Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποικίλα ακούσματα

Ελληνοτουρκική προσέγγιση στο νέο CD σινγκλ του Τάσου Κατοπόδη με τίτλο «EAST - Greek and Turkish versions» («Ανατολή - Ελληνικές και Τουρκικές ερμηνείες»), που κυκλοφόρησε από τη «Music-Motors». Τα δύο καινούρια τραγούδια του ο Τ. Κατοπόδης τα ερμηνεύει αρχικά κατά το ήμισυ στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, ενώ στη συνέχεια το καθένα χωριστά στα τουρκικά και στα ελληνικά. Η μουσική και οι στίχοι στο τραγούδι «Η ψυχή της ελευθερίας» ανήκουν στον Τ. Κατοπόδη, ενώ οι στίχοι στο τραγούδι «Αγάπη Παραδείσια» γράφτηκαν από τη συγγραφέα Τάνια Χαροκόπου. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Αβέτ Κιζιριάν. Οπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, ο δίσκος αποσκοπεί στην περαιτέρω πολιτιστική επαφή του ελληνικού και τουρκικού λαού, σε αντίθεση με το δύσκολο κλίμα, που κατά καιρούς επιβάλλουν οι σύγχρονες πολιτικές συνθήκες και οι ηγεσίες που τις διαμορφώνουν. Ελπίδα του - «οι έννοιες "Ελευθερία" και "Αγάπη" που εμπεριέχονται στους τίτλους των τραγουδιών να γίνουν σεβαστές από τα σύγχρονα κέντρα αποφάσεων».

  • «Πρόβα» τιτλοφορείται η νέα δισκογραφική δουλιά του Βαγγέλη Κονιτόπουλου, στην οποία περιλαμβάνονται εκτός από νησιώτικα τραγούδια στα οποία μας έχει συνηθίσει και άλλα, διαφορετικού ύφους, γνωστά τραγούδια. Επίσης, κομμάτια χορευτικά (ζεϊμπέκικα, καλαματιανά, χασάπικα κ.ά).
  • Στο CD «Ποτέ και Τίποτα» ενσαρκώνεται η συνάντηση της μέχρι τώρα άγνωστης στο μουσικόφιλο κοινό ζωγράφου - γραφίστριας Μαρίνας Καναβάκη, με τον ποιητή Ηλία Πετρόπουλο. Ενας δίσκος με μουσικές της Μ. Καναβάκη, που με πρωτοτυπία μελοποίησε το λόγο του ποιητή και καταθέτει τις ερμηνείες της. Μια δουλιά, που όπως η ίδια λέει «ξεκίνησε από συγκίνηση», σημειώνοντας: «Τα τραγούδια από το "Ποτέ και Τίποτα" βγήκαν από διεργασίες απλές και άμεσες. Για να προεκτείνω τη φράση του Ηλία Πετρόπουλου "Δε θέλω να ξέρω αν είναι ωραία ή άσχημα,... αυτό που ξέρω είναι πως, μόνο έτσι θα μπορούσα να τα πω"».
  • Οι «ΜΙΝΙΜΑ», το συγκρότημα που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια παίζοντας ποπ, ροκ και φανκ διασκευές, παρουσιάζει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, που ως τίτλο φέρει τ' όνομα του συγκροτήματος. Οι Κέλλη Σαρατσοπούλου, Θοδωρής Σουρής, Δημήτρης Σαραμπάρας, Γιάννης Κετεσίδης και Αλκης Μισυρλής ερμηνεύουν δικά τους τραγούδια, τα περισσότερα σε δική τους μουσική και στίχους, και την μπαλάντα «Στου χρόνου τα παιχνίδια» σε μουσική Χρ. Δάντη.
  • «Το χαμόγελό σου» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος (δεύτερος κατά σειρά), που παρουσιάζουν ο Μάνος Πυροβολάκης και τα «Κινούμενα Σχέδια». Περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, που χαρακτηρίζονται από τον ιδιαίτερο ήχο του συγκροτήματος, Τραγούδια, στα οποία η ηλεκτρική κιθάρα συναντάται με την κρητική λύρα ή τα πλήκτρα με τη βιολο - λύρα.
Εκτός των συνόρων
  • Αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Ντύσελντορφ η πρεμιέρα του μπαλέτου «Φαίδρα», σε μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και χορογραφία του Γιόχεν Ούρλιχ. Το μουσικό μέρος θα ερμηνεύσει η Συμφωνική Οπερα του Ρήνου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γουέν Πιν Σιέν. Η πρεμιέρα της «Φαίδρας» στη Γερμανία γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά την παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Πατρών και μαέστρο τον Δημήτρη Μυράτ.
  • Συνεχίζονται οι διεθνείς εμφανίσεις της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης. Μετά τις παραστάσεις της στη Βενετία με το έργο «Η σύντομη ζωή» του De Falla, όπου ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Σ. Θεοδωρίδου αύριο εμφανίζεται στην «Gasteig» του Μονάχου. Θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαργαρίτας από την όπερα του Boito «Μεφιστοφελής», με συμπρωταγωνιστή τον τενόρο Francisco Araiza στο ρόλο του Φάουστ. Η παράσταση θα επαναληφθεί την 1η Δεκεμβρίου.
Αυτοσχεδιασμός και «μαγεία»

Οπως ακριβώς ήταν ο τίτλος της, «Τριάντα χρόνων τραγούδια και όνειρα», ξετύλιξε το διήμερο συναυλιακό αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, στο Μέγαρο Μουσικής (26,27/11). Κατάμεστη η μεγάλη αίθουσα του ΜΜΕ, από κοινό κάθε ηλικίας (αλλιώτικο από το σύνηθες λίγο - πολύ κοσμοπολίτικο του Μεγάρου), απόλαυσε και τίμησε πολλά και χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια του Μικρούτσικου. Τραγούδια «ανεμολόγια» κοινωνικής συνείδησης και επαναστατικών ονείρων. Τραγούδια για την τέχνη. Για την Ελλάδα, τα πάθη και τους καημούς της. Τραγούδια για τη ζωή και τον έρωτα. Διόλου τυχαία, εναρκτήριο ήταν το τραγούδι «Τους προβολείς στήσε» σε ποίηση Μαγιακόφσκι. Ενα τραγούδι ερμηνευτικό, «κλειδί» του ιδεολογοαισθητικού «στίγματος», των θεματολογικών επιλογών του (ποιητικών και στιχουργικών), του ερμηνευτικού ήθους και ύφους της συνολικής δημιουργίας του Θ. Μικρούτσικου.

Περιττό είναι να αποδείξουμε με αυτό το σημείωμα το αυταπόδεικτο, τους μακρόχρονους «δεσμούς» των πλατιών μαζών με τα τραγούδια του Θ. Μ. Ούτε για το εξαίρετο ορχηστικό και ερμηνευτικό (Μικρούτσικος, Θηβαίος) αποτέλεσμα του πρώτου μέρους, με μαέστρο το συνθέτη. Ούτε για το υπέροχο «δέσιμο» των εγχόρδων της «Καμεράτα» με τα τραγούδια του και τον Μικρούτσικο πειθαρχημένο συγκινητικά, σαν «μαθητούδι» στην μπαγκέτα του Αλέξανδρου Μυράτ. Θα σημειώσουμε, όμως, δύο ξεχωριστές απολαύσεις μας. Την αυτοσχεδιαστική απόλαυση που πρόσφερε ο ίδιος στο πρώτο μέρος, με τη σπουδαία, σπάνια αυτοσχεδιαστική του δεινότητα. Ο Μικρούτσικος ποτέ δε ρουτινιάζει, δε «μηχανοποιεί» την πιανιστική, ενορχηστρωτική, τραγουδιστική ερμηνεία του. Και την αισθητική «μαγεία», την τεράστια τεχνική, την τελειοθηρική ερμηνεία, τη «μαεστρία» που έχει κατακτήσει η Χάρις Αλεξίου να «διυλίζει» - έως την απειροελάχιστη λεπτομέρειά της - κάθε λέξη, κάθε μουσική συλλαβή και να κατακτά, με εκπληκτική άνεση, το μέγιστο βάθος των νοημάτων και συναισθημάτων και το μέγιστο των ερμηνευτικών αποχρώσεων.



Αρ.

Μελωδικές «ιστορίες»
«Μικρές ιστορίες» και άλλα κομμάτια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στο «Αερικό»
«Μικρές ιστορίες» και άλλα κομμάτια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στο «Αερικό»
  • Μελωδικές ιστορίες με φόντο τη χειμωνιάτικη Αθήνα. Εικόνες μουσικές, σμιλεμένες με ηχοχρώματα και ευαισθησία. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα διηγείται τις δικές της «Μουσικές ιστορίες» για 12 βραδιές (5-10 και 12-17 Δεκεμβρίου), στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή) και ξετυλίγει μελωδίες που άλλοτε βρίσκουν λόγια κι άλλες στιγμές αφήνουν στον κάθε χώρο, για να συμπληρώσει τις φράσεις. Η αξιόλογη δημιουργός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά στην Αθήνα τον ομότιτλο δίσκο της, στιγμές από τη νέα της δισκογραφική δουλιά «Είναι δική μας η ζωή μας», σε στίχους Αρη Δαβαράκη και ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα, καθώς και κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας της («Το Αστέρι κι η Ευχή», «Αθήνα - Θεσσαλονίκη», «Μόνο ένα φιλί»). Μαζί της επί σκηνής θα βρίσκονται έξι μουσικοί, που θα τη συνοδεύσουν με πιάνο, κήμπορντς, τσέλο, βιολί, βιόλα, μπάσο, άρπα, λαούτο, μαντολίνο, ακορντεόν και η σοπράνο Μαριάννα Ρηγάκη (πιάνο, φωνή).
  • Δώδεκα βραδιές (από τις 5-22 Δεκεμβρίου) θα διαρκέσει και η ενδιαφέρουσα συνεύρεση του συνθέτη και κιθαρίστα Αντώνη Μιτζέλου με τη Θεοδοσία Τσάτσου, στο «Σταυρό του Νότου - Απέναντι» (Φραντζή 14Α - Ν. Κόσμος). Βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του πάλαι ποτέ «Τερμίτη» με την πολύχρονη επιτυχημένη καριέρα θα είναι η Αναστασία Μακρυνικόλα, ενώ έκπληξη θ' αποτελέσει το κοινό πρόγραμμα των Αντ. Μιτζέλου - Θ. Τσάτσου και το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν νέα τραγούδια των δύο καλλιτεχνών. Αποκορύφωμα αυτής της ξεχωριστής συνεργασίας αναμένεται ν' αποτελέσει η μαγική βραδιά της 22/12, που σύμφωνα με τους διοργανωτές θα κρύβει μια μεγάλη έκπληξη. Εναρξη: 10μ.μ., τιμή εισιτηρίου: 3.500 (με ποτό). Τηλέφωνα κρατήσεων: 9226975, 9239031.
Πρώτη παρουσίαση

Γιώργος Φακανάς
Γιώργος Φακανάς
Την τρίτη νέα φετινή της παραγωγή παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής. Πρόκειται για το δίπτυχο του Γιώργου Φακανά «Απόηχοι» και «Ανατολικά της Νέας Γης», δύο έργα που γράφτηκαν μετά από παραγγελία της ίδιας της ΚΟΕΜ. Τα έργα του Γ. Φακανά θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση στις 6 του Δεκέμβρη (8.30μμ), στο «Παλλάς». Οι «Απόηχοι» αποτελούνται από επτά συνθέσεις που επιχειρούν ένα μουσικό οδοιπορικό σε επτά διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Θράκη, Κρήτη, Ηπειρος, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Αιγαίο εικονογραφούνται με ηχοχρώματα που ξεκινούν από την παράδοση και εξελίσσονται στον ήχο του σήμερα. Το έργο «Ανατολικά της Νέας Γης» περιλαμβάνει εννέα συνθέσεις εμπνευσμένες από εννέα κομμάτια συνθετών που έδρασαν στην Αμερική. Επιδιώκει να καταδείξει την παγκοσμιότητα της μουσικής έκφρασης και την Ελλάδα ως μουσική γέφυρα μεταξύ Ανατολής - Δύσης. Τους στίχους έγραψε ο Χρήστος Θεσσαλονικεύς και τραγουδούν ο Κώστας Θωμαΐδης και η Δήμητρα Φωτοπούλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ