Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Χαρίλαος Μπούσιος

Τελευταίο «αντίο» για τον σ. Χαρίλαο Μπούσιο, που πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 98 ετών. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει το Σάββατο 29 Ιούνη, στις 11 π.μ., στον οίκο τελετών του Φάνη Μπαμπούλα, έναντι της εισόδου του κοιμητηρίου «Αναστάσεως του Κυρίου» στη Θεσσαλονίκη.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον Χαρίλαο Μπούσιο. Ο σύντροφος Χαρίλαος γεννήθηκε στην Κατερίνη το Νοέμβρη του 1921 και από μικρός ήρθε σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία. Το 1942 έγινε μέλος του Κόμματος και έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην πολύχρονη κομματική του ζωή είχε πλούσια δράση, για την οποία φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μέχρι τη Δευτέρα οι εκλογές

Συνεχίζονται οι εκλογές στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μέχρι τη Δευτέρα 1/7 με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα: Το Σάββατο 29/6, στον «Σκλαβενίτη» στη Ν. Χαλκηδόνα (11 π.μ. - 5 μ.μ.). Την Κυριακή 30/6, στα γραφεία του Συλλόγου (9 π.μ. - 2 μ.μ.). Τη Δευτέρα 1/7, σε «ΜcArthurGlen» και «Smart Park» στα Σπάτα (11 π.μ. - 7 μ.μ.).

Μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε μια σειρά κλάδων

Απεργούν την Τετάρτη 3 Ιούλη οι ναυτεργάτες

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Mellon»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Mellon»
Πολύμορφες κινητοποιήσεις, με απεργίες και στάσεις εργασίας, πραγματοποιούν και τη βδομάδα που έρχεται σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδων, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα που αντιστοιχούν στις ανάγκες τους.

Ναυτεργάτες: «Στο πόδι» για την προετοιμασία της απεργίας

Με 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 3 Ιούλη, οι ναυτεργάτες απαντούν στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, των οποίων οι Ενώσεις είτε αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019 είτε προβάλλουν απαράδεκτους όρους για την υπογραφή, όπως η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων.

Με όλες τους τις δυνάμεις στην προετοιμασία της απεργίας έχουν ριχτεί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Με καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, καλούν τους ναυτεργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της. Απευθύνουν κάλεσμα ενίσχυσης της πάλης για: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία. Κατάργηση του Ν. 4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες, κ.ά.

Νέες στάσεις εργασίας στη «Mellon»

Οι εργαζόμενοι της «Mellon Contact Services» πραγματοποίησαν την Παρασκευή στάση εργασίας για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ενώ έχουν αποφασίσει να κάνουν νέες στάσεις εργασίας τις ερχόμενες Τρίτη και Πέμπτη (9 π.μ. έως 1 μ.μ.).

Οι εργαζόμενοι της «Mellon», έχοντας ήδη κάνει πρόσφατα και 7 μέρες απεργία, διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους (η ισχύουσα λήγει την Κυριακή 30/6 και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς. Μετά τη λήξη της ξεκινά η μετενέργεια). Η εργοδοσία απορρίπτει το πέρα για πέρα δίκαιο αίτημά τους ενώ προσπαθεί να αποδυναμώσει τον αγώνα τους. Οι αντιπροτάσεις που κάνει στόχο έχουν τη διαίρεση των εργαζομένων, ενώ την Πέμπτη προσπάθησε να τους απαγορεύσει να κάνουν το προβλεπόμενο διάλειμμα με τον ισχυρισμό ότι τις πρώτες ώρες της βάρδιας κάνανε στάση εργασίας...

Απεργία την Τετάρτη και στην PDS

Οι εργαζόμενοι της «PD Solutions» (PDS - θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία την Τετάρτη 3 Ιούλη, καθώς και σε αυτήν την επιχείρηση η εργοδοσία απορρίπτει το αίτημά τους για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην PDS απασχολείται με καθεστώς «ενοικίασης» από τις εταιρείες «Mellon» και «Teleperformance».

Η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής αναφέρει ότι στο πλαίσιο της απεργίας «θα πραγματοποιήσουμε εκ νέου Γενική Συνέλευση, με προοπτική κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων» και προβάλλει το αίτημα υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, να δίνει πραγματικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, να κατοχυρώνει για όλους την αύξηση του διαλείμματος στα 45 λεπτά.

48ωρη απεργία στην ΕΥΑΘ

Την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με 48ωρη απεργία τις ερχόμενες Δευτέρα και Τρίτη, έλαβαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ καλούν το «υπερταμείο», που είναι και ο βασικός μέτοχος της Εταιρείας, και τον υπουργό Οικονομικών, που έχει το δημόσιο έλεγχό του, να δώσουν εντολή για την υπογραφή της ΣΣΕ. Την υπογραφή αυτή καθυστερούσε επί μήνες να υπογράψει ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ι. Κρεστενίτης, ο οποίος παραιτήθηκε τελικά στις 24 Ιούνη από τη θέση του.

Στη Σύμβαση προβλέπονται μεσοσταθμικές αυξήσεις 5% για τα επόμενα 4 χρόνια.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της «ΣΙΔΕΝΟΡ»

Με καθημερινές κινητοποιήσεις μπροστά στην πύλη του εργοστασίου και 4ωρες στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι της «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, στην κατεύθυνση αναπλήρωσης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Την Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Λ. Κιοσέογλου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην επίθεση στους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Οπως ανέφερε, από 450 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην επιχείρηση το 2008, σήμερα απασχολούνται περίπου 300, από τους οποίους οι 60 έχουν προσληφθεί το τελευταίο διάστημα με χαμηλούς μισθούς. Παράλληλα, διευρύνεται ο αριθμός των εργολαβικών και των εργαζομένων που απασχολούνται με ενδοομιλικό δανεισμό. Ολα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών που αγγίζουν το 40%.

Μετά από αντιδράσεις των εργαζομένων, στις αρχές του χρόνου η εργοδοσία πρότεινε αύξηση 4% που μεταφράζεται σε 1 με 1,5 ευρώ ημερησίως, πρόταση που οι εργαζόμενοι απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς την κοροϊδία. Οπως επισημαίνουν, ο όμιλος είναι κερδοφόρος, ελέγχει περισσότερο από 50 - 60% του κλάδου του Μετάλλου στη χώρα και συνεχώς διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν διετή ΣΣΕ με 6% αύξηση τον πρώτο χρόνο και 8% τον δεύτερο χρόνο, επίδομα βάρδιας 130 ευρώ, αύξηση του μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους που σήμερα είναι πολύ χαμηλός (600 ευρώ με τις βάρδιες) και μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, απέναντι στα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα».

Από τις 30 Απρίλη που έληξε η ΣΣΕ η εργοδοσία αρνείται να συζητήσει. Και από τις 7 Ιούνη που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με τη διαθεσιμότητα και απειλές για διεκδικήσεις οικονομικών αποζημιώσεων για δήθεν «διαφυγόντα κέρδη». Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τον αγώνα βαφτίζει «παρέμβαση εξωθεσμικών και εξωεπιχειρησιακών παραγόντων» την αλληλεγγύη από εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία οι εργαζόμενοι δίνουν ενωμένοι τη μάχη και προειδοποιούν με κλιμάκωση, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις, την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και μια σειρά από σωματεία, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, δήλωσε την αμέριστη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ», ενώ επισήμανε ότι η περίπτωση της «ΣΙΔΕΝΟΡ» συντρίβει στα μάτια των εργαζομένων το μύθο της «ανάπτυξης για όλους» που διαφημίζουν από κοινού αστικά κόμματα και κεφάλαιο.

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών

Το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των υποψηφίων που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Από την Πέμπτη 4 μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιούλη οι υποψήφιοι καλούνται να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους της μεγάλης κατηγορίας των Γενικών Λυκείων τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από 10 ανά μάθημα έχουν ως εξής: Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας 16,11%, Βιολογία Γενικής Παιδείας 64,99%, Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού (ΟΠ) 31,72%, Λατινικά ΟΠ 30,29%, Ιστορία ΟΠ 47,20%, Βιολογία ΟΠ 31,43%, Μαθηματικά ΟΠ 61,03% (Θετικών Επιστημών 46,59% και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής 73,96%), Φυσική ΟΠ 39,41%, Χημεία ΟΠ 42,12%, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 41,74%, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 43,03%.

Συνολικά στις εξετάσεις πήραν μέρος 81.930 μαθητές Γενικών Λυκείων και 12.846 μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό υποψηφίων ανά Ομάδα Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και ανά Τομέα στα ΕΠΑΛ.

Σε ό,τι αφορά τα Γενικά Λύκεια, στην ΟΠ Ανθρωπιστικών Επιστημών συμμετείχαν 26.491 υποψήφιοι (26.180 από ημερήσια και 311 από εσπερινά λύκεια). Στην ΟΠ Θετικών Σπουδών οι υποψήφιοι ήταν 30.716 (30.538 από ημερήσια και 178 από εσπερινά λύκεια), στην ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής οι υποψήφιοι ήταν 24.428 (24.233 από ημερήσια και 195 από εσπερινά) και ΟΠ Μουσικών Σπουδών 295 (293 από ημερήσια και 2 από εσπερινά λύκεια).

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κατανέμονται ανά Τομέα ως εξής: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος 1.023 (1.017 από ημερήσια και 6 από εσπερινά), Διοίκησης και Οικονομίας 2.174 (2.088 από ημερήσια και 86 από εσπερινά), Δομικών Εργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού 230 (225 από ημερήσια και 5 από εσπερινά), Εφαρμοσμένων Τεχνών 308 (307 από ημερήσια και 1 από εσπερινό), Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού 1.153 (1.131 από ημερήσια και 22 από εσπερινά), Μηχανολογίας 1.899 (1.845 από ημερήσια και 54 από εσπερινά), Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων 580 (579 από ημερήσια και 1 από εσπερινό), Πληροφορικής 1.596 (1.555 από ημερήσια και 41 από εσπερινά), Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας 3.858 (3.771 από ημερήσια και 87 από εσπερινά) και Μουσικών Σπουδών 25 από ημερήσια ΕΠΑΛ.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ την Κυριακή

Την Κυριακή 30 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κινέτα στην καφετέρια «LEMON». Θα χαιρετίσει η Αλέκα Μενιδιάτη, υποψήφια βουλευτής Δυτικής Αττικής.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ ΤΟ 2018
«Στο μηδέν» η αποκατάσταση και τα έργα υποδομής ένα χρόνο μετά

Ανύπαρκτη η αποκατάσταση των κατοικιών, πλημμύρες από μπαζωμένα ρέματα, ενώ τα υπολείμματα του αμιάντου παραμένουν σε πολλά σημεία

Τον επόμενο μήνα κλείνει ένας χρόνος από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη. Πρόκειται για τη μεγάλη φωτιά στην Κινέτα, που έκαιγε για τρεις μέρες, ξέσπασε στις 23 Ιούλη στην περιοχή Αέρας, σχετικά κοντά στη Γαλήνη, ενώ έφτασε να εκτείνεται σε μέτωπο περίπου 5 χιλιομέτρων. Στην αρχή έκαιγε πευκοδάσος, αλλά με την αλλαγή της φοράς των ισχυρών ανέμων έφτασε μέχρι τα σπίτια των κοντινών οικισμών. Οι φλόγες σε κάποια σημεία πέρασαν την παλιά και τη νέα Εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου καταλήγοντας στην παραλία της Κινέτας. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στο Πανόραμα, στο Μπαλαλάι, στη Μαρούγκα και τη Γαλήνη. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι καπνοί κάλυψαν τμήμα του Λεκανοπεδίου. Δυο μήνες μετά ακολούθησαν οι πλημμύρες.

Επρόκειτο για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, για τα οποία ευθύνεται η πολιτική που βασική της προτεραιότητα έχει τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες. Σε περιοχές όπου κατοικούν, κατά κύριο λόγο, λαϊκές οικογένειες, οι απαραίτητες υποδομές για την αντιπυρική, την αντιπλημμυρική, την αντισεισμική θωράκιση συγκαταλέγονται στα «μη επιλέξιμα» έργα, διότι δεν αποφέρουν κέρδη. Οι καταστροφές του περασμένου χρόνου ανέδειξαν και για την Κινέτα ότι η προστασία της ζωής των εργαζομένων, η έλλειψη των αναγκαίων έργων είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα, δεν είναι αποτέλεσμα της «αβλεψίας» μερικών τεχνοκρατών και ειδικών.

Μεγάλος εύφλεκτος σωρός από καμένα δέντρα και κλαδιά με σκουπίδια, στο οικόπεδο απόθεσης στην οδό Φιλελλήνων
Μεγάλος εύφλεκτος σωρός από καμένα δέντρα και κλαδιά με σκουπίδια, στο οικόπεδο απόθεσης στην οδό Φιλελλήνων
Συνολικά, 119 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα 280 υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Δηλαδή, οι ένοικοι 399 σπιτιών έμειναν στο δρόμο. Από το σύνολο των πληγέντων ένα σημαντικό ποσοστό, 20% - 30%, δεν διέθετε άλλη κατοικία. Μέχρι σήμερα από τις 250 αιτήσεις επισκευής οι 140 αφορούσαν κτίρια φερόμενα ως δασικά και 110 μη δασικά. Εχουν εκδοθεί δε 25 άδειες επισκευής από το ΤΑΕΦΚ Δυτικής Αττικής. Οσον αφορά την καταστροφή που έγινε στο περιβάλλον, 53.157 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη και κάηκαν 2.976 στρέμματα οικιστικής περιοχής.

Ανεπάρκεια σχεδιασμού και υποδομών

Για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν η έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η ανεπάρκεια σχεδιασμού αλλά και των υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, καθώς και οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στην Πυροσβεστική. Για παράδειγμα, δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τα δίκτυα κρουνών και δεξαμενών, νερό στους πυροσβεστικούς κρουνούς, πυροφυλάκια, σχέδιο εκκένωσης της περιοχής και απεγκλωβισμού των κατοίκων. Αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και η φωτιά ξεσπούσε στο νότιο κομμάτι της Κινέτας και κατευθυνόταν προς το βόρειο, όπου δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής, η κατάληξη θα ήταν χειρότερη.

Νερό δεν υπήρχε διότι σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και γεννήτριες δεν υπάρχουν στην Κινέτα. Το νερό της περιοχής προέρχεται από γεωτρήσεις, αντλιοστάσια του δήμου που δεν διαθέτουν γεννήτριες. Αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για αντλήσεις από τα πηγάδια για να ανεφοδιάζονται με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα. Αλλωστε, τότε πολλές υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα είχαν ξεμείνει από νερό στη Βουλιαγμένη.

Στη συμβολή της Χρυσανθέμων με την Ακακίας υπήρχε αυτοσχέδιο γήπεδο ποδοσφαίρου. Η τωρινή του εικόνα οφείλεται στα φερτά υλικά από την πλημμύρα του περσινού Οκτώβρη που έπληξε και το Πανόραμα
Στη συμβολή της Χρυσανθέμων με την Ακακίας υπήρχε αυτοσχέδιο γήπεδο ποδοσφαίρου. Η τωρινή του εικόνα οφείλεται στα φερτά υλικά από την πλημμύρα του περσινού Οκτώβρη που έπληξε και το Πανόραμα
«Ενα χρόνο μετά η κατάσταση είναι τραγική», μας λέει ο Αλέξης Τσόλης, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, συνταξιούχος, κάτοικος της περιοχής, «συνοψίζοντας» αυτό που επικρατεί. «Εκείνη την μέρα (...) έμεινα πίσω για να μην πάρει φωτιά το σπίτι. Τελικά δεν κάηκε με τη βοήθεια και των κατοίκων. Ενα χρόνο μετά τα προβλήματα εξακολουθούν και παραμένουν τα ίδια. Εχουμε προβλήματα από την πυρκαγιά, από την πλημμύρα του περσινού Οκτώβρη, καμένα υλικά και αμίαντος δεν έχουν αποσυρθεί. Τα περισσότερα καμένα υλικά μαζεύτηκαν σε μια περιοχή και σκεπάστηκαν με άλλα μπάζα. Τα ρέματα έχουν κλείσει (σ.σ. στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πέντε ρέματα που καταλήγουν στο... πουθενά) και με μια βροχή οι δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια. Πολλοί δρόμοι έχουν ζημιές και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καμία άδεια ανακατασκευής κατεστραμμένων σπιτιών δεν έχει εκδοθεί. Ούτε γι' αυτά που είχαν άδεια, αλλά και γι' αυτά που δεν είχαν άδεια, τα τακτοποιημένα. Για όσα υπάρχουν προβλήματα με δασική έκταση φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ξαναχτιστούν».

Οπως θα αναφέρει ο Αντώνης Χοροζάνης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Μεγαρέων, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τότε όπως και φέτος είχε γίνει σύσκεψη Πυροσβεστικής, ΕΛ.ΑΣ., δήμου Μεγάρων, Δασαρχείου και φορέων της περιοχής για την πολιτική προστασία και τη λήψη των σχετικών μέτρων. «Κάθε χρόνο γίνονται οι σχετικές συζητήσεις. Φέτος είχαμε μια από τα ίδια. Και πριν από την περσινή πυρκαγιά είχε γίνει η ίδια συζήτηση. Οτι πρέπει να έχουμε πυροσβεστικούς κρουνούς, αυτοκίνητα, να βάλουμε και εθελοντές. Η ίδια συζήτηση γίνεται κάθε χρόνο αλλά οι αρμόδιοι απαντούν ότι δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν προσωπικό». Μάλιστα, οι αρμόδιοι πρότειναν να βάλουν οι κάτοικοι χρήματα, για την αγορά σχετικού μηχανήματος κοπής καμένων κλαδιών, μέσω της Ομοσπονδίας Συλλόγων, ενώ στους εθελοντές ο δήμος δεν χορηγεί τα κατάλληλα μέσα.

Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανακατασκευής κατεστραμμένου ή επισκευής σπιτιού με ζημιές. Δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια ανακατασκευής ούτε ακόμα και γι' αυτά που δεν φέρονται ως «δασικά». Το σπίτι της Ελευθερίας Βούλγαρη, γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων των κατοίκων της Κινέτας, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. «Ζω με τη μικρή κόρη μου και τον πατέρα μου που είναι άρρωστος. Ηταν η πρώτη κατοικία. Μετά έμενα από σπίτι σε σπίτι. Μετά ήρθε η επιδότηση ενοικίου. Την ξεκίνησα τον περσινό Οκτώβρη. Μένω στην περιοχή. Μέσα σε εννέα μήνες έχω μετακομίσει τρεις φορές. Ο πατέρας μου έχει μυοσίτιδα. Δυσκολεύεται να περπατήσει. Εργάζομαι στον δήμο Μεγάρων με σύμβαση. Δεν είναι ζωή αυτή. Στο θέμα της αποκατάστασης το σπίτι δεν φέρεται ως δασικό, έχω, όμως, πρόβλημα με τον κήπο μου. Παλιά δινόταν περιθώριο 2 μέτρων μέσα από τη μάντρα για να κτίσεις. Τώρα είναι 2,5. Ετσι, από τη μεριά που είναι δασικό, το σπίτι πρέπει να γίνει πιο μέσα. Θέλει καινούργιες διαδικασίες. Το θέμα έχει κολλήσει στο να γίνει το σχέδιο διαφορετικό και περιμένω τώρα με την άδεια. Θεωρώ ότι δεν θα αργήσει. Μέσα σε ένα μήνα, μου είπαν Πολεοδομία και υπουργείο. Η ανακατασκευή θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία. Αν γίνει από το κράτος θα αργήσει πάρα πολύ. Ξεκινάς και μετά παίρνεις τα χρήματα. Κράτησα το πεντοχίλιαρο που έδωσε το κράτος στους πυρόπληκτους με νύχια και με δόντια και με αυτό κινήθηκα».

Η Μαρία Μαραθιανάκη, μέλος της Επιτροπής Πυροπλήκτων, έχασε κατοικία που είχε στην περιοχή. Οπως δήλωσε, «υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση για τα "δασικά" σπίτια, αυτά τα οποία φέρονται, δηλαδή, ως δασικά αφού δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα οι δασικοί χάρτες. Ετσι, δεν δίνεται άδεια ανακατασκευής και επισκευής σε αυτά τα ακίνητα αν δεν ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα. Είναι η πλειοψηφία των καμένων σπιτιών. Υπάρχουν, όμως, και γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις που αφορούν την επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών».

Οπως τόνισε, στα σπίτια με δασικό υπόβαθρο υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτά που έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια και αυτά που είναι αυθαίρετα αλλά τακτοποιημένα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν πληρώσει αυτά τα χρόνια τα πάντα όσον αφορά τα σπίτια και είναι νόμιμοι ως προς τις υποχρεώσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη των πυρόπληκτων με υπηρεσιακούς παράγοντες, τους ζητήθηκε για πρώτη φορά να καταθέσουν φάκελο - υπόμνημα τεκμηρίωσης της νομιμότητας των οικισμών. Παράλληλα, καθυστερούν οι έλεγχοι συντεταγμένων που κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία πρέπει να εντοπίζει στο χάρτη αν τα κτίρια προς κατεδάφιση βρίσκονται σε σημεία που υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και να βεβαιώσει ότι δεν συμπίπτουν με τις αντίστοιχες συντεταγμένες περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτό έχει συνέπεια να έχει καθυστερήσει η έκδοση των πρωτοκόλλων αυτοψίας επικίνδυνων κτιρίων.

Ακόμα κάποιοι δεν έχουν πάρει τα 586 ευρώ

Ο Α. Χοροζάνης σημείωσε: «Εδώ θα έπρεπε να βάλουμε αίτημα αποκατάστασης χωρίς περιορισμό και η περιοχή να γίνει ένας οικισμός. Πρέπει να βάλουμε καθαρά το ζήτημα ότι όλη η πυκνοδομημένη περιοχή της Κινέτας να γίνει οικισμός. Ετσι κατοχυρώνονται οι ιδιοκτησίες και θα γίνουν στην περιοχή οι απαραίτητες υποδομές». Οσον αφορά τις χρηματικές ενισχύσεις, «τα 586 ευρώ μερικοί δεν τα έχουν πάρει ακόμα. Αυτά ξεκίνησαν τον φετινό Φλεβάρη. Είναι τα πρώτα χρήματα που δίνονται, ανά σπίτι, για τα πρώτα έξοδα. Τα 5.000 ευρώ δόθηκαν γρήγορα, πέρσι το Νοέμβρη. Και τα 1.200 ευρώ για τις τηλεπικοινωνίες. Της οικοσκευής ακόμα. Τα χρήματα από τη Μητρόπολη δόθηκαν επιλεκτικά», πρόσθεσε.

Επιπλέον, υπάρχουν καθυστερήσεις από το υπουργείο Υποδομών στις συμβάσεις με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις κατεδαφίσεις. Οσον αφορά δε τη συλλογή του αμιάντου, έληξαν το Γενάρη οι συμβάσεις των τριών εταιρειών. Αργότερα ανανεώθηκαν και ξεκίνησαν ξανά. Υπάρχει και το ζήτημα του καθαρισμού των καμένων. Και η δουλειά αυτή έμεινε στη μέση. Αφησαν το τρίμμα (από τον κλαδοτεμαχιστή) στη Φιλελλήνων σε νοικιασμένο από το δήμο οικόπεδο και εκεί έχουν απομείνει υλικά και πετιούνται τώρα μπάζα και σκουπίδια. Τα υλικά αυτά πρέπει να απομακρυνθούν.

«Οσον αφορά τα κορμοδέματα, η σχετική διαδικασία άργησε να ξεκινήσει και δεν έχει ολοκληρωθεί. Πριν 1,5 μήνα ξεκίνησε. Επρεπε να είχε ξεκινήσει από πέρσι τον Αύγουστο. Ετσι, σε τμήματα του βουνού δεν έχει μείνει χώμα για να το χρησιμοποιήσουν. Γίνεται το κορμόδεμα, ρίχνεται χώμα και μετά όπως έρχεται το ρυάκι αποστραγγίζει το χώμα αυτό και πηγαίνει στον υδροφόρο. Αυτά για να γίνουν θα χρησιμοποιηθεί το τρίμμα από τον τεμαχισμό των καμένων δέντρων», καταλήγει ο Α. Χοροζάνης.


Γ. Α.

Το Σάββατο η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Ν. Καββαδία

Το Σάββατο στο Ηρώδειο στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί η μοναδική συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου γι' αυτό το καλοκαίρι. Το κοινό της Αθήνας θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να ταξιδέψει στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, μέσα από τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

Η μορφή με την οποία παρουσιάζονται τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε αυτές τις συναυλίες είναι η τελευταία προσέγγιση του συνθέτη (3 πιάνα, πνευστά και 3 ερμηνευτές). Είναι η κατάληξη των συνεχών αναζητήσεων του συνθέτη όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεση των τραγουδιών μέχρι σήμερα. Μαζί του στη σκηνή θα βρίσκονται οι εξαίρετοι μουσικοί Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Χρήστος Θηβαίος στην ερμηνεία.

Ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τις άλλες εξαρτήσεις
Αλκοόλ

Το 2018 τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ για το αλκοόλ υποστήριξαν 610 άτομα, 363 εξαρτημένους και 247 μέλη οικογενειών. Οπως επισημαίνεται, όμως, το πρόβλημα της εξάρτησης από το αλκοόλ αφορά σαφώς μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα.

Η πλειονότητα όσων απευθύνονται στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι άνδρες (68%) με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη. Κατά μέσο όρο άρχισαν την προβληματική χρήση αλκοόλ στα 29 τους χρόνια, ενώ τέσσερις στους 10 έχουν διαγνωσμένο πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας, ως επακόλουθο της προβληματικής χρήσης αλκοόλ.

6 στους 10 μεγάλωσαν σε οικογένεια που υπήρχε πρόβλημα χρήσης αλκοόλ. Οι μισοί έχουν σταθερή απασχόληση, απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 1 στους 4 είναι πτυχιούχος ανώτερης ή ανώτατης σχολής. Ενας στους 4 οδηγεί πάντα υπό την επήρεια αλκοόλ και ένας στους 3 αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νόμο.

«Τυχερά» παιχνίδια

Το 2018 υποστηρίχθηκαν 533 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης από τα «τυχερά» παιχνίδια, 316 εξαρτημένοι και 217 μέλη οικογενειών. Ενώ η γραμμή 1114 για τα «τυχερά» παιχνίδια απάντησε σε 1.394 κλήσεις. 9 στους 10 είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 38 έτη.

Οι μισοί δηλώνουν πάνω από 10 χρόνια εξάρτησης από «τυχερά» παιχνίδια και οι 8 στους 10 παίζουν κρυφά. Ενας στους 4 παίζει καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι σε μια συχνότητα που κυμαίνεται από 1 έως 4 φορές τη βδομάδα.

Ενας στους 4 οδηγείται σε αυτοκτονικές σκέψεις λόγω του τζόγου. Οι 9 στους 10 αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων και οικονομικά προβλήματα που οφείλονται στον εθισμό τους. Πάνω από τους μισούς έχουν προβλήματα στην επαγγελματική τους ζωή, όπως μειωμένη απόδοση, απουσίες, αργοπορίες.

Οι 7 στους 10 προτιμούν τον αθλητικό στοιχηματισμό, οι μισοί τα παιχνίδια με τυχερούς αριθμούς, το 28% τα «φρουτάκια», 27% καζίνο, 22% χαρτοπαιξία. Οι 8 στους 10 έχουν ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια ή την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 4 στους 10 είναι έγγαμοι και 7 στους 10 έχουν σταθερή απασχόληση.

Κανένας νέος στο περιθώριο της ζωής!

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που θέλει κυρίως τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης, το ΚΚΕ παλεύει:

  • Για να είναι ο άνθρωπος πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής, με καθαρή συνείδηση.
  • Για να μπορεί να αγωνίζεται και να δημιουργεί με βάση τις δικές του ανάγκες και όχι να αποσύρεται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ. Παλεύει για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης, δημόσιου και δωρεάν, ενίσχυση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων και των Κέντρων Πρόληψης και προτάσσει διεκδικήσεις για μια αντιναρκωτική πολιτική που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τη μείωση της ζήτησης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Πρωτογενής Πρόληψη.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να αγωνιστούν ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, στην αθώωση της κάνναβης, στη νομιμοποίηση της χρήσης μέσα από τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Η στάση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και τη νεολαία μπροστά στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Για το ΚΚΕ η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση πρώτης γραμμής και με αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει διεκδικητικές πρωτοβουλίες μέσα στο εργατικό, το μαζικό και το νεολαιίστικο κίνημα.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Οξύνεται το πρόβλημα των εξαρτήσεων, μαζί και το αδιέξοδο της πολιτικής «μείωσης της βλάβης»

Υλικό του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Υλικό του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Αποκαλυπτικά για τα πολλαπλά «πρόσωπα» του προβλήματος της εξάρτησης στην ελληνική κοινωνία είναι τα στοιχεία που έδωσε τις προηγούμενες μέρες το ΚΕΘΕΑ, παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό του. Στοιχεία που μαρτυρούν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», την πλήρη υποβάθμιση της πρόληψης, την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία νέων δομών που θα επιχορηγούνται αποκλειστικά από το κράτος, με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Παραθέτουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία.

Ναρκωτικά

Το προφίλ όσων απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ αναζητώντας βοήθεια για το πρόβλημα των ναρκωτικών, είναι το εξής:

  • Κατά μέσο όρο ξεκίνησαν τη χρήση 16 χρόνων. Οι 9 στους 10 δοκίμασαν ως πρώτη ουσία την κάνναβη. Στα 19 τους ξεκίνησαν τη χρήση της ουσίας την οποία ανάφεραν ως κύρια.
  • Επικρατέστερες κύριες ουσίες παραμένουν η ηρωίνη (41%) και τα οπιοειδή, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό της κάνναβης (36%) και της κοκαΐνης (12%).
  • Οι 5 στους 10 έχουν τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το 17,6% έχει ολοκληρώσει ή συνεχίζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Ενας στους 2 είναι άνεργος. Σταθερή απασχόληση δηλώνει μόλις ένας στους 5.
  • Ενας στους 3 αναφέρει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Οι 2 στους 5 δεν έχουν πραγματοποιήσει ποτέ εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα. Οι 4 στους 10 αναφέρουν πρόβλημα σωματικής υγείας με συχνότερα την ηπατίτιδα C και ορθοπεδικά.
  • Οι 3 στους 4 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά. 4 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη. Ενας στους 4 έχει φυλακιστεί στο παρελθόν. Οι 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες.
  • Η πλειοψηφία ήταν άνδρες ελληνικής υπηκοότητας με μέση ηλικία τα 31 έτη. Οι 4 στους 10 προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία, στους εφήβους κύρια πηγή παραπομπής ήταν η οικογένεια.
Τεράστιες ανάγκες με ελάχιστο προσωπικό

Τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στις υπάρχουσες, αλλά και για τη δημιουργία νέων δομών απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 455 όλοι κι όλοι άνθρωποι που δουλεύουν στο ΚΕΘΕΑ. Από το 2009, η δύναμη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ έχει υποστεί συνεχείς μειώσεις, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών.

Εξίσου μειώσεις έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία και η κρατική επιχορήγηση προς το Κέντρο, με το 2018 να ανέρχεται στο πενιχρό ποσό των 16.625.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες για μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα και αγορές πρώτων υλών ήταν 15.620.519 ευρώ. Κι όλα αυτά όταν μόνο σε μια δεκαετία τα αιτήματα για απεξάρτηση μόνο από την κάνναβη αυξήθηκαν κατά 138%!

«Ληξιπρόθεσμες» δομές και θεραπευτικές σχέσεις

Μπροστά στις αυξημένες ανάγκες, το ΚΕΘΕΑ έχει σχεδιάσει 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που θα υποστηρίζονται από τον Οργανισμό. Μεγάλο αγκάθι όμως στη λειτουργία αυτών των δομών είναι ότι το κράτος δεν θα βάλει ούτε μισό ευρώ, καθώς οι νέες μονάδες θα χρηματοδοτούνται από τα ληξιπρόθεσμα προγράμματα ΕΣΠΑ. Δηλαδή μιλάμε για δράσεις με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020.

«Η μόνη αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών αφορά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Είναι ο πλέον δύσκολος και απρόσφορος τρόπος για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (...) Είναι αναντίστοιχα της διάρκειας του αποτελέσματος και δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια της υποστήριξης των εξυπηρετούμενων, όπου αυτή είναι απαραίτητη», επισημαίνει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Θυμίζουμε ότι το 2016 η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο σε 7 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, επειδή έληξε η χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος, αφήνοντας ξεκρέμαστους πάνω από 2.000 ανθρώπους που λάμβαναν τις σχετικές υπηρεσίες, με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, πετώντας στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν με ελαστικές σχέσεις, είχαν εκπαιδευτεί και αποκτήσει πολύτιμη πείρα, που κατέληξε στα αζήτητα.

Υπενθυμίζεται ότι συστατικό στοιχείο για την επιτυχία της απεξάρτησης αποτελούν οι μόνιμες εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η θεραπευτική συνέχεια, καθώς η θεραπευτική σχέση χτίζεται σταδιακά και δεν μεταβιβάζεται από τον έναν θεραπευτή στον άλλο. Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης αποδεδειγμένα οδηγούν σε υψηλά ποσοστά υποτροπών και διακοπής της θεραπείας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή), προχωράει ακόμη ένα βήμα την αντιδραστική και ανάλγητη πολιτική «μείωσης της βλάβης», δημιουργώντας τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης, διατηρώντας την οικονομική θηλιά που πέρασε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο λαιμό των φορέων που ασχολούνται αποτελεσματικά με την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική ένταξη, διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, επιχειρώντας να μπαλώσει μέρος των ελλείψεων.


Ε. Τζ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org