Κυριακή 29 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυβερνητικές «δράσεις»

«Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», ισχυρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου σε non-paper που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα που περνά είναι ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο θα διατηρήσει όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου (καθώς χωρίς αυτό το πλαίσιο δεν νοείται «επανεκκίνηση της οικονομίας» για το κεφάλαιο), αλλά προσθέτει σε αυτό και νέες αντιλαϊκές... «μη υφεσιακές» - για τα κέρδη των μονοπωλίων πάντα - αναδιαρθρώσεις (συνέχιση ιδιωτικοποιήσεων με ποικιλία μορφών, μέτρα για «ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα» και διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου κ.ο.κ.), για τις οποίες η «λυπητερή» θα καταλήξει και πάλι στο λαό!

... και «συνήθεις ύποπτοι»

Οσο για τα κρατικά ταμεία και τους ...«υπόπτους», ήδη στα γκισέ σέρνονται από τη συγκυβέρνηση άρον - άρον τα εργατικά - λαϊκά στρώματα (οι πραγματικοί «συνήθεις ύποπτοι» δηλαδή) για να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα δυσβάσταχτα χαράτσια και τους φόρους της «μνημονιακής περιόδου», με τα σχετικά απειλητικά «ραβασάκια» μάλιστα να ετοιμάζονται για μαζική αποστολή από τις εφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν μάλιστα προχωρήσει και στην πράξη το εξεταζόμενο από την κυβέρνηση σενάριο για μαζική μετάταξη εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13%), τότε είναι πραγματικά που ...«θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες»!!!

Η δίμηνη διορία...

Το είπε καθαρά ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης πριν από μερικές μέρες. Δίμηνη διορία στους δήμους της χώρας για να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τη διορία την παρουσίασε ο υπουργός σαν μια πολιτική πράξη κατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτή η δίμηνη διορία; Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι για να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Κι αν δεν τα καταφέρουν;

Η δίμηνη διορία στην ουσία λέει στα Δημοτικά Συμβούλια πάρτε μέτρα για να ισοσκελίσετε έσοδα με έξοδα. Τα έσοδα των δήμων στις συγκεκριμένες συνθήκες των περικοπών μπορούν να αυξηθούν μόνο με πρόσθετη φορολογία στους εργαζόμενους ή με εκποίηση δημοτικής περιουσίας. Τα έξοδα μπορούν να μειωθούν με παράδοση υπηρεσιών σε επιχειρηματίες ή με περικοπές μισθών των εργαζομένων. Αν δε οι δήμοι δεν τα καταφέρουν, τότε, σύμφωνα με το νόμο, μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης του περίφημου Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, που προβλέπουν ο «Καλλικράτης» και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής...

... και οι επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες

Τι σημαίνει πρόγραμμα εξυγίανσης; Ας δούμε:

Κατ' αρχάς, οι δήμοι που κινδυνεύουν άμεσα να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα ανέρχονται, σύμφωνα με το υπουργείο, στους 30. Και προβλέπεται: Πλήρης αναστολή προσλήψεων (δηλαδή παύση λειτουργίας υπηρεσιών ή δραματικές περικοπές), επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ακόμα, προϊδεάζοντας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι θα θεσπιστούν νέες ευνοϊκότερες για τους δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δηλαδή, δάνεια που θα κληθούν να αποπληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω φόρων.

Ολα αυτά προβλέπονται από νόμους που απορρέουν από τη στρατηγική της ΕΕ, τα μνημόνια, τη δανειακή σύμβαση... Αυτή την πολιτική υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκή.

Περίεργα πράγματα

«Η Αστυνομία είναι θεσμός της Δημοκρατίας, πρέπει να συμφιλιωθεί με τον πολίτη και ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι ο αστυνομικός είναι φίλος του κι όχι εχθρός του».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, και έγινε προχτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες ο υπουργός είχε πει στη Βουλή πως η Αστυνομία δεν είναι μόνο για την εγκληματικότητα και τη διαφθορά, αλλά παίρνοντας υπόψη την κοινωνική συνοχή να αντιμετωπίζει και φαινόμενα κοινωνικής έντασης.

Θυμίζουμε επίσης ότι η συγκυβέρνηση εγκαινίασε εκ νέου - πιλοτικά - το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς. Σκοπός αυτού του θεσμού είναι η «καθιέρωση της συμμετοχικότητας στην άσκηση της αντιεγκληματικής πολιτικής», με τη «συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς». «Καθήκον» του αστυνομικού της γειτονιάς είναι το «να διεισδύει και να ενσωματώνεται στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών».

Κι επειδή ο προσανατολισμός της Αστυνομίας δεν αλλάζει επειδή έχουμε άλλη κυβέρνηση, απλά σημειώνουμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org