Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χωρίζει χάος στην πολιτική για την Κοινωνική Ασφάλιση, αφού η ΝΔ θέλει την ιδιωτικοποίησή της και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την αποτρέψει...

-- ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τους χωρίζει χάος στην πολιτική τους για την Κοινωνική Ασφάλιση, αφού η ΝΔ θέλει την ιδιωτικοποίησή της και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την αποτρέψει...

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε την «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ για το Ασφαλιστικό και σκούζει για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μόνο που παραβιάζει ανοιχτές θύρες, αφού δεν πρόκειται για καμία «κρυφή ατζέντα». Η ΝΔ λέει φωναχτά αυτό που σκέφτεται και θέλει το κεφάλαιο. Και μπορεί να το κάνει, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια τη δική της αντιλαϊκή πολιτική και στο Ασφαλιστικό, προετοιμάζοντας το έδαφος για το επόμενο βήμα στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος, ενάντια στις ανάγκες ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Βασική προϋπόθεση για να «ωριμάσει» το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης, είναι να μετατραπούν οι συντάξεις που αποδίδει το κράτος σε επιδόματα φτωχοκομείου και πάνω σ' αυτό το έδαφος να εμφανιστεί ο ιδιωτικός τομέας ως «σωτήρας», υποσχόμενος μεγαλύτερες τάχα συντάξεις από τις «αποδόσεις» των ασφάλιστρων στον τζόγο της αγοράς. Αυτόν τον σχεδιασμό υπηρέτησε με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος:

 • Οταν έγινε κυβέρνηση το 2015, δεν κατάργησε καμία από τις περικοπές στις συντάξεις που είχαν κάνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν έθιξε ούτε μία από τις άλλες ανατροπές που είχαν επιβάλει, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ. Επιπλέον, ψήφισε τον νόμο για κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάνοντας φτωχότερους τους πιο φτωχούς συνταξιούχους.
 • Πρόσθεσε στο αντιασφαλιστικό πλαίσιο που παρέλαβε τον νόμο 4387/2016, γνωστό και ως «νόμο - λαιμητόμο» του Κατρούγκαλου, ο οποίος αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση και εξειδικεύει στα ελληνικά δεδομένα τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Ο νόμος αυτός: Μειώνει τις συντάξεις για τους μελλοντικούς δικαιούχους. Υποθηκεύει τις σημερινές συντάξεις με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς», που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοπεί. Προβλέπει μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κατά 5,3% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 2016 που ψηφίστηκε. Προβλέπει παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε «από το 2025 και μετά να καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ)». Προβλέπει ότι το κράτος θα εγγυάται πλέον μόνο για τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», δηλαδή τα 384 ευρώ μεικτά και μόνο με 20 χρόνια ασφάλισης. Για την επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΕΠ δεν δίνεται καμία εγγύηση για το ύψος της, εφαρμόζεται πλήρως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και ταυτόχρονα καταργούνται τα κατώτερα εγγυημένα όρια στις επικουρικές.

Με τον νόμο αυτό, σε συνέχεια των προηγούμενων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πάμε ολοταχώς για συντάξεις - προνοιακά επιδόματα, που στρώνουν το έδαφος για να πατήσει ο ιδιωτικός τομέας, γι' αυτούς που τα οικονομικά τους το επιτρέπουν. Οι υπόλοιποι θα ζουν κυριολεκτικά στον πάτο, έχοντας προσφέρει δεκαετίες δουλειάς.

Καθοδηγητικός πυρήνας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο Ασφαλιστικό είναι η περίφημη «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ, το 2012, με την οποία η δημόσια Ασφάλιση συνδέθηκε με τη «δημοσιονομική σταθερότητα», που σημαίνει περικοπές και μειώσεις από το κράτος, και βέβαια περισσότερος χώρος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Εκεί, σημειωνόταν χαρακτηριστικά: «Οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων και των πρακτικών συνταξιοδότησης είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρώπης και πρέπει να γίνουν επειγόντως σε μερικές χώρες, στο πλαίσιο των σημερινών δράσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά».

Είναι επομένως φανερό ότι και στην Ασφάλιση υπηρετούν το ίδιο αντιλαϊκό σχέδιο, το οποίο στοχεύει: Στην παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και των παροχών, στην πρόσθετη ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές, στη συνέχιση της περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση και εντέλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για παραπέρα ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλίσεων. Απέναντι σ' αυτό το σχέδιο, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα από την επομένη κιόλας των εκλογών, διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή των κλεμμένων στα Ταμεία, αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος από κράτος και εργοδοσία, καμιά επιχειρηματική δράση στην Ασφάλιση, συντάξεις και περίθαλψη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για τους ετεροδημότες και όσους έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση
 • Οσοι έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση μέχρι και τις 30 Απρίλη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, έχουν πλέον περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου ήταν υποψήφιοι (με τη Β' Αναθεώρηση Απρίλη) και ψηφίζουν ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟ (όπου δηλαδή ήταν υποψήφιοι) για τις ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές της 7ης Ιούλη.

Eurokinissi

Παράδειγμα: Κάποιος που διαμένει μόνιμα και ψηφίζει στην Αθήνα, έκανε μεταδημότευση στον δήμο Γρεβενών μέχρι τις 30 Απρίλη για να είναι υποψήφιος στον συγκεκριμένο δήμο στις εκλογές του Μάη. Αν και υποψήφιος στα Γρεβενά, στις εκλογές του Μάη ψήφισε στην Αθήνα για περιφερειακές, δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, επειδή δεν είχε γίνει ακόμα η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Μετά την αναθεώρηση, όμως, είναι πλέον εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Γρεβενών και θα πρέπει έγκαιρα να εξασφαλίσει τη μετάβασή του εκεί για να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές.

 • Οσοι έκαναν εκλογική μεταδημότευση μετά τις 30 Απρίλη και έως τις 4 Μάη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, δεν έχουν περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους με την παραπάνω Β' Αναθεώρηση του Απρίλη και άρα ψηφίζουν στο δήμο που ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.

Δηλαδή, ο ψηφοφόρος του πιο πάνω παραδείγματος, αν και τον Μάη ήταν υποψήφιος στα Γρεβενά, θα ψηφίσει για βουλευτικές εκλογές στην Αθήνα, αφού το όνομά του δεν ενσωματώθηκε στους εκλογικούς καταλόγους των Γρεβενών.

 • ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ: Οσοι στις προηγούμενες εκλογές (βουλευτικές και ευρωεκλογές) ήταν γραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους καθώς και όσοι υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών από 1/3/2019 μέχρι και 30/4/2019, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου στην Περιφέρεια του τόπου διαμονής ορισμένων ετεροδημοτών δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο αριθμός 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών, που να προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική Περιφέρεια και να είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της, ώστε να συσταθούν στον τόπο διαμονής τους εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Θα πρέπει δηλαδή για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι).

Για αυτές τις περιπτώσεις ετεροδημοτών, το υπουργείο Εσωτερικών θα στείλει ενημέρωση με email/sms/επιστολή. Ομως σε κάθε περίπτωση, όσοι εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία χρειάζεται να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Κάποιος διαμένει στα Γιάννενα και είναι γραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Ιωαννίνων. Η βασική εκλογική του περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος) είναι η Ξάνθη. Κανονικά θα έπρεπε να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, δηλαδή στα Γιάννενα. Ομως μπορεί στην Περιφέρεια (στον νομό) Ιωαννίνων, να μην υπάρχουν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες προερχόμενοι από την εκλογική Περιφέρεια της Ξάνθης κι έτσι να μην έχει συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών από την Ξάνθη.

Σ' αυτήν την περίπτωση, ο συγκεκριμένος δεν θα μπορέσει να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο διαμονής του, δηλαδή στα Γιάννενα. Προκειμένου να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα πρέπει να μεταβεί στην Ξάνθη, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος (στις Ευρωεκλογές οι ετεροδημότες δεν ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα, αλλά στα κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς, γιατί στις Ευρωεκλογές όλη η Επικράτεια είναι μία ενιαία εκλογική περιφέρεια).

Στον εκλογικό κατάλογο της Ξάνθης, δεν θα υπάρχει δίπλα από το όνομα του η ένδειξη «Ε» (ετεροδημότης) και έτσι θα μπορεί ανεμπόδιστα να ψηφίσει στην Ξάνθη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, θα ψηφίσουν τους υποψήφιους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένοι).

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει όσοι εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν και να πάρουν έγκαιρα όλα τα μέτρα και να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ.

Εκλογικές Περιφέρειες στην Αττική

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων της Αττικής, δημοσιεύουμε τις 8 εκλογικές Περιφέρειες και τους δήμους που υπάγονται σε καθεμιά από αυτές καθώς και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να σημειώνει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο, στις εκλογικές Περιφέρειες όλης της χώρας.

 • Α' Αθηνών, που περιλαμβάνει τον δήμο Αθηναίων
 • Β' Δυτικής Αττικής που περιλαμβάνει τους δήμους: Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
 • Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει τους δήμους: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου - Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Φιλοθέης - Ψυχικού και Χαλανδρίου.
 • Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει τους δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
 • Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει τους δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.
 • Α' Ανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους δήμους: Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων - Αρτέμιδος και Ωρωπού.
 • Α' Πειραιώς που περιλαμβάνει τους δήμους: Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πειραιώς, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Υδρας.
 • Β' Πειραιώς που περιλαμβάνει τους δήμους: Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας.
Σταυροί προτίμησης ανά εκλογική Περιφέρεια

1 σταυρός προτίμησης στις εκλογικές Περιφέρειες: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρεθύμνου, Λασιθίου.

2 σταυρούς προτίμησης στις εκλογικές Περιφέρειες: Εβρου, Καβάλας, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Α' Πειραιά, Β' Δυτικής Αττικής, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Δωδεκάνησου, Χανίων.

3 σταυρούς προτίμησης στις εκλογικές Περιφέρειες: Β' Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αχαΐας, Β2 Δυτικού τομέα Αθήνας, Β' Πειραιά, Α' Ανατολικής Αττικής, Ηρακλείου.

4 σταυρούς προτίμησης στις εκλογικές Περιφέρειες: Α' Θεσσαλονίκης, Α' Αθήνας, Β3 Νότιου τομέα Αθήνας, Β1 Βόρειου τομέα Αθήνας.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους, ώστε να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να στηρίξουν το Κόμμα. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

 • Τη Δευτέρα 1 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην Αθήνα (αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ετεροδημοτών από το νομό Ηλείας με υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη - στήριγμα στους αγώνες του λαού

Συνεχίζονται οι δηλώσεις στήριξης στο Κόμμα ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούλη

Στέλιος ΧΑΤΖΗΚΡΑΧΤΗΣ

Ιδιωτικός εκπαιδευτικός. Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Τυρνάβου

Η συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ είναι μια συνειδητή επιλογή γιατί είναι η πολιτική δύναμη που λέει την αλήθεια στον λαό, παλεύει για το δίκιο του και είναι η μοναδική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, όσο αυξάνεται η δύναμή του.

Πρόσφατα, στη διάρκεια των δημοτικών εκλογών όλοι οι αντίπαλοι συνδυασμοί διαρρήγνυαν τα κομματικά τους ιμάτια, παριστάνοντας υποκριτικά τους ανεξάρτητους για να κλέψουν την ψήφο των συμπολιτών μας και τώρα τους βλέπουμε να καμαρώνουν στα κομματικά τους γραφεία.

Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ έλεγε ότι ο αγώνας είναι ενιαίος στις δημοτικές, στις περιφερειακές, στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές όποτε και αν γίνουν, γιατί τα προβλήματα δεν είναι μόνο τοπικά αλλά προκύπτουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κάθε κυβέρνησης. Στις 7 Ιούλη είναι ανάγκη να καταδικάσουμε πιο αποφασιστικά αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα κόμματα που τις εφάρμοζαν και τις εφαρμόζουν.

Να δώσουμε την ψήφο μας στο ΚΚΕ για να δυναμώσουν η αντίσταση, η διεκδίκηση και η ελπίδα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος συνείδησης και αξιοπρέπειας.

Παντελής ΡΑΔΙΣΗΣ

Δικηγόρος

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ψηφίζουμε ΚΚΕ, όχι για να διαμαρτυρηθούμε ή να καταγγείλουμε τις πολιτικές των κομμάτων του «μνημονιακού τόξου» (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκης), αλλά για να οργανώσουμε καλύτερα την πάλη των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των συμπολιτών που διατηρούν μικρές επιχειρήσεις, για καλύτερη ζωή, με αξιοπρέπεια.

Το ΚΚΕ εξ ορισμού είναι κόμμα εξουσίας. Της εξουσίας του μαχόμενου εργαζόμενου λαού.

Το ΚΚΕ, το κόμμα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των ανθρώπων που απασχολούν 2 - 4 εργαζόμενους, των νέων, το κόμμα των ανθρώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο των ολιγαρχών και των πολιτικών τους εκφραστών, των κομμάτων του «μνημονιακού τόξου» (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκης) ζητά σήμερα την ψήφο των ανθρώπων του λαού, που θέλουν να ζήσουν, αυτοί και τα παιδιά τους, με αξιοπρέπεια.

Το ΚΚΕ, που αντιμετώπισε τον φασισμό στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για να πάρουμε, αγωνιζόμενοι μαζί, όσα μας αφαιρέθηκαν, πίσω.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να εμποδίσουμε την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, για να βγούμε από τη μέγγενη του χρέους και των μνημονίων.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία.

Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε ΚΚΕ!

Κοινή δήλωση εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση οι οποίοι στις 7 Ιούλη θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ΚΚΕ

«Μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε πως δεν ξεχνάμε.

Δεν ξεχνάμε ούτε αυτούς που μας έβαλαν στα δύο μνημόνια ούτε αυτούς που έφεραν το τρίτο, διατηρώντας και όλο το νομοθετικό πλαίσιο των δύο πρώτων.

Δεν ξεχνάμε:

Οτι οι ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων έγιναν καθεστώς μέσω των ΣΔΙΤ.

Το νομοθετικό πλαίσιο που περιέκοψε το εισόδημά μας κατά 50% παρέμεινε ατόφιο, και το μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ίδιο με της ΝΔ.

Τα εργατικά "ατυχήματα" πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία τετραετία, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της έλλειψης προσωπικού, χωρίς το πλαίσιο (παρά τις υποσχέσεις) να αυστηροποιηθεί και να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αντίθετα επεκτάθηκαν, με κορωνίδα τους χιλιάδες εργαζόμενους με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που εξακολουθούν να πληρώνονται με μισθούς κατώτερους των υπόλοιπων υπαλλήλων.

Στο δίλημμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, "ψηφίστε Τσίπρα να μην έρθει ο Κούλης", απαντάμε πως ενώ ξέρουμε τι εκπροσωπεί η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θεωρούμε ότι ο βασικός υπεύθυνος της ανάκαμψης της ΝΔ είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική του κατάφερε να του μοιάσει τόσο που ο κόσμος 4 χρόνια τώρα να μη βλέπει διαφορές. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ νεκρανάστησε τη ΝΔ.

Εχουμε καθαρό ότι από τις εκλογές δεν βγαίνει μόνο κυβέρνηση, βγαίνει και αντιπολίτευση, και εμείς ως εργαζόμενοι (επειδή είτε ΝΔ βγει είτε ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν μέσα από τα προγράμματα σταθερότητας και τα ματωμένα υπερπλεονάσματα) χρειαζόμαστε στηρίγματα για τους αγώνες μας και τις διεκδικήσεις μας μέσα και έξω από τη Βουλή.

Πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη συνεπή και σταθερή δύναμη στήριξης των λαϊκών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να ψηφιστεί και να ενισχυθεί.

Με τη δήλωσή μας αυτή πιστεύουμε πως κάνουμε μια αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης, με δεδομένα που τα ζήσαμε. Η στήριξη δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα με το ΚΚΕ. Ομως διατηρούμε τις όποιες επιφυλάξεις μας, τους όποιους προβληματισμούς και τις όποιες διαφωνίες για κομμάτια της πολιτικής του Κόμματος, να τα κουβεντιάσουμε την επομένη των εκλογών.

Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε ΚΚΕ, ως τη μόνη δύναμη εκείνη που αύριο θα είναι στήριγμα στους δικούς μας αγώνες».

Την παραπάνω κοινή δήλωση υπογράφουν: Καλτίδης Δημήτρης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Τσεπαπαδάκη Γιώτα, γγ του Συλλόγου Εργαζομένων Δ. Κορυδαλλού, Κουραβέλας Χρήστος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, Αγραφιώτου Πέπη, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, Λάππας Βασίλειος, ιστορικός - εργαζόμενος στο δήμο Βόλου, Φαναριώτης Μιλτιάδης, υπάλληλος της ΔΕΥΑΜΒ, Κούτης Γιάννης, προϊστάμενος Μουσείων Δήμου Βόλου, Τσιαφίτσας Αχιλλέας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Τρικάλων.

Λία ΠΙΠΕΡΗ

Επίκουρη καθηγήτρια, Οδοντιατρικό Τμήμα ΕΚΠΑ

Γιατί με το ΚΚΕ;

Γιατί μπορεί να μην είμαστε σίγουροι αν η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί θα είναι αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας, είμαστε όμως σίγουροι ότι η πολιτική της θα είναι αντιλαϊκή. Γι' αυτό χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή, για να αντισταθεί σ' αυτά που μας ετοιμάζουν αλλά και έξω, για να οργανώσει τους αγώνες των εργαζομένων και το μόνο κόμμα που μπορεί να το κάνει είναι το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ έλεγε πάντα την αλήθεια χωρίς να εξωραΐζει τα πράγματα για ψηφοθηρικούς λόγους, γιατί το ΚΚΕ ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες για τα λαϊκά δικαιώματα, γιατί το ΚΚΕ είναι το κόμμα του λαού που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο για όλους!

Βασίλης ΚΑΡΑΒΟΛΑΣ

Φυσικός

Γιατί ΚΚΕ στις 7 Ιουλίου;

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί έχει βάψει με το αίμα των μελών του την κάθε πέτρα του τόπου μας στον αγώνα για καλύτερη ζωή και εθνική ανεξαρτησία.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί είχε προβλέψει τα δεινά που η ΕΕ έφερε στο λαό μας και μας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που τόλμησε να καταψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όταν οι τωρινοί όψιμοι σωτήρες μάς δούλευαν για το χρυσό μέλλον που μας περιμένει.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί είναι πάντα η πρωτοπορία στους αγώνες για δημόσια Παιδεία, για δημόσια Υγεία, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για δουλειά για όλους.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί τα στελέχη του αποδεδειγμένα βάζουν το κοινό συμφέρον πάνω από τον προσωπικό τους πλουτισμό.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που εξακολουθεί να διεκδικεί καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους και μικρότερα κέρδη για το κεφάλαιο και όχι το αντίστροφο. Που γι' αυτό ανάπτυξη δεν σημαίνει ξεπούλημα της χώρας και των κατοίκων της στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα αταλάντευτα προσανατολισμένο προς την ειρήνη, πάντα απέναντι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας ή και μακρύτερα.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που έχει αταλάντευτο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά, στον φασισμό και στον ρατσισμό, χωρίς να τους κλείνει το μάτι όταν το συμφέρει.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί αυτήν την εποχή ο λαός μας έχει ανάγκη από Μπελογιάννηδες και Βελουχιώτηδες, που μόνο μέσα στις τάξεις του μπορεί να βρει και όχι από λοιπούς προσκυνημένους στην ΕΕ και στο ευρώ.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ γιατί εξακολουθώ να ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς ανεργία, με δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία, χωρίς άστεγους που πεθαίνουν στους δρόμους κάτω από μια κουβέρτα, χωρίς ανθρώπους που να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, χωρίς ναρκωτικά και πορνεία, έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Θα μπορούσα να ψηφίσω ΚΚΕ για καθέναν από τους παραπάνω λόγους ή και για όλους μαζί. Εγώ όμως φέτος ψηφίζω ΚΚΕ γιατί θέλω να μπορώ να κοιτάξω τα παιδιά μου και τους μαθητές μου στα μάτια χωρίς ενοχές για το μέλλον τους, που σε αυτό το σύστημα κυριαρχείται από την ανεργία και τους μισθούς πείνας που τους περιμένουν. Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί θέλω να μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους υπερήλικες γονείς μου που προσπαθούν να ζήσουν και να πληρώσουν τα φάρμακά τους με τις πετσοκομμένες συντάξεις, που και αυτές θυσιάστηκαν για τη σωτηρία του τραπεζικού και μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί θέλω να κοιτάζω στα μάτια τους κουμπάρους μου και τους φίλους μου που πήραν ένα στεγαστικό δάνειο για να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και τώρα κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο γιατί για την ΕΕ και τους δούλους της πιο σημαντικό είναι το τραπεζικό κεφάλαιο από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον τόπο. Ψηφίζω τελικά ΚΚΕ για να μπορώ να κοιτάξω τον καθρέφτη χωρίς να ντρέπομαι γι' αυτό που θα δω.

Κάνουμε «τη νύχτα μέρα» για να χαμογελά ο λαός το βράδυ των εκλογών

Με επιτυχία η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νάουσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιούνη η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νάουσα. Στη συγκέντρωση παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Ημαθίας του Κόμματος και απήθυνε χαιρετισμό ο υποψήφιος βουλευτής Θωμάς Τσουκαλάς. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ, Νίκος Μαυροκέφαλος.

Ο Ν. Μαυροκέφαλος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στο ρόλο των κομμάτων «μίας χρήσης», στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ενώ σχολιάζοντας την εμπειρία του λαού της Νάουσας και γενικότερα της Ημαθίας από το τι πραγματικά σημαίνει η καπιταλιστική ανάπτυξη, που ευαγγελίζονται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, είπε:

«Δεν υπάρχει κανένα σύγχρονο ή παλαιότερο παράδειγμα, στην Ελλάδα ή σε όλο τον κόσμο, που να επιβεβαίωσε ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών βελτίωσαν τη ζωή των εργαζομένων. Πρόσφεραν μόνο ψίχουλα και μπόλικες αυταπάτες.

Στη Νάουσα, η κλωστοϋφαντουργία είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι για δεκαετίες αποθησαύρισαν τεράστια πλούτη από τη δουλειά χιλιάδων εργατών, από τη βαθιά και μεγάλη εκμετάλλευση. Και μόλις τα κέρδη μειώνονταν έστω και λίγο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έκλειναν τα εργοστάσια και μετέφεραν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες, πετώντας στην ανεργία στρατιές χιλιάδων εργαζομένων.

Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Λίγα χιλιόμετρα από εδώ, στο Πλατύ Ημαθίας, ένας εργάτης έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η "ΔΕΛΤΑ" αποφάσισε να μετακομίσει την παραγωγή της στο εξωτερικό, πετώντας στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, γιατί μειώθηκαν τα κέρδη της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο όμιλος "Vivartia" έχει πάρει κατά καιρούς επιδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κρατικού και ευρωπαϊκού χρήματος, ενώ και οι εργαζόμενοι είχαν δεχτεί να θυσιάσουν δικαιώματα για να μη χάσουν τις δουλειές τους.

Είναι χιλιάδες τέτοια παραδείγματα, μικρά ή μεγάλα, ακόμα και ολόκληρες χώρες όπου οι εργαζόμενοι θυσιάζουν δικαιώματα και κατακτήσεις για να σώσουν ό,τι σώζεται. Ομως ποτέ αυτός ο δρόμος δεν απέδωσε. Ολόκληρα κράτη που εξασφάλιζαν δυσθεώρητους ρυθμούς ανάπτυξης συνέχιζαν την αντιλαϊκή πολιτική για να μην ανακόπτονται αυτοί οι ρυθμοί».

Πρόσθεσε πως επειδή «την επόμενη μέρα των εκλογών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο», το πραγματικό δίλημμα των εκλογών αποτελεί το «αν στις 8 Ιούλη θα είναι δυνατό το ΚΚΕ, για να υπάρχει μια ισχυρή εργατική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή». Τόνισε ακόμα πως «μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, έχουμε πείρα από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, κεντροαριστερές και κεντροδεξιές, μονοκομματικές ή συνεργασίας, με κορύφωση την τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Ολες τους ήταν κυβερνήσεις αντιλαϊκές, κυβερνήσεις που αφαιρούσαν συνεχώς από τους πολλούς για να δίνουν στους λίγους. Κυβερνήσεις που άνοιγαν συνεχώς το δρόμο στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που άνοιξαν το δρόμο για να φουντώσει η ναζιστική - εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Κυβερνήσεις που άνοιγαν το δρόμο για τις επόμενες ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το αντιλαϊκό τους έργο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο για την εκλογική ανάκαμψη της ΝΔ».

Από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου
Από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου
Και κάλεσε τους παρευρισκόμενους στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να κάνουν «τη νύχτα μέρα, μην αφήνοντας καμία ώρα να πάει χαμένη, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι. Για να μπορεί η πλειοψηφία του λαού μας να χαμογελά το βράδυ των εκλογών. Για να τονώσουμε την αισιοδοξία του λαού μας, για να δυναμώσουμε τους αγώνες, τη διεκδίκηση. Για να φωτίσουμε επιτέλους τον δικό μας δρόμο, το δρόμο του λαού, με την εξουσία στα δικά του χέρια».

Ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του, με το ΚΚΕ μπροστά να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Κιλκίς μίλησε ο Δ. Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και πάνω απ' όλα η νεολαία έχουν κάθε συμφέρον από ένα δυνατό ΚΚΕ», τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο Κιλκίς. Η συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Ειρήνης, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στο Κιλκίς: Μαρία Αλτιπαρμακίδου, Κώστας Σιδηρόπουλος, Κωνσταντίνος Τσαουσίδης, Ιωάννης Φαχουρίδης και Ειρήνη Χατζή.

Ο Δημήτρης Γόντικας κάλεσε κάθε τίμιο άνθρωπο να μη στηρίξει τις ελπίδες του στα κόμματα και τις δυνάμεις που τον έχουν καταδικάσει στη σημερινή άθλια ζωή. «Καμία εμπιστοσύνη σε αυτά τα κόμματα. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες, τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού. Προτεραιότητα, και μάλιστα με απόλυτο τρόπο, έχουν τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγάλων συμφερόντων. Αυτή η "κανονικότητα" δεν θέλουν να διαταραχθεί», τόνισε και παρουσίασε αναλυτικά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντί τους και περιγράφονται με σαφήνεια από την Κομισιόν.

Ο Δημήτρης Γόντικας αναφέρθηκε, επίσης, στις βαθιές ρίζες του ΚΚΕ στην περιοχή, στη σπουδαία αγωνιστική ιστορία, τη μεγάλη προσφορά και τις πολλές θυσίες του λαού του Κιλκίς, στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στο κίνημα της νεολαίας. Οπως είπε, «έχει τη δική του συμβολή στις μεγάλες κατακτήσεις που απέσπασε η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στον αιώνα που πέρασε. Πολλές από αυτές τις κατακτήσεις σήμερα έχουν παρθεί πίσω, γιατί αδυνάτισε το εργατικό κομμουνιστικό κίνημα. Είναι τώρα η ώρα η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι βιοπαλαιστές, τα παιδιά τους να ορθώσουν το ανάστημά τους και με το ΚΚΕ μπροστά να διεκδικήσουν όχι μόνο τις απώλειες που είχαν σε εισοδήματα και δικαιώματα, αλλά και τη ζωή που τους αξίζει».

Το μόνο που ανησυχεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και όσους το υπηρετούν είναι να μη δυναμώσει το ΚΚΕ

Ο Δ. Γόντικας
Ο Δ. Γόντικας
Αναφερόμενος σε άλλο σημείο στα θετικά που αναδείχτηκαν από τις εκλογές του Μάη, τόνισε ότι στα μεγάλα Εργατικά Κέντρα το ποσοστό του ΚΚΕ είναι διπλάσιο από το πανελλαδικό, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει «ότι μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης εμπιστεύονται, στηρίζουν και υπερασπίζονται το Κόμμα μας, ότι υπάρχουν δυνατότητες αλλαγών και ανατροπών του αρνητικού συσχετισμού δύναμης με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Θετικό, είπε ακόμα, «είναι ότι η Χρυσή Αυγή με την αποφασιστική πάλη του Κόμματος έπεσε από την τρίτη θέση, πράγμα που σηματοδοτεί τη δυνατότητα να μειωθεί κι άλλο η δύναμή της ως και να πεταχτεί έξω από τη Βουλή. Δεν είναι τιμητικό για το Κιλκίς να έχει στη Βουλή εκπρόσωπο της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και πρέπει να κλείσει αυτόν το δρόμο. Και βέβαια δεν πρέπει να αντικατασταθεί με νέους τυχοδιώκτες, τύπου Βελόπουλου».

Και κατέληξε, τονίζοντας ότι το μόνο που ανησυχεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και όσους το υπηρετούν είναι να μη δυναμώσει το ΚΚΕ. «Γιατί ξέρουν ότι είναι το μόνο κόμμα που δεν έβαλαν ποτέ και δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι. Ηταν και είναι ο μόνος αντίπαλος και εμπόδιο στην εκμεταλλευτική τους μανία. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται με πείσμα και αποφασιστικότητα τα συμφέροντα και τη ζωή του λαού και των παιδιών του. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν λογαριάζει κόπους και θυσίες, να μπει μπροστά στα δύσκολα. Γιατί φοβούνται να μη μετατραπεί η πολύχρονη κούραση και δυσαρέσκεια του λαού από τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές σε οργανωμένη αντίσταση και αντεπίθεση.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στο νομό
Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στο νομό
Να γιατί είναι καθήκον, ευθύνη και συμφέρον για κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από τη χτεσινή πολιτική του θέση, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. Είναι η μόνη ψήφος που πονάει και έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα προς όφελός του. Ενα ισχυρό ΚΚΕ είναι πραγματικά ο εφιάλτης τους.

Γιατί, ακόμα, ξέρουν ότι δεν μπορούν ως σύστημα να δώσουν τίποτε άλλο πέρα από τη διαχείριση της φτώχειας και είναι ικανοί για κάθε έγκλημα σε βάρος αυτού του τόπου και του λαού για τα κέρδη τους. Γιατί ξέρουν ότι το Πρόγραμμα, οι προτάσεις, οι ιδέες και η αγωνιστική γραμμή πάλης του ΚΚΕ μπορεί να ξεσηκώσει την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, σε μεγάλους αγώνες για ριζικές αλλαγές και ανατροπές».

ΤΑΥΡΟΣ
Θρασύδειλες απειλές φασιστοειδών σε στέλεχος του ΚΚΕ

«Στη γειτονιά του Ρουπακιά δεν χωράει το ΚΚΕ». Τη βρωμιά αυτή έγραψαν φασίστες στην περιοχή του Ταύρου πάνω στον «Ριζοσπάστη» που βρισκόταν σε γραμματοκιβώτιο στελέχους του ΚΚΕ. Οι θρασύδειλοι φασίστες από τη μία λιποθυμάνε μπροστά στο εδώλιο της δίκης τους που είναι σε εξέλιξη και από την άλλη, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή που τους δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να απειλούν, κινούμενοι στα σκοτάδια. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Ταύρου διαμένει ο αποφυλακισμένος - λόγω της καθυστέρησης της δίκης - φασίστας δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, και όπως φαίνεται, η παρουσία του «εμπνέει» διάφορα «καλόπαιδα» της εγκληματικής οργάνωσης.

Τις απειλές στο στέλεχος του Κόμματος και πιο συγκεκριμένα στην Χριστίνα Δολιανίδη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μοσχάτου - Ταύρου και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο, κατήγγειλε η Οργάνωση του ΚΚΕ. Τονίζει ότι οι φασίστες ενοχλούνται από τη δράση των κομμουνιστών για την αποκάλυψη του ρόλου της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής ως μακρύ χέρι του συστήματος, δράση που συνέβαλε αποφασιστικά στο να γκρεμιστεί το φασιστικό μόρφωμα από την τρίτη θέση στις πρόσφατες εκλογές. Και προσθέτει: «Οι υμνητές του Χίτλερ, τα τσιράκια των αφεντικών, δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν με τέτοιες ενέργειες τα μέλη του ΚΚΕ. Τους λέμε ξεκάθαρα ότι στον Ταύρο οι ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση. Γιατί είναι η γειτονιά της Χατζηεσμέρ, των εκτελεσμένων στο μπλόκο της Χαμοστέρνας, αλλά και όλων των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που αντιστάθηκαν σθεναρά στους ναζί, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους. Γι' αυτό και θα πάρουν την απάντησή τους από το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που θα τους ξαναστείλει στη θέση τους, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί το λαό να τους απομονώσει και στις προσεχείς εκλογές να τους πετάξει έξω και από τη Βουλή. «Η μάχη για την απομόνωσή τους να γίνει με πολύ δυνατό ΚΚΕ, γιατί μόνο το ΚΚΕ χτυπά την αιτία που γεννά τον φασισμό, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ψηφίζουμε - στηρίζουμε ΚΚΕ», καταλήγει.

Επανόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο εκ παραδρομής γράψαμε πως ο Χρήστος Κιτσίδης, που παρευρέθηκε στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στη Λάρισα, είναι πρώην υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Τύρναβο, αντί της σωστής ιδιότητάς του, που είναι πρώην δήμαρχος Τυρνάβου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ πραγματοποιούν συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο, το Σάββατο 29 Ιούνη, στις 21.00, στο γήπεδο Αγίου Ιερόθεου (Αναπαύσεως 32). Συμμετέχει η ορχήστρα του Δ. Μητροπάνου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με το Κόμμα.

Συνεχίζεται το Τριήμερο Δράσης και Ενημέρωσης για τον ΟΑΣΘ

Στα γραφεία διοίκησης του ΟΑΣΘ περιόδευσε χτες, Πέμπτη, κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του Τριημέρου Δράσης και Ενημέρωσης της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ για την όξυνση των προβλημάτων του Οργανισμού.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της περιοδείας τόνισε πως η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τόσο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ όσο και των επιβατών, καθώς είναι το μόνο Κόμμα που παλεύει ενάντια στη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που στηρίζουν τόσο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτό της ΝΔ, για μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%, συχνές, τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες, προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύσταση κρατικού φορέα αστικών συγκοινωνιών στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου.

Το Τριήμερο Δράσης ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, με εξορμήσεις στους παρακάτω σταθμούς:

-- 7 π.μ. Γραμμές ΟΑΣΘ στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό

-- 7 π.μ. Γραμμές ΟΑΣΘ στο τερματικό του ΙΚΕΑ

-- 5 μ.μ. Γραμμές ΟΑΣΘ στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία»

Συγκεντρώσεις και περιοδείες στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Καισαριανή, στην πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Θα χαιρετίσει η Κανέλλα Γεωργοπούλου, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα.

-- Στις 9 μ.μ. η ΚΟ Ελευσίνας καλεί σε λαϊκό γλέντι στην παραλία Ελευσίνας, δίπλα στο παλιό αναψυκτήριο. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Δυτική Αττικής, και θα χαιρετίσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής.

-- Στις 8.30 μ.μ. στο Χαϊδάρι, στην πλατεία Δημαρχείου, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 10.30 π.μ. ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, θα μιλήσει σε σύσκεψη συνταξιούχων Δημοσίου και ΤΣΜΕΔΕ στην αίθουσα του ΤΕΕ.

-- Στις 8 μ.μ. στη Ν. Ιωνία, στην πλατεία Σημηριώτη, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα. Θα χαιρετίσουν ο Σπύρος Χαλβατζής και ο Γιάννης Αγγέλου, υποψήφιοι βουλευτές Βόρειου Τομέα.

-- Στις 8.30 μ.μ. στο Βύρωνα, στο Πάρκο Καραολή & Δημητρίου, θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης. Θα χαιρετίσει η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα.

-- Στις 8.15 μ.μ. στο Κάτω Χαλάνδρι στο καφενείο «Ο Πλάτανος» (Σαχτούρη 47 και Σ. Βενιζέλου) θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα. Θα χαιρετίσουν ο Χρήστος Κασίμης και ο Αποστόλης Ντίνος, υποψήφιοι βουλευτές Βόρειου Τομέα.

-- Στις 8.30 μ.μ. στη Λαμπρινή, στην πλατεία Αγ. Ανδρέα, θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας. Θα χαιρετίσει ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Πεύκη στο εμπορικό κέντρο ΑΛΚΟ (Λ. Ειρήνης και Δημοκρατίας) θα μιλήσουν η Βούλα Λίτσιου, υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα, και ο Κώστας Παπασωτηρίου, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στις 8.30 μ.μ. στη Δάφνη, στην πλατεία Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Βασίλης Σταμούλης, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα.

-- Στις 8.30 μ.μ. οι ΚΟ Ιλίου καλούν σε λαϊκό γλέντι στο 1οΔημοτικό Σχολείο (Πριάμου 114). Θα μιλήσει η Σταυρούλα Τσίτσου, υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 12 μ., ο Θανάσης Παφίλης θα επισκεφτεί το Ναυπηγείο Σαλαμίνας «Σπανόπουλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια στη Β΄ Πειραιά, θα επισκεφτεί τα γραφεία της Περιφέρειας Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα επισκεφτεί το Αστυνομικό Τμήμα Πετρούπολης.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, θα επισκεφτεί τον ΑΔΜΗΕ στον Αγ. Στέφανο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής θα επισκεφτεί το ΙΓΜΕ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11.30 π.μ., ο Στάθης Σταθουλόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της «ΒΙΑΝΕΞ Β'» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Παλιούρας, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτεί τον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Καλλιθέας για να συζητήσει με το προσωπικό. Στις 12 μ., θα επισκεφτεί το Αστυνομικό Τμήμα Π. Φαλήρου.

-- Στις 10 π.μ., η Αγλαΐα Κυρίτση θα επισκεφτεί τον ΕΦΚΑ στην οδό Χρ. Λαδά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Νίκος Καραγιάννης, υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα επισκεφτεί τα ΚΑΠΗ Κέντρου Χαϊδαρίου και τα εμπορικά καταστήματα στην οδό Καραϊσκάκη.

-- Στις 11 π.μ., η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, και ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα επισκεφτούν το Νοσοκομείο Θριάσιο για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Ευανθία Ρουτζούνη, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτεί το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Αθηνάς, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Ο λαός θα βρεθεί σε καλύτερη θέση με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ

Στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μαζί με τον Στάθη Δρογώση και τον Γιάννη Καραλή

«Στις 8 Ιούλη, είναι δεδομένο πως θα έχουμε μία εχθρική, αντιλαϊκή κυβέρνηση, που θα συνεχίσει το έργο από εκεί που το άφησε η προηγούμενη. Το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι απέναντί τους στη Βουλή και στο δρόμο για να βάζει εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής». Αυτό επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας, μιλώντας σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Ακαδημία Πλάτωνος το βράδυ της Πέμπτης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός, και Γιάννης Καραλής, αθλητικογράφος, ενώ στο τέλος των ομιλιών έγιναν ερωτήσεις και αναπτύχθηκε συζήτηση για την κατάσταση που βιώνει ο λαός και η εργατική τάξη της χώρας και τις διεξόδους που έχει μπροστά του.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ν. Σοφιανός ανέδειξε ότι την «επόμενη μέρα» η αντιλαϊκή πολιτική θα είναι εδώ και κατήγγειλε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που ξέπλυνε τη ΝΔ και τ' άλλα αστικά κόμματα, ξεπουλώντας ιδανικά και αξίες της αριστεράς, απογοητεύοντας τον κόσμο, καλλιεργώντας ηττοπάθεια, παραίτηση και μείωση των απαιτήσεων. «Αυτή είναι η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο αστικό σύστημα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη ΝΔ και στην αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. γύρω από τα Εργασιακά, θύμισε ότι και οι δυο έχουν ψηφίσει και προωθούν τη ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις με την ελαστικοποίησή τους, με 13ήμερη δουλειά σε διάφορους κλάδους όπως σε Τουρισμό και Εμπόριο με την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Υπενθύμισε επίσης ότι όλοι τους έχουν συμφωνήσει και στηρίζουν τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, όπως θέλουν οι εργοδότες σε μηνιαία, εξάμηνη, ακόμη και ετήσια βάση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, αναφέρθηκε και στο ρόλο των νέων κομμάτων που σχηματίστηκαν προεκλογικά, όπως τα κόμματα του Βαρουφάκη ή του Βελόπουλου, που «δεν είναι τίποτα άλλο παρά αναχώματα, αναγκαία να στηρίξουν την όποια κυβέρνηση προκύψει και να διασώσουν το αστικό σύστημα, όπως έγινε άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα με το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, την Ενωση Κεντρώων κ.λπ.».

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μόνο ένα δυνατό ΚΚΕ με υψηλά ποσοστά που θα μπορεί να παρεμβαίνει μέσα κι έξω από τη Βουλή, μπορεί να ασκήσει ουσιαστική, πραγματική αντιπολίτευση. Με ένα ισχυρό ΚΚΕ ο λαός και το κίνημα, την επόμενη μέρα των εκλογών, θα βρεθεί σε καλύτερη θέση και με άλλους όρους θα μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματά του, τη ζωή του. Καμία μάχη δεν είναι χαμένη αν δεν την δώσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του.

Συγκέντρωση - συζήτηση με επιστήμονες

Σήμερα, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα), με επιστήμονες από τους χώρους της Υγείας, της Δικαιοσύνης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ενα πολύτιμο κειμήλιο

Ενα πολύτιμο κειμήλιο προσφέρθηκε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στη Λάρισα, όπου μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος. Ο σύντροφος Περικλής Καζατζίδης του παρέδωσε για το Αρχείο του Κόμματος ένα τούβλο από κελί της Μακρονήσου, που έφτασε στα χέρια του απ' το γιο κατοίκου του νησιού, την περίοδο που αυτό είχε πλέον πάψει να λειτουργεί ως κολαστήριο και πριν ανακηρυχθεί ιστορικός τόπος και τα κτίσματά του διατηρητέα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ για να γίνει πιο δυνατός ο λαός

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καρδίτσα μίλησε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος

Με μια δυναμική προσυγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης και με το σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό» να δονεί το κέντρο της Καρδίτσας, ξεκίνησε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιούνη στην πλατεία Πλαστήρα.

Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί του στους καθημερινούς αγώνες, κατέκλυσαν κυριολεκτικά την πλατεία.

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Τέγος, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Μετά τις ομιλίες, έγινε η παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στον νομό. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

Ο λαός της Καρδίτσας έχει πολύτιμη πείρα

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και ανέργους, όλους τους φτωχοποιημένους στις πόλεις και την ύπαιθρο, αυτούς που έχουν ανοικτά αυτιά για τις θέσεις μας, εκτιμούν τη δράση του Κόμματος στη Βουλή και στην οργάνωση των αγώνων. Τους καλούμε να σκεφθούν ένα πράγμα: Ανεξάρτητα τι κυβέρνηση θα έχουμε, αυτοδύναμη ή όχι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία να βρει προθύμους, ότι την επόμενη μέρα θα είναι παρόντα τα αποτελέσματα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, θα είναι παρόντα τα αποτελέσματα των βάρβαρων μνημονίων, ενώ ήδη είναι δρομολογημένα νέα βάσανα, που προκύπτουν από τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που όλα τα κόμματα έχουν αποδεχτεί ως δεσμευτικούς νόμους. (...)


Η αγροτομάνα Καρδίτσα έχει πολύτιμη πείρα για το τι σημαίνει κεφάλαιο, Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ξέρει καλά τι έλεγε το ΚΚΕ όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά εδώ και 20, 30 χρόνια για την πορεία του μικρού αγροτοπαραγωγού και κτηνοτρόφου.

Στην Ελλάδα, την περίοδο 2005 - 2016, περίπου 140.000 νοικοκυριά βιοπαλαιστών, ατομικών αγροτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, αλιέων, πετάχτηκαν από την παραγωγή. Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο καταγράφεται μια συνεχής τάση συγκέντρωσης της γης σε εκμεταλλεύσεις με έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων. Μεγαλύτερα σε μέγεθος κεφάλαια εκτοπίζουν τα μικρότερα.

Τη 10ετία του '90 και την επόμενη, τα αστικά κόμματα και ο τότε Συνασπισμός έλεγαν στους μικροϊδιοκτήτες να αλλάξουν καλλιέργειες π.χ. να ξεριζώνουν τα μπαμπάκια και να φυτεύουν καρπούζια και αρωματικά φυτά, να ξεριζώνουν τον καπνό όχι βέβαια για να φυλάξουν την υγεία του λαού, αλλά για να αυξηθούν οι εισαγωγές από τα μονοπώλια των τσιγάρων. Τώρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αναχώματα στήριξης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος λένε ότι οι αγρότες πρέπει να παράγουν καινοτόμα προϊόντα, ενώ ξέρουν καλά ότι τα μέσα της καινοτομίας τα κατέχουν και τα αξιοποιούν μόνο οι κεφαλαιοκρατικές επιχειρήσεις.

Μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για την αναγέννηση του εργατικού κινήματος και τη συμμαχία με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, γι' αυτό και η ενίσχυσή του στην κάλπη και στο κίνημα θα συμβάλει ώστε ο λαός να βρίσκεται σε κατάσταση επίγνωσης και εγρήγορσης απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους ανταγωνισμούς για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.

Δύο στρατόπεδα αναμετρούνται στην κάλπη

Ο λαός έχει γνωρίσει πεντακομματική, εξακομματική έως και οκτακομματική Βουλή, όπως έχει γνωρίσει κυβερνήσεις μονοκομματικές, στις οποίες εναλλάχθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και κυβερνήσεις συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στελέχη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και κεντρικά στελέχη από ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Οι φίλοι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ λίγα χρόνια πριν δεν διανοούνταν ότι θα γινόταν συνεργασία με τη ΝΔ. Ποιος φίλος και οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερος ή νεοφώτιστος περίμενε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επίσης με στελέχη από τη ΝΔ;

Ποιος οπαδός παλαιός ή νεοφώτιστος του ΣΥΡΙΖΑ περίμενε ότι ως κυβερνητικό κόμμα και μάλιστα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα γινόταν αντικείμενο ανεπιφύλακτου θαυμασμού, εκτίμησης από τα όργανα της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την ηγεσία των ΗΠΑ κ.λπ. Ποιος σταθερός οπαδός της ΝΔ περίμενε ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ θα στηριζόταν από τους παραδοσιακούς τους φίλους, βιομήχανους, εφοπλιστές, ακόμα και τραπεζίτες;

Στην τελευταία Βουλή π.χ. ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, εκτός από τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ γιατί συγκυβερνούσαν, όλοι τους λοιπόν σε συνθήκες μνημονιακής βαρβαρότητας, ψήφιζαν όλα τα νομοσχέδια που έκαναν προκλητικές παραχωρήσεις, έδιναν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αποδέχονταν τις ευρωενωσιακές εντολές κατά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ και επιστημόνων. Τσιμουδιά δεν έβγαλαν για τα δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται στο ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές και πολεμικές επιχειρήσεις, δαπάνες που δεν έχουν καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Και κάποια νομοσχέδια που καταψήφιζαν π.χ. ιδιωτικοποιήσεων, εκχωρήσεων δεν είχαν διαφωνία αρχής, αλλά πρότασσαν δευτερεύουσες δικαιολογίες μόνο και μόνο για να μπορούν να δίνουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους της μαχητικής αντιπολίτευσης.

Στην κάλπη αναμετρούνται δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Το ένα περιλαμβάνει τις δυνάμεις του κεφαλαίου που περνάνε κάθε μέρα σε νέες επιθετικές κινήσεις κατά του λαού και τα κόμματα που διαχειρίζονται τα συμφέροντά του με διάφορες παραλλαγές που καταλήγουν στον ίδιο αντιλαϊκό σκοπό. Το άλλο είναι η εργατική τάξη, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις και την ύπαιθρο, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, οι επιστήμονες και καλλιτέχνες και όλοι όσοι υποφέρουν από την καταθλιπτική πίεση των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. (...)

Τα επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης δεν αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους

Δεν είναι καθόλου επίσης τυχαίο ότι όλα τα κόμματα, οι δύο και οι αυριανοί πιθανοί συνεταίροι τους, ρίχνουν βάρος στον καβγά τους για το ποιος αδίκησε περισσότερο ή λιγότερο τη μεσαία τάξη, και οι δύο υπόσχονται ότι θα την ανταμείψουν πλουσιοπάροχα. Και οι δυο τους βαφτίζουν μεσαία τάξη όποιον ζει πάνω από τα όρια της φτώχειας, κρύβοντας ότι τα μεγάλα θύματα της κρίσης ήταν η εργατική τάξη και τα κατώτερα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, τα μικρομάγαζα και μικροσυνεργεία, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, η φτωχή αγροτιά, οι ξεκληρισμένοι αγρότες κ.λπ. Τα μεσαία στρώματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους ενιαία συμφέροντα, τα κατώτερα μεσαία στρώματα, δηλαδή τα πιο φτωχά όπως η αγροτιά, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα με την εργατική τάξη και άμεσα και στην πορεία.

Τα φτωχά μεσαία στρώματα - εδώ ανήκει και η φτωχή αγροτιά - έχουν απέναντί τους την πίεση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που διεισδύουν παντού πια, πιο βαθιά από ό,τι γινόταν πριν από 10, 20 και 30 χρόνια. Οι ρυθμίσεις για τα χρέη που πλασάρουν αφορούν πολύ λιγότερους από τους πραγματικά χρεωμένους, απλά μακραίνουν το χρόνο της υπερχρέωσης με αύξηση των δόσεων και με υποχρέωση να πληρώνονται όλα τα τρέχοντα. Στην πραγματικότητα, ωφελημένες θα είναι ορισμένες καταχρεωμένες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, που χρεοκόπησαν από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων.

Οποια ρύθμιση ή δήθεν μικροπαροχές ψίχουλα τους υπόσχονται, δεν πρόκειται να ανακόψουν την επέλαση των μονοπωλίων σε βάρος τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων θα φυτοζωεί την επόμενη μέρα όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Τους αυτοαπασχολούμενους δεν τους αφορά κανένα πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης. (...)

Συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο άνθρωπος που θέλει να εργαστεί στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στην Εκπαίδευση, στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στις Τηλεπικοινωνίες, στις Μεταφορές, στον Τουρισμό - Επισιτισμό, σε οποιαδήποτε χρήσιμη για την κοινωνία εργασία, τίποτα δεν έχει να φοβηθεί από την εργατική - λαϊκή εξουσία ως καρπό του αγώνα του, θα κερδίσει την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Γι' αυτό πρέπει να κάνει την ανάλογη πολιτική επιλογή. Να συμπορευτεί, να στρατευτεί με το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν έχει πειστεί, δεν έχει συμφωνήσει σε όλα.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, αυτή που συναντιέται με τη λαϊκή πάλη και διεκδίκηση (...)

Δυνατό NAI στο ΚΚΕ για να γίνει πιο δυνατός ο λαός, για να αποδείξει ότι ξέρει να βγαίνει από τα σιδερένια τείχη της μετακόμισης ψήφου από το ένα κόμμα στο άλλο, που τώρα πια ξέρει τι έκανε, άρα και τι θα κάνει την επόμενη μέρα.

Είναι ΝΑΙ στην Ελλάδα με το λαό και για το λαό».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΪΔΗΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα και συνέπειας

Στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας και πιο ειδικά της Δυτικής Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στάθηκε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Ροΐδης, αναδεικνύοντας την παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στις βάσεις του Αραξου και της Ανδραβίδας, όπως και σε κάθε γωνιά της χώρας. Οπως είπε, «τα αστικά κόμματα και τα δεκανίκια τους φρόντισαν διαχρονικά, με διάφορα προσχήματα και κάτω από βαρύγδουπους τίτλους, να εμπλέξουν την Ελλάδα στους ευρω-ΝΑΤΟ-αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι όπου πάνε το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ιμπεριαλιστές, σπέρνουν πολέμους και συμφορές στους λαούς».

Στάθηκε στις αποστολές εκτός συνόρων στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας ότι δεν υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η θεωρία πως το "εθνικό συμφέρον" επιβάλλει "συμμάχους" τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι ένα τεράστιο ψέμα. Τα σύνορά μας δεν εξασφαλίζονται με τέτοιες συμμαχίες.

Εχει αποδειχτεί ιστορικά ότι αυτοί ουδέποτε ήρθαν αρωγοί να στηρίξουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε σε συνθήκες επεισοδίων, ούτε βέβαια και τώρα πρόκειται να τα στηρίξουν».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα που εντείνεται, είπε ότι η αστική τάξη της γειτονικής χώρας, «αφού έχει φροντίσει με τη συνευθύνη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να γκριζάρει το μισό Αιγαίο, με προκλητικό τρόπο αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως προβλέπονται από τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας». Φέρνοντας ως παράδειγμα ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, υπογράμμισε ότι ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν πρόκειται να είναι αρωγοί για μια λύση σύμφωνη με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Απευθυνόμενος ξεχωριστά στους εν ενεργεία και τους απόστρατους συναδέλφους του, ο Γ. Ροΐδης τους κάλεσε να μελετήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, που είναι ένα «αληθινά πατριωτικό κόμμα». Αλλά και να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή, τους απογόνους των συνεργατών των ναζί, τα τσιράκια του συστήματος.

Και κατέληξε λέγοντας: «Γνωρίζω ότι μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, αλλά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κρατήσουμε, όπως και άλλες φορές στην Ιστορία της χώρας, μαζί τη σημαία του αγώνα για το δίκαιο του λαού, για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και γι' αυτό σας καλώ σε συμπόρευση.

Σας καλώ η ψήφος σας να είναι ψήφος αγώνα, συνέπειας, ελπίδας και αρχών και όχι ψήφος στους ευκαιριακούς άρχοντες.

Τώρα είναι η ώρα να ψηφίσουμε ΚΚΕ».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο λαό μπορούμε να τα καταφέρουμε

«Χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ και στην Αχαΐα», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, γιατί «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, όπως ψήφισαν από κοινού το τρίτο μνημόνιο, έχουν αποδεχτεί το σύνολο των - λεγόμενων μεταμνημονιακών - αντιλαϊκών δεσμεύσεων», «είναι στοχοπροσηλωμένοι στον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η ανταγωνιστικότητα και η διασφάλιση του κέρδους αποτελούν τον οδοστρωτήρα που τσακίζει τους μισθούς, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι οι παράγοντες που επιβάλλουν την εργασιακή ζούγκλα. Η μη διασφάλισή τους οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων όπως η "Frigoglass".

Αποτελούν τους σημαιοφόρους του δόγματος "ανήκομεν εις την Δύσιν". Προωθούν την ισχυροποίηση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι οποίοι και αποτελούν τους παράγοντες αποσταθεροποίησης, που υποδαυλίζουν τις τουρκικές απαιτήσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Αναδεικνύοντας το διακύβευμα των εκλογών, είπε ότι αυτό που κρίνεται είναι το πόσο δυνατός και αποφασισμένος θα είναι ο λαός, αν θα συνεχίσει και θα βαθύνει η χειραφέτηση και ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων. «Κρίνεται το ΚΚΕ να είναι δυνατό. Αυτή είναι η απάντηση στους πέντε αρχηγούς των αστικών κομμάτων που γυρνοβολούν στην Πάτρα», πρόσθεσε και ανέδειξε ότι «δεκάδες φίλες και φίλοι, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά, δημόσια εκφράζουν την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ».

Απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε ότι η θέση τους είναι με το ΚΚΕ και όχι με τα κόμματα που στηρίζουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας.

Απευθυνόμενος δε σε «λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ», τους κάλεσε «να μην εμπιστευτούν το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως άφησε να εννοηθεί η πρόεδρός του μπορεί να δώσει και ψήφο ανοχής προς τη ΝΔ.

Καλούμε τις αριστερές και τους αριστερούς του νομού μας να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει προ πολλού ξεκόψει με τις αξίες και τα ιδανικά της αριστεράς.

Στις φίλες και στους φίλους της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να αφήσουν στην άκρη τις όποιες επιφυλάξεις, η περιχαράκωση από το ΚΚΕ εντείνει τα αδιέξοδα και αποδυναμώνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης του αντίπαλου δέους προς το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, πριν κλείσουν οι κάλπες, παλεύουμε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος.

Είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό και στη νεολαία μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΖΗΣ
Το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό του λαού

«Σε αυτές τις εκλογές αναμετρούνται οι κομματικοί φορείς που κυβέρνησαν μέσα στην κρίση τη χώρα και οδήγησαν το λαό μας στην κατάσταση που όλοι μας γνωρίζουμε», ανέφερε ξεκινώντας το χαιρετισμό του ο Ανδρέας Μάζης, ο οποίος μεταφέροντας στοιχεία από την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σημείωσε: «Στην περιοχή μας (που προτίμησαν σχεδόν όλοι οι αρχηγοί προς εκλογική κάθοδο, χωρίς να είναι καθαρό το γιατί), υπάρχουν 40.000 άνεργοι, 10.000 επιτηδευματίες που έκλεισαν οι δουλειές τους και δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας, μερικές χιλιάδες που τους τρέφει ο δήμος, και αρκετοί που τους κόβουν το ρεύμα, και τρέχει ο Πελετίδης για επανασύνδεση. Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση τι μπορούν να κάνουν αυτοί που την δημιούργησαν;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική του πορεία, στην οργάνωσή του στο ΚΚΕ, στην αποχώρησή του το 1990, στις σχέσεις που ανέπτυξε με «εξωκοινοβουλευτικά σχήματα», όπως το ΝΑΡ, στα οποία, όπως είπε, «υπήρχε και υπάρχει μια έντονη κριτική στην πολιτική και δράση του ΚΚΕ. Που κάποιες φορές το καθόριζε σαν τον βασικό αντίπαλο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Πρόσθεσε ότι σήμερα, 30 χρόνια μετά, κάνοντας έναν απολογισμό «ιδιαίτερα στη διάρκεια της κρίσης, οφείλουμε να κρίνουμε αντικειμενικά την πραγματικότητα». «Το ΚΚΕ, στο μέτρο των δυνάμεών του, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να ενημερώσει το λαό για τα αίτια και τον φταίχτη και για να οργανώσει την αντίστασή του.

Ετσι, δέχτηκα την πρόταση του Κώστα Πελετίδη για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Και τούτο όχι λόγω της προσωπικής φιλίας και εκτίμησης που του έχω, αλλά για πολιτικούς λόγους.

Τέλος, θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική για μένα την πρόταση του ΚΚΕ για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών.

Πιστεύω ότι ο λαός δεν έχει λόγο να στηρίξει τους δήμιούς του. Πρέπει να δώσει και την ψήφο του στο ΚΚΕ, που θα σταθεί πλάι του, και θα αποτελέσει το κύριο ανάχωμα στην επίθεση των νέων κυβερνήσεων, που είναι βέβαιο πως θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Γιατί το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό του και θα παλεύει πάντα για τα συμφέροντά του, οργανώνοντας τους αγώνες του λαού, που μέλλονται για να έρθουν».

Να εκφραστούν και στην κάλπη η εμπιστοσύνη και η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα

Με μοτοπορεία προπαγανδίστηκε η συγκέντρωση
Με μοτοπορεία προπαγανδίστηκε η συγκέντρωση
«Στις εκλογές της 7ης του Ιούλη κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, όπως σταθερά ήταν απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που τσάκιζαν τα δικαιώματα του λαού για τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αρχή της ομιλίας του και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν προεκλογικά για την Αχαΐα και την Πάτρα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα:

«Οχι άδικα ο λαός της Πάτρας, ολόκληρης της Αχαΐας, σ' αυτές τις εκλογές θα μπορούσε να αναρωτηθεί: "Αλήθεια, τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;" Και το λέμε αυτό γιατί σ' αυτές τις εκλογές υπάρχει τόσο μεγάλος συνωστισμός στα ψηφοδέλτια του νομού, τόσων πολιτικών αρχηγών, τέως πρωθυπουργών και άλλων στελεχών των μνημονιακών κομμάτων. Τι ακριβώς γυρεύουν εδώ στην Πάτρα, στην Αχαΐα, ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου, οι οποίοι βέβαια δεν έρχονται μόνοι τους, φέρνουν μαζί τους και την Κωνσταντοπούλου με τον Βελόπουλο;

Η επιλογή τους αυτή είναι άραγε άσχετη με το γεγονός ότι στις δημοτικές εκλογές ο λαός της Πάτρας εξέλεξε ξανά κομμουνιστή δήμαρχο, τον Κώστα τον Πελετίδη, και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά, που στον δεύτερο γύρο ξεπέρασαν το 70%;

Είναι άσχετη η εξέλιξη με αυτό που όλα τα αστικά επιτελεία διαπιστώνουν, ότι εδώ στην Πάτρα των εργατών αλλά και των χιλιάδων ανέργων, όπου η φτώχεια τσακίζει κόκαλα, εδώ στις πόλεις και στα χωριά της Αχαΐας, είναι μεγάλο το κύρος, η απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ;

Ξεχώρισε το πανό αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Frigoglass»
Ξεχώρισε το πανό αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Frigoglass»
Είναι άσχετη με το γεγονός ότι και εδώ στην Πάτρα, στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας, εκφράζεται μία μεγάλη συμπόρευση με το Κόμμα μας, τίμιων ανθρώπων, αγωνιστών, που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα έχουν πάρει τη θέση τους δίπλα στο Κόμμα μας, συμπόρευση η οποία εκφράστηκε και στο ψηφοδέλτιο για το δήμο και την Περιφέρεια;

Με λίγα λόγια, αυτός ο συνωστισμός των ηγετικών στελεχών του αστικού πολιτικού προσωπικού δεν είναι άσχετος με ορισμένες πολιτικές εξελίξεις στην Πάτρα. Οπως η εμπιστοσύνη που μαζικά δείχνουν εργατικά - λαϊκά στρώματα στους κομμουνιστές στο δήμο. Αλλά και οι εργάτες στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, όπως αποδείχθηκε με το πέρασμα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου από τις δυνάμεις της εργοδοσίας στις ταξικές δυνάμεις.

Ποια είναι λοιπόν η κοινή τους επιδίωξη; Επιδιώκουν να αποτρέψουν μια μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ. Τη συμπόρευση ευρύτερου κόσμου μαζί του. Γιατί θέλουν να βάλουν νέα εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων.

Δεν θα τους περάσει. Τα σχέδιά τους εδώ στην Πάτρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα θα τα ματαιώσει ο ίδιος ο λαός.

Κριτήριο ψήφου ο ρόλος της περιοχής στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Η Πάτρα, η Αχαΐα, ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα, αποτελούν σταυροδρόμι και πεδίο σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ενεργειακών δρόμων κρίσιμων για τους Ευρωατλαντικούς, όπως π.χ. ο υποθαλάσσιος αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και εμπορικών δρόμων, καθώς η Πάτρα αποτελεί πύλη προς τη Δυτική Ευρώπη, με τα κινεζικά συμφέροντα να επιδιώκουν την αξιοποίηση της περιοχής ως μέρος του "Δρόμου του Μεταξιού".


Με οξύτατη διαπάλη γύρω από την ιδιωτικοποίηση υποδομών, όπως το λιμάνι της Πάτρας και το αεροδρόμιο του Αραξου, και με τους Αμερικάνους να επιδιώκουν αποτροπή των κινεζικών σχεδίων.

Γι' αυτό, καθόλου τυχαία δεν είναι τα πήγαινε - έλα του Αμερικανού πρέσβη στην περιοχή και η ένταση του ενδιαφέροντός τους σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με αμερικανικές επενδύσεις σε τομείς όπως η Ενέργεια, η τεχνολογία, η Ερευνα, ο Τουρισμός, και με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Αραξο - Ανδραβίδα - Ακτιο. Αφού ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, όπως και ολόκληρη η χώρα μας, εντάσσεται, μέσω των υποδομών που διαθέτει, στην επικίνδυνη στρατηγική του ΝΑΤΟ.

Και δεν μιλάμε βέβαια μόνο για τον Αραξο, την Ανδραβίδα και το Ακτιο της Πρέβεζας, αλλά και για όλες τις υποδομές που διαθέτει η χώρα μας, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, μικρά ή μεγαλύτερα. Η αεροπορική βάση του Αραξου, όπως ήδη έχει καταγγείλει το Κόμμα μας, προορίζεται να "φιλοξενήσει" "ειδικά όπλα" του ΝΑΤΟ. Και βέβαια με τον όρο "ειδικά όπλα" το ΝΑΤΟ εννοεί ακόμα και πυρηνικά.

Οι εξελίξεις αυτές, συνολικά οι επικίνδυνες εξελίξεις με την τουρκική προκλητικότητα, όπου ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εφησυχάζουν το λαό, προβάλλοντας τη δήθεν ασφάλεια της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μακελεύουν τους λαούς, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφο και για το λαό της Πάτρας, της Αχαΐας, όλης της Ελλάδας, που θέλει πραγματικά να ζει ειρηνικά».

Η ψήφος στο ΚΚΕ που χάνεται στην αποχή ενισχύει τον αντίπαλο


Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Η ψήφος στο ΚΚΕ που χάνεται λόγω αποχής, στην πραγματικότητα ενισχύει τους αντιπάλους του λαού. Ενισχύει τον αρνητικό συσχετισμό. Στις 7 Ιούλη πάμε να ψηφίσουμε και ψηφίζουμε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι μας. Είναι η ψήφος που μετράει για το λαό.

Στις 7 του Ιούλη έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 4 μνημονιακούς και 2 φασίστες - ακροδεξιούς, και στο ΚΚΕ. Αυτή είναι η ουσία. Γι' αυτό σου λέμε με όλη τη δύναμη της φωνής και της καρδιάς μας: Τώρα μόνο ΚΚΕ. Για να λάμψει η ελπίδα, η αλήθεια, η δύναμη του λαού».

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στην Αχαΐα

Ολοι οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στην Αχαΐα πάνω στην εξέδρα
Ολοι οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στην Αχαΐα πάνω στην εξέδρα
1. Αγγελόπουλος Δημήτρης, οικοδόμος, Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πάτρας, πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων

2. Ασπρούλιας Βασίλης, νομικός

3. Γκέστα Ειρήνη (Ρένα), συμβολαιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Πάτρας

4. Ζαμπάτη Αλεξάνδρα (Αλέκα), αγρότισσα, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου

5. Ζαρνάβαλου Σταυρούλα, νηπιαγωγός, υπεύθυνη Παιδικού Χορευτικού Τμήματος δήμου Πατρέων

6. Καραθανασόπουλος Νίκος, οικονομολόγος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

7. Κωνσταντοπούλου Βασιλική (Βάσια), ιδιωτικός υπάλληλος

8. Μάζης Ανδρέας, νοσοκομειακός γιατρός, συνεργαζόμενος

9. Παρίσης Σωτήρης, ιδιωτικός υπάλληλος, οργανωτικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πάτρας

10. Σκιαδάς Παναγιώτης (Τάκης), συνταξιούχος ΟΤΑ, δημοτικός σύμβουλος Ερυμάνθου

11. Συμεωνίδης Γρηγόρης, αντισμηναγός ιπτάμενος ε.α. Πολεμικής Αεροπορίας, συνεργαζόμενος, μέλος Γραμματείας ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας

12. Τζαμαλούκα Παναγιώτα (Τέτη), δικηγόρος

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Μαζική, μαχητική, με όγκο και παλμό ήταν η χτεσινοβραδινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Αχαΐας στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Καραθανασόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, αντιναύαρχος ε.α. Γιώργος Ροΐδης και ο γιατρός Ανδρέας Μάζης, υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι Κώστας Παρασκευάς και Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης, όπως και οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος.

Η Πάτρα, ντυμένη στα «κόκκινα», με πανό και αφίσες παντού, υποδέχτηκε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με εκατοντάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, άντρες και γυναίκες, συνταξιούχους, ανθρώπους όλων των ηλικιών, μέλη του Κόμματος αλλά και φίλους του, που δίνουν αποφασιστικά την εκλογική μάχη για την ενίσχυσή του, αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί του να δίνουν μαχητικό «παρών». Ανάμεσά τους ξεχωριστή η παρουσία των νέων, μελών και φίλων της ΚΝΕ, να τροφοδοτεί τη συγκέντρωση με νεανικό «οξυγόνο».

Λίγο πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της ομιλίας κατέφτασαν οι προσυγκεντρώσεις απ' την πλατεία Πυροσβεστείου και την πλατεία Πίνδου, όπως και η μοτοπορεία των νέων που ξεκίνησε από τα Ζαρουχλέικα, κατέληξε στην πλατεία Τριών Συμμάχων και από εκεί στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου, στο χώρο της συγκέντρωσης. Είχαν προηγηθεί μικροπορείες προς το χώρο των προσυγκεντρώσεων από εργατικές και συνοικιακές ΚΟΒ, αλλά και η άφιξη όσων με λεωφορεία κατέφτασαν στην Πάτρα από απομακρυσμένες περιοχές της Αιγιάλειας, των Καλαβρύτων και της Δυτικής Αχαΐας. Ολα τα παραπάνω διαμόρφωσαν μια εικόνα αγωνιστικού αναβρασμού στην πόλη, ανάτασης και αισιοδοξίας για την έκβαση της μάχης της 7ης Ιούλη, στο φόντο και της πρόσφατης εκλογικής νίκης με την ανάδειξη ξανά κομμουνιστή δημάρχου, αγωνιστικής δημοτικής αρχής για δεύτερη τετραετία.

Και η μεγάλη αυτή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με το σύνθημα «ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΕ» και θερμά παρατεταμένα χειροκροτήματα, με τον Δ. Κουτσούμπα, τον Κ. Πελετίδη, τον Γ. Ροΐδη και όλους τους υποψήφιους βουλευτές Αχαΐας να παίρνουν θέση στην εξέδρα.

 • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα θα δημοσιευθούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
Προεκλογικές εκδηλώσεις και περιοδείες
Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Βέροια (πάρκο Εληάς) θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Μικράς Ασίας στα Κουφάλια.

-- Στις 9 π.μ., ο Μιχάλης Μιχαήλ, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό.

-- Στις 10 π.μ., η Ελένη Μπακιρλή, υποψήφια στην Α' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Μητσιάκος, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στο ΚΕΘΕΑ. Στις 12 μ. θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος».

-- Στις 9.30 π.μ., ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ. Στις 12 μ. θα περιοδεύσει στα ΕΛΠΕ.

-- Στις 12 μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο εργοστάσιο της «ΜΕΒΓΑΛ». Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στη Σίνδο. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8 μ.μ., η Σίσυ Πολυκάρπου, υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο Ελαιόρεμα στην Πυλαία.

-- Στις 8 μ.μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο πάρκο Κηφισιάς.

-- Στις 8.30 μ.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο Πολυγύρου.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στο Αλιβέρι (κεντρική πλατεία), στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας.

-- Στην Καβάλα (πάρκο Φαλήρου), στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 10.30 π.μ. ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, θα μιλήσει σε σύσκεψη με συνταξιούχους.

-- Στις 11 π.μ., στην Αχαΐα, στο εργοστάσιο «ΑΥΡΑ-3Ε» θα περιοδεύσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Αμφισσα (πλ. Λαού) θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Γιώργος Παναγής και Δρόσος Τσελές.

-- Στις 8 μ.μ. στη συγκέντρωση της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Λάρισα, θα πραγματοποιήσει στις 7 π.μ. ομιλία σε συμβασιούχους στο Δασαρχείο Αγιάς, στις 9 π.μ. περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Λάρισας και στις 9 μ.μ. ομιλία στο Συκούριο.

-- Ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Λάρισα, θα μιλήσει στις 9 μ.μ. στο Δαμάσι.

-- Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας και εκ νέου υποψήφιος, θα μιλήσει στις 7 π.μ. στη ΔΕΥΑΛ και στις 9.30 π.μ. μαζί με την Κική Καριωτή θα επισκεφτούν το εργοστάσιο «ΜΠΡΕΤΑΣ».

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 9 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Παραλία Καρύστου θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος. Στις 12 μ. ο Γ. Μαρίνος θα περιοδεύσει στην αγορά της Καρύστου.

-- Σε συγκέντρωση στα Χανιά, στις 8.30 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Αν συνειδητοποιήσει τη δύναμή της, η εργατική τάξη μπορεί να γίνει κυρίαρχη του πλούτου που παράγει

Από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το σωματείο και εργαζόμενους της «Frigoglass»

Με το ΔΣ του σωματείου της «Frigoglass» και εργαζόμενους στην επιχείρηση συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, πριν από την έναρξη της ομιλίας του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα.

Οι εργαζόμενοι τον ενημέρωσαν για τον αγώνα που δίνουν για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα. Ο αγώνας των εργαζομένων για να μη βρεθούν στο δρόμο ακόμα 90 οικογένειες, ξεσήκωσε κύμα αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς της Πάτρας, με πρωτεργάτη το Εργατικό Κέντρο. Στο πλευρό τους σταθερά βρίσκεται και ο δήμος της Πάτρας.

Στον χώρο που έγινε η συνάντηση, τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν εργαζόμενοι μαζί με τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Παπαστεφανόπουλος, ο οποίος εστίασε μεταξύ άλλων στη στήριξη που δίνει το ΚΚΕ στον αγώνα τους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εργαζομένων, που με παραστατικό τρόπο ανέδειξαν το αδιέξοδο στο οποίο τους οδηγεί το κλείσιμο του εργοστασίου, μιας κερδοφόρας μάλιστα και αναπτυσσόμενης επιχείρησης.

Δεν διστάζουν πουθενά μπροστά στα κέρδη

Παίρνοντας το λόγο, αφού ευχήθηκε «καλή δύναμη» στους εργαζόμενους, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πείρα από τις εξελίξεις στη «Frigoglass». Οπως είπε, το εργοστάσιο είναι σύγχρονο και οι εργαζόμενοι έμπειροι με γνώσεις, ενώ ακόμα και στην περίοδο της κρίσης η εταιρεία είχε κέρδη.

«Παρ' όλα αυτά», συνέχισε, «η επιχείρηση πήρε μέτρα προκειμένου να βγάλει περισσότερα κέρδη, γιατί αυτό είναι ο στόχος του ιδιώτη καπιταλιστή: Θέλει να ξεζουμίζει όλο και περισσότερο τον εργαζόμενο, για να αυξάνει τη δική του κερδοφορία, να τα βάζει στην τσέπη του, να κάνει άλλες επενδύσεις.


Κι όταν βλέπει ότι βρίσκει κερδοφορία μεγαλύτερη σε άλλες χώρες, να παίρνει το εργοστάσιό του κάποια στιγμή και να το πηγαίνει εκεί, αφήνοντας στο δρόμο, σαν στυμμένες λεμονόκουπες, όπου σωστά είπε ο συνάδελφος πριν, τους εργαζόμενους, σ' αυτούς που στήριξε όλη αυτή την κερδοφορία, για να έχει αυτός να τρώει με τις πολλές χρυσές μασέλες και να πηγαίνει και τα λεφτά του τα ωραία στο εξωτερικό και να μην ξέρει τι έχει, και ο κόσμος να βασανίζεται».

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτό είναι το σύστημα», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «εμείς αποζητάμε μια κοινωνική ιδιοκτησία, παλεύουμε γι' αυτή, ο εργάτης να είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει. Γιατί μόνο η εργατική τάξη παράγει αυτόν τον πλούτο, οι ιδιώτες οι καπιταλιστές πλέον είναι παράσιτα στην κοινωνία, γιατί η οικονομία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ο κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, οι δυνατότητες που έχει η ίδια η επιστήμη, η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, η εργατική τάξη είναι εξειδικευμένη, είναι έμπειρη, υπάρχει επίσης αρκετό τεχνικό επιστημονικό δυναμικό ικανό να διευθύνει το ίδιο την παραγωγή, το ίδιο να καθορίζει τις τύχες του και τις νόρμες της παραγωγής με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό και βεβαίως συμμετέχοντας στις παραγωγικές συνελεύσεις του εργοστασίου που θα αποφασίζει για μια σειρά ζητήματα.


Γι' αυτό λέμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να πάρει την εξουσία, αρκεί να καταλάβει τη δύναμή της. Δεν χρειάζονται καπιταλιστές - ιδιώτες για να κάνουν ανάπτυξη. Μπορεί η εργατική τάξη, άμα πάρει την εξουσία στα χέρια της, και να διευθύνει την παραγωγή και να κάνει την οικονομία να είναι για το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού, δηλαδή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και να προχωράμε μπροστά.

Αυτό είναι το σημερινό, το σύγχρονο, το ρεαλιστικό και αυτό είναι η προοπτική της ανθρωπότητας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πειστεί η πλειοψηφία της εργατικής τάξης γι' αυτό, το εργατικό κίνημα είναι σε υποχώρηση κάτω από διάφορους παράγοντες, και βεβαίως εδώ θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να βάλει ο καθένας το δικό του λιθαράκι».

Να διαλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε

«Αρα λοιπόν», συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, «συνειδητοποιώντας αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να επιλέξουμε με ποιους να πάμε και ποιους να αφήσουμε. Εμάς μας ξέρετε. Το θεωρούμε καθήκον μας, θεωρούμε αυτονόητο να είμαστε εδώ, όταν οι εργάτες της "Frigoglass" έχουν προβλήματα και τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου, να κλείσει ή να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, να απολυθούν ή να μείνουν στις δουλειές τους.

Και βεβαίως, εδώ είμαστε σήμερα, δέκα μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, για να δώσουμε κι ένα μήνυμα: Οτι το εργοστάσιο πρέπει να μείνει ανοιχτό, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει, δεν πρέπει να γίνει καμιά απόλυση, όλοι οι εργαζόμενοι να μείνουν στη θέση τους. Και βεβαίως αυτό θα το παλέψουμε και τώρα και μετά τις εκλογές. Κι όσο πιο δυνατοί θα είμαστε, τόσο θα μπορούμε να πιέζουμε κυβερνήσεις, εργοδότες, παρατρεχάμενους, δεν ξέρω τι, όσοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που έφτασε έως εδώ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε ήδη για κάθε εκδοχή. Σας λέμε ότι πρέπει να προστατευθούν οικονομικά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, για παράδειγμα, λέω κάποιες σκέψεις σκόρπιες, αυτοί που είναι για σύνταξη δεν μπορεί παρά να ενταχθούν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ με ασφαλιστικά δικαιώματα κανονικά, να έχουν τα όρια συνταξιοδότησης, να τα καλύψουν ώστε να μη μείνουν ξεκρέμαστοι, να μπορούν να έχουν τη σύνταξή τους.

Το Ταμείο Ανεργίας, για όσους βρεθούν εκτός εργασιακού χώρου, να είναι όχι μόνο όσο δικαιούται ο καθένας, αλλά να είναι συνέχεια, μέχρι να βρει δουλειά, να παγώσουν τυχόν δάνεια, χρέη που υπάρχουν. Να υπάρχουν εκτός από τα κοινωνικά τιμολόγια, διευκολύνσεις που υπάρχουν στη ΔΕΗ, στο νερό, στα πάντα, που θα μπορούσαν να διευκολυνθούν. Να παρθούν μέτρα για τα παιδιά των εργαζομένων να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους κ.ά.

Εμείς θα τα παλέψουμε, εάν τελικά φτάσουμε στο κλείσιμο του εργοστασίου. Οπωσδήποτε πρέπει να σκεφτούμε προτάσεις και εσείς να κάνετε προτάσεις. Αρα λοιπόν να είστε σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα, σε όλους αυτούς τους αγώνες, για οποιοδήποτε αίτημα και οτιδήποτε εσείς, από τη συλλογική σας δράση, τη συζήτηση σκεφτείτε και μας πείτε και είναι δίκαιο και μπορούμε να το προχωρήσουμε, θα το προχωρήσουμε.

Και θα είμαστε παντού: Και μέσα στη Βουλή και έξω από τα υπουργεία και μέσα στα υπουργεία θα μπαίνουμε και έξω από αυτά στο λαϊκό κίνημα, στους δρόμους του αγώνα, έτσι ώστε να τους πιέζουμε, να διεκδικούμε και να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org