Κυριακή 29 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαύρα ευρω-μαντάτα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την «εξομοίωση» των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, ήρθε να «υπενθυμίσει» ότι μόνο μαύρα μαντάτα έρχονται για τους εργαζόμενους και τους λαούς από τα όργανα της ΕΕ. Μια ματιά στις αποφάσεις που πάρθηκαν μόνο στην τελευταία βδομάδα είναι αρκετή για να καταδειχτεί ότι το Διευθυντήριο των Βρυξελλών κάνει τα πάντα για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης εξ ολοκλήρου στους λαούς. Στη Σύνοδο Κορυφής, για παράδειγμα, οι 27 ηγέτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, για ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ο.κ. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η Κομισιόν που με τις «συστάσεις» της, με αφορμή την υπαγωγή της οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης, έκανε πιο συγκεκριμένες και σαφείς τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους. «Μεταρρύθμιση το ταχύτερο δυνατόν του ασφαλιστικού συστήματος», «μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», «εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας με βάση την αρχή της ευελφάλειας» κ.ο.κ. Το συμπέρασμα, που έχει μεγάλη πολιτική σημασία ενόψει και των ευρωεκλογών, προκύπτει μάλλον αβίαστα: Ανυπακοή και απειθαρχία στην πολιτική της ΕΕ και τιμωρία των κομμάτων που την υπηρετούν!

Η αντιλαϊκή κολεγιά...

Το ότι εφοπλιστές - κυβέρνηση - ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν κάνει κολεγιά σε συνθήκες καπιταλιστικής απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, συνολικά των θαλάσσιων μεταφορών, είναι γνωστό. Προκειμένου μάλιστα ο ένας να δουλέψει για τα συμφέροντα του άλλου και όλοι μαζί για τα κέρδη των εφοπλιστών, δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Το παράδειγμα με την παράταση της περιορισμένης αναγνώρισης στην ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» από την ΕΕ και την κυβέρνηση για 17 ακόμα μήνες, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αποκαλυπτικό, όσο και εξοργιστικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχικά είχε αρνηθεί να χορηγήσει στην ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» παράταση της περιορισμένης αναγνώρισής της, δηλαδή να διενεργεί ελέγχους και να χορηγεί πιστοποιήσεις πλοίων για τη συμμόρφωσή τους με τις διεθνείς συμβάσεις, σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Ετσι, η αναγνώριση της εταιρείας «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» και το δικαίωμά της να διενεργεί ελέγχους και πιστοποιήσεις είχε παύσει από τις 4/8/2008.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε τότε η Κομισιόν ήταν η χαμηλή ποιότητα των κανόνων και του συστήματος εκπαίδευσης και ελέγχου επιθεωρητών του συγκεκριμένου Νηογνώμονα, η έλλειψη σεβασμού στις απαιτήσεις συμμόρφωσης με τους ελέγχους και των ίδιων των κανόνων και των διαδικασιών του, η χρησιμοποίηση επιθεωρητών μη αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και το γεγονός της συχνής κράτησης από τις Λιμενικές Αρχές πλοίων για λόγους που συνδέονται με τα πιστοποιητικά που τους είχε χορηγήσει η εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ».

... και οι αποφάσεις της

Ολα τα παραπάνω επιβεβαίωναν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,» ότι αυτή η εταιρεία ελέγχεται ουσιαστικά από τους εφοπλιστές, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα ελεγκτές και ελεγχόμενοι σε ό,τι αφορά την αξιοπλοΐα των πλοίων τους. Οπως αποδεικνύεται όμως, το αυτί των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου δεν ιδρώνει ακόμα και όταν πρόκειται για την ίδια τη ζωή και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ετσι, μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 17μηνη παράταση στην εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ», αν και στην ίδια την απόφασή της επισημαίνει ότι αυτή η εταιρεία συνεχίζει να μην πληροί τα κριτήρια και δεν έχει διορθώσει καμία από τις παραπάνω παραλείψεις και παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας της! Δηλαδή, της δίνουν το ελεύθερο ανενόχλητη να πιστοποιεί την αξιοπλοΐα των διάφορων υπέργηρων και επικίνδυνων καραβιών που μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες και ναυτεργάτες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μέχρι το επόμενο «ΣΑΜΙΝΑ», όποτε όλοι αυτοί που σήμερα καλύπτουν τέτοιες καραμπινάτες αντεργατικές αντιλαϊκές πρακτικές θα βγουν να χύσουν μαύρο δάκρυ για τα θύματα ενός ναυαγίου που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Τους «αρμέγουν» τα μονοπώλια

Τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται λίγο πριν την εγκατάλειψη της παραγωγικής τους δραστηριότητας, εξαιτίας της αχαλίνωτης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ταυτόχρονης μείωσης των τιμών που απολαμβάνουν στα προϊόντα τους, οι υποτιθέμενοι εκφραστές των... συμφερόντων τους, πραγματοποιούν αδιέξοδες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «διεκδικώντας» αιτήματα και λύσεις που κάθε άλλο παρά να λύσουν το πρόβλημα μπορούν. Αιτήματα, «άσφαιρα», που κινούνται από τη λογική της διαχείρισης - πάγωμα δανείων για 3 χρόνια ή μερικές ψευτοενισχύσεις - έως την πλήρη κοροϊδία - «ουσιαστικό έλεγχο» της αγοράς για τον... περιορισμό της δράσης των καρτέλ - έτσι όπως εκφράζονται από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων. Δίνοντας απλώς την ευκαιρία στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στην κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά, να έχουν να λένε ότι «σκύβουν πάνω από τα προβλήματα των παραγωγών». Και όλα αυτά, τη στιγμή που η πολυεθνική εταιρεία «VIVARTIA» (ΔΕΛΤΑ) έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να παραλαμβάνει γάλα από τους αγελαδοτρόφους της Β. Ελλάδας, με την επίκληση του... υψηλού κόστους, με τις άλλες εταιρείες να ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις... «μάχες» του Ελληνα υπουργού, να αρνείται το παραμικρό μέτρο στήριξής τους. Η λύση της φτωχομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά η συστράτευσή της με την ΠΑΣΥ, η καταδίκη των αγροτο-πατέρων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και η σύγκρουσή της με την πολιτική των μονοπωλίων.

Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια διεισδυτική και αναλυτική ματιά στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ειδικότερα μέσα από τη συμμετοχή των Ελλήνων. Θεμελιωμένο σε πληθώρα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών (πολλές εκ των οποίων αδημοσίευτες ως τα σήμερα ή άγνωστες στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό), επιχειρεί να ρίξει φως σε πτυχές του ιστορικού παρελθόντος που βρίσκονται στις μέρες μας στο επίκεντρο της αντικομμουνιστικής αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Φυσικά, όπως γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου, «η συζήτηση γύρω από τη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ούτε αρχίζει ούτε και τελειώνει με αυτήν την εργασία. Εχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού, η ερευνητική μας προσπάθεια δεν αποσκοπεί στο να καταλήξει σε τελεσίδικα και απόλυτα συμπεράσματα αναφορικά με διάφορες πτυχές του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Τουναντίον, στοχεύει σε μια μαρξιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση ιστορικών γεγονότων και διαδικασιών μακριά τόσο από εξιδανικευμένες ωραιοποιήσεις όσο και ισοπεδωτικούς μηδενισμούς, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω μελέτη και ανάλυσή τους». Αρα, το παρόν βιβλίο, εκτός από πηγή πληροφορίας και γνώσης και ταυτόχρονη αφορμή για σκέψη, αποτελεί και κίνητρο για παραπέρα μελέτη και εμβάθυνση στα ζητήματα οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μίρεκ Τοπολάνεκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Την παραίτησή του υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ μετά την αποτυχία της τρικομματικής κυβέρνησής του να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κάτω Βουλή καθώς έλαβε 101 ψήφους κατά σε σύνολο 200 βουλευτών. Την πρόταση μομφής έκανε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τη στήριξαν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) και 4 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τόσο ο ίδιος ο Τοπολάνεκ όσο και η κυβέρνησή του πρωτοστατούν στην αντικομμουνιστική υστερία στην Τσεχία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, αλλά και στην παραχάραξη της Ιστορίας, ενώ έχει εφαρμόσει σημαντικά αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα στη χώρα, προωθώντας παράλληλα και την ιδιωτικοποίηση όσων κρατικών επιχειρήσεων είχαν απομείνει.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για πλήρη εμπιστοσύνη στην εκπλήρωση των καθηκόντων της Τσεχίας στην Προεδρία της ΕΕ.

Εν αναμονή του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, που σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ένα είναι σίγουρο. Οποια κυβέρνηση και αν ακολουθήσει, αν το λαϊκό κίνημα της Τσεχίας δεν αντεπιτεθεί, δε συγκρουστεί με τα μονοπώλια που κυριαρχούν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, δεν πρόκειται να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος.


Κ. Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ