Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μια μικρή 8σέλιδη αναμνηστική μπροσούρα δόθηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, με το εξώφυλλό της να κοσμείται από το έργο του Α. Τάσσου «Εξέγερση».

Στο εσωτερικό της περιέχεται, ανάμεσα σε άλλα, ανατυπωμένο το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της 19ης Φλεβάρη 1933 για το δολοφονικό χτύπημα της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ από το αστικό κράτος του Βενιζέλου. Στοιχείο που συγκλονίζει, από το ιστορικό πρωτοσέλιδο, η φωτογραφία της μάνας ενός από τους νεκρούς, που τότε, στα 68 της χρόνια, ζήτησε να γίνει μέλος του Κόμματος. Το εμπνευσμένο διήγημα από τη στάση της «μάνας του αγωνιστή» περιέχεται επίσης στην έκδοση.

Αλλη σελίδα περιλαμβάνει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος για τον διπλασιασμό των δυνάμεών του από την 1η Μάη μέχρι την 1η Ιούνη του 1925, καθώς και αποσπάσματα από τον «Ριζοσπάστη», σχετικά με την άμιλλα των Οργανώσεων για το ανέβασμα της κυκλοφορίας και της διάδοσής του.

Μία από τις σελίδες της έκδοσης είναι αφιερωμένη στην άμιλλα οικοδόμησης και στρατολογίας που είναι σε εξέλιξη ενόψει των 100χρονων του ΚΚΕ. Το απόσπασμα που περιλαμβάνει από την Ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλη του 2015, είναι χαρακτηριστικό: «Μπορούμε την επόμενη τετραετία 2015 - 2018 να έχουμε πετύχει ένα μεγάλο άλμα στην κομματική οικοδόμηση και στην ιδεολογική και πολιτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη».

«Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια!»

Μουσικοθεατρική παράσταση στηριγμένη σε υλικό που αντλήθηκε από το Αρχείο του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο της παράστασης
Στιγμιότυπο της παράστασης
Η αναγκαιότητα της ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ και η μεγάλη σημασία που έχει για το Κόμμα το ρίζωμά του στην εργατική τάξη αναδείχθηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης. Ο ίδιος ο τίτλος της παράστασης, το σενάριο της οποίας στηρίχτηκε σε αρχειακό υλικό, ήταν χαρακτηριστικός: «Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια».

Η παράσταση άνοιξε με ηχογραφημένη απαγγελία από τον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο και συνεχίστηκε με αφήγηση, θεατρική δράση και επαναστατικό τραγούδι, που συνδυασμένα με προβολή βίντεο έδωσαν ένα αποτέλεσμα αντάξιο του περιεχομένου της εκδήλωσης.

Οι κομμουνιστές που περιμένουν στην πύλη του εργοστασίου το σχόλασμα της βάρδιας για να συζητήσουν με τους εργάτες, οι απαντήσεις που παίρνουν, τα βάσανα και οι σκέψεις της εργατικής τάξης ξεδιπλώθηκαν μέσα από το σενάριο.

Από την παράσταση δεν έλειψε ο «Ριζοσπάστης», που πάντα, όπως και σήμερα, έπαιζε και παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της εργατικής πάλης, στην αποκάλυψη των προβλημάτων των εργατών, της εκμετάλλευσης στους τόπους δουλειάς. Με ικανοποίηση οι εργάτες έξω από την πύλη του εργοστασίου διαβάζουν την ανταπόκριση της δικής τους εφημερίδας, του «Ριζοσπάστη», για τα δικά τους προβλήματα και για τη συνέλευσή τους, για τη στάση της εργοδοσίας.

Το συμπέρασμα, με το οποίο ολοκληρώθηκε η παράσταση ήταν σαφές: «Τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε κατά καιρούς το ΚΚΕ δεν κατάφεραν να το γονατίσουν. Ατσαλώθηκε μέσα απ' αυτά, άντεξε και προχωρά γιατί 98 χρόνια τώρα διατηρεί σταθερό τον προσανατολισμό του στις ανάγκες, τα συμφέροντα και τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης - τη μόνη ανερχόμενη δύναμη στην κοινωνία - ώσπου να εκπληρώσει την ιστορική αποστολή της στην κοινωνική εξέλιξη: την αντικατάσταση του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου από τον νέο κόσμο, τον σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό».

Οι συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Αλέξης Γκούμας: Ηθοποιοί: Ιωάννης Γεραμαζίδης, Αφροδίτη Δρακοπούλου, Συλβάνα Σοντίνι, Βάσω Ζάντριμα, Ελεάνα Γρηγορίου, Αντώνης Βουγής. Συμμετείχε η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Πιάνο: Νίκος Κουράκης. Τραγούδι: Ευγενία Παναγιωτοπούλου, Νίκος Θεοδωράκης.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 98 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει Κόμμα παντός καιρού ριζωμένο στους τόπους δουλειάς

Εγινε το Σάββατο, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Η γεμάτη ηρωισμό Ιστορία του Κόμματος και η πίστη των κομμουνιστών στο δίκιο της εργατικής τάξης, στην τελική νίκη της.

Η αντοχή του ΚΚΕ στα πέτρινα χρόνια της παρανομίας και των διώξεων, αλλά και η κόκκινη σημαία που σηκώθηκε ακόμα πιο ψηλά στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης.

Το περιεχόμενο της ισχυροποίησης του Κόμματος, η οικοδόμηση γερών Κομματικών Οργανώσεων στους βιομηχανικούς κλάδους στρατηγικής σημασίας, εκεί που κρίνεται η ταξική αναμέτρηση και αναπαράγεται η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που ανέδειξε η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ το απόγευμα του Σαββάτου 26/11 στον Περισσό για τα 98 χρόνια του Κόμματος.

Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο «Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια».

Ξεχωριστό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η παρουσία πολλών νέων κομμουνιστών, εργαζομένων που πήραν τα τελευταία χρόνια τη μεγάλη απόφαση να οργανωθούν στο ΚΚΕ, να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος της εργατικής τάξης.

Η παρουσία τους αποτελεί και την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, κάθε άλλο παρά «ξόφλησε», όπως βιάστηκαν πολλοί να πανηγυρίσουν, μετά το ιστορικό πισωγύρισμα του 1989-'91. Οτι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας, που θα το καταφέρει η εργατική τάξη με τις αρετές της και την επαναστατική της πάλη.


Αυτό είναι το νέο που φέρνει η στρατηγική του ΚΚΕ, γι' αυτό το ΚΚΕ, παρά «την εκατονταετή πορεία του, είναι το πιο νέο κόμμα...», όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του.

  • Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ολες μας οι δυνάμεις στη μάχη για την οικοδόμηση του Κόμματος

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σας σε αυτή την εκδήλωση για τα 98 τιμημένα και ηρωικά χρόνια του ΚΚΕ, με αίσθημα δικαιολογημένης περηφάνιας.

Γιατί συνεχίζουμε δυναμικά, με αποφασιστικότητα, στα βήματα των ηρωικών και τιμημένων νεκρών του Κόμματός μας, που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την ίδια τους τη ζωή, στον αγώνα για να θριαμβεύσει η ζωή.

Το Κόμμα άντεξε παλικαρίσια σε όλες τις στροφές της ταξικής πάλης.

Και στα ωμά πέτρινα χρόνια της παρανομίας, των διώξεων, των φυλακίσεων και κατατρεγμών και στα ύπουλα χρόνια της αστικής νομιμότητας, τα τελευταία 42 χρόνια από τη μεταπολίτευση και δώθε.

Στάθηκε όρθιο στο μεγάλο ιστορικό πισωγύρισμα της αντεπανάστασης του 1991, μέχρι σήμερα. Βρήκε τη δύναμη να σηκώσει το μπόι του, ουσιαστικά σχεδόν μόνο του, ξεκινώντας από την αρχή στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

Σκαρφαλώνοντας βήμα το βήμα στον κακοτράχαλο ανήφορο της ανασυγκρότησης.

Ανιχνεύοντας, μέρα τη μέρα, τις αιτίες που οδήγησαν στη νίκη της αντεπανάστασης, μελετώντας και συζητώντας, από τους πρώτους προβληματισμούς του 1996 μέχρι τη συλλογική αποτύπωση αυτής της προσπάθειας στο 18ο Συνέδριο για τις συνολικές αιτίες της ανατροπής της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα, με βάση κυρίως την πείρα της ΕΣΣΔ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» και εκατοντάδες υψωμένες γροθιές στο άκουσμά της
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» και εκατοντάδες υψωμένες γροθιές στο άκουσμά της
Μελετώντας σελίδα τη σελίδα τα ντοκουμέντα του Κόμματος, το ιστορικό Αρχείο, για να συνθέσουμε τη μεγαλειώδη αυτή πορεία, με τις νίκες και τις ήττες, τα άλματα και τα πισωγυρίσματα, τα λάθη και τις αδυναμίες, αλλά και τον άφθαστο ηρωισμό 98 ολόκληρων χρόνων.

Η εργατική τάξη θα ανταποκριθεί στην ιστορική της αποστολή

Δεν επιλέξαμε τυχαία ο σημερινός γιορτασμός των 98 χρόνων μας να έχει περιεχόμενο την ίδια την κομματική οικοδόμηση, την οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος με πολλά νέα μέλη και Κομματικές Οργανώσεις παντού, σε όλη τη χώρα, πρώτα απ' όλα Κόμμα ριζωμένο μέσα στην εργατική τάξη, σε όλους τους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στους κλάδους.

Οσο κι αν οι σειρήνες της αντίδρασης και του οπορτουνισμού τραγουδάνε το τέλος της ιστορίας, το τέλος της εργατικής τάξης και του κινήματός της, τους απαντάμε ότι δεν θα τους γίνει το χατίρι. Η εργατική τάξη θα ανταποκριθεί αργά ή γρήγορα στον ιστορικό της ρόλο, στην ιστορική της αποστολή. Στην οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Κι αυτό γιατί έχει τη δύναμη της οργάνωσης, που δίνει συνείδηση αυτού του σκοπού, αφοσίωση στην εκπλήρωσή του, συνειδητή πειθαρχία, όπως και απαράμιλλη αντοχή στις δυσκολίες.

Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να εκδηλώσει τέτοιες αρετές και γνωρίσματα, δοκιμασμένα σε μεγάλους ταξικούς αγώνες.

Η ζωή δικαίωσε τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, μετά το 19ο Συνέδριο τον Απρίλη του 2013, δούλεψε έως ένα μεγάλο βαθμό σε νέες συνθήκες, αρκετά σύνθετες.

Οι ίδιες οι πολιτικές εξελίξεις, η αναδιάταξη των αστικών πολιτικών δυνάμεων, οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές μάχες, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν στην επιφάνεια νέα ζητήματα, που η αντιμετώπισή τους απαιτούσε μεγάλη πολιτική, ιδεολογική, οργανωτική ετοιμότητα, μεγαλύτερη απαιτητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Το Κόμμα μας πάλεψε, εξοπλισμένο με το νέο Πρόγραμμά του, τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου μας, χωρίς ταλάντευση, στο βασικό άξονα που καθορίζει το χαρακτήρα του ως οργανωμένη ιδεολογικοπολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα αυτά τα χρόνια, επιβεβαιώνεται ότι δεν αρκεί απλά ένας αγώνας για τα οξυμένα καθημερινά προβλήματα, όσο κι αν αυτός παραμένει σημαντικός και απαραίτητος. Αντίθετα, σήμερα προκύπτει πιο καθαρά η ανάγκη η πάλη να κατευθύνεται σε ρήξη, σε ανατροπή, να έχει αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.

Στο τετράχρονο από το 19ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και των ιδιαίτερων δυσκολιών διαχείρισής της μέσα στην Ευρωζώνη, λόγω της ενιαίας νομισματικής πολιτικής και της δεσμευτικής ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πολιτικής, εξελίξεις που αναμφίβολα είχαν προβλεφθεί από το Κόμμα μας.

Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή αυτά τα χρόνια στο αστικό πολιτικό σύστημα ήταν η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα, σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Τελικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη του 2015, πέτυχε ό,τι δεν είχε τολμήσει να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:

Να συμφωνήσει στο 3ο μνημόνιο με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, το οποίο υλοποιούσε μεγάλο μέρος των προηγούμενων και περιείχε νέα πακέτα σκληρών αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, μείωσης μισθών, συντάξεων, λαϊκού εισοδήματος, νέες περικοπές σε κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Ηταν μια γεύση από την πολυδιαφημιζόμενη και πολυπόθητη ανάκαμψη που διαφαινόταν στο τέλος του 2014.

Το αντιλαϊκό επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έγινε πράξη με τη συναίνεση και στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ, καθώς και των άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ιδιαίτερα μετά την από κοινού ψήφιση όλων τους του 3ου μνημονίου και μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων στη συνέχεια.

Το αντεργατικό «επίτευγμα» του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την αδυναμία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στη δυνατότητά του να ξεγελά εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, με μια δημαγωγική λαϊκίστικη πολιτική κάλπικων υποσχέσεων, δήθεν «προσπάθειας» και «σκληρών διαπραγματεύσεων», διοχετεύοντας ψεύτικες προσδοκίες σε εναλλακτικά ενδεχόμενα, εντός και εκτός Ευρωζώνης, παίζοντας με τα υγιή συναισθήματα που αναπτύσσονταν μέσα στο λαό κατά της ΕΕ, του ΔΝΤ και λοιπών γερακιών του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ όλη αυτή την περίοδο αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις στήριξης ή ανοχής αυτής της πολιτικής.

Προειδοποίησε, αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του.

Η ζωή δικαίωσε τις εκτιμήσεις, τις θέσεις και την πολιτική μας, τη γραμμή πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, τα άλλα αστικά κόμματα, φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά, παλιά και νέα.

Δώσαμε τη μάχη ενάντια σε όλο το φάσμα του οπορτουνισμού - τυχοδιωκτισμού, που με δυνάμεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ πίεζε ουσιαστικά, ώστε να γίνει και το ΚΚΕ μέρος της πολιτικής διαχείρισης του συστήματος της εκμετάλλευσης, της κρίσης και της παρακμής.

Σε όλη αυτή την τετραετία, το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην ιδεολογική - πολιτική πάλη ενάντια στο στόχο από τη μια περιθωριοποίησής του και από την άλλη κατάταξής του στα κόμματα του συστήματος, στη λογική «όλοι το ίδιο είναι».

Αντιστάθηκε στις επιθέσεις φιλίας για να συρθεί αρχικά στην κίβδηλη «αντιμνημονιακή» γραμμή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα εκ μέρους των καιροσκόπων δορυφόρων του, της ΛΑΕ, της ΠΛΕΥΣΗΣ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αντιπάλεψε την τυχοδιωκτική αντίληψη ότι η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων μπορεί να ξεκινήσει βασικά μέσα από το αστικό κοινοβούλιο, με την αναρρίχηση στους θώκους της καπιταλιστικής εξουσίας, στα όργανα της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Αντίθετα, προώθησε με όλους τους τρόπους την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για να μη χύσουν το αίμα τους οι γιοί και οι θυγατέρες της εργατικής τάξης της χώρας, του ελληνικού λαού, ούτε άλλων λαών, να μη γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Τι σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ

Δεν επαναπαυόμαστε με τις όποιες μικρές επιτυχίες.

Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κατακτήσει όλα όσα αποφασίσαμε και ψηφίσαμε να υλοποιήσουμε.

Βρισκόμαστε και σήμερα μπροστά σας, σε αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, απαιτητικότητας, για όσα δεν κάναμε, για όσα πρέπει και οφείλουμε ακόμα να κάνουμε.

Θέλουμε να προϋπαντήσουμε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα γίνει την άνοιξη του 2017, με ένα ολόπλευρο και πολύπλευρο ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος, ως Κόμμα της επαναστατικής ανατροπής, ικανό να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων αγροτών και ΕΒΕ, καθώς και των οικογενειών τους, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ικανού να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία.

Εμείς οι κομμουνιστές, όταν μιλάμε για ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, μιλάμε για το πώς ακριβώς θα κάνουμε το Κόμμα παντός καιρού, ικανό να αντέχει σε ανηφόρες και κατηφόρες, σε δυσκολίες της ταξικής πάλης, πώς κυρίως θα γίνεται ικανό να ανταποκριθεί στην ιστορική αποστολή του, καθοδηγώντας πρωτοπόρα την εργατική τάξη, το κίνημά της, να ηγηθεί αυτή της πάλης για την ανατροπή, ακριβώς γιατί αυτή «να πάρει πρέπει την εξουσία».

Για να γίνει πράξη το σπουδαίο σύνθημα που φωνάζουμε στις διαδηλώσεις μας «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ σημαίνει πρώτα απ' όλα ικανότητα ανάπτυξης της συμβολής του και του ρόλου του στην εξέλιξη της ταξικής πάλης.

Επιδιώκουμε να δείξουμε και να πείσουμε ότι η ανάγκη μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι απλά αναγκαία, αλλά είναι και ρεαλιστική.

Αντιπαλεύοντας σταθερά το «ρεαλισμό της υποταγής» και το συμβιβασμό με την άθλια σημερινή πραγματικότητα και τις ψεύτικες προσδοκίες ότι μπορεί αυτή να γίνει καλύτερη χωρίς ρήξεις και ανατροπές συνολικές.

ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ σημαίνει ικανότητα στη συσπείρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συμμάχων της σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, πράγμα που προϋποθέτει και απαιτεί ΚΚΕ με μεγάλη ιδεολογική και πολιτική επιρροή στις γραμμές της εργατικής τάξης, της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων.

Χωρίς ένα τέτοιο Κόμμα, δεν μπορούν να ελπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι θα αλλάξει η θέση τους.

ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ σημαίνει ικανότητα μαζικής ιδεολογικής, πολιτικής διαφώτισης των εργαζομένων.

Ικανότητα να προβλέπει τις τάσεις, τις εξελίξεις, να προετοιμάζει τη δράση του υποκειμενικού παράγοντα συνεχώς, σε καθημερινή βάση, χωρίς κούραση, κενά, παλινωδίες και ταλαντεύσεις.

Ικανότητα ανάπτυξης εσωτερικής και μαζικής ιδεολογικής - πολιτικής δράσης για την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για την υλοποίηση του Προγράμματος του Κόμματος.

Και οπωσδήποτε, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ένα καλά οργανωμένο Κόμμα, με δεκάδες χιλιάδες μέλη, δικτυωμένο μέσα στους τόπους δουλειάς, μόρφωσης, κατοικίας, με γερές και μαζικές Κομματικές Οργανώσεις Βάσης. Αντίστοιχα, μια Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας γερή και μαζική, άξια νεολαία του τιμημένου Κόμματός μας.

Βασικός παράγοντας η οικοδόμηση του Κόμματος στη Βιομηχανία

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, η ΚΕ του Κόμματος, όταν συζήτησε κατά την 95η επέτειο, το Νοέμβρη του 2013, την πορεία του 5χρονου γιορτασμού των 100 χρόνων μας έως το 2018, αποφάσισε να διακηρύξει ως βασικό στόχο της 5ετίας τη διάδοση του Προγράμματος για το σοσιαλισμό, την αποκάλυψη της σήψης και της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού, ενώ ως ιδιαίτερος στόχος καθορίστηκε το ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό ατσάλωμα του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, ως Κόμμα της επαναστατικής ανατροπής.

Βασικός παράγοντας που κρίνει το ρόλο και την αποτελεσματικότητα του Κόμματος στο εργατικό κίνημα, στην ταξική πάλη, στην κοινωνική συμμαχία, είναι η κομματική οικοδόμηση στη Βιομηχανία, σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, η αύξηση της δύναμης και της επιρροής στη μεγάλη μάζα της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα στα νεότερα τμήματά της.

Αυτή η οργανωμένη δύναμη, ατσαλωμένη και αποφασισμένη, στα βιομηχανικά, εμπορικά, συγκοινωνιακά κέντρα, στα κέντρα επικοινωνιών και Ενέργειας, είναι το θεμέλιο του Κόμματος και ταυτόχρονα προϋπόθεση για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δυνάμεων στα κρίσιμα μέτωπα της ταξικής πάλης και σήμερα, πολύ περισσότερο αύριο, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

Βαδίζοντας προς τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, μπροστά στα καθήκοντα που μας βάζει η ίδια η ζωή και η ταξική πάλη, αλλά και προς τιμήν του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος, η ΚΕ καλεί όλες τις Οργανώσεις, τα στελέχη, τα μέλη του Κόμματος, τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, να ριχτούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εκπλήρωση αυτού του σημαντικού πρώτιστου καθήκοντος.

Να ξεπεράσουμε σε μαχητικότητα, ενεργητικότητα, σε πρωτοβουλίες, πρωτότυπη και πρωτοπόρα ταυτόχρονα δουλειά, με αποτελεσματικότητα, να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής αποστολής του Κόμματος, των παραδόσεών του.

Αυτά τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από το αρχικό κάλεσμα της ΚΕ και τη συζήτηση που έγινε σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, βάζοντας τιμητικά πλάνα, οργανώνοντας τη συντροφική άμιλλα ανάμεσα στους συντρόφους, ανάμεσα στις Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, έγιναν αναμφίβολα θετικά βήματα, με διαφοροποιήσεις όμως από Οργάνωση σε Οργάνωση.

Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση γιατί στη σημερινή μας μεγάλη εκδήλωση, ανάμεσά μας, βρίσκονται πολλοί νέοι σύντροφοι και συντρόφισσες. Νέα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που οργανώθηκαν μέσα στο 2015 και 2016, μετά την προκήρυξη της άμιλλας και του καλέσματος της Κεντρικής μας Επιτροπής για στρατολογία μελών προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Σας απευθύνουμε επαναστατικό χαιρετισμό. Σας σφίγγουμε συντροφικά το χέρι.

Ηταν πολύ σημαντική η απόφασή σας να ενταχθείτε στο πιο «παλιό» αλλά ταυτόχρονα και στο πιο «νέο» Κόμμα της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΚΚΕ αποδεικνύει στην πράξη γιατί, παρά την εκατονταετή πορεία του, είναι το πιο νέο Κόμμα: Γιατί αυτό που πρεσβεύει στις σχέσεις ιδιοκτησίας, σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις, συνολικά στην κοινωνική οργάνωση, είναι το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Τόλμη, συλλογική ευθύνη και δέσμευση

Στα δύο χρόνια που απομένουν έως το 2018, πρέπει με τόλμη, συλλογική ευθύνη και δέσμευση να σχεδιάσουμε στόχους οικοδόμησης, να οργανώσουμε τη συγκεκριμένη υλοποίησή τους.

Σήμερα υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις να πετύχουμε ένα μεγάλο άλμα στην κομματική οικοδόμηση και στην ιδεολογική και πολιτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη.

Πρώτος σταθμός απολογισμού θα είναι το 20ό Συνέδριο το 2017.

Να φτάσουμε στο 2018 με το κεφάλι ψηλά και την ικανοποίηση ότι φέραμε σε πέρας ένα μεγάλο, ιστορικής σημασίας έργο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org