Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Να μπει τέρμα στην τηλεργασία και να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των τάχα «προσωρινών» αντεργατικών μέτρων που προωθήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από εργοδοσία και κυβέρνηση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς.

Στην κινητοποίηση που κάλεσε το κλαδικό Συνδικάτο συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη «Wind» και το Σωματείο «Cosmote - eValue».

Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Στις σύντομες ομιλίες τους, εκπρόσωποι των επιχειρησιακών σωματείων και του ΣΕΤΗΠ, αναφερόμενοι στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι όσοι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους χώρους δουλειάς διαπιστώνουν πως δεν έχει βελτιωθεί τίποτα, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας τους.

Αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, Κ. Αγραπιδά, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα. Η στάση του εκπροσώπου του υπουργείου ήταν αποκαλυπτική: Επέμενε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο εφαρμογής της τηλεργασίας (ουσιαστικά για τη μονιμοποίησή της), ενώ στην ερώτηση πότε θα αρθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από παράγοντες υγειονομικού χαρακτήρα... Ετσι, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Αλέκος Περράκης, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ούτε την τηλεργασία ούτε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα, να μαζικοποιήσουν το Συνδικάτο, για να επιβάλουμε στην πράξη το δίκιο μας».

Επίθεση σχεδιασμένη από καιρό...

Και στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής η εργοδοσία, με πρόσχημα την πανδημία και στηριζόμενη στα δήθεν «έκτακτα» μέτρα των ΠΝΠ της κυβέρνησης, τα οποία εμπλούτισαν το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, εφάρμοσε ή γενίκευσε την εφαρμογή αντεργατικών σχεδιασμών με μεγάλο παρελθόν.

Το βασικό ζήτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι η τηλεργασία, η οποία έφτασε να εφαρμόζεται στο 80% περίπου του κλάδου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε και το 100%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος εφάρμοσε την τηλεργασία στους 13.000 από τους 16.000 εργαζόμενους. Σήμερα, παρά το πέρασμα σε νέα φάση σε ό,τι αφορά την πανδημία, η τηλεργασία έχει περιοριστεί ελάχιστα στον κλάδο, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 70% των εργαζομένων συνεχίζουν να δουλεύουν από το σπίτι.

Να σημειωθεί ότι σε αυτήν την επιχείρηση μονιμοποίησης του αντεργατικού καθεστώτος της τηλεργασίας, η εργοδοσία, εκτός από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα υπερθεματίζει, ζητώντας να «ρυθμιστεί» το πλαίσιο εφαρμογής της... Γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου για να «νομιμοποιήσουν» αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, όπως η μερική απασχόληση, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας κ.ά.

...πατώντας στις άσχημες εργασιακές συνθήκες και πριν την πανδημία

Αρχικά η εργοδοσία του κλάδου άργησε να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Χιλιάδες εργαζόμενοι αφέθηκαν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς καμία ουσιαστική προστασία, ενώ μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν άμεσα και κατά γράμμα μόνο όπου κρινόταν ότι η μη λήψη τους θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία και επομένως θα απειλήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Σημαντικός παράγοντας που ενέτεινε το πρόβλημα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ήταν οι άσχημες εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν και πριν την πανδημία. Ολες οι μεγάλες εταιρείες έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν την μέθοδο των «open space» εργασιακών χώρων, δηλαδή μεγάλων ανοιχτών χώρων εργασίας, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι, χωρίς χωρίσματα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της συνεχούς εποπτείας τους από την εργοδοσία, με στόχο να μεγαλώνει ο βαθμός πίεσης και άρα έντασης της εργασίας.

Σε συνθήκες πανδημίας και όσο δεν παίρνονταν μέτρα, οι χώροι αυτοί αποτελούσαν από μόνοι τους απειλή για την υγεία των εργαζομένων. Τα μέτρα άρχισαν να παίρνονται μόνο ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις των συνδικάτων στις ίδιες τις επιχειρήσεις και στα αρμόδια υπουργεία.

Από τη μεριά της η εργοδοσία, με πρόσχημα την αποσυμφόρηση, βρήκε την ευκαιρία να γενικεύσει την τηλεργασία, που στον συγκεκριμένο κλάδο αποτελεί μόνιμη επιδίωξη. Για παράδειγμα, η «Vodafone» εφαρμόζει την πρακτική της δουλειάς από το σπίτι εδώ και χρόνια για μια μέρα τη βδομάδα, ενώ η «Wind» εδώ και ένα χρόνο. Ο όμιλος ΟΤΕ, από τις αρχές του χρόνου, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχε προμηθεύσει εργαζόμενους με φορητούς υπολογιστές στην προοπτική υλοποίησης παρόμοιων σχεδιασμών.

Θέλουν τους εργαζόμενους στη μόνιμη διάθεση της εργοδοσίας

Βασική επίπτωση της τηλεργασίας είναι ότι οι εργαζόμενοι, πέρα από την εργασία που εκτελούν, υποχρεώνονται επί της ουσίας να είναι διαρκώς διαθέσιμοι στην εργοδοσία (stand by), 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα!

Επιπλέον, η μετατροπή του σπιτιού σε χώρο εργασίας, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, διαταράσσει συνολικά τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα που η εργοδοσία μειώνει τα «λειτουργικά κόστη», πολλοί εργαζόμενοι είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος των σπιτιών τους να αυξάνονται, στην προσπάθειά τους να έχουν κάποιες ανεκτές συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, συγκαλύπτεται ακόμα περισσότερο ο κοινωνικός χαρακτήρας της εργασίας, καλλιεργούνται η αποξένωση και η απομόνωση των εργαζομένων, καθιστώντας τους ακόμα πιο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις.

Ολα τα οφέλη είναι για την εργοδοσία: Μείωση λειτουργικών εξόδων, εντατικοποίηση, αύξηση της παραγωγικότητας, περισσότερα κέρδη. Υπάρχουν μάλιστα επιχειρήσεις που σκέφτονται να ξενοικιάσουν τελείως χώρους εργασίας...

Το μέτρο της τηλεργασίας συνοδεύτηκε από όλη την υπόλοιπη αντεργατική βεντάλια: Εκ περιτροπής εργασία, προτροπές της εργοδοσίας για συνδυασμό της άδειας ειδικού σκοπού με την τηλεργασία, που ουσιαστικά ακυρώνει την άδεια, εργοδότες που ανάγκαζαν εργαζόμενους να πάρουν μέρες από την κανονική άδεια ή να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών, μείωση μισθών κ.ά.

Ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για την επίτευξη των στόχων της εργοδοσίας. Από... «συγκινητικά» βίντεο μέχρι και bonus για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, που δόθηκαν μόνο σε όσους δεν διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη μέτρων προστασίας ή δεν είχαν πρωτοστατήσει σε απεργίες.

Πολύτιμο στήριγμα της εργοδοσίας για άλλη μια φορά στάθηκαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που όχι μόνο αποδέχτηκαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, μεταξύ αυτών και την τηλεργασία, αλλά προτείνουν... κανόνες για την εφαρμογή τους. Ενδεικτικό είναι ότι στη Συλλογική Σύμβαση που υπογράφτηκε πριν την πανδημία μεταξύ του ομίλου ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ υπάρχει όρος για τη σύσταση Επιτροπής που θα εξετάσει τον τρόπο και τους όρους εφαρμογής της τηλεργασίας.

Στην αντίπερα όχθη, το ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακά σωματεία προχώρησαν σε πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων. Διεκδίκησαν να ληφθούν μέτρα, απαίτησαν τη δημιουργία Μεικτής Επιτροπή Ελέγχου για την Υγεία και Ασφάλεια, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, ακόμα και τηλε-στάσεις εργασίας, όπως έγινε στην εταιρεία «Beat» ενάντια σε απολύσεις.

Σήμερα, με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων απαιτούν: Κατάργηση όλων των ΠΝΠ, των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν μέσα στην πανδημία, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς με ασφάλεια. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο - 5ήμερο. Η επιστροφή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υπάρχει γιατρός Εργασίας σε μόνιμη βάση. Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν αυτή την περίοδο και σε συνθήκες τηλεργασίας. Να απαγορευτούν το επόμενο διάστημα. Να αναλάβει η εργοδοσία τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός κ.λπ.) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργαζόμενοι σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική: Να μπει τέρμα στην τηλεργασία και σε όλα τα αντεργατικά μέτρα
  • Τουρισμός - Επισιτισμός: Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων του κλάδου στο Σύνταγμα
  • Ασκούμενοι δικηγόροι: Εκεί που η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα δεν περίμενε τη δικαιολογία του κορονοϊού...
  • Ομοσπονδίες - Συνδικάτα - Επιτροπές Αγώνα: Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ενάντια στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης
Διαδηλώνουν μαζί με τους εργαζόμενους οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση

Στη σημερινή κινητοποίηση στο Σύνταγμα, μαζί με τους εργαζόμενους, καλούν τους αυτοαπασχολούμενους στην εστίαση και τον επισιτισμό οι Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Μενιδίου, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Α' Αθήνας, Καισαριανής και Ηλιούπολης.

«Οι μικροί επαγγελματίες στην εστίαση ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των εργαζομένων γιατί ενωμένοι πολλαπλασιάζουμε τη δύναμή μας», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Οπως εξηγούν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «όχι μόνο δεν καλύπτουν τα χρέη και τα προβλήματα που διογκώθηκαν αυτό το τρίμηνο, αλλά ούτε και αντισταθμίζουν τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να λειτουργήσουμε στο εξής».

«Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση απέδειξε ότι κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενώ είναι πρόθυμη να στηρίξει τα κέρδη των μεγάλων αλυσίδων στην εστίαση, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών με κάθε είδους διευκόλυνση, αρνείται πεισματικά να ακυρώσει μνημονιακά μέτρα και πολιτικές που θα μπορούσαν στην πράξη να ανακουφίσουν τις μικρότερες επιχειρήσεις στην εστίαση και τον τουρισμό», τονίζουν και προσθέτουν πως οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως και οι εργαζόμενοι, «θα κληθούμε και πάλι στο τέλος να πληρώσουμε το λογαριασμό των αυξημένων κρατικών δαπανών».

Ψέματα και συκοφαντίες για την υπονόμευση της πάλης

Την ίδια ώρα που τα συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση της οργάνωσης και της πάλης των εργαζομένων του Τουρισμού - Επισιτισμού, οι ηγεσίες του εργατοπατερισμού επιβεβαιώνουν ότι πραγματική τους έγνοια είναι πώς θα βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων με αυτό το περιεχόμενο, αγώνων που βάζουν στο στόχαστρό τους την ίδια την πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους για να υπηρετήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω είναι η κοινή δήλωση των προέδρων των Εργατικών Κέντρων σε Κρήτη και Ρόδο, την οποία συνυπογράφει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ)... χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα!

Αφού ξεμπερδεύουν γρήγορα - γρήγορα με μια σύντομη αναφορά στις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου στα δύο νησιά, στα υπόλοιπα 3/4 της ανακοίνωσης περνούν στο ...κυρίως θέμα, στην επίθεση στις ταξικές δυνάμεις με συκοφαντίες και ψέματα, δύο μέρες πριν από τις σημερινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα!

Μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για «διασπαστική προσπάθεια των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ», για δυνάμεις που «επενδύουν στη διάσπαση και τον διχασμό», ακόμα και για προσπάθειες να «χαλάσουν» τις συγκεντρώσεις. Η πραγματικότητα βέβαια που γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι του κλάδου, είναι ότι τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ όχι μόνο έδωσαν το «παρών» στις κινητοποιήσεις στα δύο νησιά, αλλά έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την προετοιμασία και την επιτυχία τους, οργάνωσαν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες πριν από αυτές και τώρα καλούν τα σωματεία να προχωρήσουν σε συνελεύσεις για να συζητήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

«Ολοι αυτοί, αντί (...) να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς ενάντια στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, αναλώνονται σε ανυπόστατες ψευδείς καταγγελίες και ωμό αντικομμουνισμό», απαντούν σε κοινή τους δήλωση οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης.

«Τους παραδίδουμε στην κρίση των εργαζομένων! Είναι αυτοί που δεν υπολογίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ταυτίζουν τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες με τα πρόσωπά τους! Είναι αυτοί που τις μέρες της καραντίνας κατέβασαν κυριολεκτικά και μεταφορικά τα ρολά στα Εργατικά Κέντρα, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο έλεος της πανδημίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας!», υπενθυμίζουν. Τονίζουν ότι το λόγο τώρα έχουν οι εργαζόμενοι, η προσπάθεια για συσπείρωση στα σωματεία, η οργάνωση του αγώνα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, για να μην πληρώσουν ξανά το μάρμαρο οι εργαζόμενοι, να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων από το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας

Η φωνή και τα αιτήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό θα ακουστούν σήμερα Πέμπτη δυνατά στο συλλαλητήριο που οργανώνουν, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης σήμερα σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας.

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!», είναι το σύνθημα που προτάσσουν τα σωματεία και απαιτούν: «Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία».

Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Hilton», «Athens Plaza», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest» και στο καζίνο Πάρνηθας.

Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος επίσης εργαζόμενοι και σωματεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, καθώς χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που έκαναν ή προετοιμάζονταν για την πρακτική τους άσκηση έχουν μείνει χωρίς δουλειά, μισθό και Ασφάλιση, απροστάτευτοι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση στο «Grand Resort Lagonissi»
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση στο «Grand Resort Lagonissi»
Την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση έχουν εκφράσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τα συνδικάτα απαιτούν: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό με βάση τις ΣΣΕ. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.

Σύσκεψη για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων

Μετά το συλλαλητήριο, η κεντρική διοίκηση και οι διοικήσεις των Παραρτημάτων του κλαδικού Συνδικάτου, μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων, θα προχωρήσουν σε σύσκεψη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος), προκειμένου να οργανώσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Δίνουν σήμερα απάντηση και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα

Οπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί στην ανεργία, στο καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων, αναγκασμένοι να ζουν με 534 ευρώ το μήνα, ενώ η επιστροφή στη δουλειά θα τους φέρει αντιμέτωπους με μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα «ευελιξίας», καθώς και με την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών να ανατρέψουν τις Συλλογικές Συμβάσεις όσον αφορά τους μισθούς, το χρόνο εργασίας, την επαναπρόσληψη των εποχικών.

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, τα σωματεία έχουν προχωρήσει σε συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας και τους ξενοδόχους, οργανώνοντας την απάντησή τους, προετοιμάζοντας το σημερινό συλλαλητήριο, αλλά και τις άλλες κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, όπου ήδη έχουν προηγηθεί μαζικές συγκεντρώσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα κ.α.

Σε μαζική Γενική Συνέλευση προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonissi», σε ανοιχτό χώρο κοντά στο ξενοδοχείο. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι προβληματισμοί και οι αγωνίες των εργαζομένων σχετικά με τις επαναπροσλήψεις και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, σχετικά με το ύψος και τη διάρκεια του επιδόματος ανεργίας την επόμενη χρονιά, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Η συγκεκριμένη μονάδα απασχολούσε τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και 500 εργαζόμενους στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δουλεύουν ως εποχικοί. Σήμερα βρίσκονται «στο σκοτάδι» όσον αφορά το πόσοι, πότε και με τι όρους θα κληθούν να δουλέψουν. «Δεν είναι επαναπρόσληψη να δουλεύεις 15 μέρες το μήνα», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Ρίγγας, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, που δίνουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να μειώνουν στο μισό το χρόνο εργασίας. Οπως ξεκαθαρίζει, οι οικογένειες των εργαζομένων δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με επιδόματα - ψίχουλα, ψαλιδισμένους μισθούς και λιγότερους μήνες δουλειάς, ενώ σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι οικογένειες που μετρούν δύο και τρεις εργαζόμενους στον κλάδο. Πέρα από την επιβίωση των εργαζομένων τους επόμενους μήνες προκύπτει το σοβαρό ερώτημα τι θα γίνει τον χειμώνα, καθώς η μικρότερη διάρκεια της σεζόν και οι χειρότεροι όροι δουλειάς θα αποκλείσουν ακόμα περισσότερους εποχικούς από το επίδομα ανεργίας.

Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση αποφάσισε επίσης με Γενική Συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Stanley». Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου, Γρηγόρης Ατσιδάφτης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί αν και πότε θα επιστρέψουν στη δουλειά. Υπενθυμίζει ότι μέρος του προσωπικού εργάστηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν το ξενοδοχείο λειτούργησε για να φιλοξενήσει ανθρώπους που επέστρεψαν με πτήσεις επαναπατρισμού και τέθηκαν σε καραντίνα, ανησυχώντας για την προστασία της υγείας του από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Τώρα, στην ανησυχία για την υγεία έχει προστεθεί η αγωνία για τη δουλειά και το εισόδημά τους. Στο αίτημα του Σωματείου τον περασμένο Μάρτη για τη χορήγηση δύο μισθών σε όλο το προσωπικό, προκειμένου να μη βρεθεί κανένας εργαζόμενος χωρίς τα απαραίτητα για να επιβιώσει, η εργοδοσία απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο», αφού δεν μπορεί να τους πληρώνει για να... κάθονται. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου, από το σύνολο των εργαζομένων σχεδόν οι μισοί δουλεύουν με συμβάσεις «διαλείπουσας εργασίας». Οι εργαζόμενοι αυτοί βλέπουν σε κάθε «κοιλιά» της τουριστικής κίνησης τις μέρες δουλειάς τους να περιορίζονται, και στις σημερινές συνθήκες είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δραματική μείωση των ημερών εργασίας και επομένως των μισθών τους.

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες απλώνονται σήμερα σε μια σειρά περιοχές της χώρας, ενώ τα σωματεία βρίσκονται σε ετοιμότητα να δώσουν συνέχεια στον αγώνα, ιδιαίτερα σε νησιά και περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση και χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον κλάδο.

«Είμαστε αποφασισμένοι και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παλέψουμε να μην πληρώσουμε και αυτή την κρίση, να διεκδικήσουμε ζωή, δουλειά, μεροκάματο με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους», τονίζει η Βάσω Μαργιόλη, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων. Στη Σαντορίνη η δράση του Σωματείου συνεχίστηκε, παρά τις δυσκολίες, κατά το διάστημα της πανδημίας. «Επικοινωνήσαμε με όλους τους συναδέλφους που είναι γραμμένοι στο σωματείο. Συμμετείχαμε στα υπομνήματα των συνδικάτων πανελλαδικά προς τα υπουργεία. Θέσαμε τα αιτήματά μας στο δήμαρχο», σημειώνει. Οπως εξηγεί, αρκετοί εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά στο νησί για χρόνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν πανάκριβο ενοίκιο όλο το χρόνο, προκειμένου να έχουν στέγη κατά τη διάρκεια της σεζόν...

«Η Σαντορίνη, με τους δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη, δεν έχει Επιθεώρηση Εργασίας τα τελευταία 5 χρόνια», υπογραμμίζει, ξεχωρίζοντας ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νησιού. Στις συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας, που φέτος θα γίνουν ακόμα χειρότερες στο έδαφος των «έκτακτων» και «μόνιμων» αντεργατικών μέτρων, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Πρωτοβουλίες σήμερα σε τουριστικές περιοχές της χώρας

-- Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καμάρα και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

-- Στην Κρήτη: Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί σε κινητοποίηση στις 6 μ.μ. στα Λιοντάρια. Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς οργανώνουν ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων, το Σωματείο Διανομέων και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σε Ρέθυμνο και Λασίθι θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις - περιοδείες σε επισιτιστικά καταστήματα.

-- Στα Γιάννενα, η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ. Εχει επίσης αποφασίσει να προχωρήσει σε συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων. Την 1η Ιούνη οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Πάτρα, προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ.

-- Στην Καβάλα, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στις 11 π.μ.

-- Στην Κατερίνη, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην Ενωση Ξενοδόχων.

-- Στην Καλαμάτα, κινητοποίηση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

-- Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Εστιατόρια καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Τις επόμενες μέρες

Αύριο Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Κέρκυρα, μετά από δύο μαζικές κινητοποιήσεις που έχει ήδη οργανώσει, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει αποφασίσει νέα πρωτοβουλία τη Δευτέρα 1η Ιούνη, με μηχανοκίνητες πορείες. Τα σημεία εκκίνησης της πορείας είναι τα ακόλουθα: Στη Βόρεια και Ανατολική Κέρκυρα, στις 9 π.μ. στο Ρεγκίνι και 9.30 π.μ. στο ΠΑΡΚ. Στη Νότια Κέρκυρα, στις 9 π.μ. στο Περιβόλι (περιφερειακή «Cafe Bairro») και στις 9.15 π.μ. στη Μεσογγή (κόμβος). Στη Νότια - Μέση Κέρκυρα, στις 9.30 π.μ. στο Ποντί (corexpo). Στη Δυτική Κέρκυρα, στις 9.30 π.μ. στην «AQUALAND».

Μετά τη λήξη της πορείας, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο για τον απολογισμό των πρωτοβουλιών και το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

Κινητοποίηση σήμερα στα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., η Επιτροπή Απολυμένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διεκδικώντας να ακυρωθούν οι απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 30 Απρίλη απέλυσε 75 εργαζόμενους, απόφοιτους της σιδηροδρομικής «Σχολής Διττής Εκπαίδευσης», οι οποίοι για τρία συνεχόμενα έτη εργάζονταν στα εργοστάσια και μηχανοστάσια. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τους 50 μαθητευόμενους που θα αποφοιτήσουν από τη σχολή τον ερχόμενο Ιούνη, όπως και με τους 52 αποφοίτους που διέκοψαν την εργασία τους για να πάνε στρατό και τώρα που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους έχουν κάνει αίτηση να επιστρέψουν στη δουλειά, αλλά δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Συνολικά, μαζί με τις 21 απολύσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2019, οδηγείται στην ανεργία το 40% των εργαζομένων στον τομέα συντήρησης και τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων της Επιτροπής, που παράλληλα καλεί την Ομοσπονδία και τα σωματεία του σιδηρόδρομου να ενισχύσουν τον αγώνα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη έγιναν συγκεντρώσεις στο μηχανοστάσιο και το εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στου Ρέντη με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, απολυμένων και μαθητών.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλεσμα αγώνα απέναντι στην εντεινόμενη εργοδοτική επίθεση

Το διεκδικητικό της πλαίσιο, ώστε να μην πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι, καθώς και το άμεσο πρόγραμμα δράσης απέναντι στην εργοδοτική επίθεση παρουσίασε χτες με συνέντευξη Τύπου η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Στις 3, 4 και 5 Ιούνη οργανώνεται τριήμερο δράσης στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ και στις 11, 12 και 13 Ιούνη αντίστοιχη τριήμερη δράση στα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά καταστήματα.

Ολο τον Ιούνη θα διεξαχθεί καμπάνια για την εγγραφή νέων εργαζομένων στο σωματείο, ενώ στις 21/6 προγραμματίζεται γλέντι στην Νέα Παραλία.

Ο γραμματέας του σωματείου, Δημήτρης Μπελόπουλος, παρουσίασε την εντεινόμενη επίθεση που δέχονται οι εμποροϋπάλληλοι στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, με αναστολή συμβάσεων, προειδοποίηση απολύσεων, παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας με ταυτόχρονη μείωση μισθών κ.ο.κ. Πρόκειται, σημείωσε, για «έναν ακόμα γύρο ξεχαρβαλώματος κατακτήσεων, που έρχεται να ακολουθήσει εκείνους την περίοδο της δεκαετούς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και του περάσματος στην ανάπτυξη».

Αναφέρθηκε στα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τη βαθιά εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς μέσα στην καραντίνα. Οπως είπε, σε καταστήματα του «Σκλαβενίτη» και του «Μασούτη» εργαζόμενοι αναγκάζονταν να αγοράσουν μόνοι τους αντισηπτικά και μάσκες, στην αποθήκη των «LIDL» και άλλων αλυσίδων δεν έγιναν απολυμάνσεις, σε πολλές περιπτώσεις ύποπτα κρούσματα αποκρύφτηκαν. Δεν δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, ενώ σε εργαζόμενους με προβλήματα υγείας μετά το τέλος Απρίλη μπήκε το δίλημμα «ή γυρνάς στη δουλειά ή πάρε άδεια άνευ αποδοχών». Τα όποια μέτρα πάρθηκαν στα καταστήματα, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης των εργαζομένων, της πίεσης που άσκησαν τα σωματεία στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά.

Ενώ μέσα στο τελευταίο δίμηνο τα μονοπώλια των σούπερ μάρκετ είχαν αύξηση τζίρου πάνω από 30%, τώρα που γύρισαν στην «κανονική» κερδοφορία τους, το έκτακτο προσωπικό που είχε προσληφθεί για την περίοδο της καραντίνας γυρίζει στην ανεργία, παρότι σε όλα τα καταστήματα υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Αναδεικνύοντας μια σειρά καταγγελίες εργαζομένων, ο γραμματέας του Σωματείου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε "Praktiker", "MEDIA MARKT" κ.α., οι εργαζόμενοι που έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους καλούνται να ανταποκριθούν σε συνθήκες ασφυκτικής εντατικοποίησης. Στα "Praktiker", μέσα από αλχημείες για το ποιο είναι το ωφέλιμο εμβαδόν του καταστήματος, επιτρέπεται να κυκλοφορούν συνολικά 950 πελάτες και εργαζόμενοι! Στο "NOTOS" ο διευθυντής παραδέχθηκε πως δεν γίνεται έλεγχος για το πόσος κόσμος μπαίνει, αφού επιτρέπονται 96 άτομα σε κάθε όροφο! Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα "LEROY MERLIN" κ.α. Στα "ATTICA" και σε άλλα καταστήματα δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε φυσικός εξαερισμός, ούτε έλεγχος των συστημάτων κλιματισμού (...) Στα "HONDOS" έγινε προσπάθεια να περάσει μειωμένο ωράριο στους εργαζόμενους κατά δύο ώρες. Μετά την άμεση παρέμβαση του σωματείου, το απαράδεκτο μέτρο πάρθηκε πίσω».

Ο Θανάσης Γάτσιος, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στα «Praktiker», παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν με οδηγό το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά». Να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας, πλήρη απασχόληση, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι δωροεπιταγές - φιλοδωρήματα. Να μην αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία. Να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, 8ωρο - 5ήμερο για όλους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Περιοδεία στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο
Με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ξενοδοχειακής επιχείρησης «ΤΕΜΕΣ» στην Πύλο μίλησαν την Τρίτη ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας.

Οι εργάτες ενημερώθηκαν για τις αλλεπάλληλες πολύμορφες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων της μέσα στην πανδημία ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων του κλάδου, δράση που ανέπτυξε και το Συνδικάτο της περιοχής, με διεκδικήσεις προς την εργοδοσία στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Ενημερώθηκαν επίσης για τις κινητοποιήσεις κάτω από την πίεση των οποίων η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα ένταξης των οικοδόμων στο επίδομα των 800 ευρώ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, χτύπημα ΣΣΕ και δικαιωμάτων, ένταση της καταστολής.

Ο Γ. Τασιούλας κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν θα πληρώσουν ξανά την κρίση τους, πως παλεύουν για να πληρώσουν όλοι αυτοί που αυξάνουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των εργατών. Στάθηκε ιδιαίτερα στα αιτήματα που προβάλλει για το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία, ώστε να αποτελέσουν στόχους πάλης και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων του κλάδου. Από την πλευρά του ο Π. Καράμπελας επεσήμανε τη σημασία να μη μείνει κανείς αμέτοχος μπροστά σε όλα αυτά που χειροτερεύουν τη ζωή του.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Γ. Τασιούλας μίλησε σε σύσκεψη οικοδόμων στην Καλαμάτα.

ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Εκεί που η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα δεν περίμενε τη δικαιολογία του κορονοϊού...

Από τις πρόσφατες αγωνιστικές παρεμβάσεις της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων Αθήνας
Από τις πρόσφατες αγωνιστικές παρεμβάσεις της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων Αθήνας
Με αφορμή τη συζήτηση για την ένταξη των δικηγόρων στο περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ, ως αντιστάθμισμα στο δραματικό περιορισμό του κύκλου των εργασιών τους από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και μετά, λίγα έχουν ειπωθεί για τα «παιδιά για όλες τις δουλειές», τους ασκούμενους και τις ασκούμενες συναδέλφους.

Πέρα από τη γενική παραδοχή ότι οι ασκούμενοι είμαστε αντικείμενα εκμετάλλευσης, λίγα είναι γνωστά για το καθεστώς της άσκησης, η οποία στην εποχή του κορονοϊού προσιδιάζει, χωρίς υπερβολές, στην αγριότητα μιας «εργασιακής ζούγκλας». Κι όλα αυτά σε συσκευασία ταγιέρ, γραβάτας και ψηλοτάκουνου...

«Παιδιά για όλες τις δουλειές», χωρίς καμία κατοχύρωση

Τι ακριβώς όμως είναι η άσκηση;

Ο πτυχιούχος της Νομικής, για να μπορέσει να εργαστεί κανονικά ως δικηγόρος, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις για να πάρει την άδεια, αφού προηγηθεί ένα διάστημα 18 μηνών (κατ' ελάχιστο), στο οποίο θα «εκπαιδευτεί» στη δουλειά του δικηγόρου. Η κυρίαρχη αφήγηση θέλει την άσκηση να μην αποτελεί μισθωτή (εξαρτημένη) εργασία, αλλά «μαθητεία». Η δικηγορική άσκηση αποτελεί σήμερα τη μοναδική μορφή «πρακτικής» η οποία τοποθετείται μετά τη λήψη του πτυχίου. Το βάρος της εποπτείας για το τι γνώσεις θα αποκομίσει ο ασκούμενος δεν ανήκει στο πανεπιστήμιο, αλλά στους δικηγορικούς συλλόγους. Ουσιαστικά, η πλειοψηφία των ασκούμενων δικηγόρων απομένουμε εκτεθειμένοι στην «ατομική διαπραγμάτευση» με τον εργοδότη μας.

Η συνέχεια είναι λίγο - πολύ αναμενόμενη... Το «αόρατο χέρι της αγοράς» οδηγεί τον ασκούμενο δικηγόρο στην καλύτερη περίπτωση να «βγάζει όλη τη λάντζα», να συντάσσει δικόγραφα, να τρέχει για εξωτερικές δουλειές, να βγάζει φωτοτυπίες, να σηκώνει τηλέφωνα και να κάνει «προσωπικές εκδουλεύσεις» στον ασκούντα δικηγόρο του, ο οποίος προτιμά έναν «φτηνό» ασκούμενο αντί για έναν γραμματέα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις που οι ασκούμενοι απασχολούμαστε σε δημόσιους φορείς (Επιμελητήρια, Κτηματολογικά Γραφεία, Δικαστήρια κ.τ.λ.), όπου καταλήγουμε να ασκούμε καθήκοντα συχνά άσχετα με οποιαδήποτε έννοια δικηγορικής εργασίας.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013), οι αποδοχές των ασκουμένων ρυθμίζονται από διάταξη τυπικού νόμου, στην οποία καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε, ούτε η σημερινή της ΝΔ, ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όμως, ο ίδιος Κώδικας Δικηγόρων απαγορεύει στον ασκούμενο να ασκήσει οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα εργατικής, υπαλληλικής ή εμπορικής φύσης, με αποτέλεσμα το μόνο επιτρεπόμενο εισόδημά του να αφορά αυτή την ακατοχύρωτη αμοιβή. Οι σημερινές αμοιβές διαμορφώνονται στην πράξη σε 400 - 500 ευρώ στην Αθήνα, 100 - 200 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και στην επαρχία, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν καταβάλλεται καμία αμοιβή (έχουν παρατηρηθεί ακόμη και αγγελίες δικηγόρων που ζητούν από τους ασκούμενους να τους πληρώσουν για να τους προσλάβουν!). Το τραγελαφικό είναι ότι, ενώ από τη μία οι ασκούμενοι δικηγόροι δεν έχουμε κατοχυρωμένη αμοιβή και συνεπώς η πληρωμή μας εναπόκειται στην καλή θέληση του εργοδότη, οι ασφαλιστικές μας εισφορές για τον κλάδο Υγείας υπολογίζονταν μέχρι πρότινος επί τη βάσει του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, η έλλειψη κατοχύρωσης αφορά και όλους τους άλλους όρους παροχής της εργασίας. Το σπαστό ωράριο, τα εξαντλητικά 10ωρα και 12ωρα, αλλά και η εργασία και τα Σαββατοκύριακα και στο γραφείο αλλά και στο σπίτι, η απουσία πρόβλεψης για Δώρα και άδειες αποτελούν μόνιμη κατάσταση για πολλούς συναδέλφους. Καμία προστασία δεν υπάρχει και έναντι των απολύσεων, ούτε επίσης οποιαδήποτε πρόνοια για αποζημίωση απόλυσης.

Εκμετάλλευση ντυμένη με απαράδεκτο ιδεολογικό μανδύα

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς: Γιατί οι ασκούμενοι δικηγόροι να αποτελέσουμε ιδιαίτερο αντικείμενο αναφοράς; Το ιδιαίτερο με τους ασκούμενους (και τραγικό ταυτόχρονα, αν αναλογιστεί κανείς τη συνάφεια της εργασίας μας με το χώρο της Δικαιοσύνης) είναι ότι επειδή δεν θεωρούμαστε εργαζόμενοι με κατοχυρωμένα δικαιώματα, το παραπάνω «ξεζούμισμά» μας δεν μπορεί να θεωρηθεί καταπάτηση δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί να καταπατηθεί, κάτι που δεν υπάρχει (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περιορισμένα όρια της συνδικαλιστικής διεκδίκησης και την τυχόν δικαστική διεκδίκηση δεδουλευμένων.

Τι συμβαίνει, δηλαδή, στην πράξη; Οι κυβερνήσεις συμπράττουν αντικειμενικά σε ένα μεγάλο «ρουσφέτι» με τα ισχυρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου. Πάνω στο υπαρκτό κενό που αφήνει η διάσταση των προγραμμάτων σπουδών των νομικών σχολών με τη δικηγορική πρακτική, δημιουργείται ένα μεταβατικό στάδιο «μαθητείας», το οποίο δεν εντάσσεται στο πτυχίο, όπως συμβαίνει σε άλλες σχολές, ούτε όμως θεωρείται και εργασία, για να μπορεί να γίνει λόγος για κατώτατο μισθό, Ασφάλιση, Δώρα, άδειες, σωματειακή οργάνωση, συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.λπ. Και όλα αυτά φυσικά με τον ιδεολογικό μανδύα τού «ο δικηγόρος είναι ελεύθερο επάγγελμα», «έτσι ξεκίνησα κι εγώ και είδες πού έφτασα» και άλλα τέτοια ωραία...

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αλλεργική αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όταν πέρσι σε παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων ξεδιάντροπα δήλωνε ότι οι ασκούμενοι δεν είμαστε εργαζόμενοι, αλλά μαθητές. Αυτή όμως είναι η αναγκαία συνέπεια της λειτουργίας ενός συνδικαλιστικού φορέα, ο οποίος υπερασπίζεται θεωρητικά ταυτόχρονα τα συμφέροντα των ασκουμένων και των de facto εργοδοτών μας. Είναι προφανές όμως ότι αυτά τα δύο έρχονται σε μια σχετική τουλάχιστον αντίθεση. Αφήνουμε έξω τις περιπτώσεις «μεγαλοδικηγόρων» που πετάνε στα κεφάλια των ασκουμένων τούς Κώδικες, τις καταγγελίες συναδελφισσών για σεξουαλική παρενόχληση κ.τ.λ... Η ίδια η δομή των Δικηγορικών Συλλόγων αποτελεί εμπόδιο για τις διεκδικήσεις των ασκουμένων.

Σημειωτέον ότι έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στην άσκηση, στην κατεύθυνση - με φροντίδα των Δικηγορικών Συλλόγων και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - υποχρεωτικών παρακολουθήσεων σε σεμινάρια, αυστηροποίησης των εξετάσεων για την άδεια και πιστοποίησης δικηγόρων, για ένα δεύτερο πτυχίο μετά το πτυχίο δηλαδή.

Οξυνση των προβλημάτων στο φόντο της πανδημίας

Και όλα αυτά στην προ κορονοϊού εποχή...

Ηδη, η μέχρι στιγμής εικόνα που έρχεται από το κλείσιμο των δικαστηρίων και μετά είναι αποκαρδιωτική. Πολλοί μαζικοί χώροι εργασίας δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής, ενώ η επιβαλλόμενη απουσία ασκουμένων (που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν συγγενείς σε ευπαθείς ομάδες) εναπόκειται στην καλή θέληση του αφεντικού. Στη φάση των περιορισμών μετακίνησης, υπήρχαν ακόμη και εργοδότες που αρνήθηκαν να υπογράψουν βεβαίωση μετακίνησης, με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ μας», με αποτέλεσμα να μεταθέτουν την ευθύνη της μετακίνησης και του σχετικού προστίμου σε εμάς! Για όσα γραφεία δεν λειτουργούν κανονικά, οι «τυχεροί» είναι αυτοί που απασχολούμαστε με την ανέλεγκτη ως προς την τήρηση ωραρίων τηλεργασία, ενώ για το μεγαλύτερο κομμάτι των συναδέλφων ασκούμενων και μισθωτών στα δικηγορικά γραφεία, το κλείσιμο των γραφείων σήμανε την προσωρινή (;) απόσυρση. Η αναστολή καταβολής αμοιβής μέχρι νεωτέρας ανακοινώνεται με μια ισοδύναμη διατύπωση του... «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται» ή αποσιωπάται, σαν... «φυσικό φαινόμενο»!

Ιδιαίτερο ζήτημα ανέκυψε με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των ασκουμένων. Το αρρύθμιστο πλαίσιο είχε ως συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των ασκουμένων να μην εντάσσεται ούτε στα μέτρα οικονομικής στήριξης των μισθωτών ούτε των αυτοαπασχολουμένων. Οι ασκούμενοι δικηγόροι, ουσιαστικά απροστάτευτοι μισθωτοί δικηγόροι, κινδυνεύαμε να μείνουμε χωρίς καμία οικονομική στήριξη.

Μετά την αρχική εξαίρεση του συνόλου των δικηγόρων από τους δικαιούχους του «ιλιγγιώδους» επιδόματος των 800 ευρώ, ακολούθησε η «ντρίπλα» της κυβέρνησης με τα vouchers και την παροχή επιταγής για την «κατάρτιση» των δικηγόρων. Στο σημείο εκείνο οι εξαγγελίες του υπουργού για συμπερίληψη των ασκουμένων οδήγησε κάποιους να βιαστούν να πανηγυρίσουν για μια συνδικαλιστική νίκη των Ενώσεων Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων, ενώ υπήρξε και ανταγωνισμός για το ποιος θα καρπωθεί πολιτικά ως δική του κατάκτηση την ένταξη των ασκούμενων δικηγόρων στο πρόγραμμα κατάρτισης, σε σημείο να βλέπουμε ακόμη ακόμη και ανακοινώσεις «αυτοσυγχαρητηρίων»...

Οι ασκούμενοι δικηγόροι, όπως άλλωστε και πολλοί συνάδελφοί μας μισθωτοί δικηγόροι, μη έχοντας άλλη επιλογή, χωρίς κανένα προστατευτικό πλαίσιο για τα δικαιώματά μας, με μια συνδικαλιστική ηγεσία που με τα κυβερνητικά «κολλητιλίκια» της έχει διασύρει κυριολεκτικά τον κλάδο, συμμετείχαμε στο πρόγραμμα των vouchers, μπας και καλυφθούν, έστω διά της πλαγίας, κάποιες από τις ανάγκες μας. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια το γεγονός ότι στις πλάτες της δικής μας αναγκαίας οικονομικής στήριξης επιχειρήθηκε, πριν τελικά την απόσυρσή του, να στηθεί ένας μηχανισμός «αεριτζίδικων» χρημάτων προς τα ΚΕΚ και λοιπούς μεσάζοντες, οι οποίοι θα έπαιρναν 470 ευρώ ανά επιμορφούμενο για υπηρεσίες επιπέδου «σκόιλ ελικικού», απαξιώνοντας τις επιστημονικές γνώσεις μας.

Οσο για τα πανηγύρια για την ένταξη των ασκουμένων στα vouchers, αυτά καλό θα ήταν να έχουν γίνει με κάποια φειδώ. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων σε δικηγορικές εταιρείες, ότι η εργοδοσία τούς πλήρωσε για τον Απρίλη 600 ευρώ λιγότερα, παρακρατώντας ουσιαστικά την ενίσχυση που έλαβαν, με την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων Αθήνας να οργανώνει σχετικές κινητοποιήσεις. Σημειωτέον ότι για όλο τον Απρίλη, οι εν λόγω συνάδελφοι εργάζονταν κανονικά και η εργοδοσία επέλεξε την «κουτοπόνηρη» τακτική να μην προειδοποιήσει κανέναν.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης προσπαθήσαμε να επιτείνουμε τον αγώνα των ασκούμενων δικηγόρων ενάντια σε αυτή την κατάσταση, με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η κρίση του κορονοϊού. Πήραμε πρωτοβουλίες τόσο για τη λήψη προληπτικών μέτρων υγιεινής στους εργασιακούς χώρους, όσο και για την ανάδειξη καταγγελιών των ασκουμένων και την οργάνωση δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης. Τώρα και όχι αύριο πρέπει να προστατευτούν οι ασκούμενοι και όλοι οι δικηγόροι με μικρά και μεσαία εισοδήματα, τώρα και όχι αύριο πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τα δικαιώματα των ασκούμενων δικηγόρων, γιατί ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας τώρα και τα δικαιώματα που έχουμε, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα ζούμε αύριο!


Στέφανος ΛΥΚΙΔΗΣ - Δημήτρης ΝΤΑΦΟΠΟΥΛΟΣ
Ασκούμενος δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής Ασκουμένων της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΑΝΔιΘ) - Δικηγόρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΑΝΔιΘ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ