Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

-- Μαθητικό Διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής στο Λαύριο, το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Απρίλη, σε επαφή με την Ιστορία των εργατικών αγώνων.

-- Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες διοργανώνει η ΚΝΕ, το Σάββατο 8 Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Κομμουνιστικών Νεολαιών από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία και Τουρκία.

-- Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή σχολικών κτιρίων - Το παράδειγμα του ΕΠΑΛ Κερατσινίου.

-- Στοιχεία για τη μαθητική διαρροή τη σχολική χρονιά 2015-2016.

«Το μέλλον δεν θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς!»
 • Συνεχίστηκαν τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ τις προηγούμενες μέρες
 • Απόσπασμα από την ομιλία του Νίκου Σοφιανού στο Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής

Από την Αθήνα μέχρι την Κομοτηνή, ήχησε για άλλη μια βδομάδα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ το σύνθημα των φετινών Φοιτητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ «Το μέλλον δεν θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς!» και σε αυτόν τον άξονα ξεδιπλώθηκαν πλούσιες εκδηλώσεις τις προηγούμενες μέρες.

Ενα από αυτά τα Φεστιβάλ ήταν της Περιφερειακής Οργάνωσης ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο γήπεδο του Πλάτωνα στη Νίκαια, με αξιόλογο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από το οποίο ξεχώρισαν η συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και η θεατρική μεταφορά δύο μονόπρακτων του Μπ. Μπρεχτ από ομάδα νέων ηθοποιών.

Την πολιτική ομιλία στο Φεστιβάλ έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Σ' αυτό το πλαίσιο που ξεδιπλώνουμε τη δράση μας, η σημασία για ισχυρό ΚΚΕ, για δύναμη αντεπίθεσης για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, για το δυνάμωμα της ΚΝΕ παντού όπου ζει και σπουδάζει η νεολαία, δηλαδή το σύνθημα του 20ού Συνεδρίου μας, δεν αφορά μόνο τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Βεβαίως, στις πλάτες μας θα κριθεί η ισχυροποίηση του Κόμματος. Ομως αφορά και ευρύτερες εργατικές, νεανικές, λαϊκές δυνάμεις. Αφορά η ισχυροποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ όλους αυτούς τους νέους που λένε "ναι, κάτι πρέπει να γίνει, δεν μπορεί το κόστος των σπουδών μας να το σηκώνει η οικογένειά μας", δεν μπορεί να πρέπει να αναγκάζεσαι να δουλεύεις για να σπουδάσεις, δεν μπορεί να περιμένεις στην ουρά για εργαστήρια, δεν μπορεί να μαθαίνεις ότι συνεχώς θα πιστοποιείσαι και το πτυχίο σου δεν θα έχει αντίκρισμα, δεν μπορεί να ψάχνεις για μια θέση στον ήλιο παίρνοντας ένα μεταπτυχιακό που θα το πληρώσεις τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ μόνο και μόνο για να βαρύνει το βιογραφικό που θα δώσεις αύριο για δουλειά. Αφορά όλους αυτούς τους νέους που βλέπουν ότι πρέπει και μπορεί να μπει φρένο στο βαρύ φορτίο που πληρώνει ο λαός και η νεολαία από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που καταλαβαίνουν ότι έχουν άμεσο συμφέρον από ένα ισχυρό ΚΚΕ που είναι η μόνη πολιτική απάντηση στη λαίλαπα στην οποία ζούμε.

Από το Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής
Από το Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής
Μπορούμε σήμερα, με ευνοϊκότερους όρους να συσπειρώσουμε αυτές τις ευρύτερες δυνάμεις νεολαίας και στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια, γιατί αυτά τα χρόνια ανταποκριθήκαμε με επιτυχία σε κρίσιμα μέτωπα στην πολιτική και στην ιδεολογική διαπάλη. Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία κόντρα στο στόχο τους να περιθωριοποιήσουν το ΚΚΕ, αλλά και στην προσπάθεια να μας βάλουν μαζί με τα άλλα κόμματα του κατεστημένου, να περάσουν την αντίληψη ότι "όλοι το ίδιο είναι". Αξιοποιούν ιδιαίτερα σ' αυτόν το στόχο και τις κωλοτούμπες και την πολιτική ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ για να πουν "να και τους αριστερούς τους είδαμε". Φτάνουν στο σημείο να καπηλεύονται τους αγώνες ενός λαού για να ξεπλύνουν τις ντροπές τους, μία καταθέτοντας στεφάνια στο Σκοπευτήριο, μία πηγαίνοντας στην κηδεία του Κάστρο ή τώρα πηγαίνοντας στο σπίτι του κομμουνιστή ηγέτη, του δικού μας Νίκου Μπελογιάννη... Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία σ' αυτήν την "επίθεση φιλίας" αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα από τους παρατρεχάμενους, τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οπορτουνιστικές δυνάμεις, να συρθούμε σ' αυτήν τη θολή αντιμνημονιακή γραμμή για να τη βγάλει καθαρή το σύστημα με τις δικές τους ευθύνες. Αντισταθήκαμε και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην προσπάθεια να συκοφαντήσουν, να διαστρεβλώσουν, να αναθεωρήσουν το ρόλο του ΚΚΕ στο ΕΑΜικό κίνημα της απελευθέρωσης, να διαστρεβλώσουν τον χαρακτήρα του ΔΣΕ, να περάσουν τον αντικομμουνισμό, τον αντισοβιετισμό. Αντισταθήκαμε στον φασισμό, στον ναζισμό, στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό. Σταθήκαμε απέναντι, με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους, στην αντίληψη ότι ο καπιταλισμός τάχα με τα προβλήματα που έχει με την οικονομική του κρίση, με τους πολέμους του, είναι... το μόνο ανθεκτικό σύστημα, μ' αυτό δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε και μπορούμε να το κάνουμε πιο ηθικό, μπορούμε να το εξανθρωπίσουμε, μπορούμε να το εξυγιάνουμε, γιατί ο σοσιαλισμός απέτυχε και είναι πια ανέφικτος. Και, βεβαίως, αυτά τα χρόνια που είδαμε την "πρώτη φορά αριστερά", είτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση ή δυο χρόνια τώρα σαν κυβέρνηση ανοίξαμε μέτωπο με την οπορτουνιστική αντίληψη ότι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μπορεί να γίνει και εντός των τειχών με την αναρρίχηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κυβέρνηση την αστική στηρίζοντάς την ή ανέχοντάς την κι ότι έτσι μπορούν να 'ρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας.

Εχει σημασία να αναδείξουμε μια ακόμα πλευρά, ιδιαίτερα μιλώντας με νέους και νέες όπου η ανησυχία μεγαλώνει και που ο ριζοσπαστισμός μπορεί να γεννηθεί και να δυναμώσει στο έδαφος των αδιεξόδων με τα οποία φορτώνει ο καπιταλισμός, αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, τη ζωή, το παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Σ' αυτήν την αντίληψη που λέει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, τα πράγματα είναι ακίνητα, είναι δεδομένα, το σύστημα είναι παντοδύναμο. Αύριο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι ραγδαία, γι' αυτό πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και εμείς έγκαιρα, γιατί ζούμε σε καιρούς που οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη οξύνονται».

Σε άλλες πόλεις

Πετυχημένες εκδηλώσεις έγιναν την Τετάρτη, 22 Μάρτη, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Θεσσαλίας, στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ Λάρισας, καθώς και στο Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου στο Βόλο.

Στη Λάρισα, παρουσιάστηκε συλλογική εργασία για τις Εστίες στις σοσιαλιστικές χώρες από φίλους και μέλη της ΚΝΕ που διαμένουν στις Εστίες του ΤΕΙ, ενώ στο χώρο υπήρχε και διαδραστική συλλογική εργασία σπουδαστών της ΣΤΕΓ με θέμα «Αγροτική Παραγωγή, Σοσιαλισμός vs Καπιταλισμός». Μίλησε ο Θανάσης Μπιζαϊντές, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες με τους ΕΝΑΛΛΑΞ και τον Ιορδάνη Σιδηρόπουλο, καθώς και πάρτι με dj.

Αντίστοιχα, στο Βόλο, το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη» και ακολούθησε συζήτηση με την Κωνσταντίνα Ρηγάκη, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Το μουσικό πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα και πάρτι με dj και χορό, ενώ στο χώρο υπήρχαν ταμπλό για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, με πτυχές όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση στην ΕΣΣΔ.

Τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση που συμπληρώνονται φέτος, ήταν ο κεντρικός άξονας των αντίστοιχων διήμερων εκδηλώσεων που έγιναν την περασμένη Πέμπτη στο πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή. Μια βιντεοπροβολή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός συνδυάστηκε με τη ζωντανή μαρτυρία ενός τότε φοιτητή που σπούδασε στην ΕΣΣΔ και κέντρισε το ενδιαφέρον, ενώ για εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ, συμπύκνωσε στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Επιπλέον, στο φεστιβάλ παρουσιάστηκαν συλλογικές εργασίες που επιμελήθηκαν φίλοι και μέλη της ΚΝΕ με θέματα: «Αντιπαράθεση με τα Συγγράμματα του Τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας και τα Σχολικά βιβλία για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917» και «Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς στον Καπιταλισμό v.s Εργατική Δημοκρατία στο Σοσιαλισμό». Γεμάτο κέφι ήταν και το καλλιτεχνικό μέρος των εκδηλώσεων.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα 106 στο κτίριο Πληροφορικής, εκδήλωση με θέμα «Οι 8 μεγιστάνες του πλούτου έχουν τόσο πλούτο όσο το 50% του πληθυσμού της Γης. Σε αυτόν τον κόσμο θα μείνουμε θεατές;». Θα μιλήσει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν δύο projects, με θέμα «Τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο σήμερα και η άλλη όψη του νομίσματος» και με θέμα «Η Υγεία στο Σοσιαλισμό». Αύριο Πέμπτη θα γίνουν ομιλία, βράβευση των νικητών του τουρνουά και συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΣΔΙΤ)
Πανάκριβα σχολικά κτίρια σε χέρια ιδιωτών

Νέα σύγχρονα κτίρια μπορεί να παραδίδονται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, οι συμβάσεις όμως αποκαλύπτουν ότι οι ιδιώτες αποκτούν λόγο στην ίδια τη λειτουργία των σχολείων
Νέα σύγχρονα κτίρια μπορεί να παραδίδονται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, οι συμβάσεις όμως αποκαλύπτουν ότι οι ιδιώτες αποκτούν λόγο στην ίδια τη λειτουργία των σχολείων
Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή 24 σχολείων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, που εγκαινιάζονται αυτή την περίοδο από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τι σημαίνει όμως κατασκευή σχολείων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ;

Η κατασκευαστική εταιρεία ανέλαβε εξολοκλήρου την κατασκευή και την τεχνική διαχείριση των σχολικών μονάδων (φύλαξη τις ώρες που το σχολείο είναι κλειστό, καθαριότητα, τεχνική συντήρηση). Τα κεφάλαια προήλθαν από ίδιους πόρους (περίπου 5%) και τα υπόλοιπα από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (με επιτόκιο της τάξης του 7,25 - 8%), καθώς και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Jessica» (για την ανάπλαση των πόλεων).

Στη συνέχεια, η κατασκευαστική εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την ανώνυμη εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚτΥπ), στην οποία συγχωνεύθηκε (ουσιαστικά καταργήθηκε) ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της ΚτΥπ ΑΕ, ουσιαστικά «νοικιάζει» για 25 χρόνια τα κτίρια αυτά, τα οποία στην πορεία θα μεταβιβαστούν (αν δεν αλλάξει κάτι), κατά πλήρη κυριότητα, στο ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνουμε ότι τα κτίρια αυτά, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, δεν αποτελούν ιδιοκτησία της ΚτΥπ ΑΕ, όπως γινόταν με τα κτίρια που κατασκεύαζε ο πρώην ΟΣΚ. Αποτελούν περιουσία της κατασκευαστικής εταιρείας, όπου το Δημόσιο πληρώνει νοίκι για τη χρήση τους. Η εταιρεία είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για όλα τα έργα συντήρησης και αντικατάστασης των εγκαταστάσεων του σχολείου, για όλο το διάστημα των 25 χρόνων, όπως προβλέπεται αναλυτικά στη σύμβαση με την ΚτΥπ ΑΕ.

Τα έξοδα που βαραίνουν την κατασκευαστική εταιρεία είναι για την κατασκευή και συντήρηση του σχολείου και την αποπληρωμή των τόκων του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ φυσικά προσδοκά κέρδος από την εκμετάλλευση του ακινήτου, το οποίο πρακτικά βαραίνει γενικά τους εργαζόμενους και το λαό, μέσω του ενοικίου που πληρώνει το Δημόσιο (π.χ. περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο για το ΕΠΑΛ Κερατσινίου για 25 χρόνια).

Το παράδειγμα του ΕΠΑΛ Κερατσινίου

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί για το ΕΠΑΛ Κερατσινίου, που κατασκευάστηκε με την παραπάνω μέθοδο της ΣΔΙΤ, είναι κυριολεκτικά τερατώδης, χιλιάδων σελίδων και καθορίζει αναλυτικά μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά ακόμα και τη λειτουργία του σχολείου. Δηλαδή, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, μια ιδιωτική εταιρεία, έχει λόγο για όλα!

Συγκεκριμένα:

Α) Για να μπορέσει ένας εκπαιδευτικός να τοποθετήσει ακόμα κι ένα εποπτικό μέσο (π.χ. προβολέα, χάρτη κ.λπ.), πρέπει να πάρει άδεια από τον αρμόδιο φροντιστή - εκπρόσωπο της εταιρείας, που είναι παρών τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Κυριολεκτικά, ούτε καρφί δεν μπορεί να μπει, αν δεν δώσει άδεια η εταιρεία, καθώς το κτίριο αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο. Ακόμα και η προμήθεια εξοπλισμού από τη Σχολική Επιτροπή προς το σχολείο προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από την ΚτΥΠ ΑΕ και στη συνέχεια «εγκατάσταση του εξοπλισμού υπό την επίβλεψη και την συνεργασία εκπροσώπου του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης», όπως σημειώνεται καθαρά στη σύμβαση. Το ίδιο και για οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης χώρων, π.χ. μιας αίθουσας.

Β) Η χρήση του σχολείου, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, προϋποθέτει έγκριση από την εταιρεία. Για παράδειγμα, αν ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου θέλει να κάνει χρήση της αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων το Σάββατο, οφείλει να πάρει άδεια. Λέει η σύμβαση συγκεκριμένα: «Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ανωτέρω συμβατικά αποτυπωμένο πρόγραμμα (έκτακτη χρήση των χώρων εκτός ωραρίου λειτουργίας) θα πρέπει, προτού υλοποιηθεί (sic), να κοινοποιηθεί από το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας στην ΚτΥπ ΑΕ και τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (εταιρεία), έτσι ώστε να ρυθμιστούν εγκαίρως και καταλλήλως όποια θέματα διαχείρισης προκύπτουν από την εν λόγω παρέκκλιση» (!). Και παρακάτω: «Εγγραφη ενημέρωση (...), η οποία θα αναφέρει τον αριθμό ενηλίκων και μαθητών που θα εισέλθουν στους χώρους και θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις (...) Απαγορεύεται η μεταφορά και χρήση παιχνιδιών (ποδήλατα, πατίνια, rollers, skateboards κ.ά.), για τις οποίες δεν ενδείκνυται ο χώρος της σχολικής μονάδας». Ακόμα και το παιχνίδι των μικρών παιδιών το Σάββατο (όπως γίνεται σε όλα τα σχολεία), συνιστά παρέκκλιση και φυσικά απαγορεύεται... διά ροπάλου! Για κάθε επιπλέον χρήση, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του και να διαπραγματευτεί με την ΚτΥπ ΑΕ την επιπλέον χρέωση!

Γ) Το σχολείο φυλάσσεται, εκτός ωρών διδασκαλίας, από φύλακα (μόνιμο ή εταιρεία security) και καθαρίζεται από εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας. Η κατασκευάστρια εταιρεία «λειτουργεί σαν μεσολαβητής με την αστυνομία σε θέματα ασφάλειας». Προβλέπονται κάμερες και συχνές περιπολίες, για να «προλαμβάνεται με ενεργητικά και παθητικά μέτρα η πρόληψη της πρόσβασης από μη εξουσιοδοτημένα άτομα». Η εταιρεία «θα λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή/αποτροπή της αυθαίρετης πρόσβασης στις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός ωρών λειτουργίας». Ολοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί, αν οι μαθητές του ΕΠΑΛ αποφασίσουν π.χ. να διαμαρτυρηθούν, επιλέγοντας να κάνουν κάποια συμβολική κατάληψη στο σχολείο...

Δ) Σε περίπτωση καταστροφών ή φθορών (η σύμβαση περιέχει και τη λέξη «βανδαλισμοί»), «οι φθορές αποκαθίστανται άμεσα από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ - η εταιρεία) κι ακολουθώντας την συμβατική διαδικασία γνωστοποίησης του βανδαλισμού (!), αξιώνεται από τον ΙΦΣ και πληρώνεται από την Αναθέτουσα Αρχή (ΚτΥπ ΑΕ) σχετική ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ» (τα κεφαλαία δεν είναι δικά μας, έτσι αποτυπώνεται στη Σύμβαση, για να μην ξεχνιόμαστε μάλλον). Δηλαδή, έσπασε ένας μαθητής μια λάμπα... θα την αντικαταστήσει η εταιρεία αλλά θα πληρωθεί γι' αυτήν! Επίσης, στη σύμβαση προβλέπεται ρητά ότι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, το πετρέλαιο κ.λπ. πληρώνονται από τη Σχολική Επιτροπή.

Ε) Το κτίριο παραδόθηκε «γυμνό» και άδειο από κάθε εξοπλισμό. Ακόμα και τα στοιχειώδη έλειπαν. Δεν υπήρχαν π.χ. καρέκλες, θρανία, γραφεία καθηγητών, τίποτα. Για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το ΕΠΑΛ, μαζεύτηκε ό,τι περίσσευε από άλλα σχολεία και ό,τι μπορούσαν να φέρουν οι εκπαιδευτικοί από το σπίτι τους! Εργαστήρια προβλέπονται τρία (Πληροφορικής, Μηχανολογίας και Ναυτιλιακών). Κι αυτά είναι τελείως άδεια. Στα εργαστήρια Μηχανολογίας και Ναυτιλιακών, το μόνο που υπάρχει μέσα, εκτός από τις καρέκλες, είναι ένας υπολογιστής κι ένας φορητός βιντεοπροβολέας. Και αυτά έχουν ονομαστεί εργαστήρια! Το εργαστήριο Πληροφορικής έγινε με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, αλλά ο εξοπλισμός δεν είναι συμβατός με την ύλη που πρέπει να διδαχθεί. Η εκπαιδευτικός έχει αναγκαστεί να φέρει φορητούς υπολογιστές από το σπίτι της! Στην υποτιθέμενη αυλή δεν υπάρχει κάποιο όργανο (μπασκέτες ή κάτι άλλο). Το κτίριο είναι υπερσύγχρονο μεν, άδειο κέλυφος δε. Είναι πιο πίσω σε εξοπλισμό ακόμα και από το πιο παλιό σχολείο του Πειραιά. Η κατασκευάστρια εταιρεία λέει ότι αυτές ήταν οι προδιαγραφές που πήρε από τον ΟΣΚ. Δηλαδή, η μόνη υποχρέωση της εταιρείας είναι η κατασκευή και η συντήρηση του κτιρίου και τίποτε άλλο.

Η μέθοδος κατασκευής ενός σχολείου με τη μέθοδο ΣΔΙΤ δεν αποτελεί αθώα ιστορία. Με το γνωστό επιχείρημα της έλλειψης χρημάτων, ανοίγουν σταδιακά το δρόμο της ιδιωτικοποίησης δομών και πλευρών της Εκπαίδευσης, που μέχρι τώρα αποτελούσαν κρατική υπόθεση. Αυτά τα σχολεία εγκαινιάζει με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για το τέλος, σημειώνουμε και το εξής γεγονός: Το ΕΠΑΛ Κερατσινίου επιλέχτηκε αρχικά να φιλοξενήσει το απόγευμα (2 μ.μ. - 6 μ.μ.) τα προσφυγόπουλα από το Κέντρο του Σχιστού. Η εταιρεία αρνήθηκε, απαιτώντας επιπλέον χρήματα, με το επιχείρημα ότι αλλάζουν οι συμβατικές υποχρεώσεις...


Η. Γ.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων
Σάββατο 8 Απρίλη

10.00: Αναχώρηση από την Αθήνα και τον Πειραιά.

12.00 - 14.00: Ξεναγήσεις στο χώρο των μεταλλείων - αθλητικές δραστηριότητες.

18.30: Εκδήλωση της ΚΝΕ στην πόλη του Λαυρίου, αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες της πόλης. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Αττικής. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα από τους The Worksongs Project.

22.45: Προβολή στην κατασκήνωση της ταινίας «Ουτοπία 1961», που είναι αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες του Λαυρίου.

Κυριακή 9 Απρίλη

11.00 - 13.00: Ξεναγήσεις στο χώρο των μεταλλείων - αθλητικές δραστηριότητες.

16.30: Περίπατος στην πόλη του Λαυρίου.

18.30: Αναχώρηση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες
 • Στις 8 Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
 • Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία και Τουρκία

Διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό διοργανώνει η ΚΝΕ το Σάββατο 8 Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ξένες Κομμουνιστικές Νεολαίες.

Η εκδήλωση, που έχει τίτλο «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά», θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις:

 • Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία
 • Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία
 • Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
 • Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία
 • Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Επίσης, θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια της προσφυγιάς, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται σχολικά είδη που θα παραδοθούν σε προσφυγόπουλα.

Στην ανακοίνωσή της για την εκδήλωση η ΚΝΕ απευθύνεται στις νέες και τους νέους καλώντας τους να συμμετάσχουν:

«Για να δώσουμε απάντηση στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις κυβερνήσεις, στους εκμεταλλευτές των λαών, οι οποίοι έχουν μεγάλες ευθύνες καθώς:

-- Με τους πολέμους τους στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική, στα Βαλκάνια, σφάζουν και ξεριζώνουν τους λαούς.

-- Με τις αποφάσεις τους εγκλώβισαν 62.000 πρόσφυγες στη χώρα μας παρότι οι ίδιοι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες. Μέσα σε άθλιες συνθήκες σε προσφυγικές δομές στις οποίες έχουν πεθάνει μικρά παιδιά, μια κατάσταση που δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους ντόπιους κατοίκους, κυρίως στα νησιά.

-- Με την πολιτική τους τρέφουν τον ρατσισμό και στρέφουν τον ένα λαό ενάντια στον άλλο, για να μην παλεύουμε όλοι οι λαοί αδελφωμένοι εναντίον τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί συμμετείχε σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήθεν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, πανηγύρισε για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Σήμερα, ξέρουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής που γίνεται για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και γεωπολιτικών συμφερόντων.

Νέα και νέε, όλα αυτά δεν μπορεί και δε θα είναι το μέλλον μας!

Συνεχίζουμε ακόμη πιο μαζικά, να παλεύουμε για απεγκλωβισμό των προσφύγων, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς. Για να ενταχθούν τα παιδιά όλων των προσφύγων και των μεταναστών σε δημόσιες δομές Εκπαίδευσης. Για να έχουν οι εργαζόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Κάνουμε υπόθεσή μας την έκφραση πραγματικής αλληλεγγύης μέσα από μαθητικά συμβούλια, φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία. Απομονώνουμε τους φασίστες και τους ρατσιστές.

Η φωνή μας μπορεί και θα γίνει πιο δυνατή. Αλλωστε, δεν είμαστε μόνοι μας. Την ίδια πάλη δίνουν χιλιάδες νέοι σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο (...)

Συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε και να παλεύουμε ενάντια στις αιτίες που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να έρχονται στη χώρα μας. Εχουν κοινή μήτρα με τις αιτίες που αναγκάζουν και εμάς, νέους από την Ελλάδα, να μεταναστεύουμε σε άλλες χώρες. Είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, που γεννά κρίσεις, πολέμους, ανεργία, μετανάστευση, προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του!».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό Διήμερο με κατασκήνωση και εκδηλώσεις στο Λαύριο

Το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απρίλη

«

Eμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε... εμείς που δεν έχουμε τίποτα, ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο». Με τους παραπάνω στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ καλεί στο μαθητικό Διήμερο που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 8-9 Απρίλη στο Λαύριο και δηλώνει ότι «μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε» από την ιστορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Στο πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνονται ξεναγήσεις και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ειδικά προσαρμοσμένες για μαθητές. Η διανυκτέρευση του Διημέρου θα γίνει σε κατασκήνωση στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο mail: propattikis@gmail.com

Οι αναχωρήσεις των Οργανώσεων για το Διήμερο έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 8 Απρίλη ως εξής: Στις 10.00 από πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο (για τις Οργανώσεις Α' Αθήνας, Δυτικού, Ανατολικών, Βόρειου, Νότιου) και στις 10.00 από πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά (για τις Οργανώσεις Πειραιά, Θριάσιου).

Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε...

Στο κάλεσμά της γι' αυτή τη δραστηριότητα, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ αναφέρει:

«Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε...

 • Από την ιστορία της εργατικής τάξης, την ιστορία των ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, που κινούν την κοινωνία προς τα μπρος.
 • Από την ιστορία των σκληρών αγώνων που έδωσαν οι εργάτες για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου τους, τους ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρήσεων, τους καπιταλιστές.

Η εργατική τάξη του Λαυρίου αποτέλεσε ένα τέτοιο παράδειγμα σκληρής ταξικής σύγκρουσης με τους εκμεταλλευτές...

Η ιστορία της πόλης είναι δεμένη με τους εργατικούς αγώνες που σημάδεψαν όλες τις δεκαετίες λειτουργίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, και κυρίως των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.

Η κερδοφορία των Εταιρειών των Μεταλλείων βασίζεται σε εξοντωτικούς όρους δουλειάς και ζωής των εργατών, σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.

Οι εργάτες δουλεύουν 12 ώρες κάθε μέρα, ο μέσος όρος ζωής τους ειδικά τις πρώτες δεκαετίες δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια. Πάνω στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων αύξαιναν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Από τα πρώτα χρόνια, όμως, οι εργάτες κινητοποιούνται. Οργανώνονται απεργίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η απεργία του 1896, που πήρε χαρακτηριστικά εξέγερσης.

Η απεργία αυτή ήταν σταθμός στην ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, παρότι δεν τελείωσε με νίκη των μεταλλωρύχων, έδειξε την αποφασιστικότητά τους, το πείσμα να διεκδικήσουν το δίκιο τους χωρίς να λογαριάζουν θυσίες. Οι εργάτες νιώθουν πια την ανάγκη της συλλογικής αντίστασης, εκφράζουν τη θέληση και τη δύναμη να σταματήσουν να υποτάσσονται στους εργοδότες και την εξουσία τους.

Στα 1918 ανοίγει μία νέα περίοδος για το εργατικό κίνημα στη χώρα μας

Εχει προηγηθεί, το 1917, η Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, υπάρχει πλέον στον κόσμο το πρώτο εργατικό κράτος, χώρα που οι εργαζόμενοι και καταπιεσμένοι πήραν την εξουσία στα χέρια τους! Το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός ασκεί τεράστια επίδραση στην πάλη των εργατών σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα.

Το 1918 ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που μετέπειτα, το 1924, μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

Το ΚΚΕ, από τα πρώτα του βήματα, απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη. Εδωσε στην πάλη της άλλο νόημα και προοπτική. Να μην παλεύει μόνο κόντρα στον έναν ή άλλο εργοδότη, αλλά κόντρα σε όλη την τάξη των εκμεταλλευτών, συνολικά στο σύστημα. Να μη διεκδικεί απλά καλύτερες συνθήκες σε μία ζωή εκμετάλλευσης, αλλά να καταργήσει οριστικά την εκμετάλλευση, με τη δική της εξουσία.

Πρόκειται για περίοδο που αναπτύσσονται σημαντικοί εργατικοί αγώνες, ανδρώνεται το εργατικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, αντίστοιχα και στο Λαύριο. Χαρακτηριστικά, στο Λαύριο το 1929 οργανώνεται απεργία που διαρκεί 47 μέρες.

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν, αποτέλεσαν μεγάλη κληρονομιά, πηγή έμπνευσης, πείρας και διδαγμάτων για τις επόμενες γενιές.

Ελα κι εσύ στο μαθητικό Διήμερο της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ στο Λαύριο, 8-9 Απρίλη.

Μαθαίνουμε την ιστορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων, στη χώρα μας και διεθνώς! Εμπνεόμαστε, βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα, για να συνεχίσουμε αυτή την αγωνιστική πορεία, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης!

Τιμάμε τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματός μας και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ!».

Ερευνα για τη μαθητική διαρροή

Δημοσιεύτηκε χτες από το Παρατηρητήριο για τα θέματα «καταγραφής και αντιμετώπισης της μαθητικής διαρροής» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σύνοψη της μελέτης για τη μαθητική διαρροή στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μεταξύ των συμπερασμάτων που προκύπτουν είναι ότι η μαθητική διαρροή μειώνεται διαχρονικά, η γεωγραφική της κατανομή, ωστόσο, δείχνει διαφοροποιήσεις που αντανακλούν την ταξική σύνθεση των περιοχών. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη να υλοποιηθούν μέτρα όπως η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο που, όποτε εφαρμόζεται, ξεκινά με καθυστέρηση και πίσω από την ανάγκες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, η μαθητική διαρροή την περίοδο 2016 - 2017, στο Δημοτικό είναι 1,79% στις τρεις πρώτες τάξεις, 1,65% στις τρεις τελευταίες, στο Γυμνάσιο 4,23%, στην ανώτερη δευτεροβάθμια 1,92%, στη δευτεροβάθμια επαγγελματική 11,02%. Οπως φαίνεται, το μεγαλύτερο ποσοστό διαπιστώνεται στην επαγγελματική εκπαίδευση, δείχνοντας, για μια ακόμα φορά, πως παρά τις συνεχείς διακηρύξεις το Επαγγελματικό Λύκειο παραμένει υποβαθμισμένο. Ο μεγαλύτερος όγκος μαθητών διαρρέει στο Γυμνάσιο (4.338 μαθητές) με σημαντικά αυξημένο ποσοστό (4,23%) σε σχέση με το Δημοτικό ή το Λύκειο.

Τα αγόρια εμφανίζουν σταθερά υψηλότερα ποσοστά διαρροής από τα κορίτσια σε όλες τις βαθμίδες και τύπους σχολείων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά διαρροής εμφανίζονται σε αγροτικές ή ημιαγροτικές περιοχές, ενώ οι αστικές περιοχές εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά, χωρίς όμως μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Η διοικητική περιφέρεια που εμφανίζει ως γενική εικόνα τα μεγαλύτερα ποσοστά διαρροής είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σε αυτήν παρατηρείται η μεγαλύτερη διαρροή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο Γυμνάσιο και στο ΕΠΑΛ. Στο ΓΕΛ στην υψηλότερη θέση εμφανίζεται η περιφέρεια Κρήτης, η οποία σε όλες τις κατηγορίες είναι κοντά ή πάνω από τους αντίστοιχους συνολικούς δείκτες. Παρόμοια εικόνα ως προς τα ποσοστά εμφανίζουν η Δυτική Ελλάδα και η Στερεά Ελλάδα. Η Δυτική Μακεδονία εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες διαρροής σε όλες τις κατηγορίες, με αρκετή διαφορά από την επόμενη περιφέρεια που είναι η Ηπειρος.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι μαθητές διαρρέουν στην Αττική, γεγονός που χαρακτηρίζεται από το ΙΕΠ αναμενόμενο γιατί το 1/3 του μαθητικού πληθυσμού βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Στη Δυτική Αττική σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά, την αμέσως χειρότερη (συγκριτικά) επίδοση έχει η Α' Αθήνας (με αυξημένα ποσοστά ιδιαίτερα σε Δημοτικό και Γυμνάσιο). Η Β' Αθήνας παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, με εξαίρεση στα ΕΠΑΛ, όπου παρατηρείται υψηλό ποσοστό διαρροής, σε μικρό πληθυσμό μαθητών.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Παρέμβαση για τις μετακινήσεις

Παρέμβαση για το δικαίωμα των φοιτητών σε δωρεάν μετακινήσεις, ενάντια στη θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου όπως προωθείται, έκαναν χτες το μεσημέρι στον ΟΑΣΑ φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας. Ζήτησαν να αποσυρθούν άμεσα τα μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί σε μετρό και λεωφορεία, δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές και ανέργους με την επίδειξη πάσο και κάρτας ανεργίας, αντίστοιχα, έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών σε εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται για τη δουλειά τους και σε μαθητές, μείωση της τιμής των εισιτηρίων για όλους.

Σε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης του Οργανισμού, οι φοιτητές δεν πήραν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ προσπάθησαν να καθησυχάσουν σε ό,τι αφορά την αναγραφή πλήρων στοιχείων του κατόχου της κάρτας όπως ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και οι φοιτητές από την πλευρά τους δήλωσαν πως βρίσκονται σε επαγρύπνηση, οργανώνοντας τη συζήτηση και την πάλη για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποιήσεις για μόνιμους μαζικούς διορισμούς

Νέα αγωνιστικά ραντεβού σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή και στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Συγκέντρωση στη Βουλή πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας για την πρόσληψη αναπληρωτών, με την οποία η κυβέρνηση ομολογεί ότι μέχρι το 2019 δεν πρόκειται να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία, ενώ διατηρείται και η υποστελέχωση στην Ειδική Αγωγή.

«Το υπουργείο Παιδείας, σε τροπολογία που καταθέτει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μας λέει ότι δεν θα κάνει διορισμούς ούτε... στη Δευτέρα Παρουσία λόγω των οικονομικών συνθηκών! Ταυτόχρονα, λέει ότι θα δίνει σε κάθε υπουργό το δικαίωμα να νομοθετεί κατά το δοκούν στην Ειδική Αγωγή ανάλογα με το τι περισσεύματα εκπαιδευτικών έχει από τις κάθε φορά αλχημείες των ωρολόγιων προγραμμάτων», σημειώνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, που βρέθηκε χτες μαζί με αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς στο υπουργείο Παιδείας, στη συγκέντρωση με κεντρικό αίτημα την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για την κυνική ομολογία για μηδενικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών μέχρι το 2019, προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση στα κριτήρια και στο τεχνικό μέρος πρόσληψης των αναπληρωτών, εμμένοντας στη συγκεκριμένη τροπολογία.

Σήμερα, επίσης, στις 2 το μεσημέρι, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας με αίτημα την εξίσωση των αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτές των μονίμων.

Τροπολογία από το ΚΚΕ

Την κατάργηση της ρύθμισης για τοποθέτηση προσωπικού χωρίς προσόντα στην Ειδική Εκπαίδευση προτείνει το ΚΚΕ, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση: «Η ειδική παιδαγωγική παρέμβαση, σε όλες τις εκφάνσεις του έργου της, είναι μια απαιτητική, σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί ειδικές γνώσεις ώστε να μπορείς να παρέμβεις στοχευμένα και εξατομικευμένα για κάθε παιδί που χρήζει ειδικής παιδαγωγικής παρέμβασης. Η σταθερότητα, μονιμότητα και επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ορθή, ολοκληρωμένη ειδική παιδαγωγική παρέμβαση. Οι μόνιμοι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων (ειδικό παιδαγωγικό, επιστημονικό, βοηθητικό, τεχνικό) που κατά βάση εργάζονται ως αναπληρωτές πάνω από μια δεκαετία στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, είναι βασικό προαπαιτούμενο για τον επιστημονικά ορθό εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

Με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (...) και στα πλαίσια της διαχείρισης του πλεονάζοντος μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, το τελευταίο τοποθετείται, χωρίς προσόντα, στην Ειδική Εκπαίδευση. Φυσικά, αυτός ο πλεονάζων αριθμός είναι πλασματικός, αφού έχει προέλθει από κυβερνητικές αποφάσεις (...) για κατάργηση του υπεύθυνου δασκάλου στα Ολοήμερα Δημοτικά, οι περικοπές διδακτικών ωρών σε Δημοτικά και Γυμνάσια, η κατάργηση των υπεύθυνων εργαστηρίων στη Δευτεροβάθμια, οι συμπτύξεις τμημάτων και ειδικοτήτων, η θεσμοθέτηση της γ' ανάθεσης κ.ά.

Αυτή η ρύθμιση επηρεάζει αρνητικά ταυτόχρονα τόσο τη Γενική όσο και την Ειδική Εκπαίδευση και προτείνεται η κατάργησή της, καθώς είναι μια ρύθμιση που υποβαθμίζει παραπέρα την ειδική παιδαγωγική στήριξη, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν εκπαιδευτικοί και ειδικότητες με ανάλογα προσόντα που δεν εργάζονται στον αντίστοιχο τομέα».

Εκδηλώσεις στην Πάτρα

Οι Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ οργανώνουν πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας, με σύνθημα «Καπιταλισμός vs Σοσιαλισμός». Στο πλαίσιο αυτό εκδηλώσεις γίνονται σήμερα, Τετάρτη, σε:

-- Μαθηματικό, στις 14.00, με θέμα «Οι φυσικές επιστήμες στην Εκπαίδευση και ο ρόλος του εκπαιδευτικού σήμερα».

-- Παιδαγωγικά, στις 11.00, στο Τ15, με θέμα «Ο ρόλος του παιδαγωγού μέσα από τις σελίδες του Μακάρενκο». Ομιλήτρια: Παναγιώτα Βασιλακοπούλου, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ.

-- Φαρμακευτική, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Γεωλογικό, με θέμα «Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος - τα κοιτάσματα στην περιοχή μας».

-- ΣΕΥΠ, στις 13.00, στο μικρό αμφιθέατρο, με θέμα «Πρόληψη: Ατομική υπόθεση ή κοινωνικό αγαθό;». Ομιλήτρια: Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Ποιον ενοχλεί μια εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά;

Το ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλει τη διοίκηση της σχολής ότι παρεμπόδισε προγραμματισμένη εκδήλωση

Τη στάση της διοίκησης της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της σχολής, για τα εμπόδια που έβαλε στην προγραμματισμένη για χτες εκδήλωση του συλλόγου ενάντια στα ναρκωτικά, η οποία τελικά δεν έγινε.

Το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών σημειώνει ότι η εκδήλωση ήταν γνωστή εδώ και μέρες στο συμβούλιο των καθηγητών και σχολιάζει: «Είναι τουλάχιστον προκλητική και αισχρή η πρόφαση ότι στις 12.00 (ώρα πραγματοποίησης της εκδήλωσης) η διοίκηση "έχασε" το σχετικό έγγραφο με το οποίο θα δινόταν άδεια χρήσης του αμφιθεάτρου και παρακολούθησης της εκδήλωσης από τους σπουδαστές ενώ στις 12.52 (ώρα που έληγε η άδεια για την εκδήλωση) ξαφνικά το έγγραφο "βρέθηκε".

Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να παρέμβει με τέτοιο ωμό τρόπο η διοίκηση της σχολής στις διαδικασίες και τη δραστηριότητα του Συλλόγου. Εχουμε πλέον πείρα. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει εμπόδιο στη δράση και την παρέμβαση του Συλλόγου Σπουδαστών της σχολής.

Καταγγέλλουμε ανοιχτά σε όλους τους σπουδαστές και παράλληλα και στο υπουργείο Ναυτιλίας την απαράδεκτη αυτή στάση, που αφήνει ανοιχτά ερωτήματα και στους πιο ανυποψίαστους:

 • Γιατί να μην ακουστεί η θέση του ΕΣΥΝ και θέση του Διοικητικού Συμβουλίου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά; Ποιον ενοχλεί;
 • Γιατί ο διοικητής της σχολής επιδίωξε να μην πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση που αφορά ένα πολύ ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, όπως είναι τα ναρκωτικά;
 • Ποιο σκοπό εξυπηρετούσε αυτή του η στάση;».

Ο Σύλλογος ζητά εκ νέου την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης την Τρίτη 4 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Μηχανικών.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ