Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Πολιτική όλων των κυβερνήσεων η υποβάθμιση, «χαράς ευαγγέλια» για τους κλινικάρχες

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με γιατρούς των παιδιατρικών νοσοκομείων

Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
Το τελευταίο διάστημα προκλητικά επιχειρείται από την κυβέρνηση ένα νέο ντόμινο υποβάθμισης των παιδιατρικών νοσοκομείων που έτσι κι αλλιώς έχουν συσσωρευμένα προβλήματα. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της αναστολής των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης με πρόσχημα τη λειτουργία του αποκλειστικά ως εμβολιαστικού κέντρου, ενώ ακολούθησε η απόφαση για μετακίνηση 16 ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Παιδιατρικής από τα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Α. & Π. Κυριακού» και «Η Αγ. Σοφία», για χρονικό διάστημα ενός μήνα, στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας».

Εντέλει, κάτω από την αγωνιστική στάση των εργαζομένων και το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε, την Πέμπτη στάλθηκε επείγον έγγραφο από τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ με το οποίο ανακαλείται η απόφαση για μείωση των εφημεριών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Οσον αφορά την απόφαση για μετακίνηση των ειδικευόμενων γιατρών συνεχίζεται ο εμπαιγμός τους, αφού ενώ αρχικά εντέχνως διέρρευσε ότι δεν θα ισχύσει η απόφαση, τώρα η κοινή διοίκηση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων τούς καλεί να την εφαρμόσουν έως ότου υπογραφούν συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς, αναφέροντας ότι το μέτρο θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία του εμβολιασμού στο συγκεκριμένο κέντρο, ενώ απειλεί με κυρώσεις όσους δεν πειθαρχήσουν.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου την Παρασκευή 28 Γενάρη και προγραμματίζουν στάση εργασίας για τη Δευτέρα 31 Γενάρη απαιτώντας να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης του προσωπικού και αντί για υποβάθμιση να ενισχυθούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις έρχονται ξανά στην επιφάνεια η κατάσταση που επικρατεί στα μόλις 3 Νοσοκομεία Παίδων της Αττικής, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από κοινού το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε αυτά με τις λαϊκές οικογένειες που τα επισκέπτονται, μια κατάσταση που τελικά στέλνει πελατεία στους ιδιώτες κλινικάρχες.

Επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι τραγικές συνέπειες από την υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, την υποβάθμιση των υποδομών της και την υποστελέχωση, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με γιατρούς από αυτά τα νοσοκομεία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Μεθοδικά υποβαθμίζεται το Παίδων Πεντέλης

Η Δέσποινα Δήμου είναι ειδικευόμενη γιατρός στην Παιδιατρική κλινική του Παίδων Πεντέλης και μας μεταφέρει την εικόνα της διαρκούς υποβάθμισης του Νοσοκομείου, με τελευταίο «κρούσμα» την προσπάθεια αναστολής της εφημερίας προκειμένου να λειτουργήσει ως mega εμβολιαστικό κέντρο.

Αρχικά σημειώνει πως το συγκεκριμένο Νοσοκομείο καλύπτει σημαντικές ανάγκες στην εξέταση και τη νοσηλεία παιδιών, αφού «είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1/9/2021 έχει υποδεχτεί 11.055 περιστατικά non Covid, 733 με Covid ενώ 1.042 έχουν χρειαστεί νοσηλεία, στοιχεία που αφορούν μόνο την Παιδιατρική κλινική, χωρίς να υπολογίζονται τα αντίστοιχα από τις υπόλοιπες».

Οπως αναφέρει, «οι εργαζόμενοι, οι γονείς και οι ασθενείς του Νοσοκομείου και πριν από την αναστολή των εφημεριών που τελικά ακυρώθηκε αντιμετώπιζαν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, με ενδεικτικά παραδείγματα ακόμα και την έλλειψη του ζεστού νερού μετά το μεσημέρι, το να πέφτουν ακόμη και σοβάδες από το κτίριο, μέχρι και την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού».

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό συζητιούνται διάφορα σενάρια για το Παίδων Πεντέλης, που δικαιολογούν την καχυποψία κατοίκων και υγειονομικών για τις σκοπιμότητες της επιλογής της κυβέρνησης με την «προσωρινή» αναστολή των εφημεριών. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» και τα λουκέτα σε νοσοκομεία με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους, όπως και το γεγονός ότι το Παίδων Πεντέλης απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, οι ανησυχίες είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένες.

Οπως επισημαίνει η Δέσποινα Δήμου, «υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που καταδεικνύουν την πολιτική υποβάθμισης του Νοσοκομείου, όπως αυτή για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας παιδιών με εισαγγελική εντολή, παιδιά δηλαδή που δεν χρειάζονται νοσηλεία ή χρειάζεται να βρίσκονται στον νοσοκομειακό χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους».

«Συνεχίζουμε μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, έχουμε φτιάξει ένα κείμενο υπογραφών που απευθύνεται και σε γονείς. Είναι θετικό ότι απασχολεί το ζήτημα καθώς δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Υπάρχει κύμα αλληλεγγύης και στήριξης που εκδηλώνεται, όπως στην τελευταία κινητοποίηση όπου συμμετείχαν μια σειρά από φορείς και υπήρχε η παρουσία γονέων και εργαζομένων», αναφέρει, θυμίζοντας τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στην αναστολή των εφημεριών.

Εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους - παραπομπή στους ιδιώτες για τους γονείς

Με τις δυσκολίες των γονιών από την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ξεκινάει η συζήτησή μας με την Σοφία Ζώρη, ειδικευόμενη ιατρό στην Α' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική στο «Η Αγία Σοφία».

Οπως αναφέρει, «σήμερα ένας γονιός από τη γέννηση του παιδιού του αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθότι είναι γεγονός ότι η τακτική εξέταση ενός παιδιού γίνεται κυρίως από ιδιώτες παιδίατρους. Η παρακολούθηση του παιδιού από την αρχή της ζωής του, η στήριξη στη νέα μητέρα να θηλάσει, ο εμβολιασμός, ο τακτικός έλεγχος, η εξέταση στα πλαίσια του επείγοντος, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ενταγμένα σε ένα πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας, κάτι που απαιτεί φυσικά να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Στη συνέχεια μας μιλάει για το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», που αποτελεί το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας, εξυπηρετεί παιδιά από όλη τη χώρα, με τον κύριο όγκο από Αττική, Εύβοια και γειτονικούς νομούς.

«Διαθέτει 750 κλίνες, είναι στελεχωμένο με την πλειοψηφία των παιδιατρικών εξειδικεύσεων καθώς και με τις αντίστοιχες ΜΕΘ για νεογνά και παιδιά. Ταυτόχρονα, έχουν δημιουργηθεί κλίνες νοσηλείας Covid για νεογνά και παιδιά, ενώ είναι και εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά».

Μας παραθέτει δε τον μεγάλο όγκο δουλειάς και της πίεσης για τους εργαζόμενους: «Στην εφημερία του Νοσοκομείου μας εξετάζονται κατά μέσο όρο 300 παιδιά, τα 2/3 στην Παιδιατρική, με τη ροή των περιστατικών Covid να αυξάνεται συνεχώς, ειδικά μετά το άνοιγμα των σχολείων (κατά μέσο όρο 70 παιδιά). Οι εισαγωγές κυμαίνονται στα 80 παιδιά ανά εφημερία, η πλειοψηφία των οποίων είναι σε Παιδιατρικές κλινικές. Το Νοσοκομείο διαθέτει έμπειρο προσωπικό, εξειδικευμένο στο αντικείμενό του, που λόγω της υποστελέχωσης δουλεύει συνεχώς με ρυθμούς εντατικοποίησης, με υπέρβαση ωραρίου (π.χ. το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει διπλοβάρδιες, το ιατρικό προσωπικό δουλεύει 4 - 5 ώρες μετά τη λήξη του ωραρίου του), με χρωστούμενα ρεπό και άδειες, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιατρικών ασθενών». Μεγάλη, όπως εξηγεί, είναι και η αναμονή των ασθενών, «που πολλές φορές ξεπερνά τις 5 - 6 ώρες και ειδικά για τους Covid ασθενείς υπάρχει επιπρόσθετη ταλαιπωρία καθότι περιμένουν σε εξωτερικούς χώρους, πολλές φορές μέσα στο κρύο! Το ίδιο ισχύει και με την αναμονή για τακτικό ραντεβού για μαγνητική τομογραφία με νάρκωση, που είναι πάνω από 3 μήνες!».

«Ολη αυτή η κατάσταση οδηγεί εντέλει τους γονείς να στραφούν αρκετές φορές στον ιδιωτικό τομέα, είτε αυτό αφορά τακτικά ραντεβού ή τα Επείγοντα των μεγάλων ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων που θησαυρίζουν», τονίζει.

Ουρές στα χειρουργεία - πελατεία στους ιδιώτες

Η Ηρώ Αποστολοπούλου, ειδικευόμενη ιατρός της Παιδοχειρουργικής κλινικής στο «Αγία Σοφία», σημειώνει από τη μεριά της:

«Τα παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού", έχοντας μονάδες νεογνών και ΜΕΘ παίδων καθώς και εξειδικευμένους παιδοαναισθησιολόγους, είναι ουσιαστικά τα νοσοκομεία όχι μόνο της Αττικής αλλά και συνολικά της Ελλάδας που μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά της νεογνικής χειρουργικής και της παιδοχειρουργικής και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν κέντρο αναφοράς πανελλαδικά».

Το κλείσιμο των χειρουργικών αιθουσών, η διακοπή των χειρουργείων καθώς και των τακτικών ιατρείων, που συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Μάρτη του 2020, έπληξαν και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οπως υπογραμμίζει, «για αρκετό καιρό χειρουργούνταν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά, η μείωση των τακτικών χειρουργείων παραμένει. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν παιδιά στις λίστες που περιμένουν να χειρουργηθούν από το 2019 (!), ενώ ακόμη και παιδιά που πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβάσεις μέσης βαρύτητας περιμένουν τουλάχιστον 1,5 - 2 χρόνια. Είναι προφανές ότι οι καθυστερήσεις αυτές ενέχουν κινδύνους, επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των παιδιατρικών ασθενών και ενδέχεται να έχουν συνέπειες προς το τελικό αποτέλεσμα των επεμβάσεων. Πέρα από την περιστολή των χειρουργείων στο όνομα της πανδημίας, δραματικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Χειρουργικό τμήμα του "Αγία Σοφία" εργάζονται μόνο τρεις μόνιμοι παιδοχειρουργοί, ενώ το τελευταίο διάστημα ελλείψεις υπάρχουν και σε αναισθησιολόγους».

Η Ηρώ Αποστολοπούλου, τέλος, τονίζει ότι οι κερδισμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία είναι οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας. «Πολλοί γονείς εύλογα ανησυχούν για το πότε θα χειρουργηθούν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία έτη διευρύνονται τα παιδοχειρουργικά τμήματα ιδιωτικών κλινικών με προσωπικό και υποδομές, δείχνοντας ότι εν μέσω πανδημίας επωφελούνται άμεσα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εις βάρος των παιδιατρικών ασθενών».

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κατάσταση!

Η Σ. Ζώρη μάς μιλάει ακόμη για το πώς εξελίσσεται ο αγώνας των εργαζομένων:

«Την ίδια μέρα που ενημερωθήκαμε για τη μετακίνηση ειδικευόμενων στο mega εμβολιαστικό πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στην κοινή διοίκηση των Νοσοκομείων Παίδων. Φτιάξαμε κείμενο υπογραφών το οποίο έχει υπογράψει το σύνολο σχεδόν των ειδικευόμενων Παιδιατρικής. Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι συνάδελφοί μας από το "Π. & Α. Κυριακού". Την Πέμπτη 27 Γενάρη προχωρήσαμε σε μαζική συνέλευση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, στην οποία παρευρέθησαν συνάδελφοι από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία Παίδων και όπου ομόφωνα αποφασίσαμε ότι δεν θα πειθαρχήσουμε και να μη μετακινηθεί κανένας συνάδελφος στο mega εμβολιαστικό κέντρο. Δεν περισσεύει άλλωστε κανένας μας! Πραγματοποιήσαμε επίσης την Παρασκευή 28 Γενάρη συνέντευξη Τύπου και κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου από κοινού ειδικευόμενοι Παιδιατρικής από τα Νοσοκομεία Παίδων, ενώ προχωράμε και σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 31 Γενάρη.

Τα παραπάνω είναι μέρος του συνολικότερου αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση των Νοσοκομείων Παίδων γύρω από βασικές αιχμές, όπως την επαρκή στελέχωση όλων των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, παιδιατρικά τμήματα στα υπόλοιπα νοσοκομεία, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με απεμπλοκή των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Αλλά και για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν μαζί με τους γονείς.

Είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, εκεί βρίσκεται η πραγματική μας δύναμη! Σήμερα υπάρχει το επιστημονικό δυναμικό να στελεχώσει επαρκώς την παιδιατρική περίθαλψη από την Πρωτοβάθμια μέχρι τη Τριτοβάθμια Βαθμίδα Υγείας, να παρέχει στους μικρούς ασθενείς αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας.

Αυτό απαιτεί ο κοινός αγώνας να στοχεύει την αιτία των προβλημάτων μας, που είναι η πολιτική επιλογή της υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας, της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, που αποτελεί στρατηγική όλων των κυβερνήσεων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Την Τρίτη οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης σε όλη τη χώρα

Την Τρίτη 1η Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποφάσεις των Σωματείων και των Ομοσπονδιών τους, προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ., με τη συμμετοχή σωματείων υγειονομικών από νοσοκομεία της Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται συγκέντρωση στη 1 μ.μ. έξω από τις ΥΠΕ (Αριστοτέλους).

«Οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και την υγεία μας για την ανοσία των κερδών των λίγων» είναι το σύνθημα που ρίχνει η ΟΕΝΓΕ στο κάλεσμά της, με τα σωματεία των υγειονομικών να απαιτούν:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας. Αμεση ένταξη στα ΒΑΕ.

-- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ σε όλους.

-- Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις την 1η Φλεβάρη θα γίνουν σε πολλές ακόμα πόλεις, και συγκεκριμένα:

-- Γιαννιτσά: Στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου.

-- Ηράκλειο: Στις 12.30 μ.μ. στα Λιοντάρια.

-- Ικαρία: Στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο.

-- Κέρκυρα: Στις 12.30 μ.μ. στην παλιά νομαρχία.

-- Λάρισα: Στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο.

-- Πέλλα: Στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου.

-- Σάμος: Στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας.

-- Λευκάδα: Στη 1 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου.

-- Δράμα: Στις 12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου.

-- Κοζάνη: Στη 1 μ.μ. στην πύλη του «Μαμάτσειου» Γενικού Νοσοκομείου.

Επίσης, σε 4ωρη στάση εργασίας θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 31 Γενάρη (8 π.μ. - 12 μ.) οι γιατροί του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χαλκίδας, αντιδρώντας στα «εντέλλεσθε» της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία, όπως αυτό της Λαμίας, και απαιτώντας την ασφαλή λειτουργία του Τμήματος.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Κίνδυνος - θάνατος για τον λαό η πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα

Συνεχίζει η κυβέρνηση να καλλιεργεί εφησυχασμό ενώ ο λαός θρηνεί πάνω από 100 θύματα τη μέρα

Eurokinissi

Σταθερά πάνω από 100 είναι οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερο η κυβέρνηση και η επιτροπή καλλιεργούν τον εφησυχασμό ότι διανύουμε ένα ακόμα «τελευταίο μίλι». Ταυτόχρονα παραμένουν στα ύψη όλοι οι σκληροί δείκτες: Διαρκώς πάνω από 600 παραμένουν οι διασωληνωμένοι, ενώ χιλιάδες είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID στα δημόσια νοσοκομεία.

Κατά γενική ομολογία, δύο από τους παράγοντες που οδηγούν στους αυξημένους θανάτους είναι η μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στις αρχές του 2022 (όταν η κυβέρνηση προπαγάνδιζε ότι «κυριαρχεί η "Ομικρον"»), επομένως ο λαός είναι αντιμέτωπος με δύο παράλληλα πανδημικά κύματα, και από την άλλη η καθυστέρηση για χιλιάδες ασθενείς να φτάσουν στα νοσοκομεία, όταν πια η κατάστασή τους είναι αρκετά επιβαρυμένη. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερο καταγράφεται ότι ο κορονοϊός «ήρθε για να μείνει», επομένως διαρκώς θα στέλνει σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ κ.ο.κ.

Παράγοντες δηλαδή που όλοι τους φέρουν τη σφραγίδα της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής, από τη μία του εφησυχασμού για να δικαιολογηθούν τα «πρωτόκολλα» της υπερμετάδοσης για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, που έχει ξεχαρβαλώσει την ΠΦΥ.

Στα ύψη όλοι οι δείκτες

Την περασμένη Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους άλλοι 107 άνθρωποι με COVID-19, φτάνοντας τον τραγικό απολογισμό από την αρχή της χρονιάς σε 2.405, πάνω από 7.000 από τον περασμένο Νοέμβρη και συνολικά 23.195 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (79,83% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι), ενώ αυξάνονται ξανά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυτήν τη φορά κατά 13,73%. Τα νέα κρούσματα, παρά τον παγετό, που επιδρά και στη συμμετοχή στους μαζικούς ελέγχους, παραμένουν στα ύψη, καθώς την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν άλλα 22.362 θετικά τεστ (8.024 εκ των οποίων στην Αττική και 1.968 στην Θεσσαλονίκη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.890.296, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι έχει χαθεί κάθε έλεγχος για την αποτροπή της διάδοσης, που σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εμβολιασμών θα μπορούσε να συμβάλει στην ουσιαστική προστασία του λαού. Και τα δύο αυτά στοιχεία όμως «σκοντάφτουν» στην ίδια τη λειτουργία του συστήματος Υγείας, στη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τον «περιορισμό του κόστους» και τη μεγιστοποίηση του «οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απέναντι λοιπόν σ' αυτήν την κατάσταση που διαμορφώθηκε από τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης του ιού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ κ.α., η κυβέρνηση για άλλη μια φορά πετάει την ευθύνη για την αύξηση κατά 6% των θανάτων στους ασθενείς, συνιστώντας τους «να μην καθυστερούν και να φτάνουν έγκαιρα στα νοσοκομεία» ή να «επικοινωνούν τακτικά με τον θεράποντα ιατρό τους», συστάσεις - πρόκληση για τους χιλιάδες ασθενείς που είναι αποκλεισμένοι από στοιχειώδεις υπηρεσίες ΠΦΥ.

Μεγαλώνει η συνολική νοσηρότητα, αποτέλεσμα του συστήματος της μίας νόσου

Την ίδια στιγμή η συνολική νοσηρότητα από άλλες παθήσεις όλο και μεγαλώνει, καθώς χιλιάδες χειρουργεία έχουν ακυρωθεί (πάνω από 16.000 στο ΚΑΤ, πάνω από 1.500 στο «Θριάσιο») ενώ κρίσιμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις έχουν μείνει πίσω, αφού Τμήματα και κλινικές κλείνουν προκειμένου να «εξοικονομηθεί προσωπικό»!

Η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, από την άλλη, δεν έχει σταματημό, καθώς όλο και περισσότερο «συμπράττει» με το αζημίωτο για επισφαλείς υπηρεσίες, χωρίς κρατικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, τους πρώτους κιόλας μήνες της πανδημίας, η κυβέρνηση έσπευσε να φέρει ΠΝΠ με την οποία προβλεπόταν ο διπλασιασμός της αποζημίωσης των κλινικαρχών από τον ΕΟΠΥΥ (1.600 ευρώ τη μέρα) για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ στους «όρους» της συνεργασίας περιλαμβανόταν και η διαλογή ασθενών, δηλαδή οι κλινικάρχες να έχουν τη δυνατότητα να «ξεδιαλέγουν» τους «λιγότερο ασθενείς», όσους είναι ένα βήμα πριν το εξιτήριο. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους κλινικάρχες να ανοίξουν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ χωρίς να προηγηθεί κανένας έλεγχος για την τήρηση των προδιαγραφών, ο οποίος μετατέθηκε για ...μετά το τέλος της πανδημίας, με αποτέλεσμα καταγγελίες όπως αυτές για μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αττικής όπου η ΜΕΘ λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό.

«Ανοσία» για τα κέρδη, νόσηση της «αγέλης»

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν την επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζεται με τα «πρωτόκολλα αγέλης» για τον λαό και «ανοσίας» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, προωθούνται τα όπως - όπως μπαλώματα για τα κενά, μειώνεται η καραντίνα σε 5 μέρες, και για τους υγειονομικούς, μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Νοσούντες, με συμπτώματα μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών και μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για 6.000 απολύσεις υγειονομικών που είναι σε αναστολή, με το πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τους ασθενείς.

Τα 8 νοσοκομεία που έκλεισαν παραμένουν κλειστά 10 χρόνια τώρα, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αντί για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, το 2022 μειώνεται κατά 139 εκατομμύρια για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ, την ίδια ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι θα τσεπώσουν 11 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση με «ευκαιρία» την πανδημία «προβάρει» το «νέο ΕΣΥ» της έντασης της επιχειρηματικής δράσης, προωθώντας ακόμα περισσότερο τις εργολαβίες, την «ευελιξία» του υγειονομικού προσωπικού, το «άνοιξε - κλείσε» νοσοκομεία, όπως κάνει με το Παίδων Πεντέλης, προδιαγράφοντας το ακόμα χειρότερο μέλλον για την προστασία της υγείας του λαού, όχι μόνο για αυτή ή την επόμενη πανδημία, αλλά και για τις συνθήκες της όποιας «κανονικότητας», με ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, με νοσοκομεία - επιχειρηματικές μονάδες να πνίγουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Επιστροφή στην κανονικότητα» με τον λαό εκτεθειμένο σε μια σειρά χώρες

Σε χαλάρωση έως και άρση των όποιων περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19 προχωρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τη Δανία, την ώρα που συνεχίζεται η μεγάλη εξάπλωση της «Ομικρον», με ρεκόρ κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και θανάτων.

Οι κυβερνήσεις, που δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο μείωσης της διασποράς και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, καθώς αυτά αποτελούν «ανεπίτρεπτο κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του, προσπαθούν τώρα να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα από όλα τα «βαρίδια», μειώνοντας την καραντίνα και αίροντας ακόμα και τα μέτρα που μέχρι χτες αξιοποιούσαν ως άλλοθι.

«Αντίο στους περιορισμούς και καλωσόρισμα στη ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον ιό», δήλωσε η Μ. Φρέντρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, όπου άρθηκαν τα περισσότερα μέτρα, όπως το υγειονομικό πιστοποιητικό και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι αρχές εκτιμούν ότι η παραλλαγή «Ομικρον», πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, αποτελεί περιορισμένη απειλή για την υγεία.

Στην Αγγλία επίσης καταργήθηκαν η μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και το εμβολιαστικό πάσο για τις μεγάλες εκδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν για «υπερβολική αισιοδοξία των κυβερνήσεων που προωθούν την ιδέα ότι η COVID βρίσκεται οριστικά υπό έλεγχο». Οπως σημειώνουν, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και κίνδυνος γύρω από το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων, ίσως σοβαρότερων παραλλαγών, κάτι που ευνοείται από τη μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού.

Ερευνα για μυστικές συνομιλίες της προέδρου της Κομισιόν

Στο μεταξύ, η υπεύθυνη για θέματα λογοδοσίας και διακυβέρνησης της ΕΕ, Εμιλι Ο' Ράιλι, αναμενόταν την Παρασκευή να παραδώσει το πόρισμα των ερευνών της σχετικά με τη μυστική ανταλλαγή μηνυμάτων της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Pfizer», Αλ. Μπουρλά, για την αγορά εμβολίων, στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.

Η Ο' Ράιλι είχε ξεκινήσει την έρευνα τον περασμένο Σεπτέμβρη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων.

Την πληροφορία για τα μυστικά μηνύματα είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Απρίλη οι «New York Times», αναφέροντας ότι η Φον ντερ Λάιεν αντάλλαξε μηνύματα και τηλεφωνήματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Pfizer» για έναν μήνα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου.

Η Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι «δεν κρατήθηκαν αρχεία για τέτοια μηνύματα».

  • Στο μεταξύ, κλινική δοκιμή για μια νέα εκδοχή του εμβολίου τους, ειδικά σχεδιασμένη για την παραλλαγή «Ομικρον», ξεκίνησαν οι «Pfizer» - «BioNTech», όπως και η «Moderna».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ