Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Δραστηριότητα σωματείων και φορέων
  • Σήμερα Παρασκευή, στις 12 μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΑ, ενάντια στις περικοπές αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) προχωρά αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ. σε Γενική Συνέλευση, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση θα προχωρήσει την Τετάρτη 3/6 στις 7 μ.μ . στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
3 νέα κρούσματα κι άλλοι δύο νεκροί

Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι 2.906, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 170.467 κλινικά δείγματα.

16 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 102 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συνολικά έχουν πεθάνει 175 άνθρωποι. Οι 52 ήταν γυναίκες, η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Κάλεσμα για μέρα δράσης στις 4 Ιούνη, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και η «επόμενη μέρα» προμηνύει νέο μπαράζ απολύσεων συμβασιούχων, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διατήρηση κρατικής υποχρηματοδότησης, βάθεμα της εμπορευματοποίησης.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, σωματεία και φορείς οργανώνουν κινητοποιήσεις με αιχμή, αυτήν την περίοδο, την πάλη ενάντια στις απολύσεις, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Στην Αττική

Κάλεσμα να γίνει η Πέμπτη 4 Ιούνη μέρα πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Υγεία - Πρόνοια απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου στα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων και προνοιακών μονάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί σε έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη 2/6 όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για να οργανώσουν μαζί τον αγώνα για τη μονιμοποίησή τους. «Τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο», σημειώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τα εμπόδια που έβαλαν στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό, οι οποίοι είδαν τον Απρίλη, εν μέσω πανδημίας, να απολύονται 25 εργαζόμενοι από την καθαριότητα και τη σίτιση οι οποίοι είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ τα οργανικά κενά εξακολουθούν να είναι πάνω από 550. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση στις 4 Ιούνη, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στα Γιάννενα

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Την κινητοποίηση στήριξε το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γιώργος Φλούδας, τόνισε την ανάγκη να λυθεί το θέμα της καθαριότητας και να μη γίνουν οι επικείμενες απολύσεις συμβασιούχων, με μετατροπή των σημερινών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και προσθήκη νέων οργανικών θέσεων στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου.

Ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μέσα και από την υλοποίηση του ευρωενωσιακού προγράμματος SURE.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Ηλίας. Κάλεσε το προσωπικό του νοσοκομείου να δυναμώσει την πάλη του, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους του νομού, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, καταλήγοντας στην ανάγκη τα σωματεία του Δημοσίου να εγγράψουν στη δύναμή τους όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, ώστε να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός τους σε μόνιμους και συμβασιούχους.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) οργάνωσε χτες σύσκεψη με τους συμβασιούχους. Ηδη τον ερχόμενο Νοέμβρη με Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις 200 εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση, ενώ το Γενάρη αναμένεται να απολυθούν 60 συμβασιούχοι με τον ΟΑΕΔ (νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνολόγοι κ.λπ.). Η διοίκηση του νοσοκομείου, με τις πλάτες και της σημερινής κυβέρνησης, προσανατολίζεται να παραδώσει και τον ιματισμό σε ιδιώτες. Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν χτες να προχωρήσουν στις 4 Ιούνη σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΥΠΕ, ενώ καλούν σε συμμετοχή και τα άλλα σωματεία Υγείας και Πρόνοιας της περιοχής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων για την Υγεία

Τη Δευτέρα 1η Ιούνη

Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού καλεί σωματεία και φορείς που εδρεύουν στην Αθήνα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τη Δευτέρα 1η Ιούνη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Καλεί επίσης τα παραρτήματά του να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Στόχος της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει το Συνδικάτο είναι να κλιμακωθεί ο συντονισμός της δράσης διεκδικώντας: Αμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την ανάπτυξη Κέντρων Υγείας και με ευθύνη του κράτους, σύμφωνα με την αναλογία σε προσωπικό και ειδικότητες που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές και μέσα που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας. Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας οι οδοντίατροι

Με αφορμή την επαναλειτουργία των οδοντιατρείων και τα «πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης», οι οδοντίατροι καταγγέλλουν ότι παρά την αυξημένη επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους «τα αρμόδια υπουργεία δεν έπραξαν τα δέοντα για να εξασφαλίσουν στον οδοντιατρικό κλάδο τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας».

Οπως επισημαίνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, λόγω της στενής επαφής με το στόμα του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, οι οδοντίατροι βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» και η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων. Για να προστατεύσουν τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς τους χρειάζονται συγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία - όπως καταγγέλλουν - ακόμη και σήμερα αδυνατούν να προμηθευτούν εύκολα. Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα, όταν βρεθούν, οι τιμές να είναι αυξημένες και πολλοί οδοντίατροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Η Ομοσπονδία ζητά μέσα ατομικής προστασίας και διασφάλιση της επάρκειάς τους, διάθεση δωρεάν τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό και ουσιαστική ενίσχυση των ευπαθών ομάδων οδοντιάτρων με διαπιστωμένη αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος.

Ακόμη επισημαίνουν ότι «η εξαίρεση της οδοντιατρικής από τη δημόσια Ασφάλιση έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν. Η στοματική υγεία των Ελλήνων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η πολιτεία, που εδώ και 40 χρόνια δεν προσφέρει οδοντιατρική περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τη βασική οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η οδοντιατρική περίθαλψη πρέπει να ενταχθεί στον γενικό σχεδιασμό της Υγείας και παράλληλα να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, με πλήρη στελέχωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών».

ΝΤ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Απάντηση στους προκλητικούς ισχυρισμούς του υπουργείου

Πρόκληση για το λαό των νησιών χαρακτηρίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ την πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, αναφορικά με τη μη λειτουργία της ΜΕΘ στην Κεφαλονιά και για τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Ιόνια Νησιά.

Θυμίζουμε ότι ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για το θέμα, είχε πει ότι «κενά υπήρχαν και θα υπάρχουν (...) Ούτε πριν την πανδημία υπήρχαν κρεβάτια ΜΕΘ στα νησιά». Ακόμη, είπε πως στα Επτάνησα έχουν γίνει 70 και πλέον προσλήψεις προσωπικού, ενώ δήλωσε πως αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει:

«Η ΜΕΘ της Κεφαλονιάς διαχρονικά - με πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - παρέμεινε χωρίς στελέχωση. Με απόφαση αυτής της κυβέρνησης και τη συνένοχη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εξοπλισμός της μεταφέρθηκε εκτός νομού, στο όνομα του κορονοϊού. Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τα έκτακτα περιστατικά, που δεν περιορίζονται στον κορονοϊό, σε συνέχεια όσων έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι διακομιδές εκεί που υπάρχει ΜΕΘ, δηλαδή στο Ρίο ή στην Αθήνα. Τι κι αν αυτό σημαίνει απώλεια πολύτιμου χρόνου και απώλεια ανθρώπινων ζωών ή / και συνέπειες σε αναπηρίες. Η λογική του "κόστους - οφέλους" σε όλο της το μεγαλείο. Καμία δέσμευση για επαναφορά του εξοπλισμού της ΜΕΘ και για τις πέντε νέες κλίνες ΜΕΘ που έταξε ο κυβερνητικός βουλευτής ότι "θα έρθουν", πολύ περισσότερο κουβέντα για προκήρυξη θέσεων, στελέχωση και λειτουργία της ΜΕΘ (...) Από τα 90 άτομα που προσλήφθηκαν στα Ιόνια, στην Κεφαλονιά κατανέμονται μόλις 1 γιατρός και έξι άτομα νοσηλευτικού προσωπικού, όλα με δίχρονες συμβάσεις».

«Η κυβέρνηση είναι έκθετη», υπογραμμίζει και καλεί τα σωματεία και τους φορείς του νομού σε ενίσχυση του αγώνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org