Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Ρεπορτάζ από τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λάρισα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.
 • Παρέμβαση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Διαβάστε το σχετικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.
 • Aρθρο: Πρόληψη των εξαρτήσεων με ΕΣΠΑ; Επιστρέφεται ως απαράδεκτο!
 • Δραστηριότητες με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
 • Αλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ.
Μια ιδιαίτερη έκδοση με τον «Οδηγητή» του Μάρτη

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ θα κυκλοφορήσει μαζί με το νέο φύλλο του «Οδηγητή», από το Σάββατο 3 Μάρτη. Πρόκειται για το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», όπως τυπώθηκε τον Ιούνη του 1948, την περίοδο της ηρωικής πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), και κυκλοφόρησε σε 3.000 αντίτυπα στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη έκδοση έγινε τότε προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την πρώτη έκδοση του «Μανιφέστου». Η μετάφραση ήταν του Μιλτιάδη Πορφυρογένη, στελέχους του ΚΚΕ και υπουργού της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, και τυπώθηκε στο τυπογραφείο της «Εξόρμησης», της εφημερίδας που εξέδιδε το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

Ο «Οδηγητής» προχωράει στην ανατύπωσή του, καθώς φέτος, εκτός από τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, συμπληρώνονται και 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, αλλά και 170 χρόνια από το 1848, όταν πρωτομπήκε στο τυπογραφείο το έργο των Μαρξ και Ενγκελς «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» ή «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», όπως είναι ευρύτερα γνωστό.

Μεγάλη εκδήλωση στη Λάρισα για τα 50χρονα της ΚΝΕ

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεολαίων που εκδήλωναν, έντονα και με ενθουσιασμό, τον αγωνιστικό παλμό που τους προσφέρει η ζωή και η δράση τους στην ΚΝΕ, αλλά και πολλών μεγαλύτερων σε ηλικία που θυμήθηκαν και ξαναβίωσαν, με συγκίνηση, στιγμές του δικού τους αγωνιστικού περάσματος απ' αυτήν, καθώς και παλιότερων αγωνιστών που δήλωναν, με περηφάνια, πως είναι σίγουροι ότι το σήμερα και το αύριο του Κόμματος και του κινήματος περνάει σε «καλά χέρια», πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην κατάμεστη αίθουσα στην Ιατρική σχολή (κτήριο Κατσίγρα) στη Λάρισα, η εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, την οποία οργάνωσε το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της Οργάνωσης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Νεολαίοι της ΚΝΕ από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης με πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. (Να σημειώσουμε ότι, όπως κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ, η δημοτική αρχή Λαρισαίων, που πρόσκειται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ, κατέβαζε τις αφίσες που καλούσαν στην εκδήλωση).

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τονίζοντας ότι η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να πάνε μαζί με τους νέους κομμουνιστές στην ομορφιά του αγώνα για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων.


Στη συνέχεια έγιναν βραβεύσεις Οργανώσεων και συντρόφων για τις επιδόσεις τους στην άμιλλα στρατολογίας νέων μελών της ΚΝΕ για το 2017.

Πρώτη Οργάνωση, με κάλυψη του 120% του πλάνου της, αναδείχτηκε η Τομεακή Οργάνωση Τρικάλων, η οποία βραβεύτηκε με την κάλυψη εκ μέρους του ΣΠ Θεσσαλίας των εξόδων για μια πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στα Τρίκαλα. Σε επίπεδο ΟΒ, πρώτη ήρθε η ΟΒ Γυμνασίων Τρικάλων, που βραβεύτηκε με κάλυψη των εξόδων μιας εκδρομής σε τόπο ιστορικής μνήμης, δεύτερη ακολούθησε η ΟΒ Γυμνασίων Βόλου, που βραβεύτηκε με ένα βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» για κάθε μέλος της και τρίτη η ΟΒ Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βραβεύτηκε με μια συλλογή αντιφασιστικών κινηματογραφικών ταινιών. Στον σύντροφο Παναγιώτη Τσουμάνη, από την ΤΟ Τρικάλων, που βγήκε πρώτος σε κάλυψη του πλάνου, σε πανθεσσαλικό επίπεδο, δόθηκε αναμνηστική πλάκα.

Επίσης, στην ΤΟ Καρδίτσας παραδόθηκε η σημαία του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, για την πρώτη θέση στην κάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης.

Οπως ανέφερε ο Αχ. Σίμος, το ΣΠ Θεσσαλίας προκηρύσσει ανάλογη άμιλλα στρατολογίας και για το 2018 και καλεί σε άμιλλα την Οργάνωση Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Εμπρός για τη νέα έφοδο στο μέλλον

Φωνάζοντας τα συνθήματα «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» και «Ενας αιώνας αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», υποδέχτηκαν στο βήμα οι παρευρισκόμενοι τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο, που μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, τόνισε: «Βαδίζουμε στον εορτασμό αυτών των μεγάλων επετείων με αγωνιστική αισιοδοξία. Μελετάμε την Ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος, τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ. Η αντοχή του, οι αγωνιστικές παραδόσεις είναι όπλο στις σημερινές συνθήκες».

Και πιο συγκεκριμένα, για τα 50χρονα της ΚΝΕ, υπογράμμισε: «Με αίσθημα ευθύνης για αυτήν την ξεχωριστή επέτειο, θέτουμε φιλόδοξους στόχους, οργανώνουμε την παρέμβασή μας για να φτάσουμε στα τέλη του 2018 έχοντας ανεβάσει το μπόι της Οργάνωσής μας, έχοντας κερδίσει με τη δράση μας και την παρέμβασή μας χιλιάδες νέους και νέες, μαθητές, φοιτητές, νέους εργάτες και αγρότες. Αξιοποιούμε την επεξεργασμένη στρατηγική του Κόμματός μας, που είναι καταστάλαγμα της 100χρονης ηρωικής πορείας του ΚΚΕ, που μας δίνει υπεροχή γιατί ακριβώς απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει λύση απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, αν μπορεί να αλλάξει αυτή και πώς.

Απαντάμε κατηγορηματικά: Υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται έξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Με δυνατό ΚΚΕ, δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία ανοίγουμε το δρόμο για την ανατροπή!».

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Το πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή της Θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ και τοπικού μουσικού συγκροτήματος, ήταν αφιερωμένο στην 50χρονη δράση της ΚΝΕ, με το βλέμμα ιδιαίτερα στραμμένο στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 1968.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και το κείμενο έχει κάνει το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Τις αφηγήσεις, τα θεατρικά δρώμενα, τις προβολές και τους φωτισμούς ανέλαβε η Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ από τη Λάρισα. Επαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Βλαχούτσος (πιάνο, ακορντεόν), Εφη Σισμανίδου (κιθάρα, φωνή), Αποστόλης Παπαϊωάννου (μπουζούκι), Στέλιος Καφρίτσας (κιθάρα), Μαριάνθη Σταμουλάκη (βιολί), Ουρανία Μπαλή, Γεωργία Χατζημπαλάση (φωνές), Δημήτρης Καραγούγας (τεχνικός ήχου).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση έξι τραγουδιών που δημιούργησαν μέλη της ΚΝΕ στη διάρκεια της δικτατορίας και έστειλαν στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ «Φωνή της Αλήθειας» που εξέπεμπε από τη Μόσχα, για ν' ακουστούν από τους ακροατές του στη χουντοκρατούμενη Ελλάδα. Πρόκειται για τα τραγούδια με τίτλους «Εβίβα λιμπερτά», «Χωριάτισσα μάνα, εργάτη λαέ», «Στην κορφή του κόσμου», «Μεγάλη Δευτέρα», «Ηρωες», «Εϊ οικοδόμοι, έι εργατιά», τα οποία παρουσίασαν εκπληκτικά τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος, αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Εγινε, επίσης, αναπαράσταση ραδιοφωνικών εκπομπών της «Φωνής της Αλήθειας», ενώ ακούστηκαν και τραγούδια των Θ. Μικρούτσικου, Μ. Λοΐζου, Χρ. Λεοντή κ.ά. Ορθιοι και με σηκωμένες σφιγμένες γροθιές, τραγούδησαν, μαζί με τα παιδιά του μουσικού συγκροτήματος, όλοι οι παρευρισκόμενοι τον Υμνο της ΚΝΕ και τη «Διεθνή».

Πρόληψη των εξαρτήσεων με ΕΣΠΑ; Επιστρέφεται ως απαράδεκτο!

Από παλαιότερη κινητοποίηση
Από παλαιότερη κινητοποίηση
Η πλειοψηφία των παρεμβάσεων πρόληψης στη χώρα σχεδιάζεται και υλοποιείται από τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Επί 20 χρόνια οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες κρατάμε την υπόθεση της πρόληψης ζωντανή και ανοιχτή, με τη στήριξη των ζωντανών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών, κόντρα στις δυσκολίες που αναβλύζουν συνέχεια από μια βαθιά πρωταρχική πληγή: Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών.

Το θεσμικό πλαίσιο έχει ως πυρήνα του τις ειδικού τύπου (με συμβάσεις/συμβόλαια) «συνεργασίες» 67 αστικών εταιρειών με τον ΟΚΑΝΑ. «Συνεργασίες» άσπονδες και παράταιρες, πρώτα απ' όλα, τουλάχιστον από το 2001-2002 και μετά, που ο ΟΚΑΝΑ έχει μετατραπεί σε πάροχο υπηρεσιών υποκατάστατων. Συνεργασίες στο όνομα μόνο, αφού ο ΟΚΑΝΑ δεν αντιλαμβάνεται καν τι σημαίνει πρόληψη, υιοθετώντας πλέρια (και συνδιαμορφώνοντας) κυβερνητικές και ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, που βλέπουν το φαινόμενο της εξάρτησης ως «πρόβλημα», τους εξαρτημένους ως «ασθενείς» χτυπημένους από κάποια «νόσο», τη «μείωση της βλάβης» ως βασικό «εργαλείο» αντιμετώπισης της εξάρτησης (και αυτή ταυτισμένη με την «υποκατάσταση», ενώ η «μείωση της βλάβης» περιλαμβάνει και πολλές άλλες παρεμβάσεις). Αυτά όσον αφορά το επιστημονικό σκέλος. Οσον αφορά το σκέλος της άσκησης κάποιου οικονομικού ελέγχου στα Κέντρα Πρόληψης, ο ΟΚΑΝΑ έχει υποβαθμίσει εδώ και 10 χρόνια, τουλάχιστον, αυτόν το ρόλο του, με αποτέλεσμα λ.χ. οικονομικοί απολογισμοί Κέντρων Πρόληψης να μένουν για χρόνια στα συρτάρια του ΟΚΑΝΑ δίχως να ελέγχονται και κρατικό χρήμα να έχει δοθεί στον ΟΚΑΝΑ αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης, χωρίς να έχει φτάσει σε αυτά.


Από αυτήν τη συγκεκριμένη μήτρα γεννιούνται σοβαρά προβλήματα, τόσο επιστημονικά, ηθικά, εργασιακά όσο και διαδικασιών, σχέσεων, αντιλήψεων, δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, που επηρεάζουν αρνητικά την ύπαρξη και τη ζωή των δομών, τη φιλοσοφία, τις μεθόδους, το αντικείμενο και τις στοχεύσεις της δουλειάς μας - δηλαδή προβλήματα που απολήγουν στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παρεμβάσεις διοικήσεων στο επιστημονικό έργο, που εντείνονται όσο περνούν τα χρόνια και τείνουν να εξουδετερώσουν το μόχθο, την ενέργεια, το όραμα που καθημερινά καταθέτουμε οι εργαζόμενοι στην κοινότητα.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αναδεικνύουμε και καταγγέλλουμε δημόσια αυτά τα ζητήματα, δίνοντας έναν παρατεταμένο αγώνα βασισμένο σε αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Και δεν μένουμε στην καταγγελία, παρά καταθέτουμε προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων, που αφορούν συνολική, εκ βάθρων αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και όχι «μερεμέτια». Ολα αυτά συγκροτημένα, μέσα από το Σωματείο μας.

Η ομάδα εργασίας

Αυτή η σταθερή στάση μας φαίνεται πως είναι και το μόνο σοβαρό εμπόδιο που συναντά η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να φέρει προαποφασισμένες αλλαγές στα Κέντρα Πρόληψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με πρόγραμμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης. Δεν προχώρησε σε αλλαγή, μόνο συγκρότησε ομάδα εργασίας για την επεξεργασία πρότασης νέου θεσμικού πλαισίου, που θα δινόταν ως πόρισμα στον υπουργό Υγείας. Σε αυτή (Σεπτέμβρης 2016 - Απρίλης 2017) συμμετείχαν τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών (που επιχορηγούν, κατά 50% το καθένα, τα Κέντρα Πρόληψης), η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, ο ΟΚΑΝΑ, η ΕΕΤΑΑ και το Σωματείο μας. Εκεί μέσα φάνηκε ότι οι μόνοι που είχαμε να πούμε κάτι σοβαρό, τεκμηριωμένο και επίσημο, ήμασταν οι εργαζόμενοι, πράγμα που ενοχλούσε πολύ, ανέτρεπε την «ευκολία» ενός δήθεν διαλόγου, που μέσα από ένα μανιπουλάρισμα για την περίφημη «σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων», θα κατέληγε σε αποτελέσματα προαποφασισμένα. Οταν έγινε κατανοητό ότι τέτοιοι χειρισμοί δεν «πιάνουν» μπρος στον επιστημονικό λόγο μας, επιχειρήθηκε μια άνευ προηγουμένου επιθετική αλλοίωση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων του όποιου «διαλόγου». Το πρωτοφανές στα χρονικά αποτέλεσμα ήταν να βγουν... δύο πορίσματα: Ενα που υπέγραψαν το Σωματείο μας και η ΕΕΤΑΑ και άλλο ένα αλλοιωμένο, που υπέγραψαν το υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΑΝΑ και η ΕΝΠΕ. Υπουργείο Εσωτερικών και ΚΕΔΕ δεν μπήκαν καν στον κόπο να υπογράψουν, ούτε, όμως, να καταγγείλουν.

Τα ΕΣΠΑ

Από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη κίνηση της κυβέρνησης για αλλαγή θεσμικού πλαισίου, αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις διεργασιών, που γίνονται «υπόγεια» και φτάνουν στην αντίληψή μας αποσπασματικά. Στο λιγοστό ορατό κομμάτι αυτών των κινήσεων πρωτοστατούν τα επιτελεία του ΟΚΑΝΑ, που πιέζει τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης (προσοχή: Δεν είναι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ) να συμμετέχουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, με τέτοια επιμονή, που γεννιέται στους εργαζόμενους η υποψία ότι αυτήν τη στιγμή δοκιμάζεται ένα «σενάριο» κατάργησης του 50% της επιχορήγησης (αυτής του υπουργείου Εσωτερικών) και αντικατάστασής του με ΕΣΠΑ. Πράγμα που σημαίνει, αν το διαβάζουμε σωστά, ότι η κυβέρνηση πειραματίζεται («στου κασίδη το κεφάλι») αν μπορεί να προχωρήσει σε σκληρή περικοπή των 13.000.000 ευρώ της ετήσιας επιχορήγησης, σε 6.500.000 ευρώ συν όποια χρήματα μπορεί να αντληθούν από ΕΣΠΑ και για όσο χρονικό διάστημα.

Αν αυτή η εκτίμηση στέκει, η κυβέρνηση θα έχει εκτελέσει μια μεγάλη τούμπα, από τη δέσμευση για επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, σε «πρόληψη» με ΕΣΠΑ. Και γιατί «πρόληψη» με εισαγωγικά; Γιατί, όπως διαφάνηκε από την ομάδα εργασίας για το θεσμικό πλαίσιο, τα «επιτελεία» δεν θέλουν καθολική πρόληψη (πρόληψη για όλους και όλες, με στόχο την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ως βασικού προστατευτικού παράγοντα). Θέλουν μια μετατόπιση σε «επικεντρωμένη» πρόληψη - δηλαδή «πρόληψη» που να «κολλάει» με τα ΕΣΠΑ για «ειδικές κατηγορίες πληθυσμού»...

Είναι προφανές ότι η τούμπα αυτή, αν πραγματοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί είτε στο σημερινό πάνω - κάτω πλαίσιο των αστικών εταιρειών, είτε στο πλαίσιο μιας συγχώνευσης των Κέντρων Πρόληψης με τον ΟΚΑΝΑ, είτε στο πλαίσιο ενός «ριξίματος» της πρόληψης των εξαρτήσεων στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με άλλο από αυτά τα τρία «σενάρια» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η μόνη πρόταση που θέτει ανυποχώρητα στο επίκεντρο την καθολική πρόληψη των εξαρτήσεων, συγκρατεί το 100% της σημερινής επιχορήγησης και σπάει τον παρασιτισμό τοπικών «παραγόντων» (από το κεντρικό κράτος και τα «ευρωπαϊκά προγράμματα»), είναι η πρόταση του Σωματείου μας, που μιλάει για έναν φορέα πρόληψης ενιαίο, δημόσιο και χωρίς συμβόλαια με τρίτους - είτε με τον ΟΚΑΝΑ, είτε με άλλο φορέα.

Ευσεβείς πόθοι ή προωθημένα σενάρια;

Πρόσφατη (8/2/2018) απάντηση του υπουργού Υγείας σε Ερώτηση 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το τι μέλλει γενέσθαι με το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, παραπέμπει σε μια «Διυπουργική Επιτροπή μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εσωτερικών», που «έχει συσταθεί και αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις εργασίες της». Οχι μόνο αυτό, αλλά τελειώνει με τον ευσεβή πόθο: «Τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν έναν από τους τρεις πυλώνες για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη) και αποτελούν λειτουργικό κομμάτι του Οργανισμού (σ.σ. ΟΚΑΝΑ) με τελικό στόχο την ενοποίηση των παρεμβάσεων στο χώρο των εξαρτήσεων: Από την Πρόληψη μέχρι και την Κοινωνική Επανένταξη».

Οι συντάκτες της απάντησης, προφανώς μέσα στον ΟΚΑΝΑ, έχουν απλά τυφλωθεί από τον καημό να οικοδομήσουν μια ναπολεόντεια αυτοκρατορία, μέσα από συγχώνευση ΟΚΑΝΑ και Κέντρων Πρόληψης, ή γνωρίζουν κάτι παραπάνω;

Σε κάθε περίπτωση, τα τρία σενάρια του ΕΣΠΑ, αν όντως τα απεργάζεται η κυβέρνηση, θα της επιστραφούν ως απαράδεκτα. Παραφράζοντας τον Ρίτσο: Αν ποντάρουν στον φόβο μας, κακό του κεφαλιού τους. Δεν τους φοβόμαστε. Το φως ανδρώθηκε, πια, στους λόφους με τα καμπαναριά.


Γιώργος ΨΑΡΟΥΔΗΣ - Νίκος ΛΑΪΟΣ
Εργαζόμενοι σε Κέντρα Πρόληψης, μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Θέλουμε να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα, να δουλεύουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε

Απευθυνόμενη προς τους φοιτητές και σπουδαστές, τις Επιτροπές Αγώνα, τις επιτροπές ετών, τμημάτων, τους συλλόγους, η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ανοίγει το θέμα που απασχολεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή, αυτό της επαγγελματικής προοπτικής των αποφοίτων. Με στόχο να ανοίξει η συζήτηση αυτή στις σχολές, η Γραμματεία του ΜΑΣ απευθύνει στους φοιτητές το κάλεσμά της, το οποίο έχει ως εξής:

«Ολοι εμείς που μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το μέλλον και θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας...

Ολοι εμείς που έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για την επιστήμη μας και θέλουμε με τις γνώσεις μας να προσφέρουμε στην κοινωνία...

...Είμαστε από την ίδια πλευρά! Μαζί μπορούμε να γκρεμίσουμε τα εμπόδια που υψώνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ στις σπουδές και το μέλλον μας.

Μπορούμε να συνδυάσουμε τον ατομικό αγώνα για να αποκτήσουμε περισσότερα εφόδια με τη συλλογική διεκδίκηση για ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα.

Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα συλλογικά μας προβλήματα, να αντιπαλέψει όσους μας στερούν το μέλλον! Το 36% των αποφοίτων που είναι άνεργοι, το 73% των εργαζόμενων πτυχιούχων που αμείβονται με μισθό 200 - 800 ευρώ, το 21% των διδακτόρων που είναι εκτός απασχόλησης, δίνουν όλοι μεγάλο προσωπικό αγώνα για να ζήσουν καλύτερα! Δεν τους λείπουν οι γνώσεις, τα μεταπτυχιακά, οι πιστοποιήσεις, η θέληση!

Αυτά που έχουμε ανάγκη και αξίζει να τα διεκδικήσουμε συλλογικά είναι:
 • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενό μας! Με τη σημερινή απόσπαση πτυχίου - επαγγέλματος ωθούμαστε σε ένα μαραθώνιο απόκτησης πανάκριβων μεταπτυχιακών, πιστοποιήσεων, εξετάσεων για να κυνηγήσουμε ένα αβέβαιο μέλλον! Καμιά απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιονδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό.
 • Να υπάρχει ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο με όλη την απαραίτητη γνώση για το επάγγελμα σε αυτό. Με προγράμματα σπουδών σύγχρονα, ολοκληρωμένα και όχι "τσελεμεντές" εφήμερων γνώσεων, "δεξιοτήτων" με ημερομηνία λήξης. Κόντρα στη σημερινή κατηγοριοποίηση πτυχίων, αποφοίτων, ιδρυμάτων σε "διαφορετικά επίπεδα", που οδηγεί εμάς να βγαίνουμε χαμένοι και τα αφεντικά κερδισμένα αφού τελικά τρωγόμαστε με τον διπλανό μας και συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, μαθαίνουμε να ζητάμε λιγότερα, να μην διεκδικούμε!
 • Να υπάρχει κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατοχυρώνουν το επίπεδο του μισθού, της ασφάλισης, τις παροχές υγείας και άδειας ενιαία για όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου, τους απόφοιτους μιας σχολής! Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία. Κατάργηση του υποκατώτερου μισθού των 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25. Κανένας νέος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ και κανένας απόφοιτος να μην αμείβεται με λιγότερα από την αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από την 1η μέρα ανεργίας. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δωρεάν σπουδές για όλους! Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Δωρεάν επιμόρφωση όλων των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
 • Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών, στην ευθύνη και εποπτεία του ιδρύματος με επιβλέποντα καθηγητή, με πληρωμή στο ύψος του κατώτατου μισθού (751 ευρώ) και πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
 • Για τους εργαζόμενους φοιτητές διεκδικούμε πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια). 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο της εξεταστικής.
Το μέλλον δεν θα μας το χαρίσει κανένας!

Οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, τα μονοπώλια έχουν σχέδιο για τη νέα γενιά: Να ζούμε με τα λίγα για να απολαμβάνουν οι λίγοι τα πολλά! Να ξέρουμε λίγα, να δουλεύουμε για ακόμα λιγότερα και να μην διεκδικούμε τίποτα γιατί "έχουμε τουλάχιστον δουλειά". Να θεωρούμε "φυσιολογικό" και "δεδομένο" ότι θα γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη! Να στριμώξουμε τα όνειρά μας στις ουρές του ΟΑΕΔ, τα 4ωρα ή τα 10ωρα, τους μισθούς - χαρτζιλίκι, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης. Να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια, "προσωρινοί" και "αναλώσιμοι" για μια ζωή, να αλλάζουμε στον εργασιακό μας βίο 5-10 δουλειές, με διαλείμματα ανεργίας και επανακατάρτισης επί πληρωμή. Και αν θέλουμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά, να μην έχουμε δικαίωμα στην απεργία, στην οργάνωση, στη διεκδίκηση, να είμαστε αφοπλισμένοι!

Για αυτό το μέλλον μάς προετοιμάζουν από σήμερα! Η "σύνδεση των σχολών με τις επιχειρήσεις" είναι ήδη πραγματικότητα και γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της! Με την πλήρη απόσπαση πτυχίου - επαγγέλματος και το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών! Με προγράμματα σπουδών τα οποία δεν παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, αλλά εφήμερες δεξιότητες που έχει ανάγκη η "αγορά". Με τα νέα δίχρονα πτυχία που ξεφυτρώνουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κατά παραγγελία των εφοπλιστών και των βιομηχάνων! Με τους εργολάβους να ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια για υποβαθμισμένες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας! Με την έρευνα να εξαρτάται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων!

Αυτοί που μας στερούν τη δυνατότητα να ζήσουμε και να δουλέψουμε στη χώρα μας, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το "brain drain", για τους χιλιάδες απόφοιτους που φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας κάτι καλύτερο! Αλλά ακόμα και στο εξωτερικό μάς κυνηγάνε τα δίδακτρα στις σπουδές, η κρίση, η προσωρινή δουλειά, μας αξιοποιούν γιατί είμαστε πιο φτηνοί από τους ντόπιους επιστήμονες, μέχρι να έρθουν οι ακόμα φτηνότεροι από άλλες χώρες. Μας κυνηγάει η πολιτική της ΕΕ, που δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες εταιρείες να μας προσλαμβάνουν σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος με τους μισθούς και τα δικαιώματα της χώρας προέλευσής τους, δηλαδή να δουλεύουμε στη Γερμανία με μισθούς Ελλάδας, Βουλγαρίας κ.ο.κ.!

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!

Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι είναι η δύναμή μας! Μέσα από αυτούς όλοι μαζί οι φοιτητές μπορούμε:

 • Να κάνουμε συνελεύσεις σε κάθε έτος και τμήμα, να συζητάμε και να διεκδικούμε δωρεάν σπουδές, ολοκληρωμένη μόρφωση και πτυχίο με αξία. Να παλεύουμε για να καταργηθούν τα εμπόδια που ορθώνονται μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος.
 • Να ενημερωνόμαστε για το τι ισχύει πραγματικά μετά το πτυχίο, στον κλάδο που θα πάμε να δουλέψουμε. Από τώρα να αποκτάμε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο.
 • Να συντονίζουμε τη δράση μας με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας και των ομοειδών τμημάτων, για να είμαστε πιο πολλοί και πιο αποτελεσματικοί.
 • Να κερδίσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας σε άθληση, πολιτισμό!
 • Μαζί με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε!

Τέτοιοι σύλλογοι θέλουμε να υπάρχουν σε κάθε τμήμα! Για αυτό κάνουμε στην άκρη όλους όσοι έχουν μετατρέψει τους συλλόγους μας σε υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής, σε πλασιέ των επιχειρηματιών και των κυβερνήσεων! Παίρνουμε πάνω μας την αναζωογόνηση των συλλόγων μας, αλλάζουμε τους συσχετισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια, πετάμε από πάνω μας τη σαπίλα και τον εκφυλισμό!

Καλούμε όλους τους φοιτητές - σπουδαστές, όλους τους συλλόγους να συζητήσουν, να αποφασίσουν, να οργανώσουν και να συμμετέχουν μαζικά:

 • Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις - ημερίδες των συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα για το εργασιακό μας μέλλον.
 • Στα μεγάλα συλλαλητήρια μαζί με όλο το λαό μέσα στο Μάρτη για να βροντοφωνάξουμε "σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά με δικαιώματα για όλους".
 • Στην πανελλαδική μέρα δράσης των φοιτητών στις 19/3 για τα προβλήματα των σχολών μας.
 • Στην Παγκόσμια Μέρα ενάντια στο ρατσισμό στις 21/3 με πολύμορφες παρεμβάσεις.
 • Στο πανελλαδικό τουρνουά basket 3on3 του ΜΑΣ».
Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια της Οργάνωσης που συμπληρώνονται φέτος. Τη σκυτάλη παίρνει η Κρήτη:

 • Σήμερα, Τετάρτη, στο Ηράκλειο, στις 8 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • Το Σάββατο 3 Μάρτη, στο Ρέθυμνο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει η Μαρία Καμίτση, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Επίσης, αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνει το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 2 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Ιφιγένεια Αθανασούλα, Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας, και στη συνέχεια μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Η ΕΠΟΝ και στο «Κόκκινο Αερόστατο»

Στην επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ πριν από 75 χρόνια είναι αφιερωμένη και μία από τις ενότητες του παιδικού περιοδικού «Το κόκκινο αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες νεολαίας. Αυτήν την περίοδο διακινείται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ το τέταρτο τεύχος του.

Από την ενότητα για την ΕΠΟΝ, οι μικροί αναγνώστες του περιοδικού μπορούν να μάθουν τα βασικά στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο της ίδρυσής της, αλλά και για το χαρακτήρα της θρυλικής νεολαιίστικης οργάνωσης. Παράλληλα, μπορούν να διαβάσουν για τα συνομήλικά τους, Αετόπουλα, και για τη δράση τους, όπως και για τη δράση των ΕΠΟΝιτών, σε ιστορίες που αναδημοσιεύονται από το περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», αλλά και σε ένα διασκευασμένο απόσπασμα από το μυθιστόρημα για παιδιά και νέους του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Τα παιδιά της Αθήνας».

Παμπεριστεριώτικη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Αύριο στη 1 το μεσημέρι από φορείς και σωματεία

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν αύριο Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, φορείς και σωματεία του Περιστερίου, απαιτώντας λύσεις στα προβλήματα των σχολείων. Κλιμακώνουν έτσι τις παρεμβάσεις που αποφάσισαν από κοινού και με τις οποίες διεκδικούν την Εκπαίδευση που δικαιούνται τα παιδιά, προτάσσοντας τα επιτακτικά ζητήματα της ανέγερσης σχολείων στα ήδη δεσμευμένα οικόπεδα στην περιοχή, της επισκευής και βελτίωσης των υπαρχόντων και του ελέγχου αντισεισμικής θωράκισης. Διεκδικούν παράλληλα μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα - καμία σκέψη για συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, να λειτουργήσουν όπου χρειάζεται τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ά.

Στην κινητοποίηση καλούν οι: Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία - Παράρτημα Δυτικής Αθήνας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου, η Σωματειακή Επιτροπή ΟΤΑ Περιστερίου, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου (μέλος ΟΓΕ), Παράρτημα Εμποροϋπαλλήλων Περιστερίου και Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου. Οι παραπάνω καλούν από κοινού σε «συστράτευση και αγώνα της εργατικής τάξης, των λαϊκών ανθρώπων του Περιστερίου, των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, κάθε τίμιου ανθρώπου που δεν ανέχονται την άθλια κατάσταση, που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε ένα βήμα πίσω από τη διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας!».

Την πρωτοβουλία συντονισμού είχε η Ενωση Γονέων Περιστερίου, η οποία, όπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός της Κ. Λεμπέσης, «ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι μία διαδικασία καταγραφής των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Το επόμενο βήμα ήταν να έρθει η Ενωση σε επαφή με μαζικούς φορείς και σωματεία του Περιστερίου, με στόχο να γίνει το ζήτημα της Εκπαίδευσης σε όλο το φάσμα της - υποδομές, περιεχόμενο, χρηματοδότηση, στελέχωση - υπόθεση όλου του λαού. Να αντιπαλέψουν από κοινού τις αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση και κινούνται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και ενάντια στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες».

Γνωρίζοντας την ΕΠΟΝ μέσα από αρχειακό υλικό

Επίσκεψη μαθητών στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Ενα ξεχωριστό περιεχόμενο έδωσαν στο κυριακάτικο πρωινό τους μαθητές από τις περιοχές του Περιστερίου, των Αγ. Αναργύρων και του Καματερού που βρέθηκαν στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη, μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία μέσα από πολύτιμο αρχειακό υλικό να γνωρίσουν πτυχές της δράσης της. Τα παιδιά πήραν θέση γύρω από την προθήκη στην οποία φυλάσσονται 10 πρωτότυπα τεύχη από τη «Νέα Γενιά», το περιοδικό της ΕΠΟΝ, και στην αίθουσα του Μουσείου που φιλοξενεί αφίσες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, συζήτησαν για το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανέπτυξε τη δράση της η θρυλική Οργάνωση της νεολαίας.

Με τη βοήθεια του Θ. Αυγέρου, μέλους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και υπεύθυνου του Μουσείου, ξετύλιξαν το κουβάρι της Ιστορίας, ξεκινώντας από το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η εισβολή του Αξονα, αναβιώνοντας τη ζωή την περίοδο της Κατοχής, τη δημιουργία του ΕΑΜ, τους πολιτικούς αγώνες και την ένοπλη δράση ενάντια στον κατακτητή, με τη συζήτηση αναπόφευκτα να φτάνει στο σήμερα, στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων που συσκοτίζουν πλευρές της Ιστορίας που αφορούν την αντίσταση του λαού, το τι έκαναν τότε η αστική και η εργατική τάξη.

Με τη βοήθεια και του υλικού που διανεμήθηκε στους μαθητές, μίλησαν για την ΕΠΟΝ, με τους μαθητές να διαβάζουν δυνατά και να συζητούν στη συνέχεια τους βασικούς σκοπούς που περιέχονται στο καταστατικό της. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν «από πρώτο χέρι» για τη δράση των «Αετόπουλων» από τον Θ. Κότσαρη, που υποδέχτηκε τα παιδιά εκ μέρους του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και που ήταν και ο ίδιος «Αετόπουλο». Τους μίλησε για τα παιδιά που βρέθηκαν τότε σε τέτοια κατάσταση, ώστε έπρεπε να αγωνιστούν για την επιβίωση και για την ελευθερία και που σε πολύ μικρή ηλικία συνέβαλαν στον αγώνα, επιστρατεύοντας απίστευτο κουράγιο αλλά και ευρηματικότητα. Ηταν ενδεικτική η ιστορία που διηγήθηκε και περιέγραφε το πώς ο ίδιος, μικρό παιδί, έκρυψε ένα γραπτό μήνυμα προς τους αντάρτες ανάμεσα στο τρίχωμα ενός προβάτου και κατάφερε να το περάσει μαζί με το κοπάδι χωρίς να αντιληφθεί τίποτα ο εχθρός. Οπως σημείωσε, ήταν πολλά τα αντίστοιχα περιστατικά με παιδιά που συνέβαλαν με διάφορους τρόπους στον αγώνα με αυταπάρνηση, αφού γνώριζαν τον κίνδυνο.

Η επίσκεψη έκλεισε με διαδραστικό παιχνίδι που είχε θέμα την ΕΠΟΝ και με ανανέωση του ραντεβού των μαθητών σε νέα επίσκεψη στο Μουσείο.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Οι Μαθητικές Οργανώσεις Βάσης Χαλκίδας, Ψαχνών και Ν. Αρτάκης της ΚΝΕ διοργανώνουν παιχνίδι κρυμμένου μυστικού. Τι ήταν η ΕΠΟΝ; Πότε και πώς ιδρύθηκε; Πώς οι μαθητές ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντήσουν οι μαθητές μέσα από πολύ παιχνίδι. Το Σάββατο 3 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στη Χαλκίδα (Φριζή 10), οι μαθητές ξεκλειδώνουν τα μυστικά των μοναδικών σελίδων ηρωικών αγώνων και θάρρους που έγραψε η ΕΠΟΝ.

Αντίστοιχα, οι Μαθητικές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 4/3, στις 11 π.μ., που θα ξεκινήσει από το πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ