Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική με την κυβέρνηση υπηρετεί η ΝΔ

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλία

Το γεγονός ότι αν η ΝΔ αναλάβει την αστική διακυβέρνηση, θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή στρατηγική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήρθε να επιβεβαιώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, όσο και αν προσπάθησε να «κουκουλώσει» αυτήν την πραγματικότητα πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις και στημένα σκηνικά με... αχυρόμπαλες.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Περιδιαβαίνοντας σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας, στήνοντας σκηνικά χολιγουντιανού τύπου με βουκολικό φόντο για να πείσει τα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους αγρότες ότι η πολιτική του θα φέρει την ευημερία στον τόπο και δη στους μικρομεσαίους αγρότες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοίρασε "αχυρένιες" υποσχέσεις (...) Σήμερα όμως οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ο λαός της περιοχής μας, υποφέρουν από τις αντιλαϊκές, αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν ψηφίσει, έχουν εφαρμόσει και αυτές θα εφαρμόσουν.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για τον ΕΝΦΙΑ, τη βαριά φορολογία, την υψηλή εισφορά στο ΕΦΚΑ και το χαράτσι για το νερό που στην ουσία εξανεμίζουν το 60% - 70% του εισοδήματος του αγρότη. Κουβέντα, βέβαια, για τα μνημόνια που ψήφισαν ως κόμμα στη Βουλή, αλλά και το 4ο που δεν ψήφισαν, αλλά δηλώνει ότι θα το εφαρμόσει, που μειώνει δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων».

Απαντώντας στα περί «παραγωγής ποιοτικών προϊόντων», η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Ποιοτικά προϊόντα παράγουμε, το πρόβλημα βρίσκεται στην τιμή των προϊόντων που ο παραγωγός πουλάει και είναι πολύ χαμηλή και πολλές φορές εξευτελιστική και φτάνουν στον καταναλωτή πανάκριβα, κερδίζοντας ασύστολα οι μεσάζοντες, σε βάρος των αγροτών και ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει τίποτα».

Για το ζήτημα της φέτας, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης «είπε ότι η συμφωνία που ψήφισε το κόμμα του σε επίπεδο ΕΕ είναι χρήσιμη, αλλά θέλει βελτιώσεις και πρότεινε στους αγρότες την διεπαγγελματική ένωση (...) Να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι αυτή η διεπαγγελματική ένωση δημιουργήθηκε στους καπνοπαραγωγούς, που όχι μόνο δεν έλυσε τα ζητήματα των πληρωμών, αλλά τα όξυνε παραπέρα».

Για δε τον ΕΛΓΑ,«πρόκρινε την άποψη για το διαχωρισμό των κτηνοτρόφων, όταν γνωρίζει καλά ότι η λύση για την πλειοψηφία των αγροτών βρίσκεται στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στην ασφάλιση και αποζημίωση από όλες τις νόσους και όλο τον αριθμό των θανόντων ζώων».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Δεν είπε κουβέντα για το αφορολόγητο πετρέλαιο (...) κουβέντα για το κλείσιμο των εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα), αλλά και εργοστασίων παραγωγής και εμπορίας αγροτικών εφοδίων (...) για το αφορολόγητο εισόδημα που κέρδισαν οι αγρότες στα μπλόκα το 2016 και κουτσουρεύεται από 8.600 ευρώ στα 5.600 ευρώ, για τις συντάξεις που τείνουν να γίνουν φιλοδώρημα. Κουβέντα, βέβαια, για την ΚΑΠ που το κόμμα του την ψήφισε και την υπερασπίζεται (...) Ομως, ήταν πολύ συγκεκριμένος όταν μίλησε για τη φορολογία των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι θα μειωθεί από το 29% στο 20% σε δύο χρόνια, θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα».

Η ανακοίνωση καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στις πολιτικές που υπηρετούν η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, «να δυναμώσουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία και αγώνα ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, στο ΔΝΤ, στα μονοπώλια, στις κυβερνήσεις και την εξουσία τους που τους εξοντώνουν (...) Να ανοίξουμε το δρόμο για μονομερή διαγραφή του χρέους και ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στον «Πήγασο» - Συντονισμός στον κλάδο

Παρεμβάσεις από τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και από την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων

Από κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Τις τεράστιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου των ΜΜΕ, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, όπως οι εργαζόμενοι του ομίλου «Πήγασος», αναδεικνύει με παρέμβασή της η «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Με ανοιχτή επιστολή της προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που εκλέχτηκε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, υπογραμμίζει πως «η εμπλοκή με το προεδρείο του ΔΣ δεν πρέπει να προβάλλεται ως εμπόδιο, δεν μπορεί να γίνεται παράγοντας αδράνειας του ΔΣ στην ανάπτυξη δράσης για τα προβλήματα των εργαζομένων, όπως γίνεται έως τώρα από τις άλλες δυνάμεις, παρά τις παρεμβάσεις της "Δημοσιογραφικής Συνεργασίας"».

Ειδικότερα για τον αγώνα των εργαζομένων στον «Πήγασο», η «Δημοκρατική Συνεργασία» υπογραμμίζει πως «μετά τις αποφάσεις της τελευταίας συνέλευσης των εργαζομένων της "Πήγασος", το ΔΣ έχει υποχρέωση να μπει μπροστά, εξασφαλίζοντας τα πάντα για την επιτυχία των κινητοποιήσεών τους. Να καλέσουμε σε αλληλεγγύη τους εργαζόμενους του κλάδου, με δεδομένο ότι η πείρα του ΔΟΛ, της "Πήγασος" και άλλων ΜΜΕ στο παρελθόν δείχνει ότι ο κλάδος πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική κινητικότητα. Είναι αναγκαίο και για τον ΕΔΟΕΑΠ που κινδυνεύει, για την Ασφάλιση γενικότερα, για την οποία η οργάνωση αγώνων είναι μονόδρομος».

Και προσθέτει: «Η "Δημοσιογραφική Συνεργασία", που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή μαζί με τους εργαζόμενους στον "Πήγασο" στηρίζοντας τη δράση και τις διεκδικήσεις τους, θεωρεί ότι οι Ενώσεις πρέπει να είναι επικεφαλής της πολύμορφης δράσης των εργαζομένων, ανεξάρτητα με την εμπλοκή στο θέμα του προεδρείου στην ΕΣΗΕΑ (υπάρχει το πρόσφατα εκλεγμένο ΔΣ), και μπορεί να μπει μπροστά, γιατί οι εργαζόμενοι στην "Πήγασος" δεν μπορεί να αφήνονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης εκδοτικών και τραπεζικών συμφερόντων».

Συντονισμός απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση

Τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο «Πήγασος» για τα δεδουλευμένα τους και τις θέσεις εργασίας τους χαιρετίζει και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η οποία σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η καλύτερη απάντηση σε εργοδοσία και κυβέρνηση είναι τώρα συντονισμός, οι εργαζόμενοι της "Πήγασος", με αυτούς του MEGA, του ΔΟΛ, των Πρακτορείων Τύπου και της "Ιριδας", που έχουν τα ίδια προβλήματα. Μόνο έτσι θα δώσουμε δύναμη στη δύναμή μας. Τότε η φωνή μας θα ακουστεί πιο δυνατά και μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν στους δρόμους του αγώνα

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συγκεκριμένα:

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας διοργανώνει, σήμερα, Τετάρτη, συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στη Διεύθυνση Δασών Πύργου, για τους δασικούς χάρτες.

-- Αύριο, Πέμπτη, οι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν πανθεσσαλική κινητοποίηση στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) στη Λάρισα, με αφορμή και τις ζημιές από την τελευταία χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα.

-- Στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, θα γίνει αγροτική κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, στις 7 π.μ., έξω από το δημαρχείο.

-- Την Παρασκευή 30/6 ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» προγραμματίζει διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Εφορία Αγρινίου, την Παρασκευή 30/6, στις 11.30 π.μ., με προσυγκέντρωση στο πάρκινγκ της ΕΑΣ Αγρινίου στις 11 π.μ.

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων πραγματοποιεί την Παρασκευή 30/6, στις 11 π.μ., διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δασών Χανίων για τους δασικούς χάρτες και την Τετάρτη 12/7 κινητοποίηση σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού.

-- Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων διοργανώνει στην Τρίπολη, τη Δευτέρα 3/7, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να απαιτήσουν μέτρα προστασίας ενόψει καύσωνα

Ο καύσωνας που αναμένεται να πλήξει αυτές τις μέρες πολλές περιοχές της χώρας θα μετατρέψει πολλούς εργασιακούς χώρους σε καμίνια, με σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Σ' αυτές τις συνθήκες, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας» κ.λπ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, και με δεδομένες τις συνθήκες εργασίας αλλά και τη στάση πολλών εργοδοτών, εργατικά συνδικάτα παίρνουν πρωτοβουλίες απαιτώντας από την εργοδοσία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους να τα διεκδικήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρωτοβουλία του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) υπογραμμίζει: «Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους ν' απαιτήσουν:

-- Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών καθώς και των εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κτλ.) όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.

-- Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

-- Αποχή από την εργασία των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κτλ.), με πλήρη καταβολή του μεροκάματου.

-- Υπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης.

-- Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση.

-- Διάθεση σε συνεχή βάση πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας.

-- Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

-- Επαρκή γενικό εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

-- Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.

-- Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κτλ.). Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org