Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Μεγάλο αφιέρωμα που ξεκινούν ο «Ριζοσπάστης» και το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία».
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον Πειραιά.
  • Το πρόγραμμα των Εργατικών Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα.
  • Στην τελική ευθεία για το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.
Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, στην εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Κερατσίνι

Στην ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο το βράδυ στο Κερατσίνι, σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις εξελίξεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι νεολαία και λαός, απηύθυνε χαιρετισμό στους χιλιάδες διαδηλωτές που έστειλαν την ίδια μέρα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο ΝΑΤΟ τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στάθηκε στο περιεχόμενο του Φεστιβάλ και σημείωσε μεταξύ άλλων:

Ο Οκτώβρης μάς εμπνέει, μας δίνει δύναμη

«Χιλιάδες νέοι σε όλη την Ελλάδα αναρωτιούνται καθημερινά: "Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε; Και αν ναι, πώς θα γίνει αυτό;".

Απαντάμε αποφασιστικά: Ναι, ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει και θ' αλλάξει.

Αυτήν την απάντηση έδωσαν οι μπολσεβίκοι πριν 100 χρόνια, τον Οκτώβρη του 1917. Ο Κόκκινος Οκτώβρης απέδειξε ότι - όπως έλεγε ο Λένιν - "Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε": Η εργατική τάξη υλοποίησε την ιστορική της αποστολή, ανέτρεψε δηλαδή τον καπιταλισμό καταλαμβάνοντας την πολιτική εξουσία, και ηγήθηκε της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Εδωσε διέξοδο από τον αιματηρό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη φτώχεια και την πείνα, με την εργατική τάξη στην εξουσία.


Οι μπολσεβίκοι έδρασαν σε πολύμορφες και σύνθετες συνθήκες. Πότε στην αστική νομιμότητα, πότε στην παρανομία και τη διάλυση των Οργανώσεών τους. Αλλοτε σε συνθήκες ανόδου και άλλοτε σε συνθήκες υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Εδρασαν μέσα στη φωτιά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εδρασαν αντιμετωπίζοντας τον τσάρο και τη μυστική αστυνομία, τις Μαύρες Εκατονταρχίες. Ηρθαν αντιμέτωποι με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του. Αντιπαρατέθηκαν με αστικές κυβερνήσεις και αστούς πολιτικούς, με μεγάλη ικανότητα στο να εγκλωβίζουν λαϊκές μάζες.

Ποτέ όμως δεν πτοήθηκαν από τον αρνητικό συσχετισμό. Με τα μάτια τους στραμμένα στην επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, πάλεψαν για την κατάκτηση της γνώσης των νομοτελειών αυτής της αλλαγής, για την κατάκτηση της επαναστατικής θεωρίας. Εδρασαν με όλες τις μορφές πάλης, για να συσπειρώσουν δυνάμεις από την εργατική τάξη και την αγροτιά, να βελτιώνεται ο συσχετισμός υπέρ των καταπιεσμένων.

Αυτό ήταν που τους έδωσε την ικανότητα να ηγηθούν στον αγώνα της εργατικής τάξης τις μέρες της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.

Γι' αυτό και ο Οκτώβρης φωτίζει κάθε βήμα των μελών και φίλων της ΚΝΕ, και αυτό εξοργίζει τους αντιπάλους μας. Μας εμπνέει, μας δίνει δύναμη.

Να γίνει γνωστή στις νεότερες γενιές η ιστορική πείρα

Ο Οκτώβρης είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα στην Ιστορία που απαντάει στο ερώτημα που έχουν σήμερα πολλοί νέοι για το αν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε. Οτι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι ακόμη και αν προσωρινά "τα πάντα μοιάζουν ακίνητα", δεν αναιρείται ότι όλη η Ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα προχωράει προς τα μπρος με άλματα, ότι το επαναστατικό κίνημα μπορεί και θα γνωρίσει καινούργια άνοδο, θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα σειρά κοινωνικών επαναστάσεων.

Πρώτα από όλα βάζουμε στόχο να γίνει γνωστή στις νεότερες γενιές η ίδια η ιστορική πείρα, τα γεγονότα της εποχής, οι τεράστιες - που όσο περνούν τα χρόνια και σε σχέση με τα σημερινά δικαιώματα της νεολαίας γίνονται θεόρατες - κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Καλούμε κάθε νέο σήμερα να προβληματιστεί, να ψάξει, να διαβάσει, να ρωτήσει και να βρει όσα το σύστημα του κρύβει για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Να κρίνει και να συγκρίνει. Να μην βαλτώσει μέσα στο βρώμικο μελάνι που έχει χυθεί από το σύστημα, να δει με διαύγεια και όχι μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς μέσα από τους οποίους θέλουν να βλέπουμε τον κόσμο που ζούμε. Οχι για να κάνουμε μια συζήτηση για την Ιστορία και το παρελθόν, αλλά βασικά για να συζητήσουμε το μέλλον.

Ο,τι έχει ακούσει αυτή η γενιά για το σοσιαλισμό στον 20ό αιώνα είναι αποκλειστικά από τη σκοπιά των νικητών. Διαστρέβλωση, δαιμονοποίηση, συκοφαντία, τα πάντα επιστρατεύονται να συσκοτίσουν το εξής: Οτι ο εργαζόμενος άνθρωπος προσπάθησε να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να κυβερνήσει ο ίδιος τη ζωή του, να έχει ο ίδιος την εξουσία, να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την τάξη των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών. Γι' αυτό αντιμετωπίστηκε η ανεργία, γι' αυτό η Παιδεία, ο πολιτισμός έφτασαν στα ανώτατα όρια που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Βεβαίως, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε απλά με τη σημερινή κατάσταση της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό. Μόνο την τάση της αλματώδους ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας, για τη θεαματική άνοδο του επιπέδου της κοινωνικής ευημερίας, μας δίνει η πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Δεν μας δίνει την πραγματική εικόνα της στις σημερινές συνθήκες που έχει φτάσει η επιστήμη, η γνώση, η εργασιακή ικανότητα, η παραγωγικότητα.

Αυτή είναι η μεγάλη ανεξάντλητη προσφορά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, που προσπαθούν να σβήσουν με βρώμικο μελάνι.

Ολοι αυτοί που πανηγύριζαν για τις αντεπαναστατικές ανατροπές των ετών 1989 - 1991 έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα από τα αποτελέσματα στις ζωές των εργαζομένων όλου του κόσμου...

Το ΚΚΕ, αντίθετα, είναι περήφανο που την κρίσιμη στιγμή, τη μέρα που κατέβαινε η κόκκινη σημαία από το Κρεμλίνο, είχε τη δύναμη να απευθύνει μέσω του "Ριζοσπάστη" στους κομμουνιστές το κάλεσμα: "Σύντροφοι, ψηλά τη σημαία".

Το ΚΚΕ στη χώρα μας προσπάθησε και κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα, υπερασπίζοντας την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά αναδεικνύοντας τα λάθη που οδήγησαν στην αντεπανάσταση, με πιο σημαντικό ότι δεν κατάφερε να νικήσει οριστικά και αμετάκλητα την καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος. Η προσπάθεια να λυθούν προβλήματα του σοσιαλισμού με εργαλεία του καπιταλισμού οδήγησε στο να ισχυροποιηθούν αυτά τα κοινωνικά στοιχεία που εχθρεύονταν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, ήθελαν να τη φρενάρουν και τελικά να την ανατρέψουν. (...)

Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάποιος μακρινός στόχος, είναι ανάγκη της εποχής μας

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν σκληρή μάχη για την κατάκτηση εκείνων των χαρακτηριστικών που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να δρουν ως επαναστατική πρωτοπορία "παντός καιρού".

Λίγους μήνες μετά το 20ό Συνέδριο του Κόμματός μας, με όπλο τις Αποφάσεις του, είμαστε πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι, προχωράμε με αισιοδοξία προς τον εορτασμό των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ηρωικού ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ που συμπληρώνονται το 2018. (...)

Η πίστη στη δυνατότητα ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει δεν είναι μία ονειροπόλα διαφυγή από την πραγματικότητα. Είναι πάνω από όλα βασισμένη στη γνώση, στη βαθιά μελέτη της κοινωνικής εξέλιξης, των νόμων που τη διέπουν, βασισμένη στα διδάγματα της Ιστορίας. Αυτά γίνονται πίστη στη δυνατότητα των εργατικών - λαϊκών μαζών, πίστη στην ανθρώπινη δράση, στη δυνατότητα ο εργαζόμενος άνθρωπος να μην είναι έρμαιο των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.

Γι' αυτό παλεύουμε πρώτα και κύρια μέσα στην ΚΝΕ, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μορφωτικό ρεύμα, στηριγμένο πάνω στις κατακτήσεις της ανθρώπινης γνώσης που θα συμπαρασύρει και άλλους πρωτοπόρους νέους στις σημερινές συνθήκες.

Και ας έχουν βαλθεί οι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος να πείσουν για το "τέλος της Ιστορίας", να καλλιεργούν τη λογική "τίποτα δεν αλλάζει", "κοίτα την πάρτη σου - αυτή είναι η μόνη διέξοδος".

Γνωρίζουν και αυτοί καλά ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται, ότι οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα, ανησυχούν και βεβαίως παίρνουν τα μέτρα τους. (...)

Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάποιος μακρινός στόχος. Είναι ανάγκη της εποχής μας. Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Εχουν δίκιο να αφρίζουν οι εκμεταλλευτές όταν το ακούνε. Εχουν δίκιο να τον πολεμάνε. Εχουμε κι εμείς δίκιο να παλεύουμε γι' αυτόν. Ανάμεσα σε δυο δίκια θα νικήσει το πιο ισχυρό. Συνεχίζουμε για να γίνουμε πιο ικανοί, πιο πολλοί, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα. Γιατί η επικράτηση του δίκιου του εργαζόμενου λαού είναι υπόθεση ζωής, θα κινήσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπρος.

Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, συνεχίζουμε στη γραμμή που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών που έδωσαν και τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την υπόθεση της κοινωνικής προόδου. Το μέλλον - όντως - δε θα 'ρθει από μονάχο του... Παίρνουμε τα μέτρα μας! Οργανώνουμε την πάλη της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Θα νικήσουμε!».

ΟKΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
Μελετάμε τα άλματα της Σοβιετικής Ενωσης στη λαϊκή παιδεία

Αίθουσα διάλεξης ενός πανεπιστημίου εργαζομένων, τη δεκαετία του 1920
Αίθουσα διάλεξης ενός πανεπιστημίου εργαζομένων, τη δεκαετία του 1920
Τιμώντας τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» αρχίζουμε από σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία».

Στόχος μας να αναδείξουμε την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού και στην υπόθεση της Παιδείας, τα άλματα που επιτεύχθηκαν με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και σε αυτόν τον τομέα, τα επιτεύγματα που ακόμα και σήμερα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης στον καπιταλιστικό κόσμο, φαντάζουν άπιαστα. Ο ιστορικός άθλος της εξάλειψης του αναλφαβητισμού, η αλματώδης ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου ενός πληθυσμού εκατομμυρίων ανθρώπων, τα επιτεύγματά της στην Ερευνα, η κατάκτηση του διαστήματος, είναι πλευρές αυτών των επιτευγμάτων.

Θα μπορούσε, βέβαια, να αντιτείνει κανείς ότι και οι καπιταλιστικές χώρες είχαν αντίστοιχα επιτεύγματα και σημείωσαν προόδους. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι ότι στην ΕΣΣΔ όλα όσα κατακτήθηκαν, οι εξαιρετικές υποδομές που αναπτύχθηκαν, οι παροχές που κάλυπταν τις ανάγκες των παιδιών και των νέων και το δικαίωμα στην πλήρη και υψηλού επιπέδου μόρφωση, δεν αφορούσαν κάποιους λίγους κι εκλεκτούς, όπως συμβαίνει στον καπιταλισμό, αλλά τα απολάμβανε το σύνολο του λαού και των παιδιών του.

Σοβιετική αφίσα για τον ένα χρόνο από την Επανάσταση
Σοβιετική αφίσα για τον ένα χρόνο από την Επανάσταση
Και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό: Σήμερα, όταν διεκδικούμε να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ο γονιός για τη μόρφωση του παιδιού του, όταν διεκδικούμε να σιτίζονται τα παιδιά στο σχολείο, να έχουν δικαίωμα δωρεάν διακοπών όλα τα παιδιά σε κατασκηνώσεις και παιδικά θέρετρα, όταν διεκδικούμε δωρεάν στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές κ.τ.λ., μας λένε συχνά «αυτά που λέτε δεν γίνονται». Κι όμως γίνονται. Εγιναν στην ΕΣΣΔ δεκαετίες πριν, και με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: Τι ήταν αυτό, όμως, που οδήγησε σε αυτά τα άλματα στον τομέα της Εκπαίδευσης στην ΕΣΣΔ; Στη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, τονίζεται ότι η κατάργηση της ιδιοκτησίας και συνακόλουθα της εκμετάλλευσης είναι το «κλειδί» που απελευθερώνει αυτές τις τεράστιες δυνατότητες:

«Η Οχτωβριανή Επανάσταση έφερε στο προσκήνιο μιαν ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, που διέφερε ριζικά απ' όλα τα συστήματα που προηγήθηκαν ιστορικά και τα οποία είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην ΕΣΣΔ κανένας δεν μπορούσε να έχει κάποιον άλλο άνθρωπο "στη δούλεψή του". Η κατάργηση της μίσθωσης ξένης εργατικής δύναμης αποτελεί το πιο σημαντικό κοινωνικό αποτέλεσμα της Οχτωβριανής Επανάστασης, τη μήτρα όλων των επιμέρους κατακτήσεων για τη ζωή των εργαζομένων. Με τον κεντρικό σχεδιασμό ως κοινωνική σχέση παραγωγής για τη χρησιμοποίηση των κοινωνικοποιημένων μέσων, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά κοινωνικά επιτεύγματα για αρκετές δεκαετίες.

Στην ΕΣΣΔ, εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά στην πράξη το δικαίωμα στην εργασία, καταργώντας την ανεργία ως κοινωνικό φαινόμενο. Μπήκαν τα θεμέλια για την κατάργηση των πολύμορφων οικονομικών, πολιτικών - ιδεολογικών και κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας, και μάλιστα σε περιοχές με τεράστιες υστερήσεις σε αυτόν τον τομέα. Αναπτύχθηκαν ταχύτατα οι επιστήμες, η δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες και η δωρεάν ποιοτική Υγεία για όλο τον λαό, εξασφαλίστηκε η καθολική προσβασιμότητα και δυνατότητα συνεισφοράς στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. (...)

Κάλυψε τεράστια απόσταση κάνοντας άλματα

«Ο αναλφάβητος άνθρωπος είναι τυφλός άνθρωπος». Σοβιετική αφίσα του 1920
«Ο αναλφάβητος άνθρωπος είναι τυφλός άνθρωπος». Σοβιετική αφίσα του 1920
Η σημασία των παραπάνω κατακτήσεων πολλαπλασιάζεται αν υπολογίσουμε τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες επιτεύχθηκαν. Η απόσταση που χώριζε την προεπαναστατική Ρωσία από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, ήταν πολύ μεγάλη, αφού αυτά τα κράτη υπερείχαν σημαντικά στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και στο επίπεδο της παραγωγικότητας της εργασίας.

Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη στήριξαν την ανάπτυξή τους στην εκμετάλλευση του δικού τους και άλλων λαών (εργοδοτική τρομοκρατία, αποικιακό σύστημα, βιαιοπραγίες ενάντια σε αυτόχθονες πληθυσμούς, εκμετάλλευση παιδικής εργασίας). Σε αντίθεση με αυτά, η νεαρή σοβιετική εξουσία προσπάθησε να δημιουργήσει τις οικονομικές βάσεις του σοσιαλισμού με τις δικές της δυνάμεις, σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, δηλαδή σε συνθήκες μαχητικής αντίδρασης της αστικής τάξης στο εσωτερικό της χώρας και διασύνδεσής της με την ενεργητική προσπάθεια ανατροπής της εργατικής εξουσίας από το εξωτερικό. (...)

Τα αποτελέσματα του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της εργατικής εξουσίας, όπως η εξάλειψη της ανεργίας, η γρήγορη και αποτελεσματική εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού, η εύστοχη κατανομή του στο σύνολο της οικονομίας, τα επιτεύγματα στη διερεύνηση του διαστήματος, η μετατροπή της ειρηνικής βιομηχανίας σε πολεμική στις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πρωτοφανή, αν συνυπολογίσουμε επίσης την προκαπιταλιστική καθυστέρηση πολλών περιοχών και τη βαθιά ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που επικρατούσε στο εσωτερικό της τσαρικής Ρωσίας. Η απόσταση που κάλυψε η εργατική εξουσία στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, ήταν πραγματικά τεράστια».

Από τα πρώτα χρόνια τεράστια κινητοποίηση στον τομέα της Εκπαίδευσης

Στον τομέα της Εκπαίδευσης όλα τα παραπάνω διατυπώνονται ανάγλυφα. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε εδώ να αναφερθούμε σε μερικά από τα επιτεύγματα που καταγράφει η σοβιετική εξουσία στα πρώτα της χρόνια, όπως τα αποτυπώσαμε και στην πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο:

«Στα τέλη του 1917 με αρχές του 1918 αυξήθηκε απότομα ο μηνιαίος μισθός των δασκάλων. Η σημασία που έδιναν οι κομμουνιστές και ιδιαίτερα ο Λένιν για την παιδεία του λαού αναδεικνύεται και από την επιστολή του προς τον Στάλιν για τη μείωση του εξοπλιστικού προγράμματος του στόλου, προκειμένου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας. Ολα αυτά, ενώ μαινόταν η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του νεοσύστατου σοβιετικού κράτους. Στο 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1919, τέθηκε η πολιτική βάση της πανεξόρμησης για τη λαϊκή παιδεία.

Το διάταγμα του 1920 "Για την εξάλειψη της αγραμματοσύνης του πληθυσμού της ΣΟΣΔΡ" δίνει το σύνθημα. Ανοίγουν παντού σχολεία για ενήλικες και κέντρα εξάλειψης της αγραμματοσύνης. Εκδίδονται σε μεγάλα τιράζ και στις μητρικές γλώσσες των διάφορων εθνοτήτων αλφαβητάρια και εκπαιδευτικά βιβλία. Στον αγώνα με την αγραμματοσύνη συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, δάσκαλοι, φοιτητές, υπάλληλοι, μορφωμένοι εργάτες και αγρότες. Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθονταν στα θρανία τα βράδια μετά τη δουλειά. Ηδη το 1928, είχαν μάθει γράμματα 7 εκατομμύρια περίπου ενήλικες. Από το 1920 έως το 1940 έμαθαν γράμματα 60 εκατομμύρια ενήλικες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1939, οι εγγράμματοι ηλικίας 9-49 ετών αποτελούσαν το 87,4%. Το 1959 η αγραμματοσύνη είχε νικηθεί ολοκληρωτικά. Στη Σοβιετική Ενωση, σύμφωνα με την απογραφή του 1970, είχαν αποκτήσει μέση ή ανώτατη μόρφωση πάνω από τα 3/4 του απασχολούμενου πληθυσμού στις πόλεις και το 50% των εργαζομένων στο χωριό.

Ολα τα σχολεία γενικής μόρφωσης άνοιξαν για όλο το λαό και απαγορεύτηκαν τα ιδιωτικά. Καθιερώθηκε η δωρεάν Παιδεία και η κοινή φοίτηση των δύο φύλων στα σχολεία, χωρίστηκε το σχολείο από την εκκλησία και η εκκλησία με τη σειρά της από το κράτος, απαγορεύτηκαν οι θρησκευτικές τελετές και η διδασκαλία οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος στα σχολεία, καταργήθηκαν οι σωματικές τιμωρίες. Επίσης, κατακτήθηκε το δικαίωμα των εθνικοτήτων να σπουδάζουν στη μητρική τους γλώσσα, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του σοβιετικού συστήματος κοινωνικής προσχολικής διαπαιδαγώγησης, εκπονήθηκαν και εφαρμόστηκαν νέες αρχές εισαγωγής στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που πλέον άνοιξαν τις πόρτες τους στην εργατική τάξη και στους αγρότες. Στην ΕΣΣΔ, το 1939 καθιερώθηκε η 7τάξια υποχρεωτική εκπαίδευση, το 1958 η 8τάξια κι από το 1977 η 10τάξια υποχρεωτική, γενική και μέση εκπαίδευση».

Αναδεικνύουμε την ουσία των κατακτήσεων του σοσιαλισμού, μελετάμε την πείρα του

Τιμώντας την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη συμβολή του σοσιαλισμού στην παιδεία του λαού, σήμερα συνεχίζουμε.

Το ΚΚΕ καταθέτει ρεαλιστική πρόταση για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Πρόταση που είναι συμβολή στην προβολή της πρότασης διεξόδου, της ρεαλιστικότητας και αναγκαιότητας του σοσιαλισμού.

Πράγματι. Ο δρόμος που χαράκτηκε από τους μπολσεβίκους αποτελεί για μας παράδειγμα που μελετάμε, αναδεικνύουμε την ουσία των κατακτήσεών του, μελετάμε τη θετική και την αρνητική πείρα. Το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, που προτείνει το ΚΚΕ σήμερα, πιάνει το νήμα της σοσιαλιστικής παιδαγωγικής πείρας και της προσπάθειας να δοθεί σε όλους ποιοτικά αναβαθμισμένη επιστημονική γνώση, αξιοποιώντας και ωθώντας στη σύνδεση θεωρίας και πράξης.

Ανιχνεύοντας τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην Παιδεία, την υπερνίκηση σημαντικών δυσκολιών που πήγαζαν κυρίως από τις ευρύτατες προκαπιταλιστικές επιβιώσεις με έκφραση στο πολιτιστικό επίπεδο του λαού, κατανοούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα ώστε η σοσιαλιστική Ελλάδα να εξασφαλίσει την καθολική πρόσβαση όλων στη μόρφωση, να μην αναγκάζεται κανείς να παρατά το σχολείο πριν ολοκληρώσει υποχρεωτική δωδεκάχρονη εκπαίδευση, να γνωρίζει μόλις τελειώσει τις σπουδές του ότι θα ενταχθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην εργασία. Γιατί η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν είναι για το εργατικό κράτος ευχολόγια, αλλά όρος ύπαρξης της σοσιαλιστικής οικονομίας.

Στο αφιέρωμά μας, λοιπόν, που ξεκινάει από σήμερα και θα συνεχίζεται κάθε βδομάδα στα 4σέλιδα «Νεολαία», θα επανέλθουμε αναλυτικά σε πολλά στοιχεία που αφορούν τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης στον τομέα της Παιδείας. Θα διατρέξουμε, επίσης, τη σκέψη και την προσφορά μεγάλων Σοβιετικών παιδαγωγών. Θα δούμε το σχολείο του σοσιαλισμού μέσα από τα μάτια λογοτεχνών, παιδαγωγών και άλλων προσωπικοτήτων που επισκέφτηκαν τη Σοβιετική Ενωση και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους, θα παρακολουθήσουμε την τιτάνια προσπάθεια που έγινε για τη μόρφωση ακόμα και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα δούμε πιο ειδικά θέματα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Προσχολική Αγωγή, την Ειδική Αγωγή κ.ά.

Οι νέοι να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού

Στην παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο, που έγινε τον Μάρτη του 2016, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επισημάνει την ανάγκη οι νέοι να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού. Σε αυτή την ανάγκη θέλουμε να συμβάλουμε και μέσα από το αφιέρωμα που ξεκινάμε σήμερα, επικεντρώνοντας στον τομέα της Εκπαίδευσης στην ΕΣΣΔ.

Είχε σημειώσει συγκεκριμένα ο Δ. Κουτσούμπας για αυτό το ζήτημα:

«Είναι αλήθεια ότι η νέα γενιά δεν έχει γνωρίσει τα επιτεύγματα που κατάφερε η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να οικοδομήσει μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση. Πολύ περισσότερο, η αστική τάξη, μέσα από τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς της, παρεμβάλλει έναν τεράστιο παραμορφωτικό φακό που συνάμα είναι και εμπόδιο, ανάμεσα στους νέους και την ιστορική πείρα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Επιδίδεται σε χυδαίο αντικομμουνισμό, διαστρεβλώνει την ιστορία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε η Σοβιετική Ενωση στο τσάκισμα του ναζιστικού τέρατος, ταυτίζει το σοσιαλισμό με το φασισμό.

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, μαζί με την κριτική μελέτη του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, αποτελούν για το Κόμμα μας δύο αλληλένδετα καθήκοντα. Είναι καθοριστική συμβολή στην πάλη για να αναζωογονηθούν τα ωραιότερα ιδανικά που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Οι νέοι πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα, και είναι ευθύνη και δική μας αυτό, ότι η νίκη της αντεπανάστασης δεν αναιρεί την ανωτερότητα της νέας κοινωνίας.

Δεν εκμηδενίζει τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρείχε για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων.

Ο,τι γράφτηκε με τεράστια κινητοποίηση εργατικών μαζών, με τον πρωτοπόρο ρόλο, την αυτοθυσία χιλιάδων κομμουνιστών, τα τεράστια επιστημονικά - τεχνολογικά επιτεύγματα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, στην ιμπεριαλιστική περικύκλωση, στον εμφύλιο πόλεμο, στη μετέπειτα αντιμετώπιση από το διεθνές κεφάλαιο, όλα αυτά δεν σβήνονται με βρώμικο μελάνι.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα πάρα πολλά στοιχεία από τις τεράστιες κατακτήσεις του σοσιαλισμού, που και σήμερα μπορεί να φαντάζουν άφταστες και για τα πιο προωθημένα καπιταλιστικά κράτη, αλλά κυρίως στην αιτία που τις δημιούργησε. Που δεν είναι άλλη από την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Αυτή ήταν ο παράγοντας που απελευθέρωσε τον άνθρωπο από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, που επιτάχυνε την ανάπτυξη της παραγωγικής και ερευνητικής διαδικασίας, χωρίς εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα μια θεαματικά γρήγορη άνοδο της κοινωνικής ευημερίας.

Σε αυτήν τη βάση κατορθώθηκε να έχουν όλοι οι πολίτες εξασφαλισμένη εργασία, δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη και Παιδεία, παροχή φτηνών υπηρεσιών από το κράτος, κατοικία, καθολική πρόσβαση στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία.

Σε αυτό το πλαίσιο επιτεύχθηκαν η ταχύτατη, η ριζική εξάλειψη της τρομερής κληρονομιάς του αναλφαβητισμού, η άνοδος του γενικού επιπέδου μόρφωσης και ειδίκευσης.

Το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα αναγνωριζόταν και από τους Δυτικούς για τη σαφέστατη, συντριπτική υπεροχή του στη σφαιρικότητα των γνώσεων που έδινε στους νέους. Ο προβληματισμός των Αμερικανών ειδικών, που εντάθηκε μετά το "Σπούτνικ σοκ" του 1957, για "το τι διδάσκεται ο Ιβάν αλλά δεν διδάσκεται ο Τζόνι", εξέφραζε την κατανόηση της εκπαιδευτικής, μορφωτικής υστέρησης των ΗΠΑ σε σύγκριση με την ΕΣΣΔ.

Δεν μπορούσε φυσικά να γίνει αλλιώς. Η άνοδος του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου του σοβιετικού λαού ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της σοσιαλιστικής επανάστασης, στα πρώτα της βήματα.

Η μόρφωση του σοβιετικού λαού ήταν οξυγόνο για την ίδια τη σοσιαλιστική κοινωνία».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εργατικά Φεστιβάλ σε τρεις μεγάλες πόλεις

Αύριο στη Λάρισα, την Παρασκευή και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο στη Χαλκίδα

Από το περσινό Εργατικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Από το περσινό Εργατικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Εργατικά Φεστιβάλ κάνουν τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκίδα.

Αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο «Φρούριο» (Αγαλμα Νίκης, Αγιος Αχίλλειος), θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ στη Λάρισα, που οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και ποίηση. Ομιλία από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία από νεανικό σχήμα. Γλέντι με εργατικά και λαϊκά τραγούδια από τους «laΤΡΕΙΣ». Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και μπαρ. Θα παρουσιαστεί συλλογική εργασία για την Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για παιδιά μικρών ηλικιών.

Διήμερο στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 30 Ιούνη και το Σάββατο 1 Ιούλη, στο Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Φεστιβάλ Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα και μεις». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ξεναγήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις - συζητήσεις, συναυλίες, προβολές, αφιερώματα και θα κορυφωθεί το Σάββατο 1 Ιούλη, με πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο μέρες θα λειτουργούν εκθέσεις, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος.

Αναλυτικά, την Παρασκευή 30 Ιούνη το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

20.00 εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «το μέλλον μας βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Σίμος Ιορδανίδης, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. 20.45 αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. 22.30 συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα. 23.15 λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

Το Σάββατο 1 Ιούλη: 20.30 συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα. 21.30 προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. 22.00 ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 23.00 λαϊκό γλέντι με τους «Ανφάν Γκατέ».

Στη Χαλκίδα

Οι Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν Εργατικό Φεστιβάλ το Σάββατο 1 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Δέλτα (Νεάπολη Χαλκίδας ) με σύνθημα «Οταν ο πόλεμος γκρεμίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους... Ελληνες - μετανάστες - πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό. Η λύση στον αγώνα για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό!». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει: Στις 20.00 χορευτικά από την Ινδία και τραγούδια από το Πακιστάν. Στις 21.00 η ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά και θα ακολουθήσουν μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς και λαϊκό γλέντι. Πρόγραμμα παιδότοπου: Στις 19.30 χειροτεχνίες, στις 20.30 «παιχνιδομπερδέματα», στις 21.15 εργαστήρι κούκλας και στις 22.00 ομαδική δημιουργία. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

26ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γνωριμία με τον όμορφο χώρο της κατασκήνωσης

Σημαντικές παραμέτρους κάθε Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου αποτελούν η ψυχαγωγία, η άθληση, η επαφή με τη φύση. Για όλα αυτά έχει φροντίσει η ΚΝΕ και φέτος στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που θα γίνει στα Γιάννενα, στις 8 και 9 Ιούλη.

Για την κατασκήνωση η ΚΝΕ έχει διαμορφώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών, αθλητικών δραστηριοτήτων, παιχνιδιών για τους μικρότερους κ.λπ. Η κατασκήνωση του Διημέρου θα γίνει στο πάρκο «Β. Πυρσινέλλας» («Γιαννιώτικο Σαλόνι»). Πρόκειται για έναν πανέμορφο, καταπράσινο χώρο στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων. Μία έκταση 350 στρεμμάτων, δεντρόφυτη με μεγάλη φυσική ομορφιά. Το πάρκο διαθέτει διάφορους χώρους, γήπεδα και παιχνίδια. Οι φωτογραφίες του πάρκου μάς δίνουν μια πρώτη γνωριμία με το μέρος όπου για δύο μέρες, στις 8 και 9 Ιούλη, θα χτυπά η καρδιά της μαχητικής νεολαίας.

Για τις μικρότερες ηλικίες

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα ξεδιπλωθεί παράλληλα ένα πρόγραμμα πλούσιων, πολύμορφων και φροντισμένων δραστηριοτήτων για παιδιά τελευταίων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου, τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ομάδες στη δική τους κατασκήνωση, για την οποία προετοιμάζονται πολύμορφες δραστηριότητες, παιχνίδια, εκδρομές, παραστάσεις και πολλά πολλά άλλα. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 7 Ιούλη


10.00 - 17.00 Υποδοχή των παιδιών - Χρόνος ελεύθερων δραστηριοτήτων των ομάδων

14.30 - 15.30 Μεσημεριανό φαγητό

15.30 - 17.00 Ξεκούραση - Χρόνος ελεύθερων δραστηριοτήτων των ομάδων

17.00 - 20.00 Επίσκεψη στο σπήλαιο του Περάματος ή στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη

20.00 - 21.30 Γνωριμία με την «Γκουέρνικα» του Πικάσο

21.30 - 22.00 Βραδινό φαγητό

22.00 Γλέντι

  • Σάββατο 8 Ιούλη

8.00 - 9.00 Πρωινό - ατομική υγιεινή - καθαριότητα χώρου και σκηνών

9.00 - 10.30 Παιχνιδομπερδέματα

10.30 - 11.00 Δεκατιανό

11.00 - 12.30 Παιχνιδομπερδέματα

12.30 - 14.30 Ντους - Χρόνος ελεύθερων δραστηριοτήτων των ομάδων

14.30 - 15.30 Μεσημεριανό φαγητό

15.30 - 17.00 Ξεκούραση - Χρόνος ελεύθερων δραστηριοτήτων των ομάδων

17.00 - 19.00 Περιήγηση στην πόλη των Ιωαννίνων

19.00 - 21.00 Πορεία και πολιτική εκδήλωση

21.00 - 21.30 Βραδινό φαγητό

21.30 - 23.00 Προβολή ταινίας

22.00 Συναυλία

  • Κυριακή 9 Ιούλη

8.00 - 9.00 Πρωινό - ατομική υγιεινή - καθαριότητα χώρου και σκηνών

9.00 - 10.00 Χρόνος ελεύθερων δραστηριοτήτων των ομάδων

10.00 - 11.30 Θεατρική παράσταση «Ο Δράκος» / Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού

11.30 - 12.00 Δεκατιανό

12.00 - 15.00 Χρόνος ελεύθερων δραστηριοτήτων των ομάδων - Αναχωρήσεις.
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ