Κυριακή 29 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΔΟΓ
Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια

Με σύνθημα «Οι γυναίκες της Ευρώπης απαντάμε στην καπιταλιστική κρίση με οργανωμένη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια», διαδήλωσαν οι οργανώσεις του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΔΟΓ στη Βραζιλία
Με σύνθημα «Οι γυναίκες της Ευρώπης απαντάμε στην καπιταλιστική κρίση με οργανωμένη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια», διαδήλωσαν οι οργανώσεις του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΔΟΓ στη Βραζιλία
Μήνυμα ενίσχυσης της πάλης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε όλο τον κόσμο έστειλε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας μέσα από τη συμμετοχή της στο 15ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ). Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ βρέθηκε στη Βραζιλία για τις εργασίες του Συνεδρίου (8 - 12 Απρίλη), πήρε μέρος στην πορεία που διοργανώθηκε στις 10 Απριλίου μαζί με τις αντιπροσωπείες των γυναικείων οργανώσεων από 49 συνολικά χώρες. Παρουσίασε στο Συνέδριο, όπως της είχε ανατεθεί από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΔΟΓ, εισήγηση με θέμα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις γυναίκες. Κατέθεσε μια σειρά ψηφίσματα, μετέφερε τη φωνή των αγώνων των λαών και ιδιαίτερα των γυναικών της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, ως συντονίστρια οργάνωση των ευρωπαϊκών οργανώσεων της ΠΔΟΓ.

Στη θέση της προέδρου παραμένει η Marcia Campos από τη Βραζιλία ενώ αντιπρόεδροι εκλέχθηκαν η Σκεύη Κουκουμά από την Κύπρο, η Mayada Abbassi από την Παλαιστίνη, η Annie Raja από την Ινδία, η Luzia Inga από την Αγκόλα και η Elizabeth Tortosa από τη Βενεζουέλα. Η ΟΓΕ ανέλαβε ξανά την ευθύνη του συντονισμού των οργανώσεων στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της

Κεντρική θέση στο κείμενο της Διακήρυξης, στην οποία κατέληξε το Συνέδριο, κατέχει το ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης. Σχετικά με το χαρακτήρα και τις αιτίες της κρίσης, η ΠΔΟΓ αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε συνθήκες βαθιάς δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η οποία έχει αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών σε όλο τον κόσμο, και κυρίως στη ζωή των εργαζόμενων γυναικών. Συμπεραίνουμε ότι δεν πρόκειται για κρίση χρέους ή διαχείρισης αλλά για κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση κάθε χώρας είναι νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική.

Οσον αφορά τις συνέπειες που υφίστανται οι εργαζόμενοι η Διακήρυξη σημειώνει: «Αυτή η κρίση προκάλεσε μαζική ανεργία, αντικατέστησε την σταθερή εργασία με ευέλικτη δουλειά, χαμηλότερους μισθούς, λιγότερες κοινωνικές παροχές και χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες και παραβιάζει το δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία και τη μητρότητα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους αγώνες των λαών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν την πιο σκληρή και βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά τους από την πλουτοκρατία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καταδικάζουμε τις πολιτικές των νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ενάντια στην εργατική τάξη και ιδιαίτερα ενάντια στις γυναίκες».

Η ΠΔΟΓ εκτός από την άγρια επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων υπογραμμίζει και άλλους κινδύνους που εγκυμονεί η βαθιά κρίση του καπιταλισμού για τους λαούς: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας», σημειώνει η ΠΔΟΓ, «σχετικά με το βάθεμα της κρίσης, των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της επιθετικότητας, της αύξησης των κινδύνων για το ξέσπασμα πολέμων. Σήμερα οι κίνδυνοι μεγαλώνουν γιατί ο παγκόσμιος νόμος είναι ο νόμος του ιμπεριαλισμού και των συμφερόντων του. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που συμφωνήθηκε στη Λισαβόνα το 2010, μεγαλώνει τον κίνδυνο διεξαγωγής πολέμου από αυτόν τον αιματοβαμμένο μηχανισμό του ιμπεριαλισμού. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι τα πρώτα θύματα των πολέμων και της κατοχής». Στο έδαφος αυτό, η ΠΔΟΓ συμπεραίνει την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στα κινήματα που έχουν αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, στο επίπεδο της κάθε ξεχωριστής χώρας αλλά και διεθνώς.

Στη διακήρυξή της η ΠΔΟΓ απαιτεί την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε όλον τον κόσμο και εκφράζει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας. Στέλνει για μια ακόμα φορά μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους λαούς και στις γυναίκες που υποφέρουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ιδιαίτερα αναφέρεται στο λαό της Παλαιστίνης, με τον οποίο ενώνει τη φωνή της για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, για την επιστροφή των προσφύγων, την απελευθέρωση των παλαιστίνιων κρατουμένων και την απομάκρυνση του τείχους της ντροπής. Καταδικάζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στο Ιράν, τη Συρία, το Λίβανο και τη Βόρεια Αφρική που συνιστούν απειλή για τη νότια περιοχή της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή. Στηρίζει τον αγώνα του κουβανικού λαού για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και επαναλαμβάνει το αίτημά της για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών ηρώων που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Ζητά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και υποστηρίζει τη λύση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας για την επίλυση του Κυπριακού. Καλεί σε διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης για τους λαούς της Σομαλίας και του Σουδάν που υφίστανται τις συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων αλλά πλέον και της επισιτιστικής κρίσης.

Σημαντική η συμβολή της ΟΓΕ

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ συνέβαλε στη διαμόρφωση των ντοκουμέντων του Συνεδρίου. Εφερε προς ψήφιση στο σώμα του Συνεδρίου ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από αυτό, ενίσχυσε τη συζήτηση, συνέβαλε στη συγκέντρωση πείρας και στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Στο ψήφισμα με θέμα την οικονομική κρίση συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα της συζήτησης που με πρωτοβουλία της ΟΓΕ έγινε το προηγούμενο διάστημα στις συναντήσεις του ευρωπαϊκού γραφείου της ΠΔΟΓ. Περιλαμβάνονται σε αυτό τα βασικά αιτήματα και οι διεκδικήσεις με τις οποίες απαντά το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα στην επίθεση του κεφαλαίου. Μεταξύ αυτών, το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 τους χρόνια, με πενταετή διαφορά από τους άνδρες, για εξάλειψη της μισθολογικής ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, για κοινωνική αναγνώριση και προστασία της μητρότητας. Με το ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», έγινε γνωστός ο ηρωικός τους αγώνας αλλά και η αποφασιστική στάση των γυναικών των απεργών, η περήφανη στάση των οικογενειών τους που αντιστέκονται στις απειλές και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Στο ψήφισμα καταδίκης του αντικομμουνισμού υπογραμμίζεται πως η επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων ενάντια στην κομμουνιστική ιδεολογία και στα κόμματα που την εκφράζουν, αφορά συνολικά το λαϊκό κίνημα αφού στο στόχαστρο βρίσκονται οι αγώνες των λαών της Ευρώπης ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Από το πεδίο βολής τους δεν ξεφεύγει ούτε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, που αποτελεί μέρος του λαϊκού κινήματος και παλεύει ενάντια στην ανισοτιμία των γυναικών και την εκμετάλλευση. Ειδικά σήμερα που η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και τα αδιέξοδα του συστήματος γιγαντώνονται, η κλιμάκωση του αντικομμουνισμού αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης, το εργαλείο που θα διευκολύνει την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους και έχουν ακόμα πιο βαρύ αντίκτυπο στις γυναίκες.

Με τη συζήτηση, τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του 15ου Συνεδρίου, οι γυναικείες οργανώσεις της ΠΔΟΓ καλούνται να κλιμακώσουν τη δράση τους για να βρεθούν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο προσκήνιο. Να διαλέξουν το δρόμο του σκληρού και οργανωμένου αγώνα και να βαδίσουν μέχρι το τέλος, μέχρι να χτίσουν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, στα πλαίσια της οποίας θα κατακτήσουν την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους.


Ευ.Χαϊντ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ