Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΜΕΝ
Οχι στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου

Την απαράδεκτη ενέργεια του διορισμένου από την κυβέρνηση προέδρου του ΝΑΤ να συγκαλέσει για σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, για την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 στον προϋπολογισμό του για το 2017, καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ. Υπενθυμίζουμε ότι με το Ν. 4387/2016 το ΝΑΤ και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών εντάσσονται στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ σημειώνει ότι «ο αντιλαϊκός νόμος 4387 επιφέρει πλήγμα στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών και των εργαζομένων, με δραματικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ και κοινωνικές παροχές Υγείας - Πρόνοιας».

Οπως επισημαίνει, οι ναυτεργάτες με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως με τον πρόσφατο 9ήμερο απεργιακό αγώνα, αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των ΕΕ, ΔΝΤ, εφοπλιστών, κεφαλαίου, όπως εξειδικεύεται με το νόμο - λαιμητόμο, τη φοροεπιδρομή, τη δραματική μείωση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, επιδεινώνοντας τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Τονίζει ότι μπροστά στις εξελίξεις δεν πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ του ΝΑΤ, η ΠΕΜΕΝ σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ των Σωματείων, να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι ναυτεργάτες στα καράβια και ταυτόχρονα να συνεδριάσει η ΕΕ της ΠΝΟ για να καθορίσει την κλιμάκωση της πάλης στον κλάδο.

Εκδηλώσεις και γιορτές για τα παιδιά

Από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Λάρισα
Από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Λάρισα
Με εκδηλώσεις και παιδικές γιορτές σωματεία και μαζικοί φορείς συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Στη Λάρισα, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργάνωσαν η Ενωση Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Η εκδήλωση περιελάμβανε παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών του Κοσμά Παναγιώκα «Ο Καραγκιόζης και το πηγάδι των ευχών», καθώς και χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και κατασκευές. Ταυτόχρονα, σε άλλη αίθουσα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συζήτηση για τους γονείς με θέμα: «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο και την προσφυγιά», με ομιλήτρια την Εύη Κοντόρα, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Ανάλογες εκδηλώσεις για τα παιδιά έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα, Πέμπτη:

-- Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, στις 11 π.μ. στα γραφεία του.

-- Από το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου στις 10.30 π.μ., διοργανώνεται εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων, του παιδικού σταθμού, τα παιδιά που θα νοσηλεύονται τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς και τους εργαζόμενους, με την παράσταση «Ο Ψαροτρομάρας» από το «Κου Κλο - Θέατρο Κρήτης», στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Επίσης, την Κυριακή 8/1, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με παιχνίδια, κατασκευές και θεατρική παράσταση.

Κινητοποιήσεις υπεράσπισης χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών

Ενάντια σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και διακοπές ρεύματος

Κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια σε κατασχέσεις λογαριασμών και σε διακοπές ρεύματος, πραγματοποιούν μέσα στις μέρες των γιορτών δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Ναύπακτο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, διαμαρτυρόμενες για την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το δήμο. Ζήτησαν, επίσης, να μην πηγαίνουν τα χρέη στις Τράπεζες, να γίνει διαβάθμιση οφειλετών, ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις και διαγραφή οφειλών για τους οικονομικά αδύναμους.

Μετά την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και ενώ το ίδιο θέμα έθεσε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση», αποφασίστηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο η άμεση άρση της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών και η σύσταση επιτροπής από αιρετούς και φορείς, που θα βάλει κριτήρια για διαγραφή χρεών σε οικονομικά αδύναμους και δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημοτών προς το δήμο.

Αγωνιστική παρέμβαση σήμερα στα Γιάννενα

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά πραγματοποιεί στη ΔΕΗ, σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι «η "απελευθέρωση" στην αγορά Ενέργειας, η λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, αλλά και οι νόμοι που ψηφίστηκαν για να μη χάνει δεκάρα από τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν λύσει τα χέρια στην επιχείρηση να προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν, ολόκληρες οικογένειες ζουν χωρίς φως και θέρμανση.

Πάνω στο ήδη πανάκριβο ρεύμα προστίθενται και τα ανταποδοτικά μέλη του δήμου, όπως και μια σειρά άλλες χρεώσεις που είναι συνδεμένες με τους λογαριασμούς, οι οποίοι κάθε χρόνο αυξάνονται (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την περίοδο 2008-2013 είχαμε αύξηση 60%).

Οι πολυδιαφημιζόμενοι διακανονισμοί και το περίφημο κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ προϋποθέτουν την πληρωμή κάθε μήνα των λογαριασμών, πράγμα αδύνατο για τους ανέργους, που κυριολεκτικά δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι, για τους απλήρωτους εργαζόμενους της αγοράς, για τους εργάτες που πληρώνονται με κουπόνια.

Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά ματώνουν, η ΔΕΗ κάνει πρόσθετες εκπτώσεις και δωράκια στους βιομήχανους, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Εδώ και τώρα να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στους ανέργους και στους απλήρωτους εργαζόμενους. Να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα κόντρα σε «διαρροές» και επιχείρηση εφησυχασμού

Μπαράζ σχεδόν πανομοιότυπων δημοσιευμάτων εμφανίστηκε και χτες σε αστικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για δυσχέρειες στο εγχείρημα της εξαγοράς του «Μαρινόπουλου» από τον «Σκλαβενίτη» και καθυστερήσεις, βάζοντας για άλλη μια φορά μπροστά τους εργαζόμενους και την «αδυναμία» αποπληρωμής της μισθοδοσίας τους για το μήνα Δεκέμβρη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές έσπευσαν να καθησυχάσουν ισχυριζόμενες ότι «οι εργαζόμενοι της "Μαρινόπουλος ΑΕ" δεν πρέπει να ανησυχούν, λόγω της καθυστέρησης καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης. Η καθυστέρηση αυτή, που οφείλεται στους δυστυχώς συνήθεις αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης, δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία».

Κόντρα στα επιχειρηματικά παιχνίδια που εξυπηρετούνται μέσω «διαρροών», όσο και στην κυβερνητική επιχείρηση εφησυχασμού, οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων «Μαρινόπουλου» έχουν τοποθετηθεί εγκαίρως για το θέμα, με ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγες μέρες.

Σε αυτήν υπενθύμιζαν ότι η 17η Φλεβάρη 2017 αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία «Μαρινόπουλου» - «Σκλαβενίτη» και υπογράμμιζαν: «Για άλλη μια φορά, εμείς οι εργαζόμενοι στον "Μαρινόπουλο" που βρισκόμαστε για παρά πολλούς μήνες σε καθεστώς αβεβαιότητας, ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην εταιρεία, ενώ οι εργοδοσίες και από τις δύο πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος μέσα στα καταστήματα. (...) Η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση! (...) Αυτήν την περίοδο, φουντώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ για το ποιος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά. Εχουν βγει κυριολεκτικά τα μαχαίρια με θύματα τους εργαζόμενους, που παλεύουν να κρατήσουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Σε αυτήν την πάλη, οι εργαζόμενοι του "Μαρινόπουλου", που δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση, θα βρεθούν στην πρώτη σειρά! Καμία θυσία για τα κέρδη των μεγαλεμπόρων! Ολοι τώρα στον αγώνα για όσα δικαιούμαστε, για όσα έχουμε ανάγκη. Ούτε λόγος να γίνεται για καθυστέρηση ή μη καταβολή της μισθοδοσίας μας. Μη διανοηθεί η εργοδοσία να αργοπορήσει τη μισθοδοσία Δεκέμβρη».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org