Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλληλεγγύη

Ως απόδειξη της ευρωενωσιακής «αλληλεγγύης» παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία την ταυτόχρονη έναρξη των εμβολιασμών το περασμένο Σαββατοκύριακο στην ΕΕ. Αλλά για ποια «αλληλεγγύη» μιλάνε; Μήπως αυτή που στο πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας οδηγούσε το ένα καπιταλιστικό κράτος να «κλέβει» προμήθειες από το άλλο σε ιατρικό εξοπλισμό και μέσα, επιβεβαιώνοντας το «ο θάνατός σου, η ζωή μου»; Μήπως τον ανελέητο καβγά για το πώς θα μοιραστεί η χασούρα στις καπιταλιστικές οικονομίες και πώς θα διανεμηθούν τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης», εκεί όπου το μόνο «σημείο επαφής» είναι η συμφωνία τους να σταλεί ο λογαριασμός στους λαούς; `Η μήπως βλέπουν την «αλληλεγγύη» στο άνοιγμα του Τουρισμού και άλλων τομέων της οικονομίας, εκεί όπου έδωσαν και πήραν οι εκβιασμοί, τα πισώπλατα μαχαιρώματα και τα «βέτο» για τους όρους, ανάλογα με τα συμφέροντα που υπερισχύουν σε κάθε κράτος - μέλος; Αλλά και σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, όπου οι κοινές προσπάθειες εξαντλούνται στο πώς θα ανατάξουν την καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές τους, «έλαμψε» επί μήνες η... αλληλεγγύη της «πατέντας» από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ και σε αυτήν τη φάση, ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες εξακολουθούν να παρακάμπτουν «με τον παρά τους» την κατά τ' άλλα «ισόποση κατανομή» των εμβολίων. Αυτά λοιπόν με τα παραμύθια περί «αλληλεγγύης της ΕΕ». Και μιας και το φερε η συζήτηση: Πότε θα δώσει η ΕΕ στη δημοσιότητα τις συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια των εμβολίων, τις οποίες έχει ζητήσει το ΚΚΕ και η Κομισιόν αρνείται, επικαλούμενη λόγους «εμπιστευτικότητας»;

Επενδύσεις...

Για τη σημασία που έχει η «επένδυση στα βρέφη και στα νήπια» μίλησε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο καθηγητής Oικονομικών στο Γέιλ, Κ. Μεγήρ, ο οποίος είναι μέλος της «ομάδας Πισσαρίδη» και επικεφαλής μιας άλλης επιτροπής, για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο καθηγητής δεν αναποδογυρίζει μόνο την πραγματικότητα, αποδίδοντας τις κοινωνικές ανισότητες στην Εκπαίδευση. Ούτε επαναλαμβάνει μόνο τα ευχολόγια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που χρόνια μετά την «υποχρεωτική» εφαρμογή της Προσχολικής Εκπαίδευσης οδηγούν χιλιάδες παιδιά και γονείς να γίνονται κάθε χρόνο «μπαλάκι», να στοιβάζονται σε παιδοφυλακτήρια που δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Αντίθετα, εξηγεί γιατί είναι επένδυση η Προσχολική Αγωγή και γιατί «ένας οικονομολόγος καταπιάνεται με την πνευματική ανάπτυξη των νηπίων», επικαλούμενος μελέτες που δείχνουν ότι «σε μια ζωή 65 ετών, το κάθε δολάριο που επενδύθηκε στην ηλικία των τεσσάρων ετών "επιστρέφει" στην κοινωνία από 60 έως 300 δολάρια συνολικά», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Με δυο λόγια, σιγά που θα ξέφευγαν τα νήπια από το «ζύγι» του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο!

... από κούνια

Το ίδιο «ζύγι» κρατούσαν βέβαια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερθεματίζει σήμερα, γράφοντας στο λεγόμενο σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη», στο κεφάλαιο για την «κοινωνική πολιτική»: «Οι δαπάνες σε αυτούς τους τομείς έχουν επιπλέον έντονα αναπτυξιακά οφέλη και συνιστούν επένδυση με εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον. Η επένδυση για τη βελτίωση της Παιδείας αυξάνει την παραγωγικότητα της οικονομίας, η επένδυση στην Υγεία και την Πρόληψη πετυχαίνει το ίδιο». Τόσο «χαώδεις» οι διαφορές και τόσο «άγριοι» οι τσακωμοί στην... κούνια του κεφαλαίου.

Νερό στο μύλο

Οσο περνούν οι μέρες, τόσο αποκαλύπτεται τι πραγματικά συζητήθηκε και αποφασίστηκε για τα Ελληνοτουρκικά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να αποστείλει πρόσκληση στην ελληνική για την έναρξη ενός νέου γύρου διερευνητικών επαφών, με «ανοιχτή» ατζέντα, όπως έγιναν άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι, επιτρέποντας στην Τουρκία να βάζει στο τραπέζι απαράδεκτες αξιώσεις, όπως η αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου κ.ά. Οπως όλα δείχνουν, οι επαφές ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες θα ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στον Γενάρη και αποτελούν «προθέρμανση» για μια εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση κάτω από την «ομπρέλα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να σημειωθεί επίσης ότι οι διερευνητικές επαφές θα συνεχίζονται, όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα «οργώνει» την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι (!), αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας Συνόδου, η ΕΕ θα γράφει και θα σβήνει τις υποτιθέμενες κυρώσεις προς την Τουρκία, για τις οποίες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας έχει προεξοφλήσει ότι «δεν είναι ο σωστός δρόμος αντιμετώπισής της». Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι η στάση των ευρωατλαντικών «συμμάχων», στο όνομα της «ΝΑΤΟικής συνοχής», ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας. Και ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τον λαό, παρουσιάζοντας τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ως «εγγύηση» τάχα για την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ