κληρονομιά», το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο, τις συμφωνίες με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» και τις δεσμεύσεις για δεκαετίες μπροστά, για να συνεχίσει από εκεί η επόμενη κυβέρνηση.

Ακόμα κι αν τίποτα δεν είχε προσθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα προηγούμενα (που στην πραγματικότητα πρόσθεσε και με το παραπάνω), η παγίωση των μέτρων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σηματοδοτούσε από μόνη της άγρια αντιλαϊκή επίθεση για πολλά χρόνια, μαχαίρι σε μια σειρά από δικαιώματα, παγίωση της εργασιακής ζούγκλας και άρα αξίζει τη λαϊκή καταδίκη.

«Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άμα βγει η ΝΔ θα κόψει επιδόματα και όλα τα μέτρα ανακούφισης που έχουμε πάρει...»

Καταρχήν, τα λεγόμενα «μέτρα ανακούφισης» δεν αποτελούν και καμία ριζοσπαστική πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στο σύνολό τους περιλαμβάνονται ήδη στα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα. Δηλαδή τα μνημόνια μαζί με μέτρα τσακίσματος του λαού περιλαμβάνουν και μέτρα διαχείρισης της φτώχειας. Μην μας το παίζουν λοιπόν οι ΣΥΡΙΖΑίοι ότι «ίδρωσαν» και αγωνίστηκαν σκληρά για να παρθούν αυτά τα μέτρα. Είναι ψέμα αυτό, ακόμα και η έκθεση της Κομισιόν ελέγχει την υλοποίησή τους. Γι' αυτό άλλωστε και η ΝΔ τα ενσωματώνει στο αντιλαϊκό της πρόγραμμα, ενώ διαφημίζει παντού ότι ήταν πρωτεργάτης αυτής της λογικής ήδη από το 2014. Δεύτερον, το πόσο και αν εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, εξαρτάται από την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή από το πόσο καλά πάει το ξεζούμισμα του λαού. Αμα αποδίδει το ξεζούμισμα... περισσεύει και κάτι να δοθεί σε αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αν όμως όχι, τότε τα μέτρα αυτά μπορούν να ανασταλούν, να κοπούν, σε αυτό έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρα οποιαδήποτε κυβέρνηση στο μέλλον μπορεί να τα κόψει, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν πάνε καλά ή αν η οικονομία μπει πάλι σε φάση ύφεσης... Η όλη λογική αυτών των μέτρων, που βεβαίως μπορεί να δίνουν προσωρινές ανάσες σε εργαζόμενους, είναι το διάλεξε τι θα χάσεις. Δηλαδή για καθετί που «παίρνει» ο λαός, χάνει κάτι άλλο. Αυτήν τη λογική την εφάρμοσε πλήρως και πρόσφατα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Για να καταργήσει τη μείωση του αφορολόγητου... ψήφισε στον ίδιο νόμο την απόφαση να καταργήσει ταυτόχρονα και ορισμένα μέτρα που εμφάνιζε ως «αντίμετρα». Ετσι δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα μειωθούν φορολογικοί συντελεστές, δεν θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Σιγά λοιπόν μην τους πούμε και ευχαριστώ...

«Εμείς δεν είμαστε από τζάκια... δεν είμαστε από πολιτικές οικογένειες, είμαστε το νέο, δεν είμαστε το παλιό...»

Υπάρχουν τα παλιά, υπάρχουν και τα νέα τζάκια, πάντα συμβαίνει αυτό. Πολλοί από αυτούς που λένε ότι δεν είναι πολιτικά τζάκια, μπορεί ήδη να δημιουργούν τα δικά τους. Ομως το θέμα δεν είναι αυτό. Με τζάκια ή χωρίς, οι πολιτικοί της αστικής τάξης μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή, έχει μεγάλη σημασία αν αυτός που μας τσακίζει κατάγεται από μεγάλο πολιτικό τζάκι ή είναι καινούργιος στην πολιτική σκηνή; Εχει σημασία πού έχει μεγαλώσει, αν έχει δουλέψει ή όχι; Καμιά απολύτως! Αμα δεν κάνανε καλά τη δουλειά τους, δεν θα τους εμπιστεύονταν κιόλας. Οσο για το νέο... ε, ας κρατάνε λίγο πισινή οι ΣΥΡΙΖΑίοι, γιατί στην πραγματικότητα ενσωμάτωσαν στους κόλπους τους ένα μεγάλο μέρος του παλιού... Γιατί βέβαια δεν είναι νέο η Κουντουρά, ο Κουίκ, ο Ραγκούσης, ο Σπίρτζης, η Ξενογιαννακοπούλου, η Παπακώστα και άλλοι αστέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν μακρά θητεία στην αντιλαϊκή πολιτική... Ας μη μιλάνε λοιπόν.

«Μήπως αν το ΚΚΕ δεν είχε κρατήσει αυτήν τη στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τώρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς;»

Σκεφτείτε πώς θα ήταν τα πράγματα αν το ΚΚΕ είχε γίνει συνένοχο σε όλη αυτήν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του, αν είχε μερίδιο στις αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, αν είχε «μερίδιο ευθύνης» σε όλη την πορεία κατασυκοφάντησης της ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Εμείς το λέγαμε καθαρά πολύ πριν το 2015. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στο έδαφος του συστήματος που να μπορεί να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Ακόμα κι αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις, κάθε τέτοιο εγχείρημα στο παρελθόν κατέληξε σε τραγωδία για το λαό, κατέληξε σε υποχώρηση και όχι σε ριζοσπαστικοποίηση. Οδήγησε ΚΚ να πάψουν σήμερα να υπάρχουν ή να είναι καρικατούρες του εαυτού τους. Πολύ περισσότερο, βέβαια, που οι προθέσεις δεν ήταν καθόλου αγνές στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν το ΚΚΕ δεν είχε κρατήσει αυτήν τη στάση, σήμερα δεν θα υπήρχε ένα αποκούμπι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται αριστεροί, προοδευτικοί, που είναι αγωνιστές και παρά το στραπάτσο που έπαθαν επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ανασκουμπώνονται, μπορούν σήμερα να ακουμπούν, να συμπορεύονται με το ΚΚΕ, να ελπίζουν ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα και δρόμος σε σύγκρουση με το σύστημα, τις κυβερνήσεις του.

***

Δεν αξίζει κανένας εργαζόμενος, άνθρωπος του λαού να έχει καμιά ταλάντευση ανάμεσα στην ψήφο στο ΚΚΕ και την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχε έστω κάποια βάση - παρ' όλο που ήταν λανθασμένος - αυτός ο προβληματισμός το 2015, σήμερα δεν έχει καμιά απολύτως δικαιολογία. Να μη δυναμώσω το ΚΚΕ για να ενισχύσω τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα καθαρά μια αντιλαϊκή επιλογή, μια επιλογή που ο λαός αύριο θα την βρει μπροστά του.

Νικολέττα ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ

Ηθοποιός, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών

Εκλογικό δίλημμα;

Δεν υπάρχει δίλημμα για κανέναν εργαζόμενο και συνταξιούχο.

Ολοι γνωρίζουμε.

Ναι, ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, αλλά πλέον δεν ξεχνά και τι σημαίνει δεξιήζουσα αριστερά... ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί συγγενείς. Αίσχος και ντροπή. Ψέματα και κοροϊδία. Αυτό δεν ήταν διακυβέρνηση. Αυτό ήταν έγκλημα. Εγκλημα προμελετημένο.

Στον αντίποδα, είμαστε εμείς!

Η αριστερά είναι ζωντανή. Τροφοδοτήστε με την ψήφο σας. Η αριστερά είμαστε εμείς. Είναι το ΚΚΕ.

Οσο περισσότεροι, τόσο πιο δυνατό...

Οσοι περισσότεροι, τόσο πιο αποτελεσματικό...

ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να δημοσιεύει δηλώσεις και άρθρα στήριξης του ΚΚΕ στην εκλογική μάχη της 7ης Ιούλη. Τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ δηλώνουν αγωνιστές και αγωνίστριες της ζωής, των λαϊκών αγώνων, αγωνιστές της δουλειάς, της επιστήμης, της τέχνης, της μόρφωσης, του αθλητισμού, πολλοί από τους οποίους είναι και υποψήφιοι του Κόμματος σε όλη τη χώρα. Είναι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αλλά και απόστρατοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ανδρέας ΜΑΖΗΣ

Γιατρός χειρουργός. Υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΚΚΕ;

Σήμερα, μετά από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας, που φτωχοποίησε μια μεγάλη μερίδα του λαού μας, η ελληνική στατιστική αρχή, κρατική υπηρεσία, αναφερόμενη στο 2018, διαπίστωσε ότι, 1 στους 3 Ελληνες βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν έχουν θέρμανση, δεν πάνε διακοπές, δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, και το 20% των πλουσιότερων διαθέτει 5,5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων, καθορίζοντας στο 5,5 τον δείκτη οικονομικής ανισότητας (Ουγγαρία 4,4, Δανία 4,2, Αυστρία 4). Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή για τον λαό μας πραγματικότητα, κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, πρέπει να αγωνιστεί για την ανατροπή της πολιτικής, που οδήγησε εκεί τα πράγματα.

Οργανώθηκα στο ΚΚΕ, όντας αγροτικός Γιατρός σε χωριό της Αχαΐας το 1975. Ενα χρόνο μετά στο πλαίσιο του Κόμματος, ανέλαβα καθήκοντα που υπηρέτησα με συνέπεια μέχρι το 1990. Τότε ήμουν αντίθετος με τακτικούς χειρισμούς και σε ζητήματα που αφορούσαν τη συνεργασία με άλλα αριστερά σχήματα. Και αδρανοποιήθηκα.

Εκλέχτηκα για 3 θητείες πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου, Ιονίων, Στερεάς και υπηρέτησα τον ασθενή συνάνθρωπο με συνέπεια και αφοσίωση μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούσα την πορεία των πολιτικών πραγμάτων, του ΚΚΕ και των αριστερών σχημάτων που είχαν δημιουργηθεί, χωρίς να έχω οργανωτικά ενταχθεί σε κάποιο. Τελευταία, δεχόμουν σαν σωστή την άποψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάποια ζητήματα πολιτικής και θέσεων για τα προβλήματα του αριστερού κινήματος στη χώρα μας.

Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα την ουτοπική και αναποτελεσματική τακτική τους, πέραν του γεγονότος ότι 30 χρόνια μετά, βρίσκονταν στην αφετηρία, συνδυάζονταν με επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ και την τακτική του. Αυτό, ιδιαίτερα σε συνθήκες εξαθλίωσης του λαού και ξεπουλήματος της χώρας, με οδήγησε να αμφισβητήσω την τακτική και την πολεμική τους.

Ετσι, δίχως δισταγμό, δέχτηκα την πρόταση του δήμαρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη, για συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κρίνοντας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, ότι είναι σημαντική για το λαό και η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του Κόμματος, και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για την επιτυχία του. Θεωρώ, ιδιαίτερα στις συνθήκες πόλωσης που έστησαν οι υπεύθυνες για την εξαθλίωση του λαού μας κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, σημαντική την ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί είναι το κόμμα, που και μετά τις εκλογές θα βρίσκεται κοντά στους αγώνες του λαού και απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, που είναι σίγουρο πως θα εφαρμόσουν και οι επόμενοι, σαν βασικός αντίπαλος, κάθε μέτρου που θα αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του λαού μας.

Δημήτρης ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ

Ηθοποιός, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας

Μεγάλη τιμή να με συμπεριλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στα ψηφοδέλτιά του σε αυτόν τον δύσκολο και όμορφο αγώνα που δίνει στις φετινές εθνικές εκλογές στις 7 Ιούλη.

Το καθήκον μου ήταν να δεχτώ με απόλυτη χαρά και υπερηφάνεια αυτήν την πρόταση. Είμαι παρών. Πρώτα και κύρια και πάνω απ' όλα είμαι κομμουνιστής.

Σοφία ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

Συνεργαζόμενη, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Σήμερα έχει γίνει τόσο ξεκάθαρο πια πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, της ΕΕ (που μόνο φιλολαϊκή δεν είναι) και του ΝΑΤΟ. Σήμερα που ο λαός καλείται μόνο να πληρώσει, που βλέπει τα εισοδήματά του όλο και να λιγοστεύουν, που το βιοτικό του επίπεδο πέφτει όλο και πιο χαμηλά, σήμερα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη στήριξης του ΚΚΕ. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που στέκεται δίπλα στο λαό. Γιατί ποτέ δεν μου είπε ψέματα. Γιατί ήταν πάντα εδώ να παλεύει για τα δικαιώματά μου. Μαζί στους αγώνες για μια ζωή με ισότητα και αξιοπρέπεια. Γιατί θα είναι και αύριο μαζί μου. Γιατί δεν θα με ξεχάσει στις 8 Ιούλη. Συμπορεύομαι λοιπόν με το ΚΚΕ γιατί δεν θέλω άλλα ψέματα. Γιατί τα συμφέροντά μου δεν είναι ίδια με αυτά των εργοδοτών. Συμπορεύομαι με το ΚΚΕ γιατί ανήκω στην εργατική τάξη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει αντίσταση, οργάνωση και αντεπίθεση

Συζήτηση με τον υποψήφιο βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

-- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πραγματικό δίλημμα για τον εργαζόμενο στις ερχόμενες εκλογές;

-- Η προεκλογική «παροχολογία» του ΣΥΡΙΖΑ και οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για αλλαγή πολιτικής είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να υφαρπάξουν στις 7 Ιούλη την ψήφο του.

Οποιος και να βγει, στις 8 Ιούλη θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πολιτική των μνημονίων, τα οποία με τα δύο χέρια υπέγραψαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εργαζόμενος ή θα δώσει την ψήφο του - λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ και στους συνεταίρους τους, για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική (μεγάλα κέρδη εργοδοσίας και επιχειρηματικών ομίλων), ενώ θα καλούν το λαό για θυσίες διαρκείας ή θα ψηφίσει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που είναι απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, δίνοντάς του δύναμη για πάλη και οργάνωση της λαϊκής αντίστασης.

-- Είστε γιατρός και πρώτη φορά υποψήφιος με το Κόμμα. Η κατάσταση στην Υγεία και την Πρόνοια πώς μπορεί να λειτουργήσει ως κριτήριο ψήφου;

-- Οταν βλέπει κανείς να αυξάνονται οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας, να αυξάνονται οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν χρειάζεται να είναι γιατρός για να αντιληφθεί ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας υποχρηματοδοτούνται, λειτουργούν υποστελεχωμένα με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν εκσυγχρονίζονται και αναγκάζουν τον εργαζόμενο να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η υποβάθμιση και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή του συστήματος Υγείας, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο ψήφου για το σταμάτημα της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Να σκεφτεί λοιπόν ο καθένας τι θα έχει ψηφίσει όταν στις 8 Ιούλη θα χρειαστεί Εντατική και δεν θα υπάρχει, θα περιμένει 8 - 10 ώρες στα Επείγοντα αν βρεθεί σε ανάγκη και θα πρέπει να γυρίσει από φαρμακείο σε φαρμακείο όλο το Λεκανοπέδιο για να εξασφαλίσει τα φάρμακά του.

Ψηφίζοντας λοιπόν ΚΚΕ θα έχει τη βεβαιότητα ότι έχει συμβάλει στη διεκδίκηση δημόσιας δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας για όλους.

-- Γιατί ΚΚΕ λοιπόν; Τι θα σημάνει για το λαό να δυναμώσει το Κόμμα;

-- Ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό σημαίνει δυνάμωμα της λαϊκής αντίστασης, οργάνωση και αντεπίθεση με προοπτική την κοινωνική ευημερία του εργαζόμενου λαού.

-----------------

Ο Απόστολος Ντίνος γεννήθηκε στο χωριό Ραχούλα του νομού Καρδίτσας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην παθολογία και γαστρεντερολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασκεί την ιατρική από το 1978 ως ειδικός παθολόγος στο Χαλάνδρι. Εχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου και συμμετείχε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Βασιλική Παλιούρα - Ντίνου και έχουν δύο παιδιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Τα όνειρά μας κόκκινα...

Αρθρο του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας

Ποιος να το πίστευε περίπου 4-5 χρόνια πριν, όταν η αγανάκτηση γινόταν για κάποιους εύπιστους ελπίδα, ότι θα ερχόταν τόσο σύντομα η ώρα που η Μητσοτακική Δεξιά θα ξανάβγαινε από το χρονοντούλαπό της να μας τάξει νέους παραδείσους, να μας καλεί να γυρίσουμε σελίδα.

Ηταν τότε που η «μεσαία τάξη», αγανακτισμένη, ήθελε ανατροπές, και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι μπορούσε! Και γεννήθηκε η «πρώτη φορά αριστερά».

Βέβαια για μας τους παλαιότερους μάλλον ήταν η δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν εκείνη που έταζε στις 18 Σοσιαλισμό (του Οκτώβρη 1981). Τότε ήταν οι «μη προνομιούχοι», τώρα είναι οι «πολλοί».

Πολλά ονόματα για να κρυφτεί η ουσία, οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. Και άλλοι αποπειράθηκαν να καταργήσουν την πάλη των τάξεων, αλλά από αριστερούς δεν το περίμενε κανείς εύκολα.

Βέβαια δεν είναι το μόνο που δεν περίμεναν να δουν πολλοί αριστεροί που στήριξαν την κατά ΣΥΡΙΖΑ «αριστερά». Αλλά φαίνεται οι «τιμές» στον Μπελογιάννη, στους 200 της Καισαριανής και στον Φιντέλ ήταν μόνο για ξεκάρφωμα!

Ηταν για να κρύψουν οι ηγέτες του την πλήρη υποταγή τους στις δυνάμεις της αγοράς, στους εκμεταλλευτές δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων και στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αυτοί οι «αριστεροί» ηγέτες έφτασαν να χορεύουν με τους λοιπούς ΝΑΤΟικούς και να καταδικάζουν ανήμερα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών το «σιδηρούν παραπέτασμα».

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την Αριστερά και τις αξίες της, που ζυμώθηκαν με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών του εργαζόμενου λαού μας; Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Φτάνει.

Τώρα όλοι τάζουν την «ανάπτυξη». Αρέσει - κυρίως στην πολύφερνη νύφη, τη «μεσαία τάξη». Η «ανάπτυξη» όμως που τάζουν, είτε δεξιά είτε αριστερή, θα είναι σίγουρα καπιταλιστική. Και επειδή όντως πρέπει οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για τη ζωή τους, πρέπει να ξέρουν ότι η «ανάπτυξη» αυτή όχι μόνο δεν θα λύσει ουσιώδη προβλήματα για τη ζωή τους, αλλά θα τους «προσφέρει» και παραπάνω δυσκολίες.

Οσο και να τον φαντασιώνονται οι αριστεροί μας φίλοι, καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο δεν υπάρχει. Ο ανεπτυγμένος καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, ήδη εκμεταλλεύεται εκατομμύρια ανήλικα παιδιά, εξαντλεί κάθε διαθέσιμο φυσικό πόρο, καταστρέφοντας ανθρώπους και περιβάλλον και αφήνοντας πίσω του μόνο συντρίμμια.

Δεν μπορεί να περιμένει κανείς οίκτο. Η μόνη ελπίδα μπορεί να έρθει μόνο από την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας όπου Γης, και στην πατρίδα μας, για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων τους.

Είναι καθήκον της αμετανόητης, της πραγματικής Αριστεράς, συσπειρωμένη να δώσει όλη της την ικμάδα στον παραπάνω σκοπό.

Ποτέ δεν ήταν ο «εγωισμός» χαρακτηριστικό της Αριστεράς.

Ολο και περισσότεροι αγωνιστές της Αριστεράς προσβλέπουν στο ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους επιφυλάξεις και διαφωνίες. Στο ΚΚΕ έλαχε ο κλήρος να πρωτοστατήσει στη συσπείρωση των σημερινών δυνάμεων της πραγματικής Αριστεράς. Χρειάζεται τολμηρά να τον τραβήξει. Σε αυτό το προσκλητήριο δεν περισσεύει κανείς.

Η ισχυροποίησή του θα επιδράσει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των ταξικών αγώνων των εργαζομένων, θα ενισχύσει την προοπτική για το πέρασμα από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας.

Τα όνειρά μας παραμένουν κόκκινα...

-------------

Ο Κώστας Παπασωτηρίου είναι έμπορος. Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ τις δεκαετίες του '70 και του '80.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ
Στις εκλογές της 7ης Ιούλη κρίνεται τι δυνάμεις θα παρατάξει ο λαός απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου

Αρθρο του υποψήφιου βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει εδώ και καιρό, αργά, σταθερά και προδιαγεγραμμένα, τη διακυβέρνηση της χώρας στη ΝΔ, ενόσω η κυβερνητική πολιτική που άσκησε, παρά τις γνωστές κάλπικες αντιπαραθέσεις, κινήθηκε στις ράγες της προώθησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, της πρόσδεσης στον ευρωμονόδρομο, στους δανειστές, της «στρατηγικής αναβάθμισης» των συμμαχιών με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ.

Καλείται, λοιπόν, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούλη, να απολογηθεί στο δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, ειδικότερα σε όσους αριστερούς εγκλωβίστηκαν στις αυταπάτες που καλλιέργησε εκτός των άλλων και γιατί έστρωσε το χαλί για να επανέλθει αυτοδύναμη στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία.

Ηταν αριστερή πολιτική αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνώντας με δεκανίκι τον κ. Καμμένο, με του οποίου τη συνδρομή έφερε στη χώρα το 3ο μνημόνιο, την υποθήκευσε για 99 χρόνια και τη βύθισε στην επιτροπεία μέχρι το 2060;

Είναι αριστερή μια κυβέρνηση που αγκιστρώθηκε στην εξουσία, έχοντας στους κόλπους της καραμπινάτους δεξιούς, ακροδεξιούς, ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας και περιφερόμενους οπορτουνιστές;

Είναι αριστερή η τακτική που μετέρχεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, μέσω των γνωστών μεθόδων εξαγοράς συνειδήσεων, η οποία υπήρξε παγιωμένη στρατηγική της δεξιάς παράταξης κατά τη μεταπολίτευση;

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) τα οποία έχουν ένα κοινής αντιλαϊκής κατεύθυνσης πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα, το οποίο έχει ως βασικούς του άξονες την υπακοή στις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης που έχουν συνυπογράψει μαζί και με κόμματα - αναχώματα (ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι) με το 3ο μνημόνιο, ως προς το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, την εκχώρηση των «ασημικών» της χώρας, την Υγεία, την Παιδεία, τα οποία συνοδεύονται με την ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 2060.

Αυτό το πρόγραμμα υπηρέτησε από κυβερνητικούς θώκους ο ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας, είναι η αλήθεια, μπόλικη βρώμικη δουλειά. Αυτό θα θελήσει να προωθήσει η Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι η «νομιμοποίηση» που της παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα της εξασφαλίσει μια κάποια λαϊκή ανοχή. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι η «συγκολλητική ουσία» μιας μεθαυριανής πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ τους, με διάφορους πρόθυμους μπαλαντέρ. Μόνο η άνοδος του εργατικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος μπορεί να φρενάρει αυτούς τους σχεδιασμούς.

Οποιος αριστερός δεν δέχεται να τον εκβιάζουν με ψευτοδιλήμματα στο πλαίσιο εναλλαγής διαχείρισης της λαϊκής ανέχειας, αλλά και όσοι δεν θέλουν να στηρίξουν νέα αναχώματα, όπως στη σημερινή κατάσταση παρουσιάζεται το ΜέΡΑ25, οφείλει να προβληματιστεί. Φεύγοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή από χώρους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι δημοκράτες, προοδευτικοί, αριστεροί, κομμουνιστές θα είναι έγκλημα να «διαχυθούν» σε κόμματα όπως είναι το προσωποπαγές μόρφωμα του κ. Βαρουφάκη. Ενα κόμμα - συμπλήρωμα του αστικού πολιτικού σκηνικού, που οι θέσεις του σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιλαϊκότερες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2010 - 2014, σαν και αυτή που λέει για τον ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται από τους δήμους. Ενα κόμμα που ο επικεφαλής του έφερε το Φλεβάρη του 2015 την παράταση της δανειακής σύμβασης, διαφήμιζε τα καλά του 70% του μνημονίου και σήμερα, ανάμεσα στις «φιλελεύθερα κομμουνιστικές» ακροβασίες του, δεν παραλείπει πριν απ' όλα να εξωραΐζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, να προωθεί την ταξική συνεργασία, ακόμη και στα σεμινάρια που πρόθυμα τον καλούν «αναξιοπαθούντες» κεφαλαιούχοι, σαν την Barclays Bank και δεν συμμαζεύεται. Η τακτική βέβαια είναι παλιά και δοκιμασμένη. Η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, στο ξεκίνημά του το ΔΗΚΚΙ είχαν παίξει τον ρόλο κομμάτων - αναχωμάτων της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στον αντίποδα του αστικού πολιτικού σκηνικού βρίσκεται το ΚΚΕ. Που όλα αυτά τα χρόνια δεν κορόιδεψε το λαό, του μίλησε πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας. Το ΚΚΕ εδώ και καιρό απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης για μια πλατιά Κοινωνική Συμμαχία, προς όλους όσοι αισθανόμαστε κομμουνιστές, αριστεροί, προοδευτικοί και δημοκράτες.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντηθήκαμε και στις ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στη μάχη των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών στελέχη που εγκαταλείψαμε το προηγούμενο διάστημα τις αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και μέλη της ΛΑΕ, άνθρωποι ανένταχτοι αριστεροί, δημοκράτες και γενικότερα άνθρωποι που στηρίζουν τη δύναμη εκείνη, που το επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές, τη δύναμη που θα της δοθεί θα την επιστρέψει στο δυνάμωμα του κινήματος, για να ανακόπτει, επιβραδύνει, να δυσκολεύει την υλοποίηση των πολιτικών του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, να ανασυνταχθεί και να πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή του.

Και πριν και μετά τις εκλογές, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα κατά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (βλ. συνέδριο ΓΣΕΕ, κ.λπ.) και θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν.

Η μη σύμπραξη του ΚΚΕ στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, όπως το καλούσαν διάφοροι «υποβολείς», αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων όχι μόνο ορθή, αλλά και σωτήρια, ώστε να μείνει όρθιο εκείνο το κομμάτι του κινήματος και των λαϊκών δυνάμεων που κρατά ζωντανή τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική στη χώρα.

Την ώρα που η ΕΕ, με προεξάρχοντες τους πιο αντιδραστικούς της κύκλους και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνοδοιπόρο τους (βλ. υπογραφή καταδίκης «Σιδηρού Παραπετάσματος» τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών), επιχειρεί μια συντονισμένη προσπάθεια να διαστρεβλώσει την Ιστορία και να σβήσει από την ιστορική μνήμη τους αγώνες των λαών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του ναζισμού, αλλά και να ακυρώσει τη μεγάλη συμβολή της τότε ΕΣΣΔ τόσο στον αντιναζιστικό αγώνα, όσο και στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, είναι χρέος κάθε ανθρώπου που αισθάνεται να εμπνέεται από τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης, να στηρίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα στην προσπάθεια που κάνει, κόντρα στην επικράτηση της λήθης έναντι της μνήμης.

Παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις του καθενός μας, εκείνο που οφείλει να είναι καθαρό στον καθένα από εμάς είναι το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής μάχης και της επόμενης μέρας.

Μετά την τραγική διάψευση των αυταπατών του «αριστερού κυβερνητισμού», στο έδαφος μάλιστα ενός αρνητικού ταξικού συσχετισμού, γνωρίζουμε πως δεν έχουμε να περιμένουμε μια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Αυτό που κρίνεται και είναι μείζον την 8η Ιούλη, είναι να αναδειχθεί ένας ισχυρός πόλος λαϊκής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα εμψυχώσει τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξει τους επερχόμενους λαϊκούς αγώνες και θα σταθεί και με την κοινοβουλευτική του δράση δίπλα στα προβλήματα του αγωνιζόμενου λαού. Αυτόν το ρόλο μπορεί να τον υπηρετήσει ένα ΚΚΕ ισχυρό στη Βουλή και στους λαϊκούς αγώνες.

-----------------

Ο Χρήστος Κασίμης είναι υποψήφιος βουλευτής στον Β1' Βόρειο Τομέα Αθηνών. Είναι μηχανικός παραγωγής και διοίκησης. Εκλέχτηκε στις πρόσφατες εκλογές δημοτικός σύμβουλος δήμου Χαλανδρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Είναι πρώην στέλεχος της ΛΑΕ.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η ενίσχυση του ΚΚΕ έχει αποφασιστική σημασία για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή στην Α' Αθήνας

Το ΚΚΕ είναι ο κύριος παράγοντας ενίσχυσης της πάλης και των αγώνων του λαού μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά στα χρόνια της κρίσης, η πολιτική ζωή του τόπου κινείται μέσα στον φαύλο κύκλο της εναλλαγής στην κυβέρνηση αστικών και μικροαστικών κομμάτων, με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και παραλλαγές και με κεντρικό στόχο να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, των εφοπλιστών και των τραπεζών. Με τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία.

Τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από όλους τους επίδοξους σωτήρες μας. Μνημόνιο ο Παπανδρέου, μνημόνιο οι Σαμαράς - Βενιζέλος - Παπαδήμος, μνημόνιο οι Τσίπρας - Μητσοτάκης - Γεννηματά και λοιπά συμπληρώματα. Οι πολιτικές κεφαλαίου - ΕΕ - ΝΑΤΟ είναι το βασικό τους περιεχόμενο.

Φτάνει πια.

Μόνο ένα μαχητικό, ταξικό, ενωτικό ρεύμα αντίστασης και ανατροπής, που θα αμφισβητεί όχι μόνο την τρέχουσα πολιτική και τους εκπροσώπους της αλλά και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, μπορεί να τους σταματήσει.

Σ' αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ είναι ο κύριος παράγοντας. Η ενίσχυσή του στις εκλογές αλλά και στους αγώνες είναι αποφασιστικής σημασίας για τα λαϊκά - εργατικά συμφέροντα.

Σ' αυτόν τον αγώνα θέλω να συμβάλω κι εγώ με όσες δυνάμεις διαθέτω.

--------------

Ο Σταμάτης Νικολάου είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας. Μαθηματικός, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, 66 ετών. Συμμετείχε στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και εξελέγη σε διάφορες θέσεις μέχρι το ΔΣ της ΟΛΜΕ μέσα από τις «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις». Μετά τη συνταξιοδότησή του συμμετέχει στο κίνημα των συνταξιούχων και είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ μέχρι το 1988.

Θανάσης ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιά

Οι εκλογές της 7ης Ιούλη διεξάγονται καθώς κλείνουν δέκα χρόνια κρίσης, μνημονίων και οικονομικής στασιμότητας. Ολη αυτή η κοινωνική καταστροφή δεν ήταν φυσικό φαινόμενο, ή αποτέλεσμα λαθεμένης πολιτικής, ήταν η περιοδική εκδήλωση μιας βαθύτερης κακοδαιμονίας που έχει να κάνει με την ίδια τη φύση του συστήματος, ένα σύστημα παράλογο, ανορθολογικό, εκμεταλλευτικό, βασισμένο στο καπιταλιστικό κέρδος και όχι στις ανθρώπινες ανάγκες.

Τη διαχείριση αυτού του συστήματος υπόσχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με άλλον ένα γύρο καπιταλιστικής ανάπτυξης βασισμένο στη συσσώρευση κεφαλαίου μέσω της ακόμη χαμηλότερης φορολογίας του, χαμηλούς μισθούς (μέχρι να δεήσουν οι καπιταλιστές να τους αυξήσουν) και επισφαλή εργασία. Η ΝΔ εκφράζει ανοιχτά την πιο επιθετική στρατηγική του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τη νομιμοποίησε και την ανέδειξε ως μονόδρομο με την τετραετή κυβερνητική πρακτική του την υιοθετεί πλήρως και απλώς εμφανίζεται να νοιάζεται περισσότερο από τη ΝΔ για τα πιο περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα καθώς κάποιες μικροδιαφορές πρέπει να παρουσιάζονται μεταξύ των αστικών κομμάτων για να διευκολύνεται η παραπλάνηση του λαού. Μόνο που η ανάπτυξη δεν πετυχαίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού ούτε είναι δοκιμασμένη συνταγή που εκτελείται με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια. Εδώ και καιρό μάλιστα ακόμη και αυτοί οι αναιμικοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν το σύστημα πατάνε βάναυσα πάνω στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η απονομιμοποίηση των παραδοσιακών αστικών κομμάτων και η ανάγκη πολιτικής σταθεροποίησης του συστήματος γέννησαν τα τελευταία χρόνια μια πληθώρα νέων κομμάτων, που λειτούργησαν ως πολιτικά στηρίγματα, αναχώματα ή υποδοχείς του κοινωνικού ριζοσπαστισμού. ΛΑ.Ο.Σ., ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΕ, Ενωση Κεντρώων έπαιξαν αυτούς τους ρόλους ενώ τώρα η ακροδεξιά Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, με το απροσδιόριστο και ασαφές πολιτικό στίγμα, το θολό πρόγραμμα μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, δηλαδή ουσιαστικά υπέρ του κεφαλαίου, και την παντελή απουσία κοινωνικής γείωσης, διεκδικούν την ψήφο των ακροδεξιών, από τη μια, και των δυσαρεστημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη. Κανείς από όλους αυτούς δεν θα βρεθεί στους δρόμους την 8η Ιούλη για να υπερασπιστεί τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού, σχεδόν κανένας δεν είναι αθώος του αίματος της μνημονιακής διακυβέρνησης στο πρόσφατο παρελθόν, κανένας δεν προτείνει κάτι ριζικά διαφορετικό από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Γι' αυτό θα συνεχίζουν να εναλλάσσονται στους ρόλους των κυβερνητικών στηριγμάτων και των ακίνδυνων εναλλακτικών για το σύστημα.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι δοκιμασμένη καιρό τώρα στους αγώνες στο δρόμο και στο Κοινοβούλιο. Είναι ψήφος ενάντια στο σύστημα, ψήφος που είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξει στρατόπεδο, πηγαίνει και μένει εγγυημένα στην πλευρά των αδυνάτων αλλά αριθμητικά και κοινωνικά ισχυρών, είναι ποιοτικά διαφορετική από όλες τις άλλες γιατί είναι η μόνη που μπορεί να φτιάξει και να στηρίξει την πλειοψηφία που θα αλλάξει ριζικά αυτό το σύστημα, είναι η ψήφος που θα ανοίξει το δρόμο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, κάτι που υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να συμβεί για να ξεφύγει ο κόσμος όσο γίνεται πιο γρήγορα από τον καπιταλιστικό μεσαίωνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιάννης ΜΗΛΙΟΣ

Οικονομολόγος, Καθηγητής στο ΕΜΠ

Η στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά μετά την κυβερνητική πολιτική, που απαξίωσε κάθε έννοια Αριστεράς, είχε αρνητικές επιπτώσεις στις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερές δυνάμεις. Ενώ όμως οι μικρότεροι κομματικοί σχηματισμοί συρρικνώθηκαν δραματικά, το ΚΚΕ κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του.

Το ΚΚΕ έχει κάνει θετική επανεκτίμηση κατά τα τελευταία χρόνια των αναλύσεών του και της πολιτικής στρατηγικής του σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Είναι δεδομένη η συνεπής και διαρκής στράτευσή του στους αγώνες υπεράσπισης των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών, σε μια εποχή που οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται δραματικά.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει στους εργαζόμενους: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα!». Είναι το μόνο κόμμα που δεν μιλάει στο όνομα «όλης της κοινωνίας», δεν διακηρύσσει την «ανάπτυξη για όλους», αλλά δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν συμβιβάζονται με εκείνα της εργατικής τάξης και των ευρύτερων εργαζόμενων στρωμάτων. Οτι κεφάλαιο και εργασία έχουν αντιθετικά και ασυμφιλίωτα μεταξύ τους συμφέροντα.

Από την επομένη των βουλευτικών εκλογών, το ΚΚΕ πρέπει να ασκήσει τον ηγεμονικό ρόλο, που εκ των πραγμάτων του αναθέτει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων στην Αριστερά, για να συσπειρώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται αυθόρμητα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά και να εμπνεύσει τον ευρύτερο κόσμο της Αριστεράς (πολιτικά ανένταχτο στην πλειοψηφία του), στην προοπτική μιας μαζικής αντικαπιταλιστικής στρατηγικής για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, η εκλογική υποστήριξη στο ΚΚΕ αποτελεί για τους αριστερούς αναγκαιότητα, παρά τις όποιες τυχόν διαφοροποιήσεις τους προς κάποιες πρακτικές ή θέσεις του Κόμματος.

Λουκάς ΘΑΝΟΣ

Μουσικοσυνθέτης

Το ΚΚΕ, ως μια νοητή αγωνιστική βιβλιοθήκη, έχει διαφυλάξει τις αξίες της τέχνης, της εκπαίδευσης, της ομαδικότητας, γι' αυτό και μπορεί να εμπνέει, να αντιστέκεται και να υπάρχει χωρίς να αλλάζει ονόματα. Είναι η μήτρα της συλλογικής μου εμπειρίας που όσο κι αν περιπλανιέμαι πάντα θα επιστρέφω.

Κώστας ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, προπονητής

Εναν αιώνα τώρα, μόνο το ΚΚΕ στέκεται αταλάντευτα και ανυποχώρητα δίπλα στον ελληνικό λαό και παλεύει για μια κοινωνία πραγματικά δημοκρατική και πολιτισμένη, μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη.

Ειδικότερα σε αυτές τις εκλογές η ενίσχυσή του είναι μονόδρομος για να δυναμώσει η φωνή μας, η φωνή του λαού και μέσα στη Βουλή, για να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται καταπάνω μας.

Το κρίσιμο σε αυτές τις εκλογές δεν είναι να επιλέξουμε αυτούς που θα συνεχίσουν ανενόχλητοι να διαλύουν τη ζωή μας και να υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας, αλλά να δυναμώσουμε τη λαϊκή αντίσταση και μέσα στη Βουλή. Γι' αυτό συνειδητά ΚΚΕ!

Βίβιαν ΣΑΜΟΥΡΗ

Δημοτική σύμβουλος δήμου Πατρέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Κι όχι αυταπάτες προπαντός...»

Φίλοι μου, «το να πέσεις δεν είναι τρομερό, το να μη θέλεις όμως να σηκωθείς είναι ολέθριο». Και ο μοναδικός τρόπος για να αναδυθεί κανείς από τις στάχτες του, είναι να αγωνιστεί σθεναρά ενάντια σε όλους όσοι ασκούν πολιτικές που μας εμβυθίζουν στη φτώχεια, που απαξιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, στέλνοντάς την στις ουρές των συσσιτίων, στον ισόβιο, κοινωνικό αποκλεισμό...

Στις 7 Ιουλίου, λοιπόν, ας αγνοήσουμε ενσυνείδητα τα πλαστά διλήμματα, τις συστημικές υποσχέσεις για ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω φιλελεύθερων πρακτικών - που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά συγκεκαλυμμένες, νέες υφεσιακές πολιτικές... Κι ας συμπορευτούμε με κείνη την πλευρά που παλεύει αδιάλειπτα, εδώ και δεκαετίες, για κοινωνική δικαιοσύνη και που θα εξακολουθήσει να αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα στην εν εξελίξει κρίση, η οποία αναμένεται να ενταθεί, με μπαράζ πλειστηριασμών, εξώσεων και όχι μόνον... Κι αυτή η πλευρά δεν άλλη από το ΚΚΕ.

Η συμπόρευση, δε, αυτή, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν συνιστά απαραιτήτως και ιδεολογικοπολιτική ταύτιση, αλλά κυρίως μεταφράζεται ως ένωση δυνάμεων, απέναντι σ' αυτόν τον ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο, και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, για την οποία δεν θα μετανιώσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όπως συνήθως συμβαίνει...

Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, λοιπόν, οφείλουμε να ενισχύσουμε το Κόμμα του Δημήτρη, του Κώστα, της Κατερίνας, της Ελένης και πολλών άλλων, που «εισέβαλαν» στα γραφεία της ΔΕΗ, για να σου επανασυνδέσουν το ρεύμα, που εμπόδισαν τις τράπεζες να σου βγάλουν το σπίτι στο σφυρί, που πίεσαν τον εργοδότη σου να προβεί στ' αυτονόητο, δηλαδή να σε πληρώσει, που κατέβηκαν στους δρόμους εναντιωνόμενοι στις ανελέητες περικοπές μισθών, συντάξεων...

Κώστας ΒΑΚΚΑΣ

Σκηνοθέτης

Ο Ελληνας πολίτης όπως και ο κάθε πολίτης ξέρει να ψηφίζει όταν έχει ταξική συνείδηση. Οι κομμουνιστές είναι οι κατεξοχήν συνειδητοποιημένοι πολίτες, ξέρουν πολύ καλά πού ανήκουν κοινωνικά και ποιο πολιτικό κόμμα τούς εκφράζει και τους αντιπροσωπεύει.

Δυστυχώς ξέρουμε πως κάποιοι - και ήταν αρκετοί - στις προηγούμενες εκλογές είχαν παρασυρθεί από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του ΣΥΡΙΖΑ, και τον ψήφισαν. Πίστευαν πως θα είναι καλύτερα κάποια ευεργετικά μέτρα - έστω και λίγα - να εφαρμοστούν άμεσα... Τώρα, μετά την εμπειρία των 5 περίπου χρόνων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι αυταπάτες τελείωσαν. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Το ΚΚΕ με την εκατοντάχρονη Ιστορία του, αλλά και με τους τωρινούς αγώνες του για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποτελεί τη μοναδική εγγύηση. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά ψηφίζουμε ΚΚΕ.

Γιώτα ΒΕΗ

Τραγουδίστρια

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί είναι το Κόμμα που στηρίζει την ύπαρξή του στις ανθρωπιστικές αξίες, ώστε να προκύπτει ο πολιτισμός εκείνος που από άνθρωπο σε άνθρωπο δημιουργεί κοινωνίες με υψηλά ιδανικά, πνευματικά υγιείς, με δίκαιο τρόπο σκέψης, προβληματισμού και δράσης.

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί εξελίσσει τους λαούς και τους οδηγεί, να βαδίσουν πάνω σε καθαρές γραμμές χωρίς παρεκκλίσεις και ψεύτικες υποσχέσεις, επειδή δεν καταδέχεται το ψέμα, την απάτη και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί οι ρίζες του πλέον έχουν βαθύνει και απλωθεί, αφού ποτίστηκαν με αίμα και ιδρώτα, βγάζουν πλέον καινούριους βλαστούς, που αντανακλούν στη θαυμάσια νεολαία, που ακολουθεί και συνεχίζει ξεκάθαρη και μαχητική στο δρόμο των πρώτων αγωνιστών με γνώμονα το δίκιο του ανθρώπου σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία, καθώς προχωρούν με καθάριο και φωτισμένο βλέμμα για ένα μέλλον φωτεινό και μια καθημερινότητα ειρηνική και πολιτισμένη.

Εύχομαι αυτήν τη φορά ο κόσμος να πιστέψει στη δύναμή του και να δώσει ακόμη περισσότερη δύναμη στο ΚΚΕ.

Κυριάκος ΡΟΚΟΣ

Γλύπτης

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μου που με κάνουν να αισθάνομαι περήφανος.

Μία απ' αυτές, ότι μπορώ και ψηφίζω. Μία άλλη, ότι μπορώ, με την ίδια κρυστάλλινη σκέψη, κάθε φορά, να δηλώνω και να ψηφίζω ό,τι αντιπροσωπεύει την καλύτερη ζωή για όλους. Ξαναψηφίζω ΚΚΕ γιατί δεν σταματάω να ελπίζω...

Λίνα ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στιχουργός

Η ψήφος μου στο ΚΚΕ είναι το αποτύπωμα της συνείδησής μου, η έγνοια μου για τον άνθρωπο, η αγωνία μου για το μέλλον.

Η ψήφος μου στο ΚΚΕ είναι η φωνή μου στο Κοινοβούλιο, όπου νομοθετούνται όσα αφορούν τη ζωή μου.

Η ψήφος μου στο ΚΚΕ είναι το χρέος, που δεν θα προλάβω ποτέ να εξοφλήσω, απέναντι σε όσους έδωσαν το αίμα τους και όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, για τα αυτονόητα ζητούμενα της Εργασίας, της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, για όλους.

Η ψήφος μου στο ΚΚΕ είναι η Δύναμή μου.

Σταμάτης ΤΖΕΛΕΠΗΣ

Ηθοποιός

Γιατί Ψηφίζω ΚΚΕ...

Γιατί το ΚΚΕ δεν εξαγοράζεται, ούτε εξαργυρώνει τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, παρά αγωνίζεται με πάθος και συνέπεια για την κατάκτησή τους.

Γιατί το ΚΚΕ υπερασπίζεται το λαϊκό δίκαιο με στόχο να εξαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες.

Γιατί το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις του συμβάλλει έμπρακτα στο να ζούμε μια ζωή ως Ανθρωποι και όχι ως εργαλεία και εξαρτήματα σε μηχανισμούς ξένων συμφερόντων.

Γιατί το ΚΚΕ ήταν και παραμένει ένας ζωτικός πολιτικός χώρος για μένα μέσα στον οποίο έμαθα ως γιος του αγωνιστή πατέρα μου (ο πρώτος που διεκδίκησε σύνταξη πνευμονοκονίασης από την ΛΑΡΚΟ μέσα από δικαστικούς αγώνες) να τολμώ να υπερασπίζομαι το δίκαιο και όταν λέω «όχι» να το εννοώ.

Γιατί το ΚΚΕ έχει στον πυρήνα της δράσης του τον Ανθρωπο και εγώ ως ηθοποιός κάνω το ίδιο μέσα από την Τέχνη μου.

Μάνος ΑΒΑΡΑΚΗΣ

Σολίστ φυσαρμόνικας

Στηρίζουμε το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο συνεπές στις αρχές του ελληνικό κόμμα, που δεν είναι άλλες από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, που τόσο βάναυσα έχουν καταπατηθεί από τις κυβερνήσεις, ακόμα κι από αυτές που υποτίθεται ότι θα τις υπερασπίζονταν. Και ακόμα γιατί είναι το μόνο που την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι μπροστά στους αγώνες του λαού!

Πηνελόπη ΠΙΤΣΟΥΛΗ

Ηθοποιός

Βαρέθηκα τη γνωστή καραμέλα «και ποιον να ψηφίσω, όλοι ίδιοι είναι». Οχι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι όλοι μισθοφόροι. Υπάρχουν και οι αγωνιστές, που αρνείστε να αποδεχτείτε γιατί σας έχουν μπουκώσει με διάφορες θεωρίες φασιστικού χαρακτήρα. Σας έχουν κάψει το μυαλό. Ξυπνήστε! Μην πέσετε και πάλι στην παγίδα να εμπιστευθείτε εκείνους που δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη σας. Τιμήστε με την ψήφο σας τους διαρκείς αγώνες του ΚΚΕ. Και αν έχετε απορίες για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση το ΚΚΕ, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα ταξίδι μέχρι την Πάτρα. Να μάθετε από πρώτο χέρι πώς κυβερνάει το ΚΚΕ.

Γιώργος ΧΑΣΑΠΟΓΛΟΥ

Θεατρικός συγγραφέας

Ηρθε η ώρα να τελειώσει το κακόγουστο αστείο. Να καταλάβει επιτέλους η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και κυρίως άνεργοι) ότι δεν έχουμε κυβέρνηση αριστερή. Μας κυβερνούν εντεταλμένοι. Υπαλληλάκια της ευρωπαϊκής ψευτο-συμμαχίας, πρόθυμα να υπηρετήσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των ολίγων. Λύσεις στα προβλήματα του κατεχόμενου λαού μας δεν πρόκειται να δοθούν από τους διάφορους Κυριάκους και Αλέξηδες. Η ζωή κερδίζεται με αγώνες - τους καθημερινούς αγώνες που μας έμαθε να δίνουμε το ΚΚΕ. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το μόνο Κόμμα που δεν θα πάψει ποτέ να μάχεται για τους πολλούς που παράγουν τον πλούτο, κόντρα στους λίγους που του τον κλέβουν. Ψηφίζω ΚΚΕ για να τιμήσω τον ιδρώτα και το αίμα που έχυσαν οι παππούδες μας. Για την ισότητα και τη δικαιοσύνη - θεμέλια για μέλλον που χρωστάμε στα παιδιά μας.

Κώστας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ηθοποιός

Πολλοί είναι οι λόγοι που θα μπορούσαν να κάνουν κάθε εργαζόμενο πολίτη να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Από την κοσμοθεωρία που το τοποθετεί στην πρωτοπορία των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέχρι τη συνεπή στάση που έχει στα 100 χρόνια της Ιστορίας του απέναντι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Με βάση τη φιλοσοφική του θεώρηση έκανε πάντα αντικειμενικές αναλύσεις που αναδείκνυαν όλο το εύρος της λειτουργίας του συστήματος σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας. Οπως επίσης δικαιώθηκε σε όλες τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και τους μηχανισμούς που μας κρατάνε δέσμιους στα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν εδώ για τους λόγους που χρειάζεται όσο γίνεται πιο ισχυρό ΚΚΕ. Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι με βάση τα παραπάνω αποτελεί τον μοναδικό φορέα που μπορεί να σταθεί απέναντι στα σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για τη χώρα μας και να τα ανατρέψει μέσα από οργανωμένη λαϊκή πάλη.

Είναι το μοναδικό κόμμα που στέκεται απέναντι στο σύστημα και μπορεί αν ενισχυθεί να του χαλάσει τα σχέδια...

Γι' αυτό όσο πιο δυνατό βγει στις εκλογές της 7 Ιούλη, τόσο πιο καλά για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους εργαζομένους.

Αννα ΛΑΖΟΥ

Επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ)

Η στήριξη του ΚΚΕ είναι πολιτικό και συνειδησιακό χρέος των διανοούμενων και των δημιουργών. Ειδικά όσοι εργαζόμαστε στην Εκπαίδευση, με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να διεκδικούμε αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια το δίκαιο για όλους αγαθό της δωρεάν μόρφωσης και ίσες δυνατότητες στους νέους και το λαό για κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σαν αποτέλεσμα των σπουδών και των κόπων τους.

ΣΗΦΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Ολοι στον (εκλογικό) αγώνα!

Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, το τελευταίο διάστημα οι νεοναζί σηκώνουν τα κεφάλια τους σε πολλές χώρες. Κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου, οι λεγόμενοι βετεράνοι των Waffen SS παρελαύνουν στους δρόμους της Ρίγας. Στην Εσθονία καθιερώθηκε η μάζωξη των βετεράνων της 20ής μεραρχίας των SS (της «εσθονικής λεγεώνας»).

Επειδή στη Δυτική Ευρώπη ορισμένες τέτοιες συγκεντρώσεις δεν γίνονται, οι πρώην άνδρες των SS από το Βέλγιο και την Ολλανδία είναι προσκεκλημένοι σε τέτοιες εκδηλώσεις στις βαλτικές χώρες.

Στην Ουκρανία, η 1η Ιανουαρίου, μέρα γέννησης του εθνικιστή ηγέτη Στέπαν Μπαντέρα, κηρύχθηκε επίσημη αργία από το κοινοβούλιο της χώρας. Γίνονται λαμπαδηφορίες. Φαίνεται ότι ξεχάστηκε πώς έληξαν οι λαμπαδηφορίες πριν από 80 χρόνια - το 1939. Ο σοφός είπε: «Εκείνος που δεν θυμάται το παρελθόν του, δεν έχει μέλλον». Στη Δύση προσπαθούν τώρα με κάθε τρόπο να «ξεχάσουν» την αλήθεια για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις ΗΠΑ έβγαλαν ένα αναμνηστικό μετάλλιο, αφιερωμένο στην επιχείρηση ανοίγματος του δεύτερου μετώπου. Υπάρχουν οι τρεις σημαίες των χωρών - νικητών, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Η ΕΣΣΔ δεν αναφέρεται ούτε στην περιγραφή! Μάλλον ο μίστερ Τσώρτσιλ (που είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τον υποψιάζεται για αγάπη προς τη Ρωσία), ακόμη και αυτός είπε: «Ηταν ο ρωσικός στρατός που έβγαλε τα άντερα της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής».

Οι εκλογές (συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων) σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν αύξηση των ακροδεξιών. Μπροστά στη μάχη των εκλογών της 7ης Ιούλη εγώ στηρίζω το ΚΚΕ, το κόμμα που περισσότερα από 100 χρόνια παλεύει ενάντια σε οποιαδήποτε εκδήλωση της φασιστικής ιδεολογίας. Το κόμμα του πατέρα μου, Νίκου Ζαχαριάδη, που όπως έλεγε και ο ίδιος «το κουκουέδικο (...) να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε γιατί αφτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο το λαό».

Οπως έγραψε ο Ζαχαριάδης στη διάσημη επιστολή του μετά την επίθεση του Μουσολίνι στην Ελλάδα, «ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ!».

Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε και πάλι τις γροθιές μας - NO PASARAN!

Γρηγόρης ΑΤΣΙΔΑΥΤΗΣ

Πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ»

Σε αυτές τις εκλογές ουσιαστικά, δεν κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει. Ετσι κι αλλιώς θα είναι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε με συγκυβέρνηση διαφόρων προθύμων όπως το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη. Αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι το πώς και το πόσο θα δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων από τις 8 του Ιούλη και μετά. Γιατί η εργοδοσία του κλάδου μας για άλλη μια σεζόν δείχνει τις ορέξεις της για μεγαλύτερη κερδοφορία στις πλάτες μας, συνεχίζοντας να ξηλώνει δικαιώματα που έχουμε αποσπάσει με αγώνες. Απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας πρέπει κάθε συνάδελφος να αναλογιστεί ότι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τις σύγχρονες ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας μέσα στη Βουλή και στους χώρους δουλειάς είναι το ΚΚΕ. Είναι το μόνο κόμμα που μιλάει για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Για να μην είμαστε οι κοψοχέρηδες της επόμενης μέρας, να αξιοποιήσουμε την πείρα μας κόντρα στα ψεύτικα διλήμματα της ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας. Εμείς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την έχουμε ζήσει την ανάπτυξη με όχημα τον τουρισμό, με μισθούς πείνας, εργασιακό μεσαίωνα, την καταλήστευση του επικουρικού μας ταμείου, την κατάργηση των ΒΑΕ και πολλά ακόμα για την ανάπτυξη. Εχουμε καταφέρει όμως ειδικά στην Αττική, με τον αγώνα μας, να διατηρήσουμε ορισμένα δικαιώματα και να εμποδίσουμε την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αυτό το οφείλουμε στον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα που έχουμε δώσει από κοινού με τους κομμουνιστές στον κλάδο και θα είμαστε πιο δυνατοί όσο περισσότεροι είναι και μέσα στη Βουλή, όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ.

Γιώργος ΤΣΟΠΑΝΙΔΗΣ

Δικηγόρος. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας στις εκλογές του Μάη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στις 7 του Ιούλη καλούμαστε να ψηφίσουμε για τις εθνικές εκλογές. Εχουμε διανύσει ήδη πάνω από εννιά χρόνια αδυσώπητης οικονομικής κρίσης, στα τέσσερα απ' τα οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας ο αυτοαποκαλούμενος «προοδευτικός» ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησε στο ακέραιο την επιβαλλόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ πολιτική και όχι μόνο την οικονομική. Σαφώς, οι παθογένειες του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος δεν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά με την κρίση, αλλά η τελευταία έκανε στα μάτια και το μυαλό πολλών απολύτως ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν παίρνει βελτίωση, αλλά μόνο ανατροπή.

Η απόπειρα να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη στην ουσία διαφοροποίησή του την αριστερίζουσα ρητορεία, ως ο δήθεν προοδευτικός πόλος που τάχα διαφέρει από τις παραδοσιακά ταγμένες στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος δυνάμεις, δηλαδή αυτές του συντηρητικού/νεοφιλελεύθερου σχήματος της ΝΔ και του σημερινού μεταλλαγμένου - ούτε καν σοσιαλδημοκρατικού - που περισσότερο μοιάζει με Ε.ΔΗ.Κ- ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχει προφανώς αποτύχει.

Η αποτυχία αυτή οφείλεται σαφώς στην απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνακόλουθη διάψευση απ' αυτόν των προσδοκιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το μόνο που εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τη συνέχεια της απάνθρωπης μονεταριστικής πολιτικής, της ΕΕ και των αφεντικών της - των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων - και τη διαιώνιση του ακίνδυνου για το σύστημα αυτό δικομματισμού. Αλλωστε, μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο, της κατάρρευσης δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και της καταγραφής από αυτόν εκλογικών ποσοστών που δεν θα του επέτρεπαν πλέον να παίξει το ρόλο του «κόμματος εξουσίας» του αστικού πολιτικού συστήματος, προκηρύχθηκαν εσπευσμένα οι εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του αυτόν τον άχαρο ρόλο.

Μπροστά σ' αυτήν τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που όσο πάει και σκληραίνει σε επίπεδο οικονομίας, που εμπλέκει τη χώρα διεθνώς σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς μεγάλων οικονομικών συμφερόντων με δικαιολογία το προσωπείο της ανάπτυξης και ετεροκαθορίζει την εξωτερική της πολιτική, που απαξιώνει εργασιακά δικαιώματα, δημιουργεί στρατιές ανέργων και εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, που κάνει τους αυτοαπασχολούμενους να ασφυκτιούν, που υπακούει τυφλά στα κελεύσματα του ΝΑΤΟ και των ισχυρών πολυεθνικών οικονομικών συμφερόντων, η μόνη απάντηση είναι η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η συμπαράταξη με αυτό και ενδυνάμωσή του και στην καθημερινή πάλη.

Τη γνωστή σε όλους ΝΔ και τα «παλικάρια» της δεν την φέρνει το ΚΚΕ, τη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η αποτυχία του να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα κι αυτός έχει όλη την ευθύνη. Στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε το ΚΚΕ, για να ισχυροποιήσουμε μία συνεπή δύναμη αντιπολίτευσης σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν ψηφίζουμε ένα οποιοδήποτε κόμμα γι' αυτό που θα θέλαμε να γίνει για εμάς, ώστε ήδη από την επομένη να το μετανιώσουμε. Ψηφίζουμε το ΚΚΕ γι' αυτό που ήδη είναι για εμάς και με εμάς, το λαό, για τον αγώνα που δίνει στο Κοινοβούλιο, στους χώρους εργασίας, στις κινητοποιήσεις, στην κοινωνία, κάθε μέρα και όχι μόνο τη μέρα των εκλογών. Για να βάλουμε φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και για να χτίσουμε το δρόμο προς τη σοσιαλιστική προοπτική. Στις εκλογές στις 7 του Ιούλη, αναδεικνύουμε το ΚΚΕ τρίτη δύναμη, ισχυρό πόλο λαϊκής αντιπολίτευσης.

Γιώργος ΚΕΝΤΡΩΤΗΣ

Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ!

Ποια πολιτική δύναμη θα αντιπολιτεύεται αταλάντευτα την πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στην πατρίδα μας κατά τις εντολές και τις παραγγελίες της ΕΕ ανεξαρτήτως του ποιος θα κυβερνά; Μόνο το ΚΚΕ! Το ΚΚΕ είναι η συνεπής δύναμη που βρίσκεται 100 χρόνια τώρα στο πλευρό του λαού υπηρετώντας τα συμφέροντά του. Στο κόμμα αυτό έχει ο λαός τον σύντροφό του.

Γι' αυτό και ο λαός πρέπει επιτέλους να γυρίσει την πλάτη του στα δικομματικά ψευτοδιλήμματα του τύπου «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και στις καλόβολες «εναλλακτικές» εφεδρείες του συστήματος. Δεν πάμε ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν παραλλαγές του ενός και ίδιου στην ουσία προγράμματος, που δεν είναι άλλο από το χαρτί του καπιταλισμού. Και δεν πάμε βέβαια ούτε με τα ευκαιριακά κόμματα - πυροτεχνήματα που φτιάχνονται την τελευταία στιγμή για να ικανοποιήσουν «δυσαρεστημένους» πάσης φύσεως και προελεύσεως. Πάμε με το ΚΚΕ!

Η ψήφος στο ΚΚΕ και στις 7 Ιουλίου είναι η μόνη κερδισμένη για τον λαό ψήφος. Ψήφος οπουδήποτε αλλού είναι ψήφος που χαρίζεται σε όσους υπηρετούν το κεφάλαιο.

Γι' αυτό και στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε πάλι ΚΚΕ!

Ενισχύουμε το ΚΚΕ! Πάμε με το ΚΚΕ! Στέλνουμε το ΚΚΕ ισχυρό στη Βουλή!

Νίκος ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ

Δάσκαλος. Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής». Πρώην μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ ως εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων»

Μπροστά στην ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχτηκε και δέχεται ο κόσμος της εργασίας, με εργαλείο τα μνημόνια, το ΚΚΕ ήταν και είναι το κόμμα που αντιτάχθηκε στη λογική των μονόδρομων και υπερασπίστηκε τις λαϊκές κατακτήσεις.

Σήμερα, η προσπάθεια εδραίωσης ενός νέου διπολισμού ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με το ψεύτικο δίλημμα της συντήρησης ή της «προόδου», στόχο έχει να αλώσει συνειδήσεις και να αφαιρέσει ακόμα περισσότερες κατακτήσεις.

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι αναγκαία μια πιο ισχυρή αντιπολίτευση υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και γι' αυτό έχει ιδιαίτερη αξία η ενίσχυση του ΚΚΕ και η δημιουργία ενός κοινωνικού, πολιτικού μετώπου αντίστασης και προοπτικής.

Παρ' όλες τις επιμέρους επιφυλάξεις μου και παραμένοντας ενεργός στον συνδικαλιστικό χώρο των «Παρεμβάσεων» στην Εκπαίδευση, θεωρώ αναγκαία σήμερα τη στήριξη του ΚΚΕ, που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στα σχέδια του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας.

Παντελής ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

Ολυμπιονίκης με αναπηρία

Στις 7 Ιούλη όποιος θυμάται και βλέπει, οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου πρέπει να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Αυτό σημαίνει να μη διαλέξεις μνημόνιο, φασισμό, όσους μαύρισαν έως τώρα τη ζωή των πολλών με τις πολιτικές τους. Να μη διαλέξεις όσους βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Και μόνο ότι το ΚΚΕ είπε την αλήθεια σε συνθήκες δυνατών αυταπατών και ψεμάτων, στα δύσκολα δηλαδή, αυτό δείχνει ότι είναι το κόμμα των πολλών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν το έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που το έχουμε ξαναδεί. Ενώ συμφωνούν στα κύρια, παριστάνουν ότι μονομαχούν για να παγιδεύσουν και πάλι τον κόσμο. Ο,τι χάθηκε για το λαό και ό,τι ετοιμάζονται να αρπάξουν, μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να το φρενάρουμε, να το πάρουμε πίσω. Τα άλλα κόμματα που παίρνουν θέση να κυβερνήσουν δίπλα τους, όπως το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ή νέα που εμφανίζονται, είναι εξίσου επικίνδυνα για τους πολλούς σαν κι εμάς.

Εχουν θράσος να λένε ότι το ΚΚΕ φέρνει τη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την ξεπέρασε! Δεν ξεχνάμε! Ο ΣΥΡΙΖΑ διέσυρε, απογοήτευσε, γκρεμοτσάκισε τον κόσμο της αριστεράς, που πίστεψε, είχε διάθεση να παλέψει. Η ΝΔ έλεγε τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερή - κομμουνιστική δύναμη, παίζοντας το ίδιο παιχνίδι. Οι αριστεροί, οι εργαζόμενοι, οι αγωνιστές είναι για τα δύσκολα. Γνωρίζουν, τραβούν μπροστά. Το ΚΚΕ μόνο τους προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση στις 8 Ιούλη ξέρουμε τι θα κάνει, όποια κι αν είναι. Η αντιπολίτευσή μας είναι που μετράει τώρα, ένα πανίσχυρο ΚΚΕ. Ολοι με ψηλά το κεφάλι για ένα πιο δυνατό Κόμμα του λαού, που δεν θα μας πουλήσει στα δύσκολα που είναι μπροστά!

Μιχάλης ΜΕΡΑΚΛΗΣ

Ομότιμος Καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου

Τώρα που, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι όλα συγκεχυμένα και κρύβονται πίσω από παραπλανητικά λόγια οι δύσκολες αλήθειες, πρέπει να ακουστεί, όσο γίνεται πιο δυνατά, ο επίμονος, οραματικός λόγος του ΚΚΕ στη Βουλή των Ελλήνων.

Φραγκίσκος ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗΣ

Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Από το 2010 ζούμε μια παρατεταμένη κρίση που μεταφράστηκε σε μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, εξαφάνιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και υποβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας. Ταυτόχρονα συνοδεύτηκε με συμμόρφωση με τις επιταγές του διεθνούς κεφαλαίου, επιτροπεία στην οικονομική πολιτική, συμμετοχή στις επιδιώξεις του ευρωπαϊκού και αμερικανικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή και περαιτέρω υποδούλωση στις απαιτήσεις των αγορών. Ετσι, αυξήθηκε η ανεργία και μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα για μια καλύτερη ζωή. Τέλος, σε επίπεδο γεωστρατηγικής, η περιοχή μας αποσταθεροποιήθηκε κι άλλο, τόσο με τη ΝΑΤΟική διείσδυση στα Βαλκάνια μέσω της συνθήκης των Πρεσπών, όσο και με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία υπαγορεύεται και υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η κρίση αυτή δεν ήρθε ως φυσικό και αναπόφευκτο φαινόμενο, όπως την παρουσιάζουν τα συστημικά ΜΜΕ. Ηταν η συνειδητή επιλογή, αρχικώς του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να μεταφέρουν στο ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό, τα χρέη και την επισφάλεια του τραπεζικού τομέα, εξυπηρετώντας έτσι το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη. Και η επιλογή αυτή συνοδεύτηκε με τη γενικότερη ύφεση και που συνοπτικά ονομάστηκε «μνημόνιο». Και βέβαια υπηρετήθηκε με συνέπεια και από τους εταίρους αυτών των κυβερνήσεων, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που, ενώ υπηρέτησαν από υπουργικές θέσεις αυτές τις πολιτικές, στη συνέχεια δημιούργησαν κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας, όπως ο Λαφαζάνης (ΛΑΕ), η Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και ο Βαρουφάκης (ΜΕΡΑ25).

Απέναντι σε όλα αυτά, η μόνη συνεχής και συνεπής αντίσταση προήλθε από το ΚΚΕ. Το κόμμα αυτό εμπόδισε όπου μπορούσε την εξάπλωση της εξαθλίωσης. Διεκδίκησε και πέτυχε το σταμάτημα των πολιτικών αυτών σε δήμους, σε ολόκληρους κλάδους εργαζομένων, σε σχολεία και πανεπιστήμια, σε νοσοκομεία. Το ΚΚΕ βρέθηκε δίπλα σε κάθε συνδικαλιστική διεκδίκηση, εμπόδισε τη διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες σπίτια φτωχών ανθρώπων, πάλεψε για παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο, δυσκόλεψε τους πλειστηριασμούς κατοικιών, διεκδίκησε για καλύτερα πανεπιστήμια. Το βασικό όμως είναι πως το ΚΚΕ επιβεβαίωσε καθαρά ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση του καπιταλισμού προς όφελος της κοινωνίας, ανεξάρτητα αν κυβερνά η συντήρηση, η σοσιαλδημοκρατία ή η «πρώτη φορά αριστερά». Και βέβαια είναι ο μόνος πραγματικός αντίπαλος της ναζιστικής συμμορίας και των ψευτοπαλικαράδων της στις γειτονιές, στους εργασιακούς χώρους, στην κοινωνία.

Είναι αδιανόητο να ζητάνε την ψήφο του ελληνικού λαού τα κόμματα που έφεραν το ΔΝΤ στη χώρα, τα κόμματα που υπέγραψαν τρία μνημόνια, τα κόμματα που υλοποίησαν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τις απαιτήσεις της τρόικας και του κεφαλαίου, τα κόμματα που για να κυβερνήσουν δεν δίστασαν να συνεργαστούν με τη δεξιά της ακραίας συντήρησης, όπου χρειάστηκε. Και βέβαια, έχουμε καταλάβει όλοι πως οι πολιτικές τους είναι ακριβώς οι ίδιες, χωρίς την προσχηματική έστω διαφοροποίηση που επιβάλλει η ιδεολογία τους.

Σε αυτές τις εκλογές το ερώτημα που τίθεται δεν είναι το «ποιος θα είναι κυβέρνηση», αλλά το «ποιος θα είναι αντιπολίτευση». Στην πραγματικότητα, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ο λαός ψηφίζει για αντιπολίτευση στις πολιτικές του (νεο)φιλελευθερισμού, όπως θα υλοποιηθούν από την επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με ή χωρίς κυβερνητικούς εταίρους. Στην πολιτική αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιπολιτευθεί, δεδομένου ότι την έχει υπηρετήσει με συνέπεια κοροϊδεύοντας τον κόσμο και καλλιεργώντας ελπίδες, στις οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκε όταν παρέλαβε την κυβερνητική σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και όταν θεσμοθέτησε ήδη όλο το πλαίσιο που θα παραλάβει ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ. Η δε υπόλοιπη, κυβερνώσα ή μη, αριστερά έχει ήδη δοκιμαστεί είτε σε κυβερνητικά πόστα ή σε συνδικαλιστικές συμμαχίες, με νωπά ακόμη αποτελέσματα των επιλογών αυτών.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, επειδή είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αποτέλεσε, που αποτελεί και που θα αποτελέσει αποτελεσματική αντιπολίτευση προς όφελος του λαού. Μπορεί η διεθνής συγκυρία να είναι αρνητική, μπορεί ο λαός μας να έχει απογοητευτεί από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και να ταυτίζει (και) την Αριστερά με τη μνημονιακή πολιτική, όμως μπορεί ο καθένας να καταλάβει πού θα είχαν φτάσει τα πράγματα αν δεν είχε βάλει πλάτη αντίστασης το ΚΚΕ. Ο λαός πρέπει να έχει μέτωπο απέναντι στις σκληρές πολιτικές του κεφαλαίου, απέναντι στα οικονομικά, κοινωνικά και εντέλει εθνικά προβλήματα που αναπόφευκτα επιφέρουν τα μνημόνια και η υπηρέτησή τους. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν σε θέματα ιδεολογίας, στρατηγικής και τακτικής, είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων στις τάξεις του ΚΚΕ για να υπάρξει η ελπίδα να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος που ζούμε.

Αλέξης ΤΣΟΛΗΣ

Πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (1993 - 1997) και της ΕΤΕ ΔΕΗ (1981 - 1989)

Στις βουλευτικές εκλογές που έρχονται η υποστήριξη του ΚΚΕ είναι σημαντικό ζήτημα, γιατί την επόμενη μέρα θα χρειαστούν αγώνες και θα πρέπει κάποιοι να βοηθήσουν τους αγώνες. Και το ΚΚΕ έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι και πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές, κάθε φορά είναι μπροστά στους αγώνες. Βοηθάει τους εργαζόμενους, βοηθάει τους συνταξιούχους, βοηθάει το λαό, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι υπόλοιποι ενδιαφέρονται για τη νομή της εξουσίας. Οι υπόλοιποι ενδιαφέρονται για τις θέσεις. Τα κόμματα τα οποία διαγκωνίζονται σήμερα έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική. Εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά, ως αριστερό κόμμα, ενώ εφάρμοσε την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η ΝΔ είναι γνωστή για τη νεοφιλελεύθερη και σκληρή, επίσης, πολιτική της, υπάρχουν βέβαια και διάφορα άλλα κόμματα τα οποία λειτουργούν, δυστυχώς, συμπληρωματικά στα δύο πρώτα. Μόνο η στήριξη του ΚΚΕ δίνει διέξοδο για την επόμενη μέρα, για τη βοήθεια των αγώνων οι οποίοι θα χρειαστούν.

Γιάννης ΚΕΡΑΣΑΡΙΔΗΣ

Αντιπρόεδρος β' της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ψηφίζω ΚΚΕ,

γιατί τα εγχώρια αστικά κόμματα (και τα κόμματα «μιας χρήσης»):

α) Από κοινού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο η κυβέρνηση νομιμοποίησε τα δύο προηγούμενα και όλους τους εφαρμοστικούς τους νόμους, δηλαδή το αντιλαϊκό οπλοστάσιο έως το 2060.

β) Από κοινού ψηφίζουν το 90% των μέτρων με τα σκανδαλώδη, «αναπτυξιακά», φορολογικά και άλλα κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο.

γ) Σκοπό τους έχουν να μετατρέψουν την εργατική τάξη σε μια μάζα άνευρη και υποτακτική.

δ) Μετέτρεψαν τους νέους εργαζόμενους σε θύματα της ανακύκλωσης της ανεργίας, με τα τρίωρα και τα τετράωρα, με τους μισθούς πείνας.

ε) Με την πολιτική τους οδήγησαν σε αθρόα μετανάστευση το νέο επιστημονικό δυναμικό.

στ) Οδήγησαν, από κοινού, τους συνταξιούχους στην ανέχεια, κι όχι μόνο αυτό, τους μυκτηρίζουν κι από πάνω λέγοντάς τους, ο ένας απ' τους δύο: «Αν θεωρείτε λίγα αυτά που σας δίνω, ψηφίστε ΝΔ για να μην πάρετε τίποτα!».

ζ) Γιατί το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε τους μικρομεσαίους αγρότες ότι η πολιτική της ΕΕ, η ΚΑΠ και οι αναδιαρθρώσεις που τη συνοδεύουν φέρνουν το ξεκλήρισμά τους για να ωφεληθούν τα μονοπώλια.

Ψηφίζω ΚΚΕ,

γιατί είναι το κόμμα που ασταμάτητα προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους:

i) Στη λογική του «μικρότερου κακού».

ii) Στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».

γιατί:

iii) η λογική τού «να εξασφαλίσω έστω τα 700 ευρώ», μας έφερε στα 400 ευρώ!

iv) η λογική τού «να σκύψω το κεφάλι για να εξασφαλίσω τουλάχιστον μια θέση εργασίας», μας έφερε στο μια θέση εργασίας να μοιράζεται σε δυο και τρεις εργαζόμενους!

v) Η λογική τού «να περάσει το 1ο μνημόνιο για να έρθει η ανάπτυξη», μας έφτασε στο να ψηφίζεται και το 3ο μνημόνιο και να δένεται ο λαός χειροπόδαρα μέχρι το 2060!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ακης ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Διευθυντής φωτογραφίας

Λατρεμένε μου Συγχαρητήρια

Τέτοια εξέλιξη κανείς δεν την περίμενε! Ξεπέρασες και αυτόν που μιμήθηκες έντονα από το '12 έως τώρα, τον πραγματικά τεράστιο πολιτικό απατεώνα.

Σε λίγο θα «διαφεντεύουν» η «αγέλαστος πέτρα» και «η ξανθιά» από κοντά.

Λατρεμένε μου...

Ο λαός δεν συγχωρεί την αλαζονεία, το να του κουνούν το δάκτυλο, το να στέλνεις βαθιά στη συντήρηση μεγάλα τμήματα της δικής σου fake αριστεράς.

Εμένα άσε με...

Πελάτη σας δεν κατάφερε κανείς να με κάνει.

Εμένα και χιλιάδες άλλους που δεν βολεύονται με «λιγότερο ουρανό».

Αυτούς που τραγουδούν στους δρόμους

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ - ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Αυτούς που στις 8 του Ιούλη θα είναι πάλι στους ίδιους δρόμους γιατί στις 7 του Ιούλη θα έχουν κάνει και πάλι το χρέος τους.

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ

Σταθερά, αταλάντευτα

Τρία κόκκινα γράμματα ...ΚΚΕ

Νικόλαος ΣΑΡΡΗΣ

Απόστρατος Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού. Απιδιά Καρδίτσας

Στηρίζω με όλες τις δυνάμεις μου το ΚΚΕ, διότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εκφράζει την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες και γενικά όλους τους αδύναμους.

Καλώ όλους τους συναδέλφους εν ενεργεία και απόστρατους στρατιωτικούς να ταχθούν στο πλευρό του ΚΚΕ που αντιστέκεται σταθερά στα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ.

Θύμιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσικός

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δεν πάει χαμένη. Γιατί με το ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα μέσα και έξω από τη Βουλή. Υπάρχει ελπίδα να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Τίποτα δεν χαρίζεται, είναι στο δικό μας χέρι να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο.

Στις 7 Ιούλη μόνο μία είναι η επιλογή - ΚΚΕ γιατί ξέρουμε πού θα πάει την επόμενη μέρα. Φυσικά στους αγώνες μας για να μπορούμε να ζούμε και να δημιουργούμε ανεμπόδιστα.

Ελευθερία ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Καθηγήτρια Σεισμολογίας, Τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ

MotionTeam

Αλλη μία εκλογική μάχη για το ΚΚΕ για να είναι δυνατότερη η φωνή των εργαζομένων, των νέων που υποαπασχολούνται, ετεροαπασχολούνται και παλεύουν να βρουν δουλειά, των συνταξιούχων, όλων που μοχθούν για ένα καλύτερο σήμερα με τους συνεχείς αγώνες σε όλα τα μέτωπα και ένα φωτεινό αύριο σε έναν κόσμο όπου θα έχουν θέση και προτεραιότητα οι πολλοί και όχι οι λίγοι, σε έναν κόσμο χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, πολέμους, προσφυγιά, σε έναν κόσμο όπου η Παιδεία και ο Πολιτισμός θα είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο. Σε αυτήν τη μάχη στηρίζω το ΚΚΕ με την ψήφο μου και καλώ τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας να σκεφτούν ότι όσα ζητάμε είναι εφικτά, αλλά πρέπει να είμαστε μαζί, πολλοί μαζί, κανείς δεν περισσεύει.

Βαγγέλης ΓΟΥΛΑΣ

Πρώην συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της ΛΑΕ στο Παρίσι

Επειτα από ώριμη σκέψη αποφάσισα ότι η συμπόρευσή μου με τη Λαϊκή Ενότητα έφτασε στο τέλος της.

Μετά την αναμενόμενη ήττα των ευρωεκλογών, πληθαίνουν οι αναλύσεις για το πώς πρέπει να πορευτεί η ριζοσπαστική αριστερά και η ΛΑΕ.

Πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν, αρκετά από αυτά έχουν κάποια βάση, αλλά αποτελούν μια επιφανειακή κριτική.

Οτι φταίει η ευρωπαϊκή συγκυρία, ότι φταίει η πολυκερματισμένη ελληνική αριστερά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρέσυρε σ' αυτήν την εκλογική ήττα όλη την αριστερά.

Εγώ θα έλεγα ότι φταίνε οι αυταπάτες μας, και πρώτα απ' όλα οι αυταπάτες που ο ίδιος είχα.

Η πρώτη αυταπάτη ήταν ότι με συγκόλληση διαφορετικών συνιστωσών αριστερής προέλευσης, από διαφορετικές ιστορικές καταβολές στο χώρο της αριστεράς, μπορείς να χτίσεις ένα ριζοσπαστικό αριστερό μέτωπο. Φάνηκε από την αρχή, από την ιδρυτική συνδιάσκεψη, η αδυναμία να συμφωνήσουμε σε ένα καταστατικό που να δεσμεύει όλα τα μέλη και τις οργανώσεις που απαρτίζουν τη ΛΑΕ.

Το χαλαρό οργανωτικό σχήμα δεν συνεισέφερε στην οργάνωση αποτελεσματικών και μαζικών δράσεων. Αποτέλεσμα, η υποβαθμισμένη συλλογικότητα στη διαμόρφωση των αποφάσεων και την εφαρμογή τους από τα συλλογικά όργανα.

Η υποτίμηση της εσωτερικής ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Οι αδυναμίες και τα λάθη στην πολιτική ανάδειξης νέων στελεχών, στον συνεχή δημιουργικό έλεγχο της δουλειάς τους και η μικρή συμμετοχή εργατικών στελεχών στα όργανα.

Η ΛΑΕ δεν κατάφερε να γίνει πειστική ούτε στη νεολαία, ούτε στους εργαζομένους.

Η δεύτερη αυταπάτη ήταν ότι χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση στους εργατικούς χώρους και συνδικάτα έχεις αποτελεσματικό ριζοσπαστικό μέτωπο.

Συνεχίστηκε και μετά τη διάσπαση, και μετά τη συνδιάσκεψη της ΛΑΕ, η συμπόρευση σε συνδικαλιστικό επίπεδο φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών δυνάμεων, δηλαδή συνδικαλιστών της ΛΑΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν μεγάλη η ζημιά που υπέστη πολιτικά η ΛΑΕ από τη θετική ψήφο που έδωσαν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας επί Δούρου οι αντιπεριφερειάρχες που πολιτεύονταν στο όνομα της ΛΑΕ. Αποτέλεσμα, το βάθεμα της απογοήτευσης και η αποστράτευση.

Τρίτη αυταπάτη, η πολιτική συνεργασιών της ΛΑΕ, καλώντας σε πολιτικές συνεργασίες οι οποίες μάλιστα δεν εμπέδωσαν, χωρίς καθαρό ταξικό πρόσημο, η άθροιση στελεχών από προσωποπαγείς πολιτικούς φορείς ή με οργανώσεις που πρεσβεύουν έναν «δίκαιο» - εθνικό καπιταλισμό, όχι μόνο δεν εγγυώνται πολλαπλασιασμό των ψήφων αλλά σύγχυση και σταδιακή απώλεια του ταξικού προσανατολισμού.

Κοιτάζοντας πίσω, διαπιστώνω ότι τα εγχειρήματα της ανανεωτικής αριστεράς ή της ριζοσπαστικής αριστεράς απέτυχαν και τακτικές συνεργασιών σε μέτωπα χωρίς οργανωτική δομή και προγραμματική σύγκλιση είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Φορείς χωρίς καθαρό ταξικό, μαρξιστικό - λενινιστικό πρόσημο, καταλήγουν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επαγγέλλονται.

Χωρίς οργανωμένο κόμμα, χωρίς ενότητα θέλησης και δράσης, που εδράζεται στο πρόγραμμά του και εξασφαλίζεται από τις οργανωτικές του αρχές, χωρίς κατάλληλη οργανωτική διάρθρωση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού.

Σε συνθήκες πισωγυρίσματος του κινήματος, σε συνθήκες επικράτησης των πιο αντιδραστικών καπιταλιστικών δυνάμεων, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να βάλω πάνω απ' όλα τις μαρξιστικές και λενινιστικές αξίες, να στηρίξω τον μόνο φορέα που τις πρεσβεύει, το ΚΚΕ.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου πήρα την απόφαση να στηρίξω το ΚΚΕ ώστε να έχει μια αποτελεσματική παρέμβαση στη Βουλή και στους χώρους εργασίας.

Για την ανατροπή του ταξικού συσχετισμού, για δυνατό ΚΚΕ ώστε να μπουν οι βάσεις και να αλλάξουν οι ταξικοί συσχετισμοί προς όφελος της εργατικής τάξης, για την οριστική ανατροπή του συστήματος.

Πήρα την απόφαση να στηρίξω το κόμμα που υπάρχει 100 χρονιά τώρα σταθερά, πρωτοπόρο στην υπεράσπιση της εργατικής τάξης, που η ειλικρινής συλλογική αυτοκριτική του, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, και η βαθιά γνώση και η εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσα από την μελέτη της Ιστορίας του, θα βοηθήσουν στην αποφυγή λαθών και πισωγυρισμάτων.

Εργάτης ο ίδιος, γιος εργάτη, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψω στον φυσικό μου χώρο, να στηρίξω το Κόμμα της μάνας μου και του παππού μου, να δουλέψω για την ενίσχυση του Κόμματος, να δώσω τη μάχη στο μέτωπο ενάντια στον αντικομμουνισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Στη γενέτειρά μου τη Λιβαδειά, να δώσω τη μάχη, έστω και από μακριά, για να κερδηθεί η χαμένη έδρα της Βοιωτίας.

Μέσα μου πλέον δεν υπάρχουν αυταπάτες. 'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργαζόμενους.

Αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να αντισταθούμε στα ψευτοδιλήμματα που θέτουν τα αστικά κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «ψηφίστε τον έναν για να μην έρθει ο άλλος». Μαζί, χέρι χέρι, ψήφισαν τις μνημονιακές συμβάσεις.

Να αντισταθούμε στις Σειρήνες των κομμάτων που λειτουργούν ως ανάχωμα υπερασπίζοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, «ψηφίστε Βαρουφάκη ή όποιον άλλον για να μη βγει αυτοδύναμος ο Κούλης». Ο Βαρουφάκης ήταν ο πρωτεργάτης της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η μόνη ψήφος που θα βγάλει το λαό κερδισμένο την επόμενη μέρα είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Η στήριξη του ΚΚΕ με την ψήφο και η συμμετοχή στους αγώνες που οργανώνει είναι η σωστή επιλογή για όλους τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, του μόχθου, της εργασίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Τώρα μόνο ΚΚΕ! Για να λάμψει η ελπίδα, η αλήθεια, η δύναμη του λαού

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα

Σε μια μαζική προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Αχαΐας, στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, μίλησε την Πέμπτη το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Καραθανασόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, αντιναύαρχος ε.α. Γιώργος Ροΐδης και ο γιατρός Ανδρέας Μάζης, υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης, όπως και οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους της «Frigoglass», που παλεύουν για να σώσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενώ η σταθερή αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους εκφράστηκε και στη συγκέντρωση.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στην Πάτρα.

* * *

Στις εκλογές της 7ης του Ιούλη και δω στην Πάτρα, στη Δυτική Ελλάδα, ο λαός μας που έχει κουραστεί να ακούει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που έχει απογοητευτεί από τους κάθε λογής σωτήρες, πρέπει να φτάσει στην κάλπη με κριτήριο τη δική του αλήθεια, τη ζωή του και τις ανάγκες του.

Γιατί στις εκλογές δεν κρίνεται πόση ακριβώς θα είναι η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που τέσσερα χρόνια τώρα κρατάει σφιχτά τη σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης και στη ΝΔ που ετοιμάζεται να την παραλάβει. Δεν κρίνεται ποιο κόμμα θα είναι το συμπλήρωμα της επόμενης κυβέρνησης, ρόλο που ήδη έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ούτε βέβαια κρίνεται ποια κόμματα - αναχώματα, κόμματα μιας χρήσης, θα βάλουν τρικλοποδιές στο λαό.


Στις εκλογές της 7ης του Ιούλη κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, όπως σταθερά ήταν απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που τσάκιζαν τα δικαιώματα του λαού για τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών.

Γιατί το ΚΚΕ θα μπει μπροστά στον αγώνα για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης. Για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση, με σημαία τις δικές του ανάγκες, κόντρα σε όσους θέλουν να του επιβάλουν νέες θυσίες για να μην απειληθεί η δήθεν «βιώσιμη» ανάπτυξη του Μητσοτάκη ή η δήθεν «δίκαιη» ανάπτυξη του Τσίπρα. Δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων - για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - και στην οποία, όλοι τους ορκίζονται.

Γιατί, το ΚΚΕ είναι το κόμμα που θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, όπως έκανε και την τελευταία τετραετία, με δεκάδες τροπολογίες και προτάσεις νόμου, τις οποίες απέρριπταν χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και ΚΙΝΑΛ την ώρα που ψήφιζαν το ένα μετά το άλλο τα δωράκια στους καπιταλιστές.

Γιατί, το ΚΚΕ παλεύει για να απεμπλακεί η χώρα μας, ο λαός μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ που βάζουν το λαό μας, τη νεολαία μας σε νέες περιπέτειες.


Γιατί, το ΚΚΕ κρατάει ζωντανή την ελπίδα για το λαό ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του, γιατί προβάλλει τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για το λαό, αυτόν της ρήξης και της σύγκρουσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του. Το ΚΚΕ θα είναι η δύναμη του λαού την επόμενη μέρα. Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατός ο λαός.

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι της Πάτρας;

Οχι άδικα, ο λαός της Πάτρας, ολόκληρης της Αχαΐας, σ' αυτές τις εκλογές θα μπορούσε να αναρωτηθεί: «Αλήθεια, τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;»

Και το λέμε αυτό, γιατί σ' αυτές τις εκλογές, υπάρχει τόσος μεγάλος συνωστισμός στα ψηφοδέλτια του νομού, τόσων πολιτικών αρχηγών, τέως πρωθυπουργών και άλλων στελεχών των μνημονιακών κομμάτων. Τι ακριβώς γυρεύουν εδώ στην Πάτρα, στην Αχαΐα, ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου, οι οποίοι βέβαια δεν έρχονται μόνοι τους, φέρνουν μαζί τους και την Κωνσταντοπούλου με τον Βελόπουλο;

Η επιλογή τους αυτή είναι άραγε άσχετη με το γεγονός ότι στις δημοτικές εκλογές ο λαός της Πάτρας εξέλεξε ξανά κομμουνιστή δήμαρχο, τον Κώστα τον Πελετίδη και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά που στο δεύτερο γύρο ξεπέρασαν το 70%;

Είναι άσχετη η εξέλιξη με αυτό που όλα τα αστικά επιτελεία διαπιστώνουν, ότι εδώ στην Πάτρα των εργατών αλλά και των χιλιάδων ανέργων, όπου η φτώχεια τσακίζει κόκαλα, εδώ στις πόλεις και στα χωριά της Αχαΐας είναι μεγάλο το κύρος, η απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ;


Είναι άσχετη με το γεγονός ότι και εδώ στην Πάτρα, στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας, εκφράζεται μία μεγάλη συμπόρευση με το Κόμμα μας, τίμιων ανθρώπων, αγωνιστών, που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ ενώ σήμερα έχουν πάρει τη θέση τους δίπλα στο Κόμμα μας, συμπόρευση η οποία εκφράστηκε και στο ψηφοδέλτιο για τον δήμο και την Περιφέρεια;

Με λίγα λόγια, αυτός ο συνωστισμός των ηγετικών στελεχών του αστικού πολιτικού προσωπικού δεν είναι άσχετος με ορισμένες πολιτικές εξελίξεις στην Πάτρα: Οπως, η εμπιστοσύνη που δείχνουν μαζικά, εργατικά - λαϊκά στρώματα στους κομμουνιστές στον δήμο... Αλλά και οι εργάτες στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, όπως αποδείχτηκε με το πέρασμα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου από τις δυνάμεις της εργοδοσίας στις ταξικές δυνάμεις.

Ποια είναι, λοιπόν, η κοινή τους επιδίωξη;

Επιδιώκουν να αποτρέψουν μια μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ. Τη συμπόρευση ευρύτερου κόσμου μαζί του. Γιατί θέλουν να βάλουν νέα εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων.

Δεν θα τους περάσει. Τα σχέδιά τους εδώ στην Πάτρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα θα τα ματαιώσει ο ίδιος ο λαός.

Αλήθεια, μήπως πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη σημερινή άσχημη κατάσταση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας και της Αχαΐας, εάν το βράδυ των εκλογών, ο χάρτης του νομού παραμείνει ροζ, όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; `Η αν βαφτεί γαλάζιος, κατά τις επιθυμίες της ΝΔ; `Η αν ξαναπρασινίσει όπως θέλει το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, που ονειρεύεται «περασμένα μεγαλεία που διηγώντας τα να κλαις»;


Ανεξάρτητα από το τι χρώμα θα έχει ο χάρτης της Αχαΐας το βράδυ των εκλογών, η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, έχει ήδη γράψει τις προγραμματικές της δηλώσεις, οι οποίες περιέχουν ατόφιους τους εφαρμοστικούς νόμους των τριών μνημονίων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, κανείς άλλωστε δεν μιλάει για την κατάργησή τους.

Περιέχουν τα μνημόνια διαρκείας και όσα επιβάλλουν στη χώρα μας οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ, οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα που έχουν αλυσοδέσει τον λαό μας μέχρι το 2060. Περιέχουν τις νέες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που βαφτίζονται «αναδιαρθρώσεις» αλλά και τις επικίνδυνες δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αρα, λοιπόν, όποιο χρώμα κι αν έχει το βράδυ των εκλογών ο χάρτης της Αχαΐας, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι του νομού, όπως και όλης της χώρας, θα συνεχίζουν να ματώνουν, γιατί αυτό απαιτεί η επόμενη μέρα της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όποιο κόμμα κι αν πανηγυρίζει για τα ποσοστά του στην Πάτρα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το παράδειγμα της «Frigoglass»

Μήπως, για παράδειγμα, πρόκειται να αποτραπούν εξελίξεις, όπως αυτές στην «Frigoglass», όπου λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο επιχειρηματικός όμιλος ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου στην Ελλάδα γιατί στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδιασμού, η μεταφορά της παραγωγής σε άλλη χώρα θα του δώσει μεγαλύτερη κερδοφορία;

Ολοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην εξέδρα
Ολοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην εξέδρα
Μιλάμε, βέβαια, για ένα εργοστάσιο, το οποίο από το 2009 έβαλε σε λειτουργία προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», μειώνοντας το προσωπικό κατά 100 περίπου εργάτες.

Μιλάμε για μια εταιρεία, η οποία αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που όχι μόνο διατήρησε αλλά και ενίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι το 2010 προχώρησε σε 4μηνη διαθεσιμότητα, ενώ το 2012 - 13 όπως και το 2017 επέβαλε τριήμερη εκ περιτροπής εργασία, ενώ ήδη από το 2014 έχει μειώσει κατά 26% τους μισθούς. Και τελικά τον Ιούνη του 2019 ανακοίνωσε την παύση παραγωγής.

Τίποτα από αυτά δεν στάθηκαν ικανά να σώσουν τις θέσεις εργασίας. Καμία υποχώρηση των εργαζομένων δεν έπιασε τόπο.

Τι μπορούν να πουν σ' αυτούς τους εργαζόμενους ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης αλλά και ο Παπανδρέου, πέρα από το γνωστό «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του»;

Γιατί η «Frigoglass» οδηγείται στο κλείσιμο, εξαιτίας της αντιλαϊκής τους πολιτικής και του δρόμου ανάπτυξης που υπηρέτησαν και υπηρετούν όλοι τους, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτός ο δρόμος, είναι με λίγα λόγια όλα αυτά που περιγράφουν τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης, όταν μιλούν για στήριξη της ανταγωνιστικότητας, για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να έρθουν επενδύσεις, για να ανοίξουν δουλειές και πάει λέγοντας.

Αυτό που επίσης λένε στο λαό, ο καθένας με δικά του λόγια, είναι: Κάνε υπομονή, δέξου νέες θυσίες, μη διεκδικείς, ξέχασε όλα όσα έχασες στα χρόνια της κρίσης, γιατί τώρα όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουμε την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων, μήπως και μετά περισσέψει και κανένα ψίχουλο. Ομως οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και εδώ στην Πάτρα δεν μπορούν να ζήσουν με ψίχουλα ούτε καν να επιβιώσουν.

Γι' αυτό δεν πρέπει κανένας και καμιά να συμβιβαστεί με τη φτώχεια, αλλά με ισχυρό ΚΚΕ να διεκδικήσει όλα όσα έχασε με τα μνημόνια, αλλά κυρίως να απαιτήσουμε όλα όσα μπορούμε σήμερα και τα στερεί αυτός ο βάρβαρος δρόμος που ακολουθούν οι άλλοι.

Απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση θα είναι μόνο το ΚΚΕ

Το ερώτημα για το λαό, δεν είναι ποια κυβέρνηση θα μεγαλώνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, του λαού, αλλά ποιος θα βρεθεί απέναντί της, πραγματικά.

Ποιος θα σταθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση που, για να πετύχουν οι ρυθμοί ανάπτυξης, θα απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα;

Μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που στα χρόνια του διατήρησε και ενίσχυσε τον εργασιακό μεσαίωνα που κληρονόμησε; Που έχει το θράσος να μιλάει για τη μείωση της ανεργίας ενώ ξέρει ότι η πλειοψηφία των νέων θέσεων είναι θέσεις μερικής απασχόλησης; `Η μήπως το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων πολύ πριν από την κρίση;

Να θυμίσουμε ότι η κατάργηση του 8ωρου, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θεσμοθετήθηκαν πριν από τα μνημόνια.

Ποιος θα σταθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, που θα επιβάλει δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τον νόμο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό έβαλε την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, καταδίκασε τους νέους συνταξιούχους να ζουν με συντάξεις πείνας; `Η μήπως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που έστρωσε το έδαφος με τους δικούς του αντιασφαλιστικούς νόμους;

Ποιος θα σταθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ που θα προωθήσει την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει την πολιτική διάλυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας με τις συνεχείς περικοπές αλλά και τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης σ' αυτούς τους τομείς; `Η το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που στα χρόνια του γιγαντώθηκαν η ιδιωτική Υγεία και Παιδεία;

Ποιος θα σταθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα επιβάλει σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς γιατί αυτό θα απαιτεί η εργοδοσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που νεκρανάστησε τον νόμο της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που με νόμο έβαλε εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας;

Ποιος θα σταθεί, για παράδειγμα, απέναντι σε μια κυβέρνηση ΝΔ, που θα δίνει απλόχερα νέα προνόμια στο κεφάλαιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι την τελευταία μέρα ψήφιζε δωράκια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ όπως ο ίδιος ο ΣΕΒ λέει υλοποίησε το 62% των απαιτήσεών του;

Η μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, η σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, τα νέα προνόμια στο κεφάλαιο είναι όλα αυτά που απαιτούσαν πριν η τρόικα και οι λεγόμενοι θεσμοί.

Είναι όλα αυτά που σήμερα απαιτούν η ΕΕ, οι λεγόμενες «αγορές», οι επενδυτές. Είναι όλα αυτά που από κοινού αποφασίζουν στην ΕΕ όλες οι κυβερνήσεις - δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές, ακροδεξιές, δήθεν «αριστερές», μαζί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι στην επόμενη από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι μόνο το ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, όπως έκανε και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτήριο ψήφου ο ρόλος της περιοχής στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Δεν χρειαζόταν να μπουν ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους εδώ στον νομό, για να καταλάβουμε ότι η Πάτρα, η Αχαΐα, ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Γιατί τα σχέδιά τους είναι πλήρως ενταγμένα στους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν και γίνονται επικίνδυνοι για τους λαούς, ανάμεσα σε ισχυρά συμφέροντα, σχέδια βέβαια που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο και μερίδιο για τα ελληνικά μονοπωλιακά συμφέροντα.

Η Πάτρα, η Αχαΐα, ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα, αποτελούν σταυροδρόμι και πεδίο σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ενεργειακών δρόμων κρίσιμων για τους Ευρωατλαντικούς, όπως π.χ. ο υποθαλάσσιος αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και εμπορικών δρόμων, καθώς η Πάτρα αποτελεί πύλη προς τη Δυτική Ευρώπη, με τα κινεζικά συμφέροντα να επιδιώκουν την αξιοποίηση της περιοχής, ως μέρος του «Δρόμου του μεταξιού».

Με οξύτατη διαπάλη γύρω από την ιδιωτικοποίηση υποδομών, όπως το λιμάνι της Πάτρας και το αεροδρόμιο του Αραξου και με τους Αμερικανούς να επιδιώκουν αποτροπή των κινεζικών σχεδίων.

Γι' αυτό καθόλου τυχαία δεν είναι τα πήγαινε - έλα του Αμερικάνου πρέσβη στην περιοχή και η ένταση του ενδιαφέροντός τους σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με αμερικανικές επενδύσεις σε τομείς, όπως η Ενέργεια, η τεχνολογία, η έρευνα, ο τουρισμός και με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Αραξο - Ανδραβίδα - Ακτιο. Αφού ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, όπως και ολόκληρη η χώρα μας, εντάσσεται μέσω των υποδομών που διαθέτει στην επικίνδυνη στρατηγική του ΝΑΤΟ.

Και δεν μιλάμε, βέβαια, μόνο για τον Αραξο, την Ανδραβίδα και το Ακτιο της Πρέβεζας, αλλά και για όλες τις υποδομές που διαθέτει η χώρα μας, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, μικρά ή μεγαλύτερα. Η αεροπορική βάση του Αραξου, όπως ήδη έχει καταγγείλει το Κόμμα μας, προορίζεται να «φιλοξενήσει» «ειδικά όπλα» του ΝΑΤΟ. Και βέβαια με τον όρο «ειδικά όπλα», το ΝΑΤΟ εννοεί ακόμα και πυρηνικά.

Το κρυφτούλι που παίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε τη ρωτάνε, για το αν ο Αραξος προορίζεται για αποθήκευση πυρηνικών όπλων, είναι η γνωστή τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στα χρόνια τους στη βάση του Αραξου φυλάσσονταν 24 ατομικές βόμβες του ΝΑΤΟ. Γεγονός, βέβαια, το οποίο επιβεβαιώθηκε χρόνια μετά, όταν αυτές μεταφέρθηκαν.

Οι εξελίξεις αυτές, συνολικά οι επικίνδυνες εξελίξεις με την τουρκική προκλητικότητα, όπου ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ /ΠΑΣΟΚ εφησυχάζουν το λαό, προβάλλοντας την δήθεν ασφάλεια της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μακελεύουν τους λαούς, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφο και για το λαό της Πάτρας, της Αχαΐας, όλης της Ελλάδας, που θέλει πραγματικά να ζει ειρηνικά.

Δεν είναι λύση η ψήφος σε «διάττοντες αστέρες» και κόμματα μιας χρήσης

Εδώ στην Πάτρα, στην πόλη με τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις, θέλουμε να απευθυνθούμε στον απλό λαϊκό εργατικό κόσμο που ξέρει πως πρόοδος είναι να προχωράς μπροστά. Να ανοίγεις το δρόμο για να ζήσεις καλύτερα. Και αυτόν το δρόμο σήμερα πρέπει να δούμε ποιος τον φράζει.

Μπορεί ο εκλογικός χάρτης από πράσινος να έγινε ροζ στην Αχαΐα αλλά η ζωή των εργατών, των ανέργων, των ανθρώπων συνολικά, δεν έγινε καλύτερη τα προηγούμενα χρόνια. Το αντίθετο. Η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που πριν είχε τη σφραγίδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σήμερα πλέον έχει και τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέπλυνε» την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέστησε το «παλιό», που δήθεν θα ξεμπέρδευε μ' αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ διέσυρε αριστερές αξίες και ιδανικά, εφαρμόζοντας τη δεξιά πολιτική που σέρβιρε με «αριστερά» λόγια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσε τα μνημόνια, ξέπλυνε τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Γι' αυτό και έσπειρε τόσο μεγάλη απογοήτευση, μοιρολατρία, έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους πίσω στη ΝΔ που ράβει το νέο αντιλαϊκό κυβερνητικό κουστούμι με έξοδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λύση για τους αριστερούς,, προοδευτικούς ανθρώπους δεν είναι να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που έστειλε αγνό αριστερό κόσμο στο σπίτι του, ούτε στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που δηλώνει έτοιμο να γίνει συμπλήρωμα στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι το ΚΙΝΑΛ δηλώνει διαθέσιμο να στηρίξει μια κυβέρνηση ΝΔ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Βλέπει, επίσης, ότι τα μισά στελέχη του ΚΙΝΑΛ αλληθωρίζουν προς τη ΝΔ και τα άλλα μισά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η ψήφος σε αυτό το κόμμα θα γίνει στήριγμα αντιλαϊκών αποφάσεων και νόμων.

Ούτε είναι λύση για το λαό, η ψήφος σε «διάττοντες αστέρες», τα κόμματα μιας χρήσης, που όπως εμφανίζονται έτσι και εξαφανίζονται, όπως το κόμμα Βαρουφάκη, του τοκογλύφου Σόρος. Η ψήφος αυτή δεν είναι απλά μια χαμένη, αλλά είναι μια επικίνδυνη, συστημική ψήφος. Γιατί ενισχύει ένα ακόμα «δεκανίκι» που μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Βαρουφάκης.

Τώρα είναι ευκαιρία ο εργατικός λαϊκός κόσμος να πετάξει στα σκουπίδια της Ιστορίας, τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή!

Η υποχώρηση της Χρυσής Αυγής σε ψήφους και σε ποσοστά πρέπει να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές.

Να πεταχτεί έξω από τη Βουλή, όπως εκτός Βουλής πρέπει να μείνουν και τα νέα ακροδεξιά μορφώματα, τύπου Βελόπουλου, που φιλοδοξούν να παίξουν το ρόλο μιας δήθεν «σοβαρής» Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σύστημα.

Καμιά ψήφος για το ΚΚΕ να μην παγιδευτεί στην αποχή

Εδώ στην Πάτρα μάς ξέρετε. Ξέρετε πως κάθε μέρα και από το μετερίζι της αγωνιστικής δημοτικής αρχής, αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές, δίνουμε τη μάχη στο πλευρό του λαού, της νεολαίας.

Την ίδια μάχη, με περισσότερες όμως δυνάμεις, θέλουμε να δώσουμε και μετά τις εκλογές απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση που θα είναι εχθρική για το λαό. Γι' αυτό δυναμώστε το ΚΚΕ στις εκλογές, δυναμώστε τη δύναμή σας. Πηγαίνετε στις κάλπες με όλους τους τρόπους. Μην αφήσουμε τις οικονομικές δυσκολίες της μετακίνησης, αλλά και άλλες, γενικότερες δυσκολίες του καλοκαιριού, να γίνουν εμπόδιο στην ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ που χάνεται λόγω αποχής, στην πραγματικότητα ενισχύει τους αντιπάλους του λαού. Ενισχύει τον αρνητικό συσχετισμό.

Στις 7 Ιούλη πάμε να ψηφίσουμε και ψηφίζουμε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι μας. Είναι η ψήφος που μετράει για το λαό.

Στις 7 του Ιούλη έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 4 μνημονιακούς και 2 φασίστες - ακροδεξιούς, και στο ΚΚΕ. Αυτή είναι η ουσία. Γι' αυτό σου λέμε με όλη τη δύναμη της φωνής και της καρδιάς μας.

Τώρα μόνο ΚΚΕ. Για να λάμψει η ελπίδα, η αλήθεια, η δύναμη του λαού.

Με το ΚΚΕ, τον σταθερό υπερασπιστή των δίκαιων αγώνων μας

Δήλωση της Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ, υποψήφιας βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ

Σε δήλωσή της για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη, η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, τονίζει τα εξής:

«Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων υγειονομικών που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν είχαν αποτέλεσμα. Χάρη σε αυτούς τους αγώνες, χιλιάδες συνάδελφοι δεν έχασαν τη δουλειά τους, χιλιάδες συνάδελφοι που διαχρονικά, και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, τους θεωρούν αναλώσιμους, τους κρατάνε εργασιακά και πολιτικά όμηρους... Σταθήκαμε στο πλευρό τους, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, απαιτήσαμε τη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αστερίσκους.

Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές αντιπαλέψαμε τη λογική που καλλιεργούσαν κυβέρνηση, παλιοί και νέοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, ότι τάχα η λήξη της Σύμβασης δεν είναι απόλυση.

Επεσαν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον "κοινωνικό αυτοματισμό" και να στρέψει τους άνεργους υγειονομικούς εναντίον αυτών που απολύονταν. Συμβάλαμε για να σφυρηλατηθεί ο κοινός αγώνας των συναδέλφων συμβασιούχων στην Υγεία, των αναπληρωτών στην Παιδεία, των συμβασιούχων στους ΟΤΑ. Να γίνει υπόθεση και των μόνιμων συναδέλφων, αλλά και των ασθενών, ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού μας στην Υγεία.

Αυτή ακριβώς η ακούραστη δράση και η αποφασιστική στάση αναγνωρίζονται από τους συναδέλφους, η εμπιστοσύνη αυτή καταγράφηκε και στα θετικά αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και στις αρχαιρεσίες μιας σειράς σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που μας εμπιστεύτηκαν, όλους τους συναδέλφους που εκτιμούν τη δράση μας, να κάνουν στις 7 Ιούλη το επόμενο σημαντικό βήμα: Να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ θα είναι εκεί, σταθερά στο πλευρό τους, στις 8 Ιούλη! Δεν τους πρόδωσε, δεν θα τους προδώσει. Θα είναι εκεί, ακούραστος, συνεπής υπερασπιστής των αγώνων μας και των δίκαιων διεκδικήσεών μας. Απέναντι σε όλους όσοι μας στερούν τη ζωή που μας αξίζει!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ψηφίζουμε ΚΚΕ, ενισχύουμε την πάλη για Υγεία στην υπηρεσία των εργαζομένων και του λαού

Συζήτηση με συνδικαλιστές υγειονομικούς, υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ

Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα συνεχιστεί από καλύτερες θέσεις η μάχη για Υγεία στην υπηρεσία του λαού, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα συνεχιστεί από καλύτερες θέσεις η μάχη για Υγεία στην υπηρεσία του λαού, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Αφού επί 4,5 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και βάθυνε την αντιλαϊκή επίθεση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Υγεία, μπροστά στις εκλογές της 7η Ιούλη τα ίδια κόμματα επιχειρούν ξανά να στήσουν κάλπικες αντιπαραθέσεις και σε αυτό το πεδίο. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν σε αυτές συνολικά το λαό, αλλά και ιδιαίτερα τους υγειονομικούς, που μαζί με τους ασθενείς βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, του περιβόητου «εξορθολογισμού δαπανών» για τη μείωση του «κόστους» της Υγείας για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της πολιτικής και όχι κάποιας «παρέκκλισης» ή «ανικανότητας» και «κακοδιαχείρισης» είναι όλα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η τραγική υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά για να κάνουν την τόσο κρίσιμη για το λαό δουλειά τους, η εντατικοποίηση που τσακίζει κόκαλα, η γενίκευση της «ευελιξίας», οι απολύσεις και η διαρκής απειλή της ανεργίας για χιλιάδες συμβασιούχους κ.ο.κ.

Για όλα τα παραπάνω και την ανάγκη να γίνουν κριτήριο ψήφου για τους χιλιάδες υγειονομικούς σε όλη τη χώρα, με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με υγειονομικούς, υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος: Τον Ηλία Σιώρα, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Αττικής, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, την Παρασκευή (Βούλα) Πάκου, υποψήφια βουλευτή στη Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αττικής, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ, και τον Γιώργο Σιδέρη, υποψήφιο βουλευτή στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αττικής, αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν».

Διαχρονικό το χάλι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων

Ηλίας Σιώρας
Ηλίας Σιώρας
Η ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας.

Οπως μας εξηγεί ο Ηλ. Σιώρας, «οι πληγές από την υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι βαθιές. Ολοι μαζί κατακρεούργησαν την κρατική επιχορήγηση. Μόνο την περίοδο 2009 - 2015 περικόπηκε κατά 41,28%. Μόνο το 2014, επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κόπηκαν από την κρατική επιχορήγηση 155 εκατομμύρια ευρώ. Διά χειρός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, δόθηκε η χαριστική βολή: Καρατόμηση της επιχορήγησης κατά 860 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 414 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ». Και υπενθυμίζει: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκλεισαν ή έθεσαν σε καθεστώς υπολειτουργίας εκατοντάδες πολυϊατρεία του ΙΚΑ και 15 νοσοκομεία πανελλαδικά. Επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν άνοιξε κανένα νοσοκομείο απ' αυτά που έκλεισαν, αλλά μπήκαν νέα λουκέτα σε τμήματα, κλινικές, κ.ά.

Ενδεικτική της κατάστασης και η εικόνα που μεταφέρει από το «Αττικόν» ο Γ. Σιδέρης: «Στο "Αττικόν" είναι γνωστό πλέον σε όλη την Ελλάδα το αίσχος των ράντζων, που αποτελεί μία από τις εκφράσεις του γενικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Μπορεί να προσθέσει κανείς: Τις 4 κλειστές από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, τους ολόκληρους μήνες για να κλείσει κανείς ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, την έλλειψη μαγνητικού τομογράφου και άλλα που αντικειμενικά οδηγούν το λαό στην ιδιωτική Υγεία και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θησαυρίζουν στο χώρο. Αυτό το χάλι είναι διαχρονικό και αφορά όλες τις κυβερνήσεις, και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από μόνο του αυτό είναι κριτήριο ψήφου και καταδίκης των δύο κομμάτων που συνεχίζουν την πολιτική τους στο έδαφος των 3 μνημονίων που εφαρμόζουν».

Μόνιμοι σχεδιασμοί, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του κεφαλαίου

Γ. Σιδέρης
Γ. Σιδέρης
Η κατάσταση αυτή όμως δεν προέκυψε από το πουθενά, έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Οπως μας εξηγεί η Β. Πάκου, «το εφεύρημα ότι τάχα η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή αποτέλεσμα του δημόσιου χρέους, το χρησιμοποίησαν τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, για να κρύψουν ότι αποτελεί το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής τους.

Πρόκειται για σχεδιασμούς που προωθούνται διαχρονικά και ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη της ΕΕ, πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και επιταχύνονται σήμερα παντού, ανεξάρτητα από την ύπαρξη "μνημονίων". Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν μόνιμο χαρακτήρα, διότι αυτό απαιτεί η ανάπτυξη που στηρίζεται στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Εντάσσονται στο στόχο για λειτουργία των δημόσιων μονάδων ως αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών, το πισωγύρισμα σε μια σειρά εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υποδομών των νοσοκομείων και βέβαια τη γενίκευση της "ευελιξίας"».

Β. Πάκου
Β. Πάκου
«Σήμερα, το 25% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία απασχολούνται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις - επικουρικοί, εργολαβικοί, συμβάσεις ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ατομικές συμβάσεις κ.ο.κ.», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Β. Πάκου και προσθέτει: «Αξίωση του ΣΕΒ είναι να διευρυνθεί παραπέρα το ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, δημιουργώντας ακόμα πιο επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ η κρίσιμη εμπειρία που αποκτούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί πηγαίνει στα αζήτητα με τη λήξη των συμβάσεών τους».

Η εκμετάλλευση των εργολάβων και το αίσχος των ατομικών συμβάσεων

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «φρόντισε» να καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών θέσεων καθαριστών, φυλάκων, τραπεζοκόμων και να μειώσει στο ελάχιστο τις οργανικές θέσεις τεχνικών ειδικοτήτων.

Στα ίδια ακριβώς χνάρια συνέχισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι «θα έδιωχνε τους εργολάβους»...

«Στην πλειοψηφία των νοσοκομείων της Αττικής οι εργολάβοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Β. Πάκου. «Απολύσεις, τρομοκρατία, γκανγκστερικές μέθοδοι, απλήρωτη εργασία, μειωμένα δικαιώματα, είναι όσα έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Εργαζόμενοι που "δηλώνονται" και πληρώνονται για 5 μέρες εργασίας ενώ εργάζονται 6, πολλές φορές και τις διπλές ώρες. Σύγχρονα "δουλεμπορικά" δηλαδή, με τις "πλάτες" και την ανοχή διοικήσεων και κυβέρνησης. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλά υποκριτικά για "ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας", η πραγματικότητα καταγράφει μηδενικά εργατικά δικαιώματα, ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του εργαζόμενου, εντατικοποίηση της εργασίας που οδηγεί σε αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων"».

Παράλληλα, μαζί με τους εργολάβους που «ζουν και βασιλεύουν», ήρθε και το νέο αντεργατικό «φρούτο» των ατομικών συμβάσεων σε μια σειρά από υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η σίτιση.

Αναφερόμενος στην πείρα από το «Αττικόν», ο Γ. Σιδέρης σημειώνει: «Στη φύλαξη περπάτησαν οι περίφημες ατομικές συμβάσεις που δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ΦΠΑ και κρατήσεις στα Ταμεία που πρέπει να πληρώσει ο εργαζόμενος, χωρίς ΒΑΕ, χωρίς Δώρο, χωρίς πρόσθετη αποζημίωση για νυχτερινά και αργίες, ενώ παράλληλα δεν προβλέπονται άδειες (κανονικές, αναρρωτικές), αφού κάθε απουσία θεωρείται "ανενεργός" εργασιακά χρόνος. Μάλιστα, στο "Αττικόν" κι αλλού γίνεται το εξής τραγικό: Οι υπάλληλοι της φύλαξης εδώ και μήνες πληρώνονται μετά από προσφυγή τους σε δικηγόρο, με το αίσχος της διαταγής πληρωμής. Δηλαδή, από τον πενιχρό μισθό τους δίνουν 40 - 50 ευρώ κάθε μήνα σε δικηγόρο για να πληρωθούν! Τώρα είναι απλήρωτοι από το Μάρτη...».

«Είναι λοιπόν παραπάνω από επίκαιρη η θέση του ΚΚΕ, που έχει τεθεί και σε δεκάδες παρεμβάσεις του στη Βουλή και συνοψίζεται στο σύνθημα: "Εξω οι εργολάβοι, Οχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων. Μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους"», τονίζει ο Γ. Σιδέρης.

Νέα αντεργατικά «χτυπήματα»

Πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να μιλήσει για... «ανάταξη του δημόσιου συστήματος Υγείας» βρίσκεται το γεγονός ότι πρόσθεσε νέα χτυπήματα στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, στρώνοντας το έδαφος και για άλλα που δρομολογούνται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «διευθέτηση» του ωραρίου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

«Ουσιαστικά μιλάμε για νόμο που απορυθμίζει το χρόνο ζωής και εργασίας των γιατρών και όλων των άλλων κλάδων, γιατί θα επεκταθεί και αλλού», επισημαίνει ο Γ. Σιδέρης. «Προωθεί την ανατροπή του σταθερού, ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Ενας γιατρός μπορεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα ή και περισσότερο, όλες τις καθημερινές, 12ωρα. Αν αυτό δεν έστρωσε το έδαφος για να μιλάει ο Μητσοτάκης για γενίκευση της 7ήμερης εργασίας, τότε τι το έστρωσε; Αντίστοιχες κινήσεις κάνει η κυβέρνηση και στον τομέα της ιατρικής Εκπαίδευσης, ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί εξαιτίας της πίεσης και της μαζικής αντίστασης της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, με πρωτοπόρα δράση των μελών του ΚΚΕ».

Να σημειωθεί ότι στη λογική της μείωσης του μισθολογικού «κόστους» εντάσσεται και η προωθούμενη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αφού μόνο για μερικούς μήνες θα χορηγείται στους σημερινούς δικαιούχους. Το επίδομα θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση», γεγονός που βάζει στο στόχαστρο όλες τις κατηγορίες δικαιούχων...

Με ισχυρό ΚΚΕ ενισχύουμε τον αγώνα για Υγεία στην υπηρεσία του λαού

«Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές στα νοσοκομεία», τονίζει η Β. Πάκου, «πρωτοστάτησαν για την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, την προετοιμασία και την οργάνωση συλλογικών διαδικασιών και κινητοποιήσεων, κόντρα στην υπονομευτική δράση των δυνάμεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πήραν πρωτοβουλίες για συντονισμό και κοινή αγωνιστική δράση των σωματείων των νοσοκομείων, όπως για το ζήτημα των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αποτέλεσμα της πίεσης των εργαζομένων ήταν η επαναπρόσληψη των εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά και η προκήρυξη για μονιμοποίηση επικουρικών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σταθήκαμε στο πλευρό των εργολαβικών συναδέλφων, απέναντι στην εργολαβική τρομοκρατία. Με την οργανωμένη δράση των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων μπήκε φρένο σε σωρεία παραβιάσεων των εργατικών δικαιωμάτων, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα και οι αιτίες τους».

«Δώσαμε αγώνα για να εγγραφούν όλοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης», προσθέτει ο Ηλ. Σιώρας. «Ενιαία, μόνιμοι και συμβασιούχοι, πήραμε πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής αγωνιστικής δράσης με σωματεία, φορείς άλλων κλάδων, Λαϊκές Επιτροπές, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Και υπογραμμίζει: «Ψήφος στο ΚΚΕ θα πει ότι θα παλέψουμε από καλύτερες θέσεις ενάντια στη βαρβαρότητα, για Υγεία στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πιο αποτελεσματικός και μαζικός αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζομένων, για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υλοποιούν το ίδιο σχέδιο για την Υγεία

19 σημεία - αποδείξεις για τη μεταξύ τους σκυταλοδρομία καταγράφει σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

1. Το 5ευρω ποτέ δεν καταργήθηκε. Αντικαταστάθηκε μέσα από την αύξηση των εισφορών από 4% στο 6% στις κύριες και από 0 σε 4% στις επικουρικές συντάξεις. Ενα μέτρο απόδοσης 20 εκατομμυρίων ενσωματώθηκε σε ένα μέτρο 700 εκατομμυρίων. Με τον ίδιο τρόπο το 2014 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντικατέστησαν το 25ευρω για νοσηλεία στα νοσοκομεία με αύξηση του φόρου στον καπνό.

2. Οι ανασφάλιστοι δεν έχουν ούτε δωρεάν ούτε κρατική κάλυψη. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν διέθεσε στα νοσοκομεία επί 4 χρόνια ούτε δεκάρα τσακιστή για την περίθαλψή τους. Ολο το κόστος φορτώθηκε στους ασφαλισμένους, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2019 το κράτος διέθεσε 100 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, ποσό που αντιστοιχεί στα 67 ευρώ ανά ανασφάλιστο/έτος, όσο η δαπάνη των δύο εποχικών εμβολίων (γρίπη και πνευμονιόκοκκος). Οσοι δε ανασφάλιστοι έχουν εισόδημα πάνω από 200 ευρώ/μήνα πληρώνουν όλες τις συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις, όπως οι ασφαλισμένοι.

3. Από όσες οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων (10.000) κατάργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2012 δεν επανέφερε ούτε μία. Μάλιστα, την έλλειψη κενών θέσεων την αξιοποίησε για να προσλαμβάνει, στις θέσεις μονίμων, φτηνούς και πολιτικά εκμεταλλεύσιμους συμβασιούχους.

4. Διατήρησε τη διάταξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για υποχρεωτική διάθεση του 10% των κλινών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

5. Διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία (όπως το ΠΓΝΙ) τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ του 2014 (ίδρυση της ΕΣΑΝ ΑΕ) για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων, όχι με βάση τον πληθυσμό ευθύνης αλλά με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Αλλαξε μόνο το όνομα από ΕΣΑΝ ΑΕ σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ.

6. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τη μετατροπή του ΕΣΥ σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ένταξη του Νοσοκομείου Σαντορίνης, που διαχειρίζεται η ΑΕΜΥ ΑΕ, στο ΕΣΥ, με τον νόμο Ν. 4368/2016.

7. Μείωσε την επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (45%), από το 2015 έως το 2019, και φόρτωσε τη δαπάνη στα κατακλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

8. Μπούκωσε τα νοσοκομεία με προγράμματα προσωρινής απασχόλησης και μείωσε κατά 1.378 τον αριθμό των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην Υγεία, στο διάστημα 2015 - 2019, εξασφαλίζοντας ένα φτηνότερο και πιο «ευέλικτο» Δημόσιο, όπως το «οραματίζεται» και η ΝΔ.

9. Οχι μόνο δεν κατάργησε τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά από το 2016 έως το 2018 καταγράφηκε αύξηση 10% (από 539.699 σε 592.035) στις επισκέψεις πανελλαδικά, λόγω των πολύμηνων ραντεβού για πρωινό εξωτερικό ιατρείο. Διατήρησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για δυνατότητα λειτουργίας απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

10. Η αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε, όπως και επί ΝΔ, μέσω δωρεών ιδιωτών και με χρηματοδότηση των αιρετών Περιφερειών. Ετσι, ιδιώτες, όπως το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (με έδρα την εξωχώρια νήσο των Βερμούδων - offshore) και οι αιρετές Περιφέρειες υποκαθιστούν το κράτος και πατάνε πόδι στα νοσοκομεία ετοιμάζοντας τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες αποτελούν στόχο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, όπως ο «Ιατρικός Τουρισμός».

11. Στον νόμο «Κλεισθένης» για την Τοπική Διοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού να χρηματοδοτεί τη δημιουργία Μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό τους, τη μισθοδοσία προσωπικού. Το μέτρο αυτό ανοίγει το δρόμο της μετάθεσης του κόστους από το κράτος στις Περιφέρειες και τους δήμους και τελικά στην τοπική φορολογία του λαού, που είναι θέση και της ΝΔ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

12. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (για παροχή φαρμάκων και εξετάσεων) σχεδόν μηδενίστηκε από το 2016 έως το 2019 και καθορίστηκε η «ασφαλιστική τιμή» πέραν της τυπικής (0-10-25%), οδηγώντας σταδιακά στην εκτόξευση της ατομικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη από το 9% το 2012 στο 30% το 2019.

13. Από το 2019 καταργήθηκε μαζί με το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και το ποσό των 240 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση για να έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

14. Τη διαλυμένη ΠΦΥ σε δομές, προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, την διατήρησε εξίσου διαλυμένη, όπως φαίνεται και από την τεράστια αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων. Αντί της ίδρυσης και στελέχωσης Κέντρων Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου, έβαλε ως προτεραιότητα τη μνημονιακή δέσμευση της δημιουργίας των ΤΟΜΥ, δομές - κόφτες της πρόσβασης των ασθενών σε δημόσιες μονάδες Υγείας, ώστε να συμπιέζεται το κόστος της περίθαλψης κάθε ασφαλισμένου προς τα κάτω.

15. Το 75 - 90% των βασικών διαγνωστικών εξετάσεων της ΠΦΥ, όπως μαστογραφίες - αξονικές - μαγνητικές, πραγματοποιούνται το 2019 στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιβαρύνοντας τους ασθενείς με το 15% της συμμετοχής και ένα ποσοστό 5% πραγματοποιείται στα ιδιωτικά απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.

ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ

16. Στο 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την περικοπή κατά 900 εκατ. ευρώ/έτος των κονδυλίων για την Πρόνοια, από το 2019. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου τα ΚΕΠΑ, με την εφαρμογή του κριτηρίου της «λειτουργικότητας», συνεχίζουν ακόμα πιο άγρια την περικοπή του βαθμού αναπηρίας σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχει μεταβληθεί η αναπηρία τους, που όμως δεν είναι σε θέση να εργαστούν.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

17. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο (περικοπή 13ου - 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση), αρνήθηκε την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, ενώ επέφερε επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».

18. Εφερε ξανά την «αξιολόγηση» ως μηχανισμό υποταγής και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζοντάς την με περισσότερο αυταρχισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα τη «στοχοθεσία» και την προώθηση των «επιτελικών στελεχών» - μάνατζερ των δημόσιων υπηρεσιών.

19. Διατήρησε τους υγειονομικούς των δημόσιων μονάδων Υγείας εκτός των ΒΑΕ και τη δέσμευση για περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, όταν ολοκληρωθεί η νέα λίστα των ΒΑΕ.

Εκδηλώσεις και περιοδείες

Το Σάββατο 29 Ιούνη:

-- Στις 9 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Παραλία Καρύστου θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας. Στις 12 μ. ο Γ. Μαρίνος θα περιοδεύσει στην αγορά της Καρύστου.

-- Σε συγκέντρωση στα Χανιά, στις 8.30 μ.μ. στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στα Χανιά Μιλτιάδης Κλωνιζάκης και Γιάννης Ντουνιαδάκης. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 9 μ.μ., στα Καλάβρυτα, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης Χατσή Αλή.

-- Στις 8.30 μ.μ., σε προεκλογική συγκέντρωση στη Γενισέα Ξάνθης θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Βούλα Μαχαιρίδου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Ξάνθη. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 11 π.μ. ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, θα περιοδεύσει στο Περιβόλι Δομοκού. Στις 8 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Νέο Μοναστήρι.

-- Στις 9 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Πρέβεζα (στην παραλία) θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Πρέβεζας του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Τρανοβάλτου Κοζάνης θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «ΑΜΑΝΙΤΕΣ».

-- Στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική συγκέντρωση στην Καστοριά (πλατεία Μακεδονομάχων), θα μιλήσει ο Γιάννης Κανάτσιος, υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς.

Την Κυριακή 30 Ιούνη:

-- Ο Γιώργος Μαρίνος, στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει στα Στύρα, στις 11 π.μ. στα Νέα Στύρα και στις 8 μ.μ. στην παραλία του Μαρμαρίου.

-- Στις 12 μ. στο Λεόντιο Αχαΐας θα μιλήσουν ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Τάκης Σκιαδάς, υποψήφιος βουλευτής.

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική συγκέντρωση στη Φλώρινα (νέο πάρκο) θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 1 Ιούλη, στη 1.30 μ.μ. ο Κώστας Μπασδέκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στην πύλη της ΛΑΡΚΟ.

Την Τρίτη 2 Ιούλη:

-- Στις 9 μ.μ., στο Αγρίνιο, σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Για τη συγκέντρωση δρομολογούνται λεωφορεία: 6.30 μ.μ., από Ναύπακτο (κεντρική πλατεία), 7 μ.μ., από Βόνιτσα (Κέντρο Υγείας), 7 μ.μ., από Μεσολόγγι (γραφεία ΔΕΗ), 7.20 μ.μ., από Αιτωλικό (στο Σταθμό), 7.30 μ.μ., από Λουτράκι και 7.45 μ.μ., από Αμφιλοχία (λιμάνι).

-- Στις 8 μ.μ., στην Κέρκυρα, στην Ανουντσιάτα, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ. στην Καλαμάτα (κεντρική πλατεία) θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 3 Ιούλη:

-- Στην Κοζάνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν υποψήφιοι βουλευτές Κοζάνης του ΚΚΕ.

-- Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 4 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ατσαλένιου, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ στηρίζουν το ΚΚΕ

Κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσης του ΚΚΕ απευθύνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη ΔΕΗ AE στη Δυτική Μακεδονία, ενόψει των εκλογών στις 7 Ιούλη.

Σε κείμενο που υπογράφουν, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Είναι σίγουρο ότι χαμένη ψήφος για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα είναι η ψήφος - συγχωροχάρτι σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στα κόμματα που με συνέπεια ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους τα τελευταία χρόνια.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με την πώληση μονάδων και ορυχείων, με την απόσυρση μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ θα επιδεινώσουν όλη αυτήν την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, όποια μορφή ιδιωτικοποίησης και να επιλεγεί, χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και το λαό και προτείνει έναν πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, που θα συμπεριλαμβάνονται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ, μόνιμους, εργολαβικούς, 8μηνίτες κ.ο.κ., τους κατοίκους των πληττόμενων χωριών από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ που περιλαμβάνουν δοκιμασμένους αγωνιστές που την επόμενη μέρα θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αντίστασης, του αγώνα απόκρουσης των νέων κυμάτων της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που θα υλοποιηθούν από τους επόμενους, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων».

Ποιοι υπογράφουν

Ταταρίδης Πέτρος, Ηλεκτροτεχνίτης, Κύριο Πεδίο, πρόεδρος ΣΕΕΕΝ

Μωυσιάδης Σταύρος, τορναδόρος, Κύριο Πεδίο, αντιπρόεδρος ΣΕΕΕΝ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας

Καλαϊτζόπουλος Ιορδάνης, υπάλληλος ΔΕΗ ΑΗΣ Αμυνταίου, μέλος ΔΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Γεωργακόπουλος Νίκος, υπάλληλος ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου, μέλος ΔΣ «Σπάρτακου», Μέλος ΔΣ ΣΕΕΕΝ

Βόμβας Κωνσταντίνος, οδηγός ΑΗΣ Καρδιάς, μέλος ΔΣ ΣΕΕΕΝ

Διαμαντόπουλος Τριαντάφυλλος, υπάλληλος ΔΕΗ Κύριο Πεδίο, μέλος ΔΣ ΣΕΕΕΝ, μέλος ΣΩΠ «Σπάρτακου»

Δάφος Παντελής, χειριστής, Κύριο Πεδίο, μέλος ΣΩΠ «Σπάρτακου»

Καζάκης Βαγγέλης, Χειριστής Στροβίλου ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Χαρισόπουλος Γιάννης, Χειριστής Στροβίλου ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Τεντσογλίδης Ηλίας, Χειριστής Απολήπτη ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, μέλος ΔΣ ΣΕΕΕΝ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κοζάνης

Ράντογλου Σπυριδούλα, εργάτρια βάρδιας ΑΗΣ Καρδιάς

Χατζηκωνσταντίνου Κώστας, μηχανοτεχνίτης ΑΗΣ Καρδιάς

Καραγεωργίου Πέτρος, 8μηνα οδηγός, Νότιο Πεδίο, μέλος ΔΣ ΣΕΕΕΝ, πρόεδρος Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Ν. Κοζάνης

Ιωαννίδης Κώστας, τεχνίτης συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

Ιωαννίδης Δημήτριος (Λούλος), τεχνίτης συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ, πρόεδρος ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ παράρτημα Πτολεμαΐδας

Αυγέρος Ιωάννης, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

Δημαράκης Χρήστος, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΔΔΗΕ

Κελάρης Νίκος, μηχανικός συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

Αθανασιάδου Κική, φύλαξη 8μηνα, Κύριο Πεδίο

Μουμουλίδης Γεώργιος, εργαζόμενος στα 8μηνα σκληρά Νότιο Πεδίο, γραμματέας ΔΣ ΣΕΕΕΝ

Στολτίδης Δημήτριος, συνταξιούχος ΔΕΗ

Αλλάμ Αχμάντ, εργαζόμενος σε εργολάβο, ΑΗΣ Καρδιάς, μέλος ΔΣ ΣΕΕΕΝ

Μαυροματίδης Σάββας, συνταξιούχος ΔΕΗ

Λογδανίδης Παναγιώτης, συνταξιούχος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Μαλλιούρας Κώστας, συνταξιούχος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο, ταμίας ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ παράρτημα Κοζάνης

Τσιρέκας Αστέριος, συνταξιούχος ΔΕΗ, χειριστής Νότιο Πεδίο

Τσαμπαρλής Δήμος, συνταξιούχος ΔΕΗ τομεάρχης μηχανολογικής συντήρησης, Κύριο Πεδίο

Καλαϊτζίδης Γεώργιος, χειριστής ΑΔΜΗΕ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κοζάνης

Γραμματικοπούλου Αντιγόνη (Ντίνα), συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ ΑΗΣ Καρδιάς

Πολυχρονιάδου Ολγα, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

Μπουχάρας Γιώργος, συνταξιούχος ΔΕΗ ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, γραμματέας ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης

Τζιφρής Ανέστης, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

Σοβισλής Ιωάννης, μηχανοτεχνίτης Τ4/Δ, ΑΗΣ Μελίτης

Ασφαλτίδης Ιωάννης, υπάλληλος ΔΕΗ ΑΗΣ Αμυνταίου

Ζαμίχος Παναγιώτης, συγκολλητής, εργολαβικός εργαζόμενος, Ορυχείο Καρδιάς

Κατσαγιάννης Χρήστος, μηχανοτεχνίτης στα 8μηνα, ορυχείο Καρδιάς

Κανελόπουλος Δημήτρης, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Παλιανόπουλος Κωνσταντίνος, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου

Σαράφας Ιωάννης, αρχιτεχνίτης Μηχανολογικού, Κύριο Πεδίο

Σουλιώτης Αθανάσιος, τεχνίτης Μηχανολογικού, Κύριο Πεδίο

Καλφαδέλης Νικόλαος, τεχνίτης σε εργολαβίες, Κύριο Πεδίο

Κουλαξουζίδου Ελπίδα, υπάλληλος ΔΕΗ ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Ψαλλίδας Χρήστος, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ, πρόεδρος παραρτήματος ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης

Ιωαννίδης Ευστάθιος, διαχειριστής υλικού ΑΔΜΗΕ

Κεσίδου Δέσποινα, διοικητική υπάλληλος ΑΔΜΗΕ

Ιωαννίδης Θεόφιλος, εναερίτης γραμμών μεταφοράς ΑΔΜΗΕ

Γιώτας Χαράλαμπος, επόπτης διαχείρισης χρηματικού ΑΔΜΗΕ

Χανής Κωνσταντίνος, χειριστής - επιτηρητής βάρδιας ΑΔΜΗΕ

Ιωαννίδης Λάζαρος, εργάτης 2μηνα ΑΔΜΗΕ

Τεμούσκου Αναστασία (Τάσα), νοσηλεύτρια υπάλληλος ΔΕΗ Νότιο Πεδίο, μέλος ΔΣ ΣΕΕΕΝ

Νικιτίδης Θέμης, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ, φύλακας, Νότιο Πεδίο

Βουνοτρυπίδης Κωνσταντίνος, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

Πάλλας Χρήστος, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Κοσμίδης Νίκος, Μηχανικός ΔΕΗ

Βογιατζής Μανώλης, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ, ΑΗΣ Αμυνταίου

Καλαϊτζόπουλος Δημήτριος, εργαζόμενος στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

Λογδανίδης Κυριάκος, εργαζόμενος στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

Ταταρίδης Δημήτριος, εργαζόμενος στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

Καραογλανίδης Κώστας, Μηχανικός ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Μουμουλίδης Ντέμης, εργαζόμενος στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

Καραγιαννίδης Ιορδάνης, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Δεμερτζίδης Μιχάλης, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Τζούτζας Χρήστος, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Κοτζαμάνης Στέφανος, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Ταρνανίδης Χρήστος, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Ζουρνατζίδης Νίκος, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Μπρόβα Ελένη, νοσηλεύτρια υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Τσιλφίδης Κωνσταντίνος, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Καργάκης Μιχάλης, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Κουιροκίδης Κωνσταντίνος, υπάλληλος ΔΕΗ, Νότιο Πεδίο

Ραφαηλίδης Γιώργος, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, μέλος ΔΣ ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης

Καραθάνος Δημήτριος, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, μέλος ΔΣ ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης

Καλαμπούκας Αριστείδης, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

Χαδιός Ιωάννης, συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ
Πάνω από 200 υπογράφουν κείμενο που καλεί σε στήριξη του ΚΚΕ

Ολοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε αναπληρωτές - συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, που δουλεύουμε σε σχολεία όλης της χώρας. Είμαστε εκπαιδευτικοί, που δίνουμε καθημερινά τη μάχη της μόρφωσης των παιδιών του λαού. Πολλοί από μας δουλεύουμε στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής.

Στην προσπάθειά μας να αντεπεξέλθουμε στο δύσκολο και σημαντικό έργο μας, βρίσκουμε καθημερινά εμπόδια από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Το βασικότερο: Κάθε Ιούνη απολυόμαστε, αποχαιρετάμε μαθητές, γονείς και συναδέλφους και μπαίνουμε στο τούνελ της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το αν θα έχουμε δουλειά και την επόμενη χρονιά.

Νιώθουμε κι εμείς κομμάτι των χιλιάδων νέων ανθρώπων, που ζουν στην ανεργία και την ελαστική εργασία (...) Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλες οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (...) με τις πολιτικές τους υποβάθμισαν το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, προχώρησαν σε αντιπαιδαγωγικές - αντιεπιστημονικές ανατροπές στην Ειδική Αγωγή.

Από κοινού εφαρμόζουν την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για τις προσλήψεις (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Η θέση μας είναι αναλογία 1:1» και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «θέλει αναλογία 1:5». Με 1ο, 2ο και 3ο μνημόνιο, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αποχώρησαν από τα σχολεία πάνω από 35.000 εκπαιδευτικοί. Η αναλογία προσλήψεων / αποχωρήσεων αυτά τα χρόνια είναι 1:77!

Η χρόνια αδιοριστία έχει υπογραφή και των δύο! Ολοι μαζί, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ της απασχολησιμότητας, απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα, που δεκάδες σωματεία παλεύουν όλο αυτό το διάστημα, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μόνο το ΚΚΕ στήριξε την πρόταση 120 σωματείων του Δημοσίου για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που βάζει εμπόδια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα, που, μέσα και έξω από τη Βουλή, ήταν μαζί μας στους αγώνες μας ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης που φέρνει κριτήρια απολύσεων. Είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για να καταργηθούν όλα τα εμπόδια για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών στα σχολεία, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

(...) Μέσα από αυτές τις μάχες κατορθώσαμε να γίνει μια αρχή, να κερδίσουμε κάποια δικαιώματα. Στηρίζουμε το ΚΚΕ γιατί υπερασπίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, την ανάγκη το σχολείο να λειτουργεί όχι όπως όπως αλλά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Γιατί είναι κόντρα σε όλους αυτούς που αποκαλούσαν ουτοπία το σχολείο να λειτουργεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Απέδειξε ότι όλες οι κυβερνήσεις δεν βρίσκουν δημοσιονομικό χώρο για τα 480 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία απαιτούνται για τη μονιμοποίηση 35.000 συμβασιούχων, αλλά πρόθυμα δίνουν 4 δισ. τον χρόνο για το ΝΑΤΟ, πρόθυμα χαρίζουν δεκάδες δισ. σε τράπεζες, βιομηχανίες και εφοπλιστές.

(...) Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που θέλει τους εργαζόμενους όρθιους, οργανωμένους, να διεκδικούν το δίκιο τους, να ζουν με αξιοπρέπεια. Γιατί με δυνατό ΚΚΕ είμαστε κι εμείς πιο δυνατοί στον αγώνα μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Γιατί είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, στις 8 Ιούλη, το ΚΚΕ θα είναι μαζί μας!

(Ολόκληρο το κάλεσμα δημοσιεύεται στον «902.gr»)

Οι υπογραφές

Αλεξανδρή Νίνα

Αλεξανδροπούλου Αφροδίτη

Αλλοδιανάκη Φαίδρα

Αμανατίδης Μάριος

Ανταράκη Θηρεσία

Βαγενά Ξένια

Βαλάρη Μαρία

Βαρελά Κωνσταντίνα

Βελεγράκης Σπύρος

Βεργάκης Δημήτρης

Βουρδουμπάς Νικόλας

Βούρτσα Σόνια

Βρανά Αλίκη

Γαβαλά Κλάρα

Γελασάκη Ξανθίππη

Γεωργακοπούλου Ρουμπίνη

Γεωργούλης Μάνος

Γεωργουσοπούλου Εύη

Γιαλελή Σταυρούλα

Γιαννακίδης Στάθης

Γιαννακοπούλου Σουζάνα

Γκέκα Ναταλία

Γκλαβά Δώρα

Γκλαβά Θεοδώρα

Γκογκάκης Πέτρος

Γκουζέλου Αλεξάνδρα

Γλαβίνα Σουζάνα

Γόγολος Γιώργος

Γουλάρας Θανάσης

Γρηγοριάδου Γιώτα

Δημητρέλη Αθηνά

Δημητρίου Ηλίας

Δημητρόπουλος Ανδρέας

Διαμαντάρας Ορέστης

Διαμαντής Νικόλαος

Διαμαντίδου Σοφία

Δουζενάκη Μαρία

Δουργούνογλου Αντώνης

Δρόσου Θεώνη

Ζαβιτσάνου Βαρβάρα

Ζερβού Φωτεινή

Ζευγίτη Χριστίνα

Ζησίδου Δήμητρα

Ζώτου Ξανθή

Ζώτου Παναγιώτα

Ηλιάδου Δέσποινα

Θολιώτης Στέλιος

Ιορδανίδου Αθηνά

Καζαμία Σοφία

Καζαντζής Βασίλης

Καλιακάτσος Νίκος

Κανέλλη Αικατερίνη

Καπεζάνου Σταυρούλα

Καραγιάννη Τίνα

Καρακίτσος Ευστάθιος

Καραλή Νικολέτα

Καργόπουλος Ανδρέας

Καρδαμίτση Ελευθερία

Καρυοφύλλη Θεοδώρα

Κασσάρα Αννα

Καταπόδη Δέσποινα

Κατελούζος Γιάννης

Κατημερτζόγλου Μάγδα

Κατσαρός Νίκος

Κατσιμπούρης Δημήτρης

Κατσούλα Κατερίνα

Κιάφα Κατερίνα

Κιλιτσλή Τάνια

Κιτμερίδης Νίκος

Κοβανόγλου Μαρία

Κοκκίνου Μαρίνα

Κοκορογιάννη Εμμανουέλα

Κολοβός Σωτήριος

Κομπουτόγλου Μιχάλης

Κονιάρη Παναγιώτα

Κοντάκου Νίκη

Κονταξής Θανάσης

Κοράκη Δώρα

Κορδονούρη Χριστίνα

Κορρέ Βασιλική

Κούβαρη Ελευθερία

Κουβάτσος Χρήστος

Κουζουνάκη Ελένη

Κουτίβας Μίλτος

Κόχυλας Μάνος

Κτιστάκη Ελένη

Κυραναστάσης Δημήτρης

Κυριαζή Βαγγελιώ

Κυριακάκης Μανώλης

Κωνσταντινίδου Ειρήνη

Κωνσταντινίδου Κρυσταλένια

Κωνσταντινίδου Μαρία

Κωσταρέλου Σοφία

Λαγαστή Γεωργία

Λαζοπούλου Χριστιάνα

Λαμπάδα Γιώτα

Λαχανά Δήμητρα

Λεμονή Εύη

Λιαλή Σταυρούλα (Βάλια)

Λιαούρης Βασίλης

Λιόλιου Χαρά

Λουβαρη Χρυσούλα

Μανοπούλου Αντιγόνη

Μαραβέλια Καλλιόπη

Μαρινοπούλου Βάσω

Μαστορίδου Θεοδώρα

Μάτσα Ματούλα

Μαυροκεφαλίδου Μαρία

Μελίδου Στεφανία

Μερκούρη Νατάσα

Μήνου Χαρά

Μιχαηλίδου Αναστασία

Μιχαλιτσιάνος Νικόλαος

Μίχος Κώστας

Μπακιρτζή Βέτα

Μπάκος Βασίλης

Μπαλαδήμας Αλέξης

Μπαλή Ράνια

Μπατάνα Μαρία

Μπελογιάννη Νάντια

Μπούνια Πένυ

Μυλωνά Ανδριανή

Νάκου Μαρία

Ναρινόγλου Ευτυχία

Νοτάκη Κατερίνα

Νούτσου Δήμητρα

Ντάλα Βίκυ

Ντανόπουλος Βασίλης

Ντανοπούλου Σταυρούλα

Ξαξίρη Δώρα

Ξενάκης Διονύσης

Ξυπτεράς Ανδρέας

Οικονόμου Βανέσα

Παναγοπούλου Μαρία

Παπαγεωργίου Εύα

Παπαδοπούλου Μαρία

Παπαδοπούλου Παναγιώτα

Παπανικολάου Κώστας

Παπανικολάου Μάριος

Παρίντα Ηλέκτρα

Πάτσια Δώρα

Πάτσικας Κωνσταντίνος

Παυλή Φωτεινή

Παφίλη Αργυρώ

Πετίκη Μαρία

Πετρούλια Γεωργία

Πετρούλια Γεωργία

Πικρίδας Γιάννης

Πολλάτου Γιώτα

Πρέντζας Κώστας

Προβατίδου Μαρία

Ρεντζής Αποστόλης

Σαμουήλ Αναστασία

Σαμουργιανίδου Σουζάνα

Σιωπή Κατερίνα

Σκαράκης Παναγιώτης

Σκόνδρα Βαΐα

Σκοπελίτη Ειρήνη

Σκούφης Αποστόλης

Σουλάνδρου Δέσποινα

Σούρλα Ευαγγελία

Σοφιανοπούλου Αγγελική

Σπύρου Ελένη

Σταμούλης Ιωάννης

Σταυρόπουλος Παναγιώτης

Σταυρουλάκη Μαρία

Στεργιόπουλος Αποστόλης

Στούμπος Αρης

Στύλου Κατερίνα

Συμεωνάκη Στέλλα

Τάγαρη Βιβή

Τζιαμπίρη Ελένη

Τζίκας Χρήστος

Τζίτζιου Ολγα

Τοπιντζή Πένη

Τρικόλη Κλεοπάτρα

Τριπολίτης Σταύρος

Τρουλλινού Σοφία

Τρύπα Βιβή

Τσαγγάρη Χρυσούλα

Τσαχειρίδου Εύη

Τσερμπή Αννα

Τσιάρα Ζωή

Τσιάτσιου Βάσω

Τσικερδή Κωνσταντίνα

Τσιμπούκα Θεοδώρα

Τσιμπούρη Βίκυ

Τσιμπώνη Δήμητρα

Τσιόγκα Θεοδώρα

Τσιούνη Φωτεινή

Τσιρώνη Βάσω

Τσομάκα Μαρίνα

Φακάκη Ξανθή

Φασουλή Μαρία

Φιλιππίδης Αρης

Φλυτζάνης Χριστόφορος

Φωτάκης Ανδρέας

Χαλκίδου Κατερίνα

Χαντζιάρα Εβίτα

Χαρδαλιάς Τάσος

Χαριτάκη Αναστασία

Χατζηκώστα Ιωάννα

Χουδαλάκη Τριανταφυλλιά

Χουλιάρας Νίκος

Χρήσου Ηλιάνα

Χριστοδουλέα Αλεξάνδρα

Χριστοδούλου Αφροδίτη

Χριστόπουλος Βασίλης

Χριστοφορίδης Μπάμπης

Χρονοπούλου Ρουμπίνη

Ψαρρά Νικολία

Στην Κεντρική Μακεδονία

Το Σάββατο 29/6:

-- Στις 12 μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε σύσκεψη στην καφετέρια «Χαΐνης».

-- Στις 8 μ.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Καλοχώρι.

Την Κυριακή 30/6:

-- Στις 8 μ.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πρόχωμα.

Τη Δευτέρα 1/7:

-- Στις 5.30 π.μ., η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, θα κάνει περιοδεία στο αμαξοστάσιο του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.

-- Στις 7 π.μ., η Ελένη Μπακιρλή, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, θα κάνει περιοδεία στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.

-- Στις 8 π.μ., ο Θόδωρος Ιγνατιάδης, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, θα κάνει περιοδεία στο κεντρικό κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 8 π.μ., ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, θα κάνει περιοδεία στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

-- Στις 8 π.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους του συνεργείου του δήμου Θεσσαλονίκης για τις εκλογές.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Μιχαήλ Μιχαήλ, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, περιοδεία στα Αστυνομικά Τμήματα στη Σίνδο και στα Κουφάλια.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Σάκης Βαρδαλής και η Λίνα Χατζηκυριάκου, υποψήφιοι βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης, θα συναντηθούν με εργαζόμενους της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο

Το ΓΕΣ με τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του, κ. Ιωάννη Χειμαριού, Συνταγματάρχη (ΑΣ), διέψευσε καταγγελία φαντάρων η οποία αφορά το ερωτηματολόγιο που δίνεται για να συμπληρώσουν μόλις παρουσιαστούν στη μονάδα τους.

Με αυτό το έντυπο ζητούν από τους φαντάρους να δηλώσουν αν είναι μέλη κάποιας οργάνωσης ή σωματείου.

Η επιστολή καταγγελίας των φαντάρων της Β' ΕΣΣΟ/2019, οι οποίοι παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 22-23/6. Τα γεγονότα αποκαλύπτουν τα ψέματα του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΣ.

Ο «Ριζοσπάστης» παραθέτει το σχετικό έγγραφο.

Το ΓΕΣ πρέπει να αποσύρει το απαράδεκτο έντυπο και ο κ. Συνταγματάρχης να σταματήσει τις ψευτιές.


Το... ανύπαρκτο κατά το ΓΕΣ έγγραφο
Το... ανύπαρκτο κατά το ΓΕΣ έγγραφο
ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Ψηφίζουμε ΚΚΕ - Τη δύναμη του λαού την επόμενη μέρα!

Στρατιώτες από το 521ο Τάγμα Πεζοναυτών στο Βόλο, μας γράφουν:

«Οι εξελίξεις στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία και απαιτούν επαγρύπνηση τόσο από την εργατική τάξη, το λαό και τους φορείς του όσο και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους στρατιώτες που υπηρετούν τώρα τη θητεία τους.

Η μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την ομοφωνία και τη στήριξη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, επιταχύνεται με την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο Γεωργούλα και την παραλαβή 70 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου KIOWA WARIORS στο Στεφανοβίκειο. Η εξέλιξη αυτή μόνο κινδύνους μπορεί να κρύβει για το λαό αφού κάνει την περιοχή στόχο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και αφετέρου καθιστά τη Θεσσαλία ορμητήριο των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ.

Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες η πάλη για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων από τη χώρα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτούς.

Πρέπει όμως οι εξελίξεις αυτές να αποτελέσουν και κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, καταδικάζοντας τα κόμματα που προωθούν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ που όλα αυτά τα χρόνια όχι απλά είχε συνεπή στάση απέναντι σε ΝΑΤΟ - ΕΕ αλλά βγήκε μπροστά στην οργάνωση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης βάζοντας εμπόδια στην πράξη, στους φονιάδες των λαών».

***

Σε επιστολή του φαντάρος από το 508 Μ/Κ ΤΠ, στα Ρίζια Εβρου, μας γράφει:

«Αλλη μια εκλογική μάχη βρίσκεται στην κορύφωσή της, και οι απανταχού σωτήρες άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις ανησυχίες των στρατευμένων νέων και την ψήφο τους. Οι φαντάροι όμως του ακριτικού Εβρου δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.

Γνωρίζουμε πως και μετά τις εκλογές το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα είναι ακόμη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και η χώρα μπλεγμένη στους διαβολικά καλούς σχεδιασμούς των πετρελαιάδων.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη "φιλοξενία" της χώρας μας με βάσεις και διευκολύνσεις για να εξαπολύουν επιθέσεις στους γείτονες λαούς.

Η χώρα θα εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, χάρη στις βάσεις που φιλοξενεί, σε περίπτωση κλιμάκωσης στην περιοχή.

Ο Παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει να θυσιάζεται για να εδραιωθούν οι "κοινές αξίες" και η συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις ισραηλινές.

Παράλληλα, ο μισθός μας θα είναι ακόμη στο ποσό - κοροϊδία των 8,62 ευρώ, ενώ για τις άδειές μας οι λέξεις "κατάσταση επιβίβασης" θα είναι κάτι άγνωστο.

Για τους παραπάνω λόγους η ενίσχυση του ΚΚΕ στις 7 Ιούλη και από τους φαντάρους αποτελεί μονόδρομο, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που έκανε 18 Ερωτήσεις στη Βουλή για τις διεκδικήσεις μας, καταγγέλλει και παλεύει ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους διακρατικούς σχηματισμούς καταστολής των λαών, ενώ παλεύει μέσα και έξω από τη Βουλή για να έρθουν καλύτερες μέρες για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις».

***
Τεράστιο το κόστος των εισιτηρίων για τους ΕΛΔΥΚάριους που θα ψηφίσουν στις εκλογές

Απαράδεκτη είναι η καθυστέρηση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές των στρατευμένων που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των φαντάρων από την ΕΛΔΥΚ, ενώ έχουν ζητήσει ενημέρωση από τη διοίκηση και άδεια για τις μέρες των εκλογών, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα, μέχρι και τις αρχές της βδομάδας δεν είχαν λάβει απάντηση. Αρκετοί φαντάροι ζήτησαν από νωρίς τις άδειές τους, ώστε να εξασφαλίσουν φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια μιας και «για κακή τους τύχη» τα εισιτήρια είναι ακόμη πιο ακριβά λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Το ΓΕΣ άφησε επί μέρες τους φαντάρους στην αναμονή με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πληρώσουν έως και 50% ακριβότερα αεροπορικά.

Το υπουργείο οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει το εκλογικό δικαίωμα σε όποιον φαντάρο το επιθυμεί. Να δώσει καταστάσεις επιβίβασης για όλους.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς της Αττικής

Το Σάββατο 29 Ιούνη:

-- Στις 10 π.μ., ο Νίκος Καραγιάννης, υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα περιοδεύσει στη λαϊκή αγορά στην περιοχή Κουνέλια και στο κέντρο του Χαϊδαρίου και στις 12 μ., στον πεζόδρομο στο κέντρο του Χαϊδαρίου.

-- Στις 10 π.μ., η Δώρα Βασιλοπούλου, υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα περιοδεύσει στα εμπορικά καταστήματα της οδού Μ. Αλεξάνδρου στο Αιγάλεω.

-- Στις 10.30 π.μ., η Ανθή Ζορμπά, υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα περιοδεύσει στα καταστήματα της Κάτω Πετρούπολης.

Την Κυριακή 30 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., η Ανθή Ζορμπά θα περιοδεύσει στα γήπεδα Γρηγορίου.

Τη Δευτέρα 1 Ιούλη:

-- Στις 9.30 π.μ., η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του Παρθενώνα, στην Ακρόπολη, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, θα επισκεφτεί το «Royal Olympic Hotel» και στη 1 μ.μ. το κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στη Λ. Κατεχάκη, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί το ΙΦΕΤ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα, θα επισκεφτεί την εταιρεία ΟΤΜ ΑΤΕ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Ροΐδης, υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θα επισκεφτεί το Κέντρο Διαλογής ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Παλιούρας, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτεί τον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στο Ελληνικό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Νίκος Καραγιάννης θα περιοδεύσει σε παιδικούς σταθμούς και στο κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου.

-- Στις 10 π.μ., η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο «Σωτηρία», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και η Ελσα Βακάλη, υποψήφιοι βουλευτές Βόρειου Τομέα, θα επισκεφτούν το δημαρχείο Γαλατσίου, για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Ελένη Μητικάρη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Εφη Χαλιού, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του ΠΑΔΑ.

-- Στις 11.45 π.μ., ο Στάθης Σταθουλόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας GAP, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας, και η Μάγδα Χαλτσοτάκη, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτούν το «Wyndham Hotel», για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12.30 μ.μ., η Βέτα Πανουτσάκου, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί τον ΕΛΓΑ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ., ο Χάρης Χουρδάκης, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα, θα επισκεφτεί τον Φάρο Τυφλών.

Την Τρίτη 2 Ιούλη:

-- Στις 10 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος θα επισκεφτεί το υπ. Εργασίας στην οδό Σταδίου 29, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6.30 π.μ., ο Γιάννης Αγγέλου θα επισκεφτεί τους εργάτες δήμου Ψυχικού και στη συνέχεια τους παιδικούς σταθμούς στο Ψυχικό.

-- Στις 10 π.μ., η Αφροδίτη Ρέτζιου θα επισκεφτεί το νοσοκομείο ΙΑΣΩ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., η Ντίνα Γκογκάκη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ (Αθηνάς 67), για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 μ.μ., ο Γιώργος Ροΐδης θα επισκεφτεί το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Αεροδρόμιο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Εύα Μελά, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Προεκλογική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και δράσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιούλη. Το πρόγραμμά τους γι' αυτό το Σαββατοκύριακο έχει ως εξής:

Στην Αττική

Στο Πασαλιμάνι, την Κυριακή 30/6, στις 21.00, συζήτηση με θέμα «Πολεμάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Θα μιλήσει η Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά.

Στο Ιλιον, την Κυριακή 30/6, στις 20.30, σύσκεψη νεολαίας στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Στο Χολαργό, την Κυριακή 30/6, στις 19.00, στο γήπεδο μπάσκετ Περικλέους και Κλειούς.

Σε άλλες πόλεις

Στη Ρόδο, το Σάββατο 29/6, συζήτηση στις 19.30 για το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και δηλώσεις συμμετοχής.

Στον Πύργο, το Σάββατο 29/6, beach party στην παραλία της Σπιάτζας.

Μόνο ΚΚΕ. Αυτό φωνάζει η χρονιά που πέρασε... Η χρονιά που έρχεται

Κάλεσμα μαθητών για την ενίσχυση του ΚΚΕ την ερχόμενη Κυριακή

Μόνο ΚΚΕ.

Γιατί αυτό ξέρουμε. Γιατί έξω από τις πόρτες των σχολείων μας όλη τη χρονιά ήταν η ΚΝΕ. Να ενημερώνει, να λέει αλήθεια για ό,τι συμβαίνει, να προβληματίζει τους μαθητές.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν μας θυμήθηκαν προεκλογικά ζητώντας απλά την ψήφο μας. Ηταν εκεί όλη τη χρονιά. Θα 'ναι και μετά τις εκλογές, μόλις ανοίξουν πάλι τα σχολεία μας.

Ξέρουμε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Ηταν εκεί:

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νομοσχέδιο των διπλών πανελλαδικών από τη Β' ΓΕΛ. Το νομοσχέδιο των περισσότερων εξετάσεων, της περισσότερης ύλης και των λιγότερων επιλογών σε πεδία και σχολές.

Οταν οι διευθυντές, οι ΣΥΡΙΖΑίοι, οι Νεοδημοκράτες, οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων - αλυσίδων μάς έλεγαν: «Αυτό το νομοσχέδιο έχει και τα καλά του»... (ποια είναι αυτά τα καλά ακόμα τα ψάχνουμε. Ειδικά, τώρα που ξεκινήσαμε καλοκαιρινά σε διπλάσια ύλη, αλλά ΟΚ).

Οι συμμαθητές μας, μέλη της ΚΝΕ, πρωτοστάτησαν για να μάθουμε τι παίζει. Και να οργανώσουμε την αγωνιστική απάντησή μας. Να συνεδριάσουν τα 5μελή και τα 15μελή και να ενωθούμε όλοι όσοι διαφωνούσαμε με το νομοσχέδιο. Να κάνουμε όλοι μαζί κατάληψη. Να φτιάξουμε πανό, να γράψουμε συνθήματα. Να κάνουμε πορείες ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Ολοι οι μαθητές, ό,τι και αν πιστεύουμε, ό,τι και αν ψηφίζουν οι γονείς μας, ό,τι δουλειά και αν κάνουν.


Ολοι. Γι' αυτό και φέτος κινητοποιηθήκαμε πάνω από 20.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.

Γι' αυτό και ο Γαβρόγλου φοβήθηκε, καθυστέρησε το νόμο του, και το ψήφισε τελικά Μεγάλη Βδομάδα με τα σχολεία κλειστά (και πάλι εκεί ήμασταν, ακόμα και έξω από τη Βουλή και του χαλάσαμε και τη μόστρα).

Ξέρουμε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Ηταν εκεί:

Οταν η Χρυσή Αυγή, οι φασίστες και οι ρατσιστές ξεμύτισαν. Οταν ξεκίνησαν να διακινούνται μηνύματα και φωτό στο insta και στο fb για να γίνουν μαθητικά εθνικιστικά ρατσιστικά συλλαλητήρια. Να φωνάξουμε συνθήματα μίσους, έχθρας και ξενοφοβίας. Να βρίζουμε τους συμμαθητές μας που είναι από άλλη χώρα, λες και έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

Η ΚΝΕ ήταν εκεί. Και υψώσαμε τείχος. Και οι φασίστες έφαγαν πόρτα. Και το σύνθημα που κυριάρχησε στα σχολεία μας πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν:

«Οχι στο ΝΑΤΟ και τη συμφωνία του για τη Μακεδονία

Οχι στους φασίστες

ΝΑΙ στη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών».

Η ΚΝΕ ήταν πάντα η μόνη Οργάνωση που πάλευε το φασισμό μέσα και έξω από τα σχολεία μας γιατί παλεύει το σύστημα που τον γεννά. Ολα αυτά τα χρόνια που οι δολοφόνοι του Παύλου κοιμούνται ακόμα ελεύθεροι στα σπίτια τους και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ τούς μειώνουν και τις ποινές, η ΚΝΕ έγραφε στα σχολεία μας: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον!».

Με την ΚΝΕ κάναμε συναυλίες, πορείες, γράψαμε συνθήματα και κάναμε γκράφιτι ενάντια στο φασισμό. Με την ΚΝΕ και κανέναν άλλον από αυτούς που τώρα τους πήρε ο πόνος και καλά για τους φασίστες.

Ξέρουμε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Ηταν εκεί:

Στα Φεστιβάλ μας. Τα μαθητικά και τα άλλα του Σεπτέμβρη.

Τα Φεστιβάλ με τα πιο όμορφα συνθήματα:

«Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι»

«Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη»

«Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου...»

Στα Φεστιβάλ που μαζί στήσαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε. Βρίσαμε τους φασίστες και τα ναρκωτικά. Κάναμε γκράφιτι τον κομμουνιστή Che Guevara.

Στα Φεστιβάλ που μάθαμε πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Και πως θα τον αλλάξουμε εμείς. Και θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Μάθαμε πως υπάρχει ιστορικό παράδειγμα ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς. Για τα δικαιώματα που είχαν οι νέοι της ηλικίας μας στις χώρες του σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι οι μόνοι που μας λένε πως μπορούμε να ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε. Να ζήσουμε καλύτερα, πραγματικά ελεύθερα.

Οπως εμείς θέλουμε, και όχι όπως θέλει το σύστημα να ζούμε.

Οπως μας ταιριάζει τον 21ο αιώνα, και όχι να ακούμε συνέχεια δικαιολογίες γιατί τελικά ζούμε χειρότερα από τους γονείς μας.

Σε έναν κόσμο χωρίς αφεντικά, χωρίς φτωχούς και πλούσιους, χωρίς πολέμους, σε έναν κόσμο που η μόρφωση, η δουλειά και ο πολιτισμός θα είναι δικαιώματα για όλους. Είμαστε το μέλλον του κόσμου, και το μέλλον μας θα είναι κόκκινο και σοσιαλιστικό.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν επαναστατικό σχέδιο γι' αυτό. Και το έχουν αποδείξει. Με αμφισβήτηση, ανυπακοή και σύγκρουση με το σύστημα. Με το μυαλό και την καρδιά μας στις δικές μας ανάγκες, στους πολλούς, όχι στους λίγους.

Πάντα έτσι άλλαζαν και θα αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτό είναι το δίκαιο.

Ξέρουμε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Ηταν εκεί.

Στις 7 του Ιούλη θα είμαστε και εμείς εκεί.

Γιατί οι μαθητές ψηφίζουν όπως αγωνίζονται.

Ψηφίζουν και δυναμώνουν τον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Δεν τα ακυρώνουν.

Ούτε με ψήφο σε αυτούς που είναι απέναντί τους ούτε σε μία από τα ίδια.

Ούτε απέχοντας.

Γιατί η φωνή και η άποψη είναι αυτή που ακούγεται. Οχι η σιωπή. Αυτήν τη μεταφράζουν όπως θέλουν και όπως τους βολεύει. Τώρα λένε πως συμφωνούμε μαζί τους, αφού δεν λέμε και κάτι διαφορετικό. Τέτοιοι είναι.

Γιατί οι μαθητές εμπιστεύονται αυτόν που τους εμπιστεύεται. Αυτόν που ξέρει πως υπάρχουν μαθητές που ψάχνονται, σκέφτονται έξω από τα όρια του συστήματος, δεν συμβιβάζονται. Που τολμά να έρχεται στο σχολείο, να μοιράζει ανακοινώσεις και να μας ζητά τη γνώμη μας. Δεν μας μιλάει από συνεντεύξεις στα κανάλια.

Γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν ζητάνε ανταλλάγματα. Ηταν εκεί. Θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα των εκλογών. Οταν τα φώτα πέσουν. Και σταματήσουν όλοι οι άλλοι να μας καλοπιάνουν, να μας πουλάνε φούμαρα και παραμύθια, όπως έκαναν και στους γονείς μας όλα αυτά τα χρόνια, και να θέλουν να τους ψηφίσουμε. Γιατί μας λένε ότι εμείς μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής μας, με τη συλλογική δράση και τους αγώνες μας.

Γιατί οι μαθητές, αυτοί που «δεν ασχολούνται και είναι όλη μέρα social», όπως λένε κάποιοι για εμάς, ήταν αυτοί που έδειξαν την αλληλεγγύη τους στα χιλιάδες θύματα πολέμου, στους πρόσφυγες συμμαθητές τους, που έριξαν μαύρο στους φασίστες στα σχολεία τους. Και θα το ξανακάνουν και στις εκλογές, ψηφίζοντας αντιφασιστικά. Και αν καταφέρουμε και πετάξουμε τους φασίστες ακόμα και έξω από τη Βουλή θα ξέρουμε πως εμείς τα καταφέραμε.

Γι' αυτό θα το ρίξουμε ΚΚΕ.

Και θα είμαστε σίγουροι και περήφανοι για την επιλογή μας.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τον κλάδο του Φαρμάκου καλούν σε ενίσχυση του ΚΚΕ

Κείμενο υπογραφών από την Αττική

Σε κείμενο στήριξης που υπογράφουν εκλεγμένοι συνδικαλιστές, αγωνιστές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τον κλάδο του Φαρμάκου στην Αττική αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα:

«Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ! Η δύναμή μας την επόμενη μέρα!

Εμείς, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές και οι αγωνιστές εργαζόμενοι απ' τους χώρους δουλειάς, αλλά και συνταξιούχοι στον κλάδο του Φαρμάκου συντασσόμαστε με το ΚΚΕ!

Η απόφασή μας αυτή είναι αποτέλεσμα των κοινών αγώνων που δώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τη βελτίωση των συνθηκών στις οποίες δουλεύουμε αλλά και ζούμε, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες ενάντια στις απολύσεις, για μισθούς, για κλαδική Συλλογική Σύμβαση, για Κοινωνική Ασφάλιση, για ζωή με δικαιώματα. Στη μάχη αυτή το ΚΚΕ και τα μέλη του ήταν σταθερή και πρωτοπόρα δύναμη.

Γι' αυτό και εμείς, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, που μας έχετε γνωρίσει μέσα από τις κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς και ξέρετε την αγωνιστική στάση που κρατάμε, σας καλούμε να στηρίξετε, να δυναμώσετε και εσείς το ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχετε.

Γιατί το ΚΚΕ:

 • Αποτελεί πραγματική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού. Καταθέτει προτάσεις για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων.
 • Είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους.
 • Αντιμάχεται τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, στους οποίους εμπλέκεται η χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων.
 • Το ΚΚΕ είναι εκείνο που παλεύει όχι μόνο για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, αλλά και για να έχουν όλοι και όλες εργασία ικανή να εξασφαλίσει ζωή με ικανοποίηση των αναγκών, με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο, καθώς οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του λαού μπορούν να μειώσουν τον αναγκαίο ημερήσιο χρόνο εργασίας. Παλεύει για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου ο εργαζόμενος δεν θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θα έχει καθοριστικό, κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής, στην κατανομή του πλούτου, ώστε να ανεβαίνει συνολικά η ποιότητα ζωής για όλους και όλες.

Ως εργαζόμενοι σε εργοστάσια, αποθήκες Φαρμάκου, σε φαρμακεία, στην έρευνα και στην ιατρική ενημέρωση, έχουμε αποκτήσει σημαντική πείρα την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρείες στο Φάρμακο πέρασαν σε φάση ανάπτυξης πριν από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, με τα κέρδη τους να αυξάνονται. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, είτε την παρουσιάζουν ως "δίκαιη" είτε ως "βιώσιμη", αποτελεί κοινό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και όλων των άλλων αστικών κομμάτων, παρά όλους τους καβγάδες τους, και γι' αυτόν το στόχο θυσιάζονται οι όποιες εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις έχουν απομείνει. Σε όλη αυτήν την περίοδο δίνονταν διευκολύνσεις και στήριξη στις επιχειρήσεις στο Φάρμακο με τελευταίο παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες που η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής σε πάνω από 1.800 φάρμακα, ενώ παράλληλα χάρισε 20 εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους από μη απόδοση φόρων.

Την ίδια στιγμή, στους χώρους δουλειάς του Φαρμάκου, οι εταιρείες αρνούνται να υπογράψουν κλαδική Σύμβαση από το 2009, έχουν αυξηθεί η εντατικοποίηση, η πίεση και η ανασφάλεια. Είχαμε χιλιάδες απολύσεις (ειδικά ιατρικοί επισκέπτες), ενώ έχει επεκταθεί η χρήση εργολαβικών εργαζομένων με άμεση χειροτέρευση των όρων εργασίας. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια από τους ιδιοκτήτες για να λειτουργούν οι φαρμακαποθήκες τα Σάββατα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την πολύτιμη εμπειρία στο Φάρμακο είναι ότι όσο το φάρμακο είναι στην ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι για περισσότερα κέρδη θα καθορίζει τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ως εργαζόμενοι που παράγουμε το φάρμακο, αλλά και ο υπόλοιπος λαός θα κάνουμε θυσίες προκειμένου οι φαρμακοβιομήχανοι να αυξάνουν τα κέρδη τους. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους...

Στις εκλογές της 7ης Ιούλη θα πρέπει να αποφασίσουμε με βάση το τι πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός την επόμενη μέρα.

ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ Η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, Η ΕΛΠΙΔΑ, Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ.

Γυρίστε την πλάτη στα ψεύτικα διλήμματα, στους εκβιασμούς, στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έχουν διάφορες παραλλαγές του ίδιου αντιλαϊκού - αντιδραστικού "σχεδίου" που λέει ότι η λύση βρίσκεται στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτή η ανάκαμψη προϋποθέτει και απαιτεί: Χειρότερους όρους εργασίας και διαβίωσης για το λαό και νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στον κλάδο του Φαρμάκου.

Ολοι τους έχουν δεσμευτεί σε αυτό το σχέδιο. Αυτά συναποφασίζουν στην ΕΕ όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές, ακροδεξιές, δήθεν "αριστερές".

Αξιοποιήστε την πείρα σας από τις αυταπάτες, τις ψεύτικες προσδοκίες και την πολιτική υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός κινήθηκε στα αντιλαϊκά χνάρια των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Μη δώσετε κανένα συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μην επιστρέφετε σε παλιές δοκιμασμένες και χρεοκοπημένες επιλογές. Αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν.

Μη σκορπάτε την ψήφο σας σε κόμματα μιας χρήσης. Είδατε πώς το πολιτικό σύστημα αξιοποιεί τα κόμματα μιας χρήσης. Είναι κόμματα βαθιά συστημικά, γι' αυτό μόνο τυχαία δεν είναι η υπερπροβολή τους από τα ΜΜΕ των μεγαλοκαπιταλιστών (...)».

Το κείμενο υπογράφουν: Αλεξίου Κώστας, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Αλυγιζάκη Στέλλα, εργαζόμενη στην ADELCO. Αναστασόπουλος Παναγιώτης, συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος Σωματείου L'OREAL, πρώην μέλος ΔΣ Συνδικάτου Φαρμάκου και Ομοσπονδίας Φαρμάκου. Αντωνίου Ξανθή, συνταξιούχος. Ασμανίδης Λάμπρος, εργαζόμενος στη L'OREAL. Βαγογια Καλλιόπη, συνταξιούχος. Βασιλείου Βασίλης, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Φαρμάκου, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Βλουτόγλου Ιγνάτιος, μέλος ΔΣ Σωματείου της BOERINGER. Βυθούλκα Δώρα, μέλος ΔΣ Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ. Γεωργούλιας Πέτρος, συνταξιούχος. Γιαννακούλα Μαγδαληνή, συνταξιούχος. Γιαννοπούλου Αλεξάνδρα, εργολαβική εργαζόμενη στη ΦΑΡΜΑΤΕΝ. Γιώτης Ηρακλής, εργαζόμενος στην BIOMEDIC. Γκερλέ Ματίνα, συνταξιούχος. Γκίνη Μαρίνα, γραμματέας ΔΣ Σωματείου της BOERINGER. Γκίνης Τάσος, εργαζόμενος στη BIAN. Γκοτζιας Κώστας, εργαζόμενος στη ΣΥΝΦΑ. Γρίμμας Μανώλης, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου ΠΕΙΦΑΣΥΝ. Δουρβετάκη Μαρία, εργαζόμενη στην ΑDELCO. Δρακόπουλος Κώστας, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Ερέσιος Δημήτρης, εργαζόμενος στη L'OREAL. Ευθυμίου Χριστίνα, συνταξιούχος. Ζέρβας Βαγγέλης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, εργαζόμενος στη NOVARTIS. Ζωίδης Θανάσης, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Θεοδώρου Αντιγόνη, εργαζόμενη στην «Creative Pharma Service». Καμαρινός Γιάννης, εργαζόμενος στην ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ. Καραγεώργη Ελένη, εργαζόμενη στη ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ. Καραθανάσης Χρήστος, συνταξιούχος. Καραελενίδη Ελένη, εργαζόμενη στη L'OREAL. Κασσάρα Βασιλική, εργαζόμενη στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Κατρής Ιωάννης, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Κοτσικώνα Ματίνα, συνταξιούχος. Κουρής Σπύρος, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Κούτας Αντώνης, εργαζόμενος στη ΣΑΡΑΝΤΗΣ. Κωνσταντόπουλος Φώτης, εργαζόμενος στη HELLENICA. Λάσκαρης Γιώργος, αντιπρόεδρος ΔΣ Σωματείου της BOERINGER. Λαχανάς Ανδρέας, εργαζόμενος στη ΣΥΝΦΑ. Λιακοπούλου Βαρβάρα, συνταξιούχος. Μάλιος Χρήστος, αντιπρόεδρος ΔΣ Σωματείου L'OREAL. Μανούκης Θανάσης, συνταξιούχος. Μαραγκάκη Μαρίνα, συνταξιούχος. Ματζαρίδου Εφη, συνταξιούχος. Μητικάρης Παντελής, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, εργαζόμενος στη LION. Νταλαγιάννης Λεωνίδας, αντιπρόεδρος ΔΣ Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Ντίτσια Γιώτα, εργαζόμενη στην ΑDELCO. Παναγιωτόπουλος Δημήτρης, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Παναγιωτόπουλος Γιωργος, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Παπαδάκη Σταυρούλα, εργαζόμενη στην ADELCO. Παπακωστόπουλος Παναγιώτης, εργαζόμενος στη RAD HEALTH CARE. Παπαλεκάκος Βασίλης, εργαζόμενος στην BIOMEDIC. Πέτρου Αντώνης, εργαζόμενος στην ALCON. Πιτσικούλη Τζένη, εργαζόμενη στη L'OREAL. Πρόκος Γιώργος, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου L'OREAL. Ρούσας Ξενοφών, εργαζόμενος στη L'OREAL. Σαμουρκάσογλου Βασίλης, εργαζόμενος στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ. Σημαντήρης Βασίλης, μέλος ΔΣ Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ. Σιδέρη Μαρίνα, εργαζόμενη στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Σπυρόπουλος Θανάσης, εργαζόμενος στη ΣΥΝΦΑ. Τζανακάκης Παναγιώτης, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Τζανέτης Παναγιώτης, συνταξιούχος. Τζαφαλιά Κατερίνα, συνταξιούχος. Τσιμπούλης Ηλίας, εργαζόμενος στην COUP. Τσοντάκης Αντώνης, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Φραγκιαδουλάκης Μιχάλης, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Φραγκόπουλος Ηλίας, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Χατζηβασιλείου Ελένη, συνταξιούχος. Χατζοπούλου Ελένη, συνταξιούχος. Χριστοφορίδης Κώστας, εργαζόμενος στην BIOMEDIC.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org