Σάββατο 29 Απρίλη 2017 - Κυριακή 30 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μνημείο θράσους

Μνημείο απύθμενου θράσους αποτελεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά, που φτάνει στο σημείο να αποδίδει ευθύνες στους εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η κυβέρνηση έδωσε μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα. Μάχη που, στην περίπτωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει θετική έκβαση, μάχη που συνεχίζεται. Ομως οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο από τις κυβερνήσεις, ειδικά στους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης. Οπως μας υπενθυμίζει η Εργατική Πρωτομαγιά, οι μάχες κερδίζονται από τους λαϊκούς αγώνες, από τους αγώνες των εργαζομένων». Να λοιπόν που για τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού και την επέκτεινε ακόμα περισσότερο, έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι, που δεν στήριξαν όσο θα έπρεπε την κυβέρνηση στην «τεράστια μάχη» που έδωσε για να υπερνικήσει τον αρνητικό συσχετισμό! Γίνεται φανερό ότι όσο προχωρά η κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, τόσο η κυβέρνηση θα αναζητά καταφύγιο στην πρόκληση και στο ψέμα. Γι' αυτό χρειάζεται η απάντηση στην αντιλαϊκή της πολιτική και την κοροϊδία να είναι ηχηρή και μαζική, με τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς τη Δευτέρα και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

Τα γεγονότα που εξελίσσονται στην ΠΓΔΜ από το απόγευμα της Πέμπτης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Για όποιον παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, ήταν φανερά τα σημάδια της κλιμάκωσης, βλέποντας τους εθνικισμούς να οξύνονται, με την ενθάρρυνση ισχυρών και ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στο Κόσσοβο, αλλά και στη Σερβία, κάνοντας την περιοχή να μοιάζει με καζάνι που βράζει. Στον «Ριζοσπάστη» καταγράψαμε τις προηγούμενες μέρες πληροφορίες για τις ραγδαίες εξελίξεις που κυοφορούνταν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εδώ και πολλούς μήνες είχαμε επισημάνει ότι η ένταση συσσωρεύεται επικίνδυνα στα Βαλκάνια, καταγράφοντας τα συγκρουόμενα συμφέροντα διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Το βέβαιο είναι ότι τα γεγονότα της Πέμπτης είναι η αρχή και όχι το τέλος ενός ακόμα γύρου εξελίξεων, που αναπόφευκτα επηρεάζουν και την Ελλάδα, με δεδομένες τις βλέψεις και το ενδιαφέρον της Τουρκίας και της Αλβανίας στη βόρεια γειτονιά μας. Οι αναταράξεις από τους ανταγωνισμούς σε όλη την έκταση από την Ουκρανία μέχρι τη Βόρεια Αφρική φαίνεται πως επιδρούν και σε «ρήγματα» παραδοσιακών ενδοϊμπεριαλιστικών διενέξεων, κάνοντας ακόμα πιο εμφανείς τους κινδύνους από την πολιτική βαθύτερης εμπλοκής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιφέρεια.

Ξαναζεσταμένα οράματα του κεφαλαίου

«Αριστερός προοδευτικός φεντεραλισμός». Τίτλος φανταχτερός, με περιεχόμενο που μυρίζει ναφθαλίνη. Είναι το εύηχο λεκτικό σχήμα για να υπερασπιστούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ την ΕΕ και την πρόταση για παραπέρα «εμβάθυνση», σε μια εποχή που το οικοδόμημα μαστίζεται από την αγιάτρευτη ανισομετρία και τις εσωτερικές αντιθέσεις. Ο Ν. Παππάς εισηγείται τον τίτλο σε άρθρο του στη «Le Monde» υποστηρίζοντας ότι «αυτό το όραμα είναι ικανό να ξαναδώσει πνοή στην ΕΕ και να αποτελέσει έμπνευση για τις κοινωνίες μας» και ότι «το μέγεθος της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας είναι τέτοιας ιστορικής κλίμακας που αναδιατάσσει τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος». Ο ίδιος αποπειράται να χαράξει νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, αντλώντας υλικά απ' το χρονοντούλαπο και συγκεκριμένα τη διακήρυξη του Βεντοτένε του Αλ. Σπινέλι, όπου η διαχωριστική γραμμή ετίθετο «ανάμεσα στα προοδευτικά και στα αντιδραστικά κόμματα» και «στην υιοθέτηση ως βασικού στόχου της δημιουργίας μιας διεθνούς ομοσπονδιακής ένωσης στην Ευρώπη που θα συγκρουστεί με τις οικονομικές ολιγαρχίες και τον πολιτικό ολοκληρωτισμό»! Παλιά ξινά σταφύλια, που στην εποχή τους εκπλήρωσαν την αποστολή για πρόσδεση του λαού στα οράματα του κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετεί από γεννησιμιού της η ΕΕ. Οσο για τις «ιδέες» του Ν. Παππά, καμιά πρωτοτυπία δεν διεκδικούν, αφού η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης είναι το όραμα πολλών «ευρωσκεπτικιστών» σε άλλες χώρες, που είτε δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τη Γερμανία είτε διεκδικούν χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για να πάρουν μπροστά οι οικονομίες τους...

Επιδόσεις που ... εντυπωσιάζουν

Τη δράση του Λιμενικού και της Αστυνομίας γύρω από το Μεταναστευτικό «αξιολόγησε» η Frontex, με τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την τοποθέτηση του εκτελεστικού της διευθυντή για τη δουλειά που έχει γίνει στα ζητήματα των «hot spot». Στη σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Ναυτιλίας, η Ελλάδα ζήτησε από τη Frontex, εκτός από «σύγχρονο εξοπλισμό» (θερμοκάμερες, 30μετρα σκάφη κ.λπ.), να παραμείνει η έδρα της στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες μέρες μετά το ναυάγιο με τους 16 πνιγμένους πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λέσβου και προαναγγέλλουν ενίσχυση των μέτρων καταστολής στα σύνορα σε βάρος χιλιάδων κατατρεγμένων από τις πατρίδες τους, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Κατά τ' άλλα, παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε το «κίνημα» επειδή «δεν έχει πιέσει» αρκετά για την εφαρμογή της «νόμιμης μετανάστευσης»! Δηλαδή, η κυβέρνηση, από τη μία, ζητάει μεγαλύτερη στήριξη από τους μηχανισμούς της ΕΕ για την καταστολή στα σύνορα και, από την άλλη, υλοποιεί τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα και τελικά ρίχνει και το μπαλάκι στο «κίνημα» (!) την ώρα που με δική της ευθύνη, ακόμα και σ' αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το άσυλο εξετάζεται και παρέχεται με το σταγονόμετρο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1863 Γεννιέται ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Στο «απόγειό» του ο Χιρστ διέθετε πάνω από 30 εφημερίδες και περιοδικά μόνο στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ΜΜΕ παγκοσμίως. Θεωρείται ο «πατέρας» της «κίτρινης» δημοσιογραφίας.

1863 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1918 Πέφτει το Βίμποργκ, ο τελευταίος προμαχώνας της προλεταριακής επανάστασης στη Φιλανδία. Χιλιάδες επαναστατημένοι εργάτες, κομμουνιστές και «κόκκινοι» μαχητές κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες. Χιλιάδες ακόμη εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της αντεπανάστασης.

1930 Πεθαίνει (αυτοκτόνησε) η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1943 Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής καίνε τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας Νεστόριο, Πεντάβρυσο, Βοτάνι, Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βογατσικό, Γέρμα, Φωτεινή και Κορησσό.

1945 Τα γερμανικά στρατεύματα στην Ιταλία υπογράφουν τους όρους της παράδοσής τους. Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βενετία. Στη Γερμανία, την ίδια μέρα, ο Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν και χρίζει διάδοχό του τον ναύαρχο Ντένιτς.

1949 Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και της ΕΣΣΔ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προτείνουν στον ΥΠΕΞ της ΕΣΣΔ Αντρ. Γκρομίκο να συζητηθεί το ζήτημα για τα μέτρα διακανονισμού της κατάστασης στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Ο Γκρομίκο δήλωσε πως βάση για τη ρύθμιση του ζητήματος έπρεπε να είναι η τελευταία ειρηνευτική δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων, το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων, τη χορήγηση γενικής αμνηστίας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η κυβέρνηση της Αθήνας αρνήθηκε τις προτάσεις.

1954 Επιτυγχάνεται συμφωνία για τη ρύθμιση των συνοριακών διαφορών μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της ΕΣΣΔ.

1957 Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων, αντίστοιχα.

1961 Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

1975 Εικόνες αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στο λιμάνι της Σαϊγκόν, καθώς έχει αρχίσει η αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Βιετνάμ.

1980 Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.

1989 Η τραγωδία του Χέιζελ κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Λίβερπουλ - Γιουβέντους, το 1985, «ζωντανεύει» στη δικαστική αίθουσα και 14 Αγγλοι οπαδοί καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση για τη συμμετοχή τους στα αιματηρά επεισόδια, που είχαν στοιχίσει το θάνατο 39 Ιταλών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org