Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

1 Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς, τις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται, τον εργαζόμενο λαό να είναι σε διαρκή λαϊκή επαγρύπνηση, οργανωμένη ενεργή δράση: Για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών από τους εμπρησμούς, για διεκδίκηση μέτρων πρόληψης υπέρ των δασών και των δασικών εκτάσεων, της γης που είναι εκτεθειμένη στην εμπρηστική πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.

Το ΠΓ της ΚΕ καλεί και πάλι τις χιλιάδες μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και προσέτρεξαν να συνεισφέρουν με ό,τι μέσα διέθεταν στη δασοπυρόσβεση και στην περιφρούρηση των δασών, να συνεχίσουν την κινητοποίηση και επαγρύπνησή τους δίπλα στο λαό.

2 Η οργή, η αγανάκτηση, η πικρία είναι συναισθήματα που δικαίως πλημμυρίζουν το λαό. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη τώρα, να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα από τη μεγάλη αυτή καταστροφή. Στην οργανωμένη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, απαιτείται να αντιτάξουμε οργανωμένη λαϊκή κινητοποίηση και παρέμβαση, πολιτική δράση τέτοια που να συμβάλει να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, να δεχτούν πλήγμα τα κόμματα εξουσίας, να ανοίξει ένα παράθυρο για θετική πορεία των πραγμάτων, να αποτραπούν νέες και μεγαλύτερες τραγωδίες.

Για μια ακόμη φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, αποδείχτηκε η ταξική βαρβαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υποτάσσει τα πάντα στο κέρδος, στη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.

Το σύνολο των εξελίξεων αναδεικνύει τη στρατηγική αναγκαιότητα του κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες στον αντίποδα της πολιτικής του δικομματισμού, που υπηρετεί πολύμορφα την κερδοφορία.

Εδώ αποδείχτηκε ο υποκριτικός και επικίνδυνος χαρακτήρας του παραπλανητικού διλήμματος «λιγότερο ή περισσότερο κράτος», που υπερασπίζεται στην ουσία την εμπορευματοποίηση της γης και της χρήσης γης, οδηγεί στην ένταση της ανισόμετρης ανάπτυξης με υπερσυγκέντρωση στην Αττική και σε ορισμένα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την ερήμωση της περιφέρειας. Οι καταστροφές στην Πελοπόννησο θα έχουν τραγικές συνέπειες σε επάρκεια εγχώριων διατροφικών προϊόντων, θα οδηγήσουν στην αύξηση των εισαγωγών και της ακρίβειας, κάτι που συνάδει και με τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αποκαλύφθηκε ακόμα πιο έντονα ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της περίφημης αποκέντρωσης που υποστήριξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο όνομα του πρώτου Καποδίστρια που υποστήριξαν και του δεύτερου Καποδίστρια που ετοιμάζουν, που ανάμεσα σε άλλα ιδιωτικοποιεί και συρρικνώνει τις κοινωνικές και τεχνικές υποδομές. Αποδείχτηκαν οι σοβαρές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού στο επίπεδο της πρόληψης, της αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και αναγκών και στην αποκατάσταση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καπηλεύεται τον ηρωισμό των δασοπυροσβεστών και των πολιτών που δίνουν άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Δεν έλαβε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας σε σχέση με τις ανάγκες που επέβαλλαν οι περιστάσεις. Στο όνομα του «μεγάλου κόστους», αρνήθηκε να πάρει άμεσα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ έγκαιρα στη Βουλή. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι η άρνηση λήψης των αναγκαίων μέτρων που προστατεύουν τη ζωή και τα κοινωνικά αγαθά έχει ασύγκριτα πιο μεγάλο κόστος από τις αναγκαίες δαπάνες της πρόληψης και της μέριμνας.

3 Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν διαδοχικά τη χώρα, και ειδικά την Πελοπόννησο και την Εύβοια, το Γράμμο, χιλιάδες στρέμματα δασών, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε λαϊκά αγροτικά νοικοκυριά, συνιστούν ένα πρωτοφανές και αποτρόπαιο πολιτικο-οικονομικό και οικολογικό έγκλημα σε βάρος του λαού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχεδιασμό, είτε αυτός υπήρξε εξ αρχής είτε διαμορφώθηκε στην πορεία. Κέρδη από τους εμπρησμούς, πριν απ' όλα έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που τις ορέξεις τους ανοίγει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης.

Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι, οι δρόμοι των φιλέτων στη γη είναι καμένοι.

4 Οι νεκροί των πυρκαγιών, ο καπνός και η καμένη γη δεν πρέπει να οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό, δεν πρέπει να οδηγήσει στον παραμερισμό του συνόλου των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Η αναγωγή της τραγωδίας που ζει ο λαός στο νεοταξικό ιμπεριαλιστικό δόγμα «των ασύμμετρων απειλών» από την πλευρά της κυβέρνησης ένα πράγμα αποδεικνύει: Οτι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η τρομοκράτηση του λαού, ώστε αυτός να στρέψει την αντίδρασή του σε λάθος δρόμο, τόσο κατά την εκλογική αναμέτρηση όσο και στη συνέχεια.

Ανεξάρτητα από το τι ισχυρίζεται ή νομίζει η κυβέρνηση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι στόχος δεν είναι γενικά η Ελλάδα, αλλά η πάλη του λαού για να βγει από το αδιέξοδο που τον έχει φέρει η πολιτική που συμφέρει την πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές στην Ευρώπη και γενικότερα, η πολιτική του δίδυμου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζονται ο εμπρησμός τόσο των δασών και της γης, όσο και των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στη Δουλιά, στην Παιδεία και την Υγεία, στο Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

5 Ο πύρινος εφιάλτης δεν προέκυψε ξαφνικά. Διαμορφώθηκε εδώ και χρόνια από σειρά αντιδασικών νόμων και μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το δρόμο για να περάσει τον άνοιξε η πολιτική που εμπορευματοποιεί τα δάση, όπως και τα άλλα κοινωνικά αγαθά, που επιβραβεύει τους καταπατητές, που υποβαθμίζει την πρόληψη και δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και υποδομές των μηχανισμών κατάσβεσης και δασοπροστασίας, με αποκορύφωμα την περίοδο αυτή την ετοιμαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση που κάνει ακόμα χειρότερο το άρθρο 24 της συνταγματικής αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολλαπλά υπόλογη και υπεύθυνη γιατί το οργανωμένο σχέδιο που εξελίχθηκε δε βρήκε αποτελεσματική, οργανωμένη κρατική απάντηση. Αν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας, ακόμα και αν το σχέδιο δεν είχε αποτραπεί στο σύνολό του, οι συνέπειες θα ήταν ασύγκριτα μικρότερες.

Δε δικαιούται να κρύβει πίσω από το σχέδιο τις ευθύνες της και την πολιτική της, που στρώνει το δρόμο στους εμπρηστές. Οι προφανείς ευθύνες, τουλάχιστον της πρόσφατης 8χρονης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για την πολιτική που κράτησε η ΝΔ όσον αφορά στην εμπορευματοποίηση της γης, στη διατήρηση της διάσπασης της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών, της λιτότητας στη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση.

Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι το μόνο που το ευαισθητοποιεί είναι να αποκρύψει τις δικές του ευθύνες, να καρπωθεί στην κάλπη τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο ΣΥΝ αποδείχτηκε ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή δεν μπορεί να δείξει πολιτική αυτοτέλεια μπροστά στο προφανές εμπρηστικό σχέδιο που σχετίζεται με την ιδιοκτησία και τη χρήση γης, καθώς επιλέγει το δρόμο συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ και την αυτοηρωοποίησή του.

6 Το κάλεσμα για «εθνική ομοψυχία» έχει ως στόχο τη συναίνεση του λαού με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. «Διακομματική συνεννόηση», που να έχει αποτελέσματα στην προστασία των δασών και την πυρασφάλεια, ο λαός δεν πρέπει να περιμένει. Το διακομματικό πόρισμα του 1993, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΚΚΕ και κινείται σε σωστή κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν το εφάρμοσαν αλλά κινήθηκαν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Οπως και στα ζητήματα του Ασφαλιστικού, της Παιδείας, των μισθών κλπ, έτσι και στο ζήτημα των Δασών και ευρύτερα του Περιβάλλοντος αποδεικνύεται πως είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό η πολιτική που υπηρετεί και θεωρεί εθνικό στόχο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να συσπειρωθούν και να στηρίξουν με την πάλη και την ψήφο τους, τους στόχους που προτείνει και αγωνίζεται το ΚΚΕ.

ΤΟ ΚΚΕ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ:

7 Ως ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ υπέρ των πληγέντων:

α. Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

β. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.

γ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

δ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και ανοικοδόμησης με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές.

ε. Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.

στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

ζ. Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

η. Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κλπ.

Η χρηματοδότηση των μέτρων να προκύψει:

-- Από φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη διακοπή της χρηματοδότησης των ιδιωτικών ομίλων με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, οι οποίοι ενέχονται στην τσιμεντοποίηση και την αλλαγή του χαρακτήρα της χρήσης γης.

-- Από τη διεκδίκηση νέων προσανατολισμών στην αξιοποίηση πόρων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013.

Ως ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση των εμπρησμών:

-- Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα.

-- Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης και διαφυγής των κατοίκων.

-- Αναβάθμιση των δυνάμεων της Δασικής Υπηρεσίας, συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

-- Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διαμόρφωση εναλλακτικών χερσαίων - θαλάσσιων οδών μαζικής διαφυγής.

-- Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.

-- Ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας.

-- Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.

-- Ενίσχυση του δυναμικού και υποδομής του ΕΣΥ για την υποδοχή τραυματιών και προστασίας της δημόσιας υγείας σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.

-- Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν και οδηγούν στα δάση.

-- Σχέδιο αποτελεσματικής προφύλαξης των υποδομών ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ως ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ μέτρα:

-- Να σταματήσει η αντισυνταγματική αναθεώρηση που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

-- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.

-- Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.

-- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, ο 998 της ΝΔ του '79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, καθώς και του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια.

-- Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και που τον εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν. Να σταματήσει η νέα αντιδασική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΑΘΗΝΑ 27/08/2007

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται αλληλεγγύη και διεκδίκηση

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Βασική αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα, αυτήν την πολιτική που καίει και τα λαϊκά δικαιώματα, αυτήν την πολιτική που καίει και τα δάση και τη γη με την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την αλλαγή της χρήσης γης. Από εκεί προέρχεται η ουσία των προβλημάτων».

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, για τη μεγάλη τραγωδία που ζει ο λαός. Παρουσίασε την απόφαση του ΠΓ της ΚΕ και συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται απ' το ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε «το λαό σε αγωνιστική δράση και στάση και κινητοποίηση, διότι η αντιμετώπιση απαιτεί πέρα από την αλληλεγγύη και διεκδίκηση».

Αποκαλύφθηκε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αποκαλύφθηκαν, σημείωσε, «η λιτότητα και η ιδιωτικοποίηση που πλήττουν όλες τις κοινωνικές και άλλες υποδομές, είτε αναφερόμαστε στον κρατικό μηχανισμό, είτε αναφερόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ φάνηκε ξεκάθαρα ο ρόλος του Καποδίστρια Ι, ο ρόλος του Καποδίστρια ΙΙ που έρχεται μπροστά μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε αυτό που λέγαμε στις τοπικές εκλογές, ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός, ο οποίος οδηγεί στην εμπορευματοποίηση. Η κατάσταση πραγματικά είναι τραγική».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Μια τοπική οργάνωσή μας έκανε έναν κατάλογο με δεκαπέντε ανθρώπους, που ήταν σε μια κατάλληλη σωματική και φυσική κατάσταση, να πάνε να βοηθήσουν. Αποκαλύφθηκε ότι τα ντεπόζιτα που έπρεπε μονίμως να είναι γεμάτα νερό, κάποια ήταν άδεια και κάποια ήταν τρύπια. Και όταν η τοπική οργάνωση ζήτησε ότι, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να πάρουν μέτρα να γεμίσουν τα ντεπόζιτα - μιλάμε για περιοχή που έχει καεί παλιότερα και μπορεί να καεί ξανά - απάντησαν να πάτε να τα γεμίσετε εσείς. Αλλο πράγμα ο εθελοντισμός και άλλο πράγμα η υποκατάσταση της τοπικής και κρατικής ευθύνης. Αυτός είναι ο Καποδίστριας. Στερεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη στοιχειώδη υποδομή και την οδηγεί στην εμπορευματοποίηση».

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Μετά την εισήγηση, ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

-- Κυρία Παπαρήγα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ επιμένουν στην ανάγκη σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Πώς βλέπετε εσείς το ενδεχόμενο και αν θα συμμετάσχετε;

-- «Εμείς δεν κάνουμε μεγάλο θόρυβο για ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αν γίνει το συμβούλιο θα πάμε. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά δεν περιμένουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, αν κρίνω από τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Και δεν ξέρω και ακριβώς τι θα συζητήσουμε. Θα συζητήσουμε την κατάργηση αντισυνταγματικών νόμων; Γιατί τώρα εμείς να πάμε και να αποφασίσουμε αν το καναντέρ μπορεί να πετάει εκεί ή αλλιώς δε νομίζω, να αντιμετωπίσουμε ας πούμε με τη σύσκεψη τις τρύπες του κρατικού μηχανισμού».

Τα περί «ασύμμετρης απειλής» στόχο έχουν το λαϊκό κίνημα

-- Ακούσαμε χτες τον κύριο Πολύδωρα να μιλάει περί ασύμμετρης απειλής και να ρίχνει τις ευθύνες εμμέσως στον κύριο Κόη, διευκρινίζοντας βεβαίως ότι είναι δική του επιλογή, αλλά μας έδωσε να καταλάβουμε ότι είναι υπό προθεσμία ο κύριος Κόης. Ενα σχόλιο παρακαλώ.

-- «Εγώ θα σταθώ στο "ασύμμετρες απειλές" γιατί για τα άλλα, δεν κατάλαβα τον κύριο Πολύδωρα, τι ακριβώς έλεγε και δεν μπορώ να τον ερμηνεύσω. Εδωπέρα υπάρχει ολόκληρο πρόβλημα πολιτικής της κυβέρνησης, πρόβλημα κατάστασης του κρατικού μηχανισμού. Τώρα εσωτερικά πώς κατανέμονται οι ευθύνες, εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν είναι αυτή η αποστολή μας.

Για τις ασύμμετρες απειλές σας είπα. Οτι η κυβέρνηση, όχι τυχαία, χρησιμοποιεί αυτό το νεοταξικό ιμπεριαλιστικό δόγμα, με το οποίο όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χτυπούν, θα το πω καθαρά, το χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν λαϊκά κινήματα, για να κλείσουν στόματα και σε καμία περίπτωση δε στρατευόμαστε με αυτήν την ιστορία. Οποιο κι αν είναι το σχέδιο. Δεν ξέρω τι πληροφορίες έχει η κυβέρνηση και όποιοι κι αν είναι μέσα στο σχέδιο, είναι γέννημα - θρέμμα του συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος».

-- Το ΚΚΕ σκοπεύει να συνεισφέρει στους πληγέντες από τον οικονομικό του προϋπολογισμό;

-- «Εχουμε κάνει μια συζήτηση στο ΠΓ αλλά θα μου επιτρέψετε να μην κοινοποιήσω το αποτέλεσμά της με την εξής έννοια: Διαμορφώνεται μια λίστα. Μέσα εκεί μπαίνουν ένοχοι, οι οποίοι καταβάλλουν δωρεές. Δεν ξέρω, δε μας αρέσει αυτό. Είναι και προεκλογική περίοδος. Ωστόσο, κατανοούμε και με ευαισθησία και εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει ένας κόσμος που υποφέρει».

Οι πυρκαγιές οδηγούν στην αλλαγή της χρήσης γης

-- Σας ακούσαμε, Κα Παπαρήγα, να λέτε ότι οι φωτιές ευνοούν τα μεγάλα επιχειρηματικά οικονομικά συμφέροντα. Εννοείτε ότι αυτό το οργανωμένο σχέδιο, για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση, αλλά και εσείς αναφέρατε χτες, έχει σχέση περισσότερο με αυτήν την εκτίμηση, παρά με τη λογική εκτίμηση ότι πρόκειται για απλούς οικοπεδοφάγους;

-- «Δεν ξέρω ποιοι είναι οι απλοί και οι άλλοι. Αυτό που στην Ελλάδα γνωρίζουμε απ' όλη την ιστορία, είναι ότι όταν μπαίνει η φωτιά κερδίζουν αυτοί που θέλουν να αλλάξουν τη χρήση γης. Αυτό είναι φανερό. Τώρα, αν οι ίδιοι τη βάζουν ή την αξιοποιούν εκ των υστέρων ή όλα μαζί δεν ξέρω. Δεν μπορώ να πω, αν το οργανωμένο σχέδιο ήταν από την αρχή οργανωμένο ή αξιοποιήθηκε στην πορεία. Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε, ούτε να μετατραπούμε σε αστυνομικούς. Εμείς, πάντως, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πυρκαγιές οδηγούν στην αλλαγή της χρήσης γης. Και όταν έχουμε μια πολιτική που ενδιαφέρεται π.χ. ορισμένα προϊόντα να συρρικνωθούν ή ακόμα και να σταματήσει η παραγωγή τους, όταν σε αγροτικές περιοχές προβάλλεται ο τουρισμός ως ανάπτυξη, τότε και εκ των υστέρων επιχειρηματικοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν αυτήν την κατάσταση.

Και, τέλος, υπάρχει αυτό το μεγάλο γεγονός: Δασοπροστασία, πυροπροστασία, διασφάλιση του νερού, του καθαρού νερού - είδατε τι γίνεται στη Βοιωτία, πίνουν χρώμιο οι άνθρωποι - αντισεισμική θωράκιση. Ολα αυτά τα πράγματα πάσχουν κι από σύγχρονη υποδομή. Εδώ, επίσης, έχουμε εποχικό προσωπικό σε αυτά τα ζητήματα. Το αναφέρουμε και στην ανακοίνωση του ΠΓ: Στη Βουλή θέσαμε έγκαιρα το θέμα αυτό και μας είπαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ένα σύγχρονο σύστημα δασοπροστασίας. Επομένως, εδώ υπάρχει πολιτική επιλογή: Πού υπάρχουν χρήματα και πού δεν υπάρχουν.

Και η επιλογή είναι καθαρά πολιτική, είναι ταξική. Υπάρχουν χρήματα για το κεφάλαιο που επενδύει σε ξενοδοχεία και δεν υπάρχουν χρήματα για μόνιμο προσωπικό. Τώρα τι να συζητάμε; Αυτό γιατί να μην οδηγήσει σε ένα οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης αυτής της πολιτικής; Στη Βουλή μάς απάντησαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Η πολιτική που λέει ότι δεν αντέχει η οικονομία ό,τι συμφέρει το λαό, είναι εμπρηστική έτσι κι αλλιώς».

Να τιμωρηθούν τα κόμματα που ευθύνονται

-- Εκτιμάει το ΚΚΕ ότι οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;

-- «Εμείς θεωρούμε ότι οι πυρκαγιές, η εμπορευματοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της γης, βεβαίως είναι κριτήρια ψήφου. Και να ξεκαθαρίσουμε: Δεν πρέπει η τραγωδία αυτής της πυρκαγιάς με τους τόσους νεκρούς και ο καπνός που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και που τον αναπνέουμε κιόλας, δεν πρέπει επίσης να παραμερίσει μια σειρά άλλα προβλήματα που απασχολούν όπως της Παιδείας, της Υγείας, τα ειδικά προβλήματα της νεολαίας, των γυναικών, όλα τα προβλήματα πρέπει να "μπουν" στην κάλπη.

Και αυτό το πρόβλημα, αλλά και όλα τα άλλα. Δε θεωρούμε ότι πρέπει να τα παραμερίσουν και να μείνει μόνο αυτό το ζήτημα. Και μάλιστα να μείνει το ζήτημα της πυρκαγιάς, με έναν εξαιρετικά υποκριτικό τρόπο για να αναπαράγεται ο δικομματισμός και η δικομματική εναλλαγή με πολύ μεγάλη άνεση. Βεβαίως, πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ευθύνονται. Κι αυτό το λέγαμε και θα το λέγαμε κι αν δε γίνονταν οι πυρκαγιές».

Ποιοι κερδίζουν από τους εμπρησμούς

Αναμφισβήτητα «κέρδη από τους εμπρησμούς» που πλήττουν όλη τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη «πριν απ' όλα έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τις ορέξεις τους ανοίγει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης». Η επισήμανση αυτή, όπως διατυπώνεται και στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έρχεται να επιβεβαιωθεί από τον οργασμό επενδυτικών προτάσεων για τουριστική - και όχι μόνο - αξιοποίηση περιοχών που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Ολη αυτή η διαδικασία είναι βασισμένη σε νόμους του ΠΑΣΟΚ που υλοποιεί τώρα η ΝΔ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα σχέδια παίζουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, η «Αγροτουριστική ΑΕ» (σ.σ. ιδρύθηκε το 2001 και εποπτεύεται από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) προωθεί 7 «αναπτυξιακά προγράμματα», έχοντας ως σύνθημα: «Αγροτουρισμός ίσον τουρισμός 12 μήνες το χρόνο». Από το Γενάρη του 2005 μέχρι και το Μάη του 2006 είχαν απευθυνθεί στην εταιρεία «Αγροτουριστική ΑΕ» περίπου 600 ενδιαφερόμενοι - υποψήφιοι επενδυτές, με κύριο ενδιαφέρον στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. 134 έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου και 98 για τη Στερεά Ελλάδα. Η πλειοψηφία των προτεινόμενων επενδύσεων αφορά σε καταλύματα, πολλά εξ αυτών συνδυασμένα με επισκέψιμο αγρόκτημα και παραγωγή ή και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, παραδοσιακά καφενεία ή εστιατόρια, αναπαλαιώσεις παραδοσιακών κτιρίων.

Στο πρόγραμμα δράσης της «Αγροτουριστικής» εξέχουσα θέση έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την «προώθηση καινοτομικών δράσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Εναλλακτικού Τουρισμού». Ας δούμε πώς παρουσιάζει το σχέδιο η ίδια η «Αγροτουριστική»: «Η Αρχαία Ολυμπία, οι δρόμοι του Παυσανία, οι άθλοι του Ηρακλή, βυζαντινά και ενετικά μνημεία, φύση απαράμιλλης ομορφιάς και αντιθέσεων θα συναντήσει ο επισκέπτης στη διαδρομή που χαράσσει η "Αγροτουριστική Α.Ε." στην Πελοπόννησο. Ξεκινώντας από την Αρχαία Ολυμπία και καταλήγοντας στην Κόρινθο, τέμνοντας οριζόντια την Πελοπόννησο η "Αγροτουριστική" σε συνεργασία με την Περιφέρεια προτείνει εναλλακτικές διαδρομές στον περιηγητή - ταξιδιώτη γεμάτες από εμπειρίες ζωής». Συμπτωματικά, δηλαδή, εκεί που καίει το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς στην Πελοπόννησο. Η προηγούμενη μεγάλη φωτιά ήταν στον ίδιο άξονα, Κόρινθος - Αιγιάλεια.

Τις προσδοκίες όλων των μεγαλοεπιχειρηματιών για κερδοφόρες μπίζνες στα δασικά και άλλα πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας μας έρχεται να καλύψει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Αυτό δίνει το «πράσινο φως», για παράδειγμα, για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στο Γράμμο, αλλά και στην περιοχή Καϊάφα Ηλείας, που κατακάηκαν φέτος το καλοκαίρι, αλλά και σε όλες τις ακτές και βραχονησίδες της χώρας. Και εκτός των άλλων, υπάρχουν ολόκληρα προγράμματα επενδύσεων κατά μήκος της Ιονίας Οδού που ξεκινά από τη Δυτική Πελοπόννησο και φτάνει ως την Ηγουμενίτσα. Ανάλογο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης υπάρχει από το 2001 για τη Μεσσηνία. Εντελώς ...συμπτωματικά, λοιπόν, σ' αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή από τις πυρκαγιές κάηκε μεγάλο κομμάτι και της Μεσσηνίας...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Για πέμπτη μέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στο Δίκορφο του Κεντρικού Ζαγορίου καίγοντας χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Η πυρκαγιά στον Κακόλακκο του Δήμου Ανω Πωγωνίου είναι υπό μερικό έλεγχο ενώ νέο μέτωπο άνοιξε στο Αργυροχώρι του ίδιου δήμου.

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Μάζι και Ασκρη του Δήμου Θεσπιών, η οποία έκαιγε από την περασμένη Πέμπτη, έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ οι όποιες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν πριν πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις. Ωστόσο, είχαν καεί εκατοντάδες στρέμματα όταν η πυρκαγιά κατευθύνθηκε προς τον ορεινό όγκο του Ελικώνα και στο χωριό Ευαγγελίστρια. Ευτυχώς, δεν κινδύνευσαν χωριά και, επιπλέον, δεν έφτασε στον πυρήνα του ορεινού όγκου. Η πυρκαγιά στον Ασβέστη Μακρακώμης τέθηκε επίσης υπό μερικό έλεγχο.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Η φωτιά στον Τζαμαντά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Κάτω Αετό και στα Σύβοτα.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Στο Δήμο Φυτειών σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που επεκτείνεται σε έκταση 20.000 περίπου στρεμμάτων χωρίς να απειλούνται χωριά και οικισμοί, ενώ πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες στον Αστακό και στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοχωρίτσας στη Ναύπακτο.

ΓΡΑΜΜΟΣ: Περισσότερα από 1.200 στρέμματα δασικής έκτασης έκαψε η φωτιά που εισήλθε από την Αλβανία στη θέση Χελώνα προς Μονόπυλο στο Δήμο Ακριτών και βρισκόταν σε εξέλιξη επί έξι μέρες.

ΦΛΩΡΙΝΑ - ΓΡΕΒΕΝΑ: Νέα πυρκαγιά ξέσπασε χτες το απόγευμα στο Βροντερό Πρεσπών, η οποία ήταν μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη. Το μεσημέρι της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή Καλλονή Αγίου Κοσμά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο.

ΞΑΝΘΗ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 5 πυρκαγιές στη δασική - αγροτική περιοχή Μάνδρας εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού Μάνδρας - Κεσσάνης, στη θέση Αγιος Γεώργιος και Πεντάλοφος Δήμου Αβδήρων. Από τις φωτιές κάηκαν 100 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, δύο ελαιώνες και καλλιέργειες. Το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης νότια της επαρχιακής οδού Ξάνθης - Σταυρούπολης. Το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκε φωτιά έξω από τον οικισμό Ασώματο και στη Γρατινή και κάηκαν περίπου 40 στρέμματα δασικής έκτασης.

ΚΑΒΑΛΑ: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι 11 και 13 χρόνων, στον οικισμό Φωλιά του Δήμου Ελευθερών, διότι - σύμφωνα με την Αστυνομία - έβαλαν φωτιά στο πρανές του δρόμου με αποτέλεσμα να καούν 100 τετραγωνικά μέτρα με ξερόχορτα.

Σε πολλές συλλήψεις - σε πολλές περιπτώσεις αδιακρίτως - για εμπρησμούς προχώρησε η Αστυνομία. Για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός ατόμου στη Ζαχάρω, ενός ατόμου στη Λακωνία, τεσσάρων ατόμων στα Νέα Στύρα και ενός ατόμου στην Ξάνθη. Σε όλα αυτά προστέθηκε ένα βίντεο από την πυρκαγιά του Υμηττού το Σάββατο, όπου απεικονίζονται δύο άτομα να κάθονται μέσα σε βραχώδες σημείο και να εμφανίζονται μπροστά τους φλόγες.

Χτες, έγινε καταδίωξη από το Καλέτζι μέχρι και τη Λ. Διονύσου ενός οδηγού μοτοσικλέτας - που δεν είχε αριθμό κυκλοφορίας. Τελικά, ο οδηγός συνελήφθη στην περιοχή του Διονύσου και αφού παράτησε τη μηχανή και προσπάθησε να διαφύγει από χωράφια. Ο ύποπτος μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ερυθραίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στον Υμηττό, στην Αγία Παρασκευή και στη Φθιώτιδα. Πάντως, ο εμπρηστικός μηχανισμός που εντοπίστηκε στον Υμηττό στην Αγία Παρασκευή αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν μοτέρ...

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Στάχτη και θρήνος...

Τουλάχιστον 63 οι νεκροί. Εκατοντάδες εκκενωμένα χωριά. Κατεστραμμένο το βιος χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών

Κάποτε ήταν ένα μοναδικό πευκοδάσος. Τώρα είναι μόνο καμένα δέντρα. Από το πρώην δάσος της λίμνης Καϊάφα
Κάποτε ήταν ένα μοναδικό πευκοδάσος. Τώρα είναι μόνο καμένα δέντρα. Από το πρώην δάσος της λίμνης Καϊάφα
Το φονικό αυτό δεν είναι τυχαίο! Οι καταστροφικές πυρκαγιές έκαιγαν και χτες, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, σκορπίζοντας θάνατο, καταστρέφοντας χωριά, αφήνοντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς στέγη. Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός σχεδιασμός αποδείχτηκε, τουλάχιστον, ανίκανος και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτος. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα ουσιαστικά και προς όφελος των πληγέντων, αλλά, αντιθέτως, σε μερικές περιπτώσεις δε λένε τίποτα συγκεκριμένο - όπως, για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης.

Ο απολογισμός, μέχρι αργά χτες το βράδυ, ήταν τραγικός: 63 άνθρωποι νεκροί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Εκατοντάδες χωριά κατεστραμμένα. Χιλιάδες άστεγοι. Κάτοικοι να δίνουν μόνοι τους τη μάχη με τις φλόγες. Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι. Η Πελοπόννησος στις φλόγες, από τον Πύργο μέχρι και την Αρεόπολη. Από τις φλόγες δεν ξέφυγε - και γλίτωσε μόλις την τελευταία στιγμή - η Αρχαία Ολυμπία, το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό μνημείο. Η Νότια Εύβοια φλέγεται. Εξι άνθρωποι άφησαν τη στερνή πνοή τους στις φωτιές. Αλιβέρι και Στύρα έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της πυρκαγιάς. Στην Αττική, ο ένας εμπρησμός διαδέχεται τον άλλο. Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Γιάννενα, Αρτα, Θεσπρωτία, καίγονται όλες αυτές τις μέρες. Φωτιές επίσης έπιασαν σε Ξάνθη, Πέλλα, Κέρκυρα, Σάμο, Εβρο και Μαγνησία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα χωριά που υπέστησαν καταστροφές ή απειλήθηκαν από τη φωτιά, μόνο για χτες, έφταναν τα 47! Επιπλέον, εκκενώθηκαν ή βρίσκονταν υπό εκκένωση 22 χωριά. Παντού σε όλη την Πελοπόννησο και την Εύβοια μύριζε θάνατος.

Ο πατέρας με τα παιδιά του, στους έρημους δρόμους της Αρτέμιδας
Ο πατέρας με τα παιδιά του, στους έρημους δρόμους της Αρτέμιδας
«Η βασική αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «αυτή είναι η πολιτική που καίει και τα λαϊκά δικαιώματα, αυτή η πολιτική είναι που καίει και τα δάση και τη γη με την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την αλλαγή χρήσης γης». Ποιος ενθαρρύνει τους καταπατητές; Ποιος τους οικοπεδοφάγους; Ποιος έχει μετατρέψει τη γη σε χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα; Ποιος αναδασώνει 1 στρέμμα για κάθε 11 που καίγονται; Ποιος, σε τελευταία ανάλυση, ευθύνεται για τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τον ανύπαρκτο συντονισμό; Ποιος, αν όχι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τα τελευταία 17 χρόνια;

Οι αποστολές του «Ρ», σε Πελοπόννησο και Εύβοια, είναι αποκαλυπτικές. Η μέρα γίνεται νύχτα από τους καπνούς και η νύχτα μέρα από τις φλόγες. Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να περισώσουν ό,τι απέμεινε. Η μάχη άνιση. Ο μηχανισμός ανύπαρκτος. Η εκκένωση των χωριών γίνεται στην κυριολεξία πόρτα πόρτα. Η απουσία πρόληψης είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Ούτε καν αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν. Η αποψίλωση, ο καθαρισμός των δασών, η διάνοιξη δασικών δρόμων, η κατασκευή και επάνδρωση δασικών παρατηρητηρίων, όλα αυτά τα έργα έχουν μπει στο περιθώριο. Την ίδια στιγμή, δραματικές αποδεικνύονται οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική (31% οι κενές θέσεις προσωπικού, δηλαδή 3.740 άτομα).

Ανυπολόγιστη καταστροφή
Ανυπολόγιστη καταστροφή
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ, λοιπόν, ακόμη και ο μικρότερος δήμος διαθέτει κονδύλια, μέσω του προϋπολογισμού του, για τις ...δημόσιες σχέσεις, δε διαθέτει επαρκή μέσα για την προστασία του πράσινου! Φυσικά, αυτό δε γίνεται από μόνο του. Αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα στον περίφημο «Καποδίστρια» και στον επερχόμενο «Καποδίστρια 2», όπου αντί να δίνονται τα απαραίτητα χρήματα για τα λαϊκά προβλήματα, αντιθέτως, αυτά δίνονται στους ιδιώτες - με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Eurokinissi


Θρήνος και οργή

Associated Press

Θρήνος και οργή
Οι δικομματικοί δασοκτόνοι νόμοι

Ο πύρινος όλεθρος, που έπληξε τη χώρα μας με πρωτοφανή ένταση και το φετινό καλοκαίρι, είναι ένα φαινόμενο που έχει ασφαλώς την εξήγησή του. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας, από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που «οπλίζει» το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.

Παραθέτουμε συνοπτικά τις αποδείξεις ενοχής τους:

 • Τα τελευταία 15 χρόνια (1991-2005) με κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και πάλι ΝΔ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
 • Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου που θα μπορούσε να προστατέψει μεγάλες εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, με τους δασοκτόνους νόμους εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
 • Η αρχή έγινε με το νόμο 998/1979, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα».
 • Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
 • Στη συνέχεια έχουμε τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ή τη νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ.
 • Τα παραπάνω συμπληρώθηκαν με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των πυρκαγιών και την κατάργηση των Σωμάτων δασοπυρόσβεσης, που έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1998 (χρονιά που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη). Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης και ακολουθείται πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 • Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.
 • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους υποβοηθιέται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών που προκήρυξε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις που είχαν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές.
 • Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφαρμόζουν το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, μεταβάλλοντάς τες σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και φέτος με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο νόμος 3139/2003 στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, έχουν πλέον σημαντικές εμπειρίες για να εκτιμήσουν το επικίνδυνο και εγκληματικό της πολιτικής και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να συνειδητοποιήσουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουν τη δική τους εκλογική συμπεριφορά, να τους εγκαταλείψουν μαζικά και να στηρίξουν στις εκλογές τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΔΩΡΑ
Προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ έκανε λόγο για «ασύμμετρες» απειλές και νυχτερινές επιθέσεις σε... απίθανα μέρη. «Εχουμε ευρήματα. Εχουμε τις συλλήψεις, έχουμε και προσαγωγές. Εχουμε έντονες κατηγορηματικές δηλαδή καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες θα αποτελέσουν προανακριτικό υλικό. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής».

Χτες, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο, επισήμανε πως στις έρευνες μετέχουν η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική και η Ασφάλεια. Σχετικά με το αν υπάρχουν αποδείξεις για εμπρηστές, είπε πως «έχουμε τρεις ενότητες θεμάτων: ενδείξεις, μαρτυρίες, ευρήματα και αυτά θέλουν δουλιά». Παράλληλα, μίλησε για μία... ελεγχόμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές στην Ολυμπία, στη Φυγαλεία, στην Ανδρίτσαινα, και τη Μεγαλόπολη.

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του Β. Πολύδωρα: «Η ύπαρξη, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, οργανωμένου σχεδίου που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δεν κρύβει τις κυβερνητικές πολιτικές ευθύνες για τους εμπρησμούς, ούτε επιτρέπει στην κυβέρνηση να μιλάει για "ασύμμετρες απειλές", με σκοπό να τρομοκρατήσει το λαό».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Ζητά εθνοφρουρά...

Τη συγκρότηση εθνοφρουράς που θα κινητοποιείται σε περίπτωση θεομηνιών και μεγάλων καταστροφών ζητά η «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στ. Παπαθεμελή, λέγοντας ότι «στις πυρκαγιές είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών κάτω από μια σωστή οργάνωση και επιτελική σχεδίαση για να είναι αποδοτική».

ΛΑ.Ο.Σ.
Του φταίνε οι μετανάστες!

Σε μια απαράδεκτη, μισαλλόδοξη και ρατσιστική ανακοίνωσή του, σχετικά με τις πυρκαγιές, ο ΛΑ.Ο.Σ. υποστηρίζει ότι «προσδιορίζει» τις αιτίες της τραγωδίας. Και γράφει στην πρώτη κιόλας σειρά: «Κανείς από μας δεν ξέρει ποιοι και πόσοι από όσους λάθρα εισήλθαν τα τελευταία χρόνια είναι φίλοι ή εχθροί αυτού του τόπου».

Καταλήγει δε στην τελευταία περίοδο: «Πρέπει να αποτρέψουμε ένα νέο εσωτερικό προσφυγικό κύμα. Η Πελοπόννησος και η Εύβοια δεν πρέπει να αδειάσουν από τους κατοίκους τους, που είναι έτοιμοι να αναπληρώσουν εκείνοι ακριβώς που έκαψαν την καρδιά της πατρίδας μας».

Στο ενδιάμεσο δείχνει να υιοθετεί τις τρομολαγνικές αιτιάσεις της κυβέρνησης περί «ασύμμετρης απειλής» και επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στην «καθορισθείσα ημερομηνία».

Σε ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις

Η ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με τα περί «ασύμμετρων απειλών» που είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, δημιούργησε ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτή η κινητοποίηση εντάσσεται στο νεοταξικό δόγμα περί «ασύμμετρων απειλών» που έχουν υιοθετήσει οι Ενοπλες Δυνάμεις. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το δόγμα αυτό, οι Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται και σε ρόλους εσωτερικής ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία και άλλες μορφές «απειλών».

Σύμφωνα, πάντως, με διαβεβαιώσεις πηγών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η συγκεκριμένη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφορά μόνο στην πλήρη ετοιμότητα για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Γεγονός είναι ότι η συμμετοχή των μέσων που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι υποβαθμισμένη, πράγμα για το οποίο οι αρμόδιοι του υπουργείου Αμυνας λένε ότι δεν τους ζητήθηκε μεγαλύτερη συμβολή.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προήδρευσε την Κυριακή σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με θέμα τις πυρκαγιές, στην οποία συμμετείχαν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου. Στα πλαίσια των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύσκεψη αυτή, ανατέθηκε στον αρχηγό ΓΕΣ Δ. Βούλγαρη να μεταβεί στο Νομό Ηλίας για να είναι επιτόπου προκειμένου να συντονίζει τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αποφασίστηκε ο Στρατός να συνδράμει εκτός από την κατάσβεση των πυρκαγιών, στον καθαρισμό του οδικού δικτύου, τις περιπολίες και την περιφρούρηση.

Μήνυμα αλληλεγγύης από τον Δ. Χριστόφια

Μήνυμα αλληλεγγύης προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, απέστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, το οποίο έχει ως εξής:

«Αγαπητή συντρόφισσα Αλέκα,

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας και την πλήρη αλληλεγγύη μας για την τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, με τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα με επίκεντρο τους νομούς Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Παρακαλώ δεχτείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για το χαμό δεκάδων ανθρώπινων ζωών, περιλαμβανομένων και παιδικών.

Ευχόμαστε ολόψυχα τον άμεσο τερματισμό της ανείπωτης αυτής τραγωδίας και την πλήρη επούλωση των πληγών το συντομότερο.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Δημήτρης Χριστόφιας».

Οι κομμουνιστές στη μάχη...

Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στη μάχη κατά των αναζωπυρώσεων (στο πυροφυλάκιο της Καισαριανής)
Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στη μάχη κατά των αναζωπυρώσεων (στο πυροφυλάκιο της Καισαριανής)
Χιλιάδες μέλη, στελέχη και οπαδοί του Κόμματος, Κνίτες και Κνίτισσες, έσπευσαν να συνδράμουν στη μάχη κατά των πυρκαγιών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, βοηθώντας και στην αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών τους στους ανθρώπους.

Μάχη με τις φλόγες, έδιναν όλες αυτές τις μέρες οι κομμουνιστές στην Πελοπόννησο. Στην Ηλεία, σε κάθε δήμο, πόλη και χωριό, οι κομμουνιστές έχουν διαταχθεί στην υπηρεσία των δυνάμεων πυρόσβεσης και των νομαρχιών. Είναι ενδεικτικό ότι στο Δήμο Φολόης, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ και το ταξικό Συνδικάτο των Οικοδόμων, μετέφεραν φαρμακευτική βοήθεια - όπως, φάρμακα, αναπνευστικές μάσκες κλπ. - στους κατοίκους που μάχονται με τις φλόγες.

Αντίστοιχα, στους Νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στην Αρκαδία, συμμετέχουν στην περιφρούρηση, σε σημεία που υποδείχτηκαν από την Πυροσβεστική και τη Νομαρχία. Στη Λακωνία, περιφρουρούν και βοηθούν στην κατάσβεση, στους δήμους Κροκεών και Οινούντος. Στη Μεσσηνία, έδωσαν μάχη με τις φλόγες, μαζί με τους πυροσβέστες και άλλους εθελοντές.

Στην Αθήνα, ο Υμηττός, η Πεντέλη, ο Καρέας, το Ορος Αιγάλεω, το Ποικίλο Ορος και πολλά άλση και πάρκα του οικιστικού ιστού, περιφρουρήθηκαν από κομμουνιστές και κομμουνίστριες, μαζί με άλλους εθελοντές, πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες. Η προχτεσινή απόπειρα εμπρησμού στη Γλυφάδα, εντοπίστηκε και από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που, εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή. Αμέσως, ρίχτηκαν στη μάχη, ειδοποιώντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, οι οποίοι και έθεσαν άμεσα τη φωτιά υπό έλεγχο. Αλλά και στη χτεσινή φωτιά του Χολαργού, οι δυνάμεις του Κόμματος, ενίσχυσαν το έργο της πυρόσβεσης.

Στην Εύβοια, στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, οι κομματικές δυνάμεις τέθηκαν απ' την πρώτη στιγμή στη διάθεση των αρχών, ενίσχυσαν το έργο της κατάσβεσης και περιφρουρώντας δάση, άλση και περιαστικό πράσινο, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονταν από τις φωτιές.

Στη διάθεση των τοπικών αρχών, των πυροσβεστικών δυνάμεων και των δασικών υπηρεσιών, τέθηκαν κλιμάκια της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ, από το Σάββατο το πρωί, στο Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στην Αρτέμιδα, στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα, στο Μενίδι, στο Κορωπί, σε Πάρνηθα, Καραούλι κ.α.

Σε παγκινητοποίηση βρίσκονται και οι δυνάμεις της ΚΟ Πειραιά με περιπολίες στα νησιά και σε όλες τις δασικές εκτάσεις όπως π.χ. στο άλσος Δεξαμενής, στο λόφο Βώκου και το όρος Αιγάλεω στο Δήμο Νίκαιας, όπου ο δήμος έχει σε πλήρη ετοιμότητα το μηχανισμό του με περιπολίες από φύλακες, υδροφόρες, νεολαία και προσκόπους.

Σε ετοιμότητα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή και στην Κρήτη, οι οργανωμένες δυνάμεις των Κομματικών Οργανώσεων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση και αποφυγή εμπρηστικών ενεργειών και στο νησί.

Κλιμάκια του ΚΚΕ με υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο σε δήμους και περιοχές της Ηπείρου καλώντας το λαό σε επαγρύπνηση και άμεση δράση μαζί με τους κομμουνιστές και τους κνίτες, για την περιφρούρηση του πλούσιου δασικού πλούτου, ενώ βρέθηκαν και στην κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή.

Κλιμάκια των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης με επικεφαλής τους υποψήφιους βουλευτές και τα στελέχη των ΚΟ, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μετά το κάλεσμα του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενημέρωσαν τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες, τους Δήμους, τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα (ΣΝΟ) και τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες πως οι κομματικές δυνάμεις εντάσσονται στο σχεδιασμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ μπήκαν μπροστά στις προσπάθειες για την περιφρούρηση, για την ενίσχυση της προστασίας του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, συνέβαλαν και στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το Σάββατο στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και τον Εβρο.

Παράλληλα οι Κομματικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν επαφές με εργατικά σωματεία, με συλλόγους γυναικών και μαζικούς φορείς και τους κάλεσαν να μπουν ενεργά στην προσπάθεια ενίσχυσης της δασοπροστασίας.

Στη Σάμο, ξέσπασε πυρκαγιά στη Χώρα, την οποία έσβησαν κάτοικοι και μέλη του Κόμματος, πριν αυτή πάρει διαστάσεις.

Να πληρώσει το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Ρουσόπουλου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου σχετικά με τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαγγέλλει μέτρα που είναι κάτω από τις περιστάσεις. Ουσιαστική μέριμνα για τους πυρόπληκτους, π.χ., δεν είναι να τους χορηγείς δάνεια για να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους, αλλά να τους εξασφαλίσεις δωρεάν κατοικία. Να καταργηθούν εντελώς τα προηγούμενα δάνεια και όχι να παγώσουν για ένα 6μηνο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει το ποιος θα πληρώσει το μεγάλο κόστος των καταστροφών.

Το ΚΚΕ απαιτεί και καλεί το λαό να διεκδικήσει το κόστος να καταβληθεί από τα κέρδη του κεφαλαίου».

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα κάνει δηλώσεις σήμερα Τρίτη και ώρα 13:00 στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών
 • Κατέφυγε στη θεωρία των «ασύμμετρων απειλών» και καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας, προκειμένου να αποπροσανατολίσει και «καταπνίξει» την οργή του λαού
 • Φτηνές δικαιολογίες για την κραυγαλέα αδυναμία του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης

Να αποσείσει από τις πλάτες της τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες της για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές αλλά και για την υλοποίηση της δασοκτόνας πολιτικής που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.

Απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή οργή και αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια πολιτική, η κυβέρνηση κατέφυγε στην επικίνδυνη τρομο-θεωρία των «ασύμμετρων απειλών», σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τις λαϊκές μάζες και ταυτόχρονα να βγάλει λάδι την πολιτική που ανοίγει το δρόμο για την πύρινη επέλαση των καταπατητών γης.

Παράλληλα, ξεκινά επικοινωνιακή αντεπίθεση με συνεχή προβολή των προκλητικών «άμεσων μέτρων» για τους πυρόπληκτους, προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση «είναι στο πλευρό των πυρόπληκτων». Η αποστολή αυτή ανατέθηκε στον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος για το σκοπό αυτό τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και συνεχίζει να εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να επιστρατεύει αστείες δικαιολογίες και ισχυρισμούς για να καλύψει την κραυγαλέα αδυναμία του κρατικού μηχανισμού στην καταστολή των πυρκαγιών, όπως ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών, το «μικρόκλιμα» την ώρα της φωτιάς, οι δυσκολίες παρέμβασης των πυροσβεστικών μέσων... Από την τοποθέτηση πάντως χτες του Θ. Ρουσόπουλου αυτό που προκύπτει είναι η σαφέστατη θέση της κυβέρνησης ότι η οικονομία δεν αντέχει να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Κατά τα λοιπά, εξέφρασε την κατανόησή του για την κατακραυγή και το θυμό των πυρόπληκτων(!), ενώ ανακοίνωσε και «γραμμή υποστήριξης» των πυρόπληκτων (1555) για να παίρνουν πληροφορίες... Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διέδιδαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα «θα πέσουν λεφτά», προκειμένου να πείσουν τους πυρόπληκτους «να μείνουν στα χωριά τους».

Κυρίως όμως η κυβέρνηση προβάλλει τη θεωρία της ασύμμετρης απειλής. Αρχικά την έβγαλε προς τα έξω ο Β. Πολύδωρας την Κυριακή μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου, προεκτείνοντας το ερώτημα που είχε θέσει μια μέρα νωρίτερα ο ίδιος Κ. Καραμανλής, ότι δηλαδή «δεν είναι σύμπτωση τόσες πολλές εστίες σε τόσα πολλά μέρη της χώρας». Τη σκυτάλη χτες πήρε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος επιχειρηματολογώντας υπέρ της ασύμμετρης απειλής, επικαλέστηκε το διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το χρόνο που εκδηλώθηκαν, αλλά και ορισμένες ενδείξεις (όπως το βίντεο με τους φερόμενους ως εμπρηστές στον Υμηττό, τους εμπρηστικούς μηχανισμούς, αυτόπτες μάρτυρες), που «μέλλει να αποδειχθούν αποδείξεις», όπως είπε. Ανέφερε μάλιστα με νόημα τις δεκάδες συλλήψεις υπόπτων που έχουν γίνει, εκ των οποίων επτά κρατούνται.

Προκειμένου να στηρίξει την τρομο-θεωρία της η κυβέρνηση εμπλέκει με επιδεικτικό τρόπο στις «έρευνες» την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική, κλιμάκια των οποίων περιφέρονται ήδη στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει αρχίσει την αναζήτηση «υπόπτων» στα χωριά της Ηλείας! Παράλληλα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης φρόντισε χτες να ανακοινώσει ότι δόθηκε επείγουσα εντολή στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής, Δ. Παπαγγελόπουλο, να διερευνήσει «εάν τα εγκλήματα των εμπρησμών και των εμπρησμών σε δάση υπάγονται στις περιπτώσεις του άρθρου του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές πράξεις (187 Π.Κ.)». Συλλήψεις υπόπτων φέρεται να ζήτησε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός ώστε αμέσως μετά τις εκλογές να υπάρξει γενναίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί. Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πυροσβέστες δηλώνοντας ότι «άμεση προτεραιότητά μας είναι να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη, με κάθε τρόπο».

Κατά τα λοιπά, ο Θ. Ρουσόπουλος απέκλεισε τα σενάρια αναβολής των εκλογών, ενώ κινούμενος στη γραμμή της «εθνικής συσπείρωσης και ομοψυχίας», δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ γιατί «είναι η ώρα της μάχης».

 • Ο Δ. Χριστόφιας με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, στην οποία εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τραγωδία που πλήττει την Ελλάδα. Αναφέρει: «Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για το χαμό δεκάδων ανθρώπινων ζωών, περιλαμβανομένων και παιδικών. Ευχόμαστε ολόψυχα τον άμεσο τερματισμό της ανείπωτης αυτής τραγωδίας και την πλήρη επούλωση των πληγών το συντομότερο».
ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια συγκάλυψης της δασοκτόνας πολιτικής του

Περίσσεψε η υποκρισία στο χτεσινοβραδινό διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου

Με μοναδικό στόχο να σφετεριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τη δασοκτόνα πολιτική που άσκησε επί των κυβερνητικών του ημερών, εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του χτες το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη διαχρονική εμπρηστική πολιτική του δικομματισμού που στο όνομα της κερδοσκοπίας, εμπορευματοποιεί τη γη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να τη μεταθέσει στη διακυβέρνηση της ΝΔ που ακολούθησε την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της. Ο Γ. Παπανδρέου με το διάγγελμά του ανέφερε ότι η ΝΔ «προσφέρει το δημόσιο πλούτο στα άνομα συμφέροντα», προχώρησε στην «αλλαγή του άρθρου 24» και «νομιμοποιεί και προωθεί με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές αποφάσεις την υπερεκμετάλλευση των παραλιών και νησιών μας»... Εντελώς υποκριτικά ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κρύψει ότι η πρώτη αναθεώρηση του «άρθρου 24» είχε πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που σε συνδυασμό με τους αντιδασικούς νόμους που ψήφισε, αποχαρακτήρισε εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, τα οποία παρέδωσε στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, μια πολιτική που με ευλάβεια συνεχίζει και η ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «ασύμμετρες ανοησίες» τις αναφορές των κυβερνητικών στελεχών περί «ασύμμετρων απειλών», προσθέτοντας ότι είναι «επικίνδυνες για τους θεσμούς», αφού «δημιουργούν νοσηρό κλίμα» που θυμίζει «άλλες εποχές». Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να δώσει στοιχεία που στοιχειοθετούν αυτές τις κατηγορίες» προσθέτοντας ότι «αν δεν καταθέσει τα στοιχεία, υπονομεύει τους θεσμούς της χώρας». «Αν δεν υπάρχουν στοιχεία», είπε ο Γ. Παπανδρέου, «αν δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες», η «ασύμμετρη απειλή δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να καλύψει η κυβέρνηση τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της για την παράλυση του κράτους». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση, επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «υπουργοί της» καλλιέργησαν ένα «κλίμα συνωμοσίας» κατηγορώντας «ευθέως το ΠΑΣΟΚ για εμπρησμούς».

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να καρπωθεί για ψηφοθηρικούς σκοπούς την τεράστια και δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια από τις καταστροφές, ανέφερε ότι το κόμμα του θα «καταθέσει σχέδιο αποκατάστασης και κοινωνικής, οικονομικής, οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα «έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον». Κρύβοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του προτείνει μια ανάπτυξη της χώρας που στηρίζεται στην εμπορευματοποίηση της γης και στην παροχή κινήτρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο για επενδύσεις σε ορεινούς όγκους και παραλίες.

Εξάλλου χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, παρουσίασε στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο διαψεύδουν τις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου περί μεγάλου αριθμού πυρκαγιών μέσα στο 2007, αφού όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών από αυτές που παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, μετά από χτεσινό αίτημά του.

ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Υποσχέσεις για λυόμενα και ανεπαρκή κρατική συνδρομή

Είναι προφανές ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι πυρόπληκτοι των καμένων περιοχών πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους...

Eurokinissi

Είναι προφανές ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι πυρόπληκτοι των καμένων περιοχών πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους...
Τα ίδια ανεπαρκή και συνήθη από την εποχή του ΠΑΣΟΚ μέτρα, που σε καμιά περίπτωση δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τη ζημιά για όσους πυρόπληκτους έχασαν τα σπίτια τους, εξήγγειλε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε προχτές ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος:

 • Εχουν ήδη συσταθεί τα κλιμάκια μηχανικών και ξεκινούν την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν μόλις σταματήσουν οι πυρκαγιές. Επίσης θα καταγράψουν όλα τα κτίρια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και το μέγεθος των ζημιών.
 • Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αποστείλει και θα εγκαταστήσει λυόμενους οικίσκους των δύο και τριών δωματίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους χώρους που θα υποδείξουν. Οι οικίσκοι αυτοί θα είναι πλήρως οργανωμένοι και θα συνδεθούν άμεσα με ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση και ύδρευση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ διαθέτει ήδη ορισμένους έτοιμους λυόμενους οικισμούς και η αποστολή τους μπορεί να αρχίσει άμεσα.
Για τα κτίσματα

Για την οικονομική συμμετοχή του κράτους στην αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια, προβλέπονται τα παρακάτω:

 • Για κτίσματα που έχουν χρήση κατοικίας και έχουν καταστραφεί δίδονται 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Για αποθήκες κάθε χρήσης 180 ευρώ ανά τ.μ.
 • Για πάσης φύσεως επισκευές κτιρίων που επλήγησαν μέχρι 300 ευρώ ανά τ.μ.

Τα ποσά αυτά είναι κατά το 1/3 δωρεάν κρατική αρωγή και κατά τα 2/3 άτοκο δάνειο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα είναι διαθέσιμα αυτά τα ποσά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενισχύσεις για επιχειρήσεις

Δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσαν χτες από κοινού οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και αυτές που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις ανακοινώθηκε:

 • Ενίσχυση με 5.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
 • Αναστολή για έξι μήνες της καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
 • Αναστολή για έξι μήνες των πλειστηριασμών, καθώς και της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
 • Αναστέλλεται για έξι μήνες η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.
 • Το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και ήταν μέχρι σήμερα στο 70%, αυξάνεται στο 80%.
 • Η επιδότηση του επιτοκίου, που κάλυπτε μέχρι σήμερα 4% του κόστους δανεισμού, θα καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.

Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές ανακοινώθηκε:

Πάγωμα, μέχρι το Δεκέμβρη του 2009, όλων των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007 προς τις τράπεζες. Οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται νέο δεκαετές δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών. Οι τόκοι του δανείου για την περίοδο χάριτος θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά μετά κατά 50%.

Επιδότηση για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες. Η επιδότηση των τόκων θα είναι 100% για δάνεια έως 5.000 ευρώ, 80% έως 20.000 ευρώ, 50% έως 60.000 ευρώ και 30% για δάνεια έως 90.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν μέχρι το 35% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2006 και θα είναι διάρκειας 60 μηνών.

Μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνεται άμεση χρονική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδοτική βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους πυρόπληκτους νομούς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ημίμετρα για τους αγρότες

Η καταστροφή που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες αγρότες που έχασαν τη γη και τα ζώα τους, δεν αντιμετωπίζεται με τα μέτρα της κυβέρνησης
Η καταστροφή που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες αγρότες που έχασαν τη γη και τα ζώα τους, δεν αντιμετωπίζεται με τα μέτρα της κυβέρνησης
Σε τετριμμένα ημίμετρα, που στην πράξη δε βοηθούν τους πυρόπληκτους αγρότες της χώρας, κατέφυγε η κυβέρνηση. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε χτες ότι μετά τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές όλοι οι πληγέντες αγρότες θα πληρωθούν ένα ποσοστό επί των δικαιούμενων αποζημιώσεων ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) με προπληρωμή μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από την ΑΤΕ. Ανακοινώθηκε επίσης και το αυτονόητο, ότι επισπεύδεται η ενίσχυση κλιμακίων του ΕΛΓΑ για να γίνουν οι δηλώσεις των πληγέντων αγροτών και οι προεκτιμήσεις των ζημιών.

Δε διευκρινίστηκε βέβαια ποιο θα είναι το ύψος του ποσοστού της προκαταβολής και ανακοινώθηκε μόνο πως το ύψος του ποσού ανά καλλιέργεια θα ανακοινωθεί σε δύο ημέρες. Πάντως, ως γνωστόν, οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ καλύπτουν μέρος μόνο της ζημιάς, που συνήθως κυμαίνεται από 30% έως 50% της συνολικής ζημιάς. Οι πυρόπληκτοι αγρότες του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για τις ζημιές που υπέστησαν. Το ποσό της προκαταβολής θα συμψηφιστεί όταν βγούνε οι τελικές αποζημιώσεις, αφού πρώτα υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ και δοθεί η σχετική έγκριση, μετά από αρκετούς μήνες ή και χρόνια...

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν προκαταβολές και στους αγρότες που έπαθαν ζημιές από το 2003 μέχρι και τον Ιούλη του 2007 με βάση τις δηλώσεις ζημιάς και τις προεκτιμήσεις ή εκτιμήσεις που έγιναν από τον ΕΛΓΑ μέχρι τώρα.

Πάντως, με τέτοια κυβερνητικά προεκλογικά «χαπάκια» δε γιατρεύονται οι στάχτες...

ΚΚΕ
Ανεπαρκή τα μέτρα

Ουσιαστική μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί δωρεάν κατοικία στους πυρόπληκτους

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους είναι ανεπαρκή, κάτω από τις ανάγκες που δημιούργησαν οι καταστροφές, ενώ απουσιάζει από τις κυβερνητικές εξαγγελίες ουσιαστική αναφορά ως προς μακροπρόθεσμα μέτρα.

Για να μην υπάρχει κωλυσιεργία στο χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την ανάγκη να παρακαμφθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ΕΕ και άμεσα: Να αποζημιωθεί όλο το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο. Να αποζημιώνονται κατ' έτος οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος και για χρονικό διάστημα ανάλογα με το προϊόν, τουλάχιστον μια πενταετία οι ελαιοπαραγωγοί. Να δοθεί ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια, για τις αποθήκες και για τις αγροτικές υποδομές. Να παγώσει η πληρωμή όλων των δανείων. Να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια με άτοκη πενταετή περίοδο για αποκατάσταση των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Το ΚΚΕ θα βρεθεί σταθερά δίπλα στα λαϊκά και αγροτικά νοικοκυριά για να λάβουν άμεσα ουσιαστικές αποζημιώσεις».

Χτες, με αφορμή τις δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο οποίος ξαναπαρουσίασε τα μέτρα της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ έκανε το εξής σχόλιο:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαγγέλλει μέτρα που είναι κάτω από τις περιστάσεις. Ουσιαστική μέριμνα για τους πυρόπληκτους π.χ. δεν είναι να τους χορηγείς δάνεια για να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους, αλλά να τους εξασφαλίσεις δωρεάν κατοικία. Να καταργηθούν εντελώς τα προηγούμενα δάνεια και όχι να παγώσουν για ένα 6μηνο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει το ποιος θα πληρώσει το μεγάλο κόστος των καταστροφών.

Το ΚΚΕ απαιτεί και καλεί το λαό να διεκδικήσει το κόστος να καταβληθεί από τα κέρδη του κεφαλαίου».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Σταγόνα στον ωκεανό...

«Ενισχύσεις» στο ύψος των συντάξεων πείνας και του επιδόματος ανεργίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μέτρα πολύ κατώτερα των περιστάσεων και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των χιλιάδων πυρόπληκτων ανακοινώθηκαν προχτές από το υπουργείο Απασχόλησης και επιβεβαιώθηκαν σε χτεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές των Ταμείων και άλλους αρμόδιους. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

 • Η αναστολή για 6 μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ. Πρόκειται για μέτρο - πρόκληση. Σαν να πρόκειται σε έξι μήνες η κατάσταση των πυρόπληκτων να έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα Ταμεία. Μέτρο ουσίας θα μπορούσε να είναι μόνο η ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, το πάγωμα της πληρωμής των δανείων, όπως από την πρώτη στιγμή πρότεινε το ΚΚΕ.
 • Η άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ. Είναι φανερό ότι λόγω του εξευτελιστικού επιπέδου που βρίσκεται σήμερα η πλειοψηφία των συντάξεων (ένας στους δυο συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 500 ευρώ, την ίδια ώρα που η μέση σύνταξη του ΟΓΑ δεν ξεπερνάει τα 360 ευρώ περίπου!), το ποσό που υπόσχεται η κυβέρνηση σαν «ενίσχυση» είναι απειροελάχιστο.
 • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με 3 μηνιαία επιδόματα, από τον ΟΑΕΔ, στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών. Ισχύει το ίδιο ό,τι προηγούμενα με τις συντάξεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι το επίδομα σήμερα είναι 367,25 ευρώ. Συνεπώς, η ενίσχυση ίσα που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, όταν βέβαια οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.
 • Η κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ Ειδικού Προγράμματος Επιχορήγησης για 1 χρόνο, για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το Πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Είναι φανερό ότι με κονδύλια του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει ένα ακόμα «πανηγύρι» για τους ιδιώτες που θα αναλάβουν με φτηνή και επιδοτούμενη εργατική δύναμη το έργο της όποιας αναδάσωσης.
 • Η συνεισφορά στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 10 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ και 1 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, σε πρώτη φάση.
 • Η χορήγηση πλήρους σύνταξης σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ' αναλογία των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών. Εδώ πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια των κυβερνώντων να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους για τρομοκρατικές ενέργειες και... ασύμμετρες επιθέσεις, με αφορμή τις πυρκαγιές.
 • Η άμεση αποστολή κλιμακίων ιατρών του ΙΚΑ καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας των Νομών που επλήγησαν, για την ενίσχυση του έργου τους. Κατόπιν εορτής και με κοντοπρόθεσμο ορίζοντα, η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει χρόνια κενά σε υποδομές Υγείας, οι οποίες θα έπρεπε αυτονόητα να υπάρχουν σε κάθε περιοχή, με πρόβλεψη και για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, των παραπάνω ρυθμίσεων δικαιούνται όλοι οι πυροπαθείς των περιοχών που επλήγησαν εντός του 2007. Τη «γαλαντομία» της κυβέρνησης συμπλήρωσε χτες ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, ανακοινώνοντας τη δωρεάν φιλοξενία των αστέγων δικαιούχων του Οργανισμού σε ξενοδοχεία με τα οποία έχει συμβληθεί ο Οργανισμός στα πλαίσια του Εκδρομικού Προγράμματος και του Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς και τη δωρεάν χορήγηση έξι δελτίων αγοράς βιβλίων - σχολικών ειδών, για τα παιδιά δικαιούχων οικογενειών του Οργανισμού, των πυρόπληκτων περιοχών...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Στην ...πεπατημένη τα μέτρα για τη «στήριξη» των πυρόπληκτων

Associated Press

Με μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι των καμένων περιοχών, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα σχετικά βοηθήματα που θα χορηγηθούν είναι πράγματι αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα που δίνονταν μέχρι σήμερα, οι κυβερνώντες επιχειρούν να κλείσουν ανεπανόρθωτες πληγές, που σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται με την πλήρη καταστροφή ολόκληρων νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα μέτρα θα ισχύσουν «για όλους τους πληγέντες από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2007, διότι έχουμε μια πρωτοφανή έξαρση αυτή τη χρονιά».

Οι ανακοινώσεις έγιναν την Κυριακή από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Β. Μαγγίνα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκο, και τους υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλο, Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα, Χρ. Φώλια, και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αθ. Νάκο.

Τα γενικού χαρακτήρα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα παρακάτω:

 • Χορήγηση βοηθήματος 3.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων (μέχρι τώρα ήταν 600 ευρώ). Το ποσό προσαυξάνεται με 1.000 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες και για κάθε άτομο με αναπηρία
 • Καταβολή αποζημίωσης για οικοσκευή και άμεσα έξοδα επισκευής κατοικιών 10.000 ευρώ (μέχρι τώρα ήταν 6.000 ευρώ)
 • Για τις οικογένειες που έχουν χάσει ανθρώπους τους, θα εφαρμοστεί ό,τι για τις οικογένειες που χάνουν ανθρώπους εν υπηρεσία
 • Δίνεται αποζημίωση για άμεσες ανάγκες στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη 8.000 ευρώ

Τα παραπάνω ποσά, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών, θα δίδονται άμεσα, από τους δήμους, με μόνα δικαιολογητικά την αίτηση του ενδιαφερομένου και μια υπεύθυνη δήλωση για τις ζημιές που υπέστη. Μετά την είσπραξη των χρημάτων ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτεί η νομοθεσία.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ακόμα και παίρνοντας υπόψη την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι οι άμεσες αποζημιώσεις αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες από αντίστοιχες προηγούμενες, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι η πρόκληση και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι σήμερα έδιναν ως έκτακτα βοηθήματα ποσά των 500 και 600 ευρώ. Αλλά και τα 3.000 ευρώ που δίνονται για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών ή και τα 10.000 ευρώ για οικοσκευή και άμεσα έξοδα επισκευής κατοικιών, είναι κάτι λιγότερο από σταγόνα σε ωκεανό για οικογένειες των οποίων έχει καταστραφεί ολοσχερώς το νοικοκυριό τους.

Ακόμα αποφασίστηκε:

 • Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, στους εποχικούς πυροσβέστες, στα πληρώματα των εναέριων μέσων και στο προσωπικό της τεχνικής βάσης
 • Η δημιουργία ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τη στήριξη των πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Στο ταμείο αυτό, εκτός από το δημόσιο, μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 2341103053
 • Η αναστολή πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις Εφορίες για 6 μήνες
 • Εξάμηνη παράταση για την υποβολή των δηλώσεων και την καταβολή του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων, για όλους τους πυρόπληκτους της χώρας, φυσικά ή νομικά πρόσωπα
 • Εξάμηνη αναβολή στην καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών των ίδιων προσώπων για όλους τους πληγέντες από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2007

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης απέστειλε σε κάθε νομαρχία το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ και σε κάθε πληγέντα δήμο το ποσό των 300.000 ευρώ, ως προκαταβολή για την αποκατάσταση υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές και άλλων έκτακτων αναγκών που τυχόν δεν καλύπτονται από τις χρηματοδοτήσεις άλλων υπουργείων, όπως προβλέπεται από το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Νίκαιας

Σε ετοιμότητα για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς στο λόφο της Δεξαμενής, στο λόφο του Βώκου και στο όρος Αιγάλεω βρίσκεται ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή όλος ο μηχανισμός του Δήμου Νίκαιας, με υδροφόρες και φύλακες που περιπολούν στους χώρους όλο το 24ωρο.

Επίσης, ο δήμος είναι συντονιστής προσπάθειας για την περιφρούρηση των λόφων, με σημαντική τη συμβολή της νεολαίας. Ενώ απέστειλε και υδροφόρα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, για να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Χωρίς ρεύμα εκατοντάδες χωριά

Αρκετές μέρες θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε πολλές πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές όπου έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης. Τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένει δύσκολη η πρόσβαση στα συνεργεία. Η εικόνα για το μέγεθος των ζημιών είναι ρευστή, όπως και η εκτίμηση για το χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδιόρθωση βλαβών, καμένων στύλων κυρίως, γίνεται αυθημερόν. Ωστόσο: στην περιοχή του Πύργου, η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Στις περιοχές της Σπάρτης, της Τρίπολης, της Καλαμάτας, η ηλεκτροδότηση αναμένεται την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Στην περιοχή της Εύβοιας δε δίνεται εκτίμηση για την αποκατάσταση των ζημιών καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ισχυρά μέτωπα φωτιάς, ενώ σε μερικά σημεία όπου πλέον δεν απειλούνται έχει επανέλθει η ηλεκτροδότηση. Στην Κερατέα εκτιμάται ότι μέχρι την Τετάρτη 29 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με χτεσινά, επικαιροποιημένα μέχρι ενός σημείου, στοιχεία της ΔΕΗ, στην Πελοπόννησο περισσότερα από 100 χωριά δεν είχαν ρεύμα (50 στον Πύργο, ένα στη Σπάρτη, 10 στην Καλαμάτα, 45 στην Τρίπολη, ένα στην Κόρινθο), ενώ είχαν επανηλεκτροδοτηθεί 252 χωριά. Περίπου 740 στύλοι είχαν καεί, αριθμός που σίγουρα θα αυξηθεί.

Στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως στην Εύβοια πολλές περιοχές και εγκαταστάσεις δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχει διαπιστωθεί η καταστροφή 236 στύλων. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις γραμμές μέσης τάσης, για αρκετά χιλιόμετρα σε κάποια σημεία.

ΠΣΟ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΥΡΙΑΣ
Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους

Τη συμπαράσταση για την ανείπωτη τραγωδία που εξελίσσεται τις μέρες αυτές στην Ελλάδα, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο (ΕΠΓ) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, όλες οι οργανώσεις που είναι μέλη της ή πρόσκεινται φιλικά προς αυτή, με επιστολή που απέστειλε στο ΠΑΜΕ, ο υπεύθυνος του ΕΠΓ, Κλεάνθης Κλεάνθους. Επίσης, μήνυμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό έστειλε στο ΠΑΜΕ η Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων Συρίας, εκφράζοντας και τη συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Επικήρυξη εμπρηστών

Την καταβολή χρηματικής αμοιβής από 100.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ - ανάλογα με τη σπουδαιότητα της περίπτωσης - σε όσους δώσουν στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη και σύλληψη εμπρηστών, προβλέπει υπουργική απόφαση - επικήρυξη που υπογράφτηκε χτες. Η επικήρυξη αφορά τις πυρκαγιές ολόκληρης της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η του Ιούλη μέχρι και την 31η του Οκτώβρη.

Η επικήρυξη κινείται στο πλαίσιο των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση για «ασύμμετρες επιθέσεις» και έτσι τα στοιχεία και οι πληροφορίες που ζητούνται δε σχετίζονται μόνο δράστες εμπρησμών, αλλά επεκτείνονται και σε στοιχεία - πληροφορίες για «μέλη εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη εμπρησμών».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ
Απροστάτευτοι στη μάχη με τις φλόγες

Στους 63 έφτασαν χτες βράδυ οι νεκροί σε όλα τα πύρινα μέτωπα

Χωρίς καν τα στοιχειώδη και απλά προστατευτικά μέσα, οι κάτοικοι της Ηλείας και της Εύβοιας έδιναν και χτες τη μάχη με τις φλόγες

ICON

Χωρίς καν τα στοιχειώδη και απλά προστατευτικά μέσα, οι κάτοικοι της Ηλείας και της Εύβοιας έδιναν και χτες τη μάχη με τις φλόγες
Τους 63 έφτασαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για 59 ανθρώπους στην Πελοπόννησο και 4 στην Εύβοια. Οι σοροί των νεκρών της Πελοποννήσου μεταφέρθηκαν για ιατροδικαστική εξέταση και αναγνώριση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου.

Συνολικά έως χτες στις υγειονομικές υπηρεσίες προσήλθαν ή νοσηλεύτηκαν 305 άνθρωποι με εγκαύματα, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα και τραυματισμούς. Οι υγειονομικές μονάδες προσέφεραν χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού τους, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που καταγράφονται κυρίως στα Κέντρα Υγείας. Χτες, εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται 39 άνθρωποι - κάποιοι απ' τους οποίους, όμως, αναμένονταν να πάρουν άμεσα εξιτήριο.

Στον κλοιό της φωτιάς, βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το νοσοκομείο Κρεστένων. Το υπουργείο Υγείας διέταξε την εκκένωσή του. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, ενώ λίγες ώρες αργότερα το προσωπικό του νοσοκομείου επέστρεψε, προκειμένου να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής. To υπουργείο Υγείας έθεσε αρχικά σε επιφυλακή τις υγειονομικές μονάδες των πληττόμενων περιοχών και στη συνέχεια εφάρμοσε το επιχειρησιακό πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών «Περσέας» σε όλη τη χώρα.

Κανένα σχέδιο πρόληψης και προστασίας

Σε τεράστιους κινδύνους, οι επιπτώσεις των οποίων μπορεί να εμφανιστούν άμεσα ή και μακροπρόθεσμα, έθεσαν τη ζωή τους οι πυροσβέστες, αλλά και οι απλοί πολίτες που ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση και τα στοιχειώδη προστατευτικά μέσα, όπως οι απλές αναπνευστικές μάσκες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι βρίσκονται κοντά στη φωτιά χωρίς μάσκα αντιμετωπίζουν κατ' αρχήν τον κίνδυνο να πάθουν εγκαύματα στο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως στους πνεύμονες, λόγω της θερμότητας. Κινδυνεύουν ακόμα από το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται σε τεράστιες ποσότητες, είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο και εμποδίζει τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού.

Παρ' όλα αυτά στους πυροσβέστες και τους κατοίκους των περιοχών που είχαν κυκλωθεί από τα σύννεφα του καπνού, δεν υπήρξε η πρόνοια να δοθούν ούτε καν αναπνευστικές μάσκες. Το απόγευμα του Σαββάτου, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε κάποιες οδηγίες για την ελάττωση του κινδύνου από την έκθεση στον καπνό - περιορισμός μετακινήσεων, αναπνοή μόνο από τη μύτη, αποφυγή κόπωσης, πολλά υγρά, περιορισμός κυκλοφορίας μικρών παιδιών, υπερηλίκων και ατόμων που πάσχουν από ειδικές ασθένειες κ.ά. - μέτρα που ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν απ' τους κατοίκους των περιοχών που πάλευαν να σωθούν ουσιαστικά αβοήθητοι.

Μεγάλη έκταση στο διεθνή Τύπο

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου σε Ευρώπη και Αμερική παρέμεναν ως χτες οι πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Η γαλλική «Λε Μοντ» στην ιστοσελίδα της μιλούσε χτες για «ιστορικές, πρωτοφανείς πυρκαγιές», δίνοντας έμφαση στις εισαγγελικές έρευνες για την πιθανότητα οι εμπρησμοί να συνιστούν τρομοκρατική απειλή. Το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Ελλάδα «είναι απ' τις φονικότερες του τελευταίου ενάμιση αιώνα...».

Στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Φωτιά στις εκλογές», επισημαίνεται ότι «οι φλόγες που έφθασαν μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, κινδύνευσαν να καταβροχθίσουν ένα από τα μνημεία της κληρονομιάς της ανθρωπότητας»...

Η βρετανική «Γκάρντιαν» αναφέρθηκε χτες στην καθυστερημένη παρέμβαση του ελληνικού στρατού «που ενίσχυσε τις δημόσιες καταγγελίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή σ' αυτή την καταστροφή» αλλά και στον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος που υποβάθμισε την πυροσβεστική υπηρεσία «δίνοντας ανώτερα αξιώματα σε άπειρα στελέχη» του...

Η επίσης η βρετανική «Ιντιπέντεντ» δίνει έμφαση στις απεγνωσμένες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών. Συνεχή είναι τα ρεπορτάζ του ΒΒC που χτες έδινε έμφαση στην επικήρυξη των εμπρηστών, αλλά και στις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών και των εισαγγελικών αρχών...

Η γερμανική «Frankfurt Rundschau», αναφέρει πως «στην Ελλάδα... μήνες μετά τις φωτιές, μέσα στη νύχτα χτίζονται τα σπίτια. Λίγο αργότερα οι δήμαρχοι τα νομιμοποιούν. Σαν αντάλλαγμα στις δημοτικές εκλογές παίρνουν τις ψήφους». Η «Ουάσιγκτον Ποστ» επικεντρώθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση της αρχαίας Ολυμπίας. Το θέμα των πυρκαγιών αποτέλεσε πρώτη είδηση και για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του Καναδά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ - Φωτογραφίες: Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ - ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Η φωτιά τη βρήκε ανοχύρωτη

Ενα οδοιπορικό του «Ρ» στις περιοχές που ακόμα πλήττονται από τις πυρκαγιές

Την οργή τους εξέφρασαν οι κάτοικοι των Στύρων στον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που περιόδευσε στις καμένες περιοχές
Την οργή τους εξέφρασαν οι κάτοικοι των Στύρων στον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που περιόδευσε στις καμένες περιοχές
Η φράση «κρανίου τόπος» είναι φτωχή για να περιγράψει την εικόνα που αντικρίζει κανείς από την περασμένη Κυριακή σε όλη την καμένη περιοχή του Αλιβερίου, των Στύρων και της Αμαρύνθου. Και χτες, οι πυρκαγιές συνέχιζαν ανεξέλεγκτα να κατακαίνε ό,τι απέμεινε όρθιο από την υπόλοιπη κεντρική και νότια Εύβοια. Οι κάτοικοι, άντρες, νέοι, γέροι, παιδιά, γυναίκες σε όλα τα χωριά, αποκαμωμένοι από τη μάχη που έδωσαν ανυπεράσπιστοι με τις φλόγες από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή, δεν είχαν κουράγιο ούτε να μιλήσουν. Γύρω τους, δεν απέμεινε τίποτα άκαυτο. Καλλιέργειες, ζώα, δέντρα ακόμα και πέτρες κάηκαν.

Είναι οργισμένοι, αγανακτισμένοι με πολλά και πολλούς. Ξέρουν όμως ότι δεν αρκεί αυτό. Και το λέγανε σε κάθε τους κουβέντα. Από το Παρθένι του Αλιβερίου μέχρι τα Στύρα. Γιατί βίωσαν στην πράξη την απουσία του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες. Εζησαν κυρίως την παντελή έλλειψη ακόμα και υποτυπωδών μέτρων πρόληψης από την κεντρική διοίκηση, αλλά και την τοπική, στους κατά τα άλλα «σύγχρονους» καποδιστριακούς δήμους. Οπως χαρακτηριστικά είπαν στον «Ρ», πολλοί κάτοικοι κυρίως στα χωριά, «όταν δε βάζεις έστω και ένα βυτίο με νερό στην άκρη του χωριού, όταν δεν έχεις ούτε ένα πυροσβεστικό σε ολόκληρο δήμο, τι περιμένεις να κάνεις όταν έρθει η φωτιά».

Νέα Στύρα: Ούτε η θάλασσα δε σταμάτησε τη φωτιά


Από τον Αλμυροπόταμο από τη μεριά του Αιγαίου που ξεκίνησε η φωτιά το Σάββατο το πρωί προχώρησε και δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της, στα Μεσοχώρια, στο Πολυπόταμο για να φτάσει στην παραλιακή και τουριστική Νέα Στύρα στον Ευβοϊκό και να σταματήσει κυριολεκτικά μπροστά στην παραλία. Μπορεί βέβαια να γλίτωσε η πόλη, αλλά η φωτιά συνεχίστηκε από την πάνω μεριά των Ανω Στύρων και των περιοχών Ρεγκούζα και Χάρακα. Εκεί στο μέτωπο της φωτιάς που εξελισσότανε την Κυριακή αλλά και σε όλες τις καμένες περιοχές βρέθηκε προχτές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Κώστα Παρασκευά.

Από το Αιγαίο και μέχρι τα Νέα Στύρα, λόφοι, βουνά, χωράφια, τα πάντα καμένα. Οπου βλέπει το μάτι δεν έχει μείνει τίποτα απολύτως. Στα χωριά Μεσοχώρα και Πολυπόταμος τα σπίτια σώθηκαν και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να περιμαζέψουν ό,τι μπορούσαν. Ρεύμα δεν υπήρχε σε όλη την περιοχή. Το σημαντικότερο, δεν υπήρχε ούτε σταγόνα νερό. Στο χωριό Ρεγκούζα και στα Ανω Στύρα οι κάτοικοι μαυρισμένοι από την άνιση μάχη με τις φωτιές περιέγραφαν αγανακτισμένοι πώς πάλεψαν στην κυριολεξία μόνοι τους για να γλιτώσουν σπίτια, ζώα και περιουσίες με κίνδυνο της ζωής τους.

Στην Καψάλα όμως το χωριό μετά τα Ανω Στύρα βρήκαμε τους κατοίκους να περιμένουν τη φωτιά στο δρόμο και να την εμποδίσουν να πάει στα σπίτια. Οι κάτοικοι έσωσαν το χωριό, η φωτιά όμως δε σταμάτησε ούτε στη θάλασσα και συνέχισε να προχωράει προς τα δυτικά, με αποτέλεσμα να φτάσει αργά χτες το βράδυ στην παραλιακή περιοχή Πόρτο Λάφια, πλησιάζοντας λίγα χιλιόμετρα από το Μαρμάρι αλλά και την Κάρυστο.

Αλιβέρι: Εκαψε τα πάντα

Οπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου βλέπεις μόνο αποκαΐδια
Οπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου βλέπεις μόνο αποκαΐδια
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, στα περίχωρα του Αλιβερίου στην περιοχή Γαβαλά στη δυτική πλευρά της πόλης έδιναν τη μάχη με τις φλόγες κάτοικοι και δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να μην περάσει η φωτιά στον οικιστικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες. Ηταν οι τελευταίες εστίες της φωτιάς που είχε ξεκινήσει από τα βόρεια και το χωριό Κονίστρες κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Η φωτιά πήρε δύο κατευθύνσεις διασχίζοντας από τη μία τα χωριά Βρύση, Αγιος Γεώργιος, Αγιος Λουκάς μέχρι το Αλιβέρι και από την άλλη από Μακρυχώρι, Παναγιά, Παρθένι, Αγιο Ιωάννη έφτασε στα ανατολικά του Αλιβερίου κατακαίγοντας όλη την περιοχή της Ακτής Νηρέως στο Αλιβέρι και πιο πέρα μέχρι την ακτή στην Αμάρυνθο για να σταματήσει και στις δύο περιπτώσεις κυριολεκτικά στη... θάλασσα.

Διασχίζοντας όλα αυτά τα χωριά και τις περιοχές δε βλέπει πια κανείς τίποτε άλλο παρά αποκαΐδια. Τα πάντα έχουν μαυρίσει. Εχουν καεί ελιές, καλλιέργειες, ζώα ακόμα και σπίτια. «Δεν έμεινε τίποτα», έλεγαν οι κάτοικοι με σκυμμένα τα κεφάλια, μετρώντας τις πληγές που άφησε στα χωριά τους η φωτιά. Μόνοι και εκεί έδωσαν τη μάχη για να σώσουν τα σπίτια και τις ζωές τους. Η οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστη.

Είναι η ίδια η φωτιά που αργά το απόγευμα της Κυριακής προχώρησε πιο ανατολικά στη Σέτα, το Θεολόγο και το Μίστρο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο πέντε ανθρώπων. Τελικά, μέχρι αργά χτες το βράδυ σε εξέλιξη βρισκόταν ένα μέτωπο στη Σέτα που είχε κατεύθυνση την Ανω Σέτα. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις, καθώς ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στο ιδιαίτερα πυκνό δάσος της Δίρφης και σε προέκταση σε όλη τη Βόρεια Εύβοια ήταν μεγάλος.

Πρωτοβουλίες του ΚΚΕ

Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα πάλευαν να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το Αλιβέρι
Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα πάλευαν να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το Αλιβέρι
Από την πρώτη στιγμή, οι κομματικές οργανώσεις, κομμουνιστές και κομμουνίστριες εντάχθηκαν στον αντιπυρικό αγώνα, προχώρησαν σε πρωτοβουλίες.

Χτες από το μεσημέρι, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με επιστολή της προς τον νομάρχη Θ. Μπούρα και μετά από επίσκεψη κλιμακίου με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο - μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στην Εύβοια - στη Σέτα και στα Στύρα που ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές, επισήμανε την κρίσιμη κατάσταση και τον καλούσε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης στους υπεύθυνους. Ανάλογες επιστολές έστειλαν στο δήμο Χαλκίδας και στη Νομαρχία τα εκλεγμένα στελέχη του Κόμματος.

Στο δήμο Μεσοτοπίων και στο δημοτικό διαμέρισμα Μακρυνιάδας, με πρωτοβουλία του Τάσου Σμπρίνη, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ, έγινε σύσκεψη του πολιτιστικού συλλόγου και δημιουργήθηκαν ομάδες πυροπροστασίας και πυρασφάλειας.


Καμένα σπίτια άφησε πίσω της η φωτιά στην Εύβοια, όπως αυτό στο Παρθένι
Καμένα σπίτια άφησε πίσω της η φωτιά στην Εύβοια, όπως αυτό στο Παρθένι
Συνεχίζονταν οι απεγκλωβισμοί

Μέχρι αργά χτες βράδυ οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ήταν συνεχείς σε όλη την Πελοπόννησο με αιχμή τις περιοχές γύρω από τα Κρέστενα και την Ανδρίτσαινα. Οι πυρκαγιές σε εξέλιξη ήταν στο Σέκουλα, στη Φασκομηλιά, στο Λάλα και στο Μάτεσι στην Ανδρίτσαινα Ηλείας. Στο Γεράκι Λακωνίας στον Πάρνωνα. Στους Αραχαμίτες, στην Ασέα και στο Λεοντάρι Αρκαδίας. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρτεμισίας στον Ταΰγετο Μεσσηνίας, στη Μανθυρέα και στα Κακουραίικα Αρκαδίας, στο Νεοχώρι και στο Μάκιστο στη Ζαχάρω Ηλείας, στο Καλό Παιδί και στα Αγναντα Αμαλιάδας, στον Κλινδιά Ωλένης Ηλείας, στο Δίκορφο Ζαγορίου, στα Φίλια - Διαβολίτσι Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χτες το απόγευμα ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσίαζαν οι πυρκαγιές στα Κρέστενα και στην Ανδρίτσαινα Ηλείας. Από την άλλη, η πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας είχε αναπτυχθεί σε 2 μέτωπα προς την περιοχή Διαβολίτσι Μεσσηνίας και προς Λογκανίκο Λακωνίας.

Στη Μεσσηνία, οι καμένες εκτάσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δασαρχείου, μέχρι στιγμής, είναι 185.000 στρέμματα. Συγκεκριμένα: Στην περιοχή του Ταϋγέτου κάηκαν 113.000 στρέμματα. Στην Ανω Μεσσηνία κάηκαν 53.000 στρέμματα. Στην περιοχή Μεταξάδας 7.000, στο Δήμο Νέστορος 6.000, στο Δήμο Φιλιατρών 5.000, στους Γαργαλιάνους 1.000 στρέμματα.

Καταστροφές και εκκενώσεις χωριών

Μέχρι χτες το βράδυ, τα χωριά που είχαν εκκενωθεί ή βρίσκονταν υπό εκκένωση ήταν: Στην Ηλεία, τα χωριά Τσουράκι, Ροδιά, Ανδρίτσαινα, Πετράλωνα, Αγιος Γεώργιος, Περιβόλα, Δρογώνι, Καστρούγα, Φυγαλία και Στόμιο. Στη Μεσσηνία, τα χωριά Αμπελώνας, Στάσιμο, Σκληρός, Μαυρομάτι, Νέδα, Πέτρα, Μαρίνα, Κακαλέτρι. Στην Αρκαδία, τα χωριά Κοτύλι, Παλατιού, Παλαιόκαστρο, Μουζιά.

Από την άλλη, τα χωριά που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές είναι: Στο Νομό Ηλείας, τα χωριά Λιβαδάκι, Νύμφη, Βρύνα, Γρέκα, Διάσελα, Πελόπιο, Χαρά, Κρεμαστή, Καυμονία, Πέσαινα, Αλιφείρας, Πανόπαλο, Αρχαία Ολυμπία, Λαμπέτι, Κολύρι, Παλαιοβαρβάσαινα, Κρέστενα, Βούναγρο, Σιμόπουλο, Μαζαράκι, Ανδρίτσαινα. Στο Νομό Αρκαδίας, τα χωριά Τουρκολέκα, Κεραστάρι, Σκορτσικό, Κράνι, Μανθυρέα και Παλάρι. Στο Νομό Μεσσηνίας, τα χωριά Καρβέλι, Πεύκο, Βεσίλα, Καρλάσι, Γιαννιτσάνενα, Παραπούκι. Στην Εύβοια, τα χωριά Στύρα, Μεσοχώρι, Αλιβέρι, Μακρυχώρι, Μύστρος, Αμάρυνθος, Ερέτρια. Στο Νομό Φθιώτιδας, τα χωριά Ασβέστη, Περιβόλι. Στο Νομό Λακωνίας, τα χωριά Γερολιμένας, Αρεόπολη, Πάρνωνας, Καλλιθέα, Γεράκι, Κορυτσά.

ΗΛΕΙΑ - ΑΡΚΑΔΙΑ
Σεληνιακό τοπίο...

Ο «Ρ» βρέθηκε στα φλεγόμενα χωριά της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. Κραυγή απόγνωσης από τους κατεστραμμένους κατοίκους

ΛΙΜΝΗ ΚΑΪΑΦΑ. Κάτοικος σχηματίζει ένα πρόχειρο ανάχωμα
ΛΙΜΝΗ ΚΑΪΑΦΑ. Κάτοικος σχηματίζει ένα πρόχειρο ανάχωμα
Αποστολή: Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

Φωτογραφίες: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ - Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ

Η Πελοπόννησος για τέταρτη συνεχή μέρα φλέγεται απ' άκρη σ' άκρη. Οι πύρινες γλώσσες κατάπιαν τα πάντα και «χώνεψαν»: 58 ανθρώπους, εκατοντάδες σπίτια, δεκάδες χιλιάδες ελιές και χιλιάδες στρέμματα αμπέλου και σταφίδας, μελίσσια, ζώα, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και, φυσικά, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης.

Ετούτη η πυρκαγιά δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Και ο πύρινος όλεθρος συνεχίζει να κατακαίει, ανάλογα με τις ...βουλές του ανέμου και τη βλάστηση που βρίσκει στο διάβα του. Οι εικόνες από τα μέτωπα της πυρκαγιάς θαρρείς και είναι βγαλμένες από επικές ταινίες. Ατέλειωτα χιλιόμετρα πύρινου τοίχους κυκλώνουν χωριά, πύρινες γλώσσες ορθώνονται απειλητικές και καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, παντού «χιονίζει» στάχτη και καύτρες. Είναι τέτοιο το μέγεθος των πυρκαγιών που η μέρα λόγω των πυκνών καπνών μοιάζει με νύχτα και η νύχτα λόγω της φωτιάς γίνεται μέρα.

Οργή και ψυχική συντριβή

Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή, η οργή των κατοίκων για την τραγική ολιγωρία των αρχών και την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ξεχειλίζει. Η ψυχική συντριβή και η απόγνωσή τους για τις καταστροφές, είναι αποτυπωμένες στα πρόσωπά τους, την ώρα που στέκονται πάνω από τα αποκαΐδια και προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν. Οταν χρειάστηκαν τη συνδρομή της πολιτείας, αυτή ήταν θανατηφόρα απούσα. Και όχι μόνο...

ΜΑΚΙΣΤΟΣ. Ολική καταστροφή
ΜΑΚΙΣΤΟΣ. Ολική καταστροφή
Εξηγούμαστε: Η πρόληψη ανύπαρκτη, η καταστολή ανεπαρκής. Ωστόσο, το πιο βασικό είναι τούτο: Πως το σπίρτο μαζί με το σπιρτόκουτο, δίνει στους εμπρηστές η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναγάγει την εμπορευματοποίηση της γης εδώ και δεκαετίες σε ύψιστη προτεραιότητα της οικονομικής της πολιτικής. Οταν, δηλαδή, επιτρέπει με νομοθετικές ρυθμίσεις πάνω στις καμένες εκτάσεις την οικοδόμηση της γης, τότε υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την πρόκληση πυρκαγιών. Και αυτό ακριβώς γίνεται...

Τραγωδία χωρίς τέλος

Η μεγαλύτερη τραγωδία εκτυλίσσεται στην Ηλεία. Οι νεκροί φτάνουν τους 48, εκατοντάδες σπίτια, δεκάδες χιλιάδες ελιές, σταφίδα και αμπέλια μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, παραδόθηκαν στις φλόγες. Στα χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα, μέσα σε λίγα λεπτά, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τραγική φιγούρα ο Γιώργος Παρασκευόπουλος από την Αρτέμιδα. Στην προσπάθειά του, να σώσει την οικογένειά του την έδιωξε από το χωριό κι έμεινε πίσω να περισώσει ό,τι μπορεί. Τα αυτοκίνητα με τα οποία έφυγαν μαζί με άλλους συγχωριανούς ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με πυροσβεστικό όχημα λίγο έξω από το χωριό με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Προσπάθησαν να ξεφύγουν πεζοί από τις φλόγες, αλλά λίγα μέτρα πιο κάτω η φωτιά τους γράπωσε και τους έκαψε ζωντανούς. Μεταξύ αυτών, ήταν η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του ηλικίας 4 - 14 χρονών, η μάνα του και ο κουνιάδος του.


«Ξεκληρίστηκε το χωριό μας. Οι άνθρωποι με τους οποίους ζήσαμε μια ολόκληρη ζωή μέσα σε λίγα λεπτά χάθηκαν. Λίγο έξω από το χωριό βρήκα συγχωριανούς μου νεκρούς που δεν αναγνωρίζονταν. Η φωτιά, τους είχε κυριολεκτικά εξαϋλώσει», μας λέει συγκλονισμένη η Ξανθή Μπουρογιαννοπούλου από την Αρτέμιδα. Δίπλα της, ο αδερφός της ο Αντώνης, ελαιοπαραγωγός κλαίει το χαμένο του βιος. «Το απέραντο πράσινο με το δάσος και τις καλλιέργειές μας έγινε στάχτη. Δε μου έμεινε ούτε μια ελιά. Με αυτά ζούσα εγώ και η οικογένειά μου. Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω και πού να πάω. Ολα τελείωσαν».

Χωριό - φάντασμα

«Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι (Παρασκευή 24 Αυγούστου) μας ξύπνησε ο βόμβος των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Οτι κοιμόμασταν για μεσημέρι. Είχαμε ακούσει για τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει από το πρωί και ήμασταν υποψιασμένοι. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι είδα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων ένα μέτωπο φωτιάς από τη ρεματιά κι ένα από την απέναντι πλαγιά. Μέσα σε περίπου 20 λεπτά, οι δύο πυρκαγιές είχαν φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού. Ολα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Πήρα μόνο χρήματα και τα φάρμακα του άντρα μου και μόλις που προλάβαμε να σωθούμε. Το να βλέπεις να καίγεται το σπίτι σου είναι σαν να καίγεσαι εσύ ο ίδιος».

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Μυρίζει θάνατο...
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Μυρίζει θάνατο...
Αυτά μας λέει η Ανδριάννα Πόθου από το χωριό Μάκιστος, μπροστά από το καμένο σπίτι της. Δίπλα της βρίσκεται ο Αχιλλέας Παυλόπουλος με τον αδερφό του. Και το σπίτι στο χωριό και το δεύτερο που είχαν έξω από αυτό έγιναν στάχτη. «Η μόνη εξυπηρέτηση που προσέφεραν τα δύο αεροπλάνα που πέρασαν, γιατί δεν έριξαν νερό, είναι ότι μας ξύπνησαν κι έτσι καταφέραμε να σωθούμε», αναφέρει με πίκρα.

Ολοκληρωτική καταστροφή

Το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης θυμίζει, χωρίς ίχνος υπερβολής, σεληνιακό τοπίο. Μέχρι προχτές το μοναδικό σημείο αυτής της πανέμορφης περιοχής που αποτελούσε «παραφωνία» ήταν το Ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ και τα υπαίθρια ορυχεία από όπου έπαιρναν τον λιγνίτη. Από το Σάββατο και μέσα σε λίγες ώρες τα πάντα θυμίζουν το γκρίζο των ορυχείων. Τα γύρω βουνά που εκτείνονται ανατολικά, δυτικά και νότια της Μεγαλόπολης έχουν καεί ολοσχερώς.

Ηταν τέτοια η ένταση και το μήκος της πυρκαγιάς που στο χωριό Λεοντάρι τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα σε αυτοκίνητο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το μέτωπο της φωτιάς. Οι πυκνοί καπνοί, οι αναθυμιάσεις και το θερμικό φορτίο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες που ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, βγήκε από το δρόμο κι έπεσε σε χαντάκι με αποτέλεσμα να τους προλάβει η φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή, σε διάστημα μιας ώρας η φωτιά διήνυσε περισσότερα από δέκα χιλιόμετρα. Η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε από την Αρκαδία κι έφτασε να καίει στα βόρεια της Μεσσηνίας.

«Εμεινα μόνο με τα ρούχα μου»

ΦΡΙΞΑ ΗΛΕΙΑΣ: Επιχείρηση διάσωσης
ΦΡΙΞΑ ΗΛΕΙΑΣ: Επιχείρηση διάσωσης
Κατά τη διαδρομή προς τη Μεσσηνία (Κυριακή μεσημέρι), μετά τα Παραδείσια, προχωρήσαμε δυτικά προς τους Χράνους, όπου εκείνη τη στιγμή το χωριό βρισκόταν σε κίνδυνο. Από νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά δύο μέτωπα της φωτιάς είχαν φτάσει στις παρυφές του χωριού. Κάτοικοι, πυροσβέστες και παιδιά του στρατού ρίχτηκαν με αυτοθυσία στις φλόγες και το έσωσαν.

Δυστυχώς την ίδια τύχη δεν είχε το χωριό Χιράδες που αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό μας. Εννέα σπίτια κάηκαν. Ολοι οι ελαιοκαλλιεργητές του χωριού έχασαν τις καλλιέργειές τους. Από τους κτηνοτρόφους του χωριού μόνο ένας γλίτωσε το κοπάδι του. Ο Δημήτρης Ζώγας μαζί με τον γιο του στην προσπάθειά τους να σώσουν τα 200 ζωντανά τους, όχι μόνο τους κάηκαν αλλά παραλίγο να βρουν και οι ίδιοι τραγικό θάνατο καθώς κατάφεραν να γλιτώσουν την τελευταία στιγμή με σοβαρά εγκαύματα και να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Στην πλατεία του χωριού συναντήσαμε τον Αριστομένη Γεωργανά. Το σπίτι του κάηκε ολοσχερώς και μαζί με αυτό όλα του τα υπάρχοντα. «Κάηκαν όλα. Δεν έμεινε τίποτα. Πέρα από το σπίτι που δεν έμεινε ούτε κρεμάστρα από κάτω είχα τα ζωντανά μου, τα τυριά, το λάδι, τα βαρέλια με το κρασί. Ολα έγιναν στάχτη. Ούτε μια αλλαξιά ρούχα δεν έχω. Αυτά μου έμειναν» και μας δείχνει τα ρούχα που φορά. Ο ανιψιός του ο Γιάννης επεμβαίνει οργισμένος: «Βλέπαμε τα σπίτια μας να καίγονται και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δεν είχαμε νερό. Με ό,τι είχαμε στα χέρια μας προσπαθήσαμε να σώσουμε τα σπίτια. Μόνο ένα πυροσβεστικό ήρθε, άδειασε τη δεξαμενή κι ενώ συνέχιζε να καίγεται το χωριό δεν εμφανίστηκε ξανά ποτέ. Ούτε ένα υδροφόρο της ΔΕΗ δεν εμφανίστηκε. Θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τουλάχιστον 4 - 5 σπίτια».


ΠΕΤΡΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ. Καταστροφή παντού

Eurokinissi

ΠΕΤΡΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ. Καταστροφή παντού

ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑ ΗΛΕΙΑΣ.Οι κάτοικοι ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες

Associated Press

ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑ ΗΛΕΙΑΣ.Οι κάτοικοι ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγεςΔιαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org