Κυριακή 29 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκατομμύρια άνθρωποι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο, οι μισοί από τους κατοίκους του Ουζμπεκιστάν, της Αρμενίας, της Γεωργίας, του Κιργιστάν και Τατζικιστάν διαβιούν με ποσό μικρότερο των δύο δολαρίων την ημέρα. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο περίπου 212.000 παιδιά πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους στην ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την κεντρική Ασία. Ενώ, το χάσμα στη μισθοδοσία μεταξύ ανδρών και γυναικών διευρύνθηκε σε ποσοστό 30% - 50%.

Φυσικά, αυτές οι στατιστικές δεν «ανακαλύπτουν την Αμερική». Ούτε οι λαοί των χωρών αυτών περίμεναν τον ΟΗΕ να τους πει... πώς ζουν. Απλά επαναβεβαιώνουν τη σημερινή, άθλια πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Και από αυτή την άποψη είναι χρήσιμες για συμπεράσματα.

«Ανήθικη πρόταση»!

Σημειώσεις ύλης - «σκονάκια» για τις εξετάσεις, μοιράζουν στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Λέτε να το κάνουν επειδή διακατέχονται από αισθήματα «καλού Σαμαρείτη» και θέλουν, απλώς, να βοηθήσουν τους φοιτητές; Αυτό δεν το πιστεύει, πια, ούτε και ο πλέον ανίδεος και αφελής πρωτοετής. Μ' αυτήν την «προσφορά» τους, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν διπλό στόχο: Από τη μια, υπονομεύουν την απαίτηση των φοιτητών για δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε όλους και, από την άλλη, προωθούν τη «λογική» της εξαγοράς της φοιτητικής ψήφου. Η «ανήθικη πρόταση» για «πρόστυχη συναλλαγή» δε θα μπορούσε να «περπατήσει», αν δεν «πατούσε» στην ανοχή, ή και στη συνεργασία (;) κάποιων καθηγητών, που επιτρέπουν στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ να υποτιμούν τη νοημοσύνη των φοιτητών και να προσβάλλουν την υπόληψη των διδασκόντων. Κι απ' αυτήν την άποψη αξίζουν συγχαρητήρια σ' εκείνους τους καθηγητές της Παντείου, οι οποίοι αντέδρασαν, επισημαίνοντας ότι η γνώση που θέλουν να προσφέρουν δε χωράει σε μερικές αράδες σημειώσεων και κατήγγειλαν τη βρώμικη επιχείρηση εξαγοράς ψήφου...

Αγοραστές... καινοτομίες

Μια ακόμα... καινοτομία για τη Λάρισα πρότεινε στην κυβέρνηση, ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Κ. Αγοραστός, την οποία έσπευσε ν' αποδεχτεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός. Ζήτησε τα 50 λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ να χρησιμοποιούν, αντί για πετρέλαιο, βιοντίζελ που θα παράγεται από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών στο νομό. Αυτή η πρόταση - ισχυρίζονται ο βουλευτής και ο υφυπουργός - συντελεί στην προσπάθεια για προώθηση των βιοκαυσίμων προς όφελος και του περιβάλλοντος και των αγροτών.

Θα μπορούσε να πει κανείς «δουλιά δεν είχε ο διάβολος... ασχολούνταν με καινοτομίες», αν δεν καταλάβαινε πως κι αυτή η... πρωτοποριακή πρόταση κινείται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής επιχείρησης αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας. Διότι, το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λάρισα και οφείλεται, κατ' εξοχήν, στη ρυπογόνο δράση βιομηχανιών, δε θα λυθεί με τη χρήση βιοντίζελ από τα αστικά λεωφορεία. Ούτε, βεβαίως, θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών, που ξεκληρίζονται από την ΚΑΠ, με τη «στροφή» προς τα ενεργειακά φυτά, που προτρέπει η κυβέρνηση...

«Ευκαιρίες... »

«Τρέξτε να προλάβετε»! Αυτή ήταν η σύσταση πολλών ξένων παραγόντων του τουρισμού και των αερομεταφορών προς τους εγχώριους συναδέλφους τους σε σχετική με το θέμα ημερίδα, που οργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος των τουριστικών γραφείων από κοινού με τον όμιλο Καλοφωλιά. Τι να προλάβουν; Την υλοποίηση των «αναγκαίων» μεταρρυθμίσεων στον τομέα.

Γι' αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τα συμπεράσματα της ημερίδας μίλησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Ευαγγέλου και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γ. Καλοφωλιάς. Κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι κάθε τι που ενισχύει τον τουρισμό είναι επωφελές και για την οικονομία, ενώ διατυπώθηκαν και παραδοχές που συνδέουν το χαμηλό κόστος των εταιρειών αερομεταφοράς με την ...ασφάλεια των πτήσεων (υποτίθεται ότι οι εταιρείες κόβουν άλλες παροχές). Στο «διά ταύτα» απαιτείται από τους μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού φορολογική ελάφρυνση των εταιρειών, ποικιλόμορφες ενισχύσεις, πλήρης «απελευθέρωση» της αγοράς, αναθεώρηση διακρατικών συμφωνιών, ιδιωτικοποίηση των καλύτερων αεροδρομίων, βελτίωση της υποδομής τους με δημόσιο χρήμα κλπ.

Υπάρχει, βεβαίως, και ο αντίλογος. Για παράδειγμα, ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των μισθών των εργαζομένων κάνει καλό στον τουρισμό, αφού θα ξοδεύουν περισσότερα. Αρα, κάνει καλό και στην οικονομία. Αρα, γιατί να μην ξεκινήσουμε από την «απελευθέρωση» των εργαζομένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσής τους;

Το «παντρολόγημα»

Η διαφαινόμενη συναλλαγή για τη συγκρότηση προεδρείου στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων από τις παρατάξεις «Ανεξάρτητη Κίνηση» (ΔΑΚΕ) και «Αγωνιστική Κίνηση» (ΠΑΣΚΕ) ολοκληρώθηκε προχτές το απόγευμα στη νέα συνεδρίαση του ΔΣ, με την επίσημη στήριξη - ψήφιση από την τελευταία της υποψηφιότητας για την προεδρία της «Ανεξάρτητης Κίνησης».

Καταστρατηγώντας τη βούληση των εργαζομένων, που, παρά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις, επανεξέλεξαν σε πρώτη δύναμη και με μεγάλη διαφορά τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις που εκφράζονταν στο ψηφοδέλτιο της «Ενότητας», οι παραπάνω παρατάξεις απέδειξαν ότι η κωλυσιεργία τους όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανάδειξη νέας διοίκησης δεν ήταν διόλου τυχαία. Οπως δεν είναι τυχαία και τα «παντρολογήματα» σε συνδυασμούς και ψηφοφορίες ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ και την παράταξη του ΣΥΝ. Εχουν, άλλωστε, όλοι τον ίδιο στόχο: Να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ και μέσω αυτού τους αγώνες των εργαζομένων. Δε θα τους περάσει!

ΒΙΒΛΙΟ
Το χρονικό της αντρειοσύνης

«Ετσι η Οκτωβριανή Επανάσταση έσωσε δυο φορές τη Ρωσία. Αν δεν υπήρχε η επανάσταση, δε θα υπήρχαν οι υπερασπιστές του Στάλινγκραντ, δε θα υπήρχαν εργάτες ικανοί να εγκαταστήσουν μέσα σε μια βδομάδα εργοστάσιο στην ερημιά, δε θα υπήρχαν οι Ουζμπέκοι που πολεμούν με αυτοθυσία κοντά στο Ρζεφ, δε θα υπήρχε ο Κόκκινος Στρατός που έχει καταπλήξει τον κόσμο»...

Σ' αυτό το βιβλίο καταχωρήθηκαν τα άρθρα και οι ανταποκρίσεις του Ιλία Ερενμπουργκ, που γράφτηκαν απ' αυτόν στα χρόνια του Πατριωτικού Πολέμου για τον Τύπο του εξωτερικού. Το βιβλίο είναι αναμφίβολα ενδιαφέρον για το σύγχρονο αναγνώστη, γιατί είναι το χρονικό της αντρειοσύνης του σοβιετικού λαού, γραμμένο πάνω στα νωπά ίχνη των γεγονότων. Σήμερα, στις μέρες που επιχειρείται το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, τα άρθρα του Ερενμπουργκ γραμμένα με το μοναδικό του ύφος αποδείχνουν με τον πιο πειστικό τρόπο τον καθοριστικό ρόλο του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού στον πόλεμο. Ταυτόχρονα αποδείχνεται πως η καταστροφή της μεγαλύτερης πολεμικής δύναμης που είχε μέχρι τότε γνωρίσει ο κόσμος από τον Κόκκινο Στρατό έγινε δυνατή επειδή είχε προηγηθεί η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Ενα χρήσιμο βιβλίο, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που επιχειρούν να τους δηλητηριάσουν με τις σύγχρονες ιδεοληψίες του ιμπεριαλισμού. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Αμπντουλάχ Γκιουλ

Η διαδικασία εκλογής του 11ου Προέδρου της Τουρκίας, που άρχισε προχτές, με τον παραπλεύρως εικονιζόμενο πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών να συγκεντρώνει 357 ψήφους, αλλά να χάνει τον πρώτο γύρο, εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν, σε πολιτικό θρίλερ. Η μάχη της ισλαμιστικής δεξιάς που αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερη» -- με την έννοια της παραχώρησης ευρύτερων θρησκευτικών/ πολιτικών/ πολιτισμικών δικαιωμάτων -- που εκφράζει το ΑΚ, με τους υπέρμαχους του «κοσμικού χαρακτήρα» του κράτους, με αντικείμενο, τι άλλο, τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού, απέκτησε, όπως επίσης αναμενόταν, και δικαστική διάσταση. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που απείχε από τη διαδικασία εξ επί τούτου, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε απαρτία. Σε ένα αντίμετρο βγαλμένο από φαρσοκωμωδία, ο ισλαμιστής πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς θεώρησε παρόντες 10 βουλευτές του CHP που ...περιφέρονταν!

Ολα τα διλήμματα της κυρίαρχης τουρκικής τάξης (κι όχι μόνο) επανατίθενται: Τι είδους καθεστώς θέλει το εγχώριο (διαμοιρασμένο «ισλαμικό» και «κοσμικό» και διεθνικό κεφάλαιο; Τι θα πει η ΕΕ και το υπερατλαντικό «μεγάλο αφεντικό»; Θα παρέμβει ο στρατός; Ανεξαρτήτως του εάν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εκλεγεί Πρόεδρος, είτε στον δεύτερο ή στον τρίτο γύρο, πολλές πάγιες συνιστώσες του σύγχρονου τουρκικού κρατικού μορφώματος θα παραμείνουν απαράλλακτες, περιλαμβανομένου και του μανιασμένου διωγμού των οργανώσεων λαϊκού μαζικού κινήματος και της αριστεράς.


Μπ. Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ