Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωριό που φαίνεται...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν η ανακοίνωση των προγραμμάτων εξετάσεων των μαθητών των Λυκείων και των ΤΕΕ. Δυο μέρες μετά, όμως, ανακοίνωσε άλλα προγράμματα, κάτω από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Αμέσως μετά, ανακοίνωσε πως οι μαθητές 12 Λυκείων απαλλάσσονται από τις εξετάσεις δυο μαθημάτων της Πληροφορικής, γιατί δεν τα διδάχθηκαν, ελλείψει καθηγητών. Η εξαίρεση, βέβαια, ήταν αναπόφευκτη. Ελα, όμως, που δικαιολογημένα πολλοί γονείς και μαθητές ισχυρίζονται, ότι η εξαίρεση αυτή δημιουργεί σοβαρό θέμα νομικής, ηθικής και συνταγματικής τάξης, αφού παραβιάζεται ωμά ο δήθεν ισότιμος για όλους τους μαθητές πανελλαδικός χαρακτήρας των εξετάσεων. Τι θα κάνει τώρα, λοιπόν;

Ο λόγος γίνεται - όπως καταλάβατε - για τον υπουργό Παιδείας. Και μπορεί, όλα τα προαναφερόμενα να φανερώνουν - τουλάχιστον - προχειρότητα και ανοργανωσιά, για την τωρινή ηγεσία του υπουργείου. Πολλά περισσότερα φανερώνουν, όμως, για την κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή εφαρμόζεται χρόνια τώρα και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ειδικότερα. Θα σταθούμε σ' ένα και μόνο σημείο: Μα δεν ντρέπονται να μιλάνε κάθε μέρα για την κοινωνία της πληροφορικής, για τις νέες τεχνολογίες, για σύνδεση των σχολείων με το Ιντερνετ κλπ. κλπ., και να μην έχουν εξασφαλίσει ούτε καν τον απαραίτητο αριθμό καθηγητών, ώστε να διδαχθούν σε όλα τα σχολεία τα μαθήματα της Πληροφορικής;

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Καταθλιπτικά και αρκετά αποκαλυπτικά για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας τα «περήφανα γηρατειά», είναι τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT για τη θέση των Ελλήνων ηλικιωμένων σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα άτομα στις άλλες χώρες της ΕΕ. Να μερικά από αυτά, όπως δημοσιεύτηκαν χτες στα «Νέα»: Επτά στους δέκα ηλικιωμένους στην Ελλάδα δε διαθέτουν κεντρική θέρμανση. Τέσσερις στους δέκα, δε διαθέτουν μπάνιο ή ντους στο σπίτι τους. Τρεις στους δέκα δεν έχουν τηλέφωνο. Μόνο οι δύο στους δέκα έχουν έγχρωμη τηλεόραση... Παρονομαστής σε όλα αυτά, ένας: Οι Ελληνες συνταξιούχοι έχουν τις μικρότερες συντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Και βεβαίως θα συνεχίσουν να είναι έτσι και χειρότερα τα πράγματα και μετά τις... 152.000 που εδέησε να υποσχεθεί για ένα μέρος των συνταξιούχων από 1/1/2001 ο Κ. Σημίτης...

Ποια ανταλλάγματα;

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία εμφανίστηκε, χτες, μιλώντας στον «Φλας», ο τέως υπουργός Εξωτερικών και καλός γνώστης της περιοχής Κάρολος Παπούλιας. Ο ίδιος κατηγόρησε την Αθήνα για τη διοργάνωση στη χώρα μας της πρόσφατης φιέστας του αμερικανοκίνητου περιφερόμενου θιάσου της λεγόμενης «σερβικής αντιπολίτευσης», με επικεφαλής τον Σερβο-Κοκό (αυτόν ντε, τον απίθανο... πρίγκιπα Καραγιόργεβιτς, που γεννήθηκε σε σουίτα του Λονδίνου, την οποία οι βρετανικές αρχές βάφτισαν - λέει - γιουγκοσλαβικό έδαφος για να μη χάσει ο λεγάμενος τα... δικαιώματά του)! Ο ίδιος έκανε εύστοχες παρατηρήσεις για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ναδίρ.

Εκείνο που είπε, όμως, ότι όλη αυτή η απαράδεκτη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας «δε συνοδεύτηκε με ανταλλάγματα», τι το ήθελε; Θα μπορούσαν, δηλαδή, κάποια «ανταλλάγματα» να δικαιολογήσουν τη μετατροπή της ελληνικής κυβέρνησης σε μακρύ χέρι των Αμερικανών για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς; Να δικαιολογήσουν το άθλιο παιχνίδι που παίζει με αυτούς τους άθλιους τύπους της σερβικής «αντιπολίτευσης», οι οποίοι δε διστάζουν να συμμαχούν και συνωμοτούν κατά της χώρας τους με αυτούς που πριν ένα χρόνο τη βομβάρδιζαν; Ποια ηθική να δικαιολογήσει μια τέτοια απαράδεκτη, αλλά και εθνικά επιζήμια πολιτική;

Τις προτάσεις του Κ. Σκανδαλίδη για τις οργανωτικές αλλαγές και τις αλλαγές προσώπων στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε, καθώς λέγεται, ο πρωθυπουργός, για να τις πάρει μαζί του και να τις μελετήσει στην Κέρκυρα, όπου και θα βρίσκεται τις μέρες του Πάσχα.

Τώρα πόσο θα τις μελετήσει ο κ. Σημίτης τις προτάσεις αυτές, δεν το ξέρουμε. Οτι κάποιοι, όμως, μέσα στο ΠΑΣΟΚ δε θα αποφύγουν τη... σταύρωση, είναι σίγουρο.

Αξιέπαινη προσπάθεια

Πεντέμισι τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, που περιλαμβάνει χαρτικά, φάρμακα, σχολικά είδη, απορρυπαντικά, παιγνίδια, λάδι, ρουχισμό και υποδήματα, ταξιδεύουν, ήδη, για την Κούβα. Εφυγαν προχτές από τον Πειραιά, μαζί με τα ολόθερμα αισθήματα βαθιάς φιλίας και αλληλεγγύης του λαού μας προς τον κουβανικό λαό. Δεν ήταν η πρώτη αποστολή βοήθειας, τα τελευταία χρόνια, προς το σκληρά δοκιμαζόμενο, από τον ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό, Νησί της Επανάστασης. Αλλες εφτά ανάλογες αποστολές έχουν φτάσει, ήδη, στην Κούβα. Και ψυχή της προσπάθειας ήταν πάντα ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος και η ακούραστη δουλιά των μελών του, αλλά και η συγκινητική προσφορά των απλών εργαζομένων, όπως τόνισε ο γραμματέας του Ελληνοκουβανικού, Κ. Τουμασάτος, και, μάλιστα, προερχομένων - κατά κανόνα - από φτωχά λαϊκά στρώματα.

Είναι μια προσπάθεια, που αξίζει τη συμπαράστασή μας.

Ολα μια χαρά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΑ ΚΑΛΑ κι όλα ωραία για τους κυβερνώντες μετά την εξέγερση στις φυλακές ανηλίκων στην Αυλώνα. Μαζέψανε τα ΜΑΤ, ρίξανε τα δακρυγόνα τους και ποιος ξέρει τι άλλο κάνανε, έληξε η εξέγερση και ...τα πάντα μπήκαν στη θέση τους. Τώρα δεν έχουμε παρά ...να περιμένουμε την επόμενη.

Μάλλον το μοναδικό τους πρόβλημα ήταν να μη δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις, μια και είναι και Μεγάλη Εβδομάδα.

Οσον αφορά την ουσία του προβλήματος, δηλαδή τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, αυτό προφανώς έχει πάλι παραπεμφθεί σε κάποια επιτροπή.

Οσο για τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά, πάντα σε θέση ...μάχης για το «σόου» της όλης υπόθεσης. Κάμερες απέξω και σε επίκαιρες θέσεις, δηλώσεις υπουργών και παραγόντων και, δυστυχώς, δεν είχαμε ...καλά πλάνα συγκρούσεων. Θα τελειώσει ποτέ, άραγε, αυτό το παραμύθι;

ΤΟ ΛΕΝΕ και το ξαναλένε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ισοδύναμο εκεί στη Νέα Δημοκρατία, ε, τελικά, το πιστέψανε κιόλας.

Ετσι αρχίσανε να το ...παίζουνε «κυβέρνηση». Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς αυτή την υπόθεση με τους τίτλους των τομεαρχών που μοίρασε ο Καραμανλής!

Ο μόνος ορισμός του τομεάρχη, που κάπως να ...στέκει, είναι «παρά λίγο υπουργός» κι από ό,τι φαίνεται ο τίτλος αυτός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σ' αυτό το κόμμα.

Οσο για τον Σπηλιωτόπουλο, κραταιός στη θέση του εκπροσώπου Τύπου! Λογικό, γιατί ούτε μια στιγμή μετεκλογικά δεν έπαψε να τοποθετείται με αυτοπεποίθηση σε οτιδήποτε, ακόμα και πριν μιλήσει ο Καραμανλής.

ΣΤΗ Λωζάνη τον στείλανε τον Πάγκαλο, όπως μαθαίνουμε, για να κανονίσει τα της Ολυμπιάδας με τους αρμοδίους. Λέτε να κάνει πάλι κανέναν από τους γνωστούς ...λεπτούς χειρισμούς του και να γίνει πάλι χαμός, οπότε το Σημιτέικο θα τρέχει και δε θα φτάνει;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Για να δούμε...

Οσο για τον ισχυρισμό του Ρέππα πως το γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν στο σχεδιασμό της Ολυμπιάδας οι ανησυχίες των οικολογικών οργανώσεων γι' αυτό καθυστέρησαν τα έργα, τι να πούμε;

Από την πολλή έγνοια των κυβερνώντων, θα την πατήσει τελικά το περιβάλλον στην Ελλάδα...

Ανθρώπου Ανάσταση ζητάμε

Τη νομοτέλεια αφορά ή είναι απλά συμβολισμός; Ετσι αργά, που περιμένει ο κόσμος φέτος την Ανάσταση. Κοντά καλοκαίρι και με την άνοιξη από καιρό πια να έχει εκραγεί. Τι σημασία έχει; Απιστοι Θωμάδες από γνώση, μια ζωή, έτσι κι αλλιώς θα τον αμφισβητήσουμε τον ερχομό κι αυτής - μιας τέτοιας - της Ανάστασης. Μ' όλο το σεβασμό στην ανθρώπινη ανάγκη των συντρόφων του καθημερινού μόχθου, να βλέπουν τα πράγματα τακτοποιημένα στη μεταφυσική τους, πάντα μετά τη σταύρωση προσμένουν σα μοιραίο μιαν Ανάσταση - έχουμε από καιρό κινήσει γι' αλλού.

Δεμένοι στ' άλμπουρα του καϊκιού που 'βαλε πλώρη για το βασίλειο της ανάγκης, όχι τσούρμο κάποιου Οδυσσέα, εμείς, καμιά χαρά δεν προσπερνούμε αδιάφορα, μα και καμιά σειρήνα δε δεχόμαστε πριγκίπισσα. Μ' όλη τη γνώση του παραγωγού για τον κλεμμένο ιδρώτα του, μ' όλο το πείσμα του επιστήμονα για το 1 κι 1 κάνουν δυο, μ' όλο το ανεκπλήρωτο χρέος - όρκο στον Προμηθέα - πορευόμαστε, όταν γύρω φονιάδες υψώνουν ξανά και ξανά Γολγοθά για τους λαούς. Οταν γύρω έμποροι «δένουν» με νόμους και κόντρα νόμους την ανομία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οταν γύρω Φαρισαίοι ευλογούν την αδικία. Πορευόμαστε έτσι, γιατί κανείς, απ' όσους γνώστες, δε δικαιούται να σιωπά. Πόσο μάλλον να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Αφού αξιακά λυμένα αιώνες πριν όλα αυτά, στην καθημερινότητά μας μένουν άλυτα, πορευόμαστε έτσι.

Ωσπου να πάψουμε να ψάχνουμε κάποια Ανάσταση, νύχτα, σε χρυσοστόλιστες εκκλησιές. Τόπους σεβαστούς για ό,τι σημαίνουν για τους ευσεβείς. Τόπους, συνάμα, εξιλέωσης του δυνάστη την ώρα που πλουμιστός αυτός μοιράζεται «Αγιο Φως» με το παιδί που στέλνει στα φανάρια. Ωσπου, αφού μετρήσουμε ξανά και ξανά το έχει μας - και του διπλανού, θα ανακαλύψουμε άλλες συμμαχίες, διόλου θεϊκές. Πεζές, ανθρώπινες. Και γι' αυτό πελώριες - όσο το μπόι που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τον άβουλο. Τέτοιες που να μη χωρά κάλπης σύμμαχος ο εχθρός, αυθεντικά λαϊκές, όσο κι αν ενοχλεί τις «μη μου άπτου» κυρίες ο ορισμός. Συμμαχίες που απαιτεί ο καιρός. Οπου ο εργάτης του χεριού κι αυτός του πνεύματος, μακριά από τεχνητούς χρωματικούς διαχωρισμούς, θα πορεύονται μαζί. Τώρα, στον αγώνα, κόντρα στην κλοπή μιας υπεραξίας. Που όσο κι αν τη σβήνει απ' το λεξιλόγιο ο εκμεταλλευτής υπάρχει εκεί, στο χώρο του πλούτου να θυμίζει πως δεν υπάρχει συσσώρευσή του χωρίς κλοπή. Αύριο, ξανά στον αγώνα, για την υπεράσπιση της κατάκτησης. Κι ακόμα πιο πέρα.

Μόνο τότε, που θα μας επιτραπεί να κατεβάσουμε απ' το σταυρό τους μάρτυρες. Αναγνωρίζοντας τη θυσία. Σημαίνοντας έτσι Ανάσταση. Μια άλλη Ανάσταση. Καθημερινή, πεζή σα την πραγματικότητά μας και τις καθ' όλα πραγματικά ανθρώπινες ανάγκες της. Λαϊκή Ανάσταση. Που σημαίνει: Να μη σκύβει ο άνθρωπος για να βρει φαΐ. Να μη στενάζει η μάνα να μεγαλώσει το παιδί. Να 'ναι περήφανος ο εργάτης για ό,τι χρήσιμο παράγει. Να πορευόμαστε ορθοί, όχι πια αντιστεκόμενοι, ορθοί όπως αρμόζει στον άνθρωπο που θα έχει αρχίσει τότε να γράφει την πραγματική του ιστορία.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Ο πραγματικός ταραξίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια και έκανε τον κόπο η χτεσινή «Καθημερινή» να δημοσιεύσει τα δήθεν κράτη - ταραξίες του πλανήτη (ανάμεσά τους η Β. Κορέα, η Λιβύη, το Ιράν, η Ινδία και το Πακιστάν, κλπ.) και να δώσει τη συμβολή της στην προβολή και εκλαΐκευση των γνωστών, αυθαίρετων και επικίνδυνων αμερικανικών θεωριών, με τις οποίες δικαιολογούν τον επεμβατικό και χωροφυλακίστικο ρόλο τους σε όλο τον κόσμο, ας κάνει και κάτι ακόμη. Ας ψάξει και ας καταγράψει πόσες φορές απειλήθηκε, με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες, τις τελευταίες 4 - 5 δεκαετίες, η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια ή πόσες φορές παραβιάστηκαν οι αρχές και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, από τις χώρες αυτές και πόσες από τις ΗΠΑ. Ετσι, μόνο και μόνο για να δούμε ποιος είναι πραγματικά επικίνδυνος και ταραξίας...

«Εξ οικείων τα βέλη»...

«Στο νομό μας επηρεάστηκε βάναυσα το εκλογικό σώμα, αιχμαλωτίστηκε αθέμιτα το μυαλό και η ψυχή μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας».

Αυτά τονίζει ο Θ. Μάτης, πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, που απέτυχε να επανεκλεγεί, σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές. Βεβαίως, η αναφορά του αυτή σχετίζεται με την ένσταση που έχει υποβάλει κατά της εκλογής της συνυποψήφιάς του Σούλας Μερεντίτη - η οποία τυγχάνει κουμπάρα του Κ. Σημίτη και επί χρόνια υπηρέτησε στο πρωθυπουργικό γραφείο ως έμμισθη ειδική συνεργάτιδά του - αλλά, ούτως ή άλλως, εμπεριέχει και μια γενική αλήθεια. Οτι, δηλαδή, η ψήφος και στις πρόσφατες εκλογές ούτε κατά συνείδηση, ούτε ελεύθερη ήταν, αλλά προϊόν συνειδησιακών εκπτώσεων, ρουσφετολογικών απαντοχών και προσωπικών δεσμεύσεων και, εν τέλει, αποτέλεσμα πολιτικών εκβιασμών. Ενα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος - επισημαίνει ο Θ. Μάτης - ακουμπά την ψήφο του σε όποιον του προσφέρει την ελπίδα για την επίλυση κάποιου, ή κάποιων προσωπικών ή οικογενειακών προβλημάτων του. Σωστή η επισήμανση, αλλά νομίζουμε ότι ο αποτυχών υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δε θα την έκανε αν είχε επανεκλεγεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί παραδοχή ότι η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ - το ίδιο θα συνέβαινε κι αν κέρδιζε η ΝΔ - δεν είναι προϊόν της λαϊκής συναίνεσης στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, όπως πάει να την εμφανίσει το κυβερνών κόμμα. Επομένως, δεν μπορεί και να χρησιμοποιηθεί από τη νέα κυβέρνηση, ως άλλοθι για τη συνέχιση και κλιμάκωση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Μια... φλύαρη απουσία

«Aπλώς φιλοξενήσαμε τους παράγοντες της σερβικής αντιπολίτευσης και τίποτε άλλο δεν κάναμε», επιμένουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κι ας φανερώνουν το αντίθετο, ακριβώς, όλα τα σχετικά στοιχεία και οι πληροφορίες. Εστω, το μέλλον θα δείξει, πόσο λένε αλήθεια, για το θέμα αυτό. Στην προχθεσινή, όμως, εκδήλωση της γιουγκοσλαβικης πρεσβείας, για την εθνική επέτειο της γειτονικής μας χώρας, γιατί δεν παραβρέθηκε ούτε ένας απο την κυβέρνηση; Μήπως, ξέχασαν να πάνε ή αυτό επιβάλλει ο ΝΑΤΟϊκός κώδικας συμπεριφοράς;

Τι τρέχει με τον ΟΑΕΔ;

Οτι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ και τυπικά - αφού στην πράξη η υπόθεση αυτή προχωρά ραγδαία και απομακρύνει συνεχώς τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού από τον ιδρυτικό του κανονισμό - είναι κάτι γνωστό. Οπως γνωστό είναι ότι έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός για την αναζήτηση αναδόχου που θα καταρτίσει το επιχειρησιακό σχέδιο «εκσυγχρονισμού» του ΟΑΕΔ στην κατεύθυνση της πλήρους προσαρμογής του στην πολιτική των λεγόμενων «ενεργητικών μορφών απασχόλησης», που στην πράξη σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη των ανέργων και ακόμα πιο δραστική επιδότηση των εργοδοτών από τα ταμεία του ΟΑΕΔ στο όνομα της δημιουργίας... νέων θέσεων εργασίας.

Και αφού όλα αυτά είναι γνωστά, προς τι αυτό το ξαφνικό... ενδιαφέρον του «Καρφιού», το οποίο, υπό τον εύγλωττο τίτλο «ΟΑΕΔ: προσεχώς... κατεδάφιση», αφιερώνει ένα ολόκληρο δισέλιδο, στο προχτεσινό του φύλλο, για να πει ουσιαστικά ένα και μόνο πράγμα: «Οι παλιές πρακτικές προκήρυξης διαγωνισμών, όπως έγινε με το διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου που θα καταρτίσει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΑΕΔ, έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέχρι τώρα ότι δεν έχουν ουσιώδη αποτελέσματα. Κατεδαφίστε τώρα κύριε πρωθυπουργέ τις παλιές δομές και τους παράταιρους φορείς...»;

Τι τρέχει; Μήπως, εκτός των άλλων, ερίζουν γύρω από το φιλέτο του ΟΑΕΔ πολλοί... ανάδοχοι; Ο,τι πάντως και να συμβαίνει, είναι αίσχος οι σχεδιαστές και τα «παπαγαλάκια» της κατεδάφισης του ΟΑΕΔ να επικαλούνται το συμφέρον των 500.000 ανέργων!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φραγμός στη βαρβαρότητα

Τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο, οι ΝΑΤΟικές βόμβες σκόρπιζαν το θάνατο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Στην πατρίδα μας, εκείνες τις ίδιες μέρες, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αμφισβήτησε έντονα και αντιστάθηκε με κάθε μέσο στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης». Ομως, η απειλή των επεμβάσεων και του πολέμου συνεχίζει και σήμερα να αιωρείται πάνω από το «ομιχλώδες» τοπίο των Βαλκανίων. Ο πόλεμος, που έληξε τυπικά με την υπογραφή του «Συμφώνου Σταθερότητας» από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, αποτέλεσε ουσιαστικά τον «δούρειο ίππο» για την παραπέρα υποδούλωση της περιοχής. Οι επικίνδυνες εξελίξεις στη Βαλκανική, τα σχέδια νέας διχοτόμησης της Γιουγκοσλαβίας και η επιβολή ενός καθεστώτος ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας προχωρούν με αμείωτους ρυθμούς. Βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου καταπατιούνται βάναυσα από τους στρατοκράτες του ΝΑΤΟ και τις σαφείς εντολές των πολιτικών ηγεσιών των κρατών-μελών του. Ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής μπροστά σ' αυτή την τραγική πραγματικότητα έχουν να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης ή της πλήρους υποταγής.

Μπροστά στην κρισιμότητα των γεγονότων, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ανακήρυξε το Μάη του 2000 μήνα αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Μέσα σ' αυτό το μήνα, από 4 έως 14, θα πραγματοποιηθεί και το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης, καθώς και μια σειρά από εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Οι κίνδυνοι και οι εντάσεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο γιουγκοσλάβικο λαό και η εναντίωση στην ευρωατλαντική τάξη πραγμάτων, κατά τον περασμένο χρόνο, πρέπει να πάρουν εκ νέου «σάρκα και οστά». Κάθε γειτονιά της Αθήνας, κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της υπόλοιπης Ελλάδας πρέπει να μετατραπεί σε μετερίζια αγώνα. Η μαζική συμμετοχή των προοδευτικών ανθρώπων του τόπου μας στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις θα αποτελέσει και ένα ηχηρό ράπισμα για τους Ελληνες κυβερνώντες και όλους όσοι συντάσσονται με τη ΝΑΤΟική δράση. Ο ελληνικός λαός, με την αγωνιστική στάση του, οφείλει και πρέπει να καταδικάσει την ελληνική κυβέρνηση και τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους της, που είναι έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν σ' ένα νέο ολοκαύτωμα. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά και ενάντια στη θέληση του λαού μας, προετοιμάζεται να πάρει μέρος σε εχθρικές για τους γειτονικούς λαούς επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στις επιδιώξεις των ΝΑΤΟικών συνεταίρων της, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Το περιεχόμενο και η ένταση του αγώνα, η παραπέρα κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων αλλά και η συσπείρωση του λαού στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης αποτελούν σήμερα επιτακτική ανάγκη. Το μέλλον που επιφυλάσσει η «παγκοσμιοποίηση» του τρόμου και της φονικής βαρβαρότητας της «νέας τάξης» μπορεί να αποκρουστεί μόνο αν υπάρξει ένα ικανό αντίπαλο δέος. Τα μηνύματα που έρχονται απ' όλο το κόσμο είναι θετικά. Σε ολόκληρη την ανθρωπότητα οι λαοί αντιστέκονται. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκροτούν κινήματα και δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατέψουν την ειρήνη. Το λαϊκό κίνημα ενωμένο μπορεί να αποκρούσει σήμερα και μέσα από την ιστορική εξέλιξη των γεγονότων να ανατρέψει στο μέλλον τον ιμπεριαλισμό. Τα ιστορικά διδάγματα του παρελθόντος και οι μεγάλες νίκες των λαϊκών κινημάτων αποτελούν άλλωστε την καλύτερη αγωνιστική παρακαταθήκη για όλους μας.

«Επί ξύλου»

Ιδια με κείνη

του Χριστού

και του λαού

η μοίρα,

καρφιά,

βαθιά στο σώμα του

του έχει μπήξει

η σπείρα

και «επί ξύλου»

κρέμεται ο δόλιος

και τελειώνει,

ενώ στα ζάρια

παίζουνε

τα ρούχα του

οι βαρόνοι!

*

Ιδια με κείνη

του Χριστού

η μοίρα

του κοσμάκη,

που τον ποτίζουν

οι ταγοί

όξος, χολή

φαρμάκι,

όμως δε λέει

«τετέλεσται»

δεν κλίνει το κεφάλι,

κι απ' το σταυρό

θα κατεβεί

για τη μεγάλη

πάλη!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ