Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενταφιασμός

Αλλη μια απόδειξη ότι ο αντιλαϊκός σχεδιασμός στο ασφαλιστικό σύστημα πάει χέρι χέρι με νέες ανατροπές στην Υγεία αποτελεί το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Ν. Μηταράκης, συμμετείχε χτες και προχτές στην ετήσια συνάντηση της Ομάδας Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣA, όπου προέδρευσε σε συζήτηση με θέμα «Αντιμετώπιση των προκλήσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στο σύστημα Υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης στις γηράσκουσες κοινωνίες»! Είναι φανερό ότι το κεφάλαιο και οι κάθε λογής Οργανισμοί του αντιμετωπίζουν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ως βάρος, εξαιτίας της «επιβάρυνσης» του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και του συστήματος Υγείας, που θα πρέπει να περιθάλψει τους γηραιότερους για περισσότερα χρόνια πριν πεθάνουν. Πάνω σ' αυτό το έδαφος σχεδιάζουν μέτρα για να απαλλαγούν από τις ελάχιστες ούτως ή άλλως υποχρεώσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα, εφευρίσκοντας όρους όπως «ενεργός γήρανση», που σημαίνει δουλειά μέχρι τον τάφο, και μετατρέποντας ολοένα και περισσότερο την Υγεία, την Ασφάλιση και τη σύνταξη σε ατομική υπόθεση. Εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς βλέποντας τη «μεταρρύθμιση» που προωθεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, τις εκατοντάδες παροχές που έχουν κοπεί από τα Ταμεία, αλλά και τις δραματικές αλλαγές στην Υγεία, όπου διαμορφώνεται σταθερά ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για όλους και από κει και πέρα όποιος έχει να πληρώσει αποκτά πρόσβαση και σε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Αν μη τι άλλο, αυτή η απαξίωση και ο ενταφιασμός ακόμα και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, στο όνομα του κέρδους, δείχνουν ότι τα όρια αυτού του σάπιου συστήματος έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Αναποδογύρισμα

«Οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών, που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων, ήταν υπερβολικά μεγάλες. Και αυτό, γιατί δεν έγιναν οι αλλαγές που έπρεπε, περιλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας ένα ακόμα ρεσιτάλ για το πώς η κυβέρνηση αναποδογυρίζει την πραγματικότητα για να στρατεύσει τους εργαζόμενους και το λαό στους στόχους του κεφαλαίου. Τι λένε δηλαδή; Οτι οι περικοπές που έκαναν σε μισθούς και συντάξεις θα μπορούσαν τάχα να μην είχαν γίνει, αν πέρναγαν μια ώρα αρχύτερα οι υπόλοιπες ανατροπές και οι αναδιαρθρώσεις που αξιώνει σταθερά το κεφάλαιο και τις οποίες υλοποιούν η σημερινή και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις. Προσπαθούν δηλαδή να κρύψουν το «κουκούτσι» της ίδιας της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας σε κρίση και ανάκαμψη, που δεν είναι άλλο από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, το χάσμα που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στον πλούτο που παράγει και στα όσα απολαμβάνει. Αυτός είναι ο «Νο 1» παράγοντας που βαραίνει στο ζύγι των κάθε λογής επενδυτών και εκεί πάνω έρχονται να ακουμπήσουν τα υπόλοιπα προνόμια, οι φοροαπαλλαγές, τα «κίνητρα», οι ιδιωτικοποιήσεις και «απελευθερώσεις». Αλλωστε, οι αστειότητες που επιστρατεύουν για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τάχα η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου είναι προϋπόθεση για να έχουν δουλειά και σε μια πορεία να διευρύνονται τα δικαιώματά τους, «σκοντάφτουν» πάνω στα ίδια τα «έργα και τις ημέρες» τους, όπως οι αντιλαϊκοί - αντεργατικοί νόμοι που ψήφισε με το «καλημέρα» η ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, και μάλιστα σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας.

Κενό γράμμα

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος στις αρχές της βδομάδας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν για τα «κοινωνικά δικαιώματα» που θωρακίζει τάχα το Σύνταγμα στην καινούργια του εκδοχή, κοκορομαχώντας μάλιστα για το ποιος είχε την έμπνευση να τα προτείνει και να τα εντάξει στη διαδικασία. Ούτε κουβέντα βέβαια για την κοινή απορριπτική τους στάση απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για ουσιαστική προστασία και συνταγματική κατοχύρωση ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του. Κι εκεί που τα πανηγύρια τους έπιασαν ταβάνι, ήρθε ο εσωτερικός κανονισμός της «Coca Cola» να υπενθυμίσει στους εργαζόμενους της εταιρείας ότι η συνδικαλιστική και η πολιτική δράση, που υποτίθεται ότι κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, είναι απαγορευμένες χωρίς την άδεια της εργοδοσίας, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς να επιβάλει απαγορευτικό στους συνδικαλιστές που θέλουν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς, αν δεν έχουν έγγραφη άδεια της διοίκησης! Αν όλα αυτά τα συνδυάσει κανείς με τις 9 στις 10 απεργίες που κρίνονται παράνομες, με τον νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις και τα άλλα μέτρα σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης από τη ΝΔ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καταλαβαίνει πόσο «αδειανό πουκάμισο» είναι οι διακηρύξεις περί «κοινωνικών δικαιωμάτων» που συνοδεύουν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλά και πόσο προκλητικός είναι ο διαγκωνισμός των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος τα ...διασφαλίζει καλύτερα.

Θερμοκήπιο

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θ. Ντόκος, γνωστός από το ΕΛΙΑΜΕΠ και σημερινός αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης, άφησε ανοιχτό το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου σε τομείς «κοινού ενδιαφέροντος» με την Τουρκία. Κι όλα αυτά ενώ ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση πως η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με επιστολή της στον ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα, ανακυκλώνει κι απ' αυτήν τη θέση του απόψεις που κυκλοφορούν ευρέως τα τελευταία χρόνια στα σαλόνια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά και σε «κύκλους» της αστικής τάξης στην Ελλάδα, που βλέπουν ως τροχοπέδη στην εκμετάλλευση του Αιγαίου τις διαφορές με την Τουρκία και ανησυχούν για την επίδρασή τους στην οικονομική ανάπτυξη, αν συνεχίσουν να παρατείνονται στο διηνεκές. Παρά τον ντόρο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντόκου, καμιά επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση, αφήνοντας προφανώς, όπως και η προηγούμενη, το ζήτημα να «ζυμώνεται» διά της σιωπής της. Το παζάρι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία και η προσπάθεια της Ελλάδας να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, παίζοντας ρόλο μεντεσέ στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, είναι «θερμοκήπιο» για διευθετήσεις που συζητιούνται στο παρασκήνιο, είτε πρόκειται για το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο είτε για το Κυπριακό, όπου κι εκεί ξεκινάει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1803 Η γαλλική αποικία της Αϊτής ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1847 Συνέρχεται στο Λονδίνο το 2ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστών. Το Συνέδριο εγκρίνει το Καταστατικό και παίρνει απόφαση να επεξεργαστεί το Πρόγραμμα, το οποίο δούλεψαν ο Μαρξ και ο Ενγκελς και ονομάστηκε «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

1899 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα.

1918 Ανακηρύσσεται στη Νάρβα η Εσθλανδική Κομμούνα Εργασίας, δηλαδή η Εσθονική Σοβιετική Δημοκρατία.

1920 Η Αρμενία ανακηρύσσεται Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

1924 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1933 Πρωτοφανής σε αγριότητα επιδρομή της Ασφάλειας πραγματοποιείται κατά του ταξικού Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Ασφάλειας Αγγελο Εβερτ. Τα αστυνομικά όργανα προκαλούν εκτεταμένες ζημιές, ενώ προσπαθούν να απομονώσουν τους περίπου 200 εργάτες και φοιτητές που βρίσκονταν σε αυτό. Ακολουθούν συγκρούσεις, με τους εργάτες και τους φοιτητές να αμύνονται με κάθε τρόπο και την αστυνομία να κάνει χρήση ακόμα και όπλων. Δεκάδες συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη με βάση το «Ιδιώνυμο» και για «αντίσταση κατά της αρχής»!

1944 Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός της Αλβανίας ολοκληρώνει την απελευθέρωση της χώρας.

1945 Συγκροτείται η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ).

1964 Ισχυρότατη έκρηξη νάρκης - προϊόν προβοκάτσιας - σημειώνεται κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού της επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 39 ατόμων.

1967 Σε συνέντευξή του στη «Μοντ», ο Κ. Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ, εξόριστος στο Παρίσι, παίρνει θέση κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο, ο ίδιος, λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, εισηγούνταν τη λύση του «συνταγματικού πραξικοπήματος».

2001 Πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός Τζορτζ Χάρισον, ένας από τους 4 του μουσικού συγκροτήματος «Beatles».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ