Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δραματική μείωση του προσωπικού των ΤΕΙ

Η δραματική μείωση προσωπικού των ΤΕΙ και οι συνέπειες του σχεδίου «Αθηνά» επιβεβαιώνονται από τα στατιστικά στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ (συμπεριλαμβανομένης και της ΑΣΠΑΙΤΕ) μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τις 4.004, την ώρα που οι φοιτητές στα κανονικά εξάμηνα σπουδών ήταν 99.389 και οι φοιτητές που είχαν περάσει τα κανονικά εξάμηνα και χρωστούσαν μαθήματα ήταν 105.683 (παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 7,6% και 1,5%, αντίστοιχα). Οι μεγαλύτερες μειώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σημειώθηκαν στα ΤΕΙ Λαμίας (περίπου 77% μείωση), Ιονίων Νήσων (περίπου 55%), Θεσσαλίας (περίπου 53%) και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (περίπου 51%). Η Ελληνική Στατιστική Αρχή σημειώνει ότι η μείωση αφορά, κυρίως, στο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες αποτελούν την πλειοψηφία του διδακτικού προσωπικού στα ΤΕΙ.

Την ίδια χρονιά, τα Τμήματα των ΤΕΙ μειώθηκαν σε 177, από 226 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Δυναμικά διεκδικούν ασφαλείς υποδομές και μέτρα για τους σεισμόπληκτους

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας από φορείς των Ιονίων Νήσων στο υπουργείο Παιδείας

Τραγική και επικίνδυνη χαρακτηρίζουν την κατάσταση των σχολείων σε Κεφαλονιά και Λευκάδα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς, που έκαναν χτες μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας άμεσα μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ή εξέφρασαν τη στήριξή τους οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας και Ζακύνθου, η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ενωση Γονέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τα Εργατικά Κέντρα Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα έφερε νέα προβλήματα στις «χτυπημένες» σχολικές υποδομές της Κεφαλονιάς και δημιούργησε νέα στη Λευκάδα, όπου οι μαθητές μετακινούνται μέσα από ένα κατεστραμμένο, σε πολλά σημεία, οδικό δίκτυο και διαμορφώνεται συνολικά μία κατάσταση, που, όπως επισημαίνουν και οι εκπαιδευτικοί, επιδρά και στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην καθημερινότητα και ψυχολογία των σεισμόπληκτων μαθητών.

«Κουβαλώντας» τα παραπάνω, μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς βρέθηκαν χτες στο υπουργείο, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ,για να πουν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν μπορούν να κάνουν μάθημα σε αυτές τις συνθήκες. Αντί γι' αυτό, βρέθηκαν απέναντι σε κλειστές πόρτες, παρά το ότι είχε καθοριστεί συνάντηση τη συγκεκριμένη ώρα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Αμεσα αντέδρασαν, αποκλείοντας τις εισόδους του υπουργείου Παιδείας και απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία. Η προκλητική στάση απέναντί τους κορυφώθηκε με την άφιξη δυνάμεων των ΜΑΤ που ανέλαβαν να τους κρατήσουν έξω από το υπουργείο! Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τον αυταρχισμό και μετά από την επίμονη στάση τους έγινε τελικά συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από εκπροσώπους τους, τέθηκε συνολικά η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές, με τον υπουργό να δηλώνει πως για το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης θα επικοινωνήσει με τον ΟΣΚ, ότι τα όποια νέα σχολεία θα γίνουν με ΣΔΙΤ, ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα (οδικό δίκτυο κ.λπ.) δήλωσε πως δεν έχει αρμοδιότητα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, δεν απέκλεισε την ύπαρξη ειδικής ποσόστωσης για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση των υποψηφίων των περιοχών με τον όρο «να δικαιολογείται από στοιχεία». Τέλος, δήλωσε στους φορείς πως δεν έδωσε εντολή για την παρουσία της αστυνομίας, κάτι που αποδόθηκε σε «παρανόηση»...

Καταδικάζουν την καταστολή

Τη στάση της κυβέρνησης που παρέταξε τα ΜΑΤ απέναντι στους σεισμόπληκτους καταδίκασε άμεσα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που κατήγγειλε «τον υπουργό Παιδείας για την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στο λαό της Κεφαλονιάς και τους αγώνες του», απαιτώντας να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από το χώρο του υπουργείου, να πραγματοποιηθεί συνάντηση, να ληφθούν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης όλων των σχολικών μονάδων και όλων των σεισμογενών περιοχών.

Παρέμβαση έγινε προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, απαιτώντας να αποχωρήσει άμεσα η αστυνομία από το υπουργείο.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει «τη στάση της κυβέρνησης, η οποία, στα χνάρια των προηγούμενων, απαντά σε όποιον σηκώνει κεφάλι με καταστολή και αδιαλλαξία. Τους απαντάμε ότι η οργανωμένη πάλη θα σπάσει την τρομοκρατία που επιδιώκουν να περάσουν», σημειώνει μεταξύ άλλων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Να σταματήσει η εργασιακή ζούγκλα σε βάρος των σπουδαστών των ΙΕΚ

«Εμείς, ό,τι ρυθμίσεις και να βάλουμε, αν ο άλλος δε θέλει να πληρώσει, δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας να ελέγξει, αλλά αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. (...) Είναι θέμα των εργοδοτών. Οσες Αποφάσεις και να βγουν Υπουργικές, αν σε αυτό δε συναινεί ο εργοδότης...». Πρόκειται για απόσπασμα της απάντησης που έδωσε χτες, από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Αθ. Αναγνωστοπούλου, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, απαιτώντας την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την οποία αίρεται η υποχρεωτικότητα της πληρωμής για τους σπουδαστές των ΙΕΚ κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης!

Η απάντηση αυτή στην ουσία αποτελεί κυνική ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε οι χιλιάδες σπουδαστές των ΙΕΚ να μην αποτελούν τσάμπα εργατική δύναμη για τους εργοδότες και πως οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις ληφθούν, όπως η κατάργηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, θα είναι για τα μάτια του κόσμου!

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρόκειται «για απαράδεκτη και κατάπτυστη» ΚΥΑ, η οποία επιτείνει το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας. Από τη μια καθιερώνει ως υποχρεωτική την πρακτική εκπαίδευση και από την άλλη αναφέρει ότι η πρακτική άσκηση «είναι δυνατόν να πληρώνεται», ανοίγοντας το δρόμο στην απλήρωτη δουλειά. Ενώ, το άρθρο 2 της ΚΥΑ προβλέπει Ασφάλιση αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση ατυχήματος - δηλαδή τίποτα για ασφαλιστικά δικαιώματα - που και αυτή θα επιβαρύνει τα δημόσια ΙΕΚ, όταν ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα λόγω υποχρηματοδότησης!

Οπως τόνισε, αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη απαράδεκτο καθεστώς, αφού οι πρακτικάριοι, όπως για παράδειγμα αυτοί στις τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και αλλού, «για μήνες κανονικής εργασίας, δηλαδή, δουλεύουν 10 και 12 ώρες και όχι αυτό το 5ωρο που προβλέπει η πρακτική άσκηση, ενώ θα έπρεπε κανονικά με βάση την κλαδική ΣΣΕ, να παίρνουν 1.000-1.200 ευρώ, αμείβονται με 300 ευρώ και με το σημερινό καθεστώς με βάση την ΚΥΑ καθόλου».

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα της πρακτικής άσκησης. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι η πρακτική άσκηση στο πλαίσιο μιας διαφορετικής αναμορφωμένης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης - και όχι αυτή που ισχύει σήμερα - πρέπει να υπάρχει ως ένα οργανικό μέρος των σπουδών των φοιτητών και σπουδαστών και στα δημόσια ΙΕΚ και αλλού».

Η αναπληρώτρια υπουργός, πέρα από τα παραπάνω, ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ΚΥΑ, όμως «δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω σαφή απάντηση» και πρόσθεσε προκλητικά: «Πείτε μου εσείς αν στις περισσότερες επιχειρήσεις και ειδικά στα τουριστικά επαγγέλματα ανεξαρτήτως της πρακτικής άσκησης, αν πληρώνεται κανένας άνθρωπος κανονικά»...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με πασπάλισμα «διαλόγου», η κυβέρνηση κρύβει τα αδιέξοδα στην Παιδεία

Ανακοίνωση σχετικά με τις προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας περί έναρξης «εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία» εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μια ματιά να ρίξει κανείς σε νηπιαγωγεία, σχολεία, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, θα καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει, με πασπάλισμα "διαλόγου", τα τραγικά αδιέξοδα στις δημόσιες δομές Εκπαίδευσης με τα οποία δίνουν καθημερινά μάχη εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές και γονείς.

Η κυβέρνηση μιλάει για "εθνικό και κοινωνικό διάλογο", τη στιγμή που ψήφισε στο τρίτο μνημόνιο μέτρα που:

  • Προβλέπουν τη συνέχιση αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία (κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις, παραπέρα αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, αντιδραστική αξιολόγηση).
  • Συνεχίζουν την εφαρμογή του νόμου 4186/2013 (Αρβανιτόπουλου) για το Λύκειο (επέκταση της μαθητείας, πρόωρη κατηγοριοποίηση των μαθητών, άμεση παρέμβαση των επιχειρήσεων στις δομές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης).
  • Ευθυγραμμίζονται με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τα πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ, όπως σύνδεση της χρηματοδότησης με τις "αξιολογήσεις" σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς, εισαγωγή διδάκτρων στα προπτυχιακά κ.ά.

Στόχος είναι να αποπροσανατολίσει το λαό από τα επείγοντα προβλήματα και να εξασφαλίσει την ανοχή στα νέα μέτρα - "φωτιά" που ετοιμάζονται.

Το ΚΚΕ, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θα καταθέσει τις απόψεις του. Δε θα συμμετάσχει σε καμία άλλη από τις "Επιτροπές" και τα "Συμβούλια" που συγκροτεί ή επανασυστήνει η κυβέρνηση, στα χνάρια προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το βασικό σήμερα είναι ο λαός να μη δείξει καμία ανοχή και συναίνεση. Να οργανώσει την πάλη του σε κάθε χώρο, να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονται. Να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία στις 3 του Δεκέμβρη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ