Κυριακή 29 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Πατριωτισμός» για το κεφάλαιο

Τη βδομάδα που μας πέρασε στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ και με αφορμή την επέτειο της 25ης του Μάρτη περίσσεψαν από πλευράς κυβέρνησης οι κορόνες περί «εθνικής υπερηφάνειας». Πίσω, όμως, από αυτές τις κορόνες, τα εθνικιστικά κηρύγματα «εμφυλιοπολεμικού τύπου» που ακούσαμε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αλλά και τις δηλώσεις μελών των ΟΥΚ - για ακόμα μια φορά στην παρέλαση - ότι θα «πάρουν την Πόλη» υπάρχει η προσπάθεια, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αναγνωρίσουν ως πατριωτικούς τους στόχους που καθορίζει το κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι' αυτό, άλλωστε, και παρεμβαίνοντας ιδεολογικά ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για το 1821 παρουσίασε μια εικόνα της «ελληνικής επανάστασης» χωρίς ταξικές αντιθέσεις και αντιτιθέμενα κοινωνικά συμφέροντα, υποβιβάζοντας συνειδητά τον κοινωνικό χαρακτήρα της επανάστασης, αλλά και την ταξική πάλη στους κόλπους των «επαναστατημένων». Το επιχείρημα γνωστό και χιλιοπαιγμένο: Ολοι μαζί οι Ελληνες ως έθνος μπορούν να τα καταφέρουν.

«Εθνικά υπερήφανη» διαπραγμάτευση

Ως στοιχείο της «εθνικά υπερήφανης» διαπραγμάτευσης προβλήθηκαν από πλευράς των κυβερνητικών επιτελείων τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο. Συσκοτίζοντας, βεβαίως, ότι ο πρωθυπουργός προσήλθε στο τραπέζι ως ανισότιμος εταίρος, όπως άλλωστε είναι φυσικό να συμβαίνει μέσα σε ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, ζητώντας διευκολύνσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου της χώρας του και δίνοντας διαβεβαιώσεις συνέχισης των αντιλαϊκών δεσμεύσεων. Ετσι ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της «διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής» και την υλοποίηση «μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί»! Δηλαδή, τους έκανε και κριτική γιατί δεν εφάρμοσαν κατά γράμμα τα μνημόνια που ο ίδιος δήλωνε ότι είναι για σκίσιμο! Μετά από αυτές τις δηλώσεις, αυτονόητα ήταν τα χαμόγελα ικανοποίησης, με τα οποία υποδέχτηκε το μεγάλο κεφάλαιο τις συναντήσεις και τους συμβιβασμούς στα κέντρα της ΕΕ, με τους «θεσμούς» της τρόικας και τη συνάντηση στο Βερολίνο.

Πατριωτικό καθήκον το χαράτσωμα

Σε ύψιστο πατριωτικό καθήκον από τις πρώτες μέρες της η συγκυβέρνηση έχει αναγορεύσει τη συνέχιση του χαρατσώματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που κλήθηκαν και με το περίφημο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, αλλά ακόμα και με ατομικές προσκλήσεις να πληρώσουν τα αντιλαϊκά μνημονιακά και μη χαράτσια (π.χ. ΕΝΦΙΑ - ΕΤΑΑ - ΕΕΤΗΔΕ, εισφορές αλληλεγγύης και επιτηδεύματος, ΦΠΑ, κ.ά.). Στην πράξη, αυτό που συμβαίνει είναι πως με πρόσχημα τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικούς φορείς των λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες κρατικές επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Οπως έχει ήδη υποστηριχτεί από τη σχετική αρθρογραφία στο «Ριζοσπάστη», ο σχετικός νόμος λειτουργεί σε δύο επίπεδα: Αφενός εξασφαλίζει έσοδα στα κρατικά ταμεία, που στη συνέχεια θα αξιοποιηθούν για στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων, αφετέρου δίνει «ανάσα» ρευστότητας σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, απαλλάσσοντάς τες από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Δηλαδή, να πληρωθούν όλα τα χαράτσια που οδήγησαν το λαό στη χρεοκοπία και στην εξαθλίωση. Στόχος είναι να γεμίσουν γρήγορα τα ταμεία του αστικού κράτους, με βάση την εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων και του ισχύοντος κρατικού προϋπολογισμού που υλοποιεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται νέο φορολογικό κουστουμάκι για τους εργαζόμενους, με βάση όσα ακούγονται για αύξηση στις κλίμακες του ΦΠΑ που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα μέτρων που συζητά η συγκυβέρνηση με την ομάδα Βρυξελλών (βλέπε: τρόικα).

Πατριωτικό καθήκον και το «χέρι» σε αποθεματικά και διαθέσιμα;

Η βδομάδα έκλεισε μ' ένα κόλπο γκρόσο: Συντονισμένα, στελέχη της κυβέρνησης σε ΟΑΕΔ και Περιφέρεια από εκεί που θα έσκιζαν τα μνημόνια και δεν αναγνώριζαν το κρατικό χρέος, μετέφεραν σε μια νύχτα τα διαθέσιμα των οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει το κράτος τα προβλήματα ρευστότητας που αφορούν στην αποπληρωμή του κρατικού χρέος και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του. Κι αυτό την ώρα που, όπως επεσήμαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, «τα λαϊκά σπίτια στη Δυτική Αθήνα και σ' άλλες περιοχές της Αττικής πνίγονται με την πρώτη βροχή λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας. Σχολεία και παιδικοί σταθμοί λειτουργούν υπό άθλιες συνθήκες, λιποθυμούν μαθητές από την ασιτία. Οι πόροι αυτοί αντί να διατίθενται για μια σειρά ζωτικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση του λαού της Αττικής, με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, καταλήγουν σε δόσεις του χρέους που δημιουργήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι για άλλη μια φορά το χρέος το πληρώνει ο λαός και όχι αυτοί που το δημιούργησαν».

Ανάλογης στόχευσης και η σχετική απόφαση στον ΟΑΕΔ, που έκανε καθαρό ότι το θέμα δεν είναι λογιστικό ή οικονομοτεχνικό, αλλά αμιγώς πολιτικό. Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που από τη θέση που θα πάρουν αναλόγως κρίνονται. Η κυβέρνηση έκανε επίκληση του «πατριωτισμού», για να περάσουν οι σχετικές αποφάσεις.

Την ίδια, όμως, στιγμή με προκλητικό τρόπο τα κέρδη του κεφαλαίου παραμένουν ανέγγιχτα, δείχνοντας καθαρά το τι είδους πατριωτισμό επικαλείται η κυβέρνηση.

Ομως, δίκαιο και πατριωτικό για την εργατική τάξη είναι να μη συναινέσει στη μεταφορά των διαθέσιμων στο παιχνίδι του εσωτερικού δανεισμού, στην κάλυψη των πιστωτών, να μην επιτρέψει, δηλαδή, να δοθεί η ρευστότητα των οργανισμών και των ασφαλιστικών φορέων για να καλυφθούν χρέη που δε δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.

«Επανεκκίνηση της οικονομίας» για όλους;

Στο μεταξύ, ενόψει της διαπραγμάτευσης που είναι ήδη σε εξέλιξη με τους δανειστές από την αρχή της βδομάδας, η κυβέρνηση επαίρεται ότι σε μόλις δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της ήδη οδηγεί σε «επανεκκίνηση την οικονομία». Γι' αυτό διαβεβαιώνει ότι στη λίστα νέων μέτρων και αναδιαρθρώσεων που διαπραγματεύεται με τους εταίρους δεν υπάρχουν νέα υφεσιακά μέτρα.

Κρύβει όμως ότι «μη υφεσιακά μέτρα» δε σημαίνει κατ' ανάγκη και φιλολαϊκά. Πολύ περισσότερο, που, όπως αποδείχθηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη εργοδοτικών φορέων στη ΝΔ, αυτοί πρωτοστατούν στο να παρθούν «μη υφεσιακά μέτρα», δηλαδή να παρθούν μέτρα που δε θα δυσκολεύουν, αλλά, αντίθετα, θα διευκολύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, μειωμένο ενεργειακό κόστος κ.λπ.).

Την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και με τα βάρη που τους φορτώθηκαν την προηγούμενη περίοδο και τα οποία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης, θα παραμείνουν απείραχτα κατά 70%, αλλά και με νέα μέτρα που θα τους φορτωθούν στην πλάτη. Η ανάκαμψη, λοιπόν, δε θα είναι για όλους. Γι' αυτό, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους δεν καθόμαστε όλοι μαζί: Εργαζόμενοι, λαϊκά στρώματα και κεφάλαιο. Από τις διεκδικήσεις για χαλάρωση του περιοριστικού μείγματος που διεκδικεί η κυβέρνηση θα ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ενώ έφτανε στο τυπογραφείο η εφημερίδα, άρχιζαν οι συζητήσεις στο περίφημο Brussels Group, την τρόικα δηλαδή. Η κυβέρνηση παρότι κυκλοφόρησε για τις ανάγκες των εφημερίδων ένα μακροσκελέστατο άτυπο δελτίο πληροφόρησης (δηλαδή καθ' υπαγόρευσιν της κυβέρνησης ρεπορτάζ) δεν έδωσε στη δημοσιότητα ούτε ένα στοιχείο από τα 18 σημεία - μεταρρυθμίσεις για τα οποία γίνεται η συζήτηση. Αντίθετα, τα σχετικά ρεπορτάζ μιλούσαν για «εντατικό μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές ώστε να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα.

ΕΜΠΟΡΙΟ
Εξορμήσεις και συνελεύσεις για την επιτυχία της απεργίας στις 5/4

Στο πόδι βρίσκονται δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, που προετοιμάζουν την απεργία στις 5 Απρίλη. Ηδη 47 σωματεία έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Η Κυριακή 5 Απρίλη είναι μία από τις επτά Κυριακές για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση, νόμος που διατηρείται και από τη σημερινή.

Τα σωματεία, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, προετοιμάζουν την απεργία. Με δεκάδες περιοδείες, εξορμήσεις, σε όλη την Ελλάδα συζητούν με τους εργαζόμενους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, την απλήρωτη δουλειά, τις απολύσεις, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα δικά τους χέρια την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, να επιβάλουν την κατοχύρωσή της με νόμο από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει: Τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Λάρισας, τα κλαδικά Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα επιχειρησιακά Σωματεία «Lidl» Ν. Αττικής, «Praktiker», «Αφοί Κωνσταντακάτου», «Αρβανιτίδη», «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Λαυρίου, Ζακύνθου, Χαλκίδας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Λαμίας, Ναυπλίου, Λιβαδειάς, Αχαΐας, Καλαμάτας, Αμαλιάδας, Λευκάδας, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βέροιας - Νάουσας, Πρέβεζας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Ξάνθης, Κοζάνης, Κατερίνης, Σάμου, Ρόδου, Κω, Μυτιλήνης, Χίου, Κορίνθου, Τρίπολης, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης οργανώνει Γενική Συνέλευση, σήμερα, Κυριακή 29 Μάρτη, στις 6 μ.μ. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας κάνει, σήμερα, Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (πλατεία Διάκου 1).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org