Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:
-- Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «νέο κοινωνικό κράτος»: Εκπαίδευση του λαού στη φτώχεια και την ανέχεια.
-- Σε εξέλιξη η αγωνιστική δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Αγωνιστικό «ντεμπούτο» για την Ομοσπονδία στην Κέρκυρα.
-- Λαϊκά φροντιστήρια: «Μαθήματα» αλληλεγγύης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Σε σχόλιό του, για την ομιλία του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η λεγόμενη "κοινωνική πολιτική", είναι η ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία πήρε την αντιλαϊκή σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τη φτωχοποίηση του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ούτε το "να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι" δεν ισχύει για την κυβέρνηση που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, καταργεί το ΕΚΑΣ, μειώνει μισθούς και συντάξεις, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνει τους φόρους στο λαό, ενώ στο κεφάλαιο προσφέρει φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και επενδυτικά πακέτα».
Με πρόσχημα το ότι παρέλαβε από τους προηγούμενους «καμένη γη», ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε χτες, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚοιΠ), ελάχιστα και προσωρινά ψίχουλα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες που και η δική του πολιτική έριξε σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ουσιαστικά, επιχειρεί να εκπαιδεύσει το λαό να αποδεχτεί να ζει με τα ελάχιστα, να αποδεχτεί τη βαρβαρότητα και τη μιζέρια ως αναγκαίο κακό, να συμβιβαστεί με τη φτώχεια και την ανέχεια, να κατεβάσει και άλλο τον πήχη των απαιτήσεών του. Εφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ως πυλώνες (7 τον αριθμό) της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης μέχρι και το νόμο - λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά που μαζί με το κουαρτέτο προωθεί!
Ειδικότερα για την Υγεία, έκανε λόγο για «πλήρη και ισότιμο τρόπο απόλαυσης του δικαιώματος στην Υγεία» από τους ανασφάλιστους και για «πρόσβαση χωρίς οικονομικούς φραγμούς». Στην πραγματικότητα, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ (5,2 δισ. οι ιδιωτικές πληρωμές το 2014 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) για εκατοντάδες εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα, θεραπείες, που έχουν κοπεί από τον ΕΟΠΥΥ, όπως και για φάρμακα (1,7 δισ. το 2015, σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας). Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι αποκλείονται στην πράξη από τις υποβαθμισμένες και επιβαρυμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, καθώς δεν υπάρχουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους η ειδικότητα γιατρού που χρειάζονται, εργαστήριο, σύγχρονος εξοπλισμός και μηχανήματα, κρεβάτι νοσηλείας, χημειοθεραπεία - ακτινοβολία κ.λπ. Αλλά κι όταν υπάρχουν, οι αναμονές είναι πολύμηνες.
Καμία σχέση με ένα «ολοκληρωμένο και πλήρως στελεχωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» - όπως το χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας - δεν έχει το κυβερνητικό σχέδιο. Αντίθετα, διατηρείται και επιδεινώνεται η απαράδεκτη κατάσταση στα ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας, μονάδες Υγείας θα κλείσουν λόγω ελλείψεων, άλλες θα συγχωνευτούν, θα καταργηθούν εργαστήρια κ.λπ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν θα γίνουν, αλλά θα μετακινηθούν γιατροί ειδικοτήτων από και προς τα νοσοκομεία, όπου και εκεί οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Αναμένεται να εκδοθεί νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ακολουθώντας τους δύο προηγούμενους που κυριολεκτικά τσεκούρωσαν κι αυτές τις ανεπαρκείς παροχές προς τους ασφαλισμένους.
Ακρως προκλητική ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την Κοινωνική Ασφάλιση, επιχειρώντας να εμφανίσει τον ενταφιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ως προστασία των συντάξεων. Μόνο που πάει πολύ οι νέες περικοπές, με βάση το νόμο - λαιμητόμο, οι οποίες μέχρι το 2019 θα αφαιρέσουν από συνταξιούχους και ασφαλισμένους το ποσό των 8,234 δισ. ευρώ, να εμφανίζονται σαν προστασία των συντάξεων. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νόμο 4387, οι απώλειες για τους συνταξιούχους την τετραετία 2016 - 2019 ανέρχονται σε 6,016 δισ. ευρώ και 2,218 δισ. ευρώ από τις νέες επιβαρύνσεις στις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων. Το ποσό αυτό των απωλειών είναι δεκαπλάσιο από αυτό των 823 εκατομμυρίων, το οποίο επικαλέστηκε χτες ο πρωθυπουργός για να ισχυριστεί ότι ενίσχυσε τον κοινωνικό προϋπολογισμό.
Το μαύρο - άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός και στην περίπτωση των Εργασιακών. Τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται, σε σύμπλευση με το κουαρτέτο και τους «κοινωνικούς εταίρους» σε βάρος των εργαζομένων, και που προωθούν παγίωση όλων των μέχρι τώρα ανατροπών, παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, δυνατότητα ανταπεργίας των εργοδοτών, υπερίσχυση των επιχειρησιακών Συμβάσεων, όλα αυτά εμφανίζονται ως «επιδίωξη της κυβέρνησης για αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης» (!) Την απορρύθμιση όμως τη διατηρεί ατόφια η κυβέρνηση και τη βαθαίνει.
Οσο για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου τα γνωστά προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται, τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό της φτώχειας (σχετικής και απόλυτης), που κάθε μέρα διευρύνει και βαθαίνει η αντιλαϊκή πολιτική. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, ένα πιάτο φαΐ και ένα σάντουιτς σε μερικά σχολεία να εμφανίζονται ως προστασία των φτωχών. Ο ισχυρισμός, μάλιστα, για «καθολική προστασία των πολιτών» με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που είπε ότι θα ξεκινήσει το 2017, είναι πέρα για πέρα ψεύτικος, αφού το επίδομα αυτό - όταν δοθεί - θα αφορά μερικές χιλιάδες εξαθλιωμένους που έχουν εισόδημα κάτω από 200 ευρώ το μήνα και κυρίως η εφαρμογή του συνδέεται με την κατάργηση όλων των προνοιακών επιδομάτων ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα τα αρπάξει από φτωχούς και ανήμπορους, για να δώσει κάτι σε κάποιους άλλους που βρίσκονται σε πλήρη εξαθλίωση.
Στην πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων κινείται και ο πυλώνας της «αντιμετώπισης της ανεργίας», αφού στην πράξη πρόκειται για μέτρα ανακύκλωσής της, μέσα από τα γνωστά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Αλλωστε, βασικό αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν και είναι όχι η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά η εξάπλωση και εμπέδωση της «ευελιξίας» και της προσωρινής απασχόλησης, που, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, μεταφέρθηκε στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απάτη ότι «προστατεύεται η πρώτη κατοικία», ισχυριζόμενος ότι «καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας» και ότι «ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει τους 2 στους 3 δανειολήπτες». Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέδωσε το σύνολο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας - «κόκκινα» και εξυπηρετούμενα - στα νύχια των διαβόητων «funds», δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να μεταβιβάζουν άμεσα σε αυτά τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων, ανεξάρτητα από το ύψος της υποθήκης και την αξία του ακινήτου, ενώ από 1/1/2018 «απελευθερώνεται» πλήρως και η δυνατότητα πώλησης στις «εταιρείες διαχείρισης» όλων των στεγαστικών δανείων!
Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε τον περασμένο Νοέμβρη, η κυβέρνηση άλλαξε προς το χειρότερο για τα λαϊκά στρώματα ακόμα και τον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», εισάγοντας νέες σωρευτικές προϋποθέσεις για την ένταξη στην όποια «προστασία» από πλειστηριασμούς.
Στον έβδομο πυλώνα, ο πρωθυπουργός ενέταξε την Παιδεία, θριαμβολογώντας ότι θα ιδρυθούν νέα Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ενταξης, όταν πριν από μερικούς μήνες με νομοθετική διάταξη για τα συγχωνευμένα σχολεία είχε περιορίσει δραστικά τα Τμήματα Ενταξης. Παράλληλα, υποσχέθηκε ενίσχυση των σχολείων γενικής εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, όταν... το βασικό ερώτημα για τα σχολεία το Σεπτέμβρη είναι αν θα έχουν τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς.
Εκεί που η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ εξαπάτησης είναι στο ζήτημα του ΕΚΑΣ, το οποίο, αφού πρώτα το καταργεί αφαιρώντας μέχρι το 2019 σταδιακά 2,4 δισ. ευρώ από τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, τώρα αναζητεί δήθεν τρόπους να «αμβλύνει τις απώλειες».
Πρόκειται για μπαλώματα που δεν αντικαθιστούν τις τεράστιες απώλειες και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα πάψουν να εφαρμόζονται και αυτά το 2018, ενώ, όπως ο ίδιος ομολόγησε, η παρέμβαση αυτή έχει εξασφαλιστεί μόνο για τους επόμενους μήνες του 2016 και «ευελπιστούν», όπως είπε, «να τα καταφέρουν και για τα επόμενα δύο έτη»!
Ομως και αυτά τα μπαλώματα μπάζουν από παντού. Η απαλλαγή από τη συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη αφορά μόνο στα φάρμακα που συνταγογραφούνται και όχι όσα έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι. Η απαλλαγή από το 6% στην εισφορά Υγείας εξαιρεί μια μεγάλη ομάδα που λάμβανε το ΕΚΑΣ, αυτή των 30 ευρώ το μήνα. Η κάρτα σίτισης δίνεται και αυτή μόνο στις κατηγορίες που λάμβαναν ΕΚΑΣ άνω των 115 ευρώ και άρα εξαιρείται ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων που το έχασαν και θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια, ενώ το ποσό της κάρτας θα αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 της απώλειας που έχουν. Το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί, και αυτό προσωρινά, μόνο στους δικαιούχους με αναπηρίας άνω του 80%, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας θα το χάσουν και αυτοί.
Κατά τόπους κινητοποιήσεις, στη βάση των αποφάσεων που πάρθηκαν στη σύσκεψη της Βέροιας, στις 9 Ιούλη
Eurokinissi |
Οι κινητοποιήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πάλης που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε σύσκεψη που οργάνωσε στις 9 Ιούλη στη Βέροια, όπου συζητήθηκαν οι συνέπειες από την εφαρμογή των πρόσφατων αντιλαϊκών νόμων, όπως εξειδικεύονται σε βάρος της αγροτικής οικογένειας και των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου.
Οπως σημειωνόταν στην ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Μπλόκων που συμμετείχαν σ' αυτήν συμφώνησαν «πιο οργανωμένα και συντονισμένα να δώσουμε τη μάχη της επιβίωσής μας με τη συγκρότηση δεκάδων νέων Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε όλη τη χώρα, συγκρότηση Ομοσπονδιών, το δυνάμωμα και ουσιαστική λειτουργία όσων υπάρχουν. Μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε Συλλόγους και Ομοσπονδίες έχει τη δύναμη, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάλει φρένο και στην πορεία να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν».
Εκτός από την οργάνωση των κινητοποιήσεων στα τέλη Ιούλη, στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτώβρη μαζική πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων, Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό της δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Οι κινητοποιήσεις που έγιναν έως τώρα και αυτές που προγραμματίζονται σήμερα και τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν τη μορφή της μαζικής διαμαρτυρίας έξω από υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή. Αλλού υπάρχει συντονισμός σε επίπεδο νομού, ενώ γίνεται προσπάθεια στην προετοιμασία των κινητοποιήσεων να συμμετέχουν ενεργά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα, με την οργάνωση συσκέψεων.
Η φορολογία, ο διαχωρισμός σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα του αγροτικού νοικοκυριού, το νέο Ασφαλιστικό, αλλά και οι ζημιές από την κακοκαιρία, που έπληξε τους περασμένους μήνες μεγάλες εκτάσεις και περιοχές, είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και αναδεικνύονται στις κινητοποιήσεις τους.
Φέτος, για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%, ενώ το αφορολόγητο που θεσπίστηκε υπό την πίεση των κινητοποιήσεων και θα ισχύσει από του χρόνου, είναι ιδιαίτερα χαμηλό, όπως και για τους εργατοϋπάλληλους (8.670 ευρώ). Τη φοροαφαίμαξη συμπληρώνουν ο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τα ψεκαστικά, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, οι εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν ήδη κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα ακολουθήσουν απανωτές αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 2022 στο 27,20% του εισοδήματος (αθροιστικά για Ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Αγροτική Εστία). Σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν ν' απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
Ο διαχωρισμός, εξάλλου, των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», με κριτήριο το 50% του εισοδήματος να προέρχεται από την αγροτική απασχόληση, σημαίνει νέο πλήγμα για πολλούς ακόμα μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες αγρότες, που θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις και τα άλλα υποβοηθητικά μέτρα.
Μαζί με όλα αυτά, ήρθαν και οι καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία (παγετός, σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, χαλάζι). Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουμε πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων παραγωγών για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η διοίκηση του ΕΛΓΑ, που διορίζεται από την κυβέρνηση, προκαλεί τον αγροτικό κόσμο, ζητώντας από τους πληγέντες παραγωγούς επιπλέον ασφάλιστρα για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, προωθώντας, και μ' αυτό τον τρόπο, τη «λογική» της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής Ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία διεκδικεί τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, τη μείωση της τιμής στο νερό για τη λαϊκή και αγροτική κατανάλωση, την αποτελεσματική δακοκτονία σε όλο το νησί, την τοποθέτηση αγροτικών γιατρών σε όλα τα χωριά και τη βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, καθώς και την άμεση εξόφληση των επιδοτήσεων που περικόπηκαν.
Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων απαίτησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Κέρκυρας και τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Τους παρέδωσαν ψήφισμα των διοικητικών συμβουλίων καθώς και τα αιτήματά τους που έχουν σχέση με τα κεντρικά προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο. Επίσης, απαίτησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης.
Χαρακτηριστικά του ξεκληρίσματος των μικρών αγροτών από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, είναι τα εξής παραδείγματα: Στην Κέρκυρα, η τιμή του νερού για έναν αγρότη που έχει ακόμη και ένα στρέμμα κήπο είναι ίδια με την τιμή που πληρώνουν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νερό για την κερδοφορία τους, εγκαθιστώντας στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πισίνες ακόμη και μέσα σε πολυτελή δωμάτια.
Με το μέτρο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», στις τουριστικές περιοχές του νησιού το 90% των Κερκυραίων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι είναι ετεροαπασχολούμενοι και δεν μπορούν να ζήσουν ούτε από τον τουρισμό ούτε από την αγροτική οικονομία, θα μείνουν εκτός επιδότησης, θα καταργηθούν οι άδειες των αγροτικών τους αυτοκινήτων και θα εξαιρεθούν από την επιστροφή ΦΠΑ.
Θυμίζουμε ότι οι διαδικασίες για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιούλη και σ' αυτές πήραν μέρος εκατοντάδες φτωχοί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ψαράδες. Η Ομοσπονδία υιοθετεί το πλαίσιο πάλης και συμμετέχει στο σχεδιασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Πριν από τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας, ιδρύθηκαν στο νησί δύο νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι και, μαζί με άλλους τρεις που προϋπήρχαν, αποτέλεσαν τα πρώτα μέλη της. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, η προσπάθεια αυτή «πρέπει να συνεχιστεί και να αγκαλιάσει όλες τις περιοχές της Κέρκυρας, για να δυναμώσει η φωνή όλων εμάς που, είτε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι, εξαρτάται το λιγοστό οικογενειακό μας εισόδημα και απ' ό,τι παράγουμε στη γη μας».
Με αφορμή και τη χτεσινή κινητοποίηση, η Ομοσπονδία καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες «σε συμπόρευση με τα ταξικά σωματεία στην Κέρκυρα και σε ολόκληρη τη χώρα που στάθηκαν δίπλα μας σε όλους τους αγώνες, στα χωριά, στις πόλεις και στις Εθνικές Οδούς (...) Συμμετέχουμε στον πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο της μικρομεσαίας αγροτιάς».
Κάλεσμα ενόψει της σημερινής συγκέντρωσης στη Λάρισα
Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι
Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί το Μνημόνιο που ψήφισαν οι 222 βουλευτές στη Βουλή και ήδη έχουν ψηφιστεί μια σειρά αντιαγροτικοί νόμοι όπως της άγριας φορολόγησης, του νέου Ασφαλιστικού που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ. Μας χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια από προγράμματα και ενισχύσεις, πληρώνουμε νέα και αυξημένα χαράτσια. Δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις που ο πρωθυπουργός έδωσε στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Η ΚΑΠ της ΕΕ μειώνει τις ενισχύσεις και θα φτάσει στο 40% - 60% το 2020, ενώ θέτει νέους φραγμούς στην παραγωγή.
Επιπλέον στη Θεσσαλία έχουν γίνει εκτεταμένες ζημιές από παγετό, πλημμύρες, χαλάζι και με ευθύνη της κυβέρνησης που απαξιώνει τον ΕΛΓΑ δεν έχουν γίνει καν οι εκτιμήσεις και υπάρχει κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.
Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας σε καλούν να συνεχίσουμε τον αγώνα των Μπλόκων με αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΗ (σήμερα) στις 11 το πρωί σε ΟΓΑ - ΕΛΓΑ - ΟΠΕΚΕΠΕ.
Διεκδικούμε:
Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος - έκτρωμα. Ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατάργηση του τέλους 6,95% για την Υγεία.
Αμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν γίνει από τα καιρικά φαινόμενα. Να υπάρξει ολική αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών.
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
Επιτέλους να δοθούν τα χρωστούμενα σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή κάνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταφέρουν τα χρέη των αγροτών στο δημόσιο ταμείο, πληρώνουμε τόκους υπερημερίας.
Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι,
Ο,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, κανείς και ποτέ δεν μας χάρισε τίποτε. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο το κατακτήσαμε μετά από 40 μέρες στα μπλόκα. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Μπορούμε με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και που θα οδηγήσει χιλιάδες από μας στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπορούμε με την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες να συσπειρώσουμε και άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί.
Οι αγωνιστικές δράσεις, που διευρύνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβάνουν κινητοποιήσεις σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή. Ακόμα, αποφασίστηκε στα μέσα Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί μαζική πανελλαδική σύσκεψη Μπλόκων, Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, η οποία να αποφασίσει το πλαίσιο δράσης, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Επίσης, σήμερα, Πέμπτη:
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων στις 11 π.μ.
Διοργανώνεται κινητοποίηση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, ύστερα από κάλεσμα του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας σε συντονισμό με την Ομοσπονδία Πρέβεζας και Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα της Ηπείρου διοργανώνουν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στα Γιάννενα στις 12 μ. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. από το χώρο πίσω από το πρώην «Ράδιο Κορασίδη».
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αστακού διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ. στον Κόμβο Κουβαρά (μεταξύ Αγρινίου και Αμφιλοχίας).
Ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μ. Αντύπας» και το Μπλόκο Γυψοχωρίου - Πέλλας καλούν σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ Βέροιας στις 11 π.μ.
Αύριο, Παρασκευή:
Στην Πελοπόννησο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου), ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας καλούν σε κινητοποίηση στην Τρίπολη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΓΑ. Από την Καλαμάτα θα αναχωρήσουν πούλμαν στις 9 π.μ. από την πλατεία της Υπαπαντής.
Σε διαμαρτυρία στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούν η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου των Καστανεών και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».
Παράσταση διαμαρτυρίας, στον ΟΓΑ στο Ηράκλειο, έκαναν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών, αλλά και αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Παρέδωσαν το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε από τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των 69 μπλόκων στη Βέροια, που περιλαμβάνουν τη θεώρηση όλων των βιβλιαρίων Υγείας, ώστε να μη μείνει κανένας αγρότης ή κτηνοτρόφος χωρίς Ασφάλιση, να μείνει στα χαρτιά το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και να μην καταβληθεί το επιπρόσθετο χαράτσι για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών.
Επιπλέον, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα, 1 Αυγούστου συγκέντρωση στις 9.00 π.μ. στον κόμβο των Πεζών, όπου καλούν τους μικροπαραγωγούς της περιοχής.
Φέτος λειτούργησαν συνολικά 54 τέτοια «φροντιστήρια, με 1.500 μαθητές και περίπου 600 εκπαιδευτικούς. Για την επόμενη χρονιά προετοιμάζονται ήδη οι Λαϊκές Επιτροπές
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχολικής χρονιάς, λειτούργησαν πανελλαδικά 54 τέτοια «φροντιστήρια». Στα θρανία τους κάθισαν περισσότεροι από 1.500 μαθητές, που βρήκαν στήριξη και βοήθεια στα μαθήματα. Από την έδρα τους δίδαξαν περίπου 600 εκπαιδευτικοί, διαθέτοντας το χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους.
Η ανάγκη για δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, στην οποία ανταποκρίθηκαν οι Λαϊκές Επιτροπές, τα σωματεία και οι φορείς που τις απαρτίζουν, προκύπτει από την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της. Από την επίθεση αυτή δεν εξαιρείται το δικαίωμα στην Παιδεία, μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, τα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία, το «σπρώξιμο» των μαθητών στα φροντιστήρια. Γι' αυτό, στην πρώτη γραμμή της πάλης τους, τα σωματεία θέτουν τον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
Μαθήματα για όλες τις τάξεις και τις κατευθύνσεις του Λυκείου, αλλά και για το Γυμνάσιο, γίνονται στο «Λαϊκό Φροντιστήριο» στην Ηλιούπολη, εδώ και τρία χρόνια, με οργανωτή τη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. Τα μαθήματα παρακολούθησαν την τελευταία χρονιά 90 μαθητές, ενώ δίδαξαν 17 εκπαιδευτικοί. Πέρα από τα μαθήματα που αφορούν το σχολικό πρόγραμμα, παραδίδονται και μαθήματα Αγγλικών. Μάλιστα, πέντε μαθητές έδωσαν πρόσφατα εξετάσεις για πτυχίο (lower), παρακολουθώντας τα μαθήματα αυτά.
Οσο μεγάλη κι αν είναι η σημασία που δίνεται στη μαθησιακή βοήθεια, η δραστηριότητα του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» δεν εξαντλείται στην ενισχυτική διδασκαλία, αλλά λαμβάνει υπόψη τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, τα παιδιά δηλώνουν τα ενδιαφέροντά τους και στη συνέχεια, με βάση αυτά, δημιουργούνται σχετικές ομάδες. Την τελευταία χρονιά, για παράδειγμα, συγκροτήθηκε ομάδα φωτογραφίας με τη βοήθεια ενός γονιού επαγγελματία φωτογράφου. Τις προηγούμενες χρονιές οι μαθητές είχαν φτιάξει το δικό τους μουσικό συγκρότημα, το οποίο εξακολουθεί και σήμερα να πλαισιώνει εκδηλώσεις του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» και της «Λαϊκής Επιτροπής».
Το «κλείσιμο» της φετινής χρονιάς έγινε με εκδήλωση σε πλατεία της Ηλιούπολης, όπου στήθηκε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με έργα των μαθητών, καθώς και μουσική από το συγκρότημά τους. Μέσα από τη συμμετοχή τους στα μαθήματα του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» τα παιδιά δεν έχουν βοηθηθεί μόνο όσον αφορά τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Εχουν μάθει στην πράξη να νιώθουν περήφανα για την προσπάθεια που κάνουν, για τα αποτελέσματα που αυτή φέρνει, για την αλληλεγγύη που δέχονται και προσφέρουν.
Περισσότεροι από 85 μαθητές παρακολούθησαν τα «μαθήματα αλληλεγγύης» που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εργατικά σωματεία στα Γιάννενα. Οπως υπογραμμίζει ο Τάσος Τόκας, που είχε την ευθύνη για την οργάνωση των μαθημάτων από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο αριθμός των μαθητών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, αν δεν υπήρχαν δυσκολίες στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι, ώστε να στεγαστεί η προσπάθεια αυτή.
Τα σωματεία απευθύνθηκαν στο Δήμο, θέτοντας το ζήτημα σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομως, τόσο η δημοτική Αρχή της πόλης, όσο και στελέχη της εκπαίδευσης, αρνήθηκαν να παραχωρήσουν αίθουσες των σχολικών κτιρίων για να φιλοξενήσουν τα μαθήματα. Ετσι, υπήρξε δυσκολία στην έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων, αλλά και στη δημιουργία τμημάτων σε περισσότερες λαϊκές γειτονιές της πόλης.
Παρά τα εμπόδια, τα μαθήματα έγιναν χάρη στην αποφασιστική συμβολή 30 εκπαιδευτικών, που δίδαξαν με «αμοιβή» το χαμόγελο των μαθητών τους και την αναγνώριση των γονιών. «Εισπράξαμε σεβασμό από γονείς εργάτες σε αντίθεση με την απαξίωση που εισπράττουμε από την πολιτεία», τονίζει ο Τ. Τόκας.
Η χρονιά ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή καθηγητών, μαθητών και γονιών. Και ενώ για τους περισσότερους η σχολική χρονιά τελείωσε, για τους μαθητές της Γ' Λυκείου τα μαθήματα συνεχίζονται και τους καλοκαιρινούς μήνες. Οσο για το επόμενο σχολικό έτος, στόχος είναι τα μαθήματα να ξεκινήσουν έγκαιρα, από τον προσεχή Σεπτέμβρη, με καλύτερες προϋποθέσεις. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι πλέον και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καθώς στην πλειοψηφία της Διοίκησής του έχουν αναδειχθεί οι ταξικές δυνάμεις.
Στην Αλεξανδρούπολη το «Λαϊκό Φροντιστήριο» λειτούργησε φέτος για τρίτο συνεχόμενο χρόνο. Τις προηγούμενες χρονιές πρόσφερε μαθήματα για τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ φέτος στο πρόγραμμά του συμπεριλήφθηκαν και μαθήματα για την Α' τάξη του Λυκείου.
Οπως εξηγεί η Νίκη Δραμανίδου, συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης, η δημιουργία και η λειτουργία του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που παίρνει η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής με στόχο το δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Τα μαθήματα στεγάζονται στο κτίριο ενός Γυμνασίου της πόλης. Στήριγμά του είναι κυρίως νέοι σε ηλικία εκπαιδευτικοί που προσφέρουν από ένα δίωρο τη βδομάδα για να διδάξουν στο «Λαϊκό Φροντιστήριο», ενώ είτε είναι και οι ίδιοι άνεργοι, είτε «κυνηγούν» το μεροκάματο στα φροντιστήρια.
Η δράση του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» δεν περιορίζεται στα μαθήματα, αλλά επεκτείνεται σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, στις οποίες οι μαθητές του έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκδήλωση που έγινε φέτος, στα τέλη Μάη, με αφορμή την Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Οι ίδιοι οι μαθητές «έστησαν» την εκδήλωση με τις ιδέες τους για το πρόγραμμα και το περιεχόμενό της. Ετοίμασαν και παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο, βασισμένο σε διήγημα της έκδοσης «Γεια σου, φίλε» της «Σύγχρονης Εποχής». Προσκάλεσαν σχολικές χορωδίες που έδωσαν το δικό τους «παρών» και χρώμα. Ακόμα, στην εκδήλωση συμμετείχε ομάδα μαθητών μαζί με την καθηγήτριά τους, παρουσιάζοντας εργασία - πρότζεκτ που είχαν ετοιμάσει με θέμα το ρατσισμό. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, παιχνίδια και γραφική ύλη, τα οποία παραδόθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Καβάλας.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα αλληλεγγύης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Η λήξη της χρονιάς έγινε με εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών, γονιών και καθηγητών που συμμετείχαν στα μαθήματα. Στους μαθητές μοιράστηκαν αναμνηστικά ενώ ήδη δηλώθηκαν οι πρώτες συμμετοχές, μαθητών και εκπαιδευτικών, για τα μαθήματα της επόμενης χρονιάς.