Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Ο

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, έκαναν χτες το πρωί, φαρμακοποιοί από όλους τους συλλόγους της Μακεδονίας και της Θράκης, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που απελευθερώνει πλήρως το χώρο του φαρμακείου και παραδίδει τη διάθεση του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα στελέχη του ΚΚΕ και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Ζιώγας υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Γιάννης Δελής, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φαρμακοποιών που, από τις αρχές της βδομάδας, βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και της Τράπεζας Πειραιώς μαζί με το υπουργείο Υγείας, υπογράφτηκε την Τετάρτη, με σκοπό την «επιχειρηματική εξυγίανση» του νοσοκομείου, που προϋποθέτει φθηνότερο εργατικό «κόστος». Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι είναι 9 - 14 μήνες απλήρωτοι και διαρρέεται ότι θα αρχίσουν από το μήνα Απρίλη να πληρώνονται με πετσοκομμένους μισθούς 500 - 700 ευρώ, ενώ τα δεδουλευμένα παραπέμπονται για ...μετά την εξυγίανση! Σε χτεσινή γενική συνέλευση, αποφάσισαν κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα και συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη. Διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και το νοσοκομείο να περάσει στο δημόσιο, με κρατική χρηματοδότηση και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

«ΙΑΣΩ»: Σε 3ωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) προχωρούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «ΙΑΣΩ General» ενάντια στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Χτες, έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά από το νοσοκομείο, ενώ συνεχίζουν σήμερα και αύριο.

«LIDL»: Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ, η Ομάδα Λαμίας της ΟΓΕ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το πολυκατάστημα «Lidl» στη Λαμία για την απόλυση μιας εργαζόμενης με προϋπηρεσία 14 ετών. Το «παρών» έδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λαμίας. Μοίρασαν ανακοίνωση στο προσωπικό και στους πελάτες και κάλεσαν τους εργαζόμενους να γραφτούν όλοι στο σωματείο, να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργία της 9ης Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Φθιώτιδας στην Πλατεία Πάρκου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Υγεία, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, σήμερα Παρασκευή στις 10.30 το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Την επόμενη Τετάρτη 2/4, προγραμματίζουν πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο, στις 10.30 το πρωί μπροστά από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους.

ΙΕΚ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Σε παρέμβαση προχωρά σήμερα, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Τουρισμού, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 11) για τα οξυμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Αφορμή για τη σημερινή κινητοποίηση αποτελεί το γεγονός ότι το ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού στους Αμπελόκηπους έχει διακόψει εδώ και μέρες τη λειτουργία του. Ο λόγος σύμφωνα με καταγγελίες σπουδαστών είναι ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης λόγω ανεξόφλητων ενοικίων, ενώ για το ζήτημα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από το υπουργείο.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την νέα ΕΓΣΣΕ, καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας: «Η απάντηση της εργατικής τάξης, πρέπει να είναι: Οχι στην άθλια αντεργατική συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών. Μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη. Ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, περισσότερων συνδικάτων και εργαζομένων».

Από την Κυριακή οι αρχαιρεσίες στο Φάρμακο

Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής θα γίνουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή, 30/3 από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Τετάρτη, 2/4 από τις 2 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Κυριακή, 6/4 από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Δευτέρα, 7/4 από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Απαραίτητα οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους βιβλιάριο Υγείας και κάποιο δημόσιο έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κ.λπ). Το συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα εγγραφής στο σωματείο και συμμετοχής στις εκλογές.

Με κανόνες αγοράς η παροχή υπηρεσιών υγείας

Με ακροατήριο τους εκπροσώπους της ντόπιας και ξένης φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε με κυνικότητα στο συνέδριο των «Financial Times» ότι οι διαβόητες μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έχουν σκοπό την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, με την «ατζέντα 2014-2020».

Οπως είπε, «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να φτιάξουμε ένα περιβάλλον αγοράς με καθαρούς κανόνες, όρους και προϋποθέσεις γνωστούς εκ των προτέρων που θα μπορούν οι εταιρείες να τις γνωρίζουν και να τις συνυπολογίζουν στα επιχειρηματικά τους πλάνα. Προσπαθούμε να αποφύγουμε εκπλήξεις οι οποίες κατά κανόνα βλάπτουν την αγορά (...) Και όλα αυτά να γίνουν σε ένα περιβάλλον που θα μπορούν και οι εταιρείες να επιβιώνουν, να επενδύουν, να προκόβουν, να προσλαμβάνουν κόσμο, να έχουν κέρδη. Γιατί βεβαίως η κάθε εταιρεία έχει ως συνολικό σκοπό να έχει κέρδη και αυτό δεν είναι κακό, είναι πολύ καλό, γιατί έτσι προχωρά η οικονομία, επομένως και η εξέλιξη».

Μεταξύ των «εργαλείων» που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση στην παραπάνω κατεύθυνση, θα είναι οι «σφαιρικοί προϋπολογισμοί» και οι «κλινικοί έλεγχοι», που θα αποτελέσουν το όχημα για νέες περικοπές παροχών, σε βάρος των ασφαλισμένων. Οι αλλαγές, είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός, που γίνονται στην Ελλάδα, «θα δείτε να εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» γιατί «τα προβλήματα είναι κοινά» και θα αντιμετωπιστούν στη βάση της «ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2014-2020 που έχει ως κεντρικό άξονα την απάντηση: Πώς θα καλύψεις αυξημένες ανάγκες ιατρικών υπηρεσιών του πληθυσμού (...) την ώρα που οι προϋπολογισμοί σου διαρκώς μειώνονται».

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Οδηγούν αρρώστους στη διακοπή της θεραπείας τους

Η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 82,5% το 2014 σε σχέση με το 2009!

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς πληρώνουν τις συνέπειες από τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας

MotionTeam

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς πληρώνουν τις συνέπειες από τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας
Οι άγριες περικοπές στην Υγεία έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε βάρος των ασθενών, αναγκάζοντας ακόμα και τους χρονίως πάσχοντες να διακόψουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τα δραματικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνεδρίου των «Financial Times», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (ΔΦΔ) θα μειωθεί κατά 82,5% το 2014 σε σχέση με το 2009! Από 444 ευρώ το 2009, θα πέσει στα 170 ευρώ, όταν ακόμα και ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 320 ευρώ. Η εξέλιξη της κατά κεφαλήν ΔΦΔ από το 2009 έως το 2014 είναι η εξής: 444, 371, 328, 253, 214 και 170 ευρώ.

Διεκδικώντας μεγαλύτερο μερτικό από την πίτα της κρατικής δαπάνης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «υποχρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και αντί για 6% ποσοστό του ΑΕΠ για τη Δημόσια Δαπάνη Υγείας να έχουμε φτάσει με την πολιτική των αλόγιστων μειώσεων στο 4,8% και με λιγότερα από 2 δισ. ευρώ φαρμακευτικό προϋπολογισμό για τη χώρα μας το 2014».

Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε, οι γιατροί διαπίστωσαν σε ποσοστό 71% ότι οι ασθενείς που έχουν χάσει την ασφάλισή τους, πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή έχασε την ασφάλειά του μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την αγωγή τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.

Το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμειναν χωρίς θεραπεία, καθώς έχασαν την ασφάλισή τους μέσα στο 2013. Τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι επηρεάστηκε ο τρόπος που έπαιρναν τη θεραπεία τους, καθώς έπρεπε να πληρώσουν (γιατρό ή φάρμακα). Ενα ποσοστό από αυτούς μείωσε δόσεις ή σταμάτησε την επικουρική αγωγή.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, το ποσοστό των κατοίκων που δηλώνει ότι έχει καλή ή πολύ καλή υγεία μειώθηκε από 72,3% το 2002 σε 62,6% το 2013. Μάλιστα, το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στον τομέα της Υγείας φορτώνεται στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, καθώς το 49,2% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα από 400 έως 1.000 ευρώ δηλώνουν ότι έχουν κακή υγεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ