Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πούλμαν για την κινητοποίηση

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση, μαζικοί φορείς από γειτονιές της Ανατολικής Αττικής δρομολογούν πούλμαν για το Λαύριο το Σάββατο 31/3, από τα εξής σημεία:

-- Αρτέμιδα, 4.30 μ.μ., από τη «Μέδουσα».

-- Γέρακα, 4.45 μ.μ., από τα ΕΛΤΑ.

-- Νέα Μάκρη, 4.30 μ.μ., από την πλατεία Ν. Μάκρης.

-- Παιανία, 4.45 μ.μ., από το «Λαγό».

-- Παλλήνη, 4.30 μ.μ., από τον Αγιο Τρύφωνα.

-- Ραφήνα, 4.45 μ.μ., από τον ΟΤΕ Ραφήνας.

Επίσης, κλαδικά συνδικάτα της Αττικής δρομολογούν πούλμαν στις 4.45 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).

ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς διοργανώνει η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ ενόψει του «αναπτυξιακού» συνεδρίου της κυβέρνησης στην Ανατολική Αττική. Σήμερα Πέμπτη, θα γίνουν περιοδείες σε εργαζόμενους του δήμου Λαυρίου, στον προαστιακό, σε καταστήματα του Κορωπίου και της Παιανίας και στη Λαϊκή Ν. Μάκρης. Αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ. στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και επιπλέον: Στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο, στη Λαϊκή Αγορά Καλυβίων και στο εμπορικό κέντρο «Εκπτωτικό Χωριό» στην Αρτέμιδα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στο νέο «αναπτυξιακό» συνέδριο

Συγκέντρωση το Σάββατο 31/3, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων, στο Λαύριο

Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 12/1 στο Λαύριο
Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 12/1 στο Λαύριο
Εντατικά προετοιμάζουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Συνδικάτα της Ανατολικής Αττικής την κινητοποίηση για την αγωνιστική «υποδοχή» της νέας «αναπτυξιακής» φιέστας που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην περιοχή, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Η αγωνιστική συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των Συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/3, στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων, στο Λαύριο.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη συνδικάτων και φορέων που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ενώ για την προετοιμασία της και την ενημέρωση των εργαζομένων έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Σήμερα Πέμπτη, περιοδείες θα γίνουν στις επιχειρήσεις ΚΕΡΑΜΕΤΑΛ, ΖΟΓΟΜΕΤΑΛ, ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ (Μέταλλο), στη ΔΕΗ και στο αεροδρόμιο. Αύριο Παρασκευή, σε ΚΕΛ Κορωπίου, Ομβρια Παιανίας, λιμενεργάτες, ναυτεργάτες και αλιεργάτες Λαυρίου.

Την «κανονικότητά» τους...

Μέσα και από το «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ανατολική Αττική, όπως έκανε και σε όλες τις προηγούμενες περιοχές, επιδιώκει να υπηρετήσει τις επιδιώξεις των μονοπωλίων. Θα έρθει να διαφημίσει τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτοί εξειδικεύονται στην Ανατολική Αττική, προσπαθώντας να πείσει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, ότι δήθεν έχουν κι αυτοί να κερδίσουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των τοπικών παραγόντων, της τοπικής διοίκησης, δημάρχων και άλλων μηχανισμών, που παρά την όποια κομματική διαφωνία μπορεί να έχουν με την κυβέρνηση, πρωτοστατούν για τη στήριξη και υλοποίηση αυτής της φιέστας. Γιατί παρά την πολιτική τους προέλευση και τοποθέτηση, τους ενώνει ένας κεντρικός στόχος, ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Στην ιστορική για το εργατικό κίνημα πόλη του Λαυρίου, στην πόλη όπου αναπτύχθηκαν μια σειρά εργατικοί αγώνες και αποσπάστηκαν μια σειρά κατακτήσεις από το εργατικό κίνημα, στην πόλη όπου σήμερα «χτυπάνε κόκκινο» η ανεργία και η φτώχεια, έρχεται η κυβέρνηση να στήσει το πανηγύρι της. Το Λαύριο και στο παρελθόν έγινε χώρος προώθησης προγραμμάτων προσαρμογής της εργατικής τάξης στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Γ. Παπανδρέου το Λαύριο είχε επιλέξει για να υποσχεθεί ανασφάλιστη εργασία στους νέους μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους, για να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Θα πουν πολλά, ίσως τάξουν ακόμα περισσότερα, για τρένα που θα φτάσουν στα λιμάνια, εννοώντας την επέκταση του προαστιακού προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, για στόχους ανάκαμψης, για την «έξοδο από την επιτροπεία», για την «επιστροφή στην κανονικότητα» που τάχα έχει ξεκινήσει ήδη από την Ανατολική Αττική. Πολύ πιθανό την προώθηση των στόχων και των συμφερόντων των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, να την πασπαλίσουν με μπόλικη «κοινωνική πολιτική» και μεγάλες υποσχέσεις για τους «φτωχούς».

...τη ζούνε στο πετσί τους οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες στην Ανατολική Αττική

Παρ' όλα αυτά, η «κανονικότητά» τους είναι δεδομένη για την εργατική τάξη στην Ανατολική Αττική: Είναι η δουλειά χωρίς δικαιώματα, η τρομοκρατία, τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», η απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στα διάφορα εμπορικά πάρκα που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη την περιοχή.

Την «κανονικότητα» τη νιώθουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, που ενώ σπάει όλα τα ρεκόρ επισκεπτών και κερδών, οι εργαζόμενοι σε αυτό δουλεύουν με μερική απασχόληση, 4ωρα, 6ωρα, με βασικό μισθό 586 ευρώ.

Στα πολυδιαφημισμένα ξενοδοχεία της περιοχής, με τη μεγάλη πληρότητα, δεν εφαρμόζεται πουθενά η Σύμβαση, οι εργαζόμενες εργάζονται 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό. Οι καθυστερήσεις πληρωμών σε δεκάδες χώρους εργασίας φτάνουν και τους δέκα μήνες.

«Κανονικότητα» για την Ανατολική Αττική είναι οι εργάτες γης του Μαραθώνα και της ευρύτερης περιοχής, που σαν σύγχρονοι σκλάβοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη να είναι δεδομένα, που διαμένουν σε παραπήγματα και παράγκες, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πολλές φορές.

«Κανονικότητα» για την Ανατολική Αττική, με την πληθυσμιακή έκρηξη των τελευταίων χρόνων, απόρροια του μεγαλύτερου εργασιακού χώρου στην Ελλάδα, του αεροδρομίου και δεκάδων βιομηχανικών ζωνών που είναι διάσπαρτες σε όλη την Ανατολική Αττική, είναι τα οξυμένα προβλήματα από την έλλειψη έργων υποδομής. Συγκοινωνίες ανύπαρκτες, Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα και χωρίς τα απαραίτητα, μία τεράστια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους με το πιο κοντινό δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο να είναι στη Βούλα. «Κανονικότητα» είναι τα λειψά έως ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, η αποχέτευση σε ελάχιστες πόλεις και πολλά άλλα προβλήματα.

Την «κανονικότητα» την ξανάζησε η περιοχή τους προηγούμενους μήνες, όταν πρώτα κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και μετά από λίγες βδομάδες η θαλάσσια περιοχή και ακτές του Σαρωνικού μολύνθηκαν με μαζούτ.

«Κανονικότητα» είναι οι εκατοντάδες αναπληρωτές και τα κενά στα σχολεία της περιοχής, είναι τα σχολεία που δεν υπάρχουν ή στεγάζονται σε κοντέινερ, είναι η μη ύπαρξη δημοτικών βρεφικών σταθμών, είναι τα προβλήματα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, είναι η απουσία χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών της εργατικής τάξης, της νεολαίας. Την «κανονικότητα» τη γνωρίζουν καλά τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ της περιοχής, από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης.

«Κανονικότητα» είναι τα εκατοντάδες σπίτια με κομμένο ρεύμα, σε μία περιοχή όπου υπάρχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική.

Σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γνωρίζουν ότι αυτή η «κανονικότητα» δεν τους χωράει. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι τόσο η ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων, πριν την κρίση, όσο και η ανάπτυξη και ανάκαμψη που η κυβέρνηση υπόσχεται, με την ευκαιρία και του «αναπτυξιακού» συνεδρίου, δεν πρόκειται να βελτιώσουν τη ζωή τους, αλλά κερδισμένοι θα βγουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.

Σε ένα άδικο σύστημα, που βασίζεται στην εκμετάλλευση, στη δουλειά ήλιο με ήλιο, στην απληρωσιά, που δεν λογαριάζει εργατικά «ατυχήματα» και σακατεμένους εργάτες, που προφανώς δεν προστατεύει το περιβάλλον, δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Αυτή η κυβέρνηση, που υπηρετεί πιστά τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που κλέβει τη ζωή, που καταδικάζει στη φτώχεια, στη μιζέρια και στην εξαθλίωση, έρχεται στην Ανατολική Αττική να υποσχεθεί στους εργαζόμενους και το λαό τις «δοξασμένες μέρες που θα έρθουν». Αυτήν την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι της περιοχής, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί μικρομεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία, θα την υποδεχτούν «θερμά»!

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Συνδικάτα Ανατολικής Αττικής: Ετοιμάζουν την κινητοποίηση στις 31/3 για τη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

-- Ομοσπονδίες - Συνδικάτα: Με την απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά, τις συγκεντρώσεις σε πόλεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους όπως ο Επισιτισμός - Τουρισμός, συνεχίζουν τη μάχη για τις ΣΣΕ

-- Επικουρικοί γιατροί: Κινητοποιήσεις απέναντι στις χιλιάδες απολύσεις που στερούν έμπειρο και αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό από τη δημόσια Υγεία

-- Μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι: Απάντηση στα οξυμένα προβλήματα με οργάνωση της πάλης - Πρωτοβουλίες της ΕΟΑΣ Λάρισας

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΣΕ
Σήμερα η απεργία των εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

Με την απεργία των εργαζομένων στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τις συγκεντρώσεις σε πόλεις της χώρας από ταξικά συνδικάτα και την κινητοποίηση στον κλάδο του Φαρμάκου, δίνεται σήμερα συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις που αναπτύσσουν όλο αυτό το διάστημα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση και ενίσχυση δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεντρώσεις από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιούνται σήμερα Πέμπτη στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και στην Αρτα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

Τρόφιμα - Ποτά: Κλαδική απεργία για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία, στην περιφρούρησή της και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια. Στο Ηράκλειο, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. στη ΒΙΠΕ (οδός 1, απέναντι από τα ΕΛΤΑ). Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση του κλαδικού Συνδικάτου θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Σε Πάτρα, Γιάννενα και Αρτα, οι απεργοί θα διαδηλώσουν στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα.

Αποφάσεις για την απεργία έχουν πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Τρικάλων, Αρτας - Πρέβεζας, Αργολίδας, το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» σε Αθήνα και Λαμία, «Νηρέα» Εύβοιας και Θεσπρωτίας, «Κελαϊδίτη», «Τρίκκη», «ΦΑΓΕ» σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη», «Ζούρα», «Παυλίδη», «Ροδόπη» (Ξάνθη), «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, στον όμιλο «Carlsberg» στη Θεσσαλονίκη (πρώην «Μύθος») και το Σωματείο της «Coca Cola 3E» Θεσσαλονίκης.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλες χώρες με μηνύματα προς το ΠΑΜΕ εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της Ελλάδας για Συλλογικές Συμβάσεις, μπροστά στη σημερινή απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά. Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν οι: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, FNAF (Γαλλία), USB (Ιταλία), Zhanartu (Καζακστάν), CTP (Κονγκό), PLF (Πακιστάν).

Συγκέντρωση στον εργοδοτικό σύνδεσμο από την Ομοσπονδία Φαρμάκου

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), σήμερα, στις 4.30 μ.μ.

Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους. Οπως τονίζει, στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, όπου οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «μετράμε απώλειες στο εισόδημά μας όλα αυτά τα χρόνια, με τις περικοπές κοινωνικών παροχών και τα φοροχαράτσια που μας επιβλήθηκαν από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τη μη υπογραφή ΣΣΕ».

Συνελεύσεις σωματείων

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σε εξ αναβολής τακτική Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 30/3, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar» προχωρά στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 31/3, στις 7 μ.μ., στο γραφείο του Σωματείου.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 1/4, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/4, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48β).

Αγωνιστική απάντηση στην κατάπτυστη Σύμβαση που υπέγραψαν οι ξενοδόχοι και οι συνδικαλιστές τους

Κινητοποίηση από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας...
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας...
Με κινητοποίηση αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στις ενώσεις των ξενοδόχων, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού έδωσαν χτες μια πρώτη απάντηση στην κατάπτυστη κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ) την περασμένη Τρίτη, μια Σύμβαση που λύνει τα χέρια των ξενοδόχων ώστε να ξεζουμίζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για έξι και επτά μέρες τη βδομάδα, να επιβάλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς ρεπό κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

«Κάτω τα χέρια από το 5ήμερο - 8ωρο. Διεκδικούμε κλαδικές Συμβάσεις με αυξήσεις». Πίσω από το πανό του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους και επιχειρησιακά σωματεία, που έκαναν χτες στάση εργασίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Αμέσως μετά, κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής.

«Θέλουν να δουλεύουμε απ' το πρωί έως το βράδυ και μισθό να παίρνουμε ένα παξιμάδι», φώναξαν και κατήγγειλαν την πολιτική που φέρνει στους ξενοδόχους «κέρδη και χλιδή», ενώ καταδικάζει τους εργαζόμενους σε «μίζερη ζωή».

Από το αμφιθέατρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τα σωματεία παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για το αντεργατικό περιεχόμενο της Σύμβασης και για τα επόμενα βήματά τους απέναντι στην επίθεση στο σταθερό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, τα ρεπό και τους μισθούς τους. Η Μεγάλη Εβδομάδα «θα γίνει βδομάδα των Παθών για τους ξενοδόχους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, ενώ επιτόπου αποφασίστηκε να οργανωθεί νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη. Τις επόμενες μέρες, επίσης, κάθε σωματείο προγραμματίζει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενική Συνέλευση, περιοδείες και συσκέψεις για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων.

...και προαναγγελία νέων κινητοποιήσεων μέσα από τα γραφεία των ξενοδόχων
...και προαναγγελία νέων κινητοποιήσεων μέσα από τα γραφεία των ξενοδόχων
Τέλος, σε μια συμβολική κίνηση, οι εργαζόμενοι αποκαθήλωσαν τα πορτρέτα των ξενοδόχων που ήταν κρεμασμένα στην αίθουσα, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για την πραγματική «αποκαθήλωση» όσων πλουτίζουν από τον δικό τους μόχθο.

Σύμβαση - ταφόπλακα για το πενθήμερο

Μετά από μήνες «διαβουλεύσεων» και παζαρέματος μακριά από τους εργαζόμενους, η σύμβαση διετούς διάρκειας (από 1/1/2018 έως 31/12/2019) που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΠΟΕΕ - ΥΤΕ, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες δεκάδων σωματείων που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Η Σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα όλων των ξενοδόχων να απασχολούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας - και όχι μόνο των εποχικών επιχειρήσεων όπως αρχικά διαπραγματεύονταν - κατά τις μέρες ανάπαυσής τους. Να επιβάλουν δηλαδή ασταμάτητη δουλειά χωρίς να χορηγούν τα δύο ρεπό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι τη βδομάδα, από την 1η Ιούνη έως τις 30 Σεπτέμβρη και από τις 15 Δεκέμβρη έως τις 15 Φλεβάρη. Μάλιστα, το κείμενο της Σύμβασης αναφέρει πως «η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης (...) αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές» των εργαζομένων και «λειτουργεί υπέρ αυτών» (!), παρουσιάζοντας τη δουλειά χωρίς ρεπό ως αίτημα των εργαζομένων για να προσθέσουν μερικά ακόμα μεροκάματα πείνας στους μισθούς τους. Τέτοια είναι η έγνοια των ξενοδόχων και των συνδικαλιστών τους για τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συμφώνησαν σε «αυξήσεις» της τάξης του 1,5%, που αντιστοιχούν για το 2018 σε 0,38 ευρώ τη μέρα, την ίδια στιγμή που ο τζίρος και τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου εκτινάσσονται.

Τη σημασία της κατάπτυστης Σύμβασης για την «εργασιακή ειρήνη» και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ξενοδόχων έσπευσαν να υπογραμμίσουν οι εκπρόσωποί τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρ. Τάσιος, μίλησε για «ένα σημαντικό βήμα θωράκισης των προοπτικών και των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού», που συνεισφέρει στην προσπάθεια «για επιστροφή της πατρίδας μας στην κανονικότητα, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διασφάλιση «της εργασιακής ειρήνης στον τουρισμό».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, που συνυπέγραψε χτες και τη νέα ΕΓΣΣΕ, επιδοκίμασε την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, επισημαίνοντας ότι «η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στον ξενοδοχειακό κλάδο», με την υπογραφή τριών Συμβάσεων, «αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για να προκύψουν οι συνθήκες που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις και στον κόσμο του τουρισμού να διατηρήσουν το τουριστικό ρεύμα σε ανοδική τροχιά στην Ελλάδα». Εσπευσε, μάλιστα, να προεξοφλήσει ότι «ξενοδόχοι και εργαζόμενοι, μαζί, θα συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα στο χώρο του τουρισμού»...

Οι εργαζόμενοι δεν χαρίζουν τη ζωή τους στους ξενοδόχους

«Η ζωή μας αρχίζει όταν τελειώνει η δουλειά. Δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρετε τη ζωή μας!», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. «Η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, που την αποτελούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), ολοκλήρωσαν το έγκλημα που ξεκίνησαν το 2012, όταν και άρχισαν το χορό των μειώσεων μισθών και δικαιωμάτων. Τα ίδια άτομα, οι ίδιες παρατάξεις, επανήλθαν στη χρονιά της απόλυτης αύξησης σε τουριστική κίνηση και έσοδα, για να παραδώσουν στους ξενοδόχους ό,τι πιο πολύτιμο έχει η εργατική τάξη: Τον ελεύθερο χρόνο της! Από 1η Ιούνη μέχρι 30 Σεπτέμβρη κάθε χρόνου θα δουλεύουμε με τη βούλα τους μέχρι θανάτου. Τέρμα τα ρεπό, τέρμα τα ωράρια. Τέρμα κάθε σκέψη για ξεκούραση», καταγγέλλει.

Η Πανελλαδική Γραμματεία απαντά στους ισχυρισμούς των εργοδοτικών συνδικαλιστών ότι οι εργαζόμενοι παρακαλούν για δουλειά χωρίς ρεπό. «Ποιος εργαζόμενος δεν θα ήθελε τα δυο του ρεπό, αν ο μισθός του (για 5ήμερο - 8ωρο) αρκούσε για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του;», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της και υπενθυμίζει ότι «το εργατικό κίνημα έχυσε αίμα για να επιβάλει ξεκούραση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

Αντίστοιχα, στο «επιχείρημα» ότι με την έκτη και έβδομη μέρα δουλειάς αυξάνεται ο μισθός, αντιτείνει: «Τον μισθό δεν τον αυξάνει ούτε η υπερωρία, ούτε η δουλειά σε μέρα ανάπαυσης. Τον μισθό τον αυξάνει ο αγώνας να επιβάλουμε να πληρωνόμαστε σαν άνθρωποι και όχι σαν σκλάβοι».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι η Σύμβαση «δίνει για το 2018 αύξηση 38 σεντς τη μέρα, ενώ οι ξενοδόχοι το 2017 μοιράστηκαν 41 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα».

Απέναντι σε όσους ισχυρίζονται ότι με τη Σύμβαση απλά «θεσμοθετείται αυτό που ήδη εφαρμόζει η αγορά», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισημαίνουν πως κάθε ξενοδόχος δεν έχει λόγο να επαναπροσλάβει ή να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού, αφού πλέον μπορεί με λιγότερους να κάνει τη δουλειά του: «Δουλειά χωρίς ρεπό για 4 μήνες σημαίνει 30% λιγότερους εργαζόμενους, άρα 30% περισσότερους άνεργους!», αναφέρουν.

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί κάθε σωματείο, συνδικαλιστή και εργαζόμενο «όχι μόνο να καταγγείλει αυτήν τη στάση των συμβιβασμένων δυνάμεων στην Ομοσπονδία (...) αλλά να οργανώσει από σήμερα τον αγώνα για να επιβάλουμε αυτό που θέλουν να μας στερήσουν: Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και εργατικά δικαιώματα». Διεκδικεί: 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Στο πόδι και οι εργαζόμενοι στο πρώην «Athens Ledra»

Πριν τη χτεσινή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra» συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ξενοδοχείου, όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν για μια ακόμα φορά συνάντηση με τους νέους ιδιοκτήτες και διαχειριστές του ξενοδοχείου. Διαμήνυσαν ότι αν η συνάντηση δεν οριστεί άμεσα, θα προχωρήσουν σε νέα παρέμβαση αύριο Παρασκευή, στις 2 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου.

Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο
  • Σε στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας) και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12.30 το μεσημέρι, προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας: Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες. Σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα δεν αποτελούν λαθεμένες επιλογές της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, ούτε "λάθος συνταγές"», αλλά «έχουν στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των καπιταλιστών». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν παλιούς και νέους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα.

  • Στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου) έχει προκηρύξει για αύριο Παρασκευή η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και καλεί στη 1.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Διεκδικεί: Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι όλοι όσοι εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν θα απολυθούν και θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εργασιακής ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Απαξίωση έμπειρου δυναμικού, με σοβαρές επιπτώσεις στην Υγεία του λαού

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει απολύσεις που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίοι καλύπτουν ένα μέρος των διαρκών και μόνιμων αναγκών.

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει για το θέμα με την Ελένη Μπάγια, παθολόγο, επικουρική εργαζόμενη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού», δίνοντας έμφαση σε μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες αυτών των απολύσεων, δηλαδή στην απαξίωση έμπειρου και αξιόμαχου επιστημονικού δυναμικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία των εργαζομένων και του λαού.

***

-- Ηδη έχουν ξεκινήσει οι απολύσεις επικουρικών γιατρών. Τι επιπτώσεις θα έχει η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και στους ασθενείς;

-- Αυτήν τη στιγμή, στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας υπηρετούν 2.850 επικουρικοί γιατροί, με συμβάσεις ετήσιες, διετείς και τριετείς (διετείς είναι σε Κέντρα Υγείας, τριετείς σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών). Οι απολύσεις επικουρικών ξεκίνησαν μέσα από τη μη ανανέωση των συμβάσεων, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν αποχωρήσει περίπου 1.600 γιατροί. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων, για να προχωρήσει στις απολύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συνάδελφοι έμεναν απλήρωτοι λόγω της παραπάνω απόφασης και ύστερα από κινητοποιήσεις βρέθηκε προσωρινά και μόνο λύση. Οι επικουρικοί γιατροί όμως, όπως και το υπόλοιπο ελαστικά εργαζόμενο προσωπικό, καλύπτουν ζωτικές ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας και είναι σημαντικά λιγότεροι σε σχέση με τις ανάγκες. Ακόμα και με βάση τους κουτσουρεμένους οργανισμούς του 2012, υπάρχουν 6.500 κενές θέσεις, ενώ οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και χρονοβόρες, φτάνοντας να μην καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Η απόλυση των επικουρικών σημαίνει κλείσιμο τμημάτων, επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης, επιδείνωση των συνθηκών παροχής υγείας, επιδείνωση της υγείας του λαού. Π.χ. εκεί που ένας ασθενής έβρισκε ραντεβού για μια ειδικότητα στις Μονάδες Υγείας ή σε ένα Κέντρο Υγείας, τώρα θα πρέπει να απευθύνεται σε πιο απομακρυσμένη μονάδα για να βρει την αντίστοιχη ειδικότητα και θα υποστεί μεγαλύτερη αναμονή. Χαρακτηριστικά, στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» οι 9 από τους 11 γιατρούς είμαστε επικουρικοί. 4 από 9 πρόκειται να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2018, κάτι που θα σημάνει πολύ έντονο πρόβλημα στη λειτουργία του ΤΕΠ και στη γενική εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

-- Πόσο σημαντική είναι η κλινική εμπειρία για έναν γιατρό και ποια είναι η σχέση με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών; Κατ' επέκταση, πώς επιδρούν οι απολύσεις γιατρών σε αυτό το επίπεδο;

-- Η κλινική εμπειρία είναι το άλφα και το ωμέγα για έναν γιατρό. Μόνο ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης, η σύζευξη όλης της θεωρητικής γνώσης με την εμπειρία που προκύπτει από την εξέταση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, μπορεί να οδηγήσει και στην παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή στο να πραγματώνεται ο ρόλος του γιατρού και να υλοποιείται η κοινωνική αποστολή του.

Η κλινική εμπειρία, σ' έναν γοργά μεταβαλλόμενο τομέα όπως αυτός της Ιατρικής, οδηγεί και στην ανάπτυξη της ίδιας της θεωρίας και την εξέλιξη της επιστήμης με όχημα την παρατήρηση, την επεξεργασία επιδημιολογικών δεδομένων και φυσικά την έρευνα. Ο γιατρός που δουλεύει στο αντικείμενό του, μπορεί καλύτερα να αξιολογήσει το κάθε παρουσιαζόμενο πρόβλημα, να οδηγείται γρηγορότερα σε ορθά συμπεράσματα και να δίνει λύσεις προς όφελος της προάσπισης της ζωής του ασθενούς και της προαγωγής της υγείας του. Υπάρχουν περιπτώσεις που η εμπειρία του γιατρού οδηγεί π.χ. στη διάγνωση ενός σημαντικού προβλήματος που διαφεύγει του συνηθισμένου εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου, όπως μία λοίμωξη του νευρικού συστήματος ή μια κακοήθεια.

Η εμπειρία επίσης μπορεί να οδηγήσει σε σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, για το τι είναι κάθε φορά επείγον, να συμβάλει σε μικρότερη ταλαιπωρία των ασθενών, να οδηγήσει στην προώθηση της πρόληψης της νόσου και την προαγωγή της υγείας. Π.χ. ο έμπειρος γιατρός θα μπορεί με βάση την τρέχουσα εμπειρία του να καλύπτει με αγωγή τους ασθενείς για τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις με βάση απλές μόνο εξετάσεις και να προωθεί τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και την εμφάνιση μιας νόσου, αλλά και την πρόληψη επικίνδυνων επιπλοκών.

Το προσωπικό που απολύεται, ουσιαστικά ακρωτηριάζεται επιστημονικά, κοινωνικά, με πολλές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς όπως η ψυχική ηρεμία, το αίσθημα δημιουργικότητας και κοινωνικής προσφοράς που βιαίως καταλύεται. Οι συνάδελφοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα, έχουν στο σύνολό τους μεγάλη διάθεση προσφοράς, υπηρέτησης της επιστήμης τους, όρεξη για αύξηση της εμπειρίας τους. Εχουν την εμπειρία της ειδικότητας και έχουν επιτυχώς εξεταστεί για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας, με αποτέλεσμα να είναι και παραγωγικοί και αξιόμαχοι να εργαστούν ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Χρειάζεται, ωστόσο, χρόνος μέχρι την εξοικείωση, την εκμάθηση του τρόπου λειτουργίας του νοσοκομείου, της Μονάδας Υγείας στην οποία εργάζονται. Κι ενώ αποκτούν σταδιακά την απαιτούμενη εμπειρία, έρχεται η λήξη της σύμβασης που τους πετά ουσιαστικά στην αχρηστία. Αυτό κι αν αποτελεί σπατάλη δυνάμεων και προσωπικού!

-- Οι νέες προσλήψεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση, με αξιοποίηση και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μπορούν να αναπληρώσουν αυτήν την απώλεια;

-- Η κυβέρνηση ουσιαστικά προωθεί ανακύκλωση της ανεργίας και εργασιακή ομηρία. Το προσωπικό εργάζεται και στη συνέχεια πετιέται στην ανεργία, καταστρέφοντας και ακυρώνοντας την εμπειρία που απέκτησε. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καλλιεργεί και τον κοινωνικό αυτοματισμό, με τον ισχυρισμό ότι αν μονιμοποιηθούν οι υπάρχοντες γιατροί και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία, όσοι είναι εκτός τη δεδομένη συγκυρία θα καταδικαστούν στην ανεργία. Προωθεί δηλαδή τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή...

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να τσιμπήσει. Οι ανάγκες σε προσωπικό είναι πολλαπλάσιες. Δεν αποδεχόμαστε την «υπερπληθώρα γιατρών», την ίδια στιγμή που οι ιθύνοντες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη μαζική φυγή γιατρών και επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ανθρώπινα ωράρια και επιστημονική αξιοπρέπεια, το δικαίωμα του λαού στην Υγεία, μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη για να πιαστούν οι αντιλαϊκοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες της χώρας και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, κανένας υγειονομικός και κανένας γιατρός δεν περισσεύει. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με αποκλειστικό οδηγό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Παράσταση διαμαρτυρίας ΕΒΕ στη Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, με συμβολικό αποκλεισμό της Α' και της Β΄ ΔΟΥ Λάρισας, οργάνωσε χτες η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λάρισας, υλοποιώντας την απόφαση που πήρε η πρόσφατη Γενική Συνέλευση, μετά από πρόταση της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης».

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων, διεκδικώντας την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου και στους αυτοαπασχολούμενους, άμεση κατάργηση των νόμων που θεσμοθετούν τις κατασχέσεις, ενώ κατέθεσαν υπόμνημα στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα.

Επίσης, απηύθυναν κάλεσμα συσπείρωσης και συμπόρευσης στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες για κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αναγκαία η οργάνωση της πάλης απέναντι στην πολιτική που τους καταστρέφει

Πρωτοβουλία ενημέρωσης από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας

Την οργάνωση της πάλης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συρρικνώνει το εισόδημά τους, σπρώχνοντάς τους στον Καιάδα της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος, προωθεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στην κατεύθυνση αυτή, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, οργανώνονται περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά, όπου γίνονται συζητήσεις με τους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα και τις αιτίες τους, καθώς και για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής τους στις αγωνιστικές δράσεις που θα συναποφασιστούν και θα προγραμματιστούν για το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους των επαρχιών Ελασσόνας και Τυρνάβου, ξεκίνησαν ενημερωτικές περιοδείες σε χωριά της περιοχής, κάνοντας την αρχή από τη Βαλανίδα Ελασσόνας. Ανάλογες δράσεις αναμένονται και από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους των άλλων νομών της Θεσσαλίας.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης τους ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη καταστροφή αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λάρισα, εκπρόσωποι της ΕΟΑΣ Λάρισας και της Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων.

Πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού...

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Αποστόλου, πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των πολύ χαμηλών έως εξευτελιστικών τιμών στις οποίες οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν το γάλα και το κρέας.

«Με αυτές τις τιμές», τόνισε, «όχι μόνο δεν μας μένει κάποιο κέρδος να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά τις περισσότερες φορές μπαίνουμε μέσα κι αντί για κέρδος έχουμε χασούρα. Μάλιστα, οι έμποροι μάς πιέζουν - για να μην πω μας εκβιάζουν - να τους παραδίνουμε ακόμα πιο φτηνά την παραγωγή, δεν μας πληρώνουν αμέσως με την παράδοση των προϊόντων, πολλές φορές παίρνουμε μια μικρή προκαταβολή και είμαστε για πολύ καιρό στο "περίμενε", ενώ δεν λείπουν και τα "φέσια", από κάποιους που παίρνουν την παραγωγή και "μην τους είδατε". Γι' αυτό, με τους αγώνες μας, ζητάμε να καθοριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας, όπως και σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα στη χώρα μας. Αλλά δεν είναι μόνο η πίεση και οι εκβιασμοί των εμπόρων που διαμορφώνουν αυτές τις εξευτελιστικές τιμές. Είναι και οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος και κρέατος, ιδιαίτερα από χώρες της ΕΕ, όπως και οι λεγόμενες "ελληνοποιήσεις", που όχι μόνο ρίχνουν τις τιμές στην ντόπια παραγωγή, αλλά δημιουργούν και πρόβλημα διάθεσής της. Είναι φανερό λοιπόν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολύ γρήγορα θα αναγκαστούμε να τα παρατήσουμε και να πάρουμε των ομματιών μας. Ομως πού να πάμε, όταν άλλες δουλειές δεν υπάρχουν κι άλλες προοπτικές δεν φαίνονται στον ορίζοντα;».

...υψηλό κόστος παραγωγής και χαράτσια...

Παίρνοντας το λόγο ο Αριστείδης Γαϊτάνης, μέλος του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, στάθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής και στα πολλά χαράτσια τα οποία επιβάλλονται στους κτηνοτρόφους, που μαζί με τις χαμηλές τιμές παραγωγού και τις συνεχώς μειούμενες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, οδηγούν στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

«Το κόστος παραγωγής», υπογραμμίζει, «έχει εκτοξευτεί στα ύψη, αφού οι τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος, στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια (ζωοτροφές, φάρμακα, αγροτικό ρεύμα, πετρέλαιο, μηχανήματα κ.ά.) είναι πάρα πολύ υψηλές, ενώ τα άλλα χαράτσια (άγρια φορολόγηση, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και στον ΕΦΚΑ, τσουχτερός ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τους στάβλους, τα χωράφια, τις αποθήκες, δηλώσεις ΟΣΔΕ, σταβλικές εγκαταστάσεις, αμοιβή για τον κτηνίατρο εκτροφής, ηλεκτρονικές σημάνσεις και εμβόλια των ζώων κ.ά.), πέφτουν "σαν το χαλάζι", αδειάζοντας την τσέπη του φτωχού κτηνοτρόφου. Κι όταν, είτε από την κακοκαιρία, είτε από αρρώστιες, χάσουμε τα ζώα μας και καταστραφεί η παραγωγή, ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε, δεν μας δίνει τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε. Ολα αυτά μηδενίζουν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά μας και μας σπρώχνουν όλο και πιο κοντά στο ξεκλήρισμα, στη βαθειά φτώχεια και στην εξαθλίωση».

...για να αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων

Στην παρέμβασή του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, σημείωσε ότι τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι έρχονται ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, των αποφάσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής», επεσήμανε, «μια χούφτα μεγαλοβιομήχανοι λυμαίνονται το χώρο της κτηνοτροφίας, αρμέγοντας τους κτηνοτρόφους κι αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και πλούτη. Ακριβώς αυτή είναι η περίφημη "οικονομία της αγοράς", ο "νόμος της προσφοράς και ζήτησης", που "καθορίζει τις τιμές", όπως λέει και η κυβέρνηση. Και είναι η πολιτική που προβλέφθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η οποία επιτρέπει την ελεύθερη εισαγωγή εμπορευμάτων και προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ, μαζί γάλακτος και κρέατος, χωρίς μάλιστα να τηρείται το ισοζύγιο εισαγωγής. Σε ό,τι, δε, αφορά τη δημιουργία διεπαγγελματικής στο γάλα, που διαφημίζεται ως επιτυχία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει τα ζητήματα ελέγχου και ποιοτικών χαρακτηριστικών στο γάλα, της τιμής αλλά και της έγκαιρης πληρωμής, χωρίς "φέσια", στους κτηνοτρόφους. Αυτό που κάνουν είναι να βάζουν το λύκο - τις μεγάλες βιομηχανίες που συμμετέχουν στη διεπαγγελματική για να προφυλάξουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους - να φυλάει τα πρόβατα, τους κτηνοτρόφους που θα ξεκληριστούν αλλά και τους μικρούς τυροκόμους που θα καταστραφούν από τον ανταγωνισμό».

Το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων

Το αγωνιστικό πλαίσιο για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, περιλαμβάνει τις εξής άμεσες διεκδικήσεις:

-- Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος.

-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουμε τα κοπάδια.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.

-- Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος - Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.

-- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα, και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Οσοι λένε για κτηνοτροφικό ΕΛΓΑ κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους. Και κτηνοτροφικό τμήμα του ΕΛΓΑ να υπάρξει, αν δεν αλλάξει ο κανονισμός πάλι δεν θα αποζημιώνονται οι απώλειες και κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα θα αυξάνονται.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ζώα και την παραγωγή για τον καταρροϊκό πυρετό.

-- Να μην ισχύσει η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία της αγροτοκτηνοτροφικής γης, τις μισθώσεις αγροτοτεμαχίων κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ