Κυριακή 29 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπηρετεί τους κηφήνες

Γρηγοριάδης Κώστας

Μιλώντας προχτές στο κανάλι «Κόντρα», ο Γ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε μια νέα εκδοχή του εκβιαστικού διλήμματος «μνημόνιο ή χάος», που παπαγαλίζουν με διαφορετικά λόγια όλοι οι εταίροι της συγκυβέρνησης. Είπε: «Το κείμενο για τη νέα δανειακή σύμβαση είναι πολύ αυστηρό. Πολύ σκληρό (...) Η μία λύση είναι να πάρουμε τα χρήματα με τις θυσίες που αυτό συνεπάγεται. Η άλλη λύση, να το απορρίψουμε και να οδηγηθούμε στο χάος, στην αιματοχυσία»! Ο Καρατζαφέρης και το σινάφι του, η τάξη των κηφήνων που εκπροσωπούν, φοβούνται το λαό, τον οποίο προσπαθούν να τον κρατήσουν δέσμιο της τρομοκρατίας που σκόπιμα καλλιεργούν. Προβάλλουν πλαστούς μονόδρομους για να κρύψουν με φοβέρες ότι για το λαό υπάρχει διέξοδος και ταυτίζεται με την ανατροπή της στρατηγικής που συνυπηρετούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., με την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, για μονομερή διαγραφή του χρέους. Ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αργά ή γρήγορα, θα γίνουν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις. Και δε διστάζουν με τον πιο βρώμικο τρόπο να λένε στο λαό ότι η ενεργοποίηση της δύναμής του σημαίνει «χάος» και «αιματοχυσία».

«Γαλάζια» υποστυλώματα

Προστάτες της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού, εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, αλλά την ίδια στιγμή πλειοδοτούν στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των γενικότερων ευέλικτων εργασιακών σχέσεων! «Κόκκινη γραμμή για την παράταξή μας είναι και θα είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην ΕΓΣΣΕ, τις ισχύουσες κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, όπου εκτός από την υποστήριξη που προσφέρει στις επιχειρησιακές συμβάσεις, που άλλωστε παντού έχουν υπογραφεί από στελέχη δικά της και της ΠΑΣΚΕ, θεωρεί περίπου ως αυτονόητη την εφαρμογή του πλέγματος των αντεργατικών μέτρων που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καταγράφονται όλα αυτά τα μέτρα, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για τη μη εφαρμογή της ή πολύ περισσότερο για την ανατροπή τους. Αντίθετα αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η εφαρμογή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «επιχείρημα» για να διασωθεί ο κατώτατος μισθός! Ομως τα μέτρα αυτά - όπως «αναστολή της ευνοϊκότερης ρύθμισης (αρχή της εύνοιας)», που στην πραγματικότητα σημαίνει ατομικές συμβάσεις από μηδενική βάση, «αναστολή επέκτασης των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ», «σύμβαση εργασιακής εμπειρίας», «σύμβαση μαθητείας», «κατάργηση προσαυξήσεων για αποδοχές μερικής απασχόλησης», «εκ περιτροπής εργασία», «αύξηση του ποσοστού εργαζομένων σε περίπτωση μαζικών απολύσεων» που αναφέρει στην ανακοίνωση - φτάνουν και περισσεύουν για να σφαγιαστούν οι μισθοί και να καταργηθούν οι συμβάσεις. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η ΔΑΚΕ προτείνει και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10-15%(!). Μα τι παραπάνω ζητάνε ΣΕΒ - κυβέρνηση μαύρου μετώπου - τρόικα;

Αναδρομικά

Μέσα στα πρώτα μέτρα του νέου μνημονίου είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα κατά 25%. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η απόκτηση κατοικίας έχει γίνει για τις λαϊκές οικογένειες άπιαστο όνειρο, αποφάσισαν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις αντικειμενικές αξίες και κατ' επέκταση ακόμα πιο πολύ τους φόρους μεταβίβασης στα ακίνητα.

Οι άνθρωποι, όμως, είναι τόσο άθλιοι που η αύξηση αυτή, λέει, δε θα ισχύσει από τη στιγμή που θα βγει η όποια υπουργική απόφαση, αλλά αναδρομικά από την 1η του χρόνου. Γιατί το έκαναν αυτό; Μα για να εισπράξουν μεγαλύτερο χαράτσι «ηλετροδοτούμενων ακινήτων» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν, να γδύσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτή τη φορά. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εκείνους που γδύνει είναι, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα, οι μικρο-ιδιοκτήτες, καθώς εκείνοι που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία έχουν φροντίσει με διάφορα νομικίστικου τύπου κόλπα να αποφεύγουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Η νέα πρόκληση των κυβερνώντων μπορεί και πρέπει να απαντηθεί με έναν και μόνο τρόπο: Να κλιμακώσουμε την αντίδραση - αντίσταση στα χαράτσια που μας έρχονται μέσω της ΔΕΗ. Να συσπειρωθούμε ακόμα πιο αποφασιστικά γύρω από τις Λαϊκές Επιτροπές, με στόχο κανένας εργαζόμενος να μην πληρώσει το χαράτσι.

Να μοιραστούμε το ... τίποτα

Με την αναδρομική ισχύ του ενιαίου μισθολογίου, υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που θα πληρώνονται από το Φλεβάρη μέχρι και τον Απρίλη με μερικές δεκάδες ευρώ. Γι' αυτούς τους μήνες δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες, όπως νοίκι, τροφή, μετακίνηση, ρεύμα, νερό. Φυσικά και στη συνέχεια οι μισθοί θα είναι μισθοί πείνας. Αυτό το πρόβλημα - τίθεται ζήτημα για την επιβίωσή τους πλέον - αναδείχθηκε σε γενική συνέλευση των εργαζομένων του ογκολογικού νοσοκομείου «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Εκεί η κυβερνητική άποψη εκπροσωπήθηκε από διευθυντή μεγαλογιατρό, ο οποίος υποστήριξε πως είναι προτιμότερος ο ανηφορικός δρόμος του ευρώ και πρότεινε να γίνει από όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ένα ταμείο αλληλοβοήθειας. Τι κι αν πρόκειται για μισθούς πείνας; Σημασία έχει ότι δίνονται σε ευρώ! Να μοιραστούν τη φτώχεια τους είπε ο μεγαλογιατρός στους εργαζόμενους, που στην πλειοψηφία τους αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ.

Η αλληλοβοήθεια και η ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι δεδομένη και δεν αποτελεί ελεημοσύνη. Αρκεί να εκφράζεται και στο δρόμο του αγώνα για αξιοπρεπή ζωή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Οι εργαζόμενοι παράγουν τα πάντα και πρέπει να τα διεκδικήσουν με όλη τους τη δύναμη. Σε αυτό τον αγώνα θα είναι «μια γροθιά» και στη δουλειά τους και στη γειτονιά.

ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ
Κείμενα για την οικονομική κρίση

Η παρούσα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για τη δημοσίευση ανέκδοτων μέχρι σήμερα έργων των Μαρξ και Ενγκελς στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, αφού το έργο τους αποτελεί τη στέρεη βάση πάνω στην οποία υψώνεται ολόκληρο το υπόλοιπο θεωρητικό οικοδόμημα του μαρξισμού - λενινισμού. Η βαθιά αφομοίωση αυτού του έργου αποτελεί απαραίτητο όρο για την κατανόηση των νομοτελειών της πολιτικής δράσης και για την περαιτέρω ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει κείμενα των Μαρξ και Ενγκελς για την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η επιλογή των άρθρων έγινε από τη γερμανική έκδοση Marx Engels Werke (MEW) και την αγγλική έκδοση Marx Engels Collected Works (MECW).

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται είναι δύο ειδών: α) Αρθρα εφημερίδων τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι ανταποκρίσεις του Μαρξ από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη στο διάστημα που αυτός ήταν απεσταλμένος για την Ευρώπη της αμερικανικής εφημερίδας «New York Daily Tribune» (1851-1862). Γι' αυτόν το λόγο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη βασική οικονομική κρίση αυτής της περιόδου (την κρίση του 1857) ταυτόχρονα με τις αναφορές, τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, αλλά και τις προβλέψεις για το μέλλον. β) Αλληλογραφία ανάμεσα στους Μαρξ - Ενγκελς και άλλα στελέχη του εργατικού κινήματος, η οποία επικεντρώνεται στη μακροχρόνια ύφεση του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπαράκ Ομπάμα

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Στον άξονα του πολέμου και της αναγκαιότητας της ανάκαμψης της οικονομίας κινήθηκε η ετήσια ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «για την κατάσταση του έθνους». Μία προεκλογική ομιλία επί της ουσίας για την επανεκλογή του. Οχι από τον αμερικανικό λαό αλλά από το κεφάλαιο.

Ανάκαμψη της οικονομίας και ανάταξη της βιομηχανικής παραγωγής που την «οραματίζεται» μέσω της εξόντωσης των εργαζομένων. Με πακτωλό χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων και με τη βοήθεια των συμβιβασμένων συνδικάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία, περικόπηκαν μισθοί μέχρι 50%, έγιναν μεγάλες περικοπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία και απαγόρευση απεργιών. Χάθηκαν βέβαια δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά η «General Motors» έγινε και πάλι η Νο 1 αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη!

Ο Ομπάμα εξύμνησε τις Ενοπλες Δυνάμεις τονίζοντας πως είναι «ο θεσμός που ποτέ δεν μας έχει απογοητεύσει». Ο «θεσμός» έχει νέο διευρυμένο πεδίο δράσης όλη τη ασιατική ήπειρο, τον Ειρηνικό (με στόχο τις ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις Ρωσία και Κίνα), επίσης την αμερικανική επικράτεια με το «νέο αμυντικό δόγμα» αλλά και αναδιαρθρώνεται, με ευέλικτες, πιο γρήγορα μεταφερόμενες δυνάμεις, που θα χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση με κάθε μέσο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.


Χρ. Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org