Σάββατο 28 Οχτώβρη 2017 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ» ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η «πυξίδα» δείχνει στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης «ευελιξίας»

Μια συνοπτική «αποκωδικοποίηση» του σχετικού ψηφίσματος που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
«Δίκαιη και έξυπνη». Ετσι χαρακτηρίζεται η ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών, όπως την εννοούν και την προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, σε ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές του μήνα (2017/2008 INI). «Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών είναι ταυτόχρονα "δίκαιη και έξυπνη"», αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο κείμενο, αποδεικνύοντας πως η επίκληση της «δίκαιης ανάπτυξης» δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Το φόντο στο οποίο προστίθεται το πρόσφατο ψήφισμα είναι γνωστό και πολυσυζητημένο. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας συμβάλλει στη «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το Ευρωκοινοβούλιο. Πιο αναλυτικά, συνδέεται με την «οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ» και την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», δηλαδή με την επιδίωξη για βελτίωση σε δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα παραπέμπει σε εκτιμήσεις του Eurofound, σύμφωνα με τις οποίες «το συνολικό ετήσιο οικονομικό κόστος του χαμηλότερου ποσοστού απασχόλησης των γυναικών, λαμβανομένων υπόψη των διαφυγόντων κερδών, της μη καταβολής κοινωνικών εισφορών και των πρόσθετων δαπανών δημόσιας χρηματοδότησης, αντιστοιχούσε στο 2,8% του ΑΕΠ της ΕΕ-20, ή σε 370 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013».

Η διεύρυνση της μισθωτής εργασίας, αντλώντας από τη δεξαμενή του γυναικείου δυναμικού, εκφράζεται και στο στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για αύξηση της απασχόλησης ανδρών και γυναικών στο 75% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού έως το 2020. Η ένταξη όμως όλο και μεγαλύτερου αριθμού γυναικών στην κοινωνική παραγωγή γίνεται με όρους ευέλικτης, κακοπληρωμένης, προσωρινής εργασίας, ενώ αξιοποιείται ως όχημα για να επεκτείνεται η «ευελιξία» στο σύνολο των εργαζομένων.

Διαπιστώσεις και περιγραφές

Πλευρές αυτής της πραγματικότητας αντανακλώνται και στις διαπιστώσεις του Ευρωκοινοβουλίου: Για παράδειγμα, το 31,5% των εργαζόμενων γυναικών στην ΕΕ δουλεύουν κάτω από το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, έναντι ποσοστού 8,2% των εργαζόμενων ανδρών. Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών παραμένει χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών κατά σχεδόν 12%, ενώ η «ψαλίδα» ανοίγει πολύ περισσότερο όταν συγκρίνονται τα ποσοστά πλήρους απασχόλησης μεταξύ των δύο φύλων.

Το ψήφισμα δεν παραβλέπει ούτε μια σειρά συνθήκες που συμβάλλουν ώστε οι γυναίκες είτε να εργάζονται με «μισή» δουλειά, είτε να παραμένουν εντελώς εκτός παραγωγής. «Οι γυναίκες παρέχουν δυόμιση φορές περισσότερη μη αμειβόμενη οικιακή εργασία και εργασία φροντίδας», αναφέρει. Οπως υπολογίζει το Ευρωκοινοβούλιο, η φροντίδα εξαρτώμενων ατόμων, δηλαδή παιδιών, ηλικιωμένων και άλλων μελών της οικογένειας με κάποια μορφή αναπηρίας, κρατά εκτός απασχόλησης περίπου το 20% του συνόλου των οικονομικά μη ενεργών γυναικών. Την ίδια στιγμή, το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες μόλις που φτάνει το 2%.

Δε χωρά αμφιβολία πως στο πλαίσιο της σημερινής κοινωνίας, στην οποία η ανισοτιμία διατηρείται και βαθαίνει, στις πλάτες των γυναικών φορτώνονται τα βάρη συνολικά των αναγκών της οικογένειας, καθώς οι δομές και οι υπηρεσίες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτές είτε είναι ανύπαρκτες, είτε κοστίζουν πολύ ακριβά για τις εργαζόμενες, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Για παράδειγμα, με το ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη «να επενδύσουν σε άτυπες υποδομές για δραστηριότητες μετά το σχολείο», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «χάσμα» μεταξύ των σχολικών ωραρίων των παιδιών και των ωραρίων εργασίας των γονιών. Υπογραμμίζει επίσης πως οι σχετικές υπηρεσίες πρέπει να διατίθενται «σε προσιτές τιμές», να είναι «διαθέσιμες» και «προσβάσιμες» στις γυναίκες.

Η παραπάνω κατεύθυνση δεν αφορά τίποτα παραπάνω από την ύπαρξη ενός υποτυπώδους δικτύου, αποτελούμενο από κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικές δομές, μεταξύ των οποίων και αυτές που λειτουργούν ως «κοινωνικές επιχειρήσεις». Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε υπηρεσίες που θα παρέχονται επί πληρωμή, αλλά το κόστος τους δεν θα είναι απαγορευτικό, προκειμένου οι εργαζόμενοι γονείς να μπορούν να κάνουν στοιχειώδη χρήση, επιβαρύνοντας έτσι κι αλλιώς τον προϋπολογισμό της οικογένειας.

Εμφαση δίνεται και στην απαίτηση η λειτουργία των σχετικών δομών να είναι προσαρμοσμένη στα ευέλικτα ωράρια εργασίας, στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο που επιβάλλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στους μισθωτούς και ειδικά στις γυναίκες, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να «παρκάρουν» το παιδί τους για όσες ώρες δουλεύουν και να είναι διαθέσιμες στον εργοδότη όποτε και για όσο τις χρειάζεται.

Αλλοθι για την επέκταση της «ευελιξίας»

Πάνω απ' όλα, η «έγνοια» της ΕΕ να επιμερίσει ακριβοδίκαια τις επαγγελματικές και οικογενειακές ευθύνες ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, καταλήγει στη γνωστή «συνταγή» της ευελιξίας στην απασχόληση. Το ψήφισμα, χωρίς να κρύβει λόγια, προτείνει «να καθιερωθούν ευέλικτα μοντέλα απασχόλησης για γυναίκες και άνδρες, προσανατολισμένα στον εργαζόμενο», προκειμένου «να καταστεί ευκολότερη η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικών και επαγγελματικών ευθυνών». Φροντίζει, παράλληλα, να «χρυσώσει το χάπι», με την επισήμανση πως η ευελιξία πρέπει να συνοδεύεται από «επαρκή κοινωνική προστασία».

Η επίκληση της ανάγκης για καλύτερη κατανομή των ευθυνών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες υπηρετεί το στόχο της γενίκευσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, ανεξαρτήτως φύλου. Η αγωνία των αστικών επιτελείων στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη αφορά την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την εκμετάλλευση της δεξαμενής του γυναικείου εργατικού δυναμικού, με όρους που να εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Οσο για το ενδιαφέρον γύρω από την «κοινωνική προστασία», αυτό δεν είναι καινούργιο. Σε λίγο παλιότερη έκδοσή της (Απρίλης 2017), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγούσε τα κίνητρα του ενδιαφέροντος. «Το γεφύρωμα του χάσματος στην κοινωνική προστασία δεν αφορά μόνο τη δικαιοσύνη και την καλύτερη προστασία. Εχει επίσης να κάνει με τη δυνατότητα των εργαζομένων να επωφεληθούν από όλες τις ευκαιρίες απασχόλησης, μέσα στο πλαίσιο των ολοένα και πιο ποικιλόμορφων και γρήγορα μεταβαλλόμενων αγορών εργασίας», σημείωνε και εξηγούσε πως «η έλλειψη ή η περιορισμένη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία στρεβλώνει τις οικονομικές και κοινωνικές βάσεις για την αποδοχή της μη τυπικής απασχόλησης» και «παρεμποδίζει την κινητικότητα μεταξύ διαφορετικών μορφών εργασίας».

«Επενδύουν» στην ενσωμάτωση των μισθωτών γυναικών

Μέσα από το συγκεκριμένο ψήφισμα, διακρίνεται και η προσπάθεια της ΕΕ για την πιο αποφασιστική αξιοποίηση των μισθωτών γυναικών στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου», δηλαδή της ταξικής συνεργασίας και ειρήνης. Η πρόταση που υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και συστήνει ποσοστώσεις στη συμμετοχή των γυναικών στις «επιτροπές διαβούλευσης», κρύβει το αντιδραστικό περιεχόμενο που επιδιώκουν να δώσουν σε αυτή.

Η «αγωνία» των αστικών επιτελείων της ΕΕ δεν αφορά την άνοδο της συμβολής των γυναικών στη διεκδίκηση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων τους, όπως ισχυρίζονται, επικαλούμενοι τη λεγόμενη «ισότητα των φύλων». Το πραγματικό τους ενδιαφέρον έγκειται στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των συνδικαλιστριών γυναικών στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι η ένταση της προσπάθειας των κομμουνιστών και κομμουνιστριών και μέσα από το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα για την άνοδο της γυναικείας συμμετοχής στα σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα. Αφορά στην παραπέρα επεξεργασία του σχεδίου παρέμβασης σε κλάδους που συγκεντρώνουν γυναικείο εργατικό δυναμικό, εμπλουτίζοντας το πλαίσιο πάλης με ιδιαίτερες διεκδικήσεις για τις μισθωτές. Διεκδικήσεις που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, συνολικά σε μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

Ταυτόχρονα, αφορά στην προσπάθεια να παίρνονται υπόψη στον προγραμματισμό δράσης των σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών τα αντικειμενικά εμπόδια που συναντά μια μισθωτή για τη συμμετοχή στην κοινωνική δράση, κάτω και από το βάρος της ευθύνης για τη φροντίδα της οικογένειας.

Πρόκειται για ορισμένες μόνο πλευρές που μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη συνείδησης, στάσης σε όλο και περισσότερες μισθωτές για να κάνουν πιο σταθερά βήματα στη συμμετοχή στην οργάνωση, στην πάλη με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της καπιταλιστικής εργοδοσίας και του κράτους της. Η προσπάθεια ανάδειξης μισθωτών γυναικών στα όργανα του εργατικού κινήματος μπορεί να δώσει ώθηση στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, όταν συνδέεται με ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης.


Ευ. Χ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 29 Οκτώβρη:

-- Στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης, εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια στον καπιταλισμό εμπόρευμα, στο σοσιαλισμό κοινωνικό αγαθό». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο κέντρο του «Γρύλου».

-- Η ΤΕ Πειραιά διοργανώνει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και κρασί, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του επιβατικού σταθμού «ΗΕΤΙΩΝΑ» (Ακτή Ηετίωνα - Πύλη Ε2 Λιμάνι Πειραιά).

-- Η ΤΟ Λιβαδειάς πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι της περιόδου 1940-1949, στις 1.30 μ.μ., στο Ζάππειο Λιβαδειάς (πάνω αίθουσα). Θα παρουσιαστούν τραγούδια εκείνης της περιόδου, θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη:

-- Στις 10 π.μ., στην Αθήνα, περιοδεία στα γραφεία του Ομίλου Τεχνικών Μελετών και στις 11.30 π.μ. στην Υαλουργική Βιομηχανία ΓΙΟΥΛΑ.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Μενιδίου γιορτάζουν την ανακαίνιση των γραφείων του Κόμματος, στην οδό Βύρωνος 4. Στο πλαίσιο της εκδήλωση θα γίνει και το πρώτο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2017.

Την Τρίτη 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ», στο καφενείο «το Κουμπαριλίκι» (Πίνδου & Πολυδεύκους). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 1 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στο Μενίδι, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Δεκελείας 42), θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 2 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία σε μεγάλους χώρους του Επισιτισμού στο Μενίδι, στις 5 μ.μ., με επικεφαλής την Κλεοπάτρα Βιδάλη, μέλος του Γραφείου του ΠΣ Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 3 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ ΕΥΔΑΠ Αττικής καλεί στο σωματείο Λογιστών, σε εκδήλωση με θέμα «Νερό: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ