Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ο Ντουντούμης κυκλοφόρησε το πολυτελές, καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα των Αιμίλιου και Ανδρέα Μαρουσούλη «Ολυμπος (Μύθος και φως)». Το ελληνοαγγλικό λεύκωμα εκτός από τις εξαίρετες φωτογραφίες δίνει πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τη μυθολογία, την ιστορία, το κλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα, τα καταφύγια και τις ορειβατικές διαδρομές του πανάρχαιου Ολύμπου.

- Το «Στάχυ» κυκλοφόρησε: Στη σειρά «Ιδέες - Ιστορίας της Φιλοσοφίας»: Τις μελέτες του Τζον Γκότινχαμ «Φιλοσοφία της Επιστήμης (Α' Οι ορθολογιστές)») και του Ρ.Σ. Γουλχάουζ «Φιλοσοφία της Επιστήμης (Β' Οι εμπειριστές)» σε μετάφραση Σοφίας Τσούρτη και επιμέλεια Αλέξανδρου Χρύση. Στη σειρά «Παρεμβάσεις» τη μελέτη των Θεόδωρου Μαριόλη - Γιώργου Σταμάτη «Η εντός ΟΝΕ εποχή (Παγκοσμιοποίηση, ΟΝΕ, Δραχμή, Χρηματιστήριο)».

- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε: Την καλαίσθητη και πλούσια εικονογραφημένη «Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελλάδας». Το συλλογικό αυτό έργο, ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μαθητές, μετέφρασε η Ναννίνα Σακκά Νικολακοπούλου. Η συνοπτική εγκυκλοπαίδεια περιέχει αυθεντικές φωτογραφίες, χάρτες, ευρετήρια με σύντομες πληροφορίες (μυθολογία, ιστορία, φιλοσοφία, θέατρο, βιογραφίες φιλοσόφων, ποιητών, βασιλέων), χρονολόγια γεγονότων κ.ά. ενώ παρέχει διευθύνσεις για τους χρήστες του διαδικτύου. Το πανέμορφο βιβλίο του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη «Τέσσερα παραμύθια» (πρόλογος Αγγελικής Βαρελά, εικόνες Βάσως Λαμπίτση) και ένα επίσης όμορφο παιδικό βιβλίο με χριστουγεννιάτικες ιστορίες, με τίτλο «Ενα ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» (εικόνες Τζιλ Γκάιλμ μετάφραση Νέστορας Χούνος).

- Ο Πατάκης κυκλοφόρησε: Την παιδική σειρά της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Οικογενειακή πινακοθήκη», της οποίας κυκλοφόρησαν τα βιβλία «Δύο σπίτια», «Τ' αγαπημένα μου Σαββατοκύριακα», «Γιατί γεννήθηκα» (ο σχεδιασμός των βιβλίων έγινε από τον Μανόλη Σπορίδη). Το μυθιστόρημα της Ηλιάνας Κουβάτσου «Δεν πειράζει, σ' αγαπάμε εμείς» Το μυθιστόρημα της Σαϊάμα Περέρα «Από τότε χορεύω ακόμα» (μετάφραση Κωστής Αρβανίτης). Το μυθιστόρημα της Σόφι Κινσέλα «Ψωνίζω, άρα υπάρχω» (μετάφραση Αλεξάνδρα Κονταξάκη).

- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε: Το μυθιστόρημα του Αγγελου Κότσαρη «Επιστροφή στο αρχοντικό του Κρόνου». Το μυθιστόρημα της Καίτης Τσουρλάκη «Πέρα απ' την ψευδαίσθηση». Το ποιητικό βιβλίο του Ευάγγελου Π. Σκατζάκη «405 βότσαλα στο γιαλό». Το ποιητικό βιβλίο της Μίρκας Β. Κωτσαρίδη «Οδός Πατησίων». Το ποιητικό βιβλίο της Ελένης Σούτογλου «Αισθήσεις ζωής». Το ποιητικό βιβλίο του Αχιλλέα Τσουράκη «Τριλογία Ελένης».

- Η «Δωδώνη» κυκλοφόρησε: Τη μελέτη του Ιάσωνα Ευαγγέλου «Θρησκευτικές απομυθοποιήσεις». Την ποιητική συλλογή του Νίκου Πράσσα «Η παλέτα της ειρήνης».

- Ο «Περίπλους» κυκλοφόρησε το (συλλεκτικό) βιβλίο του ηθοποιού Πασχάλη Τσαρούχα «Ο Αλλος και ο Ανθρωπος». Το μυθιστόρημα του Τζ. Φρίτσερ «Γεωγραφία γυναικών» (μετάφραση Ανδρέας Ρικάκης).

- Το «Οξύ» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Στεργιόπουλου «Ο μαέστρος ήταν φάλτσος».

- Το «Εκκρεμές» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Ζαν Πιερ Μιλαβονόφ «Αγρια προσφορά» (μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης).

- Κωνσταντίνου Παν. Νικολέα «Παράμετροι - Εισαγωγή στην τρομπέτα» (μουσικός οίκος Μ. Νικολαΐδης και ΣΙΑ, Στοά Αρσακείου 4, τηλ. 3232.174).

- Ο Διάττων» (Βαλτετσίου 13, τηλ. 3631.315) κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Ζιώτη «Με το βλέμμα της νιότης μου» (εξώφυλλο του ζωγράφου Γιάννη Φειδάκη, διάθεση: εκδόσεις Καστανιώτη.

- Σπύρος Μπάκαβος «Κάποτε αρχίσαμε απ' το τέλος» (ποιήματα. Θεσσαλονίκη 2000, Σπ. Μπάκαβος, Αλεξανδρείας 102, Ντεπώ, 54646 Θεσσαλονίκη).

ΙΛΙΑΣ ΧΑΛΙΛ
«Εξήντα πέντε χρόνια προσμονή»

(Μετάφραση Δημήτρης Ηλιόπουλος) 

Ο Ελληνας πρέσβης στο Αμπού Τάμπυ Δημήτρης Ηλιόπουλος μετέφρασε την ποίηση του Τούρκου ομότεχνου του Ιλίας Χαλίλ και το αθηναϊκό «Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης» προχώρησε στην έκδοση με αξιόλογη εικονογράφηση της Αμαλίας Παρασκευοπούλου. Στο σημείωμα του ο μεταφραστής εξηγεί: «Αυτό που με ήλκυσε από την πρώτη στιγμή στην ποίηση του Τούρκου φίλου μου Ι.Χ. ήταν η γοητεία του απλού, που προσδίδει σοφία, σαφήνεια και γλαφυρότητα...».

Τα «Εξήντα πέντε χρόνια προσμονή» ήταν πράγματι μια προσμονή και για τον Τούρκο ποιητή και για τον Ελληνα αναγνώστη που αναμφίβολα θα βρει κοινά στοιχεία σκέψης, λυρισμού και στοχασμού. Αλλωστε οι λαοί πονάνε, αγαπάνε, αγωνίζονται και κλαίνε το ίδιο. Κι οι ποιητές συμπορεύονται με τη μοίρα των λαών. Ο Ι.Χ. λιγόλογος, ξεκάθαρος στα νοήματα «ζωγραφίζει» τον κόσμο μας με τα πιο όμορφα χρώματα της «παλέτας» του και τραγουδάει τον έρωτα και την αγάπη. «Ο έρωτας μου κόλλησε / σαν φτερά / σε ένα περιστέρι». Κι αλλού: «Χθες πρωί / ενώ ντυνόσουνα / Η ηλιαχτίδα που σε άγγιξε / Ημουν εγώ».


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

Σε λίγα χέρια η βιβλιαγορά

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»... Σα να λέμε: κυβερνητική πολιτική και επιχειρηματίες αλλάζουν άρδην το πολυφωνικό, μικρομεσαίο επιχειρηματικά «τοπίο» της ελληνικής βιβλιαγοράς. Σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις αναμένονται αυτές τις ημέρες και στις αρχές του 2001. Εξελίξεις που αποδεικνύουν τη συγκέντρωση σε λίγα «χέρια» της υπόθεσης του βιβλίου. Σχετικές, ενδεικτικότατες των εξελίξεων πληροφορίες περιέχει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Το βιβλιοχαρτοπωλικό ΒΗΜΑ», που εκδίδει ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών -Προαστίων (ΣΒΑΠ). Ας δούμε μερικές, οι οποίες αποτελούν «κομμάτια του παζλ»:

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο θα διανεμηθούν 48 εκατομμύρια βιβλία, μεταξύ των οποίων και τα πρώτα πολλαπλά βιβλία. Στα Νηπιαγωγεία θα διανεμηθούν 4 τίτλοι. Στα Δημοτικά 272, στα Γυμνάσια 93, στα Λύκεια 245 και στα ΤΕΕ 500 τίτλοι. Το «Βήμα» του ΣΒΑΠ σημειώνει ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων της χώρας μας «διαγκωνίζονται για να αποκτήσουν προσβάσεις στην αγορά του βιβλίου, είτε εξαγοράζοντας εκδοτικούς οίκους είτε δημιουργώντας την υποδομή, ώστε να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση» και υπογραμμίζει: «Το "φιλέτο" του σχολικού βιβλίου είναι αφάνταστα μεγάλο για να το περιφρονήσουν όμιλοι όπως το Συγκρότημα Λαμπράκη, ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης κ.ά.» και θυμίζει ότι σύντομα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Σε άλλη σελίδα του τεύχους πληροφορούμαστε τα εξής: Μέχρι το τέλος του 2000 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο των μετοχών δυο από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, του Α. Α. Λιβάνη και του Θ. Καστανιώτη, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για εισαγωγή στην Παράλληλη Αγορά.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι από τους 500 περίπου ελληνικούς εκδοτικούς οίκους πέντε κατέχουν το 40% της αγοράς (Λιβάνης, Καστανιώτης, Πατάκης, «Κέδρος», «Εστία»), με τζίρο που κυμαίνεται μεταξύ 2 έως και 3,5 δισεκατομμυρίων. Αλλοι δέκα οίκοι κατέχουν το 20%. Ακολουθούν 50 οίκοι, με τζίρο 500 εκατ. που κατέχουν το 30% της αγοράς. Οι υπόλοιποι 400 οίκοι μοιράζονται το 10% της αγοράς. Ο Α. Α. Λιβάνης πραγματοποιεί επενδύσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής βιβλίου και έφτιαξε δυο νέα βιβλιοπωλεία (στην Αθήνα και Λευκωσία). Οι εκδόσεις Καστανιώτης φέτος εισήλθαν και στο εκπαιδευτικό βιβλίο (έβγαλαν 15 τίτλους) και μετέχουν στην εταιρία διακίνησης βιβλίων «Ερμής». Ο Οργανισμός Λαμπράκη αγόρασε το 30% των μετοχών των εκδόσεων Παπασωτηρίου, των οποίων ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο του 2000 ανήλθε σε 2,25 δισ. έναντι του 1,7 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 1999.

Οι ισχυροί εκδοτικοί οίκοι κατέχουν βέβαια και τα μεγαλύτερα ποσοστά στη συνολική εκδοτική παραγωγή που το 1999 πλησίασε τους 6.000 τίτλους. Στους 6.000 τίτλους την τεράστια «μερίδα του λέοντος» κατέχουν οι μεταφράσεις αγγλόφωνων βιβλίων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ (ποσοστό 90%).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
«Φωτιά»- «Θητεία»

«Η Αντίσταση βοήθησε να δημιουργηθεί μια νέα εθνική συνείδηση, με νέους πολιτικούς και κοινωνικούς προσανατολισμούς, που την ενέργειά τους τη βλέπουμε από τότε να φανερώνεται στην πολιτική μας ζωή έντονα κι αδιάκοπα και θα φανερώνεται με ολοένα αυξανόμενη δύναμη, στο μέλλον. Τα ιδανικά της ζωής, που πρόβαλε στο λαό η αντίσταση, εκφράζανε τις ανάγκες του κι ανταποκρίνονταν στους ενδόμυχους πόθους του. Δε στάθηκε μόνο μια έκφραση της πάλης ενάντια στους ξένους καταχτητές, παρά και μια μεγάλη παιδαγωγική δύναμη για το λαό, βοήθησε να συλλάβει ένα ιδανικό τελειότερης και δικαιότερης ζωής, που γέννησε μέσα του την έφεση ν' αλλάξει τις σημερινές συνθήκες». Μάρκος Αυγέρης.

Ηταν «ολοζώντανα» όλα τ' ακούσματα - αχός από χωνιά, ντουφεκιές, πυροβολισμοί, συναγερμοί, βομβαρδισμοί - οι μυρωδιές από μπαρούτι, καπνιά κι αποκαΐδια, η γεύση από θειάφι και τέφρα. Ετος 1946 ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Δημήτρης Χατζής (δημοσιογράφος, συγγραφέας, καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, και αργότερα της Γενεύης, επιμελητής μεταφράσεων και εκδόσεων νεοελληνικών κειμένων) εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα «Φωτιά», πρώτο δείγμα γραφής αντιστασιακού μυθιστορήματος. Γραμμένο με τη φλόγα και την έξαρση του απελευθερωτικού αγώνα στα χωριά της Ρούμελης και της Πίνδου, από το 1943 μέχρι και τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα.

Χωρίζεται σε τρία μέρη, ενδεικτικά της ιστορικής πορείας. «Η φωτιά», «Ο πόλεμος», και «Ο Δρόμος». Ηρωικό, επικό, με μεγαλειώδεις μορφές ταπεινών χωρικών, που έλαμψαν με τις γιγάντιες θυσίες τους απέναντι στο ηθικό χρέος προς την πατρίδα και λαό. Αδρές φιγούρες πλημμυρισμένες αισθήματα, που φύλαξαν «Θερμοπύλες» ξαναγεννώντας το πανάρχαιο δέος με το ύψιστο ψυχικό σθένος τους. Ο Γιακουμής, ο γερο-Μάνταλος, ο Διαμάντης, ο Πέτρος κι ο Γρηγόρης, ο μικρός Στρατής, η Ασημίνα με εξάρχουσα την Αυγερινή, αστέρι στην ψυχή και στο σώμα, που συνειδητοποιείται μέσα στην πάλη, στην ανάγκη και το χρέος «δένοντας» έτσι το άθραυστο «ατσάλι» της.


Η «Φωτιά» πρωτοδημοσιεύτηκε το 1946 από τον Γκοβόστη. Επανακυκλοφόρησε από τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» του ΚΚΕ στο εξωτερικό και το 1976 από τα «Κείμενα».

Η «Θητεία», περιλαμβάνει τέσσερα κείμενα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε βιβλίο. Το «Τραγούδι στην Αθήνα, η «Γυναίκα από Φούρκα» η «Δρακολίμνη» (Ηπειρωτικός θρύλος), που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και Ανθολογίες Αντιστασιακών Διηγημάτων, ενώ η «Μουργκάνα» μεταφράζεται, αμέσως μετά την πρώτη εμφάνισή της στη «Φωνή του Μπούλκες» στα γαλλικά από την Μέλπω Αξιώτη.

Η «Μουργκάνα», από τις λίγες αφηγήσεις που το πνεύμα χάραξε τόσο δυνατά. Περιγραφή στιγμή τη στιγμή της περιβόητης μάχης, με ενεργοποιημένα στο έπακρο τα αισθητήρια και την πένα να ρίχνει το ανεξίτηλο μελάνι της στις μορφές των αγωνιστών, στη δράση τους, στο ανεξάντλητο ψυχικό τους μεταλλείο στην υπεράνθρωπη «ηράκλεια» εντολή τους: «Πώς τα κατάφεραν; Ο παραλογισμός του άκρου ηρωισμού είναι η απάντηση για το Μεσολόγγι του 1826, για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, για τον Δεκέμβρη στην Αθήνα... Θα πρέπει να μπει εδώ μαζί και η σταθερή, μελετημένη διεύθυνση όλης της επιχείρησης από το Αρχηγείο Ηπείρου..., αν κάποτε θα 'τανε να μετρήσουμε στην Ελλάδα τι κάναμε αυτά τα οχτώ χρόνια που πολεμούμε ετούτη η Μουργκάνα θα 'πρεπε ν' απομείνει έτσι όπως είναι τη τώρα, απείραχτη, σαν ένα μέτρο της ανθρώπινης δύναμης. Ενα μνημείο της θέλησης και της πίστης», που το ύψωσαν «Απλοί άνθρωποι... φτωχογέννητοι και φτωχοαναθρεμμένοι εργάτες και γραμματικοί, βοσκοί και ζευγολάτες»!

Κι είναι κι αυτή η «Μουργκάνα» μνημείο αψηλό «λόγου και τέχνης». («Φωτιά», «Θητεία», Εκδόσεις «ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ».


Ευγενεία ΖΩΓΡΑΦΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ